28.11.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 312/6


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/2195 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 23ης Νοεμβρίου 2017

σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριας γραμμής για την εξισορρόπηση ηλεκτρικής ενέργειας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003 (1), και ιδίως το άρθρο 18 παράγραφος 3 στοιχεία β) και δ) και το άρθρο 18 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η ύπαρξη πλήρως λειτουργικής και διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της δυνατότητας όλων των καταναλωτών να προμηθεύονται ενέργεια σε προσιτές τιμές.

(2)

Η εύρυθμη εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παρέχει κατάλληλα κίνητρα στους παραγωγούς να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με ιδιαίτερη προσοχή στα πιο απομονωμένα κράτη μέλη και περιφέρειες στην ενωσιακή αγορά ενέργειας. Η εύρυθμη εσωτερική αγορά θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει, μέσω κατάλληλων μέτρων, τους καταναλωτές να προωθούν την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας, προϋπόθεση της οποίας είναι ο ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός.

(3)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 714/2009 καθορίζει αμερόληπτους κανόνες για τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο όσον αφορά τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και, ειδικότερα, κανόνες για την κατανομή της δυναμικότητας στις γραμμές διασύνδεσης και στα συστήματα μεταφοράς, οι οποίοι επηρεάζουν τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας. Για τη μετάβαση σε μια πραγματικά ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την κατοχύρωση της επιχειρησιακής ασφάλειας θα πρέπει να αναπτυχθούν αποδοτικοί κανόνες για την παροχή κινήτρων στους συμμετέχοντες στην αγορά ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων του συστήματος για τις οποίες είναι υπεύθυνοι. Ειδικότερα, είναι απαραίτητη η θέσπιση κανόνων σχετικών με τις τεχνικές και τις επιχειρησιακές πτυχές του συστήματος εξισορρόπησης και τις συναλλαγές ενέργειας. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν κανόνες εφεδρείας ισχύος που σχετίζονται με το σύστημα.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1485 της Επιτροπής (2) καθορίζει εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος που εφαρμόζονται στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς («ΔΣΜ»), τους περιφερειακούς συντονιστές ασφάλειας, τους διαχειριστές συστημάτων διανομής («ΔΣΔ») και τους σημαντικούς χρήστες του δικτύου. Προσδιορίζει διάφορες κρίσιμες καταστάσεις του συστήματος (κανονική κατάσταση, κατάσταση συναγερμού, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατάσταση γενικής διακοπής ρεύματος και κατάσταση αποκατάστασης). Επιπλέον, καθορίζει απαιτήσεις και αρχές για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση και επιδιώκει να προαγάγει τον συντονισμό των απαιτήσεων και των αρχών για τον έλεγχο και τις εφεδρείες φορτίου-συχνότητας σε επίπεδο Ένωσης.

(5)

Ο παρών κανονισμός καθορίζει ένα σύνολο τεχνικών και επιχειρησιακών κανόνων και κανόνων της αγοράς σε επίπεδο Ένωσης που θα διέπουν τη λειτουργία των αγορών εξισορρόπησης ηλεκτρικής ενέργειας. Καθορίζει κανόνες για την προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης, την ενεργοποίηση ενέργειας εξισορρόπησης και την οικονομική εκκαθάριση των υπόχρεων εξισορρόπησης. Απαιτεί επίσης την ανάπτυξη εναρμονισμένων μεθοδολογιών για την κατανομή δυναμικότητας διαζωνικής μεταφοράς για σκοπούς εξισορρόπησης. Οι κανόνες αυτοί θα αυξήσουν τη ρευστότητα των βραχυπρόθεσμων αγορών, καθώς θα προσφέρουν τη δυνατότητα για αυξημένες διασυνοριακές συναλλαγές και αποδοτικότερη χρήση του υφιστάμενου δικτύου για σκοπούς εξισορρόπησης ενέργειας. Θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, καθώς θα υποβάλλονται ανταγωνιστικές προσφορές εξισορρόπησης ενέργειας σε πλατφόρμες εξισορρόπησης σε ολόκληρη την ΕΕ.

(6)

Ο παρών κανονισμός έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη βέλτιστη διαχείριση και τη συντονισμένη εκμετάλλευση του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζοντας παράλληλα την υλοποίηση των στόχων της Ένωσης για τη διείσδυση της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και να παρέχει οφέλη για τους πελάτες. Οι ΔΣΜ, σε συνεργασία με τους ΔΣΔ όπου απαιτείται, θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση των ευρωπαϊκών αγορών εξισορρόπησης και να καταβάλλουν προσπάθειες για την ενοποίησή τους, διατηρώντας την ισορροπία του συστήματος με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Για αυτόν τον σκοπό, οι ΔΣΜ θα πρέπει να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και με τους ΔΣΔ, συντονίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δραστηριότητές τους ώστε να προσφέρουν ένα αποδοτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις περιφέρειες και για όλα τα επίπεδα τάσης, χωρίς να θίγεται η νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

(7)

Οι ΔΣΜ θα πρέπει να είναι σε θέση να αναθέτουν το σύνολο ή μέρος οποιωνδήποτε καθηκόντων του δυνάμει του παρόντος κανονισμού σε τρίτο μέρος. Ο αναθέτων ΔΣΜ θα πρέπει να παραμένει υπεύθυνος για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Ομοίως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να αναθέτουν καθήκοντα και υποχρεώσεις δυνάμει του παρόντος κανονισμού σε τρίτο μέρος. Η ανάθεση αυτή θα πρέπει να περιορίζεται σε καθήκοντα και υποχρεώσεις που εκτελούνται σε εθνικό επίπεδο (όπως η εκκαθάριση ανισορροπιών). Οι περιορισμοί της ανάθεσης δεν θα πρέπει να συνεπάγονται περιττές αλλαγές στις υφιστάμενες εθνικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, οι ΔΣΜ θα πρέπει να παραμένουν υπεύθυνοι για τα καθήκοντα που τους ανατίθενται δυνάμει της οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) για την κατάρτιση ευρωπαϊκών μεθοδολογιών, καθώς και την υλοποίηση και λειτουργία των ευρωπαϊκών πλατφορμών εξισορρόπησης. Όταν σε ένα κράτος μέλος την εμπειρογνωσία και εμπειρία όσον αφορά τη λειτουργία της εκκαθάρισης ανισορροπιών τη διαθέτει τρίτο μέρος, ο ΔΣΜ του κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει από τους άλλους ΔΣΜ και το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας να δοθεί η δυνατότητα στο εν λόγω τρίτο μέρος να συνδράμει στην κατάρτιση της πρότασης. Ωστόσο, η ευθύνη για την κατάρτιση της πρότασης εξακολουθεί να ανήκει στον ΔΣΜ του κράτος μέλους σε συνδυασμό με όλους τους άλλους ΔΣΜ και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε τρίτο μέρος.

(8)

Οι κανόνες που καθορίζουν τον ρόλο των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης και τον ρόλο των υπόχρεων εξισορρόπησης διασφαλίζουν μια δίκαιη και διαφανή προσέγγιση χωρίς διακρίσεις. Επιπλέον, οι κανόνες που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις εξισορρόπησης ορίζουν τις αρχές και τους ρόλους βάσει των οποίων θα πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες εξισορρόπησης που διέπονται από τον παρόντα κανονισμό, και διασφαλίζουν επαρκή ανταγωνισμό βασισμένο σε ισότιμους όρους για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των φορέων συγκέντρωσης απόκρισης της ζήτησης και παγίων στοιχείων που βρίσκονται σε επίπεδο διανομής.

(9)

Κάθε πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης που σκοπεύει να παρέχει ενέργεια ή δυναμικότητα εξισορρόπησης θα πρέπει να περάσει με επιτυχία μια διαδικασία επιλογής που καθορίζουν οι ΔΣΜ σε στενή συνεργασία, εφόσον απαιτείται, με τους ΔΣΔ.

(10)

Η ενοποίηση των αγορών ενέργειας εξισορρόπησης θα πρέπει να διευκολυνθεί με τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών πλατφορμών όπου θα εφαρμόζεται η διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών και θα είναι δυνατή η ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρείες αντικατάστασης. Η συνεργασία μεταξύ των ΔΣΜ θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά σε ό,τι είναι απαραίτητο για τον αποδοτικό και ασφαλή σχεδιασμό, την υλοποίηση και λειτουργία αυτών των ευρωπαϊκών πλατφορμών.

(11)

Στις πλατφόρμες για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρείες αντικατάστασης θα πρέπει να εφαρμόζεται μοντέλο με καταλόγους αξιολογικής κατάταξης ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομικά αποδοτική ενεργοποίηση προσφορών. Οι ΔΣΜ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν και να καθιστούν λειτουργική την πλατφόρμα βάσει άλλου μοντέλου μόνον εφόσον από ανάλυση κόστους-ωφέλειας που διενεργείται από όλους τους ΔΣΜ προκύπτει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το μοντέλο για την πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση.

(12)

Η ενοποίηση των αγορών ενέργειας εξισορρόπησης θα πρέπει να διευκολύνει την αποδοτική λειτουργία της ενδοημερήσιας αγοράς ώστε να προσφέρει στους συμμετέχοντες στην αγορά τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν τη δική τους εξισορρόπηση σε χρόνο όσο το δυνατόν πλησιέστερο στον πραγματικό χρόνο. Μόνο οι ανισορροπίες που απομένουν μετά το κλείσιμο της ενδοημερήσιας αγοράς θα πρέπει να εξισορροπούνται από τους ΔΣΜ με την αγορά εξισορρόπησης. Η εναρμόνιση της διάρκειας της περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών στα 15 λεπτά στην Ευρώπη θα πρέπει να στηρίζει τις ενδοημερήσιες συναλλαγές και να προωθεί την ανάπτυξη μιας σειράς προϊόντων συναλλαγών με ίδια παράθυρα παράδοσης.

(13)

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή υπηρεσιών εξισορρόπησης, η κατάρτιση κοινών καταλόγων αξιολογικής κατάταξης και η επίτευξη επαρκούς ρευστότητας στην αγορά εξισορρόπησης απαιτείται η ρύθμιση της τυποποίησης των προϊόντων εξισορρόπησης. Ο παρών κανονισμός περιέχει το ελάχιστο σύνολο τυπικών χαρακτηριστικών και πρόσθετων χαρακτηριστικών που καθορίζουν τα τυποποιημένα προϊόντα.

(14)

Η μέθοδος τιμολόγησης των τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης θα πρέπει να παρέχει θετικά κίνητρα στους συμμετέχοντες στην αγορά για τη διατήρηση και/ή τη συμβολή στην αποκατάσταση της ισορροπίας του συστήματος της οικείας περιοχής τιμής ανισορροπίας, να μειώνει τις ανισορροπίες του συστήματος και τις δαπάνες για την κοινωνία. Αυτή η προσέγγιση τιμολόγησης θα πρέπει να επιδιώκει την οικονομικά αποδοτική χρήση της απόκρισης ζήτησης και άλλων πόρων εξισορρόπησης εντός των ορίων επιχειρησιακής ασφάλειας. Η μέθοδος τιμολόγησης που χρησιμοποιείται στην προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης θα πρέπει να επιδιώκει την οικονομικά αποδοτική χρήση της απόκρισης ζήτησης και άλλων πόρων εξισορρόπησης εντός των ορίων επιχειρησιακής ασφάλειας.

(15)

Είναι αναγκαία η προώθηση της ενοποίησης της αγοράς ώστε να παρέχεται στους ΔΣΜ η δυνατότητα προμήθειας και χρήσης ενέργειας εξισορρόπησης κατά τρόπο αποδοτικό, οικονομικό και με βάση την αγορά. Ως προς αυτό, ο παρών κανονισμός θεσπίζει τρεις μεθοδολογίες μέσω των οποίων οι ΔΣΜ μπορούν να κατανέμουν διαζωνική δυναμικότητα για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης και την κοινή χρήση εφεδρειών, εφόσον αυτό στηρίζεται από ανάλυση κόστους/οφέλους: τη διαδικασία από κοινού βελτιστοποίησης, τη βασιζόμενη στην αγορά διαδικασία κατανομής και τηνκατανομή βάσει ανάλυσης οικονομικής αποδοτικότητας. Η διαδικασία από κοινού βελτιστοποίησης κατανομής θα πρέπει να διενεργείται σε βάση επόμενης ημέρας, ενώ η διαδικασία βασιζόμενης στην αγορά κατανομής θα ήταν δυνατό να διενεργείται όταν η σύμβαση συνάπτεται το πολύ μία εβδομάδα πριν από την παροχή της δυναμικότητας εξισορρόπησης και η βασιζόμενη σε ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας κατανομή να χρησιμοποιείται όταν η σύμβαση συνάπτεται περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από την παροχή της δυναμικότητας εξισορρόπησης, υπό τον όρο ότι οι ποσότητες που κατανέμονται είναι περιορισμένες και ότι διενεργείται αξιολόγηση κάθε έτος.

(16)

Εφόσον οι οικείες ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν μεθοδολογία για τη διαδικασία κατανομής της διαζωνικής δυναμικότητας, θα ήταν δυνατή η πρόωρη εφαρμογή της μεθοδολογίας από δύο ή περισσότερους ΔΣΜ ώστε να αποκτηθεί εμπειρία και να διευκολυνθεί η ομαλή εφαρμογή από περισσότερους ΔΣΜ στο μέλλον. Παρ' όλα αυτά, η εφαρμογή μιας τέτοιας μεθοδολογίας, όταν υφίσταται, θα πρέπει να εναρμονίζεται από όλους τους ΔΣΜ προκειμένου να προάγεται η ενοποίηση της αγοράς.

(17)

Η εκκαθάριση των ανισορροπιών έχει ως γενικό στόχο να διασφαλίζεται ότι οι υπόχρεοι εξισορρόπησης στηρίζουν αποδοτικά την ισορροπία του συστήματος και να παρέχονται κίνητρα στους συμμετέχοντες στην αγορά ώστε να διατηρούν την ισορροπία του συστήματος και/ή να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της. Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για την εκκαθάριση των ανισορροπιών, διασφαλίζοντας ότι αυτή πραγματοποιείται με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις, δίκαιο, αντικειμενικό και διαφανή. Προκειμένου οι αγορές εξισορρόπησης και το ενεργειακό σύστημα γενικότερα να προετοιμαστούν για την ενσωμάτωση αυξανόμενων μεριδίων μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τιμές ανισορροπίας θα πρέπει να αποτυπώνουν την αξία της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

(18)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει μια διαδικασία που να χορηγεί στους ΔΣΜ προσωρινή παρέκκλιση από την εφαρμογή ορισμένων κανόνων ώστε να λαμβάνονται υπόψη εξαιρετικές περιστάσεις όπου, για παράδειγμα, η συμμόρφωση με αυτούς τους κανόνες θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους όσον αφορά την επιχειρησιακή ασφάλεια ή να οδηγήσει σε πρόωρη αντικατάσταση υποδομών έξυπνου δικτύου.

(19)

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), σε περίπτωση που οι οικείες ρυθμιστικές αρχές αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά κοινούς όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες, θα πρέπει να αποφασίζει ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (εφεξής «ο Οργανισμός»).

(20)

Ο παρών κανονισμός εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (εφεξής «ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας») και τους εμπλεκόμενους παράγοντες, προκειμένου να θεσπιστούν αποδοτικοί, ισορροπημένοι και αναλογικοί κανόνες με διαφάνεια και συμμετοχική διαδικασία. Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009, η Επιτροπή θα διαβουλεύεται με τον Οργανισμό, το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας και άλλους σχετικούς εμπλεκόμενους παράγοντες προτού προτείνει οποιαδήποτε τροποποίηση του παρόντος κανονισμού.

(21)

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΤΙΤΛΟΣ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει λεπτομερή κατευθυντήρια γραμμή για την εξισορρόπηση ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης κοινών αρχών για την προμήθεια και την εκκαθάριση εφεδρειών διατήρησης συχνότητας, εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρειών αντικατάστασης, καθώς και κοινής μεθοδολογίας για την ενεργοποίηση εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρειών αντικατάστασης.

2.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς («ΔΣΜ»), τους διαχειριστές συστημάτων διανομής («ΔΣΔ»), συμπεριλαμβανομένων των κλειστών συστημάτων διανομής, τις ρυθμιστικές αρχές, τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας («ο Οργανισμός»), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας («ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας»), τρίτα μέρη στα οποία έχουν εκχωρηθεί ή ανατεθεί αρμοδιότητες και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά.

3.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε όλα τα συστήματα μεταφοράς και τις γραμμές διασύνδεσης στην Ένωση, εξαιρουμένων των συστημάτων μεταφοράς στα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με άλλα συστήματα μεταφοράς μέσω γραμμών διασύνδεσης.

4.   Όταν σε κράτος μέλος υπάρχουν περισσότεροι από ένας ΔΣΜ, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε όλους τους ΔΣΜ του κράτος μέλος. Όταν ένας ΔΣΜ δεν επιτελεί λειτουργία που σχετίζεται με μία ή περισσότερες υποχρεώσεις βάσει του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν ότι η αρμοδιότητα για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις αυτές ανατίθεται σε έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους ΔΣΜ.

5.   Όταν μια περιοχή ελέγχου φορτίου-συχνότητας («ΕΦΣ») αποτελείται από δύο ή περισσότερους ΔΣΜ, όλοι οι ΔΣΜ της εν λόγω περιοχής ΕΦΣ μπορούν να αποφασίσουν, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές, να εκτελέσουν μία ή περισσότερες υποχρεώσεις δυνάμει του παρόντος κανονισμού με συντονισμένο τρόπο για όλες τις περιοχές προγραμματισμού της περιοχής ΕΦΣ.

6.   Οι ευρωπαϊκές πλατφόρμες για την ανταλλαγή τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης μπορεί να είναι ανοιχτές σε ΔΣΜ που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία, υπό την προϋπόθεση ότι το εθνικό της δίκαιο εφαρμόζει τις βασικές διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ότι υφίσταται διακυβερνητική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ένωσης και της Ελβετίας, ή αν ο αποκλεισμός της Ελβετίας ενδέχεται να προκαλέσει μη προγραμματισμένες φυσικές ροές ισχύος μέσω της Ελβετίας οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του συστήματος της περιφέρειας.

7.   Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 6, η Επιτροπή αποφασίζει, με βάση γνωμοδότηση του Οργανισμού και όλων των ΔΣΜ, σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 3, σχετικά με τη συμμετοχή της Ελβετίας στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες για την ανταλλαγή τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ελβετικών ΔΣΜ συνάδουν με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ΔΣΜ που δραστηριοποιούνται στην Ένωση, ώστε να είναι δυνατή η ομαλή λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης σε επίπεδο Ένωσης και να εξασφαλίζονται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.

8.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε όλες τις καταστάσεις του συστήματος που ορίζονται στο άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2017/1485 της Επιτροπής.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009, του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2013 της Επιτροπής (5), του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής (6), του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/631 της Επιτροπής (7), του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1388 της Επιτροπής (8), του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1447 της Επιτροπής (9), του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1719 της Επιτροπής (10), του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 και του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2196 της Επιτροπής (11).

Ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)   «εξισορρόπηση»: όλες οι ενέργειες και οι διαδικασίες, σε όλα τα χρονοδιαγράμματα, μέσω των οποίων οι ΔΣΜ διασφαλίζουν, με συνεχή τρόπο, τη διατήρηση της συχνότητας του συστήματος εντός προκαθορισμένου φάσματος ευστάθειας, σύμφωνα με το άρθρο 127 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485, και τη συμμόρφωση με τις εφεδρείες που είναι αναγκαίες για την απαιτούμενη ποιότητα, σύμφωνα με το μέρος IV τίτλοι V, VI και VII του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485·

2)   «αγορά εξισορρόπησης»: το σύνολο των θεσμικών, εμπορικών και επιχειρησιακών ρυθμίσεων που συνιστούν τη βασιζόμενη στην αγορά διαχείριση της εξισορρόπησης·

3)   «υπηρεσίες εξισορρόπησης»: ενέργεια εξισορρόπησης ή δυναμικότητα εξισορρόπησης ή και τα δύο·

4)   «ενέργεια εξισορρόπησης»: ενέργεια που χρησιμοποιείται από τους ΔΣΜ για να προβούν σε εξισορρόπηση και παρέχεται από πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης·

5)   «δυναμικότητα εξισορρόπησης»: ποσότητα δυναμικότητας (ισχύος) εξισορρόπησης που έχει συμφωνήσει να διατηρεί ένας πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης και σε σχέση με την οποία ο πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης έχει συμφωνήσει να υποβάλλει στον ΔΣΜ προσφορές για αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης κατά τη διάρκεια της σύμβασης·

6)   «πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης»: συμμετέχων στην αγορά με μονάδες ή ομάδες παροχής εφεδρειών που είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπησης στους ΔΣΜ·

7)   «υπόχρεος εξισορρόπησης»: συμμετέχων στην αγορά ή επιλεγμένος εκπρόσωπός του που είναι υπεύθυνος για τις ανισορροπίες του·

8)   «ανισορροπία»: ποσότητα ενέργειας που υπολογίζεται για έναν υπόχρεο εξισορρόπησης και αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ της κατανεμημένης ποσότητας που αποδίδεται στον συγκεκριμένο υπόχρεο εξισορρόπησης και της τελικής θέσης του εν λόγω υπόχρεου, συμπεριλαμβανομένης κάθε προσαρμογής ανισορροπιών που εφαρμόζεται στον υπόχρεο εξισορρόπησης, εντός δεδομένης περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών·

9)   «εκκαθάριση ανισορροπιών»: μηχανισμός οικονομικής εκκαθάρισης για την επιβολή χρεώσεων ή την καταβολή πληρωμών στους υπόχρεους εξισορρόπησης για τις ανισορροπίες τους·

10)   «περίοδος εκκαθάρισης ανισορροπιών»: η χρονική μονάδα για την οποία υπολογίζεται η ανισορροπία των υπόχρεων εξισορρόπησης·

11)   «περιοχή ανισορροπίας»: η περιοχή εντός της οποίας υπολογίζεται η ανισορροπία·

12)   «τιμή ανισορροπίας»: η τιμή, θετική, μηδενική ή αρνητική, σε κάθε περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών για ανισορροπία προς κάθε κατεύθυνση·

13)   «περιοχή τιμής ανισορροπίας»: η περιοχή για τον υπολογισμό της τιμής ανισορροπίας·

14)   «προσαρμογή ανισορροπίας»: ποσότητα ενέργειας που αντιπροσωπεύει την ενέργεια εξισορρόπησης από πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης και εφαρμόζεται από τον ΔΣΜ σύνδεσης για μια περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών στους σχετικούς υπόχρεους εξισορρόπησης, η οποία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ανισορροπίας αυτών των υπόχρεων εξισορρόπησης·

15)   «κατανεμημένη ποσότητα»: ποσότητα ενέργειας που εγχέεται ή απορροφάται φυσικώς από το σύστημα και αποδίδεται σε υπόχρεο εξισορρόπησης για τον υπολογισμό της ανισορροπίας του συγκεκριμένου υπόχρεου εξισορρόπησης·

16)   «θέση»: η δηλούμενη ποσότητα ενέργειας ενός υπόχρεου εξισορρόπησης, η οποία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ανισορροπίας του συγκεκριμένου υπόχρεου·

17)   «μοντέλο αυτοκαταμερισμού»: μοντέλο προγραμματισμού και καταμερισμού όπου τα προγράμματα παραγωγής και τα προγράμματα κατανάλωσης, καθώς και ο καταμερισμός των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής και των εγκαταστάσεων ζήτησης καθορίζονται από τους υπεύθυνους προγραμματισμού των εν λόγω εγκαταστάσεων·

18)   «μοντέλο κεντρικού καταμερισμού»: μοντέλο προγραμματισμού και καταμερισμού όπου τα προγράμματα παραγωγής και τα προγράμματα κατανάλωσης, καθώς και ο καταμερισμός των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής και των εγκαταστάσεων ζήτησης, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις με δυνατότητα καταμερισμού, καθορίζονται από ΔΣΜ στο πλαίσιο της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού·

19)   «διαδικασία ενοποιημένου προγραμματισμού»: επαναλαμβανόμενη διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί τουλάχιστον προσφορές διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού, οι οποίες περιέχουν εμπορικά δεδομένα, σύνθετα τεχνικά δεδομένα μεμονωμένων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής ή εγκαταστάσεων ζήτησης, και περιλαμβάνει ρητώς ως εισερχόμενα σε αυτήν τα χαρακτηριστικά εκκίνησης, την πλέον πρόσφατη ανάλυση της επάρκειας για την περιοχή ελέγχου και τα όρια επιχειρησιακής ασφάλειας·

20)   «προθεσμία υποβολής προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού»: η χρονική στιγμή κατά την οποία παύει να επιτρέπεται η υποβολή ή η επικαιροποίηση προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού για τις δεδομένες επαναλήψεις της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού·

21)   «μοντέλο ΔΣΜ-ΔΣΜ»: μοντέλο ανταλλαγής υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με το οποίο ο πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπησης στον οικείο ΔΣΜ σύνδεσης, ο οποίος στη συνέχεια παρέχει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες εξισορρόπησης στον αιτούντα ΔΣΜ·

22)   «ΔΣΜ σύνδεσης»: ο ΔΣΜ που διαχειρίζεται την περιοχή προγραμματισμού εντός της οποίας οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης και οι υπόχρεοι εξισορρόπησης συμμορφώνονται προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν την εξισορρόπηση·

23)   «ανταλλαγή υπηρεσιών εξισορρόπησης»: η ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή η ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή και τα δύο·

24)   «ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης»: η ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης για την παράδοση ενέργειας εξισορρόπησης σε ΔΣΜ σε περιοχή προγραμματισμού διαφορετική από εκείνη στην οποία είναι συνδεδεμένος ο ενεργοποιημένος πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης·

25)   «ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης»: η παροχή δυναμικότητας εξισορρόπησης σε ΔΣΜ σε περιοχή προγραμματισμού διαφορετική από εκείνη στην οποία είναι συνδεδεμένος ο προμηθεύων πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης·

26)   «μεταφορά δυναμικότητας εξισορρόπησης»: μεταφορά δυναμικότητας εξισορρόπησης από τον αρχικά συμβεβλημένο πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης σε άλλο πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης·

27)   «προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης»: η χρονική στιγμή κατά την οποία παύει να επιτρέπεται η υποβολή ή η επικαιροποίηση προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης για τυποποιημένο προϊόν που περιλαμβάνεται σε κοινό κατάλογο αξιολογικής κατάταξης·

28)   «τυποποιημένο προϊόν»: εναρμονισμένο προϊόν εξισορρόπησης που καθορίζεται από όλους τους ΔΣΜ για την ανταλλαγή υπηρεσιών εξισορρόπησης·

29)   «περίοδος προετοιμασίας»: η περίοδος που μεσολαβεί από την αίτηση του ΔΣΜ σύνδεσης, σε περίπτωση μοντέλου ΔΣΜ-ΔΣΜ, ή του συμβαλλόμενου ΔΣΜ, σε περίπτωση μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ, έως την έναρξη της περιόδου μεταβολής·

30)   «χρόνος πλήρους ενεργοποίησης»: η περίοδος που μεσολαβεί από την αίτηση ενεργοποίησης από τον ΔΣΜ σύνδεσης, σε περίπτωση μοντέλου ΔΣΜ-ΔΣΜ, ή από τον συμβαλλόμενο ΔΣΜ, σε περίπτωση μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ, έως την αντίστοιχη πλήρη παράδοση του σχετικού προϊόντος·

31)   «περίοδος απενεργοποίησης»: η περίοδος για τη μεταβολή από την πλήρη παράδοση έως ένα καθορισμένο σημείο (set point) ή από την πλήρη απορρόφηση έως ένα καθορισμένο σημείο·

32)   «περίοδος παράδοσης»: η περίοδος παράδοσης κατά την οποία ο πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης παραδίδει την πλήρη ζητηθείσα αλλαγή ισχύος έγχυσης στο σύστημα ή την πλήρη ζητηθείσα αλλαγή ισχύος απορρόφησης από το σύστημα·

33)   «περίοδος ισχύος»: η περίοδος κατά την οποία είναι δυνατή η ενεργοποίηση της προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης που παρέχεται από τον πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης, εφόσον τηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Η περίοδος ισχύος καθορίζεται από μια ώρα έναρξης και μια ώρα λήξης·

34)   «τρόπος ενεργοποίησης»: ο τρόπος ενεργοποίησης των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης, η οποία πραγματοποιείται αυτόματα ή χειροκίνητα, ανάλογα με το αν η ενέργεια εξισορρόπησης ενεργοποιείται χειροκίνητα από χειριστή ή αυτόματα μέσω κλειστού βρόχου·

35)   «διαιρετότητα»: η δυνατότητα που διαθέτει ένας ΔΣΜ να χρησιμοποιεί μόνο μέρος των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης ή των προσφορών δυναμικότητας εξισορρόπησης από τον πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης είτε ως προς την ενεργοποίηση ισχύος είτε ως προς τη χρονική διάρκεια·

36)   «ιδιότυπο προϊόν»: προϊόν που διαφέρει από τυποποιημένο προϊόν·

37)   «κοινός κατάλογος αξιολογικής κατάταξης»: κατάλογος προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης ταξινομημένων κατά σειρά των τιμών των προσφορών τους, ο οποίος χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση αυτών των προσφορών·

38)   «προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας ΔΣΜ»: η τελευταία χρονική στιγμή κατά την οποία ο ΔΣΜ σύνδεσης μπορεί να προωθήσει στην υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που έχει λάβει από πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης·

39)   «υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης»: η υπηρεσία που εφαρμόζει τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση της ενεργοποίησης των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης·

40)   «υπηρεσία διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών»: ο ρόλος για την εφαρμογή του αλγόριθμου που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών·

41)   «υπηρεσία εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ»: η υπηρεσία εκτέλεσης της εκκαθάρισης διαδικασιών συνεργασίας μεταξύ των ΔΣΜ·

42)   «υπηρεσία βελτιστοποίησης της προμήθειας δυναμικότητας»: η υπηρεσία που εφαρμόζει τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση της προμήθειας δυναμικότητας εξισορρόπησης για τους ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης·

43)   «μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ (παρόχου υπηρεσιών εξισορρόπησης)»: μοντέλο ανταλλαγής υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με το οποίο ο πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπησης απευθείας στον συμβαλλόμενο ΔΣΜ, ο οποίος με τη σειρά του παρέχει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στον αιτούντα ΔΣΜ·

44)   «συμβαλλόμενος ΔΣΜ»: ο ΔΣΜ που έχει συνάψει σύμβαση υπηρεσιών εξισορρόπησης με πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης σε άλλη περιοχή προγραμματισμού·

45)   «αιτών ΔΣΜ»: ο ΔΣΜ που ζητά την παράδοση ενέργειας εξισορρόπησης.

Άρθρο 3

Στόχοι και κανονιστικές πτυχές

1.   Με τον παρόντα κανονισμό επιδιώκονται:

α)

η προώθηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της διαφάνειας στις αγορές εξισορρόπησης·

β)

η βελτίωση της αποδοτικότητας της εξισορρόπησης, καθώς και της αποδοτικότητας των ευρωπαϊκών και των εθνικών αγορών εξισορρόπησης·

γ)

η ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης και η αύξηση των δυνατοτήτων για ανταλλαγές υπηρεσιών εξισορρόπησης, με παράλληλη συμβολή στην επιχειρησιακή ασφάλεια·

δ)

η συμβολή στην αποδοτική μακροπρόθεσμη λειτουργία και ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ένωση, με παράλληλη διευκόλυνση της αποδοτικής και συνεκτικής λειτουργίας των αγορών επόμενης ημέρας, των ενδοημερήσιων αγορών και των αγορών εξισορρόπησης·

ε)

η διασφάλιση θεμιτής, αντικειμενικής, διαφανούς και βασιζόμενης στην αγορά προμήθειας υπηρεσιών εξισορρόπησης που αποτρέπει περιττούς φραγμούς εισόδου για νεοεισερχόμενους, προάγει τη ρευστότητα των αγορών εξισορρόπησης, ενώ παράλληλα αποτρέπει περιττές στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας·

στ)

η διευκόλυνση της συμμετοχής της απόκρισης ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων συγκέντρωσης και της αποθήκευσης ενέργειας, με ταυτόχρονη διασφάλιση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού τους με άλλες υπηρεσίες εξισορρόπησης και, όπου απαιτείται, της ανεξαρτησίας των ενεργειών τους κατά την εξυπηρέτηση ενιαίας εγκατάστασης ζήτησης·

ζ)

η διευκόλυνση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η στήριξη της υλοποίησης του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διείσδυση της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές.

2.   Κατά την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη, οι οικείες ρυθμιστικές αρχές και οι διαχειριστές συστημάτων:

α)

εφαρμόζουν τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης·

β)

διασφαλίζουν τη διαφάνεια·

γ)

εφαρμόζουν την αρχή της βελτιστοποίησης μεταξύ της μέγιστης συνολικής αποδοτικότητας και του ελάχιστου δυνατού κόστους για όλους τους εμπλεκόμενους·

δ)

διασφαλίζουν ότι οι ΔΣΜ κάνουν χρήση των μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά, στο μέτρο του δυνατού, για την εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας του δικτύου·

ε)

διασφαλίζουν ότι δεν διακυβεύεται η ανάπτυξη των μελλοντικών αγορών, των αγορών επόμενης ημέρας και των ενδοημερήσιων αγορών·

στ)

σέβονται την ευθύνη που ανατίθεται στον οικείο ΔΣΜ να εγγυάται την ασφάλεια του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των απαιτήσεων της εθνικής νομοθεσίας·

ζ)

διαβουλεύονται με τους οικείους ΔΣΔ και λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στο σύστημά τους·

η)

λαμβάνουν υπόψη τα πρότυπα και τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άρθρο 4

Όροι και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες των ΔΣΜ

1.   Οι ΔΣΜ καταρτίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ή τις μεθοδολογίες που απαιτούνται από τον παρόντα κανονισμό και τους υποβάλλουν προς έγκριση στις οικείες ρυθμιστικές αρχές κατ' εφαρμογή του άρθρου 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ εντός των αντίστοιχων προθεσμιών που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

2.   Στην περίπτωση που πρέπει να καταρτιστεί και να συμφωνηθεί από περισσότερους του ενός ΔΣΜ πρόταση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, οι συμμετέχοντες ΔΣΜ συνεργάζονται στενά. Οι ΔΣΜ, με τη βοήθεια του ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας, ενημερώνουν τακτικά τις οικείες ρυθμιστικές αρχές και τον Οργανισμό σχετικά με την πρόοδο στην κατάρτιση των εν λόγω όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών.

3.   Όταν δεν επιτυγχάνεται συναίνεση μεταξύ των ΔΣΜ κατά τη λήψη αποφάσεων για προτάσεις όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2, οι αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία. Η ειδική πλειοψηφία για προτάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 απαιτεί πλειοψηφία:

α)

των ΔΣΜ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 55 % των κρατών μελών· και

β)

των ΔΣΜ που εκπροσωπούν κράτη μέλη τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 65 % του πληθυσμού της Ένωσης.

Η μειοψηφία αρνησικυρίας για αποφάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 πρέπει να περιλαμβάνει ΔΣΜ που εκπροσωπούν τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη, ειδάλλως θεωρείται ότι επιτυγχάνεται ειδική πλειοψηφία.

4.   Όταν οι οικείες περιφέρειες αποτελούνται από περισσότερα από πέντε κράτη μέλη και δεν επιτυγχάνεται συναίνεση μεταξύ των ΔΣΜ κατά τη λήψη αποφάσεων για προτάσεις όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3, οι αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία. Η ειδική πλειοψηφία για προτάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 απαιτεί πλειοψηφία:

α)

των ΔΣΜ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 72 % των οικείων κρατών μελών· και

β)

των ΔΣΜ που εκπροσωπούν κράτη μέλη τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 65 % του πληθυσμού της συγκεκριμένης περιοχής.

Η μειοψηφία αρνησικυρίας για αποφάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τον ελάχιστο αριθμό των ΔΣΜ που εκπροσωπούν πάνω από το 35 % του πληθυσμού των συμμετεχόντων κρατών μελών, συν τους ΔΣΜ που εκπροσωπούν τουλάχιστον ένα επιπλέον οικείο κράτος μέλος, ειδάλλως θεωρείται ότι επιτυγχάνεται ειδική πλειοψηφία.

5.   Οι αποφάσεις των ΔΣΜ επί προτάσεων όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 που αφορούν περιφέρειες αποτελούμενες από πέντε ή λιγότερα κράτη μέλη λαμβάνονται με συναίνεση.

6.   Για τις αποφάσεις των ΔΣΜ σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4, κάθε κράτος μέλος έχει μία ψήφο. Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ΔΣΜ στην επικράτεια κράτους μέλους, το κράτος μέλος κατανέμει τα δικαιώματα ψήφου μεταξύ των ΔΣΜ.

7.   Όταν οι ΔΣΜ δεν υποβάλουν πρόταση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών στις οικείες ρυθμιστικές αρχές εντός των προθεσμιών που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, παρέχουν στις οικείες ρυθμιστικές αρχές και στον Οργανισμό τα σχετικά σχέδια των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών και εξηγούν τους λόγους που εμπόδισαν την επίτευξη συμφωνίας. Ο Οργανισμός ενημερώνει την Επιτροπή και, σε συνεργασία με τις οικείες ρυθμιστικές αρχές, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, διερευνά τους λόγους για τους οποίους δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή. Η Επιτροπή λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για να καταστήσει δυνατή την έγκριση των απαιτούμενων όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών εντός τεσσάρων μηνών από την παραλαβή των πληροφοριών από τον Οργανισμό.

Άρθρο 5

Έγκριση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών των ΔΣΜ

1.   Κάθε οικεία ρυθμιστική αρχή εγκρίνει, σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, τους όρους και τις προϋποθέσεις ή τις μεθοδολογίες που έχουν καταρτίσει οι ΔΣΜ σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 3 και 4.

2.   Οι προτάσεις για τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες υπόκεινται στην έγκριση όλων των ρυθμιστικών αρχών:

α)

τα πλαίσια για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών πλατφορμών σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 1, το άρθρο 21 παράγραφος 1 και το άρθρο 22 παράγραφος 1·

β)

τις τροποποιήσεις των πλαισίων για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών πλατφορμών σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 5 και το άρθρο 21 παράγραφος 5·

γ)

τα τυποποιημένα προϊόντα δυναμικότητας εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 2·

δ)

τη μεθοδολογία ταξινόμησης για την ενεργοποίηση των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 3·

ε)

την εκτίμηση όσον αφορά την ενδεχόμενη αύξηση της ελάχιστης ποσότητας προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που προωθούνται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 11·

στ)

τις μεθοδολογίες τιμολόγησης της ενέργειας εξισορρόπησης και της διαζωνικής δυναμικότητας που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφοι 1 και 5·

ζ)

την εναρμόνιση της μεθοδολογίας για τη διαδικασία κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών, σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 3·

η)

τη μεθοδολογία για διαδικασία από κοινού βελτιστοποιημένης κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 40 παράγραφος 1·

θ)

τους κανόνες εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ για την εκούσια ανταλλαγή ενέργειας σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 1·

ι)

την εναρμόνιση των κύριων χαρακτηριστικών της εκκαθάρισης ανισορροπιών σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 2·

επί της οποίας ένα κράτος μέλος μπορεί να γνωμοδοτεί προς την οικεία ρυθμιστική αρχή.

3.   Οι προτάσεις για τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες υπόκεινται στην έγκριση όλων των ρυθμιστικών αρχών της οικείας περιφέρειας:

α)

το πλαίσιο δημιουργίας της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τις εφεδρείες αντικατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1, για τη γεωγραφική περιοχή που αφορά όλους τους ΔΣΜ οι οποίοι εφαρμόζουν τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας σύμφωνα με το μέρος IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485·

β)

τη θέσπιση κοινών και εναρμονισμένων κανόνων και διαδικασίας για την ανταλλαγή και την προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης, σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 1, για τη γεωγραφική περιοχή που αφορά δύο ή περισσότερους ΔΣΜ που ανταλλάσσουν ή επιθυμούν αμοιβαία να ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης·

γ)

τη μεθοδολογία υπολογισμού της πιθανότητας διαθέσιμης διαζωνικής δυναμικότητας μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 6, για τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει τους ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης·

δ)

την εξαίρεση, για τη γεωγραφική περιοχή όπου έλαβε χώρα η προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται στους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης να μεταβιβάζουν τις υποχρεώσεις που υπέχουν για την παροχή δυναμικότητας εξισορρόπησης, σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 1·

ε)

την εφαρμογή μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ, σε γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους ΔΣΜ, σύμφωνα με το άρθρο 35 παράγραφος 1·

στ)

τη μεθοδολογία υπολογισμού της διαζωνικής δυναμικότητας για κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 3·

ζ)

σε γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους ΔΣΜ, την εφαρμογή της μεθοδολογίας για τη διαδικασία κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών, σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 1·

η)

για κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας, τη μεθοδολογία για διαδικασία βασιζόμενης στην αγορά κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 1·

θ)

για κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας, τη μεθοδολογία για διαδικασία κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας βάσει ανάλυσης οικονομικής αποδοτικότητας και τον κατάλογο κάθε μεμονωμένης κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας βάσει ανάλυσης οικονομικής αποδοτικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφοι 1 και 5·

ι)

τους κανόνες εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ σχετικά με την εκούσια ανταλλαγή ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3, για τη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει όλους τους ΔΣΜ που προβαίνουν σε εκούσια ανταλλαγή ενέργειας εντός συγχρονισμένης περιοχής·

ια)

τους κανόνες εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ σχετικά με την εκούσια ανταλλαγή ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 4, για τη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει όλους τους ασύγχρονα συνδεδεμένους ΔΣΜ που προβαίνουν σε εκούσια ανταλλαγή ενέργειας·

ιβ)

τους κανόνες εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ σχετικά με την ακούσια ανταλλαγή ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1, για κάθε συγχρονισμένη περιοχή·

ιγ)

τους κανόνες εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ σχετικά με την ακούσια ανταλλαγή ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 2, για τη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει όλους τους ασύγχρονα συνδεδεμένους ΔΣΜ·

ιδ)

την απαλλαγή, σε επίπεδο συγχρονισμένης περιοχής, από την υποχρέωση εναρμόνισης των περιόδων εκκαθάρισης ανισορροπιών, σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2·

ιε)

τις αρχές για τους αλγόριθμους εξισορρόπησης, σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 3, για τη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης·

επί της οποίας ένα κράτος μέλος μπορεί να γνωμοδοτεί προς την οικεία ρυθμιστική αρχή.

4.   Οι προτάσεις για τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες υπόκεινται στην κατά περίπτωση έγκριση κάθε ρυθμιστικής αρχής κάθε οικείου κράτους μέλους:

α)

την εξαίρεση από τη δημοσίευση πληροφοριών για τις προσφερόμενες τιμές ενέργειας εξισορρόπησης ή δυναμικότητας εξισορρόπησης λόγω ανησυχιών για κατάχρηση της αγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 4·

β)

κατά περίπτωση, τη μεθοδολογία επιμερισμού των δαπανών που προκύπτουν από τις ενέργειες των ΔΣΔ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 3·

γ)

τους όρους και τις προϋποθέσεις εξισορρόπησης, σύμφωνα με το άρθρο 18·

δ)

τον καθορισμό και τη χρήση ιδιότυπων προϊόντων, σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 1·

ε)

τον περιορισμό όσον αφορά την ποσότητα των προσφορών που προωθούνται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 10·

στ)

την εξαίρεση από τον διαχωρισμό της προμήθειας ανοδικής και καθοδικής δυναμικότητας εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 3·

ζ)

κατά περίπτωση, τον μηχανισμό πρόσθετης εκκαθάρισης, χωριστής από την εκκαθάριση ανισορροπιών, για την εκκαθάριση των δαπανών προμήθειας δυναμικότητας εξισορρόπησης, των διοικητικών δαπανών και άλλων δαπανών σχετικών με την εξισορρόπηση των υπόχρεων εξισορρόπησης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 3·

η)

τις παρεκκλίσεις από μία ή περισσότερες από τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 2·

θ)

τις δαπάνες που αφορούν τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους διαχειριστές συστημάτων ή σε ορισθείσες τρίτες οντότητες σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό δυνάμει του άρθρο 8 παράγραφος 1.

επί της οποίας ένα κράτος μέλος μπορεί να γνωμοδοτεί προς την οικεία ρυθμιστική αρχή.

5.   Η πρόταση σχετικά με όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες περιλαμβάνει προτεινόμενο πρόγραμμα για την εφαρμογή τους και περιγραφή των αναμενόμενων επιπτώσεών τους στους στόχους του παρόντος κανονισμού. Το πρόγραμμα εφαρμογής δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες μετά την έγκριση από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές, εκτός εάν όλες οι οικείες ρυθμιστικές αρχές συμφωνήσουν να παρατείνουν το πρόγραμμα εφαρμογής ή εάν προβλέπονται διαφορετικά προγράμματα στον παρόντα κανονισμό. Οι προτάσεις όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών που υπόκεινται στην έγκριση πολλών ή όλων των ρυθμιστικών αρχών υποβάλλονται στον Οργανισμό ταυτόχρονα με την υποβολή τους στις ρυθμιστικές αρχές. Ύστερα από αίτημα των οικείων ρυθμιστικών αρχών, ο Οργανισμός εκδίδει γνώμη σχετικά με τις προτάσεις όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών εντός τριών μηνών.

6.   Όταν για την έγκριση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών απαιτείται απόφαση από περισσότερες της μίας ρυθμιστικές αρχές, οι οικείες ρυθμιστικές αρχές διαβουλεύονται και συνεργάζονται στενά και συντονίζονται μεταξύ τους, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Όταν ο Οργανισμός εκδίδει γνώμη, οι οικείες ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν υπόψη την εν λόγω γνώμη. Οι ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3, εντός έξι μηνών από την παραλαβή των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών από την οικεία ρυθμιστική αρχή ή, κατά περίπτωση, από την τελευταία εμπλεκόμενη οικεία ρυθμιστική αρχή.

7.   Εάν οι οικείες ρυθμιστικές αρχές δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 6, ή κατόπιν κοινού αιτήματός τους, ο Οργανισμός εκδίδει απόφαση σχετικά με τις υποβληθείσες προτάσεις για όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες εντός έξι μηνών από την ημέρα παραπομπής, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009.

8.   Κάθε μέρος μπορεί να υποβάλει καταγγελία κατά του οικείου διαχειριστή συστήματος ή ΔΣΜ σχετικά με τις υποχρεώσεις που υπέχει ο εν λόγω διαχειριστής συστήματος ή ΔΣΜ ή τις αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και μπορεί να υποβάλει την καταγγελία στην οικεία ρυθμιστική αρχή η οποία, ενεργώντας ως αρχή επίλυσης διαφορών, εκδίδει απόφαση εντός δύο μηνών μετά την παραλαβή της καταγγελίας. Η προθεσμία αυτή είναι δυνατόν να παραταθεί κατά δύο μήνες επιπλέον, όταν ζητούνται συμπληρωματικές πληροφορίες από την οικεία ρυθμιστική αρχή. Η εν λόγω παραταθείσα περίοδος είναι δυνατόν να παραταθεί περαιτέρω, με τη σύμφωνη γνώμη του καταγγέλλοντος. Η απόφαση της οικείας ρυθμιστικής αρχής έχει δεσμευτική ισχύ, εκτός εάν και έως ότου ακυρωθεί κατόπιν προσφυγής.

Άρθρο 6

Τροποποιήσεις όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών των ΔΣΜ

1.   Όταν μία ή περισσότερες ρυθμιστικές αρχές ζητούν, σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, τροποποίηση για να εγκρίνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφοι 2, 3 και 4, οι οικείοι ΔΣΜ υποβάλλουν πρόταση τροποποίησης των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών προς έγκριση εντός δύο μηνών από το αίτημα των οικείων ρυθμιστικών αρχών. Οι οικείες ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν απόφαση σχετικά με τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις ή τις μεθοδολογίες εντός δύο μηνών από την υποβολή τους.

2.   Εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις ή τις μεθοδολογίες εντός της δίμηνης προθεσμίας ή κατόπιν κοινού αιτήματός τους, ο Οργανισμός εκδίδει απόφαση σχετικά με τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες εντός έξι μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009. Εάν οι σχετικοί ΔΣΜ δεν υποβάλουν πρόταση για την τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 4.

3.   Οι ΔΣΜ που είναι αρμόδιοι για την κατάρτιση πρότασης για όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες, ή οι ρυθμιστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την έγκρισή τους σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφοι 2, 3 και 4, μπορούν να ζητήσουν τροποποιήσεις αυτών των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών. Οι προτάσεις για τροποποιήσεις των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών υποβάλλονται σε διαβούλευση σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 10 και εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στα άρθρα 4 και 5.

Άρθρο 7

Δημοσίευση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών στο διαδίκτυο

Οι ΔΣΜ που είναι αρμόδιοι για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, τους δημοσιεύουν στο διαδίκτυο μετά την έγκρισή τους από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές ή, εάν δεν απαιτείται τέτοιου είδους έγκριση, μετά τον καθορισμό τους, εξαιρουμένων των περιπτώσεων στις οποίες αυτές οι πληροφορίες θεωρούνται εμπιστευτικές σύμφωνα με το άρθρο 11.

Άρθρο 8

Ανάκτηση δαπανών

1.   Οι δαπάνες που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται σε διαχειριστές συστημάτων ή σε ορισθείσες τρίτες οντότητες σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό αξιολογούνται από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ.

2.   Οι δαπάνες που θεωρούνται εύλογες, αποδοτικές και αναλογικές από την οικεία ρυθμιστική αρχή ανακτώνται μέσω τιμολογίων δικτύου ή άλλων ενδεδειγμένων μηχανισμών, όπως προσδιορίζεται από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές.

3.   Αν ζητηθεί από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές, οι διαχειριστές συστημάτων ή οι ορισθείσες οντότητες παρέχουν, εντός τριμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος, τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της αξιολόγησης των δαπανών που προέκυψαν.

4.   Τυχόν δαπάνες που αναλαμβάνουν οι συμμετέχοντες στην αγορά κατά την πλήρωση των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού βαρύνουν τους εν λόγω συμμετέχοντες στην αγορά.

Άρθρο 9

Συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών

Ο Οργανισμός, σε στενή συνεργασία με το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας, οργανώνει τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών όσον αφορά την αγορά εξισορρόπησης και άλλες πτυχές της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Η συμμετοχή αυτή περιλαμβάνει τακτικές συνεδριάσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον εντοπισμό προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων βελτιώσεων σε σχέση με την ενοποίηση της αγοράς εξισορρόπησης.

Άρθρο 10

Δημόσια διαβούλευση

1.   Οι ΔΣΜ που είναι αρμόδιοι για την υποβολή προτάσεων ή την τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό διαβουλεύονται με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των οικείων αρχών κάθε κράτους μέλους, επί του σχεδίου των προτάσεων όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών και άλλων εκτελεστικών μέτρων για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός.

2.   Η διαβούλευση διαρκεί τουλάχιστον έναν μήνα, με την εξαίρεση των σχεδίων προτάσεων του άρθρου 5 παράγραφος 2 στοιχεία α), β), γ), δ), ε), στ), ζ), η) και ι), για τα οποία η διάρκεια της σχετικής διαβούλευσης είναι τουλάχιστον δύο μήνες.

3.   Τουλάχιστον οι προτάσεις του άρθρου 5 παράγραφος 2 στοιχεία α), β), γ), δ), ε), στ), ζ), η) και ι) υποβάλλονται σε δημόσια διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

4.   Τουλάχιστον οι προτάσεις του άρθρου 5 παράγραφος 3 στοιχεία α), β), γ), δ), ε), στ), ζ), η), θ), ιδ) και ιε) υποβάλλονται σε δημόσια διαβούλευση στο επίπεδο της οικείας περιφέρειας.

5.   Τουλάχιστον οι προτάσεις του άρθρου 5 παράγραφος 4 στοιχεία α), β), γ), δ), ε), στ), ζ) και θ) υποβάλλονται σε δημόσια διαβούλευση σε κάθε οικείο κράτος μέλος.

6.   Οι ΔΣΜ που είναι υπεύθυνοι για την πρόταση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις απόψεις των ενδιαφερομένων που προκύπτουν από τις διαβουλεύσεις των παραγράφων 2 έως 5, προτού υποβάλουν την πρόταση για έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, κατά την υποβολή παρέχεται τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της αποδοχής ή μη αποδοχής των απόψεων που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση, η οποία δημοσιεύεται εγκαίρως, πριν ή ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της πρότασης όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών.

Άρθρο 11

Υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας

1.   Τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνονται, ανταλλάσσονται ή διαβιβάζονται βάσει του παρόντος κανονισμού υπόκεινται στους όρους περί επαγγελματικού απορρήτου που προβλέπονται στις παραγράφους 2, 3 και 4.

2.   Η υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου ισχύει για κάθε πρόσωπο που υπόκειται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

3.   Οι εμπιστευτικές πληροφορίες τις οποίες λαμβάνουν τα πρόσωπα ή οι ρυθμιστικές αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν γνωστοποιούνται σε κανένα άλλο πρόσωπο ή αρχή, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που καλύπτονται από το εθνικό δίκαιο, τις άλλες διατάξεις του παρόντος κανονισμού ή άλλη σχετική νομοθεσία της Ένωσης.

4.   Με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που καλύπτονται από την εθνική ή την ενωσιακή νομοθεσία, οι ρυθμιστικές αρχές, τα όργανα ή τα πρόσωπα που λαμβάνουν εμπιστευτικές πληροφορίες δυνάμει του παρόντος κανονισμού επιτρέπεται να τις χρησιμοποιούν μόνο για την εκτέλεση των καθηκόντων τους βάσει του παρόντος κανονισμού, εκτός εάν ο πρωταρχικός ιδιοκτήτης των δεδομένων έχει χορηγήσει έγγραφη συγκατάθεση.

Άρθρο 12

Δημοσίευση πληροφοριών

1.   Όλες οι οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 παρέχουν στους ΔΣΜ όλες τις σχετικές πληροφορίες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που ορίζονται στις παραγράφους 3 έως 5.

2.   Όλες οι οντότητες του άρθρου 1 παράγραφος 2 διασφαλίζουν ότι ο χρόνος και η μορφή δημοσίευσης των πληροφοριών των παραγράφων 3 έως 5 δεν δημιουργεί πραγματικό ή δυνητικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για ιδιώτες ή εταιρείες.

3.   Κάθε ΔΣΜ δημοσιεύει τις ακόλουθες πληροφορίες μόλις αυτές καταστούν διαθέσιμες:

α)

πληροφορίες σχετικά με την ισορροπία του συστήματος της οικείας περιοχής προγραμματισμού ή των οικείων περιοχών προγραμματισμού, το συντομότερο δυνατόν, και πάντως το αργότερο εντός 30 λεπτών μετά τον πραγματικό χρόνο·

β)

πληροφορίες, ανωνυμοποιημένες όταν απαιτείται, σχετικά με όλες τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από την οικεία περιοχή προγραμματισμού ή τις οικείες περιοχές προγραμματισμού, το αργότερο εντός 30 λεπτών μετά τη λήξη της σχετικής αγοραίας χρονικής μονάδας. Στις πληροφορίες περιλαμβάνονται τα εξής:

i)

τύπος προϊόντος·

ii)

περίοδος ισχύος·

iii)

προσφερθείσες ποσότητες·

iv)

προσφερθείσες τιμές·

v)

πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσο η προσφορά δηλώθηκε ως μη διαθέσιμη·

γ)

πληροφορίες σχετικά με το αν επήλθε μετατροπή της προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης από ιδιότυπο προϊόν ή διαδικασία ενοποιημένου προγραμματισμού το αργότερο εντός 30 λεπτών μετά τη λήξη της σχετικής αγοραίας χρονικής μονάδας·

δ)

πληροφορίες για τον τρόπο μετατροπής των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από ιδιότυπα προϊόντα ή διαδικασία ενοποιημένου προγραμματισμού σε προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από τυποποιημένα προϊόντα το αργότερο εντός 30 λεπτών μετά τη λήξη της σχετικής αγοραίας χρονικής μονάδας·

ε)

συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης το αργότερο εντός 30 λεπτών μετά τη λήξη της σχετικής αγοραίας χρονικής μονάδας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:

i)

συνολική ποσότητα προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που προσφέρθηκαν·

ii)

συνολική ποσότητα προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που προσφέρθηκαν, χωριστά ανά τύπο εφεδρειών·

iii)

συνολική ποσότητα προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που προσφέρθηκαν και ενεργοποιήθηκαν, χωριστά για τυποποιημένα και ιδιότυπα προϊόντα·

iv)

ποσότητα μη διαθέσιμων προσφορών, χωριστά ανά τύπο εφεδρειών·

στ)

πληροφορίες, ανωνυμοποιημένες όταν απαιτείται, σχετικά με τις προσφερθείσες ποσότητες, καθώς και για τις προσφερθείσες τιμές της προμήθειας δυναμικότητας εξισορρόπησης, το αργότερο εντός μίας ώρας μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας προμήθειας στους προσφέροντες·

ζ)

οι αρχικοί όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την εξισορρόπηση του άρθρου 18, τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την αίτηση, καθώς και κάθε τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων, αμέσως μετά την έγκριση από την οικεία ρυθμιστική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ·

η)

πληροφορίες σχετικά με την κατανομή της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών, σύμφωνα με το άρθρο 38, το αργότερο εντός 24 ωρών μετά την κατανομή και εντός 6 ωρών πριν από τη χρήση της κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας:

i)

ημερομηνία και ώρα λήψης της απόφασης κατανομής·

ii)

περίοδος της κατανομής·

iii)

κατανεμημένες ποσότητες·

iv)

αγοραίες τιμές που αποτέλεσαν τη βάση για τη διαδικασία κατανομής σύμφωνα με το άρθρο 39·

θ)

πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών, σύμφωνα με το άρθρο 38, το αργότερο εντός μίας εβδομάδας μετά τη χρήση της κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας:

i)

ποσότητα κατανεμημένης και χρησιμοποιηθείσας διαζωνικής δυναμικότητας ανά αγοραία χρονική μονάδα·

ii)

ποσότητα ελευθερωθείσας διαζωνικής δυναμικότητας για μεταγενέστερα προγράμματα ανά αγοραία χρονική μονάδα·

iii)

εκτιμώμενες πραγματοποιηθείσες δαπάνες και οφέλη της διαδικασίας κατανομής·

ι)

οι εγκεκριμένες μεθοδολογίες των άρθρων 40, 41 και 42 τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την αίτηση·

ια)

περιγραφή των απαιτήσεων κάθε αλγόριθμου που αναπτύχθηκε και οι τροποποιήσεις του, σύμφωνα με το άρθρο 58, τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την αίτηση·

ιβ)

η κοινή ετήσια έκθεση του άρθρου 59.

4.   Οι ΔΣΜ μπορούν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 18, να μη δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με τις προσφερθείσες τιμές και τους όγκους των προσφορών δυναμικότητας εξισορρόπησης ή ενέργειας εξισορρόπησης, εφόσον συντρέχουν λόγοι ανησυχιών για κατάχρηση της αγοράς και δεν βλάπτεται η αποτελεσματική λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ΔΣΜ αναφέρουν την ως άνω μη δημοσίευση τουλάχιστον μία φορά ετησίως στις οικείες ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ.

5.   Το αργότερο εντός διετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, κάθε ΔΣΜ δημοσιεύει, σε από κοινού συμφωνηθείσα εναρμονισμένη μορφή, τις πληροφορίες της παραγράφου 3, τουλάχιστον μέσω της πλατφόρμας για τη διαφάνεια πληροφόρησης που έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2013 της Επιτροπής. Το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, ο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας επικαιροποιεί το εγχειρίδιο διαδικασιών του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2013 της Επιτροπής και το υποβάλλει στον Οργανισμό για γνωμοδότηση, επί του οποίου ο Οργανισμός γνωμοδοτεί εντός διμήνου.

Άρθρο 13

Ανάθεση και εκχώρηση καθηκόντων

1.   Κάθε ΔΣΜ μπορεί να αναθέσει το σύνολο ή μέρος οποιωνδήποτε καθηκόντων τού ανατίθενται δυνάμει του παρόντος κανονισμού σε ένα ή περισσότερα τρίτα μέρη, στην περίπτωση που το τρίτο μέρος μπορεί να εκτελέσει το αντίστοιχο καθήκον τουλάχιστον εξίσου αποδοτικά με τον αναθέτοντα ΔΣΜ. Ο αναθέτων ΔΣΜ παραμένει υπεύθυνος για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης στις πληροφορίες που απαιτούνται για την παρακολούθηση από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ.

2.   Πριν από την ανάθεση, το σχετικό τρίτο μέρος οφείλει να αποδείξει στον αναθέτοντα ΔΣΜ ότι διαθέτει την ικανότητα να εκτελέσει τα προς ανάθεση καθήκοντα.

3.   Σε περίπτωση που ανατίθεται σε τρίτους το σύνολο ή μέρος κάθε καθήκοντος που προσδιορίζεται στον παρόντα κανονισμό, ο αναθέτων ΔΣΜ διασφαλίζει ότι πριν από την ανάθεση έχουν τεθεί σε ισχύ οι κατάλληλες συμφωνίες εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας του αναθέτοντα ΔΣΜ. Μετά την ανάθεση του συνόλου ή μέρους κάθε καθήκοντος σε τρίτο μέρος, ο αναθέτων ΔΣΜ οφείλει να ενημερώσει την οικεία ρυθμιστική αρχή και να δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση στο διαδίκτυο.

4.   Με την επιφύλαξη των καθηκόντων που ανατίθενται σε ΔΣΜ δυνάμει της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, ένα κράτος μέλος ή, κατά περίπτωση, η οικεία ρυθμιστική αρχή μπορεί να εκχωρεί σε ένα ή περισσότερα τρίτα μέρη καθήκοντα ή υποχρεώσεις που έχουν ανατεθεί σε ΔΣΜ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Το οικείο κράτος μέλος ή, κατά περίπτωση, η οικεία ρυθμιστική αρχή, μπορεί να αναθέτει μόνο καθήκοντα και υποχρεώσεις των ΔΣΜ που δεν απαιτούν άμεση συνεργασία, από κοινού λήψη αποφάσεων ή σύναψη συμβατικών σχέσεων με ΔΣΜ από άλλα κράτη μέλη. Πριν από την εκχώρηση, το σχετικό τρίτο μέρος οφείλει να αποδείξει στο κράτος μέλος ή, κατά περίπτωση, την οικεία ρυθμιστική αρχή, ότι διαθέτει την ικανότητα να εκτελέσει τα προς εκχώρηση καθήκοντα.

5.   Στην περίπτωση εκχώρησης καθηκόντων και υποχρεώσεων σε τρίτο μέρος από κράτος μέλος ή, κατά περίπτωση, οικεία ρυθμιστική αρχή, οι αναφορές σε ΔΣΜ στον παρόντα κανονισμό θεωρείται ότι αφορούν την ορισθείσα οντότητα. Η οικεία ρυθμιστική αρχή διασφαλίζει τη ρυθμιστική εποπτεία της ορισθείσας οντότητας σε σχέση με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που εκχωρήθηκαν.

ΤΙΤΛΟΣ II

ΑΓΟΡΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Καθήκοντα και αρμοδιότητες

Άρθρο 14

Ρόλος των ΔΣΜ

1.   Κάθε ΔΣΜ είναι αρμόδιος για την προμήθεια υπηρεσιών εξισορρόπησης από παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης ώστε να διασφαλίζεται επιχειρησιακή ασφάλεια.

2.   Κάθε ΔΣΜ εφαρμόζει μοντέλο αυτοκαταμερισμού για τον καθορισμό των προγραμμάτων παραγωγής και κατανάλωσης. Οι ΔΣΜ που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού εφαρμόζουν μοντέλο κεντρικού καταμερισμού ενημερώνουν την οικεία ρυθμιστική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ ώστε να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν μοντέλο κεντρικού καταμερισμού για τον καθορισμό των προγραμμάτων παραγωγής και κατανάλωσης. Η οικεία ρυθμιστική αρχή ελέγχει αν τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του ΔΣΜ συνάδουν με τον ορισμό που περιέχεται στο άρθρο 2 σημείο 18.

Άρθρο 15

Συνεργασία με τους ΔΣΔ

1.   Οι ΔΣΔ, οι ΔΣΜ, οι πάροχοι υπηρεσιών και οι υπόχρεοι εξισορρόπησης συνεργάζονται ώστε να διασφαλίζεται αποδοτική και αποτελεσματική εξισορρόπηση.

2.   Κάθε ΔΣΔ παρέχει εγκαίρως στον ΔΣΜ σύνδεσης όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διενέργεια της εκκαθάρισης ανισορροπιών σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις σχετικά με την εξισορρόπηση βάσει του άρθρου 18.

3.   Κάθε ΔΣΜ μπορεί να καταρτίζει από κοινού, σε συνεργασία με τους ΔΣΔ σύνδεσης εφεδρείας εντός της περιοχής ελέγχου του ΔΣΜ, μεθοδολογία για τον επιμερισμό των δαπανών που απορρέουν από τις ενέργειες των ΔΣΔ σύμφωνα με το άρθρο 182 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 της Επιτροπής. Η μεθοδολογία προβλέπει τον δίκαιο επιμερισμό των δαπανών, λαμβανομένων υπόψη των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων μερών.

4.   Οι ΔΣΔ αναφέρουν στον ΔΣΜ σύνδεσης κάθε όριο που ορίζεται δυνάμει του άρθρου 182 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 της Επιτροπής, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τις απαιτήσεις που προβλέπει ο παρών κανονισμός.

Άρθρο 16

Ρόλος των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης

1.   Οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης είναι επιλέξιμοι για την παροχή προσφορών για ενέργεια εξισορρόπησης ή δυναμικότητα εξισορρόπησης που έχει ενεργοποιήσει ή προμηθευτεί ο ΔΣΜ σύνδεσης ή, στο πλαίσιο μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ, ο συμβαλλόμενος ΔΣΜ. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προεπιλογής, η οποία διασφαλίζεται από τον ΔΣΜ σύνδεσης και διεκπεραιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 159 και το άρθρο 162 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485, θεωρείται προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής για την απόκτηση της ιδιότητας του παρόχου υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

2.   Κάθε πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης υποβάλλει στον ΔΣΜ σύνδεσης τις προσφορές του για δυναμικότητα εξισορρόπησης που επηρεάζουν έναν ή περισσότερους υπόχρεους εξισορρόπησης.

3.   Κάθε πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης που συμμετέχει στη διαδικασία προμήθειας δυναμικότητας εξισορρόπησης υποβάλλει και δικαιούται να επικαιροποιεί τις προσφορές του για δυναμικότητα εξισορρόπησης πριν από την προθεσμία υποβολής προσφορών της διαδικασίας προμήθειας.

4.   Κάθε πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης που διαθέτει σύμβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης υποβάλλει στον οικείο ΔΣΜ σύνδεσης τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης ή τις προσφορές διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού που αντιστοιχούν στην ποσότητα, τα προϊόντα και τις άλλες απαιτήσεις που ορίζονται στη σύμβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης.

5.   Κάθε πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης δικαιούται να υποβάλλει στον οικείο ΔΣΜ σύνδεσης τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από τυποποιημένα ή ιδιότυπα προϊόντα ή τις προσφορές διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού για τις οποίες έχει περάσει με επιτυχία τη διαδικασία προεπιλογής σύμφωνα με τα άρθρα 159 και 162 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

6.   Η τιμή των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης ή των προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού από τυποποιημένα και ιδιότυπα προϊόντα της παραγράφου 4 δεν προκαθορίζεται σε σύμβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης. Ένας ΔΣΜ μπορεί να προτείνει εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα στην πρόταση όρων και προϋποθέσεων εξισορρόπησης που καταρτίζεται δυνάμει του άρθρου 18. Η εν λόγω εξαίρεση εφαρμόζεται μόνο σε ιδιότυπα προϊόντα, σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 3 στοιχείο β), και συνοδεύεται από αιτιολόγηση που αποδεικνύει υψηλότερη οικονομική αποδοτικότητα.

7.   Δεν γίνονται διακρίσεις μεταξύ προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης ή προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού που υποβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 4 και προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης ή προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού που υποβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 5.

8.   Για κάθε προϊόν ενέργειας εξισορρόπησης ή δυναμικότητας εξισορρόπησης, η μονάδα παροχής εφεδρειών, η ομάδα παροχής εφεδρειών, η εγκατάσταση ζήτησης ή το τρίτο μέρος και οι σχετικοί υπόχρεοι εξισορρόπησης του άρθρου 18 παράγραφος 4 στοιχείο δ) ανήκουν στην ίδια περιοχή προγραμματισμού.

Άρθρο 17

Ρόλος των υπόχρεων εξισορρόπησης

1.   Κάθε υπόχρεος εξισορρόπησης καταβάλλει προσπάθειες ώστε, σε πραγματικό χρόνο, να είναι εξισορροπημένο ή να συμβάλλει στην εξισορρόπηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λεπτομερείς απαιτήσεις σχετικά με αυτήν την υποχρέωση ορίζονται στην πρόταση για τους όρους και τις προϋποθέσεις εξισορρόπησης που καταρτίζεται δυνάμει του άρθρου 18.

2.   Κάθε υπόχρεος εξισορρόπησης φέρει την οικονομική ευθύνη για τις ανισορροπίες που πρέπει να εκκαθαριστούν με τον ΔΣΜ σύνδεσης.

3.   Κάθε υπόχρεος εξισορρόπησης μπορεί να μεταβάλει, πριν από την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς, τα προγράμματα που απαιτούνται για τον υπολογισμό της θέσης του σύμφωνα με το άρθρο 54. Οι ΔΣΜ που εφαρμόζουν μοντέλο κεντρικού καταμερισμού μπορούν να θεσπίζουν ειδικές προϋποθέσεις και κανόνες για τη μεταβολή των προγραμμάτων ενός υπόχρεου εξισορρόπησης στους όρους και τις προϋποθέσεις εξισορρόπησης που καταρτίζονται δυνάμει του άρθρου 18.

4.   Μετά την προθεσμία υποβολής διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς, κάθε υπόχρεος εξισορρόπησης μπορεί να μεταβάλει τα εσωτερικά εμπορικά προγράμματα που απαιτούνται για τον υπολογισμό της θέσης του δυνάμει του άρθρου 54 σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στους όρους και τις προϋποθέσεις εξισορρόπησης που καταρτίζονται δυνάμει του άρθρου 18.

Άρθρο 18

Όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την εξισορρόπηση

1.   Το αργότερο εντός έξι μηνών μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, οι ΔΣΜ ενός κράτους μέλους καταρτίζουν πρόταση για όλες τις περιοχές προγραμματισμού του εν λόγω κράτους μέλους, η οποία αφορά:

α)

τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης·

β)

τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους υπόχρεους εξισορρόπησης.

Όταν περιοχή ΕΦΣ αποτελείται από δύο ή περισσότερους ΔΣΜ, όλοι οι ΔΣΜ της εν λόγω περιοχής ΕΦΣ μπορούν να καταρτίζουν κοινή πρόταση με την προϋπόθεση της έγκρισης από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές.

2.   Οι όροι και προϋποθέσεις της παραγράφου 1 περιλαμβάνουν επίσης τους κανόνες για την αναστολή και αποκατάσταση των δραστηριοτήτων της αγοράς σύμφωνα με το άρθρο 36 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2196 και κανόνες εκκαθάρισης σε περίπτωση αναστολής της αγοράς δυνάμει του άρθρου 39 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2196, κατόπιν έγκρισης σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2196.

3.   Κατά την κατάρτιση προτάσεων για όρους και προϋποθέσεις για παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης και υπόχρεους εξισορρόπησης, κάθε ΔΣΜ:

α)

συντονίζεται με τους ΔΣΜ και τους ΔΣΔ που ενδεχομένως να επηρεάζουν αυτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις·

β)

τηρεί τα πλαίσια για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πλατφορμών για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης και τη διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών σύμφωνα με τα άρθρα 19, 20, 21 και 22·

γ)

διασφαλίζει τη συμμετοχή άλλων ΔΣΔ και άλλων ενδιαφερόμενων μερών καθ' όλη τη διαδικασία κατάρτισης της πρότασης και λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους με την επιφύλαξη της δημόσιας διαβούλευσης του άρθρου 10.

4.   Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης:

α)

καθορίζουν εύλογες και αιτιολογημένες απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης·

β)

επιτρέπουν τη συγκέντρωση εγκαταστάσεων ζήτησης, εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας και εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής σε περιοχή προγραμματισμού για την παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 5 στοιχείο γ)·

γ)

παρέχουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων ζήτησης, σε τρίτα μέρη και στους ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στους ιδιοκτήτες μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, να γίνουν πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης·

δ)

απαιτούν την αντιστοίχιση κάθε προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης που προέρχεται από πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης σε έναν ή περισσότερους υπόχρεους εξισορρόπησης ώστε να καθίσταται δυνατός ο υπολογισμός προσαρμογής ανισορροπιών σύμφωνα με το άρθρο 49.

5.   Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης περιέχουν:

α)

τους κανόνες για τη διαδικασία επιλογής για την απόκτηση της ιδιότητας παρόχου υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 16·

β)

τους κανόνες, τις απαιτήσεις και τα προγράμματα για την προμήθεια και τη μεταφορά δυναμικότητας εξισορρόπησης σύμφωνα με τα άρθρα 32, 33 και 34·

γ)

τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση εγκαταστάσεων ζήτησης, εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας και εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής σε περιοχή προγραμματισμού για την απόκτηση της ιδιότητας του παρόχου υπηρεσιών εξισορρόπησης·

δ)

τις απαιτήσεις σχετικά με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στον ΔΣΜ σύνδεσης και, κατά περίπτωση, στον ΔΣΔ σύνδεσης εφεδρείας κατά τη διαδικασία προεπιλογής και τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης·

ε)

τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για την αντιστοίχιση κάθε προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης προερχόμενης από πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης σε έναν ή περισσότερους υπόχρεους εξισορρόπησης σύμφωνα με την παράγραφο 4 στοιχείο δ)·

στ)

τις απαιτήσεις σχετικά με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που πρέπει να παρέρχονται στον ΔΣΜ σύνδεσης και, κατά περίπτωση, στον ΔΣΔ σύνδεσης εφεδρείας για την αξιολόγηση των παροχών υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 154 παράγραφοι 1 και 8, το άρθρο 158 παράγραφος 1 στοιχείο ε), το άρθρο 158 παράγραφος 4 στοιχείο β), το άρθρο 161 παράγραφος 1 στοιχείο στ) και το άρθρο 161 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485·

ζ)

τον ορισμό της τοποθεσίας για κάθε τυποποιημένο και κάθε ιδιότυπο προϊόν, λαμβανομένης υπόψη της παραγράφου 5 στοιχείο γ)·

η)

τους κανόνες για τον προσδιορισμό της ποσότητας ενέργειας εξισορρόπησης προς εκκαθάριση με τον πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 45·

θ)

τους κανόνες για την εκκαθάριση των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με τον τίτλο V κεφάλαια 2 και 5·

ι)

μια μέγιστη περίοδο για την οριστικοποίηση της εκκαθάρισης της ενέργειας εξισορρόπησης με πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 45 για κάθε δεδομένη περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών·

ια)

τις επιπτώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης.

6.   Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους υπόχρεους εξισορρόπησης περιέχουν:

α)

τον ορισμό της ευθύνης εξισορρόπησης για κάθε σύνδεση κατά τρόπο ώστε να αποφεύγονται τυχόν κενά ή αλληλεπικαλύψεις στην ευθύνη εξισορρόπησης διαφορετικών συμμετεχόντων στην αγορά που παρέχουν υπηρεσίες στη σύνδεση αυτή·

β)

τις απαιτήσεις για την απόκτηση της ιδιότητας υπόχρεου εξισορρόπησης·

γ)

την απαίτηση σύμφωνα με την οποία όλοι οι υπόχρεοι εξισορρόπησης είναι οικονομικά υπεύθυνοι για τις ανισορροπίες τους και οι ανισορροπίες εκκαθαρίζονται με τον ΔΣΜ σύνδεσης·

δ)

τις απαιτήσεις σχετικά με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στον ΔΣΜ σύνδεσης για τον υπολογισμό των ανισορροπιών·

ε)

τους κανόνες που αφορούν τη μεταβολή των οικείων προγραμμάτων από τους υπόχρεους εξισορρόπησης πριν και μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας ενδοημερήσιας αγοράς σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 3 και 4·

στ)

τους κανόνες για την εκκαθάριση των υπόχρεων εξισορρόπησης σύμφωνα με τον τίτλο V κεφάλαιο 4·

ζ)

την οριοθέτηση περιοχής ανισορροπίας σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 και περιοχής τιμής ανισορροπίας·

η)

τη μέγιστη περίοδο για την οριστικοποίηση της εκκαθάρισης ανισορροπιών με τους υπόχρεους εξισορρόπησης για κάθε δεδομένη περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών σύμφωνα με το άρθρο 54·

θ)

τις επιπτώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους υπόχρεους εξισορρόπησης·

ι)

την υποχρέωση των υπόχρεων εξισορρόπησης να υποβάλλουν στον ΔΣΜ σύνδεσης κάθε τροποποίηση της θέσης·

ια)

τους κανόνες εκκαθάρισης σύμφωνα με τα άρθρα 52, 53, 54 και 55·

ιβ)

εφόσον υφίστανται, τις διατάξεις για την εξαίρεση ανισορροπιών από την εκκαθάριση ανισορροπιών όταν οι συγκεκριμένες ανισορροπίες συνδέονται με την εισαγωγή περιορισμών στον ρυθμό μεταβολής για τον μετριασμό ντετερμινιστικών αποκλίσεων συχνότητας, σύμφωνα με το άρθρο 137 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

7.   Κάθε ΔΣΜ σύνδεσης μπορεί να συμπεριλάβει τα ακόλουθα στοιχεία στην πρόταση όρων και προϋποθέσεων για παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης ή στους όρους και τις προϋποθέσεις για τους υπόχρεους εξισορρόπησης:

α)

απαίτηση σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης οφείλουν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη μη χρησιμοποιηθείσα δυναμικότητα παραγωγής και άλλους πόρους εξισορρόπησης από παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης, μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών της αγοράς επόμενης ημέρας και μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς·

β)

σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, απαίτηση σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης οφείλουν να προσφέρουν στις αγορές εξισορρόπησης, μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών της αγοράς επόμενης ημέρας, τη μη χρησιμοποιηθείσα δυναμικότητα παραγωγής ή άλλους οικείους πόρους εξισορρόπησης μέσω προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης ή προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού, με την επιφύλαξη της δυνατότητας των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης να μεταβάλλουν τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης πριν από την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης ή την προθεσμία υποβολής προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού λόγω συναλλαγών εντός της ενδοημερήσιας αγοράς·

γ)

σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, απαίτηση σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης οφείλουν να προσφέρουν στις αγορές εξισορρόπησης τη μη χρησιμοποιηθείσα δυναμικότητα παραγωγής ή άλλους οικείους πόρους εξισορρόπησης μέσω προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης ή προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς·

δ)

ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τη θέση των υπόχρεων εξισορρόπησης που υποβλήθηκε μετά το χρονικό πλαίσιο της αγοράς επόμενης ημέρας ώστε να διασφαλίζεται ότι το άθροισμα των οικείων προγραμμάτων εσωτερικών και εξωτερικών συναλλαγών ισούται με το άθροισμα των φυσικών προγραμμάτων παραγωγής και κατανάλωσης, λαμβανομένης υπόψη της αντιστάθμισης απωλειών ηλεκτρικής ενέργειας, κατά περίπτωση·

ε)

εξαίρεση σχετικά με τη δημοσίευση πληροφοριών για τις προσφερόμενες τιμές ενέργειας εξισορρόπησης ή τις προσφορές δυναμικότητας εξισορρόπησης λόγω ανησυχιών για κατάχρηση της αγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 4·

στ)

εξαίρεση για τα ιδιότυπα προϊόντα του άρθρου 26 παράγραφος 3 στοιχείο β) από τον κανόνα του άρθρου 16 παράγραφος 6 όσον αφορά τον προκαθορισμό της τιμής των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης σε σύμβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης·

ζ)

αίτηση για τη χρήση διπλής τιμολόγησης για όλες τις ανισορροπίες βάσει των προϋποθέσεων που καθορίζονται δυνάμει του άρθρου 52 παράγραφος 2 στοιχείο δ) σημείο i) και της μεθοδολογίας για την εφαρμογή διπλής τιμολόγησης δυνάμει του άρθρου 52 παράγραφος 2 στοιχείο δ) σημείο ii).

8.   Οι ΔΣΜ που εφαρμόζουν μοντέλο κεντρικού καταμερισμού συμπεριλαμβάνουν επίσης τα ακόλουθα στοιχεία στους όρους και τις προϋποθέσεις εξισορρόπησης:

α)

την προθεσμία υποβολής προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού του άρθρου 24 παράγραφος 5·

β)

τους κανόνες για την επικαιροποίηση των προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού έπειτα από κάθε προθεσμία υποβολής προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 6·

γ)

τους κανόνες για τη χρήση προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού πριν από την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 7·

δ)

τους κανόνες για τη μετατροπή προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού σύμφωνα με το άρθρο 27.

9.   Κάθε ΔΣΜ παρακολουθεί την πλήρωση από όλα τα μέρη των απαιτήσεων που ορίζονται στους όρους και τις προϋποθέσεις εξισορρόπησης εντός της οικείας περιοχής προγραμματισμού ή των οικείων περιοχών προγραμματισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ευρωπαϊκές πλατφόρμες για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης

Άρθρο 19

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης

1.   Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ που εφαρμόζουν τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας σύμφωνα με το μέρος IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 καταρτίζουν πρόταση για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης.

2.   Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης, την οποία διαχειρίζονται οι ΔΣΜ ή διαχειρίζεται οντότητα που ιδρύουν οι ίδιοι οι ΔΣΜ, βασίζεται σε κοινές αρχές διακυβέρνησης και επιχειρηματικές διαδικασίες και αποτελείται τουλάχιστον από την υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης και την υπηρεσία εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ. Αυτή η ευρωπαϊκή πλατφόρμα εφαρμόζει πολυμερές μοντέλο ΔΣΜ-ΔΣΜ με κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης για την ανταλλαγή όλων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αντικατάστασης, με την εξαίρεση των μη διαθέσιμων προσφορών του άρθρου 29 παράγραφος 14.

3.   Η πρόταση της παραγράφου 1 περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

τον υψηλού επιπέδου σχεδιασμό της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

β)

τον χάρτη πορείας και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

γ)

τον καθορισμό των λειτουργιών που απαιτούνται για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

δ)

τους προτεινόμενους κανόνες σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας με βάση την αρχή της αποφυγής των διακρίσεων και με διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης όλων των ΔΣΜ μελών, καθώς και με τη λήψη μέριμνας ώστε κανένας ΔΣΜ να μην επωφελείται από αδικαιολόγητα οικονομικά πλεονεκτήματα μέσω της συμμετοχής στις λειτουργίες της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

ε)

τον προτεινόμενο ορισμό της οντότητας ή των οντοτήτων που θα επιτελούν τις λειτουργίες που καθορίζονται στην πρόταση. Εάν οι ΔΣΜ προτείνουν τον ορισμό περισσότερων της μίας οντοτήτων, η πρόταση αποδεικνύει και διασφαλίζει:

i)

συνεκτική ανάθεση των λειτουργιών στις οντότητες που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Η πρόταση πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη την ανάγκη συντονισμού των διαφόρων λειτουργιών που ανατίθενται στις οντότητες που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα·

ii)

ότι η προτεινόμενη οργάνωση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας και η ανάθεση των λειτουργιών διασφαλίζουν την αποτελεσματική και αποδοτική διακυβέρνηση, διαχείριση και ρυθμιστική εποπτεία της ευρωπαϊκής πλατφόρμας και επίσης στηρίζουν τους στόχους του παρόντος κανονισμού·

iii)

αποτελεσματικό συντονισμό και διαδικασία λήψης αποφάσεων για την επίλυση τυχόν αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ των οντοτήτων που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα·

στ)

το πλαίσιο για την εναρμόνιση των όρων και των προϋποθέσεων εξισορρόπησης που καταρτίζονται δυνάμει του άρθρου 18·

ζ)

τις λεπτομερείς αρχές για τον επιμερισμό των κοινών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς κατηγοριοποίησης των κοινών δαπανών, σύμφωνα με το άρθρο 23·

η)

την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης για όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αντικατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 24·

θ)

τον καθορισμό των τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 25·

ι)

την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 13·

ια)

τους κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης που θα καταρτιστούν από την κοινή υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 31·

ιβ)

την περιγραφή του αλγόριθμου για την εφαρμογή της υπηρεσίας βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης για τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αντικατάστασης σύμφωνα με το άρθρο 58.

4.   Εντός έξι μηνών από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης, όλοι οι ΔΣΜ που εφαρμόζουν τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας σύμφωνα με το μέρος IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 ορίζουν την προτεινόμενη οντότητα ή τις οντότητες που θα είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο ε).

5.   Εντός ενός έτους από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης, όλοι οι ΔΣΜ που εφαρμόζουν τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας σύμφωνα με το μέρος IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 και έχουν τουλάχιστον έναν διασυνδεδεμένο γειτονικό ΔΣΜ που εφαρμόζει τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας υλοποιούν και καθιστούν λειτουργική την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης. Οι ως άνω ΔΣΜ χρησιμοποιούν την ευρωπαϊκή πλατφόρμα:

α)

για την υποβολή όλων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αντικατάστασης·

β)

για την ανταλλαγή όλων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αντικατάστασης, εκτός των μη διαθέσιμων προσφορών σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 14·

γ)

έτσι ώστε να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους σε ενέργεια εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης.

Άρθρο 20

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση

1.   Εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση.

2.   Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση, την οποία διαχειρίζονται οι ΔΣΜ ή διαχειρίζεται οντότητα που ιδρύουν οι ίδιοι οι ΔΣΜ, βασίζεται σε κοινές αρχές διακυβέρνησης και επιχειρηματικές διαδικασίες και αποτελείται τουλάχιστον από την υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης και την υπηρεσία εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ. Αυτή η ευρωπαϊκή πλατφόρμα εφαρμόζει πολυμερές μοντέλο ΔΣΜ-ΔΣΜ με κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης για την ανταλλαγή όλων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση, με την εξαίρεση των μη διαθέσιμων προσφορών σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 14.

3.   Η πρόταση της παραγράφου 1 περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

τον υψηλού επιπέδου σχεδιασμό της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

β)

τον χάρτη πορείας και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

γ)

τον καθορισμό των λειτουργιών που απαιτούνται για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

δ)

τους προτεινόμενους κανόνες σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας με βάση την αρχή της αποφυγής των διακρίσεων και με διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης όλων των ΔΣΜ μελών, καθώς και με τη λήψη μέριμνας ώστε κανένας ΔΣΜ να μην επωφελείται από αδικαιολόγητα οικονομικά πλεονεκτήματα μέσω της συμμετοχής στις λειτουργίες της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

ε)

τον προτεινόμενο ορισμό της οντότητας ή των οντοτήτων που θα επιτελούν τις λειτουργίες που καθορίζονται στην πρόταση. Εάν οι ΔΣΜ προτείνουν τον ορισμό περισσότερων της μίας οντοτήτων, η πρόταση αποδεικνύει και διασφαλίζει:

i)

συνεκτική ανάθεση των λειτουργιών στις οντότητες που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Η πρόταση πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη την ανάγκη συντονισμού των διαφόρων λειτουργιών που ανατίθενται στις οντότητες που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα·

ii)

ότι η προτεινόμενη οργάνωση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας και η ανάθεση των λειτουργιών διασφαλίζουν την αποτελεσματική και αποδοτική διακυβέρνηση, διαχείριση και ρυθμιστική εποπτεία της ευρωπαϊκής πλατφόρμας και επίσης στηρίζουν τους στόχους του παρόντος κανονισμού·

iii)

αποτελεσματικό συντονισμό και διαδικασία λήψης αποφάσεων για την επίλυση τυχόν αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ των οντοτήτων που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα·

στ)

το πλαίσιο για την εναρμόνιση των όρων και των προϋποθέσεων εξισορρόπησης που καταρτίζονται δυνάμει του άρθρου 18·

ζ)

τις λεπτομερείς αρχές για τον επιμερισμό των κοινών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς κατηγοριοποίησης των κοινών δαπανών, σύμφωνα με το άρθρο 23·

η)

την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης για όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 24·

θ)

τον καθορισμό τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 25·

ι)

την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 13·

ια)

τους κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης που θα καταρτιστούν από την κοινή υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 31·

ιβ)

την περιγραφή του αλγόριθμου για την εφαρμογή της υπηρεσίας βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης για τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 58.

4.   Εντός έξι μηνών από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση, όλοι οι ΔΣΜ ορίζουν την προτεινόμενη οντότητα ή τις οντότητες που θα είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο ε).

5.   Εντός δεκαοκτώ μηνών από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση, όλοι οι ΔΣΜ μπορούν να καταρτίσουν πρόταση τροποποίησης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση σύμφωνα με την παράγραφο 1. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις τεκμηριώνονται από ανάλυση κόστους/οφέλους που πραγματοποιούν όλοι οι ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 61. Η πρόταση κοινοποιείται στην Επιτροπή.

6.   Εντός τριάντα μηνών από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση ή, σε περίπτωση που όλοι οι ΔΣΜ υποβάλουν πρόταση τροποποίησης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δυνάμει της παραγράφου 5, εντός δώδεκα μηνών από την έγκριση της πρότασης τροποποίησης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας, όλοι οι ΔΣΜ υλοποιούν και καθιστούν λειτουργική την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση, την οποία χρησιμοποιούν:

α)

για την υποβολή όλων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση·

β)

για την ανταλλαγή όλων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση, εκτός των μη διαθέσιμων προσφορών σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 14·

γ)

έτσι ώστε να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους σε ενέργεια εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση.

Άρθρο 21

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση

1.   Εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση.

2.   Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση, την οποία διαχειρίζονται οι ΔΣΜ ή διαχειρίζεται οντότητα που ιδρύουν οι ΔΣΜ, βασίζεται σε κοινές αρχές διακυβέρνησης και επιχειρηματικές διαδικασίες και αποτελείται τουλάχιστον από την υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης και την υπηρεσία εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ. Αυτή η ευρωπαϊκή πλατφόρμα εφαρμόζει πολυμερές μοντέλο ΔΣΜ-ΔΣΜ με κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης για την ανταλλαγή όλων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση, με την εξαίρεση των μη διαθέσιμων προσφορών σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 14.

3.   Η πρόταση της παραγράφου 1 περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

τον υψηλού επιπέδου σχεδιασμό της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

β)

τον χάρτη πορείας και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

γ)

τον καθορισμό των λειτουργιών που απαιτούνται για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

δ)

τους προτεινόμενους κανόνες σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας με βάση την αρχή της αποφυγής των διακρίσεων και με διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης όλων των ΔΣΜ μελών, καθώς και με τη λήψη μέριμνας ώστε κανένας ΔΣΜ να μην επωφελείται από αδικαιολόγητα οικονομικά πλεονεκτήματα μέσω της συμμετοχής στις λειτουργίες της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

ε)

τον προτεινόμενο ορισμό της οντότητας ή των οντοτήτων που θα επιτελούν τις λειτουργίες που καθορίζονται στην πρόταση. Εάν οι ΔΣΜ προτείνουν τον ορισμό περισσότερων της μίας οντοτήτων, η πρόταση αποδεικνύει και διασφαλίζει:

i)

συνεκτική ανάθεση των λειτουργιών στις οντότητες που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Η πρόταση πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη την ανάγκη συντονισμού των διαφόρων λειτουργιών που ανατίθενται στις οντότητες που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα·

ii)

ότι η προτεινόμενη οργάνωση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας και η ανάθεση των λειτουργιών διασφαλίζουν την αποτελεσματική και αποδοτική διακυβέρνηση, διαχείριση και ρυθμιστική εποπτεία της ευρωπαϊκής πλατφόρμας και επίσης στηρίζουν τους στόχους του παρόντος κανονισμού·

iii)

αποτελεσματικό συντονισμό και διαδικασία λήψης αποφάσεων για την επίλυση τυχόν αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ των οντοτήτων που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα·

στ)

το πλαίσιο για την εναρμόνιση των όρων και των προϋποθέσεων εξισορρόπησης που καταρτίζονται δυνάμει του άρθρου 18·

ζ)

τις λεπτομερείς αρχές για τον επιμερισμό των κοινών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς κατηγοριοποίησης των κοινών δαπανών, σύμφωνα με το άρθρο 23·

η)

την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης για όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 24·

θ)

τον καθορισμό τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 25·

ι)

την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 13·

ια)

τους κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης που θα καταρτιστούν από την κοινή υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 31·

ιβ)

την περιγραφή του αλγόριθμου για την εφαρμογή της υπηρεσίας βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης για τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 58.

4.   Εντός έξι μηνών από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση, όλοι οι ΔΣΜ ορίζουν την προτεινόμενη οντότητα ή τις οντότητες που θα είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο ε).

5.   Εντός δεκαοκτώ μηνών από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση, όλοι οι ΔΣΜ μπορούν να καταρτίσουν πρόταση τροποποίησης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση σύμφωνα με την παράγραφο 1 και των αρχών που καθορίζονται στην παράγραφο 2. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις τεκμηριώνονται από ανάλυση κόστους/οφέλους που πραγματοποιούν όλοι οι ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 61. Η πρόταση κοινοποιείται στην Επιτροπή.

6.   Εντός τριάντα μηνών από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση ή, σε περίπτωση που όλοι οι ΔΣΜ υποβάλουν πρόταση τροποποίησης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δυνάμει της παραγράφου 5, εντός δώδεκα μηνών από την έγκριση της πρότασης τροποποίησης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας, όλοι οι ΔΣΜ που εφαρμόζουν την αυτόματη διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας κατ' εφαρμογή του μέρους IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 υλοποιούν και καθιστούν λειτουργική την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση, την οποία χρησιμοποιούν:

α)

για την υποβολή όλων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση·

β)

για την ανταλλαγή όλων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση, εκτός των μη διαθέσιμων προσφορών σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 14·

γ)

έτσι ώστε να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους σε ενέργεια εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση.

Άρθρο 22

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τη διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών

1.   Έως έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών.

2.   Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τη διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών, την οποία διαχειρίζονται οι ΔΣΜ ή διαχειρίζεται οντότητα που ιδρύουν οι ΔΣΜ, βασίζεται σε κοινές αρχές διακυβέρνησης και επιχειρηματικές διαδικασίες και αποτελείται τουλάχιστον από την υπηρεσία διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών και την υπηρεσία εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ. Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα εφαρμόζει πολυμερές μοντέλο ΔΣΜ-ΔΣΜ για την εκτέλεση της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών.

3.   Η πρόταση της παραγράφου 1 περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

τον υψηλού επιπέδου σχεδιασμό της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

β)

τον χάρτη πορείας και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

γ)

τον καθορισμό των λειτουργιών που απαιτούνται για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

δ)

τους προτεινόμενους κανόνες σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας με βάση την αρχή της αποφυγής των διακρίσεων και με διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης όλων των ΔΣΜ μελών, καθώς και με τη λήψη μέριμνας ώστε κανένας ΔΣΜ να μην επωφελείται από αδικαιολόγητα οικονομικά πλεονεκτήματα μέσω της συμμετοχής στις λειτουργίες της ευρωπαϊκής πλατφόρμας·

ε)

τον προτεινόμενο ορισμό της οντότητας ή των οντοτήτων που θα επιτελούν τις λειτουργίες που καθορίζονται στην πρόταση. Εάν οι ΔΣΜ προτείνουν τον ορισμό περισσότερων της μίας οντοτήτων, η πρόταση αποδεικνύει και διασφαλίζει:

i)

συνεκτική ανάθεση των λειτουργιών στις οντότητες που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Η πρόταση πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη την ανάγκη συντονισμού των διαφόρων λειτουργιών που ανατίθενται στις οντότητες που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα·

ii)

ότι η προτεινόμενη οργάνωση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας και η ανάθεση των λειτουργιών διασφαλίζουν την αποτελεσματική και αποδοτική διακυβέρνηση, διαχείριση και ρυθμιστική εποπτεία της ευρωπαϊκής πλατφόρμας και επίσης στηρίζουν τους στόχους του παρόντος κανονισμού·

iii)

αποτελεσματικό συντονισμό και διαδικασία λήψης αποφάσεων για την επίλυση τυχόν αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ των οντοτήτων που διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα·

στ)

το πλαίσιο για την εναρμόνιση των όρων και των προϋποθέσεων εξισορρόπησης που καταρτίζονται δυνάμει του άρθρου 18·

ζ)

τις λεπτομερείς αρχές για τον επιμερισμό των κοινών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς κατηγοριοποίησης των κοινών δαπανών, σύμφωνα με το άρθρο 23·

η)

την περιγραφή του αλγόριθμου για την εφαρμογή της υπηρεσίας διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών σύμφωνα με το άρθρο 58.

4.   Εντός έξι μηνών από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών, όλοι οι ΔΣΜ ορίζουν την προτεινόμενη οντότητα ή τις οντότητες που θα είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο ε).

5.   Εντός ενός έτους από την έγκριση της πρότασης για το πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών, όλοι οι ΔΣΜ που εφαρμόζουν τη διαδικασία αυτόματης αποκατάστασης συχνότητας σύμφωνα με το μέρος IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 υλοποιούν και καθιστούν λειτουργική την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τη διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών. Οι εν λόγω ΔΣΜ χρησιμοποιούν την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την εκτέλεση της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών τουλάχιστον για τη συγχρονισμένη περιοχή της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Άρθρο 23

Επιμερισμός δαπανών μεταξύ ΔΣΜ σε διαφορετικά κράτη μέλη

1.   Όλοι οι ΔΣΜ υποβάλλουν ετήσια έκθεση στις οικείες ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, όπου επεξηγούνται λεπτομερώς οι δαπάνες δημιουργίας, τροποποίησης και λειτουργίας των ευρωπαϊκών πλατφορμών των άρθρων 19, 20, 21 και 22. Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται από τον Οργανισμό λαμβανομένων δεόντως υπόψη των ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών.

2.   Οι δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αναλύονται σε:

α)

κοινές δαπάνες που προκύπτουν από τις συντονισμένες δραστηριότητες όλων των ΔΣΜ που συμμετέχουν στις αντίστοιχες πλατφόρμες·

β)

περιφερειακές δαπάνες που προκύπτουν από τις δραστηριότητες πολλών, αλλά όχι όλων των ΔΣΜ που συμμετέχουν στις αντίστοιχες πλατφόρμες·

γ)

εθνικές δαπάνες που προκύπτουν από τις δραστηριότητες των ΔΣΜ του σχετικού κράτους μέλους που συμμετέχουν στις αντίστοιχες πλατφόρμες.

3.   Οι αναφερόμενες στην παράγραφο 2 στοιχείο α) κοινές δαπάνες επιμερίζονται μεταξύ των ΔΣΜ στα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες. Για να υπολογιστεί το ποσό που θα καταβληθεί από τους ΔΣΜ κάθε κράτους μέλους και, κατά περίπτωση, τρίτης χώρας, το ένα όγδοο των κοινών δαπανών ισοκατανέμεται μεταξύ κάθε κράτους μέλους και τρίτης χώρας, τα πέντε όγδοα κατανέμονται μεταξύ κάθε κράτους μέλους και τρίτης χώρας αναλογικά προς την κατανάλωσή τους και τα δύο όγδοα ισοκατανέμονται μεταξύ των συμμετεχόντων ΔΣΜ σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο α). Το μερίδιο ενός κράτους μέλους στις δαπάνες βαρύνει τον ΔΣΜ ή τους ΔΣΜ που λειτουργούν σε έδαφος του κράτους μέλους. Στην περίπτωση όπου σε ένα κράτος μέλος λειτουργούν περισσότεροι του ενός ΔΣΜ, το μερίδιο του κράτους μέλους στις δαπάνες επιμερίζεται στους συγκεκριμένους ΔΣΜ αναλογικά προς την κατανάλωση στις περιοχές ελέγχου των ΔΣΜ.

4.   Ο υπολογισμός των κοινών δαπανών προσαρμόζεται τακτικά ώστε να λαμβάνονται υπόψη μεταβολές των κοινών δαπανών ή μεταβολές στους συμμετέχοντες ΔΣΜ.

5.   Οι ΔΣΜ που συνεργάζονται σε συγκεκριμένη περιφέρεια συμφωνούν από κοινού σε πρόταση σχετικά με τον επιμερισμό των περιφερειακών δαπανών κατά την παράγραφο 2 στοιχείο β). Η πρόταση πρέπει ακολούθως να εγκριθεί χωριστά από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές κάθε κράτους μέλους και, ενδεχομένως, από την τρίτη χώρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Οι ΔΣΜ που συνεργάζονται σε συγκεκριμένη περιφέρεια επιτρέπεται, εναλλακτικά, να χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις για τον επιμερισμό δαπανών που καθορίζονται στην παράγραφο 3.

6.   Οι αρχές επιμερισμού των δαπανών εφαρμόζονται στις δαπάνες που συμβάλλουν στη δημιουργία, την τροποποίηση και τη λειτουργία των ευρωπαϊκών πλατφορμών από την έγκριση της πρότασης για τα σχετικά πλαίσια υλοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1, το άρθρο 20 παράγραφος 1, το άρθρο 21 παράγραφος 1 και το άρθρο 22 παράγραφος 1. Εάν με τα πλαίσια υλοποίησης προτείνεται η εξέλιξη υφιστάμενων έργων σε ευρωπαϊκή πλατφόρμα, όλοι οι ΔΣΜ που συμμετέχουν στα υφιστάμενα έργα μπορούν να προτείνουν την ένταξη μέρους των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν πριν από την έγκριση της πρότασης για τα πλαίσια υλοποίησης, σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη και την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων και αξιολογούνται ως εύλογες, αποδοτικές και αναλογικές στις κοινές δαπάνες της παραγράφου 2 στοιχείο α).

Άρθρο 24

Προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης

1.   Στο πλαίσιο των προτάσεων δυνάμει των άρθρων 19, 20 και 21, όλοι οι ΔΣΜ εναρμονίζουν σε επίπεδο Ένωσης την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης για τυποποιημένα προϊόντα, τουλάχιστον για καθεμία από τις ακόλουθες διαδικασίες:

α)

εφεδρειών αντικατάστασης·

β)

εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση·

γ)

εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση.

2.   Η προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης:

α)

είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη στον πραγματικό χρόνο·

β)

δεν προηγείται της προθεσμίας υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς·

γ)

εξασφαλίζει επαρκή χρόνο για τις αναγκαίες διαδικασίες εξισορρόπησης.

3.   Μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης δεν επιτρέπεται πλέον στους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης να υποβάλουν ή να επικαιροποιήσουν τις οικείες προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης.

4.   Μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης αναφέρουν στον ΔΣΜ σύνδεσης χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση κάθε μη διαθέσιμη ποσότητα προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 158 παράγραφος 4 στοιχείο β) και το άρθρο 161 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485. Εάν ο πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης διαθέτει σημείο σύνδεσης με ΔΣΔ, και εφόσον απαιτείται από τον ΔΣΔ, ο πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης αναφέρει επίσης στον ΔΣΔ χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση κάθε μη διαθέσιμη ποσότητα προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης.

5.   Εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, κάθε ΔΣΜ που εφαρμόζει μοντέλο κεντρικού καταμερισμού καθορίζει τουλάχιστον μία προθεσμία υποβολής προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού, η οποία:

α)

παρέχει στους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης τη δυνατότητα να επικαιροποιούν τις οικείες προσφορές ενοποιημένου προγραμματισμού σε χρόνο όσο το δυνατόν πλησιέστερο στον πραγματικό χρόνο·

β)

έχει διάρκεια που δεν υπερβαίνει τις οκτώ ώρες πριν από τον πραγματικό χρόνο·

γ)

ορίζεται πριν από την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας ΔΣΜ.

6.   Η αλλαγή προσφοράς διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού μετά από κάθε προθεσμία υποβολής προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού είναι δυνατή μόνο εφόσον πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει ο ΔΣΜ σύνδεσης στους όρους και τις προϋποθέσεις για τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης, που καταρτίζονται δυνάμει του άρθρου 18. Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται πριν από τη συμμετοχή του ΔΣΜ σύνδεσης σε οποιαδήποτε διαδικασία για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης και παρέχουν στους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης τη δυνατότητα να επικαιροποιούν τις οικείες προσφορές ενοποιημένου προγραμματισμού στο μέτρο του δυνατού έως την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα:

α)

την οικονομική αποδοτικότητα της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού·

β)

την επιχειρησιακή ασφάλεια·

γ)

τη συνέπεια όλων των επαναλήψεων της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού·

δ)

τη δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης στην περιοχή προγραμματισμού·

ε)

ότι η διαδικασία ενοποιημένου προγραμματισμού δεν επηρεάζεται αρνητικά.

7.   Κάθε ΔΣΜ που εφαρμόζει μοντέλο κεντρικού καταμερισμού καθορίζει τους κανόνες για τη χρήση των προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού πριν από την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 8 στοιχείο γ) ώστε:

α)

να διασφαλίζεται ότι ο ΔΣΜ ικανοποιεί σε πραγματικό χρόνο τις απαιτήσεις δυναμικότητας εφεδρείας που τον αφορούν·

β)

να διασφαλίζονται επαρκείς πόροι για την αντιμετώπιση εσωτερικής συμφόρησης·

γ)

να διασφαλίζεται ότι ο καταμερισμός των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής και των εγκαταστάσεων ζήτησης σε πραγματικό χρόνο είναι εφικτός.

Άρθρο 25

Απαιτήσεις για τα τυποποιημένα προϊόντα

1.   Ως μέρος των προτάσεων για τα πλαίσια υλοποίησης των ευρωπαϊκών πλατφορμών δυνάμει των άρθρων 19, 20 και 21 αναπτύσσονται τυποποιημένα προϊόντα ενέργειας εξισορρόπησης. Μετά την έγκριση κάθε πλαισίου υλοποίησης και το αργότερο έως τη χρονική στιγμή χρήσης της αντίστοιχης ευρωπαϊκής πλατφόρμας από έναν ΔΣΜ, ο ΔΣΜ χρησιμοποιεί μόνο τυποποιημένα και, σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, ιδιότυπα προϊόντα ενέργειας εξισορρόπησης για να διατηρεί την ισορροπία του συστήματος σύμφωνα με τα άρθρα 127, 157 και 160 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

2.   Εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση καταλόγου τυποποιημένων προϊόντων δυναμικότητας εξισορρόπησης για εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρείες αντικατάστασης.

3.   Όλοι οι ΔΣΜ αναθεωρούν τον κατάλογο τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης και δυναμικότητας εξισορρόπησης τουλάχιστον κάθε δύο έτη. Στην αναθεώρηση των τυποποιημένων προϊόντων λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

α)

οι στόχοι του άρθρου 3 παράγραφος 1·

β)

εφόσον υπάρχουν, οι προτεινόμενες αλλαγές του καταλόγου τυποποιημένων προϊόντων και ο αριθμός των κοινών καταλόγων αξιολογικής κατάταξης δυνάμει του άρθρου 31 παράγραφος 2·

γ)

οι δείκτες επιδόσεων που προβλέπονται στο άρθρο 59 παράγραφος 4.

4.   Ο κατάλογος τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης και δυναμικότητας εξισορρόπησης είναι δυνατό να καθορίζει τουλάχιστον τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για τις προσφορές τυποποιημένων προϊόντων:

α)

περίοδο προετοιμασίας·

β)

περίοδο μεταβολής·

γ)

χρόνο πλήρους ενεργοποίησης·

δ)

ελάχιστη και μέγιστη ποσότητα·

ε)

περίοδο απενεργοποίησης·

στ)

ελάχιστη και μέγιστη διάρκεια της περιόδου παράδοσης·

ζ)

περίοδος ισχύος·

η)

τρόπο ενεργοποίησης.

5.   Ο κατάλογος τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης και δυναμικότητας εξισορρόπησης καθορίζει τουλάχιστον τα ακόλουθα μεταβλητά χαρακτηριστικά ενός τυποποιημένου προϊόντος που πρέπει να προσδιορίζουν οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης κατά τη διαδικασία προεπιλογής ή όταν υποβάλλουν την προσφορά τυποποιημένου προϊόντος:

α)

τιμή της προσφοράς·

β)

διαιρετότητα·

γ)

τοποθεσία·

δ)

ελάχιστη διάρκεια από το πέρας της περιόδου απενεργοποίησης έως την επόμενη ενεργοποίηση.

6.   Τα τυποποιημένα προϊόντα ενέργειας εξισορρόπησης και δυναμικότητας εξισορρόπησης:

α)

διασφαλίζουν την αποδοτική τυποποίηση, προάγουν τον διασυνοριακό ανταγωνισμό και τη ρευστότητα και αποτρέπουν τον περιττό κατακερματισμό της αγοράς·

β)

διευκολύνουν τη συμμετοχή των ιδιοκτητών εγκαταστάσεων ζήτησης, τρίτων μερών και των ιδιοκτητών εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και των ιδιοκτητών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, ως παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης.

Άρθρο 26

Απαιτήσεις για τα ιδιότυπα προϊόντα

1.   Μετά την έγκριση των πλαισίων υλοποίησης για τις ευρωπαϊκές πλατφόρμες δυνάμει των άρθρων 19, 20 και 21, κάθε ΔΣΜ μπορεί να καταρτίσει πρόταση για τον καθορισμό και τη χρήση ιδιότυπων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης και δυναμικότητας εξισορρόπησης. Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει τουλάχιστον:

α)

τον καθορισμό των ιδιότυπων προϊόντων και της χρονικής περιόδου εντός της οποίας θα χρησιμοποιηθούν·

β)

απόδειξη ότι τα τυποποιημένα προϊόντα δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ασφάλειας και την αποδοτική διατήρηση της ισορροπίας του συστήματος ή απόδειξη ότι ορισμένοι πόροι εξισορρόπησης δεν είναι δυνατό να συμμετάσχουν στην αγορά εξισορρόπησης μέσω τυποποιημένων προϊόντων·

γ)

περιγραφή των προτεινόμενων μέτρων για την ελαχιστοποίηση της χρήσης ιδιότυπων προϊόντων βάσει οικονομικής αποδοτικότητας·

δ)

κατά περίπτωση, τους κανόνες για τη μετατροπή των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από ιδιότυπα προϊόντα σε προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από τυποποιημένα προϊόντα·

ε)

κατά περίπτωση, τις πληροφορίες για τη διαδικασία μετατροπής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από ιδιότυπα προϊόντα σε προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από τυποποιημένα προϊόντα και τις πληροφορίες για τον κοινό κατάλογο αξιολογικής κατάταξης σε σχέση με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή·

στ)

απόδειξη ότι τα ιδιότυπα προϊόντα δεν προκαλούν σημαντικές ανεπάρκειες και στρεβλώσεις στην αγορά εξισορρόπησης εντός και εκτός της περιοχής προγραμματισμού.

2.   Κάθε ΔΣΜ που χρησιμοποιεί ιδιότυπα προϊόντα επανεξετάζει τουλάχιστον κάθε διετία την αναγκαιότητα της χρήσης ιδιότυπων προϊόντων βάσει των κριτηρίων που προβλέπονται στην παράγραφο 1.

3.   Τα ιδιότυπα προϊόντα υλοποιούνται παράλληλα με την υλοποίηση των τυποποιημένων προϊόντων. Μετά τη χρήση των ιδιότυπων προϊόντων, ο ΔΣΜ σύνδεσης μπορεί εναλλακτικά:

α)

να μετατρέψει τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από ιδιότυπα προϊόντα σε προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από τυποποιημένα προϊόντα·

β)

να ενεργοποιήσει τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από ιδιότυπα προϊόντα σε τοπικό επίπεδο χωρίς να προβεί στην ανταλλαγή τους.

4.   Οι κανόνες για τη μετατροπή προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από ιδιότυπα προϊόντα σε προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από τυποποιημένα προϊόντα δυνάμει της παραγράφου 1 στοιχείο δ):

α)

είναι δίκαιοι, διαφανείς και δεν εισάγουν διακρίσεις·

β)

δεν δημιουργούν εμπόδια για την ανταλλαγή υπηρεσιών εξισορρόπησης·

γ)

διασφαλίζουν την οικονομική ουδετερότητα των ΔΣΜ.

Άρθρο 27

Μετατροπή προσφορών στο πλαίσιο μοντέλου κεντρικού καταμερισμού

1.   Κάθε ΔΣΜ που εφαρμόζει μοντέλο κεντρικού καταμερισμού χρησιμοποιεί προσφορές διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού για την ανταλλαγή υπηρεσιών εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών.

2.   Κάθε ΔΣΜ που εφαρμόζει μοντέλο κεντρικού καταμερισμού χρησιμοποιεί τις διαθέσιμες προσφορές διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού για τη διαχείριση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο ώστε να παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπησης σε άλλους ΔΣΜ, τηρώντας παράλληλα τους περιορισμούς επιχειρησιακής ασφάλειας.

3.   Κάθε ΔΣΜ που εφαρμόζει μοντέλο κεντρικού καταμερισμού μετατρέπει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις προσφορές διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού δυνάμει της παραγράφου 2 σε τυποποιημένα προϊόντα με γνώμονα την επιχειρησιακή ασφάλεια. Οι κανόνες για τη μετατροπή των προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού σε τυποποιημένα προϊόντα:

α)

είναι δίκαιοι, διαφανείς και δεν εισάγουν διακρίσεις·

β)

δεν δημιουργούν φραγμούς για την ανταλλαγή υπηρεσιών εξισορρόπησης·

γ)

διασφαλίζουν την οικονομική ουδετερότητα των ΔΣΜ.

Άρθρο 28

Εφεδρικές διαδικασίες

1.   Κάθε ΔΣΜ διασφαλίζει την ύπαρξη εφεδρικών λύσεων σε περίπτωση αποτυχίας των διαδικασιών των παραγράφων 2 και 3.

2.   Εάν η προμήθεια υπηρεσιών εξισορρόπησης αποτύχει, οι σχετικοί ΔΣΜ επαναλαμβάνουν τη διαδικασία προμήθειας. Οι ΔΣΜ ενημερώνουν τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι θα χρησιμοποιηθούν εφεδρικές διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

3.   Εάν αποτύχει η συντονισμένη ενεργοποίηση ενέργειας εξισορρόπησης, κάθε ΔΣΜ μπορεί να παρεκκλίνει από την ενεργοποίηση κοινού καταλόγου αξιολογικής κατάταξης και ενημερώνει τους συμμετέχοντες στην αγορά το συντομότερο δυνατό.

ΤΙΤΛΟΣ III

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Ενέργεια εξισορρόπησης

Άρθρο 29

Ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από κοινό κατάλογο αξιολογικής κατάταξης

1.   Προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία του συστήματος σύμφωνα με τα άρθρα 127, 157 και 160 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485, κάθε ΔΣΜ χρησιμοποιεί οικονομικά αποδοτικές προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που είναι διαθέσιμες για παράδοση στην περιοχή ελέγχου του, με βάση κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης ή ένα άλλο μοντέλο που καθορίζεται με την πρόταση όλων των ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 5.

2.   Οι ΔΣΜ δεν ενεργοποιούν προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης πριν από την αντίστοιχη προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης, με εξαίρεση την κατάσταση συναγερμού ή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου οι εν λόγω ενεργοποιήσεις συμβάλλουν στον μετριασμό της σοβαρότητας αυτών των καταστάσεων του συστήματος, και περιπτώσεις όπου οι προσφορές εξυπηρετούν σκοπούς διαφορετικούς από την εξισορρόπηση δυνάμει της παραγράφου 3.

3.   Εντός ενός έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση μεθοδολογίας για την κατάταξη των σκοπών ενεργοποίησης των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης. Η εν λόγω μεθοδολογία:

α)

περιγράφει όλους τους δυνατούς σκοπούς που εξυπηρετεί η ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης·

β)

καθορίζει τα κριτήρια κατάταξης για κάθε δυνατό σκοπό ενεργοποίησης.

4.   Για κάθε προσφορά ενέργειας εξισορρόπησης που ενεργοποιείται από τον κοινό κατάλογο αξιολογικής κατάταξης, ο ΔΣΜ που την ενεργοποιεί καθορίζει τον σκοπό ενεργοποίησης βάσει της μεθοδολογίας της παραγράφου 3. Ο σκοπός εξισορρόπησης γνωστοποιείται σε όλους τους ΔΣΜ και είναι ορατός από αυτούς μέσω της υπηρεσίας βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης.

5.   Σε περίπτωση που η ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης αποκλίνει από τα αποτελέσματα της υπηρεσίας βελτιστοποίησης ενεργοποίησης, ο ΔΣΜ δημοσιεύει εγκαίρως τις πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για την εμφάνιση της εν λόγω απόκλισης.

6.   Η αίτηση ενεργοποίησης προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης από την υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης υποχρεώνει τόσο τον αιτούμενο ΔΣΜ όσο και τον ΔΣΜ σύνδεσης να αποδεχτούν την πάγια ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης. Κάθε ΔΣΜ σύνδεσης διασφαλίζει την ενεργοποίηση της προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης που επιλέγεται από την υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης. Η ενέργεια εξισορρόπησης εκκαθαρίζεται σύμφωνα με το άρθρο 50 και μεταξύ του ΔΣΜ σύνδεσης και του παρόχου υπηρεσιών εξισορρόπησης σύμφωνα με το κεφάλαιο 2 του τίτλου V.

7.   Η ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης βασίζεται σε μοντέλο ΔΣΜ-ΔΣΜ με κοινό κατάλογο αξιολογικής κατάταξης.

8.   Κάθε ΔΣΜ υποβάλλει όλα τα αναγκαία δεδομένα για την εφαρμογή του αλγόριθμου του άρθρου 58 παράγραφοι 1 και 2 στην υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται βάσει του άρθρου 31 παράγραφος 1.

9.   Πριν από την προθεσμία υποβολής προσφορών ενέργειας των ΔΣΜ, κάθε ΔΣΜ σύνδεσης υποβάλλει όλες τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που έχει λάβει από παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης στην υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των άρθρων 26 και 27. Οι ΔΣΜ σύνδεσης δεν τροποποιούν ούτε παραλείπουν προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης, εκτός από:

α)

προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που σχετίζονται με τα άρθρα 26 και 27·

β)

προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που είναι προδήλως εσφαλμένες και περιλαμβάνουν μη εφικτή ποσότητα παράδοσης·

γ)

προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που δεν προωθούνται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες σύμφωνα με την παράγραφο 10.

10.   Κάθε ΔΣΜ που εφαρμόζει μοντέλο αυτοκαταμερισμού και δραστηριοποιείται εντός περιοχής προγραμματισμού με τοπική προθεσμία υποβολής προσφορών ενδοημερήσιας αγοράς που έπεται της προθεσμίας υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 24 μπορεί να καταρτίσει πρόταση για τον περιορισμό του ποσού των προσφορών που προωθούνται στις Ευρωπαϊκές πλατφόρμες σύμφωνα με τα άρθρα 19 έως 21. Οι προσφορές που προωθούνται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες είναι πάντοτε οι λιγότερο ακριβές προσφορές. Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει:

α)

τον καθορισμό της ελάχιστης ποσότητας που προωθείται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες. Η ελάχιστη ποσότητα προσφορών που υποβάλλονται από τον ΔΣΜ είναι ίση ή μεγαλύτερη από το άθροισμα των απαιτήσεων εφεδρικής δυναμικότητας για την οικεία ενότητα ΕΦΣ σύμφωνα με τα άρθρα 157 και 160 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών·

β)

τους κανόνες για την ελευθέρωση των προσφορών που δεν υποβλήθηκαν στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες και τον καθορισμό του χρονικού σημείου κατά το οποίο οι οικείοι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης ενημερώνονται για την ελευθέρωση των προσφορών τους.

11.   Όλοι οι ΔΣΜ αξιολογούν τον αντίκτυπο από τον περιορισμό της ποσότητας των προσφορών που αποστέλλονται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες και στη λειτουργία της ενδοημερήσιας αγοράς τουλάχιστον μία φορά ανά διετία μετά την έγκριση της πρότασης της παραγράφου 10 από την αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή. Η εν λόγω αξιολόγηση περιλαμβάνει:

α)

εκτίμηση από τους οικείους ΔΣΜ όσον αφορά την ελάχιστη ποσότητα προσφορών που προωθούνται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες σύμφωνα με την παράγραφο 10 στοιχείο α)·

β)

σύσταση προς τους οικείους ΔΣΜ για τον περιορισμό των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης.

Με βάση αυτήν την αξιολόγηση, όλοι οι ΔΣΜ υποβάλλουν πρόταση σε όλες τις ρυθμιστικές αρχές για την επανεξέταση της ελάχιστης ποσότητας προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που προωθούνται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες σύμφωνα με την παράγραφο 10 στοιχείο α).

12.   Κάθε αιτών ΔΣΜ μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από τον κοινό κατάλογο αξιολογικής κατάταξης έως και για τη συνολική ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης. Η συνολική ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης που μπορεί να ενεργοποιήσει ο αιτών ΔΣΜ από προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από τον κοινό κατάλογο αξιολογικής κατάταξης υπολογίζεται ως το άθροισμα των ποσοτήτων:

α)

των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που έχει υποβάλει ο αιτών ΔΣΜ και δεν προκύπτουν από κοινή χρήση εφεδρειών ή ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης·

β)

των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που έχουν υποβάλει άλλοι ΔΣΜ ως αποτέλεσμα της προμήθειας ενέργειας εξισορρόπησης για λογαριασμό του αιτούντος ΔΣΜ·

γ)

των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που προκύπτουν από κοινή χρήση εφεδρειών υπό την προϋπόθεση ότι οι άλλοι ΔΣΜ που συμμετέχουν στην κοινή χρήση εφεδρειών δεν έχουν ήδη ζητήσει την ενεργοποίηση αυτών των από κοινού χρησιμοποιούμενων ποσοτήτων.

13.   Όλοι οι ΔΣΜ μπορούν να καθορίσουν στις προτάσεις για τα πλαίσια υλοποίησης των ευρωπαϊκών πλατφορμών των άρθρων 19, 20 και 21 τις προϋποθέσεις ή τις περιπτώσεις μη εφαρμογής των ορίων της παραγράφου 12. Όταν ένας ΔΣΜ ζητεί προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης πέραν του ορίου της παραγράφου 12, ενημερώνονται όλοι οι άλλοι ΔΣΜ.

14.   Κάθε ΔΣΜ μπορεί να δηλώνει ως μη διαθέσιμες για την ενεργοποίηση από άλλους ΔΣΜ τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που υποβάλλονται στην υπηρεσία βελτιστοποίησης ενεργοποίησης, επειδή είναι απαγορευμένες λόγω εσωτερικής συμφόρησης ή λόγω περιορισμών επιχειρησιακής ασφάλειας εντός της περιοχής προγραμματισμού του ΔΣΜ σύνδεσης.

Άρθρο 30

Τιμολόγηση της ενέργειας εξισορρόπησης και της διαζωνικής δυναμικότητας που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών

1.   Εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση μεθοδολογίας για τον καθορισμό τιμών ενέργειας εξισορρόπησης που προκύπτει από την ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας σύμφωνα με τα άρθρα 143 και 147 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485, και από τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας σύμφωνα με τα άρθρα 144 και 148 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485. Η μεθοδολογία αυτή:

α)

βασίζεται σε οριακή τιμολόγηση (πληρωμή με ενιαία τιμή εκκαθάρισης)·

β)

καθορίζει με ποιον τρόπο η ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που ενεργοποιούνται για σκοπούς εκτός της εξισορρόπησης επηρεάζει την τιμή της ενέργειας εξισορρόπησης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τουλάχιστον οι προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που ενεργοποιούνται για τη διαχείριση εσωτερικής συμφόρησης δεν καθορίζουν την οριακή τιμή της ενέργειας εξισορρόπησης·

γ)

καθορίζει τουλάχιστον μία τιμή ενέργειας εξισορρόπησης, για κάθε περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών·

δ)

δίνει τα σωστά σήματα σε σχέση με τις τιμές και παρέχει κίνητρα στους συμμετέχοντες στην αγορά·

ε)

λαμβάνει υπόψη τη μέθοδο τιμολόγησης στα χρονικά πλαίσια της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς.

2.   Σε περίπτωση που οι ΔΣΜ διαπιστώνουν ότι είναι αναγκαία τεχνικά όρια τιμών για την αποδοτική λειτουργία της αγοράς, μπορούν να καταρτίσουν από κοινού, ως μέρος της πρότασης δυνάμει της παραγράφου 1, πρόταση για την εναρμόνιση των μέγιστων και ελάχιστων τιμών ενέργειας εξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένων των τιμών υποβολής προσφορών και εκκαθάρισης, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές προγραμματισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, για τις εναρμονισμένες μέγιστες και ελάχιστες τιμές ενέργειας εξισορρόπησης λαμβάνεται υπόψη και η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή εκκαθάρισης για τα χρονικά πλαίσια αγοράς επόμενης ημέρας ή ενδοημερήσιας αγοράς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/1222.

3.   Με την πρόταση δυνάμει της παραγράφου 1 καθορίζεται επίσης μεθοδολογία τιμολόγησης της διαζωνικής δυναμικότητας που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή για την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών. Αυτή η μεθοδολογία είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις που θεσπίζει ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/1222 και:

α)

αποτυπώνει τη συμφόρηση της αγοράς·

β)

βασίζεται στις τιμές για ενέργεια εξισορρόπησης από ενεργοποιημένες προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης, οι οποίες καθορίζονται σύμφωνα είτε με τη μέθοδο τιμολόγησης δυνάμει της παραγράφου 1 στοιχείο α) είτε, κατά περίπτωση, με τη μέθοδος τιμολόγησης δυνάμει της παραγράφου 5·

γ)

δεν επιβάλλει τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή για την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών, εκτός από μια επιβάρυνση για την αντιστάθμιση απωλειών, εάν η επιβάρυνση αυτή λαμβάνεται επίσης υπόψη σε άλλα χρονικά πλαίσια.

4.   Η εναρμονισμένη μέθοδος τιμολόγησης της παραγράφου 1 εφαρμόζεται στην ενέργεια εξισορρόπησης από όλα τα τυποποιημένα και τα ιδιότυπα προϊόντα σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 3 στοιχείο α). Για τα ιδιότυπα προϊόντα σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 3 στοιχείο β), ο σχετικός ΔΣΜ μπορεί να προτείνει διαφορετική μέθοδο τιμολόγησης στην πρόταση για τα ιδιότυπα προϊόντα σύμφωνα με το άρθρο 26.

5.   Σε περίπτωση που όλοι οι ΔΣΜ διαπιστώνουν ανεπάρκειες στην εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας δυνάμει της παραγράφου 1 στοιχείο α), μπορούν να ζητήσουν τροποποίηση και να προτείνουν εναλλακτική μέθοδο τιμολόγησης αντί της μεθόδου τιμολόγησης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α). Στην περίπτωση αυτή, όλοι οι ΔΣΜ διενεργούν λεπτομερή ανάλυση που να αποδεικνύει ότι η εναλλακτική μέθοδος τιμολόγησης είναι πιο αποδοτική.

Άρθρο 31

Υπηρεσία βελτιστοποίησης ενεργοποίησης

1.   Όλοι οι ΔΣΜ πρέπει να δημιουργήσουν υπηρεσία βελτιστοποίησης ενεργοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 29 και το παρόν άρθρο για τη βελτιστοποίηση της ενεργοποίησης προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από διαφορετικούς κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης. Σε αυτήν την υπηρεσία λαμβάνονται υπόψη τουλάχιστον:

α)

οι διαδικασίες ενεργοποίησης και οι τεχνικοί περιορισμοί από διαφορετικά προϊόντα ενέργειας εξισορρόπησης·

β)

η επιχειρησιακή ασφάλεια·

γ)

όλες οι προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που περιλαμβάνονται στους συμβατούς κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης·

δ)

η δυνατότητα συμψηφισμού των αιτημάτων των ΔΣΜ για αντιδρώσα ενεργοποίηση·

ε)

τα αιτήματα ενεργοποίησης που έχουν υποβληθεί από όλους τους ΔΣΜ·

στ)

η διαθέσιμη διαζωνική δυναμικότητα.

2.   Οι κοινοί κατάλογοι αξιολογικής κατάταξης αποτελούνται από προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από τυποποιημένα προϊόντα. Όλοι οι ΔΣΜ πρέπει να καταρτίσουν τους απαραίτητους κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης για τα τυποποιημένα προϊόντα. Οι προσφορές ανοδικής και καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης χωρίζονται σε διαφορετικούς κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης.

3.   Κάθε υπηρεσία βελτιστοποίησης ενεργοποίησης χρησιμοποιεί τουλάχιστον έναν κοινό κατάλογο αξιολογικής κατάταξης για τις προσφορές ανοδικής ενέργειας εξισορρόπησης και έναν κοινό κατάλογο αξιολογικής κατάταξης για τις προσφορές καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης.

4.   Οι ΔΣΜ διασφαλίζουν ότι οι προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που υποβάλλονται στους κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης εκφράζονται σε ευρώ και κάνουν αναφορά στην αγοραία χρονική μονάδα.

5.   Οι ΔΣΜ μπορούν να καταρτίζουν περισσότερους κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης ανάλογα με την απαίτηση για τυποποιημένα προϊόντα ενέργειας εξισορρόπησης.

6.   Κάθε ΔΣΜ υποβάλλει τα αιτήματά του για την ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης στην υπηρεσία βελτιστοποίησης ενεργοποίησης.

7.   Η υπηρεσία βελτιστοποίησης ενεργοποίησης επιλέγει τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης και ζητεί την ενεργοποίηση επιλεγμένων προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από τους ΔΣΜ σύνδεσης όταν ο πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης που σχετίζεται με την επιλεγμένη προσφορά ενέργειας εξισορρόπησης είναι συνδεδεμένος.

8.   Η υπηρεσία βελτιστοποίησης ενεργοποίησης υποβάλλει την επιβεβαίωση των ενεργοποιημένων προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης στον ΔΣΜ που ζητεί την ενεργοποίηση των προσφορών. Οι ενεργοποιημένοι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης είναι υπεύθυνοι για την παράδοση της ζητούμενης ποσότητας έως το τέλος της περιόδου παράδοσης.

9.   Όλοι οι ΔΣΜ που εφαρμόζουν τη διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας και τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας για την εξισορρόπηση της δικής τους περιοχής ΕΦΣ προσπαθούν να χρησιμοποιούν όλες τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από σχετικούς κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης για την εξισορρόπηση του συστήματος με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, λαμβανομένης υπόψη της επιχειρησιακής ασφάλειας.

10.   Οι ΔΣΜ που δεν χρησιμοποιούν τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας για την εξισορρόπηση της δικής τους περιοχής ΕΦΣ προσπαθούν να χρησιμοποιούν όλες τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από σχετικούς κοινούς καταλόγους αξιολογικής κατάταξης για εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας για την εξισορρόπηση του συστήματος με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, λαμβανομένης υπόψη της επιχειρησιακής ασφάλειας.

11.   Εκτός των περιπτώσεων κανονικής κατάστασης, οι ΔΣΜ μπορούν να αποφασίσουν να εξισορροπήσουν το σύστημα χρησιμοποιώντας μόνο προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης από παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης στη δική τους περιοχή ελέγχου, εφόσον αυτή η απόφαση συμβάλλει στον μετριασμό της σοβαρότητας της τρέχουσας κατάστασης του συστήματος. Ο ΔΣΜ δημοσιεύει αιτιολόγηση της σχετικής απόφασης χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Δυναμικότητα εξισορρόπησης

Άρθρο 32

Κανόνες προμήθειας

1.   Όλοι οι ΔΣΜ της ενότητας ΕΦΣ επανεξετάζουν και καθορίζουν τακτικά, και τουλάχιστον σε ετήσια βάση, τις απαιτήσεις εφεδρικής δυναμικότητας για την ενότητα ΕΦΣ ή τις περιοχές προγραμματισμού της ενότητας ΕΦΣ βάσει των κανόνων προσδιορισμού μεγέθους που αναφέρονται στα άρθρα 127, 157 και 160 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485. Κάθε ΔΣΜ διενεργεί ανάλυση σχετικά με τη βέλτιστη παροχή εφεδρικής δυναμικότητας με στόχο την ελαχιστοποίηση των δαπανών που σχετίζονται με την παροχή εφεδρικής δυναμικότητας. Στην ανάλυση αυτή λαμβάνονται υπόψη οι εξής επιλογές για την παροχή εφεδρικής δυναμικότητας:

α)

η προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης εντός της περιοχής ελέγχου και η ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης με γειτονικούς ΔΣΜ, κατά περίπτωση·

β)

η κοινή χρήση εφεδρειών, κατά περίπτωση·

γ)

ο όγκος των μη συμβεβλημένων προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που αναμένεται να είναι διαθέσιμες τόσο εντός της περιοχής ελέγχου τους όσο και εντός των ευρωπαϊκών πλατφορμών, λαμβανομένης υπόψη της διαθέσιμης διαζωνικής δυναμικότητας.

2.   Κάθε ΔΣΜ που προμηθεύεται δυναμικότητα εξισορρόπησης καθορίζει τους κανόνες για την προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης στην πρόταση των όρων και των προϋποθέσεων εξισορρόπησης που αφορούν τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης και καταρτίζονται σύμφωνα με το άρθρο 18. Οι κανόνες για την προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης συνάδουν με τις ακόλουθες αρχές:

α)

η μέθοδος προμήθειας βασίζεται στην αγορά τουλάχιστον για τις εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και τις εφεδρείες αντικατάστασης·

β)

η διαδικασία προμήθειας πραγματοποιείται σε βραχυπρόθεσμη βάση κατά το δυνατόν και εφόσον είναι οικονομικά αποδοτική·

γ)

η συμβεβλημένη ποσότητα μπορεί να κατανεμηθεί σε περισσότερες της μίας συμβατικές περιόδους.

3.   Η προμήθεια ανοδικής και καθοδικής δυναμικότητας εξισορρόπησης πραγματοποιείται χωριστά τουλάχιστον για τις εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και τις εφεδρείες αντικατάστασης. Κάθε ΔΣΜ μπορεί να υποβάλει πρόταση στην οικεία ρυθμιστική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ ζητώντας να εξαιρεθεί από αυτήν την απαίτηση. Μεταξύ άλλων, η πρόταση για την εξαίρεση:

α)

καθορίζει τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα εφαρμοστεί η εξαίρεση·

β)

καθορίζει την ποσότητα δυναμικότητας εξισορρόπησης για την οποία θα ισχύσει η εξαίρεση·

γ)

αναλύει τον αντίκτυπο αυτής της εξαίρεσης στη συμμετοχή των πόρων εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 6 στοιχείο β)·

δ)

αιτιολογεί την εξαίρεση, αποδεικνύοντας ότι η εξαίρεση αυτή θα επιφέρει αυξημένη οικονομική αποδοτικότητα.

Άρθρο 33

Ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης

1.   Δύο ή περισσότεροι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν ή επιθυμούν αμοιβαία να ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης καταρτίζουν πρόταση θέσπισης κοινών και εναρμονισμένων κανόνων και διαδικασιών για την ανταλλαγή και την προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης, τηρουμένων των απαιτήσεων που ορίζονται στο άρθρο 32.

2.   Εκτός από τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται το μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ δυνάμει του άρθρου 35, η ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης πραγματοποιείται πάντα με βάση μοντέλο ΔΣΜ-ΔΣΜ, σύμφωνα με το οποίο δύο ή περισσότεροι ΔΣΜ καθορίζουν μέθοδο για την κοινή προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθέσιμη διαζωνική δυναμικότητα και τα επιχειρησιακά όρια που καθορίζονται στο μέρος IV τίτλος VIII κεφάλαια 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

3.   Όλοι οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης υποβάλλουν όλες τις προσφορές δυναμικότητας εξισορρόπησης από τυποποιημένα προϊόντα στην υπηρεσία βελτιστοποίησης της προμήθειας δυναμικότητας. Οι ΔΣΜ δεν τροποποιούν ούτε παραλείπουν καμία προσφορά δυναμικότητας εξισορρόπησης και τις περιλαμβάνουν στη διαδικασία προμήθειας, εκτός εάν αυτό γίνεται υπό προϋποθέσεις που προβλέπονται στα άρθρα 26 και 27.

4.   Όλοι οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης διασφαλίζουν τόσο τη διαθεσιμότητα της διαζωνικής δυναμικότητας όσο και ότι πληρούνται οι απαιτήσεις επιχειρησιακής ασφάλειας που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1485, μέσω:

α)

είτε της μεθοδολογίας υπολογισμού της πιθανότητας διαθέσιμης διαζωνικής δυναμικότητας μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς σύμφωνα με την παράγραφο 6·

β)

είτε των μεθοδολογιών κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας στο χρονικό πλαίσιο εξισορρόπησης σύμφωνα με τον τίτλο IV κεφάλαιο 2.

5.   Κάθε ΔΣΜ που χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία υπολογισμού της πιθανότητας διαθέσιμης διαζωνικής δυναμικότητας μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς ενημερώνει τους άλλους ΔΣΜ στην οικεία ενότητα ΕΦΣ για τον κίνδυνο μη διαθεσιμότητας εφεδρικής δυναμικότητας στην περιοχή ή τις περιοχές προγραμματισμού της περιοχής ελέγχου του, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την πλήρωση των απαιτήσεων σύμφωνα με το άρθρο 157 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

6.   Οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης για εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρείες αντικατάστασης μπορούν να καταρτίσουν πρόταση μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της πιθανότητας διαθέσιμης διαζωνικής δυναμικότητα μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς. Η μεθοδολογία περιγράφει τουλάχιστον:

α)

τις διαδικασίες ενημέρωσης των άλλων ΔΣΜ στην ενότητα ΕΦΣ·

β)

τη διαδικασία για τη διενέργεια της αξιολόγησης όσον αφορά τη σχετική περίοδο για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης·

γ)

τη μέθοδο εκτίμησης του κινδύνου μη διαθεσιμότητας διαζωνικής δυναμικότητας λόγω προγραμματισμένων και απρογραμμάτιστων διακοπών και συμφόρησης·

δ)

τη μέθοδο εκτίμησης του κινδύνου ανεπάρκειας εφεδρικής δυναμικότητας λόγω μη διαθεσιμότητας διαζωνικής δυναμικότητας·

ε)

τις απαιτήσεις για εφεδρική λύση σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας διαζωνικής δυναμικότητας ή ανεπαρκούς εφεδρικής δυναμικότητας·

στ)

τις απαιτήσεις για εκ των υστέρων αναθεώρηση και παρακολούθηση των κινδύνων·

ζ)

τους κανόνες για τη διασφάλιση της εκκαθάρισης δυνάμει του τίτλου V.

7.   Οι ΔΣΜ δεν αυξάνουν το περιθώριο αξιοπιστίας που υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/1222 λόγω της ανταλλαγής δυναμικότητας εξισορρόπησης για εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρείες αντικατάστασης.

Άρθρο 34

Μεταβίβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης

1.   Οι ΔΣΜ επιτρέπουν στους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης να μεταβιβάζουν τις υποχρεώσεις τους για την παροχή δυναμικότητας εξισορρόπησης, εντός της γεωγραφικής περιοχής όπου έλαβε χώρα η προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης. Ο οικείος ΔΣΜ ή οι οικείοι ΔΣΜ μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση αν οι συμβατικές περίοδοι για τη δυναμικότητα εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 2 στοιχείο β) είναι αυστηρά μικρότερες από μία εβδομάδα.

2.   Η μεταβίβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης επιτρέπεται τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έναρξη της ημέρας παράδοσης.

3.   Η μεταβίβαση της δυναμικότητας εξισορρόπησης επιτρέπεται εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο λαμβάνων πάροχος υπηρεσιών εξισορρόπησης έχει περάσει με επιτυχία τη διαδικασία επιλογής για τη δυναμικότητα εξισορρόπησης για την οποία πραγματοποιείται η μεταβίβαση·

β)

η μεταβίβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια·

γ)

η μεταβίβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης δεν υπερβαίνει τα επιχειρησιακά όρια που ορίζονται στο μέρος IV τίτλος VIII κεφάλαια 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

4.   Σε περίπτωση που για τη μεταβίβαση της δυναμικότητας εξισορρόπησης απαιτείται η χρήση διαζωνικής δυναμικότητας, η μεταβίβαση αυτή επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που:

α)

η διαζωνική δυναμικότητα που απαιτείται για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης είναι ήδη διαθέσιμη από προηγούμενες διαδικασίες κατανομής σύμφωνα με τον τίτλο IV κεφάλαιο 2.

β)

η διαζωνική δυναμικότητα είναι διαθέσιμη δυνάμει της μεθοδολογίας υπολογισμού της πιθανότητας διαθέσιμης διαζωνικής δυναμικότητας μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 6.

5.   Εάν ένας ΔΣΜ δεν επιτρέψει τη μεταβίβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης, ο σχετικός ΔΣΜ εξηγεί τον λόγο της απόρριψης στους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ

Άρθρο 35

Ανταλλαγή υπηρεσιών εξισορρόπησης

1.   Δύο ή περισσότεροι ΔΣΜ μπορούν, με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος των οικείων ρυθμιστικών αρχών τους σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, να καταρτίσουν πρόταση για την εφαρμογή του μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ.

2.   Η πρόταση για την εφαρμογή μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ περιλαμβάνει:

α)

ανάλυση κόστους/οφέλους που πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 61, από την οποία προκύπτει η αποδοτικότητα της εφαρμογής του μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ τουλάχιστον για την περιοχή προγραμματισμού ή τις περιοχές προγραμματισμού του εμπλεκόμενου ΔΣΜ·

β)

τη ζητούμενη περίοδο εφαρμογής·

γ)

περιγραφή της μεθοδολογίας διασφάλισης επαρκούς διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 6.

3.   Όπου εφαρμόζεται το μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ, οι αντίστοιχοι ΔΣΜ και οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης μπορούν να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των απαιτήσεων του άρθρου 16 παράγραφοι 2, 4 και 5 και του άρθρου 29 παράγραφος 9 για τις σχετικές διαδικασίες.

4.   Όπου εφαρμόζεται μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ, οι εμπλεκόμενοι ΔΣΜ συμφωνούν σχετικά με τις τεχνικές και συμβατικές απαιτήσεις, καθώς και τις ανταλλαγές πληροφοριών για την ενεργοποίηση των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης. Ο συμβαλλόμενος ΔΣΜ και ο πάροχος υπηρεσιών εξυπηρέτησης καθορίζουν συμβατικές ρυθμίσεις βάσει του μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ.

5.   Το μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας μπορεί να εφαρμόζεται μόνον εφόσον το μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ εφαρμόζεται επίσης για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης για εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας.

6.   Το μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης μπορεί να εφαρμόζεται εφόσον το μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ εφαρμόζεται για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης για εφεδρείες αντικατάστασης ή εφόσον ένας από τους δύο εμπλεκόμενους ΔΣΜ δεν εφαρμόζει τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας στο πλαίσιο της δομής ελέγχου φορτίου-συχνότητας σύμφωνα με το μέρος IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

7.   Εντός τεσσάρων ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλες οι ανταλλαγές δυναμικότητας εξισορρόπησης πρέπει να βασίζονται στο μοντέλο ΔΣΜ-ΔΣΜ. Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για το μοντέλο ΔΣΜ-ΠΥΕ για εφεδρείες αντικατάστασης εφόσον ένας από τους δύο εμπλεκόμενους ΔΣΜ δεν χρησιμοποιεί τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας ως μέρος της δομής ελέγχου φορτίου-συχνότητας σύμφωνα με το μέρος IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

ΤΙΤΛΟΣ IV

ΔΙΑΖΩΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών

Άρθρο 36

Χρήση διαζωνικής δυναμικότητας

1.   Όλοι οι ΔΣΜ χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη διαζωνική δυναμικότητα, υπολογιζόμενη σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφοι 2 και 3, για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή για την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών.

2.   Δύο ή περισσότεροι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης μπορούν να χρησιμοποιούν διαζωνική δυναμικότητα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης, εφόσον η διαζωνική δυναμικότητα:

α)

είναι διαθέσιμη κατ' εφαρμογή του άρθρου 33 παράγραφος 6·

β)

ελευθερώνεται σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφοι 8 και 9·

γ)

κατανέμεται σύμφωνα με τα άρθρα 40, 41 και 42.

Άρθρο 37

Υπολογισμός διαζωνικής δυναμικότητας

1.   Μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς οι ΔΣΜ επικαιροποιούν διαρκώς τη διαθεσιμότητα της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών. Η διαζωνική δυναμικότητα επικαιροποιείται κάθε φορά που χρησιμοποιείται τμήμα της ή μετά τον επανυπολογισμό της.

2.   Πριν από την εφαρμογή της μεθοδολογίας υπολογισμού δυναμικότητας κατ' εφαρμογή της παραγράφου 3, οι ΔΣΜ χρησιμοποιούν τη διαζωνική δυναμικότητα που απομένει μετά την προθεσμία υποβολής προσφορών διαζωνικής ενδοημερήσιας αγοράς.

3.   Εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ μιας περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας καταρτίζουν μεθοδολογία υπολογισμού διαζωνικής δυναμικότητας εντός του χρονικού πλαισίου εξισορρόπησης για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών. Αυτή η μεθοδολογία αποτρέπει στρεβλώσεις της αγοράς και συνάδει με τη μεθοδολογία υπολογισμού της διαζωνικής δυναμικότητας που εφαρμόζεται εντός του χρονικού πλαισίου ενδοημερήσιας αγοράς που ορίζει ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/1222.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή κοινή χρήση εφεδρειών

Άρθρο 38

Γενικές απαιτήσεις

1.   Δύο ή περισσότεροι ΔΣΜ μπορούν, με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος των οικείων ρυθμιστικών αρχών τους σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, να εκπονήσουν πρόταση για την εφαρμογή μιας από τις ακόλουθες διαδικασίες:

α)

διαδικασία από κοινού βελτιστοποιημένης κατανομής κατ' εφαρμογή του άρθρου 40·

β)

διαδικασία βασιζόμενης στην αγορά κατανομής κατ' εφαρμογή του άρθρου 41·

γ)

διαδικασία κατανομής βασιζόμενη σε ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας κατ' εφαρμογή του άρθρου 42.

Η διαζωνική δυναμικότητα που κατανέμεται για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού μπορεί να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό έως τη λήξη της συμβατικής περιόδου.

2.   Η πρόταση για την εφαρμογή της διαδικασίας κατανομής περιλαμβάνει:

α)

τα σύνορα ζωνών προσφοράς, το χρονικό πλαίσιο της αγοράς, τη διάρκεια εφαρμογής και τη μεθοδολογία που πρέπει να εφαρμόζεται·

β)

σε περίπτωση διαδικασίας κατανομής με βάση ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας, την ποσότητα της κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας και την πραγματική ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας που αιτιολογεί την αποδοτικότητα αυτής της κατανομής.

3.   Εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση εναρμόνισης της μεθοδολογίας για τη διαδικασία κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών ανά χρονικό πλαίσιο σύμφωνα με το άρθρο 40 και, κατά περίπτωση, με τα άρθρα 41 και 42.

4.   Η διαζωνική δυναμικότητα που κατανέμεται για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση, για εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση και για εφεδρείες αντικατάστασης. Το περιθώριο αξιοπιστίας που υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/1222 χρησιμοποιείται για τη λειτουργία και την ανταλλαγή εφεδρειών διατήρησης συχνότητας, με εξαίρεση τις γραμμές διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος («Σ/Ρ»), για τις οποίες μπορεί επίσης να κατανέμεται διαζωνική δυναμικότητα για τη λειτουργία και την ανταλλαγή εφεδρειών διατήρησης συχνότητας σύμφωνα με την παράγραφο 1.

5.   Οι ΔΣΜ μπορούν να κατανέμουν διαζωνική δυναμικότητα για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών μόνο εάν η διαζωνική δυναμικότητα υπολογίζεται σύμφωνα με τις μεθοδολογίες υπολογισμού δυναμικότητας που καταρτίζονται δυνάμει των κανονισμών (ΕΕ) 2015/1222 και (ΕΕ) 2016/1719.

6.   Στους υπολογισμούς διαζωνικής δυναμικότητας, οι ΔΣΜ περιλαμβάνουν τη διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών ως ήδη κατανεμημένη διαζωνική δυναμικότητα.

7.   Εάν οι κάτοχοι φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς χρησιμοποιούν διαζωνική δυναμικότητα για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης, η δυναμικότητα θεωρείται ότι δηλώνεται αποκλειστικά για την εξαίρεσή της από την εφαρμογή της αρχής της «χρήσης ή πώλησης» («UIOSI»).

8.   Όλοι οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης ή προβαίνουν σε κοινή χρήση εφεδρειών αξιολογούν ανά τακτά διαστήματα αν η διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για αυτόν τον σκοπό. Όταν εφαρμόζεται η διαδικασία κατανομής με βάση ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας, η εν λόγω αξιολόγηση πραγματοποιείται τουλάχιστον κάθε έτος. Όταν η διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών παύει να είναι απαραίτητη, ελευθερώνεται το συντομότερο δυνατό και επιστρέφεται στα επόμενα χρονικά πλαίσια κατανομής δυναμικότητας. Αυτή η διαζωνική δυναμικότητα παύει να περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς διαζωνικής δυναμικότητας ως ήδη κατανεμημένη διαζωνική δυναμικότητα.

9.   Όταν η διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών δεν χρησιμοποιείται για τη συναφή ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης, ελευθερώνεται για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης με συντομότερους χρόνους ενεργοποίησης ή για την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών.

Άρθρο 39

Υπολογισμός της αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας

1.   Η αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας και την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών που χρησιμοποιείται σε διαδικασία από κοινού βελτιστοποιημένης ή βασιζόμενης στην αγορά κατανομής υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ή τις προβλεπόμενες αγοραίες αξίες διαζωνικής δυναμικότητας.

2.   Η πραγματική αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας υπολογίζεται με βάση τις προσφορές των συμμετεχόντων στην αγορά στις αγορές της επόμενης ημέρας, και λαμβάνει υπόψη, όπου απαιτείται και είναι δυνατό, τις αναμενόμενες προσφορές των συμμετεχόντων στις ενδοημερήσιες αγορές.

3.   Η πραγματική αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης που χρησιμοποιείται σε διαδικασία από κοινού βελτιστοποιημένης ή βασιζόμενης στην αγορά κατανομής υπολογίζεται με βάση τις προσφορές δυναμικότητας εξισορρόπησης που υποβάλλονται στην υπηρεσία βελτιστοποίησης προμήθειας δυναμικότητας κατ' εφαρμογή του άρθρου 33 παράγραφος 3.

4.   Η πραγματική αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας για κοινή χρήση εφεδρειών που χρησιμοποιείται σε διαδικασία από κοινού βελτιστοποιημένης ή βασιζόμενης στην αγορά κατανομής υπολογίζεται με βάση τις δαπάνες προμήθειας δυναμικότητας εξισορρόπησης που αποφεύγονται.

5.   Η προβλεπόμενη αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας βασίζεται σε μία από τις ακόλουθες εναλλακτικές αρχές:

α)

χρήση διαφανών δεικτών αγοράς που δηλώνουν την αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας· ή

β)

χρήση μεθοδολογίας πρόβλεψης, η οποία επιτρέπει την ακριβή και αξιόπιστη εκτίμηση της αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας.

Η προβλεπόμενη αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ζωνών προσφοράς υπολογίζεται με βάση τις αναμενόμενες διαφορές τιμών στην αγορά επόμενης ημέρας και, όπου απαιτείται και είναι δυνατό, τις ενδοημερήσιες αγορές μεταξύ ζωνών προσφοράς. Κατά τον υπολογισμό της προβλεπόμενης αγοραίας αξίας λαμβάνονται δεόντως υπόψη πρόσθετοι σχετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τάσεις ζήτησης και παραγωγής στις διάφορες ζώνες προσφοράς.

6.   Η αποδοτικότητα της μεθοδολογίας προβλέψεων σύμφωνα με την παράγραφο 5 στοιχείο β), συμπεριλαμβανομένης μιας σύγκρισης των προβλεπόμενων και των πραγματικών αγοραίων αξιών της διαζωνικής δυναμικότητας, είναι δυνατό να επανεξετάζεται από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές. Όταν η σύμβαση συνάπτεται το πολύ δύο ημέρες πριν από την παροχή της δυναμικότητας εξισορρόπησης, οι οικείες ρυθμιστικές αρχές μπορούν, κατόπιν της εν λόγω επανεξέτασης, να καθορίζουν όριο διαφορετικό από το προβλεπόμενο στο άρθρο 41 παράγραφος 2.

Άρθρο 40

Διαδικασία από κοινού βελτιστοποιημένης κατανομής

1.   Εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση μεθοδολογίας για διαδικασία από κοινού βελτιστοποιημένης κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών. Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών με συμβατική περίοδο που δεν υπερβαίνει τη μία ημέρα και όταν η σύμβαση συνάπτεται το πολύ μία ημέρα πριν από την παροχή της δυναμικότητας εξισορρόπησης. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει:

α)

τη διαδικασία γνωστοποίησης για τη χρήση της διαδικασίας από κοινού βελτιστοποιημένης κατανομής·

β)

λεπτομερή περιγραφή του τρόπου κατανομής της διαζωνικής δυναμικότητας σε προσφορές για την ανταλλαγή ενέργειας και προσφορές για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών στο πλαίσιο ενιαίας διαδικασίας βελτιστοποίησης που εφαρμόζεται τόσο για τις αφανείς όσο και τις εμφανείς δημοπρασίες·

γ)

λεπτομερή περιγραφή της μεθόδου τιμολόγησης, του καθεστώτος παγίωσης και του επιμερισμού του εισοδήματος συμφόρησης για τη διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί σε προσφορές για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών μέσω της διαδικασίας από κοινού βελτιστοποιημένης κατανομής·

δ)

τη διαδικασία καθορισμού της μέγιστης ποσότητας κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών.

2.   Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται σε σύγκριση μεταξύ της πραγματικής αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών και της πραγματικής αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας.

3.   Η μέθοδος τιμολόγησης, το καθεστώς παγίωσης και ο επιμερισμός του εισοδήματος συμφόρησης για τη διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί σε προσφορές για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών μέσω της διαδικασίας από κοινού βελτιστοποιημένης κατανομής διασφαλίζουν αντιμετώπιση ίση με εκείνη της διαζωνικής δυναμικότητας που έχει κατανεμηθεί σε προσφορές για την ανταλλαγή ενέργειας.

4.   Η διαζωνική δυναμικότητα που κατανέμεται σε προσφορές για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών μέσω της διαδικασίας από κοινού βελτιστοποιημένης κατανομής χρησιμοποιείται μόνο για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών και τη συναφή ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης.

Άρθρο 41

Διαδικασία βασιζόμενης στην αγορά κατανομής

1.   Εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ μιας περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας μπορούν να καταρτίσουν πρόταση μεθοδολογίας για διαδικασία βασιζόμενης στην αγορά κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών. Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών με συμβατική περίοδο που δεν υπερβαίνει τη μία ημέρα και όταν η σύμβαση συνάπτεται το πολύ μία εβδομάδα πριν από την παροχή της δυναμικότητας εξισορρόπησης. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει:

α)

τη διαδικασία γνωστοποίησης για τη χρήση της διαδικασίας βασιζόμενης στην αγορά κατανομής·

β)

λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο καθορίζεται η πραγματική αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών και η προβλεπόμενη αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας και, κατά περίπτωση, η πραγματική αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας για ανταλλαγές ενέργειας και η προβλεπόμενη αγοραία αξία διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών·

γ)

λεπτομερή περιγραφή της μεθόδου τιμολόγησης, του καθεστώτος παγίωσης και του επιμερισμού του εισοδήματος συμφόρησης για τη διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί σε προσφορές για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών μέσω της διαδικασίας της βασιζόμενης στην αγορά κατανομής·

δ)

τη διαδικασία καθορισμού της μέγιστης ποσότητας κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών δυνάμει της παραγράφου 2.

2.   Η διαζωνική δυναμικότητα που κατανέμεται σύμφωνα με διαδικασία βασιζόμενη στην αγορά περιορίζεται στο 10 % της διαθέσιμης δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας του προηγούμενου ημερολογιακού έτους μεταξύ των αντίστοιχων ζωνών προσφοράς ή, στην περίπτωση νέων γραμμών διασύνδεσης, στο 10 % της συνολικής εγκατεστημένης τεχνικής δυναμικότητας των εν λόγω νέων γραμμών διασύνδεσης.

Αυτός ο περιορισμός της ποσότητας δεν εφαρμόζεται όταν η σύμβαση συνάπτεται το πολύ δύο ημέρες πριν από την παροχή της δυναμικότητας εξισορρόπησης ή για σύνορα ζωνών προσφοράς που συνδέονται μέσω γραμμών διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος, έως ότου να εναρμονιστεί η διαδικασία από κοινού βελτιστοποιημένης κατανομής σε επίπεδο Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 3.

3.   Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται σε σύγκριση της πραγματικής αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών και της προβλεπόμενης αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας ή σε σύγκριση της προβλεπόμενης αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών και της πραγματικής αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας·

4.   Η μέθοδος τιμολόγησης, το καθεστώς παγίωσης και ο επιμερισμός του εισοδήματος συμφόρησης για τη διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών μέσω της διαδικασίας της βασιζόμενης στην αγορά κατανομής διασφαλίζουν αντιμετώπιση ίση με εκείνη της διαζωνικής δυναμικότητας που έχει κατανεμηθεί για την ανταλλαγή ενέργειας.

5.   Η διαζωνική δυναμικότητα που κατανέμεται για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών μέσω της διαδικασίας βασιζόμενης στην αγορά κατανομής χρησιμοποιείται μόνο για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών και τη συναφή ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης.

Άρθρο 42

Διαδικασία κατανομής βασιζόμενη σε ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας

1.   Εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ μιας περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας μπορούν να καταρτίσουν πρόταση μεθοδολογίας για την κατανομή διαζωνικής δυναμικότητας με βάση ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας. Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών με συμβατική περίοδο που υπερβαίνει τη μία ημέρα και όταν η σύμβαση συνάπτεται περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από την παροχή της δυναμικότητας εξισορρόπησης. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει:

α)

τους κανόνες και τις αρχές για την κατανομή διαζωνικής δυναμικότητας βάσει ανάλυσης οικονομικής αποδοτικότητας·

β)

λεπτομερή περιγραφή του τρόπου καθορισμού της προβλεπόμενης αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών, καθώς και εκτίμηση της αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας·

γ)

λεπτομερή περιγραφή της μεθόδου τιμολόγησης, του καθεστώτος παγίωσης και του επιμερισμού του εισοδήματος συμφόρησης για τη διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί βάσει ανάλυσης οικονομικής αποδοτικότητας·

δ)

τη μέγιστη ποσότητα κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών δυνάμει της παραγράφου 2.

2.   Η κατανομή διαζωνικής δυναμικότητας με βάση ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας περιορίζεται στο 5 % της διαθέσιμης δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας του προηγούμενου ημερολογιακού έτους μεταξύ των αντίστοιχων ζωνών προσφοράς ή, στην περίπτωση νέων γραμμών διασύνδεσης, στο 10 % της συνολικής εγκατεστημένης τεχνικής δυναμικότητας των εν λόγω νέων γραμμών διασύνδεσης. Αυτός ο περιορισμός της ποσότητας δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται για σύνορα ζωνών προσφοράς που συνδέονται μέσω γραμμών διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος, έως ότου να εναρμονιστούν οι διαδικασίες από κοινού βελτιστοποιημένης ή βασιζόμενης στην αγορά κατανομής σε επίπεδο Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 3.

3.   Η μεθοδολογία της βασιζόμενης σε ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας βασίζεται σε σύγκριση μεταξύ της προβλεπόμενης αγοραίας αξίας της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών, καθώς και στην προβλεπόμενη αγοραία αξία της διαζωνικής δυναμικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας.

4.   Η μέθοδος τιμολόγησης, το καθεστώς παγίωσης και ο επιμερισμός του εισοδήματος συμφόρησης για τη διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών βάσει ανάλυσης οικονομικής αποδοτικότητας διασφαλίζουν αντιμετώπιση ίση με εκείνη της διαζωνικής δυναμικότητας που έχει κατανεμηθεί για την ανταλλαγή ενέργειας.

5.   Οι ΔΣΜ της παραγράφου 1 καταρτίζουν πρόταση καταλόγου κάθε μεμονωμένης κατανομής διαζωνικής δυναμικότητας βάσει ανάλυσης οικονομικής αποδοτικότητας. Ο εν λόγω κατάλογος περιλαμβάνει:

α)

τον προσδιορισμό του συνόρου ζωνών προσφοράς·

β)

την ποσότητα της κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας·

γ)

την περίοδο κατά την οποία θα κατανεμηθεί η διαζωνική δυναμικότητα για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών·

δ)

την οικονομική ανάλυση που αιτιολογεί την αποδοτικότητα αυτής της κατανομής.

6.   Οι ΔΣΜ της παραγράφου 1 επανεκτιμούν την αξία της κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας κατά τη διαδικασία προμήθειας δυναμικότητας εξισορρόπησης και ελευθερώνουν την κατανεμημένη διαζωνική δυναμικότητα όταν αυτή παύει να είναι επωφελής για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών.

Άρθρο 43

Χρήση διαζωνικής δυναμικότητας από παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης

1.   Οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης που έχουν συνάψει σύμβαση δυναμικότητας εξισορρόπησης με ΔΣΜ βάσει μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ κατ' εφαρμογή του άρθρου 35 έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν διαζωνική δυναμικότητα για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης εφόσον είναι κάτοχοι φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς.

2.   Οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης που χρησιμοποιούν διαζωνική δυναμικότητα για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης βάσει μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ κατ' εφαρμογή του άρθρου 35 ορίζουν στους σχετικούς ΔΣΜ τα φυσικά δικαιώματα μεταφοράς που κατέχουν για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης. Αυτά τα φυσικά δικαιώματα μεταφοράς παρέχουν στους κατόχους τους το δικαίωμα να ορίζουν στους σχετικούς ΔΣΜ την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης και, ως εκ τούτου, εξαιρούνται από την εφαρμογή της αρχής «UIOSI».

3.   Η διαζωνική δυναμικότητα που έχει κατανεμηθεί για την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης κατ' εφαρμογή της παραγράφου 2 περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς διαζωνικής δυναμικότητας ως ήδη κατανεμημένη διαζωνική δυναμικότητα.

ΤΙΤΛΟΣ V

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Αρχές εκκαθάρισης

Άρθρο 44

Γενικές αρχές

1.   Οι διαδικασίες εκκαθάρισης:

α)

καθορίζουν επαρκή οικονομικά σήματα που αποτυπώνουν την κατάσταση των ανισορροπιών·

β)

διασφαλίζουν την εκκαθάριση των ανισορροπιών σε τιμή που αποτυπώνει την αξία της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο·

γ)

παρέχουν κίνητρα στους υπόχρεους εξισορρόπησης ώστε να διατηρούνται σε ισορροπία ή να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του συστήματος·

δ)

διευκολύνουν την εναρμόνιση των μηχανισμών εκκαθάρισης ανισορροπιών·

ε)

παρέχουν κίνητρα στους ΔΣΜ να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τα άρθρα 127, 153, 157 και 160 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485·

στ)

αποτρέπουν την παροχή στρεβλωτικών κινήτρων στους υπόχρεους εξισορρόπησης, τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης και τους ΔΣΜ·

ζ)

στηρίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά·

η)

παρέχουν κίνητρα στους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης ώστε να προσφέρουν και να παρέχουν υπηρεσίες εξισορρόπησης στον ΔΣΜ σύνδεσης·

θ)

διασφαλίζουν την οικονομική ουδετερότητα όλων των ΔΣΜ.

2.   Κάθε οικεία ρυθμιστική αρχή διασφαλίζει, σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, ότι κανένας από τους ΔΣΜ που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της δεν σημειώνει, κατά τη διάρκεια της ρυθμιστικής περιόδου που ορίζει η οικεία ρυθμιστική αρχή, οικονομικά οφέλη ή ζημίες σε σχέση με το οικονομικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης κατ' εφαρμογή των κεφαλαίων 2, 3 και 4 του παρόντος τίτλου, καθώς και ότι κάθε θετικό ή αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την εκκαθάριση κατ' εφαρμογή των κεφαλαίων 2, 3 και 4 του παρόντος τίτλου μετακυλίεται στους χρήστες του δικτύου σύμφωνα με τους εφαρμοστέους εθνικούς κανόνες.

3.   Κάθε ΔΣΜ μπορεί να καταρτίσει πρόταση για πρόσθετο μηχανισμό εκκαθάρισης, χωριστό από την εκκαθάριση ανισορροπιών, για την εκκαθάριση των δαπανών προμήθειας δυναμικότητας εξισορρόπησης σύμφωνα με το κεφάλαιο 5 του παρόντος τίτλου, των διοικητικών και άλλων δαπανών που σχετίζονται με την εξισορρόπηση. Ο πρόσθετος μηχανισμός εκκαθάρισης εφαρμόζεται σε υπόχρεους εξισορρόπησης. Κατά προτίμηση αυτό θα πρέπει να επιτυγχάνεται με την εισαγωγή υπηρεσίας τιμολόγησης έλλειψης. Εάν οι ΔΣΜ επιλέξουν άλλο μηχανισμό, θα πρέπει να αιτιολογήσουν αυτή την επιλογή στην πρότασή τους. Αυτή η πρόταση υπόκειται στην έγκριση της οικείας ρυθμιστικής αρχής.

4.   Κάθε έγχυση σε περιοχή προγραμματισμού ενός ΔΣΜ ή απορρόφηση από περιοχή προγραμματισμού ενός ΔΣΜ εκκαθαρίζεται είτε σύμφωνα με τον τίτλο V κεφάλαιο 3 είτε σύμφωνα με τον τίτλο V κεφάλαιο 4.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Εκκαθάριση ενέργειας εξισορρόπησης

Άρθρο 45

Υπολογισμός ενέργειας εξισορρόπησης

1.   Όσον αφορά την εκκαθάριση της ενέργειας εξισορρόπησης τουλάχιστον για τη διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας και τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας, κάθε ΔΣΜ καταρτίζει διαδικασία για:

α)

τον υπολογισμό της ενεργοποιημένης ποσότητας ενέργειας εξισορρόπησης βάσει της ζητηθείσας ή μετρηθείσας ενεργοποίησης·

β)

την απαίτηση επανυπολογισμού της ενεργοποιημένης ποσότητας ενέργειας εξισορρόπησης.

2.   Κάθε ΔΣΜ υπολογίζει την ενεργοποιημένη ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης βάσει των διαδικασιών της παραγράφου 1 στοιχείο α) τουλάχιστον για:

α)

κάθε περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών·

β)

τις οικείες περιοχές ανισορροπίας·

γ)

κάθε κατεύθυνση, όπου το αρνητικό πρόσημο υποδηλώνει τη σχετική απορρόφηση από τον πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης και το θετικό πρόσημο υποδηλώνει τη σχετική έγχυση από τον πάροχο υπηρεσιών εξισορρόπησης.

3.   Κάθε ΔΣΜ σύνδεσης εκκαθαρίζει με τους σχετικούς παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης όλες τις ενεργοποιημένες ποσότητες ενέργειας εξισορρόπησης που υπολογίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 2.

Άρθρο 46

Ενέργεια εξισορρόπησης για διαδικασία διατήρησης συχνότητας

1.   Κάθε ΔΣΜ σύνδεσης μπορεί να υπολογίζει και να εκκαθαρίζει την ενεργοποιημένη ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία διατήρησης συχνότητας με τους παρόχους υπηρεσιών εξυπηρέτησης σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφοι 1 και 2.

2.   Η θετική, μηδενική ή αρνητική τιμή της ενεργοποιημένης ποσότητας ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία διατήρησης συχνότητας καθορίζεται για κάθε κατεύθυνση σύμφωνα με τον πίνακα 1:

Πίνακας 1

Πληρωμή ενέργειας εξισορρόπησης

 

Θετική τιμή ενέργειας εξισορρόπησης

Αρνητική τιμή ενέργειας εξισορρόπησης

Θετική ενέργεια εξισορρόπησης

Πληρωμή από ΔΣΜ σε ΠΥΕ

Πληρωμή από ΠΥΕ σε ΔΣΜ

Αρνητική ενέργεια εξισορρόπησης

Πληρωμή από ΠΥΕ σε ΔΣΜ

Πληρωμή από ΔΣΜ σε ΠΥΕ

Άρθρο 47

Ενέργεια εξισορρόπησης για διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας

1.   Κάθε ΔΣΜ σύνδεσης υπολογίζει και εκκαθαρίζει την ενεργοποιημένη ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας με τους παρόχους υπηρεσιών εξυπηρέτησης σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφοι 1 και 2.

2.   Η θετική, μηδενική ή αρνητική τιμή της ενεργοποιημένης ποσότητας ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας καθορίζεται για κάθε κατεύθυνση κατ' εφαρμογή του άρθρου 30 σύμφωνα με τον πίνακα 1.

Άρθρο 48

Ενέργεια εξισορρόπησης για διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας

1.   Κάθε ΔΣΜ σύνδεσης υπολογίζει και εκκαθαρίζει την ενεργοποιημένη ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας με τους παρόχους υπηρεσιών εξυπηρέτησης σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφοι 1 και 2.

2.   Η θετική, μηδενική ή αρνητική τιμή της ενεργοποιημένης ποσότητας ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας καθορίζεται για κάθε κατεύθυνση κατ' εφαρμογή του άρθρου 30 σύμφωνα με τον πίνακα 1.

Άρθρο 49

Προσαρμογή ανισορροπίας του υπόχρεου εξισορρόπησης

1.   Κάθε ΔΣΜ υπολογίζει την προσαρμογή ανισορροπίας που πρέπει να εφαρμόζεται στους σχετικούς υπόχρεους εξισορρόπησης για κάθε ενεργοποιημένη προσφορά ενέργειας εξισορρόπησης.

2.   Για περιοχές ανισορροπίας όπου κατ' εφαρμογή του άρθρου 54 παράγραφος 3 υπολογίζονται περισσότερες της μίας τελικές θέσεις για έναν και μοναδικό υπόχρεο εξισορρόπησης, μπορεί να υπολογιστεί προσαρμογή ανισορροπίας για κάθε θέση.

3.   Για κάθε προσαρμογή ανισορροπίας, κάθε ΔΣΜ καθορίζει την ενεργοποιημένη ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης, υπολογιζόμενη σύμφωνα με το άρθρο 45, καθώς και τυχόν ποσότητες που ενεργοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς εκτός της εξισορρόπησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Εκκαθάριση των ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ ΔΣΜ

Άρθρο 50

Εκούσιες ανταλλαγές ενέργειας

1.   Εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση για κοινούς κανόνες εκκαθάρισης εφαρμοστέους σε όλες τις εκούσιες ανταλλαγές ενέργειας ως αποτέλεσμα μία ή περισσότερων από τις ακόλουθες διαδικασίες σύμφωνα με τα άρθρα 146, 147 και 148 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485, για καθένα από τα ακόλουθα:

α)

τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας·

β)

τη διαδικασία εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση·

γ)

τη διαδικασία εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση·

δ)

τη διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών.

2.   Η εκκαθάριση πραγματοποιείται από κάθε υπηρεσία εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ σύμφωνα με τους κανόνες εκκαθάρισης δυνάμει της παραγράφου 1.

3.   Εντός δεκαοκτώ μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν εκουσίως ενέργεια εντός συγχρονισμένης περιοχής καταρτίζουν πρόταση για κοινούς κανόνες εκκαθάρισης εφαρμοστέους σε εκούσιες ανταλλαγές ενέργειας, ως αποτέλεσμα:

α)

της διαδικασίας διατήρησης συχνότητας, σύμφωνα με το άρθρο 142 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485· και/ή

β)

της περιόδου μεταβολής, σύμφωνα με το άρθρο 136 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

4.   Εντός δεκαοκτώ μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ασύγχρονα συνδεδεμένοι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν εκουσίως ενέργεια μεταξύ συγχρονισμένων περιοχών καταρτίζουν πρόταση για κοινούς κανόνες εκκαθάρισης εφαρμοστέους σε εκούσιες ανταλλαγές ενέργειας, ως αποτέλεσμα:

α)

διαδικασίας διατήρησης συχνότητας για παραγωγή ενεργού ισχύος σε επίπεδο συγχρονισμένης περιοχής σύμφωνα με τα άρθρα 172 και 173 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485· και/ή

β)

περιορισμών μεταβολής για παραγωγή ενεργού ισχύος σε επίπεδο συγχρονισμένης περιοχής σύμφωνα με το άρθρο 137 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

5.   Οι κοινοί κανόνες εκκαθάρισης σύμφωνα με την παράγραφο 1 πρέπει να προβλέπουν τουλάχιστον ότι η εκούσια ανταλλαγή ενέργειας υπολογίζεται βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:

α)

για περιόδους που συμφωνούνται μεταξύ των σχετικών ΔΣΜ·

β)

ανά κατεύθυνση·

γ)

ως το ολοκλήρωμα της υπολογιζόμενης ανταλλαγής ισχύος για τις περιόδους της παραγράφου 5 στοιχείο α).

6.   Για τους κοινούς κανόνες εκκαθάρισης εκούσιων ανταλλαγών ενέργειας σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχεία α), β) και γ) λαμβάνονται υπόψη:

α)

όλες οι τιμές ενέργειας εξισορρόπησης που καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 1·

β)

η μεθοδολογία τιμολόγησης της διαζωνικής δυναμικότητας που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 3.

7.   Για τους κοινούς κανόνες εκκαθάρισης εκούσιων ανταλλαγών ενέργειας σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο δ) λαμβάνεται υπόψη η μεθοδολογία τιμολόγησης της διαζωνικής δυναμικότητας που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 3.

8.   Όλοι οι ΔΣΜ θεσπίζουν συντονισμένο μηχανισμό για προσαρμογές στις εκκαθαρίσεις μεταξύ όλων των ΔΣΜ.

Άρθρο 51

Ακούσιες ανταλλαγές ενέργειας

1.   Εντός δεκαοκτώ μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ μιας συγχρονισμένης περιοχής καταρτίζουν πρόταση για κοινούς κανόνες εκκαθάρισης εφαρμοστέους σε όλες τις ακούσιες ανταλλαγές ενέργειας. Η πρόταση περιλαμβάνει τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

η τιμή των ακούσιων ανταλλαγών ενέργειας που απορροφώνται από τη συγχρονισμένη περιοχή αντανακλά τις τιμές της ενεργοποιημένης ανοδικής ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας ή τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας για τη συγκεκριμένη συγχρονισμένη περιοχή·

β)

η τιμή των ακούσιων ανταλλαγών ενέργειας που εγχέεται στη συγχρονισμένη περιοχή αντανακλά τις τιμές της ενεργοποιημένης καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας ή τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας για τη συγκεκριμένη συγχρονισμένη περιοχή.

2.   Εντός δεκαοκτώ μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ασύγχρονα συνδεδεμένοι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση για κοινούς κανόνες εκκαθάρισης εφαρμοστέους σε όλες τις ακούσιες ανταλλαγές ενέργειας μεταξύ ασύγχρονα συνδεδεμένων ΔΣΜ.

3.   Οι προτάσεις για κοινούς κανόνες εκκαθάρισης ακούσιων ανταλλαγών ενέργειας ανάμεσα σε ΔΣΜ διασφαλίζουν τον μεταξύ τους δίκαιο και ισότιμο επιμερισμό δαπανών και οφελών.

4.   Όλοι οι ΔΣΜ θεσπίζουν συντονισμένο μηχανισμό για προσαρμογές στις μεταξύ τους εκκαθαρίσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Εκκαθάριση ανισορροπιών

Άρθρο 52

Εκκαθάριση ανισορροπιών

1.   Κάθε ΔΣΜ ή, κατά περίπτωση, τρίτο μέρος εκκαθαρίζει εντός της περιοχής προγραμματισμού ή των περιοχών προγραμματισμού του, εφόσον ενδείκνυται, με κάθε υπόχρεο εξισορρόπησης για κάθε περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών σύμφωνα με το άρθρο 53, όλες τις υπολογισθείσες ανισορροπίες σύμφωνα με το άρθρο 49 και το άρθρο 54 έναντι της κατάλληλης τιμής ανισορροπίας που υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 55.

2.   Εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση για την περαιτέρω διευκρίνιση και εναρμόνιση τουλάχιστον:

α)

του υπολογισμού προσαρμογής ανισορροπίας σύμφωνα με το άρθρο 49 και του υπολογισμού θέσης, ανισορροπίας και κατανεμηθείσας ποσότητας σύμφωνα με μία από τις προσεγγίσεις δυνάμει του άρθρου 54 παράγραφος 3·

β)

των κύριων συνιστωσών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της τιμής ανισορροπίας για όλες τις ανισορροπίες σύμφωνα με το άρθρο 55, συμπεριλαμβανομένου, εφόσον ενδείκνυται, του καθορισμού της αξίας της αποφευχθείσας ενεργοποίησης ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας ή εφεδρείες αντικατάστασης·

γ)

της χρήσης ενιαίας τιμολόγησης ανισορροπίας για όλες τις ανισορροπίες σύμφωνα με το άρθρο 55, με την οποία ορίζεται ενιαία τιμή για θετικές ανισορροπίες και αρνητικές ανισορροπίες για κάθε περιοχή τιμής ανισορροπίας εντός μιας περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών· και

δ)

του καθορισμού των προϋποθέσεων και μεθοδολογιών για την εφαρμογή διπλής τιμολόγησης ανισορροπίας για όλες τις ανισορροπίες σύμφωνα με το άρθρο 55, με την οποία ορίζεται μία τιμή για θετικές ανισορροπίες και μία τιμή για αρνητικές ανισορροπίες για κάθε περιοχή τιμής ανισορροπίας εντός μιας περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένων:

i)

των προϋποθέσεων υπό τις οποίες ένας ΔΣΜ μπορεί να προτείνει στην οικεία ρυθμιστική αρχή κατ' εφαρμογή του άρθρου 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ την εφαρμογή διπλής τιμολόγησης και την αιτιολόγηση που πρέπει να δοθεί·

ii)

της μεθοδολογίας για την εφαρμογή διπλής τιμολόγησης.

3.   Με την πρόταση δυνάμει της παραγράφου 2 είναι δυνατό να γίνεται διάκριση μεταξύ μοντέλων αυτοκαταμερισμού και μοντέλων κεντρικού καταμερισμού.

4.   Η πρόταση δυνάμει της παραγράφου 2 προβλέπει ημερομηνία εφαρμογής της εναρμόνισης το αργότερο εντός δεκαοκτώ μηνών από την έγκριση από όλες τις οικείες ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2.

Άρθρο 53

Περίοδος εκκαθάρισης ανισορροπιών

1.   Εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ εφαρμόζουν την περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών που έχει διάρκεια 15 λεπτών σε όλες τις περιοχές προγραμματισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όλα τα όρια της αγοραίας χρονικής μονάδας συμπίπτουν με τα όρια της περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών.

2.   Οι ΔΣΜ μιας συγχρονισμένης περιοχής μπορούν να ζητήσουν από κοινού εξαίρεση από την απαίτηση της παραγράφου 1.

3.   Εάν οι οικείες ρυθμιστικές αρχές μιας συγχρονισμένης περιοχής χορηγήσουν εξαίρεση από την απαίτηση της παραγράφου 1 κατόπιν κοινού αιτήματος των ΔΣΜ της σχετικής συγχρονισμένης περιοχής ή με δική τους πρωτοβουλία, διενεργούν, σε συνεργασία με τον Οργανισμό, και τουλάχιστον κάθε τρία έτη, ανάλυση κόστους/οφέλους σχετικά με την εναρμόνιση της περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών εντός και μεταξύ συγχρονισμένων περιοχών.

Άρθρο 54

Υπολογισμός ανισορροπιών

1.   Κάθε ΔΣΜ υπολογίζει εντός της περιοχής προγραμματισμού ή των περιοχών προγραμματισμού του, εφόσον ενδείκνυται, την τελική θέση, την κατανεμημένη ποσότητα, την προσαρμογή ανισορροπίας και την ανισορροπία:

α)

για κάθε υπόχρεο εξισορρόπησης·

β)

για κάθε περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών·

γ)

σε κάθε περιοχή ανισορροπίας.

2.   Η περιοχή ανισορροπιών είναι ίση με την περιοχή προγραμματισμού, εκτός από την περίπτωση μοντέλου κεντρικού καταμερισμού, όπου η περιοχή ανισορροπιών μπορεί να αποτελεί μέρος περιοχής προγραμματισμού.

3.   Μέχρι την υλοποίηση της πρότασης δυνάμει του άρθρου 52 παράγραφος 2, κάθε ΔΣΜ υπολογίζει την τελική θέση υπόχρεου εξισορρόπησης χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες προσεγγίσεις:

α)

ο υπόχρεος εξισορρόπησης έχει μια μόνο τελική θέση ίση με το άθροισμα των οικείων προγραμμάτων εξωτερικών συναλλαγών και προγραμμάτων εσωτερικών συναλλαγών·

β)

ο υπόχρεος εξισορρόπησης έχει δύο τελικές θέσεις: η πρώτη είναι ίση με το άθροισμα των οικείων προγραμμάτων εξωτερικών συναλλαγών και προγραμμάτων εσωτερικών συναλλαγών από παραγωγή και η δεύτερη είναι ίση με το άθροισμα των οικείων προγραμμάτων εξωτερικών συναλλαγών και προγραμμάτων εσωτερικών συναλλαγών από κατανάλωση·

γ)

στην περίπτωση μοντέλου κεντρικού καταμερισμού, ο υπόχρεος εξισορρόπησης μπορεί να έχει περισσότερες της μίας τελικές θέσεις ανά περιοχή ανισορροπίας, οι οποίες ισούνται με τα προγράμματα παραγωγής εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής ή τα προγράμματα κατανάλωσης εγκαταστάσεων ζήτησης.

4.   Κάθε ΔΣΜ θεσπίζει τους κανόνες για:

α)

τον υπολογισμό της τελικής θέσης·

β)

τον προσδιορισμό της κατανεμημένης ποσότητας·

γ)

τον προσδιορισμό της προσαρμογής ανισορροπίας κατ' εφαρμογή του άρθρου 49·

δ)

τον υπολογισμό της ανισορροπίας·

ε)

την απαίτηση επανυπολογισμού της ανισορροπίας από υπόχρεο εξισορρόπησης.

5.   Δεν υπολογίζεται κατανεμημένη ποσότητα για υπόχρεο εξισορρόπησης που δεν καλύπτει εγχύσεις ή απορροφήσεις.

6.   Η ανισορροπία υποδεικνύει το μέγεθος και την κατεύθυνση της συναλλαγής εκκαθάρισης μεταξύ του υπόχρεου εξισορρόπησης και του ΔΣΜ· η ανισορροπία είναι δυνατό να εκφράζεται είτε:

α)

με αρνητικό πρόσημο, το οποίο υποδηλώνει το έλλειμμα ενός υπόχρεου εξισορρόπησης· είτε

β)

με θετικό πρόσημο, το οποίο υποδηλώνει το πλεόνασμα ενός υπόχρεου εξισορρόπησης.

Άρθρο 55

Τιμή ανισορροπίας

1.   Κάθε ΔΣΜ θεσπίζει κανόνες για τον υπολογισμό της τιμής ανισορροπίας, η οποία μπορεί να είναι θετική, μηδενική ή αρνητική σύμφωνα με τον πίνακα 2:

Πίνακας 2

Πληρωμή ανισορροπίας

 

Θετική τιμή ανισορροπίας

Αρνητική τιμή ανισορροπίας

Θετική ανισορροπία

Πληρωμή από ΔΣΜ σε ΥΕ

Πληρωμή από ΥΕ σε ΔΣΜ

Αρνητική ανισορροπία

Πληρωμή από ΥΕ σε ΔΣΜ

Πληρωμή από ΔΣΜ σε ΥΕ

2.   Οι κανόνες σύμφωνα με την παράγραφο 1 περιλαμβάνουν τον καθορισμό της αξίας της αποφευχθείσας ενεργοποίησης ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας ή εφεδρείες αντικατάστασης.

3.   Κάθε ΔΣΜ προσδιορίζει την τιμή ανισορροπίας για:

α)

κάθε περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών·

β)

τις οικείες περιοχές τιμής ανισορροπίας·

γ)

κάθε κατεύθυνση ανισορροπίας.

4.   Η τιμή ανισορροπίας για αρνητικές ανισορροπίες δεν είναι μικρότερη είτε:

α)

από τη σταθμισμένη μέση τιμή της θετικής ενεργοποιημένης ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρείες αντικατάστασης· είτε

β)

από την αξία της αποφευχθείσας ενεργοποίησης ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας ή εφεδρείες αντικατάστασης, στην περίπτωση που δε σημειώνεται καμία ενεργοποίηση ενέργειας εξισορρόπησης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών.

5.   Η τιμή ανισορροπίας για θετικές ανισορροπίες δεν είναι μεγαλύτερη είτε:

α)

από τη σταθμισμένη μέση τιμή της αρνητικής ενεργοποιημένης ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρείες αντικατάστασης· είτε

β)

από την αξία της αποφευχθείσας ενεργοποίησης ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας ή εφεδρείες αντικατάστασης, στην περίπτωση που δε σημειώνεται καμία ενεργοποίηση ενέργειας εξισορρόπησης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών.

6.   Στην περίπτωση που έχει ενεργοποιηθεί τόσο θετική όσο και αρνητική ενέργεια εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας ή εφεδρείες αντικατάστασης κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών, η τιμή εκκαθάρισης ανισορροπίας καθορίζεται για θετικές και αρνητικές ανισορροπίες με βάση τουλάχιστον μία από τις αρχές σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Εκκαθάριση δυναμικότητας εξισορρόπησης

Άρθρο 56

Προμήθεια εντός περιοχής προγραμματισμού

1.   Κάθε ΔΣΜ περιοχής προγραμματισμού που χρησιμοποιεί προσφορές δυναμικότητας εξισορρόπησης θεσπίζει κανόνες για την εκκαθάριση τουλάχιστον εφεδρειών αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρειών αντικατάστασης σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 32.

2.   Κάθε ΔΣΜ περιοχής προγραμματισμού που χρησιμοποιεί προσφορές δυναμικότητας εξισορρόπησης εκκαθαρίζει τουλάχιστον όλες τις εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και τις εφεδρείες αντικατάστασης που έχει προμηθευτεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 32.

Άρθρο 57

Προμήθεια εκτός περιοχής προγραμματισμού

1.   Όλοι οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης θεσπίζουν κανόνες για την εκκαθάριση της προμήθειας δυναμικότητας εξισορρόπησης σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 35.

2.   Όλοι οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης εκκαθαρίζουν από κοινού την προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης χρησιμοποιώντας την υπηρεσία εκκαθάρισης ΔΣΜ-ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 33. Οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης βάσει μοντέλου ΔΣΜ-ΠΥΕ εκκαθαρίζουν την προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης σύμφωνα με το άρθρο 35.

3.   Όλοι οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης θεσπίζουν κανόνες για την εκκαθάριση της κατανομής της διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με τον τίτλο IV κεφάλαιο 2.

4.   Όλοι οι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης εκκαθαρίζουν την κατανεμημένη διαζωνική δυναμικότητα εξισορρόπησης σύμφωνα με τον τίτλο IV κεφάλαιο 2.

ΤΙΤΛΟΣ VI

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ

Άρθρο 58

Αλγόριθμοι εξισορρόπησης

1.   Στο πλαίσιο των προτάσεων δυνάμει των άρθρων 19, 20 και 21, όλοι οι ΔΣΜ αναπτύσσουν αλγόριθμους που θα εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες βελτιστοποίησης ενεργοποίησης για την ενεργοποίηση των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης. Οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι:

α)

συνάδουν με τη μέθοδο ενεργοποίησης προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης δυνάμει του άρθρου 29·

β)

συνάδουν με τη μέθοδο τιμολόγησης ενέργειας εξισορρόπησης του άρθρου 30·

γ)

λαμβάνουν υπόψη τις περιγραφές των διαδικασιών για τον συμψηφισμό ανισορροπιών και τη διασυνοριακή ενεργοποίηση σύμφωνα με το μέρος IV τίτλος III του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

2.   Στην πρόταση δυνάμει του άρθρου 22, όλοι οι ΔΣΜ αναπτύσσουν αλγόριθμο που θα εφαρμόζεται από την υπηρεσία διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών. Αυτός ο αλγόριθμος ελαχιστοποιεί την αντίρροπη ενεργοποίηση πόρων εξισορρόπησης εκτελώντας τη διαδικασία συμψηφισμού ανισορροπιών σύμφωνα με το μέρος IV του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485.

3.   Δύο ή περισσότεροι ΔΣΜ που ανταλλάσσουν δυναμικότητα εξισορρόπησης αναπτύσσουν, στο πλαίσιο της πρότασης δυνάμει του άρθρου 33, αλγόριθμους που θα εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες βελτιστοποίησης προμήθειας δυναμικότητας για την προμήθεια προσφορών δυναμικότητας εξισορρόπησης. Οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι:

α)

ελαχιστοποιούν τις συνολικές δαπάνες προμήθειας όλης της από κοινού προμήθειας δυναμικότητας εξισορρόπησης·

β)

κατά περίπτωση, λαμβάνουν υπόψη τη διαθεσιμότητα της διαζωνικής δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δαπανών για την παροχή της.

4.   Όλοι οι αλγόριθμοι που αναπτύσσονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο:

α)

σέβονται τους περιορισμούς επιχειρησιακής ασφάλειας·

β)

λαμβάνουν υπόψη τους τεχνικούς περιορισμούς και τους περιορισμούς δικτύου·

γ)

κατά περίπτωση, λαμβάνουν υπόψη τη διαθέσιμη διαζωνική δυναμικότητα.

ΤΙΤΛΟΣ VII

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Άρθρο 59

Ευρωπαϊκή έκθεση σχετικά με την ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης

1.   Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας δημοσιεύει ευρωπαϊκή έκθεση η οποία εστιάζει στην παρακολούθηση, την περιγραφή και την ανάλυση της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, καθώς και στην υποβολή εκθέσεων για την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης στην Ευρώπη, με τήρηση της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 11.

2.   Η μορφή της έκθεσης ποικίλλει ως εξής:

α)

δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, και ακολούθως ανά διετία, δημοσιεύεται λεπτομερής έκθεση·

β)

τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, και ακολούθως κάθε διετία, δημοσιεύεται συνοπτικότερη έκδοση της έκθεσης για την εξέταση της προόδου που σημειώνεται και την επικαιροποίηση των δεικτών επιδόσεων.

3.   Η έκθεση της παραγράφου 2 στοιχείο α):

α)

περιγράφει και αναλύει τη διαδικασία εναρμόνισης και ενοποίησης, καθώς και την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την εναρμόνιση και την ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης μέσω της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού·

β)

περιγράφει την κατάσταση έργων υλοποίησης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

γ)

αξιολογεί τη συμβατότητα μεταξύ των έργων υλοποίησης και διερευνά ενδεχόμενες εξελίξεις που θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική ενοποίηση·

δ)

αναλύει την εξέλιξη των ανταλλαγών ενέργειας εξισορρόπησης και της κοινής χρήσης εφεδρειών και περιγράφει ενδεχόμενους φραγμούς, προαπαιτούμενα και ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταλλαγής ενέργειας εξισορρόπησης και της κοινής χρήσης εφεδρειών·

ε)

περιγράφει τις υφιστάμενες ανταλλαγές υπηρεσιών εξισορρόπησης και αναλύει τη δυναμική τους·

στ)

αναλύει την καταλληλότητα των τυποποιημένων προϊόντων σε σχέση με την πλέον πρόσφατη ανάπτυξη και εξέλιξη διαφόρων πόρων εξισορρόπησης και προτείνει πιθανές βελτιώσεις για τα τυποποιημένα προϊόντα·

ζ)

αξιολογεί την ανάγκη για περαιτέρω εναρμόνιση των τυποποιημένων προϊόντων και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της μη εναρμόνισης στην ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης·

η)

αξιολογεί την ύπαρξη και την αιτιολόγηση της χρήσης ιδιότυπων προϊόντων που χρησιμοποιούν οι ΔΣΜ, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης·

θ)

αξιολογεί την πρόοδο της εναρμόνισης των κύριων χαρακτηριστικών της εκκαθάρισης ανισορροπιών, τις επιπτώσεις της μη εναρμόνισης και τις ενδεχόμενες στρεβλώσεις που αυτή μπορεί να προκαλέσει·

ι)

εκθέτει τα αποτελέσματα των αναλύσεων κόστους/οφέλους σύμφωνα με το άρθρο 61.

4.   Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας καταρτίζει δείκτες επιδόσεων για τις αγορές εξισορρόπησης, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις. Αυτοί οι δείκτες επιδόσεων αποτυπώνουν:

α)

τη διαθεσιμότητα προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένων των προσφορών δυναμικότητας εξισορρόπησης·

β)

τα χρηματικά οφέλη και την εξοικονόμηση που αποφέρουν ο συμψηφισμός ανισορροπιών, η ανταλλαγή υπηρεσιών εξισορρόπησης και η κοινή χρήση εφεδρειών·

γ)

τα οφέλη που αποφέρει η χρήση τυποποιημένων προϊόντων·

δ)

τις συνολικές δαπάνες εξισορρόπησης·

ε)

την οικονομική αποδοτικότητα και την αξιοπιστία των αγορών εξισορρόπησης·

στ)

τις ενδεχόμενες ανεπάρκειες και στρεβλώσεις των αγορών εξισορρόπησης·

ζ)

τη μείωση της αποδοτικότητας λόγω των ιδιότυπων προϊόντων·

η)

την ποσότητα και την τιμή τόσο της διαθέσιμης όσο και της ενεργοποιημένης ενέργειας εξισορρόπησης από τυποποιημένα προϊόντα και ιδιότυπα προϊόντα που χρησιμοποιείται για σκοπούς εξισορρόπησης·

θ)

τις τιμές ανισορροπίας και τις ανισορροπίες του συστήματος·

ι)

την εξέλιξη των τιμών υπηρεσιών εξισορρόπησης προηγούμενων ετών·

ια)

τη σύγκριση των αναμενόμενων και πραγματικών δαπανών και οφελών από όλες τις κατανομές διαζωνικής δυναμικότητας για σκοπούς εξισορρόπησης.

5.   Πριν από την υποβολή της τελικής έκθεσης, το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας καταρτίζει πρόταση σχεδίου έκθεσης. Με την εν λόγω πρόταση καθορίζεται η δομή της έκθεσης, το περιεχόμενο και οι δείκτες επιδόσεων που θα χρησιμοποιηθούν στην έκθεση. Η πρόταση υποβάλλεται στον Οργανισμό, ο οποίος έχει το δικαίωμα να απαιτήσει τροποποιήσεις εντός δύο μηνών από την υποβολή της πρότασης.

6.   Η έκθεση της παραγράφου 2 στοιχείο α) περιέχει επίσης συνοπτική παρουσίαση στην αγγλική γλώσσα της έκθεσης από κάθε ΔΣΜ για την εξισορρόπηση σύμφωνα με το άρθρο 60.

7.   Οι εκθέσεις παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες και δείκτες για κάθε περιοχή προγραμματισμού, κάθε σύνορο ζωνών προσφοράς ή κάθε ενότητα ΕΦΣ.

8.   Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας δημοσιεύει τις εκθέσεις στο διαδίκτυο και τις υποβάλλει στον Οργανισμό το αργότερο εντός έξι μηνών από τη λήξη του έτους το οποίο αφορούν.

9.   Μετά το πέρας των προθεσμιών εντός των οποίων όλοι οι ΔΣΜ πρέπει να χρησιμοποιούν τις ευρωπαϊκές πλατφόρμες σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 5, το άρθρο 20 παράγραφος 6, το άρθρο 21 παράγραφος 6 και το άρθρο 22 παράγραφος 5, όλοι οι ΔΣΜ επανεξετάζουν το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις δημοσίευσης των εκθέσεων. Βάσει του αποτελέσματος αυτής της επανεξέτασης, το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας καταρτίζει πρόταση για νέα δομή και χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευση των εκθέσεων και την υποβάλλει στον Οργανισμό. Ο Οργανισμός έχει το δικαίωμα να απαιτήσει τροποποιήσεις της πρότασης εντός τριών μηνών από την υποβολή της πρότασης.

Άρθρο 60

Εκθέσεις των ΔΣΜ για την εξισορρόπηση

1.   Κάθε ΔΣΜ δημοσιεύει, τουλάχιστον κάθε διετία, έκθεση για την εξισορρόπηση που καλύπτει τα δύο προηγούμενα ημερολογιακά έτη, με τήρηση της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 11.

2.   Η έκθεση για την εξισορρόπηση:

α)

περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες των διαθέσιμων ιδιότυπων προϊόντων, των ιδιότυπων προϊόντων που προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε, καθώς και αιτιολόγηση για ιδιότυπα προϊόντων υπό προϋποθέσεις σύμφωνα με το άρθρο 26·

β)

παρέχει συνοπτική ανάλυση του προσδιορισμού του μεγέθους της εφεδρικής δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αιτιολόγησης και επεξήγησης των υπολογισμένων απαιτήσεων εφεδρικής δυναμικότητας·

γ)

παρέχει συνοπτική ανάλυση της βέλτιστης παροχής εφεδρικής δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αιτιολόγησης της ποσότητας της δυναμικότητας εξισορρόπησης·

δ)

αναλύει τις δαπάνες και τα οφέλη, καθώς και τις ενδεχόμενες ανεπάρκειες και στρεβλώσεις που προκύπτουν από τη χρήση ιδιότυπων προϊόντων όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τον κατακερματισμό της αγοράς, τη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης και τις παρενέργειες σε άλλες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας·

ε)

αναλύει τις ευκαιρίες ανταλλαγής δυναμικότητας εξισορρόπησης και κοινής χρήσης εφεδρειών·

στ)

παρέχει εξηγήσεις και αιτιολόγηση για την προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης χωρίς την ανταλλαγή δυναμικότητας εξισορρόπησης ή την κοινή χρήση εφεδρειών·

ζ)

αναλύει την αποδοτικότητα των λειτουργιών βελτιστοποίησης ενεργοποίησης της ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και, κατά περίπτωση, για την ενέργεια εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης.

3.   Η έκθεση για την εξισορρόπηση είτε συντάσσεται στην αγγλική γλώσσα είτε περιέχει συνοπτική παρουσίαση στην αγγλική γλώσσα.

4.   Η οικεία ρυθμιστική αρχή, βασιζόμενη σε προηγούμενες εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί, έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, να ζητήσει αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο της επόμενης έκθεσης του ΔΣΜ για την εξισορρόπηση.

ΤΙΤΛΟΣ VIII

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ/ΟΦΕΛΟΥΣ

Άρθρο 61

Ανάλυση κόστους/οφέλους

1.   Όταν απαιτείται από τους ΔΣΜ να εκπονήσουν ανάλυση κόστους/οφέλους σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, αυτοί θεσπίζουν τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την ανάλυση κόστους/οφέλους και τα υποβάλλουν στις οικείες ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ το αργότερο έξι μήνες πριν από την έναρξη της ανάλυσης κόστους/οφέλους. Οι οικείες ρυθμιστικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από κοινού τροποποιήσεις στα κριτήρια και τη μεθοδολογία.

2.   Η ανάλυση κόστους/οφέλους λαμβάνει υπόψη τουλάχιστον:

α)

την τεχνική σκοπιμότητα·

β)

την οικονομική αποδοτικότητα·

γ)

τον αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στην ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης·

δ)

τις δαπάνες και τα οφέλη της εφαρμογής·

ε)

τον αντίκτυπο στις δαπάνες εξισορρόπησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο·

στ)

τον πιθανό αντίκτυπο στις τιμές της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας·

ζ)

την ικανότητα των ΔΣΜ και των υπόχρεων εξισορρόπησης να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους·

η)

τον αντίκτυπο στους συμμετέχοντες στην αγορά όσον αφορά τις πρόσθετες τεχνικές απαιτήσεις ή απαιτήσεις ΤΠ, ο οποίος εκτιμάται σε συνεργασία με τα επηρεαζόμενα ενδιαφερόμενα μέρη.

3.   Όλοι οι σχετικοί ΔΣΜ υποβάλλουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης κόστους/οφέλους σε όλες τις οικείες ρυθμιστικές αρχές συνοδευόμενα από αιτιολογημένη πρόταση για τον τρόπο αντιμετώπισης ενδεχόμενων ζητημάτων που εντοπίζονται με την ανάλυση κόστους/οφέλους.

ΤΙΤΛΟΣ IX

ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Άρθρο 62

Παρεκκλίσεις

1.   Μια ρυθμιστική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ μπορεί, κατόπιν αιτήματος ενός ΔΣΜ ή με δική της πρωτοβουλία, να χορηγήσει στους οικείους ΔΣΜ παρέκκλιση από μία ή περισσότερες διατάξεις του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 12.

2.   Ένας ΔΣΜ μπορεί να ζητήσει παρέκκλιση από τις απαιτήσεις σχετικά με τα εξής:

α)

τις προθεσμίες μέχρι τη λήξη των οποίων πρέπει να χρησιμοποιεί τις ευρωπαϊκές πλατφόρμες σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 5, το άρθρο 20 παράγραφος 6, το άρθρο 21 παράγραφος 6 και το άρθρο 22 παράγραφος 5·

β)

τον καθορισμό της προθεσμίας υποβολής προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού σε μοντέλο κεντρικού καταμερισμού σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 5 και τη δυνατότητα αλλαγής των προσφορών διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 6·

γ)

τη μέγιστη ποσότητα διαζωνικής δυναμικότητας που κατανέμεται σε βασιζόμενη στην αγορά διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 ή σε διαδικασία με βάση ανάλυση οικονομικής αποδοτικότητας σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 2·

δ)

την εναρμόνιση της περιόδου εκκαθάρισης ανισορροπιών του άρθρου 53 παράγραφος 1·

ε)

την εφαρμογή των απαιτήσεων σύμφωνα με τα άρθρα 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 54, 55, 56 και 57.

3.   Η διαδικασία των παρεκκλίσεων είναι διαφανής, χωρίς διακρίσεις, αμερόληπτη, καλά τεκμηριωμένη και βασίζεται σε αιτιολογημένη αίτηση.

4.   Οι ΔΣΜ υποβάλλουν γραπτή αίτηση παρέκκλισης στην οικεία ρυθμιστική αρχή το αργότερο έξι μήνες πριν από την ημέρα εφαρμογής των διατάξεων από τις οποίες ζητείται η παρέκκλιση.

5.   Στην αίτηση παρέκκλισης περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

α)

οι διατάξεις από τις οποίες ζητείται παρέκκλιση·

β)

η ζητούμενη περίοδος παρέκκλισης·

γ)

λεπτομερές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα όπου καθορίζεται ο τρόπος αντιμετώπισης και διασφάλισης της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του παρόντος κανονισμού μετά τη λήξη της περιόδου παρέκκλισης·

δ)

εκτίμηση των επιπτώσεων της ζητούμενης παρέκκλισης σε όμορες αγορές·

ε)

εκτίμηση των ενδεχόμενων κινδύνων για την ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της ζητούμενης παρέκκλισης.

6.   Η οικεία ρυθμιστική αρχή εκδίδει απόφαση σχετικά με την αίτηση παρέκκλισης εντός έξι μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της. Πριν από την εκπνοή της, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί κατά τρεις μήνες εάν η οικεία ρυθμιστική αρχή απαιτήσει επιπλέον πληροφορίες από τον ΔΣΜ που ζητεί την παρέκκλιση. Η περίοδος παράτασης ξεκινά την ημερομηνία λήψης όλων των πληροφοριών.

7.   Ο ΔΣΜ που ζητεί την παρέκκλιση υποβάλλει τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που ζητεί η οικεία ρυθμιστική αρχή, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία του σχετικού αιτήματος. Εάν ο ΔΣΜ δεν υποβάλει τις ζητούμενες πληροφορίες εντός αυτής της προθεσμίας, η αίτηση παρέκκλισης θεωρείται ότι αποσύρθηκε, εκτός εάν, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας:

α)

η οικεία ρυθμιστική αρχή αποφασίσει να χορηγήσει την παράταση· ή

β)

ο ΔΣΜ ενημερώσει την οικεία ρυθμιστική αρχή, με αιτιολογημένη δήλωση, ότι η αίτηση παρέκκλισης είναι πλήρης.

8.   Κατά την εξέταση του αιτήματος παρέκκλισης πριν από τη χορήγηση παρέκκλισης με δική της πρωτοβουλία, η οικεία ρυθμιστική αρχή λαμβάνει υπόψη τις ακόλουθες πτυχές:

α)

τις δυσκολίες όσον αφορά την εφαρμογή της σχετικής διάταξης ή των σχετικών διατάξεων·

β)

τους κινδύνους και τις συνέπειες της σχετικής διάταξης ή των σχετικών διατάξεων για την επιχειρησιακή ασφάλεια·

γ)

τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της σχετικής διάταξης ή των σχετικών διατάξεων·

δ)

τις επιπτώσεις της μη εφαρμογής της σχετικής διάταξης ή των σχετικών διατάξεων, όσον αφορά την αποφυγή των διακρίσεων και τον ανταγωνισμό με άλλους συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή αγορά, ιδίως σε σχέση με την απόκριση ζήτησης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας·

ε)

τις επιπτώσεις στη συνολική οικονομική αποδοτικότητα και τις υποδομές έξυπνων δικτύων·

στ)

τις επιπτώσεις σε άλλες περιοχές προγραμματισμού και τις γενικότερες συνέπειες στη διαδικασία ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς.

9.   Η οικεία ρυθμιστική αρχή εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση σχετικά με αίτηση παρέκκλισης ή παρέκκλιση που χορηγεί με δική της πρωτοβουλία. Εάν η οικεία ρυθμιστική αρχή χορηγήσει παρέκκλιση, τότε ορίζει τη διάρκειά της. Η παρέκκλιση μπορεί να χορηγηθεί μόνο άπαξ και για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ετών, εκτός από τις παρεκκλίσεις της παραγράφου 2 στοιχεία γ) και δ), οι οποίες είναι δυνατό να χορηγούνται έως την 1η Ιανουαρίου 2025.

10.   Η οικεία ρυθμιστική αρχή γνωστοποιεί την απόφασή της στον ΔΣΜ, τον Οργανισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση δημοσιεύεται επίσης στον ιστότοπό της.

11.   Η οικεία ρυθμιστική αρχή τηρεί μητρώο με όλες τις παρεκκλίσεις που έχει χορηγήσει ή έχει απορρίψει και, τουλάχιστον ανά εξάμηνο, υποβάλλει στον Οργανισμό επικαιροποιημένο και ενοποιημένο μητρώο, αντίγραφο του οποίου κοινοποιείται στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας.

12.   Ειδικότερα, το μητρώο περιλαμβάνει:

α)

τις διατάξεις για από τις οποίες χορηγήθηκε ή απορρίφθηκε η παρέκκλιση·

β)

το περιεχόμενο της παρέκκλισης·

γ)

τους λόγους χορήγησης ή απόρριψης της παρέκκλισης·

δ)

τις συνέπειες χορήγησης της παρέκκλισης.

Άρθρο 63

Παρακολούθηση

1.   Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας παρακολουθεί την υλοποίηση του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009. Η παρακολούθηση από το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας της υλοποίησης του παρόντος κανονισμού καλύπτει τουλάχιστον τα ακόλουθα θέματα:

α)

κατάρτιση της ευρωπαϊκής έκθεσης σχετικά με την ενοποίηση της αγοράς εξισορρόπησης που προβλέπεται στο άρθρο 59·

β)

κατάρτιση έκθεσης σχετικά με την παρακολούθηση της υλοποίησης του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην εναρμόνιση των εφαρμοστέων κανόνων για τη διευκόλυνση της ενοποίησης της αγοράς.

2.   Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας υποβάλλει στον Οργανισμό προς γνωμοδότηση σχέδιο παρακολούθησης για τις εκθέσεις που πρόκειται να εκπονηθούν και τυχόν επικαιροποιήσεις.

3.   Εντός δώδεκα μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, ο Οργανισμός καταρτίζει, σε συνεργασία με το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας, κατάλογο των σχετικών πληροφοριών που πρέπει να κοινοποιεί το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας στον Οργανισμό σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 9 και το άρθρο 9 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009. Ο κατάλογος των σχετικών πληροφοριών είναι δυνατό να υπόκειται σε επικαιροποίηση. Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας διατηρεί σε ολοκληρωμένη και τυποποιημένη μορφή, ψηφιακό αρχείο δεδομένων των πληροφοριών που απαιτούνται από τον Οργανισμό.

4.   Όλοι οι ΔΣΜ υποβάλλουν στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 3.

5.   Οι συμμετέχοντες στην αγορά και άλλοι συναφείς οργανισμοί για την ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης ηλεκτρικής ενέργειας διαβιβάζουν στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν κοινού αιτήματος του Οργανισμού και του ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας, τις πληροφορίες που απαιτούνται για την παρακολούθηση σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 3, πλην των πληροφοριών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις οικείες ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 37 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ, τον Οργανισμό και το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των αντίστοιχων καθηκόντων παρακολούθησης της υλοποίησης.

ΤΙΤΛΟΣ X

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 64

Μεταβατικές διατάξεις για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία

Εκτός από τη συμμετοχή στην κατάρτιση των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών, για την οποία εφαρμόζονται οι αντίστοιχες προθεσμίες, οι απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Άρθρο 65

Έναρξη ισχύος

1.   Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Για τους σκοπούς των άρθρων 14, 16, 17, 28, 32, 34 έως 36, 44 έως 49 και 54 έως 57, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται αφού παρέλθει ένα έτος από την έναρξη ισχύος του.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2017.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 15.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1485 της Επιτροπής, της 2ας Αυγούστου 2017, σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΕ L 220 της 25.8.2017, σ. 1).

(3)  Οδηγία 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενεργείας και για την κατάργηση της οδηγίας 2003/54/ΕΚ (ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 55).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για την ίδρυση Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενεργείας (ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 543/2013 της Επιτροπής, της 14ης Ιουνίου 2013, σχετικά με την υποβολή και δημοσίευση δεδομένων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και για την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 163 της 15.6.2013, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2015, σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης (ΕΕ L 197 της 25.7.2015, σ. 24).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/631 της Επιτροπής, της 14ης Απριλίου 2016, για τη θέσπιση κώδικα δικτύου όσον αφορά τις απαιτήσεις για τη σύνδεση ηλεκτροπαραγωγών με το δίκτυο (ΕΕ L 112 της 27.4.2016, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1388 της Επιτροπής, της 17ης Αυγούστου 2016, για τη θέσπιση κώδικα δικτύου όσον αφορά τη σύνδεση ζήτησης (ΕΕ L 223 της 18.8.2016, σ. 10).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1447 της Επιτροπής, της 26ης Αυγούστου 2016, για τη θέσπιση κώδικα δικτύου όσον αφορά τις απαιτήσεις για τη σύνδεση με το δίκτυο των συστημάτων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης και των συνδεόμενων σε συνεχές ρεύμα μονάδων πάρκων ισχύος (ΕΕ L 241 της 8.9.2016, σ. 1).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1719 της Επιτροπής, της 26ης Σεπτεμβρίου 2016, σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριας γραμμής για τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας (ΕΕ L 259 της 27.9.2016, σ. 42).

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2196 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2017, για τη θέσπιση κώδικα δικτύου όσον αφορά τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης σχετικά με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας (βλέπε σελίδα 54 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).