12.8.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 213/9


ΣΫΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1381 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 10ης Αυγούστου 2015

σχετικά με την παρακολούθηση της παρουσίας αρσενικού στα τρόφιμα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το αρσενικό υπάρχει στη φύση και είναι παρόν στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα και στα φυτά. Το αρσενικό βρίσκεται σε ευρύ φάσμα αρσενικούχων ενώσεων. Το αρσενικό βρίσκεται στο νερό, στο έδαφος και στη γη. Το αρσενικό απορροφάται από όλα τα φυτά και τα ζώα.

(2)

Οι κυριότερες αρνητικές επιπτώσεις που αναφέρεται ότι συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη πρόσληψη ανόργανου αρσενικού σε ανθρώπους είναι βλάβες στο δέρμα, καρκίνος, τοξικότητα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, νευροτοξικότητα, καρδιαγγειακές παθήσεις, ανώμαλος μεταβολισμός της γλυκόζης και διαβήτης.

(3)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να εκπονήσει επιστημονική γνώμη σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου που συνδέονται με την παρουσία αρσενικού στα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού).

(4)

Η επιστημονική γνώμη της EFSA (1) συνέστησε την εξατομίκευση των δεδομένων για τα διάφορα προϊόντα διατροφής ώστε να γίνει δυνατή η αξιολόγηση της διατροφικής έκθεσης και να βελτιωθεί η εκτίμηση κινδύνου του ανόργανου αρσενικού,

ΣΥΝΙΣΤΑ:

1.

Στα κράτη μέλη να παρακολουθούν την παρουσία του αρσενικού στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια των ετών 2016, 2017 και 2018. Η παρακολούθηση πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών που αντανακλούν καταναλωτικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων όπως σπόροι δημητριακών, προϊόντα με βάση τα δημητριακά (καθώς και τα πίτουρα και φύτρα), χυμοί φρούτων και λαχανικών, το πόσιμο νερό (συμπεριλαμβανομένων των εμφιαλωμένων νερών), ο καφές, το τσάι, η μπίρα, τα ψάρια και θαλασσινά, τα λαχανικά, τα προϊόντα φυκών (συμπεριλαμβανομένων των φυκών hijiki), το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά, τα τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και τα συμπληρώματα διατροφής, προκειμένου να είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση της έκθεσης.

2.

Στα κράτη μέλη να τηρούν τις διαδικασίες δειγματοληψίας που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 333/2007 (2) της Επιτροπής, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα δείγματα είναι αντιπροσωπευτικά της παρτίδας στην οποία πραγματοποιείται η δειγματοληψία.

3.

Στα κράτη μέλη να διενεργούν την ανάλυση του αρσενικού, κατά προτίμηση μέσω προσδιορισμού της περιεκτικότητας σε ανόργανο και συνολικό αρσενικό και, εφόσον είναι δυνατό, άλλων σχετικών ειδών αρσενικού σύμφωνα με το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 (3), με τη χρήση μεθόδου ανάλυσης της οποίας τα αποτελέσματα έχει αποδειχθεί ότι είναι αξιόπιστα.

4.

Στα κράτη μέλη να παρέχουν τακτικά στην EFSA τα δεδομένα παρακολούθησης, εκφρασμένα με βάση το πλήρες βάρος, με τις πληροφορίες και στον μορφότυπο ηλεκτρονικής υποβολής που καθορίζονται από την EFSA, για τη συγκέντρωσή τους σε κοινή βάση δεδομένων

Βρυξέλλες, 10 Αυγούστου 2015.

Για την Επιτροπή

Vytenis ANDRIUKAITIS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  Ομάδα της EFSA για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα (CONTAM)· Επιστημονική γνώμη σχετικά με το αρσενικό στα τρόφιμα. EFSA Journal 2009· 7(10):1351.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 333/2007 της Επιτροπής, της 28ης Μαρτίου 2007, για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου, ανόργανου κασσιτέρου, 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης και βενζο[a]πυρενίου στα τρόφιμα (ΕΕ L 88 της 29.3.2007, σ. 29).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1).