7.10.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 259/28


ΣΫΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2017/1805 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 3ης Οκτωβρίου 2017

για την επαγγελματοποίηση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων

Δημιουργία δομής για την επαγγελματοποίηση των δημόσιων συμβάσεων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Οι δημόσιες συμβάσεις είναι ένα μέσο για την επίτευξη έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Το μέσο αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες (1) όσον αφορά τη συμβολή στην ατζέντα της Επιτροπής για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το διασυνοριακό εμπόριο. Οι αποτελεσματικές, αποδοτικές και ανταγωνιστικές δημόσιες συμβάσεις αποτελούν τη λυδία λίθο για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και, ταυτόχρονα, σημαντικό δίαυλο για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις (2).

(2)

Οι οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις που εγκρίθηκαν το 2014 (3) παρέχουν ένα σύνολο εργαλείων που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να κάνουν πιο αποδοτική και στρατηγική χρήση των δημόσιων συμβάσεων. Οι δημόσιες συμβάσεις είναι αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, καθώς αναμένεται όλο και περισσότερο: να προσφέρουν βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων σε διαρκώς συρρικνούμενα δημοσιονομικά περιβάλλοντα· να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης και της εξέλιξης των αγορών· να πραγματοποιούν στρατηγική συμβολή σε οριζόντιους στόχους πολιτικής και σε κοινωνικές αξίες όπως η καινοτομία, η κοινωνική ένταξη και η οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα· να μεγιστοποιούν την προσβασιμότητα και να λογοδοτούν όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των ανεπαρκειών, της σπατάλης, των παρατυπιών, της απάτης και της διαφθοράς, καθώς και να δημιουργούν υπεύθυνες αλυσίδες εφοδιασμού.

(3)

Η εξασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις σε όλα τα επίπεδα είναι αναγκαία προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτός ο ουσιαστικός μοχλός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, όπως διευκρινίζεται στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη (4), και για να επιτευχθεί μια ισχυρότερη ενιαία αγορά, όπως ζήτησε στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017 ο πρόεδρος Juncker. Η αποδοτικότητα συγκαταλέγεται επίσης στους τομείς των δημόσιων συμβάσεων που επιδέχονται βελτίωση, οι οποίοι επισημαίνονται μέσω της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

(4)

Ως εκ τούτου, πρέπει να διασφαλιστεί η πλέον αποδοτική χρήση των δημόσιων πόρων, ενώ οι αγοραστές του Δημοσίου πρέπει να είναι σε θέση να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα επαγγελματισμού. Η ενίσχυση και η στήριξη του επαγγελματισμού των επαγγελματιών που είναι αρμόδιοι για τις δημόσιες συμβάσεις μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του αντικτύπου των δημόσιων συμβάσεων στο σύνολο της οικονομίας (5).

(5)

Ο στόχος της επαγγελματοποίησης των δημόσιων συμβάσεων νοείται με την ευρεία έννοια ότι αντικατοπτρίζει τη συνολική βελτίωση ολόκληρου του φάσματος των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, γνώσεων και πείρας των ατόμων που διαχειρίζονται συμβάσεις ή ασκούν καθήκοντα που συνδέονται με συμβάσεις (6). Καλύπτει επίσης τα εργαλεία και την υποστήριξη, καθώς και τη θεσμική αρχιτεκτονική της πολιτικής που απαιτούνται ώστε τα εν λόγω άτομα να ασκούν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά και να επιτυγχάνουν αποτελέσματα (7). Ως εκ τούτου, μια αποτελεσματική πολιτική επαγγελματοποίησης θα πρέπει να βασίζεται σε μια συνολική στρατηγική προσέγγιση για να επιτευχθούν τρεις συμπληρωματικοί στόχοι:

I.

Ανάπτυξη της κατάλληλης αρχιτεκτονικής της πολιτικής για την επαγγελματοποίηση: οποιαδήποτε πολιτική επαγγελματοποίησης θα πρέπει να βασίζεται σε υψηλό επίπεδο πολιτικής στήριξης προκειμένου να έχει πραγματικό αντίκτυπο. Αυτό συνεπάγεται καθορισμό σαφούς κατανομής αρμοδιοτήτων και καθηκόντων σε θεσμικά όργανα σε κεντρικό επίπεδο πολιτικής, στήριξη των προσπαθειών σε τοπικό, περιφερειακό και τομεακό επίπεδο, εξασφάλιση της συνέχειας σε όλους τους πολιτικούς κύκλους, χρησιμοποιώντας, όπου ενδείκνυται, τις θεσμικές δομές για την προώθηση της εξειδίκευσης, της συγκέντρωσης και της ανταλλαγής γνώσεων.

II.

Ανθρώπινο δυναμικό — βελτίωση της επιμόρφωσης και της διαχείρισης της σταδιοδρομίας των επαγγελματιών που είναι αρμόδιοι για τις δημόσιες συμβάσεις: οι επαγγελματίες που είναι αρμόδιοι για τις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή εκείνοι που συμμετέχουν στη σύναψη συμβάσεων αγαθών, υπηρεσιών και έργων, καθώς και οι ελεγκτές και οι υπεύθυνοι για την επανεξέταση υποθέσεων δημόσιων συμβάσεων, πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, την κατάρτιση, τις δεξιότητες και την πείρα που χρειάζονται για το επίπεδο ευθύνης τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίζεται έμπειρο, εξειδικευμένο και πρόθυμο προσωπικό, να παρέχεται η αναγκαία κατάρτιση και συνεχής επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και να αναπτυχθεί μια δομή σταδιοδρομίας και να δοθούν κίνητρα ώστε η λειτουργία των δημόσιων συμβάσεων να καταστεί ελκυστική και να παρακινηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να επιτύχουν στρατηγικά αποτελέσματα.

III.

Συστήματα — παροχή εργαλείων και μεθοδολογίας για τη στήριξη επαγγελματικών πρακτικών σύναψης δημόσιων συμβάσεων: οι επαγγελματίες που είναι αρμόδιοι για τις δημόσιες συμβάσεις πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία και να διαθέτουν στήριξη ώστε να ενεργούν αποτελεσματικά και να αξιοποιούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους για κάθε αγορά. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα εργαλείων και διαδικασιών για τη σύναψη έξυπνων συμβάσεων· για παράδειγμα: εργαλεία ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων, κατευθυντήριες γραμμές, εγχειρίδια, πρότυπα και εργαλεία συνεργασίας, με αντίστοιχη κατάρτιση, στήριξη και εμπειρογνωμοσύνη, συγκέντρωση των γνώσεων και ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

(6)

Η παρούσα σύσταση (8) ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών επαγγελματοποίησης στα κράτη μέλη, προσφέροντας ένα πλαίσιο αναφοράς προς εξέταση (9). Το επιθυμητό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής είναι να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν πολιτική επαγγελματοποίησης ώστε να ενισχυθεί η προβολή, η επιρροή, ο αντίκτυπος και το κύρος της σύναψης συμβάσεων για την επίτευξη σκοπών δημόσιου συμφέροντος.

(7)

Η παρούσα σύσταση απευθύνεται στα κράτη μέλη και στις δημόσιες διοικήσεις τους, κατά κύριο λόγο σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, στο πλαίσιο του κεντρικού ή αποκεντρωμένου τους συστήματος δημόσιων συμβάσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν περαιτέρω τις αναθέτουσες αρχές / τους αναθέτοντες φορείς στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών για επαγγελματοποίηση. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την παρούσα σύσταση στους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τις δημόσιες συμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την κατάρτιση των ελεγκτών και των αρμοδίων για την επανεξέταση υποθέσεων δημόσιων συμβάσεων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

Ι.   ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

1.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την επαγγελματοποίηση των δημόσιων συμβάσεων, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, στους πόρους και στη διοικητική δομή τους, μεμονωμένα ή ως μέρος ευρύτερων πολιτικών επαγγελματοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Στόχος είναι η προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση δεξιοτήτων, η εστίαση στις επιδόσεις και τα στρατηγικά αποτελέσματα, καθώς και η αξιοποίηση στο έπακρο των διαθέσιμων εργαλείων και τεχνικών. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει:

α)

να αφορούν όλους τους συμμετέχοντες στις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων και να αναπτύσσονται μέσω διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο·

β)

να εφαρμόζονται σε συντονισμό με άλλες πολιτικές σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, και

γ)

να συνεκτιμούν τις εξελίξεις σε άλλα κράτη μέλη και σε διεθνές επίπεδο.

2.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τις αναθέτουσες αρχές / τους αναθέτοντες φορείς κατά την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών επαγγελματοποίησης και κατά την ανάπτυξη πρωτοβουλιών επαγγελματοποίησης καθώς και κατάλληλης θεσμικής αρχιτεκτονικής και συνεργασίας για πιο συντονισμένες, αποτελεσματικές και στρατηγικές δημόσιες συμβάσεις με βάση, μεταξύ άλλων:

α)

την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και μεταξύ των αναθετουσών αρχών/αναθετόντων φορέων, και

β)

την εμπειρογνωμοσύνη και την υποστήριξη των φορέων εκπαίδευσης, των κεντρικών αρχών προμηθειών και των προσανατολισμένων στη σύναψη συμβάσεων επαγγελματικών οργανώσεων.

ΙΙ.   ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ — ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

3.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν και να καθορίσουν το βασικό επίπεδο δεξιοτήτων και ικανοτήτων το οποίο θα πρέπει να διαθέτει μετά την κατάρτισή του κάθε επαγγελματίας αρμόδιος για δημόσιες συμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη διακλαδική φύση των έργων που αφορούν οι συμβάσεις, τόσο για τους υπαλλήλους που ασχολούνται αποκλειστικά με συμβάσεις και συναφή καθήκοντα, όσο και για τους δικαστές και τους ελεγκτές· για παράδειγμα:

α)

πλαίσια δεξιοτήτων και ικανοτήτων για τη στήριξη των διαδικασιών πρόσληψης και διαχείρισης της σταδιοδρομίας και για τον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης, και

β)

ένα κοινό πλαίσιο ικανοτήτων για τις δημόσιες συμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

4.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης —αρχικής και διά βίου— με βάση τα δεδομένα και την εκτίμηση των αναγκών, καθώς και με βάση πλαίσια ικανοτήτων, όπου υπάρχουν, όπως:

α)

ανάπτυξη και/ή στήριξη της ανάπτυξης της προσφοράς αρχικής κατάρτισης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και άλλης βασικής επαγγελματικής κατάρτισης·

β)

παροχή και/ή στήριξη μιας ολοκληρωμένης, στοχευμένης και προσιτής προσφοράς διά βίου κατάρτισης και μάθησης·

γ)

πολλαπλασιασμός της προσφερόμενης κατάρτισης μέσω καινοτόμων, διαδραστικών λύσεων ή εργαλείων ηλεκτρονικής μάθησης (eLearning), καθώς και προγραμμάτων «αναπαραγωγής» της κατάρτισης μέσω εκπαίδευσης εκπαιδευτών, και

δ)

άντληση οφελών από την ακαδημαϊκή συνεργασία και την έρευνα, ώστε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο για λύσεις στον τομέα των συμβάσεων.

5.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν και να στηρίξουν την υιοθέτηση από τις αναθέτουσες αρχές/τους αναθέτοντες φορείς της χρηστής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, του σχεδιασμού σταδιοδρομίας και ειδικών καθεστώτων παροχής κινήτρων για τις λειτουργίες των δημόσιων συμβάσεων με σκοπό την προσέλκυση και τη διατήρηση ειδικευμένου προσωπικού στις δημόσιες συμβάσεις, και για να ενθαρρύνονται οι επαγγελματίες που είναι αρμόδιοι για τις δημόσιες συμβάσεις να επιτυγχάνουν καλύτερη ποιότητα και να ακολουθούν πιο στρατηγική προσέγγιση στις δημόσιες συμβάσεις· για παράδειγμα:

α)

συστήματα αναγνώρισης και/ή πιστοποίησης που εντοπίζουν και ανταμείβουν καταλλήλως τις λειτουργίες δημόσιων συμβάσεων·

β)

δομές σταδιοδρομίας, θεσμικά κίνητρα και πολιτική στήριξη για την επίτευξη στρατηγικών αποτελεσμάτων, και

γ)

βραβεία αριστείας για την προώθηση ορθών πρακτικών σε τομείς όπως η καινοτομία, οι πράσινες και κοινωνικά υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις ή η καταπολέμηση της διαφθοράς.

III.   ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ — ΠΑΡΟΧΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ

6.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν την ανάπτυξη και υιοθέτηση προσιτών εργαλείων ΤΠ που μπορούν να απλοποιήσουν και να βελτιώσουν τη λειτουργία των συστημάτων δημόσιων συμβάσεων, για παράδειγμα:

α)

επιτρέποντας την πρόσβαση σε πληροφορίες με τη δημιουργία ενιαίων διαδικτυακών πυλών·

β)

με την ανάπτυξη εργαλείων ΤΠ με αντίστοιχη κατάρτιση (π.χ. για οικονομίες κλίμακας, ενεργειακή απόδοση ή ομαδική εργασία), ή με υποστήριξη αντίστοιχων λύσεων με γνώμονα την αγορά, και

γ)

με την προώθηση μιας στρατηγικής προσέγγισης για την ψηφιοποίηση μέσω της τυποποίησης, της ανταλλαγής, της επαναχρησιμοποίησης και της διαλειτουργικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, ιδίως με χρήση των υφιστάμενων λύσεων ΤΠ που διατίθενται σε επίπεδο ΕΕ (10), καθώς και με τη συμβολή στην ανάπτυξη μέσων όπως ένας επιγραμμικός κατάλογος προτύπων ΤΠΕ για τις δημόσιες συμβάσεις (11).

7.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να στηρίξουν και να προωθήσουν την ακεραιότητα, σε ατομικό και θεσμικό επίπεδο, ως αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής δεοντολογίας, μέσω της παροχής εργαλείων ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση και η διαφάνεια καθώς και καθοδήγησης σχετικά με την πρόληψη των παρατυπιών, όπως:

α)

θέσπιση κωδίκων δεοντολογίας και χαρτών για την ακεραιότητα·

β)

χρησιμοποίηση δεδομένων σχετικά με τις παρατυπίες (12) ως ανάδρασης για την ανάπτυξη ανάλογης κατάρτισης και καθοδήγησης, καθώς και για να ενισχυθεί η «αυτοκάθαρση», και

γ)

ανάπτυξη ειδικής καθοδήγησης για την πρόληψη και την ανίχνευση της απάτης και της διαφθοράς, μεταξύ άλλων μέσω διαύλων για την καταγγελία δυσλειτουργιών.

8.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν καθοδήγηση που να αποσκοπεί, αφενός, στην εξασφάλιση ασφάλειας δικαίου σχετικά με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία ή τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ και, αφετέρου, στη διευκόλυνση και προώθηση της στρατηγικής σκέψης, της εμπορικής κρίσης και της λήψης έξυπνων/τεκμηριωμένων αποφάσεων· για παράδειγμα:

α)

υλικό στοχευμένης καθοδήγησης, μεθοδολογικά εγχειρίδια και αποθετήρια των ορθών πρακτικών και των συχνότερων σφαλμάτων, που είναι επικαιροποιημένα, φιλικά προς τον χρήστη, εύκολα προσβάσιμα και βασισμένα στην πείρα των επαγγελματιών που είναι αρμόδιοι για τις δημόσιες συμβάσεις, και

β)

τυποποιημένα πρότυπα και εργαλεία για διάφορες διαδικασίες, όπως κριτήρια για πράσινες δημόσιες συμβάσεις.

9.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και την παροχή στήριξης για τους επαγγελματίες που είναι αρμόδιοι για τις δημόσιες συμβάσεις ώστε να διασφαλίζεται ο επαγγελματισμός στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων, η συνεργατική εργασία και η μετάδοση εμπειρογνωμοσύνης· για παράδειγμα:

α)

παροχή τεχνικής συνδρομής μέσω γραφείων εκ των υστέρων υποστήριξης, ανοικτών τηλεφωνικών γραμμών και/ή υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου·

β)

διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων για την ανταλλαγή νέων νομικών εξελίξεων, πολιτικών προτεραιοτήτων και ορθών πρακτικών, και

γ)

ενθάρρυνση της δημιουργίας κοινοτήτων επαγγελματιών που είναι αρμόδιοι για τις δημόσεις συμβάσεις μέσω επιγραμμικών φόρουμ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

IV.   ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ — ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

10.

Συνιστάται στα κράτη μέλη να ενημερώνουν την Επιτροπή για τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με την παρούσα σύσταση κατά την υποβολή εκθέσεων σύμφωνα με το άρθρο 83 της οδηγίας 2014/24/ΕΕ, το άρθρο 45 της οδηγίας 2014/23/ΕΕ και το άρθρο 99 της οδηγίας 2014/25/ΕΕ.

Στρασβούργο, 3 Οκτωβρίου 2017.

Για την Επιτροπή

Elżbieta BIEŃKOWSKA

Μέλος της Επιτροπής


(1)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς: περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις [COM(2015) 550].

(2)  Σχεδόν το ήμισυ της χρηματοδότησης που συνδέεται με τη συνοχή διοχετεύεται μέσω δημόσιων συμβάσεων. Κατά την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ θα επενδύσει 325 δισεκατ. ευρώ —σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ— στις περιφέρειες της Ευρώπης μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, που στοχεύουν στην προώθηση της οικονομικής μεγέθυνσης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και στη μείωση των αναπτυξιακών ανισοτήτων.

(3)  Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και την κατάργηση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 65) («κλασική οδηγία»), οδηγία 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 1) («οδηγία για τις συμβάσεις παραχώρησης») και οδηγία 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις προμήθειες φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 243) («οδηγία για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας»), και ιδίως το άρθρο 83 παράγραφος 4, το άρθρο 45 παράγραφος 4 και το άρθρο 99 παράγραφος 4, αντίστοιχα.

(4)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Ένα επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη [COM(2014) 903].

(5)  Στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής [SWD(2015) 202] που συνοδεύει τη στρατηγική για την ενιαία αγορά εκτιμάται ότι τα δυνητικά οικονομικά οφέλη από την επίλυση των προβλημάτων που οφείλονται στην επαγγελματοποίηση υπερβαίνουν τα 80 δισεκατ. ευρώ.

(6)  Αυτό καλύπτει το πλήρες φάσμα εργασιών των αρμοδίων για τις δημόσιες συμβάσεις οι οποίοι συμμετέχουν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας σύναψης δημόσιων συμβάσεων, από τον προσδιορισμό των αναγκών μέχρι τη διαχείριση συμβάσεων —στις κεντρικές ή αποκεντρωμένες διοικητικές αρχές ή θεσμικά όργανα, σε θέσεις με ρητή περιγραφή αρμοδιοτήτων στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων ή σε θέσεις με απλή αρμοδιότητα για ορισμένα καθήκοντα που συνδέονται με συμβάσεις.

(7)  Η ανάγκη να αναπτυχθεί ένα εργατικό δυναμικό με αρμοδιότητες στις δημόσιες συμβάσεις που θα διαθέτει ικανότητα διαρκούς βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων επισημαίνεται επίσης στη σύσταση του ΟΟΣΑ του 2015 για τις δημόσιες συμβάσεις. http://www.oecd.org/gov/ethics/OECD-Recommendation-on-Public-Procurement.pdf

(8)  Η Επιτροπή δεν προτίθεται να επιβάλει ένα συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά να καλέσει τα κράτη μέλη και τις αρμόδιες διοικήσεις να αντιμετωπίσουν τα σχετικά ζητήματα. Αναγνωρίζεται σαφώς ότι ο καθένας βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της πορείας. Ωστόσο, οι νέες οδηγίες απαιτούν από τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι α) η ενημέρωση και η καθοδήγηση σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις είναι διαθέσιμες δωρεάν για να βοηθούν τις αναθέτουσες αρχές και τους οικονομικούς φορείς, ιδίως τις ΜΜΕ· και ότι β) υπάρχει διαθέσιμη στήριξη για τις αναθέτουσες αρχές κατά τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων.

(9)  Η σύσταση θα συνοδεύεται από συλλογή ορθών πρακτικών από τα κράτη μέλη.

(10)  Μεταξύ άλλων: η ενιαία ψηφιακή πύλη και τα δομικά στοιχεία των υποδομών ψηφιακών υπηρεσιών του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» [ηλεκτρονική ταυτότητα (eIdentity), ηλεκτρονική υπογραφή (eSignature), ηλεκτρονική παράδοση (eDelivery), ηλεκτρονική τιμολόγηση (eInvoicing)].

(11)  https://joinup.ec.europa.eu/community/european_catalogue/

(12)  Παράλληλα με την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων και με σεβασμό του θεμελιώδους δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.