7.1.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 4/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/12 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 6ης Ιανουαρίου 2017

όσον αφορά τη μορφή και το περιεχόμενο των αιτήσεων και αιτημάτων για τον καθορισμό ανώτατων ορίων καταλοίπων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 470/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 470/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009, για θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών για τον καθορισμό ορίων καταλοίπων των φαρμακολογικά δραστικών ουσιών στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2377/90 του Συμβουλίου και τροποποίηση της οδηγίας 2001/82/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Οι φαρμακολογικά δραστικές ουσίες ταξινομούνται με βάση τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ) που έχουν εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

(2)

Η αίτηση για γνωμοδότηση για τον καθορισμό ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) υποβάλλεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Είναι αναγκαίο να προβλεφθεί πρότυπος μορφότυπος για την υποβολή αυτών των αιτήσεων και να απαριθμηθούν οι πληροφορίες που θα ζητηθούν για να συνοδεύουν τις εν λόγω αιτήσεις.

(3)

Υπό ορισμένες συνθήκες, η Επιτροπή, ένα κράτος μέλος, ένα ενδιαφερόμενο μέρος ή οργανισμός μπορούν να υποβάλουν αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για γνωμοδότηση για τον καθορισμό των ΑΟΚ. Είναι αναγκαίο να προβλεφθεί ένας πρότυπος μορφότυπος για αυτές τις αιτήσεις και να απαριθμηθούν οι πληροφορίες που θα πρέπει να τις συνοδεύουν.

(4)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής κτηνιατρικών φαρμάκων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Μορφή και περιεχόμενο των αιτήσεων και αιτημάτων

1.   Υποβάλλεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ηλεκτρονικά αίτηση ή αίτημα για καθορισμό ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ).

2.   Τα στοιχεία και τα έγγραφα που συνοδεύουν μια αίτηση ή ένα αίτημα για καθορισμό ΑΟΚ παρουσιάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

Γενικές απαιτήσεις για τις αιτήσεις και τα αιτήματα

1.   Οι πληροφορίες και τα έγγραφα που υποβάλλονται ως μέρος αίτησης ή αιτήματος για τον καθορισμό ΑΟΚ είναι ακριβείς και σύμφωνες με τις σημερινές επιστημονικές γνώσεις και την επιστημονική καθοδήγηση που εκδίδει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σχετικά με την ασφάλεια των καταλοίπων.

2.   Η αίτηση ή το αίτημα για καθορισμό ΑΟΚ περιλαμβάνει κάθε πληροφορία, ευνοϊκή ή δυσμενή για την ουσία, σχετική με την αξιολόγηση της ασφάλειας των καταλοίπων της εν λόγω ουσίας. Ιδιαίτερα, παρέχεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με κάθε δοκιμή ή ανάλυση σχετικά με τη δραστική ουσία που δεν ολοκληρώθηκε ή που εγκαταλείφθηκε.

3.   Μια αίτηση ή ένα αίτημα για την επέκταση των υφιστάμενων ΑΟΚ σε άλλα ζωικά είδη ή προϊόντα διατροφής αποτελείται από ένα έντυπο αίτησης ή αιτήματος και ένα αρχείο κατάλοιπου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δύναται να ζητήσει δεδομένα ασφάλειας εάν η αξιολόγηση κινδύνου που πραγματοποιήθηκε για τον καθορισμό του υφιστάμενου ΑΟΚ δεν ισχύει για την προτεινόμενη επέκταση.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 6 Ιανουαρίου 2017.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 152 της 16.6.2009, σ. 11.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΑΙΤΗΣΗ/ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ

1.

Η αίτηση ή το αίτημα περιλαμβάνει όλες τις διοικητικές πληροφορίες και όλη την επιστημονική τεκμηρίωση που απαιτείται για την απόδειξη της ασφάλειας των καταλοίπων της εν λόγω ουσίας και των παραμέτρων διαχείρισης κινδύνων.

2.

Όλοι οι τόμοι του φακέλου φέρουν ευκρινή αρίθμηση και σελιδοποίηση. Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής αντιστοιχία μεταξύ των τόμων και μεταξύ των αναλυτικών και κριτικών περιλήψεων και των αρχικών δεδομένων. Οι ηλεκτρονικές υποβολές των στοιχείων συμμορφώνονται με τις οδηγίες σχετικά με τις κτηνιατρικές ηλεκτρονικές υποβολές που έχει εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

3.

Στις περιπτώσεις που γίνεται παραπομπή σε δημοσιευθείσες πληροφορίες, θα πρέπει να περιληφθούν στο σχετικό τμήμα του φακέλου πλήρη αντίγραφα των σχετικών άρθρων.

4.

Η αίτηση ή το αίτημα υποβάλλονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που περιγράφονται παρακάτω με βάση την ενδεδειγμένη σειρά παρουσίασης.

5.

Οι φαρμακολογικές και τοξικολογικές δοκιμές καθώς και οι δοκιμές καταλοίπων, τα αποτελέσματα των οποίων συνοδεύουν μια αίτηση ή αίτημα για τον καθορισμό ΑΟΚ, διενεργούνται σύμφωνα με την οδηγία 2004/10/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) και την οδηγία 2010/63/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι διοικητικές πληροφορίες απαρτίζονται από δύο μέρη, το πρώτο παρουσιάζει τα διοικητικά δεδομένα και το δεύτερο μια περίληψη της αξιολόγησης που προτείνει ο αιτών.

Πρέπει να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες λεπτομέρειες:

 

Μέρος 1 — Διοικητικά δεδομένα:

όνομα της υπό μελέτη ουσίας, με χρήση της διεθνούς κοινής ονομασίας (ΔΚΟ) αν έχει δοθεί,

όνομα και διεύθυνση του αιτούντος,

όνομα και διεύθυνση του σημείου επικοινωνίας του αιτούντος για την αλληλογραφία σχετικά με την αίτηση.

 

Μέρος 2 — Περίληψη της αξιολόγησης που προτείνει ο αιτών:

όνομα της υπό μελέτη ουσίας, με χρήση της ΔΚΟ αν έχει δοθεί,

αποσαφήνιση για το εάν η ουσία χρησιμοποιείται στο προϊόν ως δραστική ουσία, έκδοχο, συντηρητικό κ.λπ.,

περίληψη του προβλεπόμενου τρόπου κτηνιατρικής χρήσης (στοχευόμενα είδη, κύριες ενδείξεις, δοσολογία),

πληροφορίες σχετικά με τυχόν αιτήσεις άλλων ενωσιακών ή διεθνών οργανισμών, τις ημερομηνίες των εν λόγω αιτήσεων και τα αποτελέσματα,

συνοπτική παρουσίαση των πορισμάτων:

σχετικά επίπεδα στα οποία δεν παρατηρούνται δυσμενείς επιδράσεις (NOAEL) ή αποδεκτή εναλλακτική επιλογή για την αξιολόγηση της ασφάλειας,

παραπομπή στη σχετική μελέτη,

προτεινόμενος συντελεστής αβεβαιότητας,

προτεινόμενη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη ή εναλλακτική πρόταση σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 470/2009,

κατάλοιπο-δείκτης (κατά περίπτωση),

προτεινόμενα ΑΟΚ (κατά περίπτωση),

προτεινόμενη μέθοδος ανάλυσης (συμπεριλαμβανομένου του ορίου ποσοτικού προσδιορισμού και της μελέτης αναφοράς, κατά περίπτωση).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Α.   Φάκελος ασφαλείας

Ο φάκελος των δοκιμών ασφαλείας περιλαμβάνει τα ακόλουθα έγγραφα:

κατάλογο όλων των μελετών που περιλαμβάνονται στο φάκελο,

δήλωση που επιβεβαιώνει ότι περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που γνωρίζει ο αιτών τη στιγμή υποβολής της αίτησης, ανεξάρτητα από το αν είναι ευμενή ή δυσμενή,

αιτιολόγηση για την παράλειψη τυχόν μελέτης,

εξήγηση για την υποβολή εναλλακτικού είδους μελέτης,

σε περιπτώσεις όπου μια έκθεση είναι προγενέστερη της οδηγίας 2004/10/ΕΚ ή η κατάσταση της ορθής εργαστηριακής πρακτικής είναι άγνωστη, εξέταση της συμβολής που μπορεί να προσφέρει κάθε μελέτη που δεν εφαρμόζει την ΟΕΠ στη γενική εκτίμηση του κινδύνου.

Κάθε έκθεση μελέτης περιλαμβάνει τα ακόλουθα έγγραφα:

αντίγραφο του σχεδίου μελέτης (πρωτόκολλο, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων και αποκλίσεων),

υπογεγραμμένη δήλωση συμμόρφωσης με την ορθή εργαστηριακή πρακτική, κατά περίπτωση,

περιγραφή των μεθόδων, εργαλείων και υλικών που χρησιμοποιήθηκαν,

περιγραφή και αιτιολόγηση του συστήματος δοκιμής,

περιγραφή των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, με επαρκείς λεπτομέρειες έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η κριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ανεξάρτητα από την ερμηνεία τους από το συγγραφέα,

στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων, όπου απαιτείται,

εξέταση των αποτελεσμάτων με σχολιασμό σχετικά με τα επίπεδα στα οποία παρατηρούνται δυσμενείς επιδράσεις και τα επίπεδα στα οποία δεν παρατηρούνται δυσμενείς επιδράσεις (NOAEL), καθώς και σχετικά με τυχόν ασυνήθη ευρήματα,

λεπτομερή περιγραφή και διεξοδική εξέταση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

A.0   Αναλυτική και κριτική περίληψη

Η αναλυτική και κριτική περίληψη πρέπει να φέρει υπογραφή και ημερομηνία. Πρέπει να επισυνάπτονται πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής πείρας του συντάκτη. Δηλώνεται επίσης η επαγγελματική σχέση του συντάκτη με τον αιτούντα.

Όλα τα σημαντικά στοιχεία συνοψίζονται σε ένα παράρτημα και, εφόσον είναι δυνατόν, σε μορφή πινάκων ή διαγραμμάτων και οι σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στα παραρτήματα του εγγράφου. Εξετάζεται η συνάφεια των μελετών που παρέχονται για την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων που παρουσιάζουν τα κατάλοιπα για τον άνθρωπο. Η αναλυτική και κριτική περίληψη και τα παραρτήματά της περιέχουν επακριβείς παραπομπές στις πληροφορίες που περιέχονται στη βασική τεκμηρίωση. Το εν λόγω τμήμα δεν εισάγει νέες μελέτες που δεν περιλαμβάνονται στη βασική τεκμηρίωση.

A.1.   Ακριβής ταυτότητα της ουσίας που αφορά η αίτηση/το αίτημα:

A.1.1.

ΚΔΟ,

A.1.2.

Ονομασία IUPAC (Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας),

A.1.3.

Αριθμός CAS (Chemical Abstract Service),

A.1.4.

θεραπευτική, φαρμακολογική και χημική ταξινόμηση,

A.1.5.

συνώνυμα και συντμήσεις,

A.1.6.

συντακτικός τύπος,

A.1.7.

μοριακός τύπος,

A.1.8.

μοριακό βάρος,

A.1.9.

βαθμός καθαρότητας,

A.1.10.

ποιοτική και ποσοτική σύσταση των προσμείξεων,

A.1.11.

περιγραφή των φυσικών ιδιοτήτων,

A.1.11.1.

σημείο τήξης,

A.1.11.2.

σημείο ζέσης,

A.1.11.3.

πίεση ατμού,

A.1.11.4.

διαλυτότητα σε νερό και σε οργανικούς διαλύτες εκφρασμένη σε g/l, με ένδειξη της θερμοκρασίας,

A.1.11.5.

πυκνότητα,

A.1.11.6.

φάσματα διάθλασης, περιστροφής κ.λπ.,

A.1.11.7.

pKa,

A.1.11.8.

δέσμευση πρωτεϊνών.

A.2.   φαρμακολογία·

A.2.1.

φαρμακοδυναμική·

A.2.2.

φαρμακοκινητική στα εργαστηριακά είδη (απορρόφηση, κατανομή, μεταβολισμός, απέκκριση)·

A.3.   τοξικολογία (στα εργαστηριακά είδη)·

A.3.1.

τοξικότητα μεμονωμένης δόσης, αν είναι διαθέσιμη·

A.3.2.

τοξικότητα επαναλαμβανόμενης δόσης·

A.3.2.1.

δοκιμή τοξικότητας επαναλαμβανόμενων δόσεων διά του στόματος (90 ημέρες)·

A.3.2.2.

δοκιμή χρόνιας τοξικότητας επαναλαμβανόμενης δόσης·

A.3.3.

ανοχή στα στοχευόμενα είδη, αν είναι διαθέσιμη·

A.3.4.

αναπαραγωγική τοξικότητα συμπεριλαμβανομένης της τοξικότητας στην ανάπτυξη·

A.3.4.1.

μελέτη των επιδράσεων στην αναπαραγωγή·

A.3.4.2.

μελέτη τοξικότητας για την ανάπτυξη·

A.3.5.

γονιδιοτοξικότητα·

A.3.6.

ικανότητα καρκινογένεσης·

A.4.   άλλες προδιαγραφές·

A.4.1.

ειδικές μελέτες (π.χ. ανοσοτοξικότητα, νευροτοξικότητα)·

A.4.2.

μικροβιολογικές ιδιότητες των καταλοίπων (κατά περίπτωση)·

A.4.2.1.

πιθανά αποτελέσματα στην εντερική χλωρίδα του ανθρώπου·

A.4.2.2.

πιθανά αποτελέσματα στους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται για βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων·

A.4.3.

παρατηρήσεις σε ανθρώπους·

A.5.   Καθορισμός της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ΑDI) ή εναλλακτικού ορίου.

B.   Αρχείο κατάλοιπου

Ο φάκελος των δοκιμών καταλοίπων περιλαμβάνει τα ακόλουθα έγγραφα:

κατάλογο όλων των μελετών που περιλαμβάνονται στο φάκελο,

δήλωση που επιβεβαιώνει ότι περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που γνωρίζει ο αιτών τη στιγμή υποβολής της αίτησης, ανεξάρτητα από το αν είναι ευμενή ή δυσμενή,

αιτιολόγηση για την παράλειψη τυχόν μελέτης,

εξήγηση για την υποβολή εναλλακτικού είδους μελέτης,

σε περιπτώσεις όπου μια έκθεση είναι προγενέστερη της οδηγίας 2004/10/ΕΚ ή η κατάσταση της ΟΕΠ είναι άγνωστη, εξέταση της συμβολής που μπορεί να προσφέρει κάθε μελέτη που δεν εφαρμόζει την ΟΕΠ στη γενική εκτίμηση του κινδύνου.

Κάθε έκθεση μελέτης περιλαμβάνει τα ακόλουθα έγγραφα:

αντίγραφο του σχεδίου μελέτης (πρωτόκολλο, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων και αποκλίσεων),

υπογεγραμμένη δήλωση συμμόρφωσης με τους κανόνες ορθής εργαστηριακής πρακτικής (ΟΕΠ), κατά περίπτωση,

περιγραφή των μεθόδων, εργαλείων και υλικών που χρησιμοποιήθηκαν,

περιγραφή και αιτιολόγηση του συστήματος δοκιμής,

περιγραφή των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, με επαρκείς λεπτομέρειες έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η κριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ανεξάρτητα από την ερμηνεία τους από το συγγραφέα,

στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων, όπου απαιτείται,

συζήτηση των αποτελεσμάτων,

λεπτομερής περιγραφή και διεξοδική εξέταση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

B.0.   Αναλυτική και κριτική περίληψη

Η αναλυτική και κριτική περίληψη πρέπει να φέρει την υπογραφή και την ημερομηνία. Πρέπει να επισυνάπτονται πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής πείρας του συντάκτη. Δηλώνεται επίσης η επαγγελματική σχέση του συντάκτη με τον αιτούντα.

Όλα τα σημαντικά στοιχεία συνοψίζονται σε ένα παράρτημα και, εφόσον είναι δυνατόν, σε μορφή πινάκων ή διαγραμμάτων και οι σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στα παραρτήματα του εγγράφου. Εξετάζεται η συνάφεια των μελετών που παρέχονται για τον καθορισμό ανώτατων ορίων καταλοίπων. Η αναλυτική και κριτική περίληψη και τα παραρτήματά της περιέχουν επακριβείς παραπομπές στις πληροφορίες που περιέχονται στη βασική τεκμηρίωση. Το εν λόγω τμήμα δεν εισάγει νέες μελέτες που δεν περιλαμβάνονται στη βασική τεκμηρίωση.

B.1.   Μεταβολισμός και κινητική των καταλοίπων:

B.1.1.

φαρμακοκινητική για τα ζωικά είδη παραγωγής τροφίμων (απορρόφηση, κατανομή, μεταβολισμός, απέκκριση)

B.1.2.

απομάκρυνση των καταλοίπων:

B.1.2.1.

ταυτοποίηση του καταλοίπου-δείκτη·

B.1.2.2.

λόγος του δείκτη στα συνολικά κατάλοιπα·

B.2.   δεδομένα παρακολούθησης και έκθεσης, κατά περίπτωση·

B.3.   μέθοδος ανάλυσης των καταλοίπων·

B.3.1.

περιγραφή της μεθόδου, σύμφωνα με διεθνώς εγκεκριμένο τύπο·

B.3.2.

επικύρωση της μεθόδου σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που δημοσιεύονται από την Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Με βάση την αξιολόγηση κινδύνου που πραγματοποιήθηκε, διατυπώνονται οι κατάλληλες συστάσεις για τη διαχείριση του κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 470/2009, και ιδίως όσον αφορά τα εξής:

άλλους θεμιτούς παράγοντες όπως οι τεχνολογικές πτυχές των τροφίμων και ζωοτροφών, η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων, οι όροι χρήσης και εφαρμογής των ουσιών στα κτηνιατρικά φάρμακα,

άλλες παραμέτρους διαχείρισης του κινδύνου που έχουν σημασία για τον καθορισμό ΑΟΚ,

τον υπολογισμό ΑΟΚ,

τις εκτιμήσεις σχετικά με πιθανή παρεκβολή των ΑΟΚ.


(1)  Οδηγία 2004/10/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με την εφαρμογή των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής και τον έλεγχο της εφαρμογής τους κατά τις δοκιμές των χημικών ουσιών (ΕΕ L 50 της 20.2.2004, σ. 44).

(2)  Οδηγία 2010/63/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, περί προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς (ΕΕ L 276 της 20.10.2010, σ. 33).