20.12.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 347/33


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1287/2013 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 11ης Δεκεμβρίου 2013

για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME) (2014 – 2020) και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1639/2006/EK

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως τα άρθρα 173 και 195,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβιβάσεως του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Επιτροπή ενέκρινε ανακοίνωση με τίτλο «Ευρώπη 2020 - Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» τον Μάρτιο του 2010 («στρατηγική Ευρώπη 2020»). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την ανακοίνωση τον Ιούνιο του 2010. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» αποτελεί απόκριση στην οικονομική κρίση και στόχος της είναι να προετοιμάσει την Ένωση για την επόμενη δεκαετία. Θεσπίζει πέντε φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια, την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν έως το 2020, και προσδιορίζει τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης στόχος των οποίων είναι να καταστεί η Ένωση πιο δυναμική και ανταγωνιστική. Η στρατηγική τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ταυτόχρονα να επιτευχθούν υψηλό επίπεδο απασχόλησης, μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποδοτικής χρήσης των πόρων και της ενέργειας και κοινωνική συνοχή. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θα πρέπει να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Ο ρόλος τους αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι ΜΜΕ αναφέρονται σε έξι από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

(2)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις, ιδίως οι ΜΜΕ, θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Ένωση, πράγμα που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, η Επιτροπή ενέκρινε ανακοίνωση με τίτλο «Ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα τίθενται στο επίκεντρο» τον Οκτώβριο του 2010, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2010. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η ανακοίνωση περιγράφει μια στρατηγική, στόχος της οποίας είναι η προώθηση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας με τη διατήρηση και την υποστήριξη μιας ισχυρής, διαφοροποιημένης και ανταγωνιστικής βιομηχανικής βάσης στην Ευρώπη, ιδίως μέσω της βελτίωσης του πλαισίου προϋποθέσεων για τις επιχειρήσεις και της ενίσχυσης αρκετών πτυχών της εσωτερικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις.

(3)

Τον Ιούνιο του 2008 η Επιτροπή ενέκρινε ανακοίνωση με τίτλο «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις - Μια «Small Business Act» για την Ευρώπη», την οποία ενέκρινε με ικανοποίηση το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2008. Η Small Business Act (SBA) παρέχει ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής για τις ΜΜΕ, προωθεί την επιχειρηματικότητα και κατοχυρώνει την αρχή «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» στο δίκαιο και στην πολιτική, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ. Η SBA θεσπίζει δέκα αρχές και περιγράφει δράσεις πολιτικής και νομοθετικές δράσεις για την προώθηση των δυνατοτήτων των ΜΜΕ να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η εφαρμογή της SBA συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Αρκετές δράσεις για τις ΜΜΕ έχουν ήδη περιγραφεί στις εμβληματικές πρωτοβουλίες.

(4)

Η SBA αποτέλεσε έκτοτε το αντικείμενο ανασκόπησης, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και στην οποία βασίζονται τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 30 και 31 Μαΐου 2011. Η εν λόγω ανασκόπηση παρουσιάζει την εφαρμογή της πρωτοβουλίας SBA και αξιολογεί τις ανάγκες των ΜΜΕ που λειτουργούν στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, όπου συναντούν μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση και στις αγορές. Στην ανασκόπηση παρουσιάζεται η πρόοδος που επιτεύχθηκε τα δύο πρώτα χρόνια της SBA, περιγράφονται νέες δράσεις απόκρισης στις προκλήσεις που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, τις οποίες ανέφεραν τα ενδιαφερόμενα μέρη, και προτείνονται τρόποι για τη βελτίωση της αφομοίωσης και της εφαρμογής της SBA με σαφή ρόλο για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις οργανώσεις των επιχειρήσεων στην πρώτη γραμμή. Οι ειδικοί στόχοι ενός προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ θα πρέπει να εκφράζουν τις προτεραιότητες που ορίζονται στην ανασκόπηση αυτή. Έχει σημασία να εξασφαλιστεί η συντονισμένη εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος και της SBA.

Στο πλαίσιο των ειδικών στόχων θα πρέπει να επιδιωχθεί ειδικότερα η υλοποίηση των προαναφερόμενων δέκα αρχών και των νέων δράσεων που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ανασκόπησης της SBA.

(5)

Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου (3) καθορίζει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020. Το εν λόγω πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο περιγράφει με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν οι στόχοι πολιτικής για την αύξηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και για την εγκαθίδρυση μιας οικονομίας με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πιο ευαισθητοποιημένης απέναντι στο περιβάλλον και μιας Ένωσης με διεθνή προβολή.

(6)

Θα πρέπει να θεσπιστεί πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ («πρόγραμμα COSME»), με σκοπό να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ένωσης, ιδίως των ΜΜΕ, να στηρίξει τις υπάρχουσες ΜΜΕ, να ενθαρρύνει την επιχειρηματική νοοτροπία και να προωθήσει την ανάπτυξη των ΜΜΕ, την πρόοδο της κοινωνίας της γνώσης και την ανάπτυξη που βασίζεται σε ισορροπημένη οικονομική μεγέθυνση.

(7)

Το πρόγραμμα COSME θα πρέπει να αποδώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα στο θεματολόγιο απλούστευσης, σύμφωνα με την από 8ης Φεβρουαρίου 2012 ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Θεματολόγιο απλούστευσης για το ΠΔΠ 2014-2020». Οι δαπάνες της Ένωσης και των κρατών μελών για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ θα πρέπει να συντονιστούν καλύτερα, ώστε να εξασφαλιστούν η συμπληρωματικότητα, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και η προβολή, καθώς και να επιτευχθούν μεγαλύτερες δημοσιονομικές συνέργειες.

(8)

Η Επιτροπή έχει αναλάβει τη δέσμευση να ενσωματώσει τη δράση για το κλίμα στα κύρια προγράμματα δαπανών της Ένωσης και να διοχετεύει τουλάχιστον το 20 % του προϋπολογισμού της Ένωσης σε στόχους που συνδέονται με το κλίμα. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ότι κατά την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος COSME θα προωθούνται ο μετριασμός των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος και η προσαρμογή καθώς και η πρόληψη των κινδύνων. Τα μέτρα που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να συμβάλλουν στην προώθηση της μετάβασης σε μια οικονομία και μια κοινωνία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

(9)

Από την απόφαση 2001/822/ΕΚ του Συμβουλίου (4) προκύπτει ότι οι οντότητες και οργανισμοί των υπερπόντιων χωρών και εδαφών είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα COSME.

(10)

Σκοπός της πολιτικής της Ένωσης περί ανταγωνιστικότητας είναι να θεσπιστούν οι θεσμικές ρυθμίσεις και οι ρυθμίσεις πολιτικής που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ. Η επίτευξη ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας συνεπάγεται την ικανότητα επίτευξης και διατήρησης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, περιλαμβανομένης της παραγωγικότητας των πόρων και της ενέργειας, είναι η πρωταρχική πηγή της βιώσιμης αύξησης των εσόδων. Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται επίσης από την ικανότητα των εταιρειών να αξιοποιήσουν πλήρως ευκαιρίες, όπως η εσωτερική αγορά. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ΜΜΕ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 99 % των επιχειρήσεων της Ένωσης, παρέχουν δύο από τις τρεις υφιστάμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και το 80 % των νέων θέσεων εργασίας και συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν οι επιχειρήσεις στην Ένωση. Οι ΜΜΕ αποτελούν καθοριστικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

(11)

Η Επιτροπή, στην από 18 Απριλίου 2012 ανακοίνωσή της με τίτλο «Στοχεύοντας σε μια ανάπτυξη με άφθονες θέσεις απασχόλησης», εκτιμούσε ότι οι πολιτικές που προωθούν μετάβαση σε πράσινη οικονομία, όπως οι πολιτικές για την αποδοτικότητα των πόρων, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2020, ιδίως στον τομέα των ΜΜΕ. Λαμβανομένου υπόψη αυτού του στοιχείου, οι ειδικές πράξεις του προγράμματος COSME θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προώθηση της ανάπτυξης βιώσιμων προϊόντων, υπηρεσιών, τεχνολογιών και διαδικασιών, καθώς και την αποτελεσματικότητα πόρων και ενέργειας και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

(12)

Η ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμόρφωσης πολιτικών από την Ένωση τα τελευταία χρόνια λόγω των αδυναμιών της αγοράς, των αδυναμιών της πολιτικής και των θεσμικών αδυναμιών, οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης και ιδίως των ΜΜΕ.

(13)

Επομένως, το πρόγραμμα COSME θα πρέπει να αντιμετωπίσει αδυναμίες της αγοράς οι οποίες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ένωσης σε παγκόσμια κλίμακα και υπονομεύουν την ικανότητα των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ, να ανταγωνίζονται τις επιχειρήσεις άλλων περιοχών του κόσμου.

(14)

Το πρόγραμμα COSME θα πρέπει να αφορά κυρίως τις ΜΜΕ, όπως ορίζονται στη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (5). Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να προβαίνει σε διαβούλευση με όλους τους σχετικούς ενδιαφερομένους, μεταξύ των οποίων τις οργανώσεις εκπροσώπησης των ΜΜΕ. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που ασκούν βιοτεχνική δραστηριότητα, τους αυτοαπασχολουμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή στους δυνητικούς, τους νεοεμφανιζόμενους, τους νέους επιχειρηματίες και στις γυναίκες επιχειρηματίες καθώς και σε άλλες ειδικές ομάδες-στόχους, όπως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι μετανάστες και οι επιχειρηματίες που ανήκουν σε κοινωνικά μειονεκτούσες ή ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, και στην προώθηση της μεταβίβασης επιχειρήσεων, των τεχνοβλαστών («spin-offs» και «spin-outs») και της δεύτερης ευκαιρίας για τους επιχειρηματίες.

(15)

Πολλά από τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της Ένωσης σχετίζονται με τις δυσκολίες των ΜΜΕ να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, επειδή αγωνίζονται να αποδείξουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια. Οι εν λόγω δυσκολίες έχουν αρνητικές συνέπειες στο επίπεδο και την ποιότητα των νέων επιχειρήσεων που δημιουργούνται και στην ανάπτυξη και το ποσοστό επιβίωσης των επιχειρήσεων καθώς και στην προθυμία νεοεμφανιζόμενων επιχειρηματιών να αναλάβουν βιώσιμες εταιρίες στο πλαίσιο μεταβίβασης επιχείρησης/διαδοχής. Τα χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης που τέθηκαν σε εφαρμογή στο πλαίσιο της απόφασης αριθ. 1639/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) έχουν προσφέρει αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία και έχουν βοηθήσει τουλάχιστον 220 000 ΜΜΕ. Η αυξημένη προστιθέμενη αξία των προτεινόμενων χρηματοδοτικών μέσων για την Ένωση έγκειται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς για επιχειρηματικά κεφάλαια, την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής αγοράς χρηματοδότησης των ΜΜΕ, καθώς και στην αντιμετώπιση αδυναμιών της αγοράς που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη. Οι δράσεις της Ένωσης θα πρέπει να έχουν συνοχή και συνέπεια και να είναι συμπληρωματικές με τα χρηματοδοτικά μέσα των κρατών μελών για τις ΜΜΕ, να παρέχουν μόχλευση και να αποφεύγουν τη δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7). Οι φορείς στους οποίους έχει ανατεθεί η εφαρμογή των δράσεων θα πρέπει να εξασφαλίζουν την προσθετικότητα και να αποφεύγουν τη διπλή χρηματοδότηση μέσω ενωσιακών πόρων.

(16)

Η Επιτροπή θα πρέπει να αποδίδει προσοχή στην προβολή της χρηματοδότησης που παρέχεται μέσω των χρηματοδοτικών μέσων του παρόντος κανονισμού, ώστε να διασφαλίσει ότι η διαθεσιμότητα της στήριξης της Ένωσης θα είναι γνωστή και ότι η παρεχόμενη στήριξη θα αναγνωρίζεται στην αγορά. Προς τον σκοπό αυτό, θα πρέπει επίσης να υποχρεούνται οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να διευκρινίζουν ρητά στους τελικούς αποδέκτες ότι η χρηματοδότηση κατέστη δυνατή χάρη στη στήριξη από τα χρηματοδοτικά μέσα του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή μέτρα, μεταξύ άλλων μέσω φιλικών προς το χρήστη επιγραμμικών συστημάτων, για τη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοπιστωτικά μέσα στις ΜΜΕ και τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Τα συστήματα αυτά, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενιαία διαδικτυακή πύλη, δεν θα πρέπει να αλληλεπικαλύπτονται με τα υπάρχοντα συστήματα.

(17)

Το δίκτυο Enterprise Europe Network («Δίκτυο») απέδειξε την προστιθέμενη αξία του για τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ ως υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην εσωτερική αγορά και πέρα από αυτήν. Ο εξορθολογισμός των μεθοδολογιών και των μεθόδων εργασίας και των διατάξεων ευρωπαϊκής διάστασης στις υπηρεσίες στήριξης των επιχειρήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνον σε επίπεδο Ένωσης. Ειδικότερα, το Δίκτυο βοήθησε τις ΜΜΕ να εξεύρουν εταίρους για επιχειρηματική συνεργασία ή μεταφορά τεχνολογίας στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες, να εξασφαλίσουν συμβουλές σχετικά με πηγές ενωσιακής χρηματοδότησης και σχετικά με το ενωσιακό δίκαιο και θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας και με προγράμματα της Ένωσης για την ενθάρρυνση της καινοτομίας σε θέματα περιβάλλοντος και της βιώσιμης παραγωγής. Έλαβε επίσης σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με το δίκαιο και τα πρότυπα της Ένωσης. Η μοναδική εμπειρογνωμοσύνη του είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υπέρβαση των ασυμμετριών στην ενημέρωση και τη μείωση του κόστους συναλλαγών που σχετίζεται με διασυνοριακές συναλλαγές.

(18)

Απαιτείται διαρκής προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο η ποιότητα των υπηρεσιών και οι επιδόσεις του Δικτύου, ιδίως όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ και την επακόλουθη επιλογή των προτεινόμενων υπηρεσιών, με την περαιτέρω ενσωμάτωση των υπηρεσιών διεθνοποίησης και καινοτομίας, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και των ενδιαφερόμενων ΜΜΕ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τη διαβούλευση με τις οργανώσεις συμμετοχής και τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση της υποστήριξης ΤΠ και την καλύτερη προβολή του Δικτύου και των υπηρεσιών του στις καλυπτόμενες γεωγραφικές περιοχές.

(19)

Η περιορισμένη διεθνοποίηση των ΜΜΕ εντός και εκτός της Ευρώπης επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά τους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, επί του παρόντος το 25 % των ΜΜΕ της Ένωσης εξάγει ή έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές κατά την τελευταία τριετία, ενώ μόνον το 13 % των ΜΜΕ της Ένωσης εξάγει εκτός της Ένωσης σε τακτική βάση και μόνον το 2 % έχει επενδύσει εκτός της χώρας της εκάστοτε ΜΜΕ. Επιπροσθέτως, έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για το 2012 δείχνει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό ανάπτυξης των ΜΜΕ στις πράσινες αγορές, εντός και εκτός της Ένωσης, από πλευράς διεθνοποίησης και πρόσβασης στις δημόσιες συμβάσεις. Σύμφωνα με την SBA, η οποία ζήτησε από την Ένωση και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τις ΜΜΕ και να τις ενθαρρύνουν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των αγορών εκτός της Ένωσης, η Ένωση παρέχει οικονομική βοήθεια σε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως το Κέντρο Βιομηχανικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας και το γραφείο βοήθειας των ΜΜΕ για θέματα δικαίου διανοητικής ιδιοκτησίας σε σχέση με την Κίνα. Προστιθέμενη αξία της Ένωσης δημιουργείται με την προαγωγή της συνεργασίας και με την προσφορά υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες συμπληρώνουν, αλλά δεν επικαλύπτουν, τις θεμελιώδεις υπηρεσίες εμπορικής προώθησης των κρατών μελών και ενισχύουν τις συνδυασμένες προσπάθειες δημόσιων και ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών σε αυτόν τον τομέα. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τα πρότυπα και τους κανόνες δημόσιων προμηθειών και τις ευκαιρίες. Το μέρος ΙΙ των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 6ης Δεκεμβρίου 2011, με τίτλο «Ενίσχυση της υλοποίησης της βιομηχανικής πολιτικής στο σύνολο της ΕΕ», στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα τίθενται στο επίκεντρο», θα πρέπει να ληφθεί δεόντως υπόψη. Εν προκειμένω, μια καθορισμένη με σαφήνεια ευρωπαϊκή στρατηγική συστάδων επιχειρήσεων θα πρέπει να συμπληρώνει τις εθνικές και περιφερειακές προσπάθειες ενθάρρυνσης των συστάδων επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της αριστείας και της διεθνούς συνεργασίας, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η δημιουργία συστάδων ΜΜΕ μπορεί να αποτελέσει ουσιώδες μέσο ενίσχυσης της ικανότητάς τους για καινοτομία και για διείσδυση στις ξένες αγορές.

(20)

Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ενωσιακών επιχειρήσεων και ιδίως των ΜΜΕ, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή είναι ανάγκη να δημιουργήσουν ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα συμφέροντα των ΜΜΕ και οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ένωσης είναι επίσης απαραίτητες για την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα και οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερη οικονομική αποδοτικότητα σε αυτόν τον τομέα. Οι δράσεις αυτές είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ίσων όρων ανταγωνισμού για τις ΜΜΕ.

(21)

Οι διαφορές, ο κατακερματισμός και η περιττή γραφειοκρατία εντός της εσωτερικής αγοράς εμποδίζουν τους πολίτες, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ΜΜΕ, να δρέψουν τα πλήρη οφέλη της. Για τον λόγο αυτόν, είναι οπωσδήποτε αναγκαίο τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις όσον αφορά την εφαρμογή, τη νομοθεσία και την πληροφόρηση. Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν για να ελαττωθεί ο περιττός διοικητικός και ρυθμιστικός φόρτος των ΜΜΕ. Οι δράσεις του προγράμματος COSME - του μοναδικού προγράμματος της Ένωσης που επικεντρώνεται ειδικά στις ΜΜΕ - θα πρέπει να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων αυτών, ιδίως διευκολύνοντας τη βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για τις επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι καταλληλότητας και οι εκτιμήσεις των επιπτώσεων που χρηματοδοτούνται βάσει του προγράμματος COSME θα πρέπει να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.

(22)

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα είναι το σχετικά αδύναμο επιχειρηματικό πνεύμα στην Ένωση. Μόνο το 45 % των πολιτών της Ένωσης (και κάτω του 40 % των γυναικών) θα ήθελαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι σε σύγκριση με το 55 % του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 71 % στην Κίνα (σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου του 2009 για την επιχειρηματικότητα). Σύμφωνα με την SBA θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε όλες τις καταστάσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες και, μεταξύ αυτών, την έναρξη, την ανάπτυξη, τη μεταβίβαση και την πτώχευση (δεύτερη ευκαιρία). Η προαγωγή της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα, καθώς και τα μέτρα βελτίωσης της συνοχής και συνεκτικότητας, όπως συγκριτική αξιολόγηση και ανταλλαγές ορθών πρακτικών, παρέχουν υψηλή προστιθέμενη αξία της Ένωσης.

(23)

Το πρόγραμμα «Erasmus για νέους επιχειρηματίες» δρομολογήθηκε για να μπορούν οι νέοι ή επίδοξοι επιχειρηματίες να αποκτούν επιχειρηματική πείρα σε κράτος μέλος διαφορετικό από το δικό τους και κατά τον τρόπο αυτό να αυξάνουν τις επιχειρηματικές ικανότητές τους. Σε σχέση με τον στόχο της βελτίωσης του πλαισίου προϋποθέσεων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής νοοτροπίας, η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει μέτρα ώστε να διευκολύνει τους νεοεμφανιζόμενους επιχειρηματίες να ενισχύουν την ικανότητά τους να αναπτύσσουν την επιχειρηματική τους τεχνογνωσία, δεξιότητες και στάσεις και να βελτιώνουν την τεχνολογική τους ικανότητα και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

(24)

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, οι δημογραφικές αλλαγές, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι αναδυόμενες κοινωνικές τάσεις δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες για διάφορους τομείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις και χαρακτηρίζονται από υψηλό ποσοστό ΜΜΕ. Για παράδειγμα, οι τομείς που βασίζονται στον σχεδιασμό είναι ανάγκη να προσαρμοστούν προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της υψηλής ζήτησης για εξατομικευμένα, δημιουργικά προϊόντα που απευθύνονται σε όλους. Καθώς οι προκλήσεις αυτές ισχύουν για όλες τις ΜΜΕ της Ένωσης στους σχετικούς τομείς, είναι αναγκαία μια συντονισμένη προσπάθεια σε επίπεδο Ένωσης, ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετη ανάπτυξη μέσω πρωτοβουλιών που θα επιταχύνουν την ανάδυση νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

(25)

Προς ενίσχυση της δράσης που αναλαμβάνεται στα κράτη μέλη, το πρόγραμμα COSME μπορεί να στηρίζει πρωτοβουλίες τόσο σε τομεακούς όσο και σε διατομεακούς χώρους με σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη και επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδίως όσους παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ΜΜΕ, ώστε να επιταχυνθεί η ανάδυση ανταγωνιστικών και βιώσιμων κλάδων, βάσει των πιο ανταγωνιστικών επιχειρηματικών μοντέλων, βελτιωμένων προϊόντων και διαδικασιών, οργανωτικών δομών ή τροποποιημένων αλυσίδων αξίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 30ής Ιουνίου 2010 με τίτλο «Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό», η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2010, ο τουρισμός είναι σημαντικός τομέας της οικονομίας της Ένωσης. Οι επιχειρήσεις αυτού του τομέα συνεισφέρουν άμεσα το 5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ένωσης. Η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού και αναφέρει τις αρμοδιότητες της Ένωσης στον τομέα αυτό. Οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τον τουρισμό μπορούν να συμπληρώνουν τις δράσεις των κρατών μελών με την παρότρυνση της δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος και με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως με την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Στις δράσεις μπορούν να περιλαμβάνονται η βελτίωση της τράπεζας γνώσεων για τον τουρισμό με την παροχή δεδομένων και αναλύσεων και η ανάπτυξη σχεδίων διακρατικής συνεργασίας σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, με παράλληλη αποφυγή των δεσμευτικών επιταγών για τις επιχειρήσεις της Ένωσης.

(26)

Το πρόγραμμα COSME αναφέρει τις δράσεις για τους στόχους, το συνολικό δημοσιονομικό κονδύλι για την επιδίωξη των εν λόγω στόχων, ένα ελάχιστο χρηματοδοτικό κονδύλι για τα χρηματοδοτικά μέσα, τους διάφορους τύπους μέτρων εφαρμογής και τις διαφανείς ρυθμίσεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση και για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

(27)

Το πρόγραμμα COSME συμπληρώνει άλλα προγράμματα της Ένωσης, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι κάθε μέσον πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τις δικές του ειδικές διαδικασίες. Ως εκ τούτου, οι ίδιες επιλέξιμες δαπάνες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν διπλή χρηματοδότηση. Με στόχο την επίτευξη προστιθέμενης αξίας και σημαντικού αντικτύπου της χρηματοδότησης της Ένωσης, θα πρέπει να αναπτυχθούν στενές συνέργειες μεταξύ του προγράμματος COSME, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8) («πρόγραμμα Ορίζοντας 2020»), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) («διαρθρωτικά ταμεία») και άλλων προγραμμάτων της Ένωσης.

(28)

Οι αρχές της διαφάνειας και της ισότητας των ευκαιριών για τα δύο φύλα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις που καλύπτονται από το πρόγραμμα COSME. Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των πολιτών θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

(29)

Της παροχής επιχορηγήσεων στις ΜΜΕ θα πρέπει να προηγείται διαφανής διαδικασία. Η παροχή τέτοιων επιχορηγήσεων και η καταβολή τους θα πρέπει να είναι διαφανείς, χωρίς γραφειοκρατία και σύμφωνη με τους συνήθεις κανόνες.

(30)

Ο παρών κανονισμός καθορίζει ένα χρηματοδοτικό κονδύλι, για ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος COSME, το οποίο αποτελεί το ποσό προνομιακής αναφοράς, κατά την έννοια του σημείου 17 της διοργανικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (10), για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

(31)

Για να διασφαλίζεται ότι η χρηματοδότηση περιορίζεται στην αντιμετώπιση αδυναμιών της αγοράς, αδυναμιών πολιτικής και θεσμικών αδυναμιών και με σκοπό την αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς, η χρηματοδότηση που παρέχεται από το πρόγραμμα COSME θα πρέπει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες της Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

(32)

Η Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τα πρωτόκολλα συμφωνιών σύνδεσης προβλέπουν τη συμμετοχή των οικείων χωρών σε προγράμματα της Ένωσης. Η συμμετοχή τρίτων χωρών θα πρέπει να είναι εφικτή, όταν οι συμφωνίες και οι διαδικασίες προβλέπουν κάτι τέτοιο.

(33)

Είναι σημαντικό να διασφαλιστούν η χρηστή οικονομική διαχείριση του προγράμματος COSME και η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη και απλούστερη για τους συμμετέχοντες εφαρμογή του, ενώ παράλληλα να κατοχυρώνονται η ασφάλεια δικαίου και η προσβασιμότητα όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα COSME.

(34)

Το πρόγραμμα COSME θα πρέπει να παρακολουθείται και να αξιολογείται ώστε να μπορεί να αναπροσαρμοστεί. Θα πρέπει να υποβάλλεται ετήσια έκθεση όσον αφορά την εφαρμογή του, στην οποία θα αποτυπώνονται η σημειωθείσα πρόοδος και οι σχεδιαζόμενες δραστηριότητες.

(35)

Η εφαρμογή του προγράμματος COSME θα πρέπει να παρακολουθείται σε ετήσια βάση με τη βοήθεια βασικών δεικτών για την αξιολόγηση αποτελεσμάτων και επιπτώσεων. Οι δείκτες αυτοί, συμπεριλαμβανομένων σχετικών γραμμών βάσης, θα πρέπει να παρέχουν την ελάχιστη βάση για την αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος COSME.

(36)

Η ενδιάμεση έκθεση την οποία εκπόνησε η Επιτροπή, με θέμα την εκπλήρωση του στόχου όλων των δράσεων που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης αξιολόγηση των χαμηλών ποσοστών συμμετοχής των ΜΜΕ σε αρκετά κράτη μέλη μόλις τα στοιχεία αυτά είναι έτοιμα. Όπου κρίνεται σκόπιμο, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης κατά την εφαρμογή των αντίστοιχων πολιτικών τους.

(37)

Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης θα πρέπει να προστατεύονται μέσω αναλογικών μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου δαπανών, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης, του εντοπισμού και της διερεύνησης των παρατυπιών, της ανάκτησης απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων, και, εφόσον χρειάζεται, της επιβολής διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

(38)

Για να διασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές εξουσίες στην Επιτροπή για την έγκριση ετήσιων προγραμμάτων εργασιών για την υλοποίηση του προγράμματος COSME. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11). Ορισμένες από τις δράσεις του ετήσιου προγράμματος εργασιών περιλαμβάνουν τον συντονισμό δράσεων σε εθνικό επίπεδο. Εν προκειμένω, θα πρέπει να εφαρμόζεται το άρθρο 5 παράγραφος 4 του εν λόγω κανονισμού.

(39)

Θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 ΣΛΕΕ όσον αφορά προσθήκες στους δείκτες, αλλαγές σε ορισμένες ειδικές λεπτομέρειες για τα χρηματοδοτικά μέσα, καθώς και όσον αφορά τροποποιήσεις των ενδεικτικών ποσών εφόσον υπερβαίνουν τα εν λόγω ποσά κατά 5 % της αξίας του δημοσιονομικού κονδυλίου σε κάθε περίπτωση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διεξάγει η Επιτροπή τις κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες, ακόμα και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή, όταν ετοιμάζει και συντάσσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, θα πρέπει να εξασφαλίζει την ταυτόχρονη, έγκαιρη και κατάλληλη διαβίβαση των σχετικών εγγράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

(40)

Για λόγους ασφάλειας δικαίου και σαφήνειας, η απόφαση αριθ. 1639/2006/ΕΚ θα πρέπει να καταργηθεί,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Αντικείμενο

Άρθρο 1

Θέσπιση

Θεσπίζεται πρόγραμμα για δράσεις της Ένωσης με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με ειδική έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) («πρόγραμμα COSME»), για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Άρθρο 2

Ορισμός

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ως «ΜΜΕ» νοούνται οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στη σύσταση 2003/361/ΕΚ.

Άρθρο 3

Γενικοί στόχοι

1.   Το πρόγραμμα COSME συμβάλλει στην επίτευξη των γενικών στόχων που περιγράφονται κατωτέρω, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ειδικές ανάγκες των ΜΜΕ που έχουν συσταθεί στην Ένωση και των ΜΜΕ που έχουν συσταθεί σε τρίτες χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME σύμφωνα με το άρθρο 6:

α)

ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ένωσης, ιδίως των ΜΜΕ,

β)

ενθάρρυνση επιχειρηματικής νοοτροπίας και προώθηση της ίδρυσης και της ανάπτυξης των ΜΜΕ.

2.   Η επίτευξη των στόχων της παραγράφου 1 μετράται με τους ακόλουθους δείκτες:

α)

επιδόσεις των ΜΜΕ όσον αφορά τη βιωσιμότητα,

β)

μεταβολές στον περιττό διοικητικό και ρυθμιστικό φόρτο τόσο των νέων όσο και των υφιστάμενων ΜΜΕ,

γ)

μεταβολές στο ποσοστό των ΜΜΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές εντός και εκτός της Ένωσης,

δ)

μεταβολές στην ανάπτυξη των ΜΜΕ,

ε)

μεταβολές στο ποσοστό των πολιτών της Ένωσης που επιθυμούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι.

3.   Στο παράρτημα περιλαμβάνεται λεπτομερής πίνακας των δεικτών και των στόχων του προγράμματος COSME.

4.   Το πρόγραμμα COSME στηρίζει την υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου μιας έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Ειδικότερα, το πρόγραμμα COSME συμβάλλει στον πρωταρχικό στόχο που αφορά την απασχόληση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Ειδικοί στόχοι και τομείς δράσης

Άρθρο 4

Ειδικοί στόχοι

1.   Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος COSME είναι οι ακόλουθοι:

α)

βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου και δανείων,

β)

βελτίωση της πρόσβασης σε αγορές, κυρίως εντός της Ένωσης, αλλά και παγκοσμίως,

γ)

βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης, ιδίως των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού,

δ)

προώθηση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής νοοτροπίας.

2.   Κατά την εφαρμογή του προγράμματος COSME θα δοθεί προώθηση στην ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή και αποδοτική όσον αφορά τη χρήση των πόρων και της ενέργειας.

3.   Για τη μέτρηση του αντικτύπου του προγράμματος COSME όσον αφορά την επίτευξη των ειδικών στόχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, χρησιμοποιούνται οι δείκτες που παρατίθενται στο παράρτημα.

4.   Τα ετήσια προγράμματα εργασιών που αναφέρονται στο άρθρο 10 καθορίζουν λεπτομερώς όλες τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος COSME.

Άρθρο 5

Προϋπολογισμός

1.   Το χρηματοδοτικό κονδύλι για την υλοποίηση του προγράμματος COSME ορίζεται σε [2 298,243 εκατομμύρια EUR σε τρέχουσες τιμές, εκ των οποίων τουλάχιστον 60 % διατίθεται σε χρηματοδοτικά μέσα.

Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

2.   Το χρηματοδοτικό κονδύλι που θεσπίζεται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού μπορεί επίσης να καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, οι οποίες απαιτούνται για τη διαχείριση του προγράμματος COSME και την επίτευξη των στόχων. Συγκεκριμένα, καλύπτει, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της προβολής των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στον βαθμό που συνδέονται με τους γενικούς στόχους του προγράμματος COSME, έξοδα που συνδέονται με δίκτυα πληροφορικής τα οποία επικεντρώνονται στην επεξεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και όλα τα άλλα έξοδα τεχνικής και διοικητικής συνδρομής που βαρύνουν την Επιτροπή στο πλαίσιο διαχείρισης του προγράμματος COSME.

Οι εν λόγω δαπάνες δεν υπερβαίνουν το 5 % της αξίας του χρηματοδοτικού κονδυλίου.

3.   Το χρηματοδοτικό κονδύλι για το πρόγραμμα COSME χορηγεί ενδεικτικά ποσά ίσα με 21,5 % της αξίας του χρηματοδοτικού κονδυλίου για τον ειδικό στόχο που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β), 11 % για τον ειδικό στόχο που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και 2,5 % για τον ειδικό στόχο που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο δ). Η Επιτροπή μπορεί να αποκλίνει από αυτά τα ενδεικτικά ποσά αλλά όχι κατά περισσότερο από 5 % της αξίας του χρηματοδοτικού κονδυλίου σε κάθε περίπτωση. Εάν αποδειχθεί αναγκαία η υπέρβαση του εν λόγω ορίου, ανατίθεται στην Επιτροπή να εκδώσει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 23, για την τροποποίηση των εν λόγω ενδεικτικών ποσών.

4.   Η χρηματοδότηση μπορεί επίσης να καλύπτει τα έξοδα τεχνικής και διοικητικής συνδρομής τα οποία είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβαση μεταξύ του προγράμματος COSME και των μέτρων που υιοθετήθηκαν με την απόφαση αριθ. 1639/2006/ΕΚ. Εφόσον απαιτείται, μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό πιστώσεις για μετά το 2020 με σκοπό την κάλυψη παρόμοιων δαπανών, ώστε να καταστεί εφικτή η διαχείριση δράσεων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Άρθρο 6

Συμμετοχή τρίτων χωρών

1.   Στο πρόγραμμα COSME μπορούν να συμμετάσχουν:

α)

χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) οι οποίες είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία ΕΟΧ, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον το επιτρέπουν συμφωνίες και διαδικασίες,

β)

προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψήφιοι σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των εν λόγω χωρών στα προγράμματα της Ένωσης που θεσπίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια και στις αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης ή σε παρόμοιες συμφωνίες,

γ)

χώρες οι οποίες υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των πολιτικών ευρωπαϊκής γειτονίας, εφόσον το επιτρέπουν οι συμφωνίες και οι διαδικασίες και σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των εν λόγω χωρών στα προγράμματα της Ένωσης που θεσπίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια, στα πρωτόκολλα συμφωνιών σύνδεσης και στις αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης.

2.   Οντότητα εγκατεστημένη σε χώρα αναφερόμενη στην παράγραφο 1 δύναται να συμμετέχει σε μέρη του προγράμματος COSME, εφόσον η εν λόγω χώρα συμμετέχει υπό τους όρους που καθορίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες της παραγράφου 1.

Άρθρο 7

Συμμετοχή οντοτήτων από μη συμμετέχουσες χώρες

1.   Σε μέρη του προγράμματος COSME στα οποία δεν συμμετέχει τρίτη χώρα που αναφέρεται στο άρθρο 6, μπορούν να συμμετέχουν οντότητες εγκατεστημένες σε αυτήν τη χώρα. Οντότητες εγκαταστημένες σε άλλες τρίτες χώρες μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος COSME.

2.   Οι αναφερόμενες στην παράγραφο 1 οντότητες δεν δικαιούνται να λάβουν οικονομικές συνεισφορές από την Ένωση, παρά μόνον εάν αυτό είναι ουσιώδες για το πρόγραμμα COSME, ιδίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και την πρόσβαση στις αγορές επιχειρήσεων της Ένωσης. Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για τις οντότητες που έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Άρθρο 8

Δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση

1.   Η Επιτροπή υποστηρίζει δράσεις οι οποίες στοχεύουν στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση κατά τις φάσεις έναρξης, ανάπτυξης και μεταβίβασής τους και οι οποίες είναι συμπληρωματικές προς τη χρήση από τα κράτη μέλη χρηματοδοτικών μέσων για τις ΜΜΕ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Για να εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα, οι δράσεις αυτές αναπτύσσονται σε στενό συντονισμό με τις δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Στόχος των εν λόγω δράσεων είναι να τονώσουν την κάλυψη χρηματοδότησης τόσο με μετοχικά κεφάλαια όσο και με δάνεια καθώς και την παροχή των σχετικών κεφαλαίων και δανείων, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται κεφάλαια έναρξης, κεφάλαια «επενδυτικών αγγέλων» και οιονεί ίδια κεφάλαια, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς αλλά με αποφυγή εκποίησης του ενεργητικού.

2.   Επιπλέον των δράσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η Ένωση μπορεί επίσης να στηρίζει δράσεις για τη βελτίωση της διασυνοριακής και της πολυεθνικής χρηματοδότησης, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τις ΜΜΕ να διεθνοποιήσουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

Η Επιτροπή μπορεί επίσης να εξετάσει τη δυνατότητα ανάπτυξης άλλων καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών, όπως η συμμετοχική χρηματοδότηση, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς.

3.   Λεπτομέρειες για τις δράσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 παρατίθενται στο άρθρο 17.

Άρθρο 9

Δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές

1.   Για να συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της πρόσβασης των επιχειρήσεων της Ένωσης στις αγορές, η Επιτροπή μπορεί να στηρίζει δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στην εσωτερική αγορά, όπως η παροχή πληροφοριών (μεταξύ άλλων και μέσω ψηφιακών υπηρεσιών) και η ευαισθητοποίηση, μεταξύ άλλων, σχετικά με τα προγράμματα, το δίκαιο και τα πρότυπα της Ένωσης.

2.   Επιδιώκεται με ειδικά μέτρα η διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε αγορές εκτός της Ένωσης. Τα μέτρα αυτά είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους φραγμούς στην είσοδο στην αγορά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τις δημόσιες συμβάσεις και τις τελωνειακές διαδικασίες, καθώς και τη βελτίωση των υπηρεσιών υποστήριξης όσον αφορά τα πρότυπα και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας σε τρίτες χώρες προτεραιότητας. Τα εν λόγω μέτρα συμπληρώνουν αλλά δεν επικαλύπτουν τις βασικές δραστηριότητες προώθησης του εμπορίου των κρατών μελών.

3.   Οι δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος COSME είναι δυνατόν να στοχεύουν την ενθάρρυνση της διεθνούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού και κανονιστικού διαλόγου με τρίτες χώρες. Ειδικά μέτρα είναι δυνατόν να στοχεύουν στη μείωση των διαφορών μεταξύ της Ένωσης και άλλων χωρών όσον αφορά τα κανονιστικά πλαίσια για τα προϊόντα, στη συμβολή στην ανάπτυξη επιχειρηματικής και βιομηχανικής πολιτικής και στη συμβολή στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Άρθρο 10

Δίκτυο «Enterprise Europe Network»

1.   Η Επιτροπή υποστηρίζει το δίκτυο «Enterprise Europe Network» («δίκτυο») για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης επιχειρήσεων σε ενωσιακές ΜΜΕ οι οποίες επιδιώκουν να διερευνήσουν ευκαιρίες στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες. Οι δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του δικτύου είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν τα εξής:

α)

παροχή πληροφοριών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τις πρωτοβουλίες και το δίκαιο της Ένωσης· στήριξη της ενίσχυσης των ικανοτήτων διαχείρισης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ· υποστήριξη για τη βελτίωση των οικονομικών γνώσεων των ΜΜΕ, περιλαμβανομένων πληροφοριών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και άλλα σχετικά προγράμματα πλαισίωσης· μέτρα για την αύξηση της πρόσβασης των ΜΜΕ στην ενεργειακή απόδοση, την κλιματική και περιβαλλοντική τεχνογνωσία· και προώθηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών μέσων της Ένωσης (περιλαμβανομένου του προγράμματος Ορίζοντας 2020 σε συνεργασία με τα εθνικά σημεία επαφής και τα διαρθρωτικά ταμεία),

β)

διευκόλυνση της διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας, της Ε&Α, της μεταφοράς τεχνολογίας και γνώσεων καθώς και των τεχνολογικών και καινοτόμων συμπράξεων,

γ)

παροχή διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των ΜΜΕ και της Επιτροπής.

2.   Το δίκτυο μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται για την παροχή υπηρεσιών για λογαριασμό άλλων προγραμμάτων της Ένωσης, όπως το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, περιλαμβάνοντας ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ενθάρρυνση της συμμετοχής ΜΜΕ σε άλλα προγράμματα της Ένωσης. Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι οι διάφοροι χρηματοδοτικοί πόροι για το δίκτυο συντονίζονται αποτελεσματικά και ότι οι υπηρεσίες που παρέχει το δίκτυο για λογαριασμό άλλων προγραμμάτων της Ένωσης χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα αυτά.

3.   Το δίκτυο υλοποιείται σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, ώστε να αποφεύγεται η αλληλεπικάλυψη δραστηριοτήτων σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας.

Η Επιτροπή αξιολογεί το δίκτυο από άποψη αποτελεσματικότητας, διακυβέρνησης και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στο σύνολο της Ένωσης.

Άρθρο 11

Δράσεις για τη βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης, ιδίως των ΜΜΕ

1.   Η Επιτροπή στηρίζει δράσεις για τη βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως των ΜΜΕ, προκειμένου να ενισχυθούν η αποτελεσματικότητα, η συνοχή, ο συντονισμός και η συνεκτικότητα των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ενωσιακών επιχειρήσεων.

2.   Η Επιτροπή μπορεί να στηρίζει ειδικές δράσεις για τη βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για τις επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜΜΕ, μέσω της μείωσης και αποφυγής του περιττού διοικητικού και ρυθμιστικού φόρτου. Οι δράσεις αυτές είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν την τακτική μέτρηση του αντικτύπου του σχετικού ενωσιακού δικαίου στις ΜΜΕ, ενδεχομένως μέσω πίνακα επιδόσεων, τη στήριξη ανεξάρτητων ομάδων εμπειρογνωμόνων και την ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών, μεταξύ άλλων σχετικά με τη συστηματική εφαρμογή του τεστ ΜΜΕ σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών.

3.   Η Επιτροπή μπορεί να στηρίζει δράσεις με σκοπό την κατάρτιση νέων στρατηγικών ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Οι εν λόγω δράσεις είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α)

μέτρα για τη βελτίωση του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της αξιολόγησης πολιτικών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων μέσω της ανταλλαγής ορθών πρακτικών σχετικά με το πλαίσιο προϋποθέσεων και τη διαχείριση συστάδων παγκόσμιας κλάσης και δικτύων επιχειρήσεων· και μέσω της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ομίλων και δικτύων επιχειρήσεων, της ανάπτυξης βιώσιμων προϊόντων, υπηρεσιών, τεχνολογιών και διαδικασιών καθώς και της αποτελεσματικότητας πόρων και ενέργειας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης,

β)

μέτρα για την αντιμετώπιση διεθνών πτυχών των πολιτικών ανταγωνιστικότητας, με ιδιαίτερη εστίαση στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME και των παγκόσμιων εμπορικών εταίρων της Ένωσης,

γ)

μέτρα για τη βελτίωση της ανάπτυξης πολιτικών υπέρ των ΜΜΕ, της συνεργασίας μεταξύ των υπευθύνων για τη διαμόρφωση των πολιτικών, των αξιολογήσεων από ομοτίμους και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, λαμβανομένων υπόψη, κατά περίπτωση, των διαθέσιμων στοιχείων και των απόψεων των ενδιαφερομένων και ιδίως με σκοπό τη βελτίωση της ευκολίας πρόσβασης στα προγράμματα και τα μέτρα της Ένωσης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης SBA.

4.   Η Επιτροπή μπορεί, μέσω προώθησης του συντονισμού, να στηρίζει τις δράσεις που αναλαμβάνονται στα κράτη μέλη για την επιτάχυνση της ανάδυσης ανταγωνιστικών κλάδων με δυναμικό αγοράς. Στη στήριξη αυτή είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται δράσεις για την ενθάρρυνση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών, καθώς και ο εντοπισμός των δεξιοτήτων και των αναγκών κατάρτισης από διάφορες βιομηχανίες, ιδίως ΜΜΕ, και κατά κύριο λόγο των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων. Είναι επίσης δυνατόν να περιλαμβάνονται δράσεις προς ενθάρρυνση της αφομοίωσης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και της συνεργασίας των ΜΜΕ σε νέες αλυσίδες αξίας καθώς και της εμπορικής χρήσης ιδεών συναφών με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

5.   Η Επιτροπή μπορεί να συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των ΜΜΕ της Ένωσης σε τομείς που χαρακτηρίζονται από σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη, ιδίως όσους παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ΜΜΕ, όπως ο τομέας του τουρισμού. Οι εν λόγω δραστηριότητες είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών, ιδίως μέσω της ανταλλαγής ορθών πρακτικών.

Άρθρο 12

Δράσεις για την προώθηση της επιχειρηματικότητας

1.   Η Επιτροπή συμβάλλει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής νοοτροπίας βελτιώνοντας το πλαίσιο των προϋποθέσεων που επηρεάζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων με τη μείωση των εμποδίων στην έναρξη επιχειρήσεων. Η Επιτροπή στηρίζει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον και μια επιχειρηματική νοοτροπία που ευνοούν τις βιώσιμες επιχειρήσεις, την ίδρυση, ανάπτυξη και μεταβίβαση επιχειρήσεων, τη δεύτερη ευκαιρία (επανεκκίνηση) καθώς και τους τεχνοβλαστούς («spin-offs» και «spin-outs»).

2.   Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται στους δυνητικούς, τους νεοεμφανιζόμενους, τους νέους και τις γυναίκες επιχειρηματίες καθώς και σε άλλες ειδικές ομάδες-στόχους.

3.   Η Επιτροπή μπορεί να αναλαμβάνει δράσεις, όπως προγράμματα κινητικότητας για νεοεμφανιζόμενους επιχειρηματίες, ώστε να είναι αυτοί σε θέση να ενισχύουν την ικανότητά τους να αναπτύσσουν την επιχειρηματική τους τεχνογνωσία, δεξιότητες και στάσεις και να βελτιώνουν την τεχνολογική τους ικανότητα και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

4.   Η Επιτροπή μπορεί να στηρίζει τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης, των επιχειρηματικών δεξιοτήτων και του επιχειρηματικού πνεύματος, ιδίως μεταξύ των δυνητικών και των νεοεμφανιζόμενων επιχειρηματιών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Υλοποίηση του προγράμματος COSME

Άρθρο 13

Ετήσια προγράμματα εργασίας

1.   Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα COSME, η Επιτροπή εγκρίνει ετήσια προγράμματα εργασίας σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης η οποία αναφέρεται στο άρθρο 21 παράγραφος 2. Κάθε ετήσιο πρόγραμμα εργασίας υλοποιεί τους στόχους που εκτίθενται στον παρόντα κανονισμό και περιλαμβάνει λεπτομερώς:

α)

περιγραφή των δράσεων προς χρηματοδότηση, των επιδιωκόμενων στόχων κάθε δράσης, που είναι σύμφωνοι με τους γενικούς και ειδικούς στόχους των άρθρων 3 και 4, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τη μέθοδο εφαρμογής, ένδειξη του ποσού που χορηγείται για κάθε δράση, το συνολικό ποσό για όλες τις δράσεις και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και πορεία των πληρωμών,

β)

κατάλληλους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες για κάθε δράση, για την ανάλυση και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας όσον αφορά την παραγωγή αποτελεσμάτων και την επίτευξη των στόχων της συγκεκριμένης δράσης,

γ)

για τις επιχορηγήσεις και τα συναφή μέτρα, τα κύρια κριτήρια αξιολόγησης, που ορίζονται με γνώμονα την καλύτερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος COSME, και το ανώτατο ποσοστό συγχρηματοδότησης,

δ)

χωριστό λεπτομερές κεφάλαιο για τα χρηματοδοτικά μέσα το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 17 του παρόντος κανονισμού, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις ενημέρωσης δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, που περιλαμβάνουν την αναμενόμενη κατανομή του χρηματοδοτικού κονδυλίου μεταξύ του μηχανισμού μετοχικού κεφαλαίου και του μηχανισμού εγγύησης δανείων που αναφέρονται στα άρθρα 18 και 19 του παρόντος κανονισμού αντίστοιχα, καθώς και πληροφορίες όπως το ύψος της εγγύησης και η σχέση με το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

2.   Η Επιτροπή υλοποιεί το πρόγραμμα COSME σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

3.   Το πρόγραμμα COSME υλοποιείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτούμενες δράσεις λαμβάνουν υπόψη τις μελλοντικές εξελίξεις και ανάγκες, ιδίως μετά την ενδιάμεση αξιολόγηση που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 3, και ότι είναι συναφείς προς την εξέλιξη των αγορών, την οικονομία και τις αλλαγές στην κοινωνία.

Άρθρο 14

Μέτρα στήριξης

1.   Επιπλέον των μέτρων που περιέχονται στα ετήσια προγράμματα εργασίας του άρθρου 13, η Επιτροπή λαμβάνει τακτικά μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

α)

βελτίωση της ανάλυσης και της παρακολούθησης τομεακών και διατομεακών ζητημάτων ανταγωνιστικότητας,

β)

εντοπισμός και διάδοση ορθών πρακτικών και προσεγγίσεων πολιτικής, και περαιτέρω ανάπτυξή τους,

γ)

έλεγχοι καταλληλότητας του υφιστάμενου δικαίου και εκτίμηση επιπτώσεων των νέων μέτρων της Ένωσης που παρουσιάζουν ιδιαίτερη συνάφεια με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με σκοπό τον προσδιορισμό τομέων του ισχύοντος δικαίου οι οποίοι πρέπει να απλουστευθούν και προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των ΜΜΕ σε τομείς στους οποίους προτείνονται νέα νομοθετικά μέτρα,

δ)

αξιολόγηση της νομοθεσίας που επηρεάζει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, της βιομηχανικής πολιτικής και μέτρων σχετικών με την ανταγωνιστικότητα,

ε)

προώθηση της δημιουργίας ολοκληρωμένων και φιλικών προς τον χρήστη επιγραμμικών συστημάτων που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με προγράμματα που αφορούν τις ΜΜΕ, με παράλληλη διασφάλιση του ότι τα συστήματα αυτά δεν επικαλύπτονται με υφιστάμενες δικτυακές πύλες.

2.   Το συνολικό κόστος αυτών των μέτρων στήριξης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5 % του χρηματοδοτικού κονδυλίου του προγράμματος COSME.

Άρθρο 15

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

1.   Η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση και τη διαχείριση του προγράμματος COSME.

2.   Η Επιτροπή εκπονεί ετήσια έκθεση παρακολούθησης στην οποία εξετάζει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των υποστηριζόμενων δράσεων όσον αφορά τη δημοσιονομική εκτέλεση, τα αποτελέσματα, το κόστος και, όπου είναι εφικτό, τον αντίκτυπο. Η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες για τους δικαιούχους, ει δυνατόν, για κάθε πρόσκληση υποβολής προτάσεων, πληροφορίες για το ποσό των δαπανών που συνδέονται με το κλίμα και για τον αντίκτυπο της υποστήριξης των στόχων που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, τα στοιχεία σχετικά με τα δάνεια που παρέχονται από τον μηχανισμό εγγύησης δανείων άνω και κάτω των 150 000 EUR στον βαθμό κατά τον οποίο η συλλογή των πληροφοριών αυτών δεν επιφέρει αδικαιολόγητο διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ. Η έκθεση παρακολούθησης περιλαμβάνει την ετήσια έκθεση για κάθε χρηματοδοτικό μέσο σύμφωνα με την απαίτηση που διατυπώνεται στο άρθρο 140 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

3.   Το αργότερο έως το 2018 η Επιτροπή εκπονεί ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την επίτευξη των στόχων όλων των δράσεων που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος COSME στο επίπεδο των αποτελεσμάτων και του αντικτύπου, την αποδοτικότητα της χρήσης των πόρων και την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία τους, με στόχο τη λήψη απόφασης σχετικά με την ανανέωση, την τροποποίηση ή την αναστολή των μέτρων. Η ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης εξετάζει επίσης τη δυνατότητα απλούστευσης, την εσωτερική και εξωτερική συνεκτικότητα του προγράμματος, την καταλληλότητα όλων των στόχων καθώς και τη συμβολή των μέτρων στις προτεραιότητες της Ένωσης περί έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των προηγούμενων μέτρων και τεκμηριώνει απόφαση για πιθανή ανανέωση, τροποποίηση ή αναστολή επακόλουθου μέτρου.

4.   Η Επιτροπή καταρτίζει τελική έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τον πιο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων των μέτρων.

5.   Όλοι οι δικαιούχοι επιχορηγήσεων και άλλοι συμμετέχοντες που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ένωση δυνάμει του παρόντος κανονισμού χορηγούν στην Επιτροπή όλα τα κατάλληλα στοιχεία και τις πληροφορίες που απαιτούνται για να καταστούν δυνατές η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των σχετικών μέτρων.

6.   Η Επιτροπή διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τις εκθέσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3 και 4 και τις καθιστά προσιτές στο κοινό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Δημοσιονομικές διατάξεις και μορφές χρηματοδοτικής βοήθειας

Άρθρο 16

Μορφές χρηματοδοτικής βοήθειας

Η χρηματοδοτική βοήθεια της Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος COSME μπορεί να υλοποιηθεί έμμεσα μέσω της ανάθεσης καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στις οντότητες που απαριθμούνται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

Άρθρο 17

Χρηματοδοτικά μέσα

1.   Τα χρηματοδοτικά μέσα που προβλέπονται από το πρόγραμμα COSME και τα οποία θεσπίζονται σύμφωνα με τον τίτλο VIII του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 εφαρμόζονται με στόχο τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ΜΜΕ στις φάσεις της έναρξης, της ανάπτυξης και της μεταβίβασης. Τα χρηματοδοτικά μέσα περιλαμβάνουν μηχανισμό μετοχικού κεφαλαίου και μηχανισμό εγγύησης δανείων. Η διάθεση πόρων στους μηχανισμούς αυτούς λαμβάνει υπόψη τη ζήτηση από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

2.   Τα χρηματοδοτικά μέσα για τις ΜΜΕ μπορούν, κατά περίπτωση, να συνδυάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται με τα εξής:

α)

άλλα χρηματοδοτικά μέσα τα οποία θεσπίζονται από τα κράτη μέλη και τις διαχειριστικές τους αρχές με χρηματοδότηση από εθνικά ή περιφερειακά κονδύλια ή στο πλαίσιο των δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων, σύμφωνα με το [άρθρο 38 παράγραφος 1 στοιχείο α)] του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013,

β)

άλλα χρηματοδοτικά μέσα τα οποία θεσπίζονται από τα κράτη μέλη και τις διαχειριστικές τους αρχές με χρηματοδότηση από εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα εκτός των δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων,

γ)

επιχορηγήσεις που χρηματοδοτούνται από την Ένωση, μεταξύ άλλων δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

3.   Ο μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη και ο μηχανισμός εγγύησης δανείων που αναφέρονται στα άρθρα 18 και 19 αντίστοιχα είναι δυνατόν να συμπληρώνουν τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων για τις ΜΜΕ από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ένωσης.

4.   Ο μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη και ο μηχανισμός εγγύησης δανείων μπορούν, εφόσον συντρέχει περίπτωση, να καθιστούν δυνατή τη σώρευση χρηματοδοτικών πόρων με τα κράτη μέλη και/ή τις περιφέρειες που επιθυμούν να συνεισφέρουν μέρος των ποσών που τους διατίθενται από τα διαρθρωτικά ταμεία σύμφωνα με το [άρθρο 38 παράγραφος 1 στοιχείο α)] του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

5.   Τα χρηματοδοτικά μέσα μπορούν να παράγουν αποδεκτές αποδόσεις ώστε να ανταποκρίνονται στους στόχους άλλων εταίρων ή επενδυτών. Ο μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη μπορεί να λειτουργεί με μειωμένη εξασφάλιση, αλλά στόχο έχει να διαφυλάσσει την αξία των στοιχείων ενεργητικού που παρέχονται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

6.   Ο μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη και ο μηχανισμός εγγύησης δανείων εφαρμόζονται σύμφωνα με τον Τίτλο VIII του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής (12).

7.   Τα χρηματοδοτικά μέσα του προγράμματος COSME αναπτύσσονται και εφαρμόζονται συμπληρωματικά και με συνοχή προς εκείνα που αφορούν τις ΜΜΕ δυνάμει του προγράμματος του Ορίζοντα 2020.

8.   Σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, οι οντότητες στις οποίες ανατίθεται η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέσων μεριμνούν για την προβολή της δράσης της Ένωσης όταν διαχειρίζονται πόρους της Ένωσης. Προς το σκοπό αυτό η αρμόδια οντότητα εξασφαλίζει ότι οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ενημερώνουν ρητά τους τελικούς αποδέκτες ότι η χρηματοδότηση κατέστη δυνατή χάρη στη στήριξη από τα χρηματοδοτικά μέσα του προγράμματος COSME. Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι η εκ των υστέρων δημοσίευση των πληροφοριών σχετικά με τους αποδέκτες σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 2 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 είναι εύκολα προσβάσιμη στους δυνητικούς τελικούς αποδέκτες.

9.   Οι πληρωμές βάσει της δεύτερης θυρίδας του μηχανισμού υψηλής ανάπτυξης και καινοτομίας για τις ΜΜΕ που θεσπίστηκε με την απόφαση αριθ. 1639/2006/ΕΚ, εφόσον λαμβάνονται μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013, αποδίδονται, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, στον μηχανισμό μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 του παρόντος κανονισμού.

10.   Τα χρηματοδοτικά μέσα εφαρμόζονται σύμφωνα με τους συναφείς κανόνες της Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Άρθρο 18

Μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη

1.   Ο μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη (EFG) εφαρμόζεται με τη μορφή θυρίδας ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού εργαλείου της Ένωσης για τη χρηματοδότηση μετοχικών κεφαλαίων που υποστηρίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ένωσης και την έρευνα και καινοτομία (E&K) από το πρώιμο στάδιο, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης, έως το στάδιο ανάπτυξης. Το ενιαίο χρηματοπιστωτικό εργαλείο της Ένωσης για τη χρηματοδότηση μετοχικών κεφαλαίων υποστηρίζεται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και από το πρόγραμμα COSME.

2.   Ο EFG επικεντρώνεται σε ταμεία τα οποία παρέχουν: επιχειρηματικά κεφάλαια και ενδιάμεση χρηματοδότηση, όπως δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και συμμετοχικά δάνεια, σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο επέκτασης και ανάπτυξης, ιδίως σε όσες λειτουργούν διασυνοριακά, ενώ παράλληλα διαθέτει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επενδύσεις σε κεφάλαια που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο σε συνδυασμό με τον μηχανισμό μετοχικού κεφαλαίου για την έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και να παρέχει διευκολύνσεις κοινής επένδυσης σε επιχειρηματικούς αγγέλους. Στην περίπτωση επενδύσεων σε πρώιμο στάδιο, η επένδυση του EFG δεν υπερβαίνει το 20 % της συνολικής επένδυσης της Ένωσης, εκτός από περιπτώσεις κεφαλαίων που αφορούν πολλά στάδια και οργανισμών επενδύσεων σε μερίδια άλλων οργανισμών («funds-of-funds»), οπότε η χρηματοδότηση από τον EFG και ο μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου για την έρευνα και καινοτομία δυνάμει του προγράμματος Ορίζοντας 2020 παρέχονται κατ’ αναλογία, με βάση την επενδυτική πολιτική των ταμείων. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τροποποιήσει το όριο του 20 % εφόσον σημειωθεί αλλαγή των συνθηκών στην αγορά. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 21 παράγραφος 2.

3.   Ο EFG και ο μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου για την έρευνα και καινοτομία δυνάμει του προγράμματος Ορίζοντας 2020 χρησιμοποιούν τον ίδιο μηχανισμό.

4.   Η στήριξη από τον EFG παρέχεται υπό μορφή μιας από τις ακόλουθες επενδύσεις:

α)

απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχει ανατεθεί η εφαρμογή του EFG για λογαριασμό της Επιτροπής, ή

β)

μέσω οργανισμών επενδύσεων σε μερίδια άλλων οργανισμών («funds-of-funds») ή επενδυτικών οχημάτων που επενδύουν διασυνοριακά και ιδρύονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ή από άλλες οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών στελεχών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα) στις οποίες έχει ανατεθεί η εφαρμογή του EFG για λογαριασμό της Επιτροπής, μαζί με επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα ή/και δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

5.   Ο EFG επενδύει σε ενδιάμεσα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών επενδύσεων σε μερίδια άλλων οργανισμών («funds-of-funds»), που παρέχουν επενδύσεις για τις ΜΜΕ, κατά κανόνα στις φάσεις επέκτασης και ανάπτυξης. Οι επενδύσεις στο πλαίσιο του EFG είναι μακροπρόθεσμες, ήτοι κατά κανόνα με συμμετοχή 5 έως 15 ετών στα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου. Εν πάση περιπτώσει, η διάρκεια των επενδύσεων στο πλαίσιο του EFG δεν υπερβαίνει τα 20 έτη από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και του φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί η υλοποίηση.

Άρθρο 19

Μηχανισμός εγγύησης δανείων

1.   Ο μηχανισμός εγγύησης δανείων (LGF) παρέχει:

α)

αντεγγυήσεις και άλλες ρυθμίσεις επιμερισμού του κινδύνου για συστήματα εγγυήσεων, συμπεριλαμβάνοντας, εφόσον είναι σκόπιμο, συνεγγυήσεις,

β)

άμεσες εγγυήσεις και άλλες ρυθμίσεις επιμερισμού του κινδύνου για κάθε άλλον ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό που πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται στην παράγραφο 5.

2.   Ο LGF εφαρμόζεται ως τμήμα ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού μέσου της Ένωσης για τη δανειοδότηση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Ένωσης και της Ε&Κ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο μηχανισμό με τη θυρίδα της πιστωτικής διευκόλυνσης για την Ε&Κ στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 (RSI II).

3.   Ο LGF συνίσταται στα εξής:

α)

εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια (μεταξύ άλλων μέσω δανείων μειωμένης εξασφάλισης και συμμετοχικών δανείων, με τη μορφή χρηματοδοτικής μίσθωσης ή μέσω τραπεζικών εγγυήσεων), οι οποίες θα μειώσουν τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιώσιμες ΜΜΕ όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση είτε λόγω του υψηλότερου κινδύνου που ενέχουν είτε λόγω της έλλειψης επαρκών εγγυήσεων,

β)

τιτλοποίηση των χαρτοφυλακίων πιστώσεων που έχουν χορηγηθεί σε ΜΜΕ, η οποία στοχεύει στην κινητοποίηση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων με δανειακά κεφάλαια για τις ΜΜΕ βάσει των συμφωνιών για τον επιμερισμό των κινδύνων με τα συγκεκριμένα ιδρύματα. Προϋπόθεση για την υποστήριξη των εν λόγω συναλλαγών τιτλοποίησης είναι η ανάληψη της υποχρέωσης από τα ιδρύματα να αφιερώσουν ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητας που προκύπτει από την κινητοποίηση κεφαλαίων για τη χορήγηση νέων δανείων σε ΜΜΕ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Το ποσό της νέας χρηματοδότησης του χρέους υπολογίζεται σε σχέση με το ποσό του εγγυημένου κινδύνου χαρτοφυλακίου. Το ποσό και η χρονική περίοδος συζητούνται ατομικά με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.

4.   Ο LGF παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ή από άλλες οντότητες στις οποίες έχει ανατεθεί η εφαρμογή του LGF για λογαριασμό της Επιτροπής. Οι μεμονωμένες εγγυήσεις στο πλαίσιο του LGF μπορούν να ισχύουν έως 10 έτη.

5.   Η επιλεξιμότητα στο πλαίσιο του LGF καθορίζεται για κάθε ενδιάμεσο φορέα βάσει των δραστηριοτήτων του και του βαθμού αποτελεσματικότητάς του στη βοήθεια προς ΜΜΕ ώστε να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση βιώσιμων προγραμμάτων. Ο LGF μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιάμεσους φορείς για την υποστήριξη επιχειρήσεων όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση για την απόκτηση υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων, κεφαλαίου κίνησης και για τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων. Τα κριτήρια που αφορούν την τιτλοποίηση των χαρτοφυλακίων πιστώσεων που έχουν χορηγηθεί σε ΜΜΕ περιλαμβάνουν μεμονωμένες και πολύπλευρες συναλλαγές καθώς και συναλλαγές μεταξύ διαφόρων κρατών. Η επιλεξιμότητα πρέπει να βασίζεται στις ορθές πρακτικές της αγοράς, ιδίως όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα και τη διαφοροποίηση του κινδύνου του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου.

6.   Εκτός από τα δάνεια που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο τιτλοποίησης, ο LGF καλύπτει δάνεια έως το ποσό των 150 000 EUR και με ελάχιστη διάρκεια 12 μήνες. Ο LGF καλύπτει επίσης τα δάνεια άνω των 150 000 EUR σε περιπτώσεις όπου οι ΜΜΕ οι οποίες πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο πλαίσιο του προγράμματος COSME δεν πληρούν τα κριτήρια για να είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της θυρίδας για τις ΜΜΕ στην πιστωτική διευκόλυνση του προγράμματος Ορίζοντας 2020, και με ελάχιστη διάρκεια 12 μηνών.

Πάνω από αυτό το κατώτατο όριο εναπόκειται στους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να αποδείξουν εάν μια ΜΜΕ είναι επιλέξιμη ή όχι στο πλαίσιο της θυρίδας για τις ΜΜΕ στην πιστωτική διευκόλυνση του προγράμματος Ορίζοντας 2020.

7.   Ο LGF είναι σχεδιασμένος κατά τρόπον ώστε να είναι δυνατή η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον αριθμό και τα ποσά των δανείων μέσω των οποίων υποστηρίζονται οι ΜΜΕ.

Άρθρο 20

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

1.   Κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης ενέργειας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και, αν διαπιστωθούν παρατυπίες, με την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και, εφόσον απαιτείται, με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις.

2.   Η Επιτροπή ή οι εκπρόσωποί της και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν την εξουσία λογιστικού ελέγχου, βάσει εγγράφων και επιτόπιων ελέγχων, επί όλων των δικαιούχων επιχορηγήσεων, αντισυμβαλλομένων, υπεργολάβων και άλλων τρίτων που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ένωση στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

3.   Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μπορεί να διενεργεί έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και διαδικασίες που ορίζει ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13) και ο κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου (14), για τη διαπίστωση απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης δραστηριότητας κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, σε σχέση με συμφωνία ή απόφαση επιχορήγησης ή σύμβαση που χρηματοδοτείται δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

4.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1, 2 και 3, οι συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς, οι συμβάσεις, οι συμφωνίες επιχορήγησης και οι αποφάσεις και συμβάσεις επιχορήγησης που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, περιέχουν διατάξεις οι οποίες εξουσιοδοτούν ρητά την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF να διεξάγουν τους εν λόγω λογιστικούς ελέγχους και έρευνες, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Επιτροπή και τελικές διατάξεις

Άρθρο 21

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από ειδική επιτροπή. Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.   Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011. Εάν η ειδική επιτροπή δεν εκδώσει γνώμη, η Επιτροπή δεν εκδίδει το σχέδιο εκτελεστικής πράξης και εφαρμόζεται το άρθρο 5 παράγραφος 4 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 22

Πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή να εκδίδει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 23, σχετικά με προσθήκες στους δείκτες που αναφέρονται στο παράρτημα, εφόσον οι εν λόγω δείκτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μέτρηση της προόδου όσον αφορά την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων του προγράμματος COSME.

2.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 23, σχετικά με αλλαγές σε ορισμένες ειδικές λεπτομέρειες για τα χρηματοδοτικά μέσα. Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν το ποσοστό της επένδυσης από τον EFG έναντι της συνολικής επένδυσης της Ένωσης σε εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου σε πρώιμο στάδιο και τη σύνθεση των τιτλοποιημένων δανειακών χαρτοφυλακίων.

3.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 23, σχετικά με τροποποιήσεις των ενδεικτικών ποσών που ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 3, μετά τις οποίες τα εν λόγω ποσά θα υπερέβαιναν κατά ποσοστό άνω του 5 % την αξία του χρηματοδοτικού κονδυλίου σε κάθε περίπτωση, εάν αποδειχθεί αναγκαία η υπέρβαση του εν λόγω ορίου.

Άρθρο 23

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.   Η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.   Η προβλεπόμενη στο άρθρο 22 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για διάστημα επτά ετών από 23ης Δεκεμβρίου 2013.

3.   Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 22 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των ήδη εν ισχύι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

4.   Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτοχρόνως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

5.   Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 22 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξη αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλλουν αντιρρήσεις. Η περίοδος αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 24

Κατάργηση και μεταβατικές διατάξεις

1.   Από 1ης Ιανουαρίου 2014 καταργείται η απόφαση αριθ. 1639/2006/ΕΚ.

2.   Ωστόσο, οι δράσεις που δρομολογήθηκαν με την απόφαση αριθ. 1639/2006/ΕΚ και οι οικονομικές υποχρεώσεις που αφορούν τις εν λόγω δράσεις εξακολουθούν να διέπονται από την εν λόγω απόφαση έως την ολοκλήρωσή τους.

3.   Το χρηματοδοτικό κονδύλι που προβλέπεται στο άρθρο 5 μπορεί επίσης να καλύψει τις δαπάνες τεχνικής και διοικητικής συνδρομής που είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η μετάβαση μεταξύ του προγράμματος COSME και των μέτρων που θεσπίζονται δυνάμει της απόφασης αριθ. 1639/2006/ΕΚ.

Άρθρο 25

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο, 11 Δεκεμβρίου 2013.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. SCHULZ

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

V. LEŠKEVIČIUS


(1)  ΕΕ C 181, 21.6.2012, σ. 125.

(2)  ΕΕ C 391, 18.12.2012, σ. 37.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου, της 2ης Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 (Βλέπε σελίδα 884 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(4)  Απόφαση 2001/822/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2001, για τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα («Overseas association») (ΕΕ L 314, 30.11.2001, σ. 1).

(5)  Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, της 6ης Μαΐου 2003, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (ΕΕ L 124, 20.5.2003, σ. 36).

(6)  Απόφαση αριθ. 1639/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος-πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (2007-2013) (ΕΕ L 310, 9.11.2006, σ. 15).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298, 26.10.2012, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση του «Ορίζοντας 2020» – Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (Βλέπε σελίδα 104 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, τα οποία καλύπτονται από το κοινό στρατηγικό πλαίσιο, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου (Βλέπε σελίδα 320 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(10)  ΕΕ C 373 της 20.12.2013, σ. 1.

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55, 28.2.2011, σ. 13).

(12)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ L 362, 31.12.2012, σ. 1).

(13)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 1ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248, 18.9.2013, σ. 1).

(14)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292, 15.11.1996, σ. 2).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΔΕΊΚΤΕΣ ΓΕΝΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΏΝ ΣΤΌΧΩΝ

Γενικός στόχος:

1.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ένωσης, ιδίως των ΜΜΕ

A.

Δείκτης αντικτύπου (1)

Παρούσα κατάσταση

Μακροπρόθεσμος στόχος και ορόσημο (2020)

A.1.

Επιδόσεις των ΜΜΕ όσον αφορά τη βιωσιμότητα

Θα μετρώνται σε τακτική βάση, λ.χ. μέσω έρευνας του Ευρωβαρομέτρου.

Αύξηση του ποσοστού των ΜΜΕ της Ένωσης που παράγουν πράσινα, ήτοι φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα (2) σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς (αρχική μέτρηση)

A.2.

Μεταβολές στον περιττό διοικητικό και ρυθμιστικό φόρτο τόσο των νέων όσο και των υφιστάμενων ΜΜΕ (3)

Αριθμός ημερών για την ίδρυση νέας ΜΜΕ το 2012: 5,4 εργάσιμες ημέρες

Σαφής μείωση του αριθμού των ημερών για την ίδρυση νέας ΜΜΕ

Κόστος της εναρκτήριας φάσης το 2012: 372 EUR

Σαφής μείωση του μέσου κόστους της εναρκτήριας φάσης στην Ένωση σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς

Αριθμός των κρατών μελών όπου ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να αποκτηθούν οι άδειες (περιλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειών) για την έναρξη και άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας μιας επιχείρησης είναι ένας μήνας: 2

Σαφής αύξηση του αριθμού των κρατών μελών όπου ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να αποκτηθούν οι άδειες (περιλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειών) για την έναρξη και άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας μιας επιχείρησης είναι ένας μήνας

Αριθμός των κρατών μελών με υπηρεσία μιας στάσης για την έναρξη επιχειρήσεων ούτως ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να ολοκληρώνουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες (π.χ. εγγραφή στα μητρώα, εφορία, ΦΠΑ και κοινωνική ασφάλιση) μέσω ενιαίου διοικητικού σημείου επαφής, είτε φυσικού (γραφείου) είτε εικονικού (Διαδικτύου) ή και των δύο, το 2009: 18

Σαφής αύξηση του αριθμού των κρατών μελών με υπηρεσία μιας στάσης για την έναρξη επιχειρήσεων

A.3.

Μεταβολές στο ποσοστό των ΜΜΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές εντός ή εκτός της Ένωσης

Το 25 % των ΜΜΕ πραγματοποιεί εξαγωγές και το 13 % πραγματοποιεί εξαγωγές εκτός της Ένωσης (2009) (4).

Αύξηση του ποσοστού των ΜΜΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές και αύξηση του ποσοστού των ΜΜΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές εκτός της Ένωσης σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς


Γενικός στόχος:

2.

Ενθάρρυνση επιχειρηματικής νοοτροπίας και προώθηση της ίδρυσης και της ανάπτυξης ΜΜΕ

Δείκτης αντικτύπου

Παρούσα κατάσταση

Μακροπρόθεσμος στόχος και ορόσημο (2020)

B.1.

Μεταβολές στην ανάπτυξη των ΜΜΕ

Το 2010 οι ΜΜΕ παρείχαν άνω του 58 % του συνολικού κύκλου εργασιών της Ένωσης.

Αύξηση της παραγωγής (προστιθεμένης αξίας) των ΜΜΕ και των υπαλλήλων σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς

Συνολικός αριθμός εργαζομένων σε ΜΜΕ το 2010: 87,5 εκατομμύρια (67 % των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στην Ένωση)

B.2.

Μεταβολές στο ποσοστό των πολιτών της Ένωσης που επιθυμούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Το σχετικό ποσοστό μετράται κάθε δύο ή τρία έτη με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου. Τα τελευταίο διαθέσιμο ποσοστό (2012) ανέρχεται σε 37 % (το 2007 και το 2009 ήταν 45 %).

Αύξηση του ποσοστού των πολιτών της Ένωσης που θα ήθελαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς


Ειδικός στόχος:

Βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου και δανείων

Γ.

Χρηματοδοτικά μέσα ανάπτυξης

Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα (βάση αναφοράς)

Μακροπρόθεσμος στόχος (2020)

Γ.1.

Αριθμός επιχειρήσεων που επωφελούνται από χρηματοδότηση του χρέους

Από 31ης Δεκεμβρίου 2012 κινητοποιήθηκαν 13,4 δισεκατομμύρια EUR υπό μορφή χρηματοδότησης προς 219 000 ΜΜΕ (μηχανισμός εγγυήσεων υπέρ των ΜΜΕ - SMEG).

Το ύψος της χρηματοδότησης που κινητοποιείται να κυμαίνεται μεταξύ 14,3 δισεκατομμυρίων EUR και 21,5 δισεκατομμυρίων EUR· ο αριθμός των επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση επωφελούμενες από εγγυήσεις του προγράμματος COSME να κυμαίνεται μεταξύ 220 000 και 330 000

Γ.2.

Αριθμός επενδύσεων επιχειρηματικού κινδύνου από το πρόγραμμα COSME και συνολικός όγκος επενδύσεων

Από 31ης Δεκεμβρίου 2012 κινητοποιήθηκαν 2,3 δισεκατομμύρια EUR υπό μορφή επενδύσεων επιχειρηματικού κινδύνου προς 289 ΜΜΕ (μηχανισμός υψηλής ανάπτυξης και καινοτομίας για τις ΜΜΕ - GIF).

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων επιχειρηματικού κινδύνου να κυμαίνεται μεταξύ 2,6 δισεκατομμυρίων EUR και 3,9 δισεκατομμυρίων EUR· ο αριθμός των επιχειρήσεων που λαμβάνουν επενδύσεις επιχειρηματικού κινδύνου από το πρόγραμμα COSME να κυμαίνεται μεταξύ 360 και 540

Γ.3.

Δείκτης μόχλευσης

Δείκτης μόχλευσης για τον μηχανισμό SMEG 1:32

Δείκτης μόχλευσης για τον μηχανισμό GIF 1:6,7

Χρεωστικός τίτλος 1:20 - 1:30

Μετοχικός τίτλος 1:4 - 1:6 (5)

Γ.4.

Προσθετικότητα του EFG και του LGF

Προσθετικότητα του μηχανισμού SMEG: το 64 % των τελικών δικαιούχων του GIF δήλωσε ότι η υποστήριξη ήταν άκρως απαραίτητη για την εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Προσθετικότητα του GIF: το 62 % των τελικών δικαιούχων του GIF δήλωσε ότι η υποστήριξη ήταν άκρως απαραίτητη για την εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Αύξηση του ποσοστού των τελικών δικαιούχων που θεωρούν ότι ο EFG ή ο LGF παρέχουν χρηματοδότηση που δεν θα μπορούσε να έχει αποκτηθεί από άλλα μέσα σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς


Ειδικός στόχος:

Βελτίωση της πρόσβασης σε αγορές, κυρίως εντός της Ένωσης, αλλά και παγκοσμίως

Δ.

Διεθνής βιομηχανική συνεργασία

Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα (βάση αναφοράς)

Μακροπρόθεσμος στόχος (2020)

Δ.1.

Αριθμός περιπτώσεων βελτίωσης της ευθυγράμμισης μεταξύ των κανονισμών της Ένωσης και τρίτων χωρών για βιομηχανικά προϊόντα

Εκτιμάται ότι, όσον αφορά την κανονιστική συνεργασία με τους κύριους εμπορικούς εταίρους (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία, Καναδάς, Ινδία), υπάρχουν κατά μέσο όρο 2 σχετικοί τομείς σημαντικής ευθυγράμμισης τεχνικών κανονισμών.

4 σχετικοί τομείς σημαντικής ευθυγράμμισης των τεχνικών κανονισμών με τους κύριους εμπορικούς εταίρους (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία, Καναδάς, Ινδία)

Ε.

Δίκτυο «Enterprise Europe Network»

Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα (βάση αναφοράς)

Μακροπρόθεσμος στόχος (2020)

E.1.

Αριθμός υπογεγραμμένων συμφωνιών σύμπραξης

Αριθμός υπογεγραμμένων συμφωνιών σύμπραξης: 2 475 (2012)

Αριθμός υπογεγραμμένων συμφωνιών σύμπραξης: 2 500 ετησίως

E.2.

Αναγνώριση του δικτύου μεταξύ του πληθυσμού των ΜΜΕ

Η αναγνώριση του δικτύου μεταξύ του πληθυσμού των ΜΜΕ θα μετρηθεί το 2015.

Αύξηση της αναγνώρισης του δικτύου μεταξύ του πληθυσμού των ΜΜΕ σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς

E.3.

Ποσοστό ικανοποίησης πελατών (% ΜΜΕ που δηλώνουν ικανοποιημένες, προστιθέμενη αξία ειδικής υπηρεσίας παρεχόμενη από το δίκτυο).

Ποσοστό ικανοποίησης πελατών (% ΜΜΕ που δηλώνουν ικανοποιημένες, προστιθέμενη αξία συγκεκριμένης υπηρεσίας): 78 %

Ποσοστό ικανοποίησης πελατών (% ΜΜΕ που δηλώνουν ικανοποιημένες, προστιθέμενη αξία συγκεκριμένης υπηρεσίας): > 82 %

E.4.

Αριθμός ΜΜΕ που λαμβάνουν υπηρεσίες στήριξης

Αριθμός ΜΜΕ που λαμβάνουν υπηρεσίες στήριξης: 435 000 (2011)

Αριθμός ΜΜΕ που λαμβάνουν υπηρεσίες στήριξης: 500 000 ετησίως

E.5.

Αριθμός ΜΜΕ που χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ηλεκτρονικής ενημέρωσης) παρεχόμενες από το δίκτυο

2 εκατομμύρια ΜΜΕ ετησίως χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.

2,3 εκατομμύρια ΜΜΕ ετησίως να χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.


Ειδικός στόχος:

Βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης, ιδίως των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού

ΣΤ.

Δραστηριότητες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα (βάση αναφοράς)

Μακροπρόθεσμος στόχος (2020)

ΣΤ.1.

Αριθμός μέτρων απλούστευσης που εγκρίθηκαν

5 μέτρα απλούστευσης ετησίως (2010)

Τουλάχιστον 7 μέτρα απλούστευσης ετησίως

ΣΤ.2.

Διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου ανάλογα με τους στόχους

Οι έλεγχοι καταλληλότητας έχουν δρομολογηθεί από το 2010. Ο μόνος ενδιαφέρων έλεγχος καταλληλότητας έως τώρα είναι το συνεχιζόμενο πιλοτικό σχέδιο για την «έγκριση τύπου των οχημάτων με κινητήρα»

Δρομολόγηση έως και 5 ελέγχων καταλληλότητας κατά τη διάρκεια του προγράμματος COSME

ΣΤ.3.

Αριθμός κρατών μελών που χρησιμοποιούν το τεστ εκτίμησης επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα

Αριθμός κρατών μελών που χρησιμοποιούν το τεστ εκτίμησης επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα: 0

Σαφής αύξηση του αριθμού των κρατών μελών που χρησιμοποιούν το τεστ εκτίμησης επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα

ΣΤ.4.

Δράσεις των ΜΜΕ για αποτελεσματική χρήση των πόρων (από άποψη ενέργειας, πρώτων υλών ή ύδατος, ανακύκλωσης κ.λπ.)

Θα μετρώνται σε τακτική βάση, λ.χ. μέσω έρευνας του Ευρωβαρομέτρου.

Αύξηση του ποσοστού των ΜΜΕ της Ένωσης που αναλαμβάνουν μία τουλάχιστον δράση για την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων (από άποψη ενέργειας, πρώτων υλών ή ύδατος, ανακύκλωσης κ.λπ.) σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς (αρχική μέτρηση)

Αύξηση του ποσοστού των ΜΜΕ της Ένωσης που σχεδιάζουν να εφαρμόζουν πρόσθετες δράσεις για την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων (από άποψη ενέργειας, πρώτων υλών ή ύδατος, ανακύκλωσης κ.λπ.) κάθε δύο έτη σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς (αρχική μέτρηση)

Ζ.

Ανάπτυξη πολιτικής για τις ΜΜΕ

Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα (βάση αναφοράς)

Μακροπρόθεσμος στόχος (2020)

Ζ.1.

Αριθμός κρατών μελών που χρησιμοποιούν το τεστ ΜΜΕ

Αριθμός κρατών μελών που χρησιμοποιούν το τεστ ΜΜΕ: 15

Σαφής αύξηση του αριθμού των κρατών μελών που χρησιμοποιούν το τεστ ΜΜΕ


Ειδικός στόχος:

Βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης, ιδίως των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού

Η.

Τουρισμός

Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα (βάση αναφοράς)

Μακροπρόθεσμος στόχος (2020)

Η.1.

Συμμετοχή σε σχέδια διακρατικής συνεργασίας

Τρεις χώρες καλύφθηκαν ανά πρόγραμμα το 2011.

Αύξηση του αριθμού των κρατών μελών που συμμετέχουν σε σχέδια διακρατικής συνεργασίας χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα COSME σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς

H.2.

Αριθμός προορισμών που υιοθετούν τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας

Συνολικός αριθμός βραβευθέντων Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας: 98 (κατά μέσο όρο 20 ετησίως – το 2007-10, το 2008-20, το 2009-22, το 2010-25, το 2011-21)

Περισσότεροι από 200 προορισμοί να υιοθετήσουν τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού των Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας (περίπου 20 ετησίως).

Θ.

Νέες επιχειρηματικές ιδέες

Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα (βάση αναφοράς)

Μακροπρόθεσμος στόχος (2020)

Θ.1.

Αριθμός νέων προϊόντων/υπηρεσιών στην αγορά

Θα μετρώνται σε τακτική βάση.

(Έως τώρα η δραστηριότητα αυτή περιορίστηκε σε αναλυτικό έργο περιορισμένης κλίμακας).

Αύξηση του συσσωρευμένου αριθμού νέων προϊόντων/υπηρεσιών σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς (αρχική μέτρηση)


Ειδικός στόχος:

Προώθηση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής νοοτροπίας

Ι.

Στήριξη της επιχειρηματικότητας

Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα (βάση αναφοράς)

Μακροπρόθεσμος στόχος (2020)

Ι.1.

Αριθμός των κρατών μελών που εφαρμόζουν λύσεις επιχειρηματικότητας βάσει ορθών πρακτικών εντοπισμένων μέσω του προγράμματος

Αριθμός κρατών μελών που εφαρμόζουν λύσεις επιχειρηματικότητας: 22 (2010)

Σαφής αύξηση του αριθμού των κρατών μελών που εφαρμόζουν λύσεις επιχειρηματικότητας

Ι.2.

Αριθμός των κρατών μελών που εφαρμόζουν λύσεις επιχειρηματικότητας με στόχο τους δυνητικούς, τους νεοεμφανιζόμενους, τους νέους επιχειρηματίες και τις γυναίκες επιχειρηματίες καθώς και άλλες ειδικές ομάδες-στόχους

Επί του παρόντος, 12 κράτη μέλη συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο καθοδήγησης για γυναίκες επιχειρηματίες. Επί του παρόντος, 6 κράτη μέλη και 2 περιφέρειες διαθέτουν ειδική στρατηγική για την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα, 10 κράτη μέλη έχουν ενσωματώσει σε ευρύτερες στρατηγικές δια βίου μάθησης τους εθνικούς στόχους σχετικά με την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και 8 κράτη μέλη συζητούν αυτό το διάστημα στρατηγικές επιχειρηματικότητας.

Σαφής αύξηση του αριθμού των κρατών μελών που εφαρμόζουν λύσεις επιχειρηματικότητας με στόχο τους δυνητικούς, τους νεοεμφανιζόμενους, τους νέους επιχειρηματίες και τις γυναίκες επιχειρηματίες καθώς και άλλες ειδικές ομάδες-στόχους σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς


(1)  Οι δείκτες αναφέρονται σε εξελίξεις στον τομέα της πολιτικής για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία. Η Επιτροπή δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την επίτευξη των ως άνω στόχων. Διάφοροι άλλοι παράγοντες τους οποίους δεν ελέγχει η Επιτροπή επηρεάζουν επίσης τα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα.

(2)  Οικολογικά προϊόντα και οικολογικές υπηρεσίες είναι όσα έχουν πρωταρχική λειτουργία τη μείωση του κινδύνου προς το περιβάλλον και την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης και των πόρων. Περιλαμβάνονται επίσης τα προϊόντα με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα (με οικολογικό σχεδιασμό, οικολογικό σήμα, εκ βιολογικής παραγωγής και με σημαντικό ποσοστό ανακυκλωμένου περιεχομένου). Πηγή: Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 342, «ΜΜΕ, αποτελεσματική χρήση των πόρων και οικολογικές αγορές».

(3)  Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 31ης Μαΐου 2011 περιείχαν έκκληση προς τα κράτη μέλη, κατά περίπτωση, να μειώσουν, έως το 2012, τον χρόνο έναρξης νέων επιχειρήσεων σε τρεις εργάσιμες ημέρες και το αντίστοιχο κόστος στο ποσό των 100 EUR καθώς και, έως το τέλος του 2013, τον απαιτούμενο χρόνο για την έκδοση αδειών έναρξης και άσκησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας μιας επιχείρησης σε τρεις μήνες.

(4)  «Internationalisation of European SMEs» («Διεθνοποίηση των ευρωπαϊκών ΜΜΕ»), EIM, 2010, http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/market-access/files/internationalisation_of_european_smes_final_en.pdf

(5)  1 EUR από τον προϋπολογισμό της Ένωσης θα έχει ως αποτέλεσμα 20-30 EUR σε χρηματοδότηση και 4-6 EUR σε επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια κατά τη διάρκεια ζωής του προγράμματος COSME.