4.12.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 323/37


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 3ης Δεκεμβρίου 2013

για τη μείωση της παρουσίας διοξινών, φουρανίων και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB) στις ζωοτροφές και τα τρόφιμα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2013/711/ΕΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Έχουν ληφθεί πολλά μέτρα στο πλαίσιο μιας γενικής στρατηγικής για τη μείωση της παρουσίας διοξινών, φουρανίων και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB) στις ζωοτροφές και τα τρόφιμα.

(2)

Τα μέγιστα επίπεδα διοξινών και το άθροισμα διοξινών και παρόμοιων με τις διοξίνες PCB έχουν καθοριστεί για τις ζωοτροφές με την οδηγία 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) και για τα τρόφιμα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής (2).

(3)

Για να ενθαρρυνθεί μια προδραστική προσέγγιση για τη μείωση των διοξινών και των παρόμοιων με τις διοξίνες PCB στα τρόφιμα, έχουν καθοριστεί επίπεδα δράσης για τις διοξίνες και τα παρόμοια με τις διοξίνες PCB στα τρόφιμα με τη σύσταση 2011/516/ΕΕ της Επιτροπής (3) και για τις διοξίνες και τα παρόμοια με διοξίνες PCB στις ζωοτροφές με την οδηγία 2002/32/ΕΚ.

(4)

Τα επίπεδα δράσης αποτελούν εργαλείο για τις αρμόδιες αρχές και τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών για την επισήμανση των περιπτώσεων εκείνων στις οποίες είναι σκόπιμο να προσδιοριστεί η πηγή μόλυνσης και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση ή την εξάλειψή της.

(5)

Επειδή οι πηγές των διοξινών και των παρόμοιων με τις διοξίνες PCB είναι διαφορετικές, πρέπει να καθοριστούν ξεχωριστά επίπεδα δράσης, αφενός, για τις διοξίνες και, αφετέρου, για τα παρόμοια με τις διοξίνες PCB.

(6)

Είναι πλέον σκόπιμο να γίνει η σύσταση ότι η παρουσία διοξινών, παρόμοιων με τις διοξίνες PCB και μη παρόμοιων με τις διοξίνες PCB στα αυγά ελεύθερης βοσκής, τα βιολογικά αυγά, το ήπαρ αρνιών και προβάτων, τα κινεζικά καβούρια, τα αποξηραμένα βότανα και τις αργίλους ως συμπλήρωμα διατροφής υπόκειται σε εντατική παρακολούθηση.

(7)

Επιπλέον, είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι τα επίπεδα δράσης, που εκφράζονται με βάση το προϊόν, αναφέρονται σε υγρό βάρος.

(8)

Επομένως, η σύσταση 2011/516/ΕΕ θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα σύσταση,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

1.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διενεργούν, ανάλογα με την παραγωγή τους, τη χρήση και την κατανάλωση ζωοτροφών και τροφίμων, έλεγχο με τυχαία δειγματοληψία για την παρουσία διοξινών και παρόμοιων με τις διοξίνες PCB, καθώς και μη παρόμοιων με τις διοξίνες PCB.

2.

Εκτός από τον έλεγχο που αναφέρεται στο σημείο 1, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ελέγχουν συγκεκριμένα την παρουσία διοξινών, παρόμοιων με τις διοξίνες PCB και μη παρόμοιων με τις διοξίνες PCB στα ακόλουθα προϊόντα:

α)

αυγά ελεύθερης βοσκής και βιολογικά αυγά·

β)

ήπαρ αρνιών και προβάτων·

γ)

κινεζικά καβούρια, όσον αφορά:

i)

σάρκα αποφύσεων (ξεχωριστά),

ii)

φαιό κρέας (ξεχωριστά)

iii)

το συνολικό προϊόν (με υπολογισμό, λαμβανομένων υπόψη των επιπέδων που διαπιστώθηκαν σε σάρκα από αποφύσεις και φαιό κρέας και τη σχετική αναλογία)·

δ)

αποξηραμένα αρωματικά φυτά (ζωοτροφές και τρόφιμα)·

ε)

αργίλους που πωλούνται ως συμπλήρωμα τροφίμων.

3.

Σε περιπτώσεις μη τήρησης των διατάξεων της οδηγίας 2002/32/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 και σε περιπτώσεις που τα επίπεδα των διοξινών και/ή των παρόμοιων με τις διοξίνες PCB διαπιστώνεται ότι υπερβαίνουν τα επίπεδα δράσης που ορίζονται στο παράρτημα της παρούσας σύστασης όσον αφορά τα τρόφιμα και στο παράρτημα II της οδηγίας 2002/32/ΕΚ όσον αφορά τις ζωοτροφές, τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με τους υπευθύνους επιχειρήσεων,

α)

διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης·

β)

λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση ή την εξάλειψη της πηγής μόλυνσης.

4.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν όλα τα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση των διοξινών, των παρόμοιων με τις διοξίνες PCB και των μη παρόμοιων με τις διοξίνες PCB στις ζωοτροφές και τα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με τα ευρήματά τους, τα αποτελέσματα των ερευνών τους και τα μέτρα που λαμβάνουν για να μειώσουν ή να εξαλείψουν την πηγή μόλυνσης.

Η παρούσα σύσταση αντικαθιστά τη σύσταση 2011/516/ΕΕ.

Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013.

Για την Επιτροπή

Tonio BORG

Μέλος της Επιτροπής


(1)  Οδηγία 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 2002, σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές (ΕΕ L 140 της 30.5.2002, σ. 10).

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, για καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα (ΕΕ L 364 της 20.12.2006, σ. 5).

(3)  Σύσταση 2011/516/ΕΕ της Επιτροπής, της 23ης Αυγούστου 2011, για τη μείωση της παρουσίας διοξινών, φουρανίων και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB) σε ζωοτροφές και τρόφιμα (ΕΕ L 218 της 24.8.2011, σ. 23).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«Διοξίνες + φουράνια (WHO-TEQ)» είναι το άθροισμα πολυχλωριωμένων διβενζο-p-διοξινών (PCDD) και πολυχλωριωμένων διβενζοφουρανίων (PCDF), εκφρασμένο ως συγκέντρωση ισοδυνάμου τοξικότητας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), με τη χρησιμοποίηση των συντελεστών ισοδυνάμου τοξικότητας της ΠΟΥ (WHO-TEF).

β)

«Παρόμοια με διοξίνες PCB (WHO-TEQ)» είναι το άθροισμα πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB), εκφραζόμενο ως συγκέντρωση ισοδυνάμου τοξικότητας της ΠΟΥ, με τη χρησιμοποίηση των συντελεστών ισοδυνάμου τοξικότητας της ΠΟΥ (WHO-TEF).

γ)

«WHO-TEF» είναι οι συντελεστές ισοδυνάμου τοξικότητας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τον άνθρωπο με βάση τα συμπεράσματα της συνεδρίασης εμπειρογνωμόνων του διεθνούς προγράμματος για την ασφάλεια των χημικών ουσιών (IPCS) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που διεξήχθη στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2005 [Martin van den Berg et al., The 2005 World Health Organization Re-evaluation of Human and Mammalian Toxic Equivalency Factors for Dioxins and Dioxin-like Compounds. Toxicological Sciences 93(2), 223–241 (2006)].

Τροφιμα

Επιπεδο δρασησ για διοξινεσ + φουρανια (WHO-TEQ) (1)

Επιπεδο δρασησ για παρομοια με τισ διοξινεσ PCB (WHO-TEQ) (1)

Κρέας και προϊόντα με βάση το κρέας (εξαιρουμένων των βρώσιμων εντοσθίων) (2) των ακόλουθων ζώων:

 

 

βοοειδή και πρόβατα

1,75 pg/g λίπους (3)

1,75 pg/g λίπους (3)

πουλερικά

1,25 pg/g λίπους (3)

0,75 pg/g λίπους (3)

χοίροι

0,75 pg/g λίπους (3)

0,50 pg/g λίπους (3)

Μείγματα από λίπη

1,00 pg/g λίπους (3)

0,75 pg/g λίπους (3)

Σάρκα ψαριών ιχθυοτροφείου και προϊόντα ψαριών ιχθυοτροφείου

1,50 pg/g υγρού βάρους

2,50 pg/g υγρού βάρους

Νωπό γάλα (2) και γαλακτοκομικά προϊόντα (2), συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ουσιών του βουτύρου

1,75 pg/g λίπους (3)

2,00 pg/g λίπους (3)

Αυγά κότας και προϊόντα με βάση τα αυγά (2)

1,75 pg/g λίπους (3)

1,75 pg/g λίπους (3)

Άργιλοι ως συμπλήρωμα διατροφής

0,50 pg/g υγρού βάρους

0,35 pg/g υγρού βάρους

Φρούτα, λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των νωπών αρωματικών φυτών) και σιτηρά (4)

0,30 pg/g υγρού βάρους

0,10 pg/g υγρού βάρους


(1)  Ανώτατα όρια συγκέντρωσης: τα ανώτατα όρια συγκέντρωσης υπολογίζονται βάσει της παραδοχής ότι όλες οι τιμές των διαφόρων ομοειδών ουσιών που είναι μικρότερες από το όριο προσδιορισμού είναι ίσες με το όριο προσδιορισμού.

(2)  Τρόφιμα που απαριθμούνται σ’ αυτή την κατηγορία όπως καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55).

(3)  Τα επίπεδα δράσης δεν ισχύουν για τρόφιμα που περιέχουν λίπος σε ποσοστό μικρότερο από 2 %.

(4)  Για αποξηραμένα φρούτα και αποξηραμένα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων αρωματικών φυτών), το επίπεδο δράσης είναι 0,5 pg/g για τις διοξίνες και τα φουράνια και 0,35 pg/g για τα παρόμοια με τις διοξίνες PCB, εκφραζόμενα στο προϊόν, όπως πωλείται.