14.6.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 150/14


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/1000 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 13ης Ιουνίου 2017

για την τροποποίηση του παραρτήματος XVII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) όσον αφορά το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), τα άλατά του και τις συναφείς με αυτό ουσίες

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 68 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ («PFOA»), τα άλατά του και οι συναφείς με το PFOA ουσίες (2) έχουν ορισμένες ειδικές ιδιότητες, όπως υψηλή αντοχή σε τριβή, διηλεκτρικότητα, αντοχή στη θερμότητα και σε χημικούς παράγοντες, καθώς και η χαμηλή επιφανειακή ενέργεια. Χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως στην παραγωγή φθοριούχων πολυμερών και φθοριούχων ελαστομερών, ως επιφανειοδραστικές ουσίες σε αφρούς κατάσβεσης, καθώς και στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και χαρτιού για να προσδώσουν απωθητική δράση έναντι του νερού, των ελαίων, του λίπους και/ή των ρύπων.

(2)

Στις 14 Ιουνίου 2013 η επιτροπή των κρατών μελών, που αναφέρεται στο άρθρο 76 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, προσδιόρισε το PFOA ως ανθεκτική, βιοσυσσωρεύσιμη και τοξική ουσία (ΑΒΤ) σύμφωνα με το άρθρο 57 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006. Στις 20 Ιουνίου 2013 το PFOA συμπεριελήφθη στον κατάλογο των υποψήφιων ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) για ενδεχόμενη καταχώριση στο παράρτημα XIV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006.

(3)

Στις 17 Οκτωβρίου 2014 η Γερμανία και η Νορβηγία υπέβαλαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (εφεξής «ο Οργανισμός») φάκελο (3) σύμφωνα με το άρθρο 69 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (εφεξής «ο φάκελος του παραρτήματος XV»), στον οποίο προτείνουν να περιοριστεί η παραγωγή, η διάθεση στην αγορά και η χρήση του PFOA, των αλάτων του και των συναφών με το PFOA ουσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον. Η Γερμανία και η Νορβηγία πρότειναν όριο συγκέντρωσης 2 ppb για την παρουσία των εν λόγω ουσιών σε άλλες ουσίες, μείγματα ή αντικείμενα, και δεν πρότειναν εξαιρέσεις εκτός από τα μεταχειρισμένα αντικείμενα για τα οποία μπορεί να αποδειχθεί ότι η τελική χρήση εντός της Ένωσης προηγείται της ημερομηνίας εφαρμογής του περιορισμού.

(4)

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 η επιτροπή αξιολόγησης κινδύνων του Οργανισμού (εφεξής «RAC») εξέδωσε τη γνώμη της, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, με την επιφύλαξη τροποποίησης του πεδίου εφαρμογής και των όρων που προτείνονται στον φάκελο του παραρτήματος XV, ο γενικός περιορισμός στην παραγωγή, τη χρήση και τη διάθεση στην αγορά του PFOA, των αλάτων του και των συναφών με το PFOA ουσιών, είναι το καταλληλότερο μέτρο σε ενωσιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν εντοπιστεί, ως προς την αποτελεσματικότητα για τη μείωση των κινδύνων αυτών. Η RAC πρότεινε δύο διαφορετικά όρια συγκέντρωσης, συγκεκριμένα 25 ppb για το PFOA και τα άλατά του και 1 000 ppb για μία ή για συνδυασμό συναφών με το PFOA ουσιών, σε άλλες ουσίες, μείγματα ή αντικείμενα, ώστε να λαμβάνεται υπόψη ενδεχόμενη παρουσία αναπόφευκτων ρύπων και ανεπιθύμητων προσμείξεων, καθώς και οι δυνατότητες των αναλυτικών μεθόδων. Η RAC πρότεινε να εξαιρεθούν από τον περιορισμό οι φωτογραφικές επιστρώσεις που εφαρμόζονται σε φιλμ, χαρτί ή εκτυπωτικές πλάκες, τα εμφυτεύσιμα ιατρικά βοηθήματα και οι ουσίες ή τα μείγματα που χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς και φωτολιθογραφικές τεχνικές, με βάση τις σχετικά χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα μεγάλα χρονικά πλαίσια υποκατάστασής τους. Η RAC πρότεινε επίσης να εξαιρεθεί η χρήση ουσιών ως μεταφερόμενων απομονωμένων ενδιάμεσων προϊόντων προκειμένου να επιτραπεί η παρασκευή εναλλακτικών ουσιών, καθώς και η διάθεση μεταχειρισμένων αντικειμένων στην αγορά.

(5)

Στις 4 Δεκεμβρίου 2015, η επιτροπή κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης του Οργανισμού (εφεξής «SEAC») εξέδωσε τη γνώμη της, στην οποία αναφέρει ότι ο περιορισμός που προτείνεται στον φάκελο του παραρτήματος XV, όπως τροποποιήθηκε από τη RAC και τη SEAC, αποτελεί το καταλληλότερο μέτρο σε ενωσιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντοπίστηκαν όσον αφορά τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη και το κοινωνικοοικονομικό κόστος.

(6)

Η SEAC συμφώνησε με τις εξαιρέσεις που πρότεινε η RAC. Επιπλέον, η SEAC πρότεινε τριετή αναβολή του περιορισμού αντί των δεκαοκτώ μηνών που προτείνονται στον φάκελο του παραρτήματος XV, έτσι ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης. Με βάση κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως το υψηλό κόστος, η σημαντική οικονομική επιβάρυνση, η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων, οι σχετικά χαμηλές εκπομπές στο περιβάλλον και οι χρήσεις κρίσιμης σημασίας με υψηλά κοινωνικά οφέλη, η SEAC πρότεινε μεγαλύτερες περιόδους αναβολής της εφαρμογής του περιορισμού για τα τυπογραφικά μελάνια λατέξ, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα για την προστασία των εργαζομένων, τις μεμβράνες που προορίζονται για υφάσματα για ιατρική χρήση, τη διήθηση κατά την επεξεργασία υδάτων, τις διαδικασίες παραγωγής και την επεξεργασία λυμάτων, ορισμένες νανοεπιστρώσεις με χρήση τεχνολογιών πλάσματος και μη εμφυτεύσιμα ιατρικά βοηθήματα.

(7)

Η SEAC πρότεινε επίσης να εξαιρεθούν από τον προτεινόμενο περιορισμό πυροσβεστικοί αφροί που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του εν λόγω περιορισμού, καθώς και συστήματα παραγωγής ημιαγωγών.

(8)

Το φόρουμ του Οργανισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο εφαρμογής, που αναφέρεται στο άρθρο 76 παράγραφος 1 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, κλήθηκε να διατυπώσει τη γνώμη του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβολής περιορισμών και η γνώμη του έχει ληφθεί υπόψη.

(9)

Στις 12 Ιανουαρίου 2016 ο Οργανισμός υπέβαλε τις γνώμες της RAC και της SEAC (4) στην Επιτροπή.

(10)

Με βάση τις γνώμες αυτές, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προκύπτει απαράδεκτος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από την παραγωγή, τη χρήση ή τη διάθεση στην αγορά του PFOA, των αλάτων του και των συναφών με το PFOA ουσιών, υπό καθαρή μορφή, ως συστατικών άλλων ουσιών ή ως μειγμάτων ή αντικειμένων. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ενωσιακό επίπεδο.

(11)

Το υπερφθοροκτανοσουλφονικό οξύ («PFOS») και τα παράγωγά του θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον προτεινόμενο περιορισμό, επειδή οι εν λόγω ουσίες ρυθμίζονται ήδη από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 850/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5). Η αναπόφευκτη παραγωγή PFOA κατά την παρασκευή φθοροχημικών με αλυσίδα ατόμων άνθρακα ίση ή μικρότερη από έξι άτομα θα πρέπει επίσης να εξαιρεθεί από τον προτεινόμενο περιορισμό.

(12)

Όπως συνιστάται από την SEAC, η εφαρμογή του περιορισμού θα πρέπει να αναβληθεί, γενικά για περίοδο τριών ετών και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για συγκεκριμένους τομείς, ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να συμμορφωθούν με τον προτεινόμενο περιορισμό. Ενώ υπάρχει διαθέσιμη τυποποιημένη αναλυτική μέθοδος για τον προσδιορισμό του εκχυλίσιμου PFOS σε επικαλυμμένα και εμποτισμένα στερεά αντικείμενα, υγρά και αφρούς πυρόσβεσης (CEN/TS 15968:2010), η οποία είναι πολύ πιθανό ότι θα προσαρμοστεί ώστε να προσαρμοστεί επίσης στο PFOA και στις συναφείς με το PFOA ουσίες με κατάλληλο όριο ανίχνευσης, σήμερα δεν είναι διαθέσιμη τέτοια τυποποιημένη μέθοδος για εκχύλιση και χημική ανάλυση των εν λόγω ουσιών. Η περίοδος αναβολής για τον περιορισμό θα πρέπει να επιτρέψει την περαιτέρω εξέλιξη κατάλληλων αναλυτικών μεθόδων που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα υλικά.

(13)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(14)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 133 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα XVII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2017.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1.

(2)  Οι συναφείς με το PFOA ουσίες είναι ουσίες οι οποίες, με βάση τη μοριακή δομή τους, θεωρείται ότι έχουν τη δυνατότητα να διασπώνται ή να μετατρέπονται σε PFOA.

(3)  http://echa.europa.eu/documents/10162/e9cddee6-3164-473d-b590-8fcf9caa50e7

(4)  https://echa.europa.eu/documents/10162/2f0dfce0-3dcf-4398-8d6b-2e59c86446be

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 850/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τους έμμονους οργανικούς ρύπους και την τροποποίηση της οδηγίας 79/117/ΕΟΚ (ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 7).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στο παράρτημα XVII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 προστίθεται η ακόλουθη καταχώριση:

«68.

Υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA)

Αριθ. CAS 335-67-1

Αριθ. EC 206-397-9

και τα άλατά του.

Κάθε συναφής ουσία (συμπεριλαμβανομένων των αλάτων και των πολυμερών της) που διαθέτει γραμμική ή διακλαδισμένη υπερφθοροεπτυλομάδα με τον τύπο C7F15- απευθείας συνδεδεμένη σε άλλο άτομο άνθρακα, ως ένα από τα δομικά στοιχεία.

Κάθε συναφής ουσία (συμπεριλαμβανομένων των αλάτων και των πολυμερών της) που διαθέτει γραμμική ή διακλαδισμένη υπερφθοροεπτυλομάδα με τον τύπο C8F17-ως ένα από τα δομικά στοιχεία.

Οι ακόλουθες ουσίες εξαιρούνται από τον παρόντα ορισμό:

C8F17-X, όπου X = F, Cl, Br.

C8F17-C(= O)OH, C8F17-C(= O)O-X′ ή C8F17-CF2-X′ (όπου X′ = οποιαδήποτε ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των αλάτων).

1.

Δεν πρέπει να παράγονται ούτε να διατίθενται στην αγορά ως ουσίες υπό καθαρή μορφή από τις 4 Ιουλίου 2020.

2.

Δεν πρέπει, μετά τις 4 Ιουλίου 2020, να χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ούτε να διατίθενται στην αγορά σε:

α)

άλλη ουσία, ως συστατικό·

β)

μείγμα·

γ)

αντικείμενο,

σε συγκέντρωση ίση ή υψηλότερη από 25 ppb PFOA περιλαμβανομένων και των αλάτων του ή 1 000 ppb μίας συναφούς με το PFOA ουσίας ή συνδυασμού τέτοιων ουσιών.

3.

Τα σημεία 1 και 2 εφαρμόζονται από:

α)

τις 4 Ιουλίου 2022:

i)

στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ημιαγωγών·

ii)

στα τυπογραφικά μελάνια λατέξ·

β)

τις 4 Ιουλίου 2023:

i)

στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους·

ii)

στις μεμβράνες που προορίζονται για υφάσματα για ιατρική χρήση, τη διήθηση κατά την επεξεργασία νερού, τις διαδικασίες παραγωγής και την επεξεργασία υγρών αποβλήτων·

iii)

στις νανοεπιστρώσεις με χρήση πλάσματος·

γ)

τις 4 Ιουλίου 2032 για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, εκτός από τα εμφυτεύσιμα ιατρικά βοηθήματα εντός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας 93/42/ΕΟΚ.

4.

Τα σημεία 1 και 2 δεν εφαρμόζονται στα ακόλουθα:

α)

στο υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ και τα παράγωγά του, που απαριθμούνται στο μέρος Α του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/2004·

β)

στην παρασκευή μιας ουσίας όταν αποτελούν αναπόφευκτο υποπροϊόν της παραγωγής φθοριοχημικών ουσιών με αλυσίδα άνθρακα ίση ή μικρότερη των 6 ατόμων·

γ)

σε ουσία που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ή που χρησιμοποιείται ως μεταφερόμενο απομονωμένο ενδιάμεσο προϊόν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι που προβλέπονται στα στοιχεία α) έως στ) του άρθρου 18 παράγραφος 4 του παρόντος κανονισμού·

δ)

σε ουσία, συστατικό άλλης ουσίας ή μείγμα που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ή που χρησιμοποιείται:

i)

στην παραγωγή εμφυτεύσιμων ιατρικών βοηθημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 93/42/ΕΟΚ·

ii)

στις φωτογραφικές επιστρώσεις που εφαρμόζονται σε φιλμ, χαρτί ή εκτυπωτικές πλάκες·

iii)

σε φωτολιθογραφικές τεχνικές για ημιαγωγούς ή σε τεχνικές εγχάραξης για σύνθετους ημιαγωγούς·

ε)

σε συμπυκνωμένα μείγματα πυροσβεστικού αφρού που είχαν διατεθεί στην αγορά πριν από τις 4 Ιουλίου 2020 και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιούνται για την παραγωγή άλλων μειγμάτων πυροσβεστικού αφρού.

5.

Το σημείο 2 στοιχείο β) δεν εφαρμόζεται σε μείγματα πυροσβεστικού αφρού τα οποία:

α)

έχουν διατεθεί στην αγορά πριν από τις 4 Ιουλίου 2020 ή

β)

έχουν παραχθεί σύμφωνα με το σημείο 4 στοιχείο ε), με την προϋπόθεση ότι, όταν χρησιμοποιούνται για σκοπούς κατάρτισης, οι εκπομπές στο περιβάλλον ελαχιστοποιούνται και τα λύματα που συλλέγονται απορρίπτονται με ασφάλεια.

6.

Το σημείο 2 στοιχείο γ) δεν εφαρμόζεται σε:

α)

αντικείμενα που έχουν διατεθεί στην αγορά πριν από τις 4 Ιουλίου 2020·

β)

εμφυτεύσιμα ιατρικά βοηθήματα που παράγονται σύμφωνα με το σημείο 4δ) i)·

γ)

αντικείμενα καλυμμένα με φωτογραφικές επιστρώσεις όπως αναφέρεται στο σημείο 4 δ)ii)·

δ)

ημιαγωγούς ή σύνθετους ημιαγωγούς που αναφέρονται στο σημείο 4 δ)iii).»