11.5.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 122/22


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 445/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 10ης Μαΐου 2011

για σύστημα πιστοποίησης φορέων υπεύθυνων για τη συντήρηση εμπορευματικών φορταμαξών και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 653/2007

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2004/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την ασφάλεια των κοινοτικών σιδηροδρόμων και την τροποποίηση της οδηγίας 95/18/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις άδειες σε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και την οδηγία 2001/14/ΕΚ σχετικά με την κατανομή της χωρητικότητας των σιδηροδρομικών υποδομών και τις χρεώσεις για τη χρήση σιδηροδρομικής υποδομής, καθώς και με την πιστοποίηση ασφάλειας (1), και ιδίως το άρθρο 14α,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, της 8ης Ιουλίου 2010, σχετικά με σύστημα πιστοποίησης φορέων υπεύθυνων για τη συντήρηση,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 2004/49/ΕΚ αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά των υπηρεσιών σιδηροδρομικών μεταφορών με τον καθορισμό κοινών αρχών για τη διαχείριση, τη ρύθμιση και την εποπτεία της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Η οδηγία 2004/49/ΕΚ προβλέπει επίσης ότι πρέπει να διαμορφωθεί πλαίσιο, το οποίο θα εξασφαλίζει ίσους όρους για όλους τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των εμπορευματικών φορταμαξών, με την εφαρμογή ιδίων απαιτήσεων πιστοποίησης σε όλη την Ένωση.

(2)

Σκοπός του συστήματος πιστοποίησης είναι η θέσπιση πλαισίου εναρμόνισης των απαιτήσεων και των μεθόδων αξιολόγησης της ικανότητας των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση ανά την Ένωση.

(3)

Με την επιφύλαξη της ευθύνης των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και των διαχειριστών υποδομών για την ασφαλή λειτουργία των αμαξοστοιχιών, ο υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας πρέπει να διασφαλίζει, με σύστημα συντήρησης, ότι οι εμπορευματικές φορτάμαξες, για τη συντήρηση των οποίων είναι υπεύθυνος, βρίσκονται σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας. Λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης ποικιλίας μεθόδων σχεδιασμού και συντήρησης, αυτό το σύστημα συντήρησης πρέπει να βασίζεται σε διαδικασίες.

(4)

Οι διαχειριστές υποδομών χρειάζεται να χρησιμοποιούν εμπορευματικές φορτάμαξες για να μεταφέρουν υλικά κατασκευών ή εργασιών συντήρησης υποδομών. Όταν χειρίζονται εμπορευματικές φορτάμαξες προς το σκοπό αυτό, οι διαχειριστές υποδομών ενεργούν με την ιδιότητα της σιδηροδρομικής επιχείρησης. Η αξιολόγηση της ικανότητας του διαχειριστή υποδομής να χειρίζεται εμπορευματικές φορτάμαξες για τον σκοπό αυτό πρέπει να αποτελεί μέρος της αξιολόγησής του για τη χορήγηση αδείας ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 11 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ.

(5)

Οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι που διενεργούνται πριν την αναχώρηση αμαξοστοιχίας ή κατά τη διαδρομή εκτελούνται εν γένει από το επιχειρησιακό προσωπικό των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων ή των διαχειριστών υποδομών, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας, με βάση το άρθρο 4 παράγραφος 3 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ.

(6)

Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις ή οι διαχειριστές υποδομών εξασφαλίζουν, μέσω δικού τους συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας, τον έλεγχο όλων των κινδύνων που σχετίζονται με τη δραστηριότητά τους, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής σε υπεργολάβους. Προς τον σκοπό αυτό, η σιδηροδρομική επιχείρηση στηρίζεται σε συμβατικές ρυθμίσεις με φορείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη συντήρηση όλων των φορταμαξών που χρησιμοποιεί η επιχείρηση. Η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να είναι σύμβαση μεταξύ της σιδηροδρομικής επιχείρησης και του υπεύθυνου για τη συντήρηση φορέα ή σειρά συμβάσεων στις οποίες εμπλέκονται άλλα μέρη, όπως ο κάτοχος. Οι συμβάσεις αυτές πρέπει να ανταποκρίνονται στις διαδικασίες που περιγράφονται από τη σιδηροδρομική επιχείρηση ή τον διαχειριστή υποδομών στο δικό τους σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας, καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών.

(7)

Σύμφωνα με την οδηγία 2004/49/ΕΚ, το πιστοποιητικό υπεύθυνου για τη συντήρηση φορέα (πιστοποιητικό ΥΣΦ) ισχύει σε ολόκληρη την Ένωση. Τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από φορείς τρίτων χωρών, οι οποίοι διορίζονται βάσει ισοδύναμων κριτηρίων και πληρούν προϋποθέσεις ισοδύναμες με αυτές που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό, κανονικά γίνονται δεκτά ως ισότιμα με τα πιστοποιητικά ΥΣΦ που εκδίδονται στην Ένωση.

(8)

Η αξιολόγηση αίτησης για την έκδοση πιστοποιητικού ΥΣΦ από οργανισμό πιστοποίησης αποτελεί αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούντος να διαχειρίζεται δραστηριότητες συντήρησης και να εκτελεί τα επιχειρησιακά καθήκοντα της συντήρησης είτε ο ίδιος είτε μέσω συμβάσεων με άλλους φορείς, όπως συνεργεία συντήρησης, που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών ή τμημάτων τους.

(9)

Στο σύστημα διαπίστευσης προβλέπεται εργαλείο διαχείρισης των κινδύνων, με το οποίο διασφαλίζεται ότι οι διαπιστευμένοι οργανισμοί είναι αρμόδιοι να εκτελούν το έργο που αναλαμβάνουν. Επιπλέον, η διαπίστευση θεωρείται ως μέσο εξασφάλισης εθνικής και διεθνούς αναγνώρισης των πιστοποιητικών ΥΣΦ που εκδίδουν οι διαπιστευμένοι φορείς.

(10)

Για να διαμορφωθεί ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους οργανισμούς πιστοποίησης να διενεργούν ελέγχους σε πιστοποιημένους υπεύθυνους για τη συντήρηση φορείς σε ολόκληρη την Ένωση, είναι σημαντικό όλοι οι οργανισμοί που είναι σε θέση να χορηγούν πιστοποιητικά σε οποιονδήποτε υπεύθυνο για τη συντήρηση φορέα («οργανισμοί πιστοποίησης») να συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό την εναρμόνιση των προσεγγίσεων πιστοποίησης. Ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά τη διαπίστευση καθορίζονται και εγκρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

(11)

Για την αξιολόγηση της διαδικασίας πιστοποίησης που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, είναι σημαντικό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ο Οργανισμός) να επιβλέπει την ανάπτυξη του συστήματος πιστοποίησης. Ο Οργανισμός, για να είναι σε θέση να ασκήσει αυτή τη λειτουργία, χρειάζεται να συλλέγει πληροφορίες για τη φύση των οργανισμών πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και για τον αριθμό των πιστοποιητικών που εκδίδουν σε υπεύθυνους για τη συντήρηση φορείς. Είναι επίσης σημαντικό ο Οργανισμός να διευκολύνει τον συντονισμό μεταξύ οργανισμών πιστοποίησης.

(12)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 653/2007 της Επιτροπής, της 13ης Ιουνίου 2007, σχετικά με τη χρήση κοινού ευρωπαϊκού εντύπου για τα πιστοποιητικά ασφαλείας και για τα έγγραφα της αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και σχετικά με την εγκυρότητα της πιστοποιητικών ασφαλείας που εκδίδονται σύμφωνα με την οδηγία 2001/14/ΕΚ (3), προβλέπει τυποποιημένο έντυπο πιστοποιητικού ασφάλειας. Το έντυπο αυτό πρέπει να επικαιροποιείται, ώστε να συμπεριλαμβάνει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τους υπεύθυνους για τη συντήρηση φορείς. Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 653/2007 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(13)

Ενόσω εκκρεμεί η πλήρης εφαρμογή του συστήματος πιστοποίησης του υπεύθυνου για τη συντήρηση φορέα που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, η ισχύς των υφιστάμενων πρακτικών για την πιστοποίηση υπεύθυνων για τη συντήρηση φορέων και συνεργείων συντήρησης αναγνωρίζεται για μια μεταβατική περίοδο, ώστε να εξασφαλισθεί αδιάλειπτη εκτέλεση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ιδίως των διεθνών. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, οι εθνικές αρχές ασφαλείας πρέπει να προσδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην ισοδυναμία και το αντικείμενο των διαφόρων πρακτικών πιστοποίησης.

(14)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε βάσει του άρθρου 27 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

1.   Με τον παρόντα κανονισμό θεσπίζεται σύστημα πιστοποίησης των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση εμπορευματικών φορταμαξών, όπως ορίζεται στο άρθρο 14α της οδηγίας 2004/49/ΕΚ.

2.   Σκοπός του συστήματος πιστοποίησης είναι η παροχή στοιχείων που αποδεικνύουν ότι υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας έχει καθιερώσει σύστημα συντήρησης και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό για να εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία κάθε εμπορευματικής φορτάμαξας για την οποία είναι υπεύθυνος.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1.   Το σύστημα πιστοποίησης εφαρμόζεται σε κάθε φορέα που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση εμπορευματικών φορταμαξών χρησιμοποιούμενων στο σιδηροδρομικό δίκτυο εντός της Ένωσης.

2.   Τα συνεργεία συντήρησης ή οποιοσδήποτε οργανισμός που αναλαμβάνουν μέρος των καθηκόντων, τα οποία καθορίζονται στο άρθρο 4 μπορούν να εφαρμόζουν το σύστημα πιστοποίησης εθελοντικά, με βάση τις αρχές που ορίζονται στο άρθρο 8 και το παράρτημα I.

3.   Οι αναφορές του διαχειριστή υποδομής στα άρθρα 5, 7 και 12 νοούνται ότι αφορούν τις δραστηριότητές του με εμπορευματικές φορτάμαξες για τη μεταφορά υλικών κατασκευών ή εργασιών συντήρησης υποδομών. Ο διαχειριστής υποδομών, όταν εκμεταλλεύεται εμπορευματικές φορτάμαξες προς το σκοπό αυτό, ενεργεί με την ιδιότητα σιδηροδρομικής επιχείρησης.

Άρθρο 3

Ορισμοί

1.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 3 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ.

2.   Επιπλέον, νοούνται ως:

α)

«διαπίστευση», η διαπίστευση κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008·

β)

«πιστοποιητικό ΥΣΦ», πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε φορέα υπεύθυνο για τη συντήρηση κατά την έννοια του άρθρου 14α παράγραφος 4 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ·

γ)

«οργανισμός πιστοποίησης», οργανισμός που έχει ορισθεί σύμφωνα με το άρθρο 10, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση φορέων υπεύθυνων για τη συντήρηση με βάση τα κριτήρια του παραρτήματος ΙΙ·

δ)

«εμπορευματική φορτάμαξα», μη αυτοκινούμενο όχημα τα οποίο έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή άλλων υλικών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες όπως η κατασκευή ή η συντήρηση υποδομών·

ε)

«συνεργείο συντήρησης», κινητή ή σταθερή οντότητα αποτελούμενη από προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με διοικητικές αρμοδιότητες, εργαλεία και εξοπλισμό για τη συντήρηση οχημάτων, εξαρτημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων ή υποσυστημάτων οχημάτων·

στ)

«διάθεση σε λειτουργία», η διαβεβαίωση προς τον διαχειριστή συντήρησης του στόλου εκ μέρους της οντότητας που εκτελεί τη συντήρηση ότι η συντήρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις εντολές συντήρησης·

ζ)

«επαναφορά σε λειτουργία», η διαβεβαίωση, βάσει διάθεσης σε λειτουργία, προς τον χρήστη, όπως σιδηροδρομική επιχείρηση ή κάτοχο, εκ μέρους της οντότητας που εκτελεί τη συντήρηση, ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες εργασίες συντήρησης και ότι η φορτάμαξα, η οποία είχε αποσυρθεί, είναι σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας, ενδεχομένως με προσωρινούς περιορισμούς χρήσης.

Άρθρο 4

Σύστημα συντήρησης

1.   Το σύστημα συντήρησης συνίσταται στις ακόλουθες λειτουργίες:

α)

λειτουργία διαχείρισης, η οποία αφορά την εποπτεία και τον συντονισμό των καθηκόντων συντήρησης που αναφέρονται στα σημεία β) έως δ) και διασφαλίζει την κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας της εμπορευματικής φορτάμαξας στο σιδηροδρομικό σύστημα·

β)

λειτουργία ανάπτυξης σε θέματα συντήρησης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται η διαχείριση της τεκμηρίωσης που αφορά τη συντήρηση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της διάταξης, με βάση τον σχεδιασμό και τα λειτουργικά δεδομένα, καθώς και με βάση τις επιδόσεις και την αποκτώμενη εμπειρία·

γ)

λειτουργία διαχείρισης της συντήρησης του στόλου, με την οποία γίνεται η απόσυρση εμπορευματικής φορτάμαξας για συντήρηση και η επαναφορά της σε λειτουργία μετά τη συντήρηση· και

δ)

λειτουργία παράδοσης της συντήρησης, με την οποία παραδίδεται η απαιτούμενη τεχνική συντήρηση των εμπορευματικών φορταμαξών ή τμημάτων αυτών και η τεκμηρίωση διάθεσης σε λειτουργία.

2.   Ο υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας διασφαλίζει ότι οι λειτουργίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 είναι σύμφωνες προς τις απαιτήσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης που ορίζονται στο παράρτημα III.

3.   Ο υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας ασκεί ο ίδιος τις διοικητικές λειτουργίες, μπορεί όμως να αναθέσει τις λειτουργίες συντήρησης που αναφέρονται στα στοιχεία β) έως δ) της παραγράφου 1, ή τμήματα αυτών, σε άλλα συμβαλλόμενα μέρη με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 8. Όταν πραγματοποιείται εξωτερική ανάθεση, ο υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας εξασφαλίζει ότι εφαρμόζονται οι αρχές που καθορίζονται στο παράρτημα I.

4.   Ανεξάρτητα από το σύστημα εξωτερικής ανάθεσης που εφαρμόζεται, ο υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποτέλεσμα των εργασιών συντήρησης που διαχειρίζεται και καθιερώνει σύστημα παρακολούθησης των επιδόσεων των δραστηριοτήτων αυτών.

Άρθρο 5

Σχέσεις μεταξύ μερών εμπλεκόμενων στη διαδικασία συντήρησης

1.   Κάθε σιδηροδρομική επιχείρηση ή διαχειριστής υποδομών εξασφαλίζει ότι για τις εμπορευματικές φορτάμαξες που χρησιμοποιεί, πριν την αναχώρησή τους, υπάρχει πιστοποιημένος φορέας υπεύθυνος για τη συντήρησή τους και ότι η χρήση της φορτάμαξας αντιστοιχεί στο πεδίο εφαρμογής του πιστοποιητικού.

2.   Όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία συντήρησης ανταλλάσσουν σχετικές με τη συντήρηση πληροφορίες, σύμφωνα με τα κριτήρια των τμημάτων I.7 και I.8 του παραρτήματος III.

3.   Με βάση συμβατικές ρυθμίσεις, σιδηροδρομική επιχείρηση μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για επιχειρησιακούς σκοπούς σχετικά με τη συντήρηση εμπορευματικής φορτάμαξας. Ο υπεύθυνος για τη συντήρηση της εμπορευματικής φορτάμαξας φορέας απαντά στα αιτήματα αυτά, είτε απευθείας είτε μέσω άλλων συμβαλλομένων μερών.

4.   Με βάση συμβατικές ρυθμίσεις, υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας μπορεί να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία εμπορευματικής φορτάμαξας. Η σιδηροδρομική επιχείρηση ή ο διαχειριστής υποδομών απαντά στα αιτήματα αυτά, είτε απευθείας είτε μέσω άλλων συμβαλλομένων μερών.

5.   Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη ανταλλάσσουν πληροφορίες για δυσλειτουργίες, ατυχήματα, συμβάντα, παρ’ολίγον ατυχήματα και άλλα επικίνδυνα περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια, καθώς και σχετικά με τον πιθανό περιορισμό της χρήσης εμπορευματικών φορταμαξών.

6.   Τα πιστοποιητικά υπεύθυνων για τη συντήρηση φορέων γίνονται δεκτά ως αποδεικτικά της ικανότητας σιδηροδρομικής επιχείρησης ή διαχειριστή υποδομών να εκπληρώνει τις απαιτήσεις που διέπουν τη συντήρηση και τον έλεγχο των εργολάβων και προμηθευτών που προβλέπονται στο παράρτημα II, σημεία B.1, B.2, B.3 και Γ.1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1158/2010 της Επιτροπής, της 9ης Δεκεμβρίου 2010, περί κοινής μεθόδου ασφάλειας για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις απόκτησης έγκρισης σιδηροδρομικής ασφάλειας (4), και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1169/2010 της Επιτροπής, της 10ηςΔεκεμβρίου 2010, περί κοινής μεθόδου ασφάλειας για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις απόκτησης έγκρισης σιδηροδρομικής ασφάλειας (5), εκτός εάν η εθνική αρχή ασφάλειας μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη σοβαρού κινδύνου σε επίπεδο ασφαλείας.

7.   Εάν συμβαλλόμενο μέρος, ιδίως σιδηροδρομική επιχείρηση, έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι συγκεκριμένος υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας δεν συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις του άρθρου 14α παράγραφος 3 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ ή προς τις απαιτήσεις πιστοποίησης του παρόντος κανονισμού, ενημερώνει αμέσως τον οργανισμό πιστοποίησης σχετικά. Ο οργανισμός πιστοποίησης λαμβάνει κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ελέγξει εάν ισχυρισμός περί μη συμμόρφωσης είναι δικαιολογημένος και ενημερώνει σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνάς του τα εμπλεκόμενα μέρη (συμπεριλαμβανομένης της αρμόδιας εθνικής αρχής για την ασφάλεια, εάν υπάρχει).

8.   Σε περίπτωση αλλαγής του υπεύθυνου για τη συντήρηση φορέα, ο κάτοχος καταχώρισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), ενημερώνει σε εύθετο χρόνο τον φορέα καταχώρισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της απόφασης 2007/756/ΕΚ της Επιτροπής (7), ώστε αυτός να είναι σε θέση να επικαιροποιήσει το εθνικό μητρώο φορταμαξών.

Ο πρώην υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας παραδίδει το φάκελο συντήρησης είτε στον κάτοχο καταχώρισης είτε στο νέο υπεύθυνο για τη συντήρηση φορέα.

Ο πρώην υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας απαλλάσσεται των ευθυνών του όταν αφαιρείται από το εθνικό μητρώο φορταμαξών. Εάν, κατά την ημερομηνία αφαίρεσης του πρώην υπεύθυνου για τη συντήρηση φορέα, κανένας νέος φορέας δεν αποδεχθεί την ιδιότητα του φορέα συντήρησης, η καταχώριση της φορτάμαξας αναστέλλεται.

Άρθρο 6

Φορείς πιστοποίησης

1.   Τα πιστοποιητικά ΥΣΦ χορηγούνται από οποιονδήποτε αρμόδιο οργανισμό πιστοποίησης που έχει επιλέξει ο αιτών υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας.

2.   Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οργανισμοί πιστοποίησης συμμορφώνονται προς τα γενικά κριτήρια και τις αρχές που ορίζονται στο παράρτημα II, καθώς και προς κάθε μεταγενέστερο κλαδικό καθεστώς διαπίστευσης.

3.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλίζουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους οργανισμούς πιστοποίησης υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

4.   Για την εναρμόνιση των προσεγγίσεων αξιολόγησης των αιτήσεων, οι οργανισμοί πιστοποίησης συνεργάζονται μεταξύ τους, τόσο εντός των κρατών μελών όσο και σε ολόκληρη την Ένωση.

5.   Ο Οργανισμός οργανώνει και διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών πιστοποίησης.

Άρθρο 7

Σύστημα πιστοποίησης υπεύθυνων για τη συντήρηση φορέων

1.   Η πιστοποίηση βασίζεται σε αξιολόγηση της ικανότητας του υπεύθυνου για τη συντήρηση φορέα ότι πληροί τις σχετικές απαιτήσεις του παραρτήματος III και ότι μπορεί να τις εφαρμόσει με συνέπεια. Περιλαμβάνει σύστημα επιτήρησης για την εξασφάλιση διαρκούς συμμόρφωσης προς τις ισχύουσες απαιτήσεις μετά τη χορήγηση του πιστοποιητικού ΥΣΦ.

2.   Οι υπεύθυνοι για τη συντήρηση φορείς υποβάλλουν αίτηση πιστοποίησης χρησιμοποιώντας το σχετικό έντυπο του παραρτήματος IV και παρέχουν τα δικαιολογητικά των διαδικασιών που ορίζονται στο παράρτημα III. Διαβιβάζουν έγκαιρα όλες τις συμπληρωματικές πληροφορίες που ζητεί ο οργανισμός πιστοποίησης. Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων, οι οργανισμοί πιστοποίησης εφαρμόζουν τις απαιτήσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης που καθορίζονται στο παράρτημα III.

3.   Ο οργανισμός πιστοποίησης αποφασίζει το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών αφού παραλάβει από τον αιτούντα υπεύθυνο για τη συντήρηση φορέα όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και κάθε συμπληρωματική πληροφορία που έχει ενδεχομένως ζητήσει. Ο οργανισμός πιστοποίησης διενεργεί την αναγκαία αξιολόγηση στον χώρο ή χώρους του υπεύθυνου για τη συντήρηση φορέα πριν τη χορήγηση του πιστοποιητικού. Η απόφαση χορήγησης του πιστοποιητικού κοινοποιείται στον υπεύθυνο για τη συντήρηση φορέα με το σχετικό έντυπο του παραρτήματος V.

4.   Το πιστοποιητικό ΥΣΦ ισχύει για περίοδο έως πέντε ετών. Ο κάτοχος του πιστοποιητικού ενημερώνει αμέσως τον οργανισμό πιστοποίησης για όλες τις σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη χορήγηση του αρχικού πιστοποιητικού, ώστε ο οργανισμός πιστοποίησης να είναι σε θέση να αποφασίσει εάν πρέπει να τροποποιήσει, να ανανεώσει ή να ανακαλέσει το εν λόγω πιστοποιητικό.

5.   Ο οργανισμός πιστοποίησης αιτιολογεί λεπτομερώς κάθε απόφασή του. Ο οργανισμός πιστοποίησης κοινοποιεί την απόφασή του και τους υποκείμενους λόγους στον υπεύθυνο για τη συντήρηση φορέα, αναφέροντας τη διαδικασία, την προθεσμία προσφυγής και τα στοιχεία του αρμοδίου οργάνου προσφυγής.

6.   Ο οργανισμός πιστοποίησης πραγματοποιεί επιθεωρήσεις τουλάχιστον μία φορά ανά έτος σε επιλεγμένο χώρο ή χώρους, αντιπροσωπευτικούς από γεωγραφική και λειτουργική άποψη του συνόλου των δραστηριοτήτων των υπεύθυνων για τη συντήρηση φορέων που έχει πιστοποιήσει, ώστε να επαληθεύει ότι οι συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για τη συντήρηση φορείς εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια του παραρτήματος III.

7.   Εάν ο οργανισμός πιστοποίησης διαπιστώσει ότι υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις βάσει των οποίων εκδόθηκε το πιστοποιητικό ΥΣΦ, συμφωνεί με τον υπεύθυνο για τη συντήρηση φορέα επί σχεδίου βελτίωσης, ή περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του πιστοποιητικού ή αναστέλλει το πιστοποιητικό, ανάλογα με το βαθμό μη συμμόρφωσης.

Η συνεχής μη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις πιστοποίησης ή προς τυχόν σχέδιο βελτίωσης συνεπάγεται ότι ο οργανισμός πιστοποίησης περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του πιστοποιητικού ΥΣΦ ή το ανακαλεί, αιτιολογώντας την απόφασή του και αναφέροντας τη διαδικασία, την προθεσμία προσφυγής και τα στοιχεία του αρμοδίου οργάνου προσφυγής.

8.   Όταν σιδηροδρομική επιχείρηση ή διαχειριστής υποδομής υποβάλλει αίτηση για πιστοποιητικό ασφαλείας ή άδειας ασφαλείας, εφαρμόζονται τα ακόλουθα για τις εμπορευματικές φορτάμαξες που χρησιμοποιεί:

α)

εφόσον οι εμπορευματικές φορτάμαξες συντηρούνται από τον αιτούντα, είτε ο αιτών υποβάλλει μαζί με την αίτησή του έγκυρο πιστοποιητικό ΥΣΦ, εάν διαθέτει, είτε η ικανότητά του ως υπεύθυνου για τη συντήρηση φορέα αξιολογείται στο πλαίσιο της αίτησής του για πιστοποιητικό ασφαλείας ή άδειας ασφαλείας·

β)

εφόσον οι εμπορευματικές φορτάμαξες συντηρούνται από τρίτα μέρη εκτός από τον αιτούντα, ο αιτών εξασφαλίζει, μέσω του δικού του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας, τον έλεγχο όλων των κινδύνων που συνδέονται με τη δραστηριότητά του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αυτών των φορταμαξών, για την οποία εφαρμόζονται ιδίως οι διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος κανονισμού.

Οι οργανισμοί πιστοποίησης και οι εθνικές αρχές ασφαλείας ανταλλάσσουν ενεργά απόψεις σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης της αξιολόγησης.

Άρθρο 8

Σύστημα πιστοποίησης για την εξωτερική ανάθεση καθηκόντων συντήρησης

1.   Εφόσον ο υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας αποφασίσει να αναθέσει σε τρίτους ένα ή περισσότερα από τα καθήκοντα που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχεία β), γ) και δ), ή τμήματα αυτών, η εθελοντική πιστοποίηση του αναδόχου με βάση το σύστημα πιστοποίησης του παρόντος κανονισμού συνιστά για τον υπεύθυνο για τη συντήρηση φορέα τεκμήριο συμμόρφωσης προς τις σχετικές απαιτήσεις του παραρτήματος III, εφόσον οι εν λόγω απαιτήσεις καλύπτονται από την εθελοντική πιστοποίηση του αναδόχου. Ελλείψει τέτοιας πιστοποίησης, ο υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας αποδεικνύει στον οργανισμό πιστοποίησης τον τρόπο συμμόρφωσής του προς όλες τις απαιτήσεις του παραρτήματος III όσον αφορά τα καθήκοντα για τα οποία αποφασίζει εξωτερική ανάθεση.

2.   Πιστοποίηση για καθήκοντα συντήρησης ή τμήματα αυτών, που ανατίθενται σε τρίτους, εκδίδεται από τους οργανισμούς πιστοποίησης σύμφωνα με τις ίδιες διαδικασίες που αναφέρονται στα άρθρα 6, 7 και 10 παράγραφος 3, ανάλογα με τον εκάστοτε αιτούντα. Οι πιστοποιήσεις αυτές ισχύουν σε όλη την Ένωση.

Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων για πιστοποιητικά που αφορούν καθήκοντα συντήρησης ή τμήματα αυτών, τα οποία ανατίθενται σε τρίτους, οι οργανισμοί πιστοποίησης εφαρμόζουν τις αρχές που ορίζονται στο παράρτημα I.

Άρθρο 9

Ρόλος του καθεστώτος επίβλεψης

Εάν εθνική αρχή ασφαλείας έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι συγκεκριμένος υπεύθυνος για τη συντήρηση φορέας δεν συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις του άρθρου 14α παράγραφος 3 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ ή προς τις απαιτήσεις πιστοποίησης του παρόντος κανονισμού, λαμβάνει αμέσως την απαραίτητη απόφαση και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή, τον Οργανισμό, άλλες αρμόδιες αρχές, τον οργανισμό πιστοποίησης και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Άρθρο 10

Πληροφόρηση της Επιτροπής και του Οργανισμού

1.   Το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2011, τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή εάν οι οργανισμοί πιστοποίησης είναι διαπιστευμένοι οργανισμοί, αναγνωρισμένοι οργανισμοί ή εθνικές αρχές ασφαλείας. Κοινοποιούν επίσης στην Επιτροπή κάθε αλλαγή της κατάστασης εντός ενός μηνός από την αλλαγή.

2.   Το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2012, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στον Οργανισμό τους αναγνωρισμένους οργανισμούς πιστοποίησης. Οι διαπιστευμένοι οργανισμοί, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008, κοινοποιούν στον Οργανισμό τους διαπιστευμένους οργανισμούς πιστοποίησης. Επίσης, κάθε αλλαγή κοινοποιείται στον Οργανισμό εντός ενός μηνός από την αλλαγή.

3.   Οι οργανισμοί πιστοποίησης κοινοποιούν στον Οργανισμό, χρησιμοποιώντας τα έντυπα του παραρτήματος V, όλα τα εκδοθέντα, τροποποιηθέντα, ανανεωθέντα ή ανακληθέντα πιστοποιητικά ΥΣΦ ή πιστοποιητικά για συγκεκριμένες λειτουργίες σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1, εντός μιας εβδομάδας από την απόφασή τους.

4.   Ο Οργανισμός τηρεί αρχείο όλων των πληροφοριών που κοινοποιούνται βάσει των παραγράφων 2 και 3 και το δημοσιοποιεί.

Άρθρο 11

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 653/2007

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 653/2007 αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος VI του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 12

Μεταβατικές διατάξεις

1.   Εφαρμόζονται οι ακόλουθες μεταβατικές διατάξεις με την επιφύλαξη του άρθρου 9.

2.   Από τις 31 Μαΐου 2012, όλα τα πιστοποιητικά ΥΣΦ εκδίδονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό για φορείς υπεύθυνους για τη συντήρηση εμπορευματικών φορταμαξών, με την επιφύλαξη του άρθρου 14α παράγραφος 8 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ.

3.   Πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από οργανισμό πιστοποίησης το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2012 βάσει αρχών και κριτηρίων ισοδύναμων με αυτών του μνημονίου συμφωνίας, όπου καθορίζονται οι βασικές αρχές κοινού συστήματος πιστοποίησης των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση εμπορευματικών φορταμαξών, το οποίο υπεγράφη από τις εθνικές αρχές ασφαλείας στις 14 Μαΐου 2009, αναγνωρίζονται ως ισοδύναμα με τα πιστοποιητικά ΥΣΦ που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού για αρχική περίοδο ισχύος τους το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2015.

4.   Πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από οργανισμό πιστοποίησης σε υπεύθυνους για τη συντήρηση φορείς το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2012 με βάση εθνικές νομοθεσίες προϋπάρχουσες της έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και ισοδύναμες με αυτόν, και ιδίως με τα άρθρα 6 και 7 και τα παραρτήματα I και III, αναγνωρίζονται ως ισοδύναμα με τα πιστοποιητικά ΥΣΦ που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού για αρχική περίοδο ισχύος τους το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2015.

5.   Πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί για συνεργεία συντήρησης το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2014 με βάση εθνικές νομοθεσίες προϋπάρχουσες της έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και ισοδύναμες με αυτόν, αναγνωρίζονται ως ισοδύναμα με τα πιστοποιητικά συνεργείων συντήρησης για τη λειτουργία παράδοσης της συντήρησης που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού για αρχική περίοδο ισχύος τους το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2017.

6.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 έως 5, φορείς υπεύθυνοι για τη συντήρηση εμπορευματικών φορταμαξών καταχωρισμένων στο εθνικό μητρώο οχημάτων το αργότερο έως 31 Μαΐου 2012 πιστοποιούνται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό το αργότερο έως 31 Μαΐου 2013. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι δηλώσεις συμμόρφωσης υπεύθυνων για τη συντήρηση φορέων προς τις σχετικές απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού ή του μνημονίου συμφωνίας που θεσπίζει τις βασικές αρχές κοινού συστήματος πιστοποίησης φορέων υπεύθυνων για τη συντήρηση εμπορευματικών φορταμαξών, το οποίο υπεγράφη από τις εθνικές αρχές ασφαλείας στις 14 Μαΐου 2009, αναγνωρίζονται ως ισοδύναμα με τα πιστοποιητικά ΥΣΦ που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

7.   Σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και διαχειριστές υποδομών που έχουν ήδη πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 11 της οδηγίας 2004/49/ΕΚ το αργότερο έως 31 Μαΐου 2012 δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για πιστοποιητικό ΥΣΦ για την αρχική περίοδο ισχύος των πιστοποιητικών τους για τη συντήρηση εμπορευματικών φορταμαξών για την οποία ευθύνονται ως φορείς υπεύθυνοι για τη συντήρηση.

Άρθρο 13

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2011.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 164 της 30.4.2004, σ. 44.

(2)  ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 30.

(3)  ΕΕ L 153 της 14.6.2007, σ. 9.

(4)  ΕΕ L 326 της 10.12.2010, σ. 11.

(5)  ΕΕ L 327 της 11.12.2010, σ. 13.

(6)  ΕΕ L 191 της 18.7.2008, σ. 1.

(7)  ΕΕ L 305 της 23.11.2007, σ. 30.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Αρχές εφαρμοζόμενες για οργανισμούς που υποβάλλουν αίτηση για πιστοποιητικό σχετικά με λειτουργίες συντήρησης που ανατίθενται από υπεύθυνο για τη συντήρηση φορέα

1.

Για πιστοποίηση φορέα ή οργανισμού που αναλαμβάνει μία ή περισσότερες από τις λειτουργίες συντήρησης υπεύθυνου για τη συντήρηση φορέα (ανάπτυξη συντήρησης, διαχείριση συντήρησης στόλου, παράδοση συντήρησης) ή τμήματα αυτών, εφαρμόζονται οι ακόλουθες απαιτήσεις και κριτήρια αξιολόγησης του παραρτήματος III:

α)

οι απαιτήσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης που καθορίζονται στο τμήμα I του παραρτήματος III, ανάλογα με τον τύπο του οργανισμού και την έκταση των υπηρεσιών του·

β)

οι απαιτήσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης που περιγράφουν τη συγκεκριμένη λειτουργία ή λειτουργίες συντήρησης.

2.

Για πιστοποίηση συνεργείου συντήρησης το οποίο αναλαμβάνει τη λειτουργία παράδοσης της συντήρησης, εφαρμόζονται οι ακόλουθες απαιτήσεις και κριτήρια αξιολόγησης του παραρτήματος III:

α)

οι απαιτήσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης που καθορίζονται στο τμήμα I του παραρτήματος III, οι οποίες πρέπει να προσαρμόζονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα του συνεργείου συντήρησης που παρέχει τη λειτουργία παράδοσης της συντήρησης·

β)

οι διαδικασίες που περιγράφουν τη λειτουργία παράδοσης της συντήρησης.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κριτήρια για τη διαπίστευση ή την αναγνώριση οργανισμών πιστοποίησης που συμμετέχουν στην αξιολόγηση και τη χορήγηση πιστοποιητικών ΥΣΦ

1.   ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ο οργανισμός πιστοποίησης τεκμηριώνει την οργανωτική του δομή, παρουσιάζοντας τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες διαχείρισης, καθώς και το λοιπό προσωπικό πιστοποίησης και τυχόν επιτροπές. Όταν ο οργανισμός πιστοποίησης αποτελεί καθορισμένο τμήμα νομικής οντότητας, η δομή περιλαμβάνει την ιεραρχική εξουσία και τη σχέση με τα άλλα τμήματα εντός της ίδιας νομικής οντότητας.

2.   ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Ο οργανισμός πιστοποίησης είναι στη λήψη των αποφάσεών του οργανωτικά και λειτουργικά ανεξάρτητος από σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, διαχειριστές υποδομής, κατόχους, κατασκευαστές και υπεύθυνους για τη συντήρηση φορείς και δεν παρέχει παρεμφερείς υπηρεσίες.

Πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με τους ελέγχους πιστοποίησης. Η αμοιβή κάθε υπαλλήλου δεν πρέπει να εξαρτάται ούτε από τον αριθμό των ελέγχων που διενεργεί, ούτε από τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

3.   ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ο οργανισμός πιστοποίησης και το απασχολούμενο προσωπικό του διαθέτουν την απαιτούμενη επαγγελματική επάρκεια, ιδίως όσον αφορά την οργάνωση της συντήρησης εμπορευματικών φορταμαξών και το κατάλληλο σύστημα συντήρησης.

Ο οργανισμός πιστοποίησης οφείλει να επιδεικνύει:

α)

επαρκή πείρα στην αξιολόγηση συστημάτων διαχείρισης·

β)

γνώση των εφαρμοζόμενων απαιτήσεων της νομοθεσίας.

Η ομάδα που έχει συσταθεί για την εποπτεία των υπεύθυνων για τη συντήρηση φορέων είναι πεπειραμένη στα αντίστοιχα πεδία, και αποδεικνύει ιδίως:

α)

κατάλληλη γνώση και κατανόηση της εφαρμοστέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας·

β)

σχετική τεχνική επάρκεια·

γ)

σχετική πείρα τουλάχιστον τριών ετών στη συντήρηση γενικά·

δ)

επαρκή πείρα στη συντήρηση εμπορευματικών φορταμαξών ή τουλάχιστον στη συντήρηση σε αντίστοιχους βιομηχανικούς κλάδους.

4.   ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ

Οι αποφάσεις του οργανισμού πιστοποίησης βασίζονται σε αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία ως προς τη συμμόρφωση ή μη που συγκεντρώνει ο οργανισμός πιστοποίησης, και δεν πρέπει να επηρεάζονται από άλλα συμφέροντα ή άλλα μέρη.

5.   ΕΥΘΥΝΗ

Ο οργανισμός πιστοποίησης δεν ευθύνεται για την εξασφάλιση συνεχούς συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις πιστοποίησης.

Ο οργανισμός πιστοποίησης είναι υπεύθυνος να αξιολογεί επαρκώς αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία στα οποία βασίζεται η απόφαση πιστοποίησης.

6.   ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Κάθε οργανισμός πιστοποίησης παρέχει δημόσια πρόσβαση, ή δημοσιοποιεί, κατάλληλες και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου και τη διαδικασία πιστοποίησης που εφαρμόζει. Παρέχει επίσης πληροφόρηση σχετικά με τον χαρακτήρα της πιστοποίησης (συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης, επέκτασης, διατήρησης, ανανέωσης, αναστολής, ανάκλησης ή μείωσης του πεδίου εφαρμογής της πιστοποίησης) κάθε οργανισμού, ώστε να δημιουργείται εμπιστοσύνη για την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της πιστοποίησης. Η διαφάνεια αποτελεί αρχή πρόσβασης σε κατάλληλες πληροφορίες ή δημοσιοποίησής τους.

7.   ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οργανισμός πιστοποίησης, για να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες που του είναι απαραίτητες για να αξιολογήσει επαρκώς τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις πιστοποίησης, τηρεί την εμπιστευτικότητα οποιωνδήποτε εμπορικών πληροφοριών σχετικών με πελάτη.

8.   ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ο οργανισμός πιστοποίησης καθιερώνει διαδικασία χειρισμού καταγγελιών σχετικών με αποφάσεις και άλλες σχετικές με την πιστοποίηση δραστηριότητες.

9.   ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ο οργανισμός πιστοποίησης είναι σε θέση να αποδείξει ότι έχει αξιολογήσει τους κινδύνους που προκύπτουν από τις δραστηριότητες πιστοποίησης που διεξάγει και ότι έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες (συμπεριλαμβανομένων των ασφάλισης ή της σύστασης αποθεματικών) για την κάλυψη υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις ενέργειές του σε κάθε τομέα των δραστηριοτήτων του και στις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Απαιτήσεις και κριτήρια αξιολόγησης για οργανισμούς που υποβάλλουν αίτηση για πιστοποιητικό ΥΣΦ ή για πιστοποιητικό λειτουργιών συντήρησης που ανατίθενται από υπεύθυνο για τη συντήρηση φορέα σε τρίτους

I.   Απαιτήσεις λειτουργίας διαχείρισης και κριτήρια αξιολόγησης

1.   Ηγετικός ρόλος — δέσμευση για ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος συντήρησης του οργανισμού και για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για:

α)

καθιέρωση πολιτικής συντήρησης, ανάλογης με του τύπου του οργανισμού και της έκτασης των υπηρεσιών του, εγκεκριμένης από τον γενικό διευθυντή του οργανισμού ή τον εκπρόσωπό του·

β)

διασφάλιση ότι έχουν οριστεί στόχοι για την ασφάλεια, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και με τον τύπο του οργανισμού, την έκταση και τους σχετικούς κινδύνους·

γ)

αξιολόγηση των συνολικών επιδόσεών του σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τους εταιρικούς του στόχους για την ασφάλεια·

δ)

κατάρτιση σχεδίων και διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων του για την ασφάλεια·

ε)

εξασφάλιση διαθεσιμότητας των πόρων που απαιτούνται για την εκτέλεση όλων των διαδικασιών με σκοπό τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του παραρτήματος ΙΙΙ·

στ)

προσδιορισμό και διαχείριση των επιπτώσεων άλλων διαχειριστικών δραστηριοτήτων στο σύστημα συντήρησης·

ζ)

διασφάλιση ότι η ανώτερη διοίκηση είναι ενήμερη για τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των επιδόσεων και των ελέγχων και ότι αναλαμβάνει τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα συντήρησης·

η)

διασφάλιση ότι το προσωπικό και οι αντιπρόσωποί του εκπροσωπούνται επαρκώς και συμμετέχουν στον καθορισμό, την ανάπτυξη, την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των θεμάτων ασφαλείας σε όλες τις σχετικές διαδικασίες που ενδέχεται να αφορούν το εμπλεκόμενο προσωπικό.

2.   Εκτίμηση κινδύνων — δομημένη προσέγγιση για εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με τη συντήρηση των εμπορευματικών φορταμαξών, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που απορρέουν απευθείας από επιχειρησιακές διαδικασίες και δραστηριότητες άλλων οργανισμών ή προσώπων, και για προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων ελέγχου των κινδύνων

2.1.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για:

α)

ανάλυση των κινδύνων που σχετίζονται με την έκταση των δραστηριοτήτων του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που απορρέουν από ελαττώματα και περιπτώσεις εκ κατασκευής μη συμμόρφωσης ή δυσλειτουργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής·

β)

αξιολόγηση των κινδύνων που αναφέρονται στο στοιχείο α)·

γ)

ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων ελέγχου των κινδύνων.

2.2.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες και ρυθμίσεις για να αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη δέσμευση να συνεργάζεται με κατόχους, σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, διαχειριστές υποδομής ή άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

2.3.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες εκτίμησης των κινδύνων για να διαχειρίζεται μεταβολές στον εξοπλισμό, τις διαδικασίες, την οργάνωση, το προσωπικό ή τους μεσάζοντες, και για να εφαρμόζει τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 352/2009 (1).

2.4.

Κατά την εκτίμηση των κινδύνων, ο οργανισμός εφαρμόζει διαδικασίες για να συνυπολογίζει την ανάγκη καθορισμού, διαμόρφωσης και διατήρησης κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος, σύμφωνου με την εθνική νομοθεσία και τη νομοθεσία της ΕΕ, και ιδίως με την οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2).

3.   Παρακολούθηση — δομημένη προσέγγιση για να εξασφαλίζονται μέτρα ελέγχου των κινδύνων, τα οποία λειτουργούν σωστά και επιτυγχάνουν τους στόχους του οργανισμού

3.1.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για την τακτική συλλογή, παρακολούθηση και ανάλυση των σχετικών δεδομένων ασφάλειας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

α)

οι επιδόσεις των σχετικών διαδικασιών·

β)

τα αποτελέσματα των διαδικασιών (καθώς και όλων των συμβατικών υπηρεσιών και προϊόντων)·

γ)

η αποτελεσματικότητα των μέτρων ελέγχου των κινδύνων·

δ)

πληροφορίες σχετικά με την πείρα, τις δυσλειτουργίες, τα ελαττώματα και τις επισκευές που προκύπτουν από την καθημερινή λειτουργία και συντήρηση.

3.2.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι ατυχήματα, συμβάντα, παρ’ολίγον ατυχήματα και άλλα επικίνδυνα περιστατικά αναφέρονται, καταγράφονται, ερευνώνται και αναλύονται.

3.3.

Για την περιοδική επανεξέταση του συνόλου των διαδικασιών, ο οργανισμός διαθέτει σύστημα εσωτερικού ελέγχου, ανεξάρτητο και αμερόληπτο που λειτουργεί με διαφανή τρόπο. Το εν λόγω σύστημα πρέπει να περιλαμβάνει διαδικασίες για:

α)

την ανάπτυξη εσωτερικού προγράμματος ελέγχου, το οποίο είναι δυνατόν να αναθεωρείται ανάλογα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ελέγχων και την παρακολούθηση των επιδόσεων·

β)

την ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων·

γ)

την πρόταση και εφαρμογή συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων/ενεργειών·

δ)

την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των προηγούμενων μέτρων/ενεργειών.

4.   Συνεχής βελτίωση — δομημένη προσέγγιση για την ανάλυση των πληροφοριών που συλλέγονται μέσω της τακτικής παρακολούθησης, του ελέγχου ή άλλων συναφών πηγών και για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για τον προσδιορισμό και τη λήψη προληπτικών ή διορθωτικών μέτρων διατήρησης ή βελτίωσης του επιπέδου ασφάλειας

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι:

α)

αποκαθίστανται οι αδυναμίες που εντοπίζονται·

β)

εφαρμόζονται οι νέες εξελίξεις σε θέματα ασφάλειας·

γ)

αξιοποιούνται τα πορίσματα του εσωτερικού ελέγχου για τη βελτίωση του συστήματος·

δ)

λαμβάνονται προληπτικά ή διορθωτικά μέτρα, όταν χρειάζεται, για να εξασφαλίζεται συμμόρφωση του σιδηροδρομικού συστήματος προς τα πρότυπα και άλλες απαιτήσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του εξοπλισμού και των δραστηριοτήτων·

ε)

αξιοποιούνται οι πληροφορίες που αφορούν την έρευνα και τα αίτια ατυχημάτων, συμβάντων, παρ’ολίγον ατυχημάτων και άλλων επικίνδυνων περιστατικών για να προσδιορίζονται και, εφόσον απαιτείται, να λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας·

στ)

αξιολογούνται και υλοποιούνται, κατά περίπτωση, οι σχετικές συστάσεις της εθνικής αρχής ασφαλείας, του εθνικού φορέα έρευνας και των εσωτερικών ερευνών ή του κλάδου·

ζ)

μελετώνται και λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές εκθέσεις/πληροφορίες σιδηροδρομικών επιχειρήσεων/διαχειριστών υποδομής και κατόχων ή άλλων σχετικών πηγών.

5.   Δομή και ευθύνη — δομημένη προσέγγιση για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων προσώπων και ομάδων με σκοπό την ασφαλή υλοποίηση των στόχων του οργανισμού στον τομέα της ασφάλειας

5.1.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για τον επιμερισμό των ευθυνών για όλες τις σχετικές διαδικασίες σε ολόκληρο τον οργανισμό.

5.2.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για να καθορίζονται με σαφήνεια οι τομείς αρμοδιότητας σε θέματα ασφάλειας και ο επιμερισμός των αντίστοιχων ευθυνών σε συγκεκριμένα καθήκοντα, καθώς και οι διασυνδέσεις τους. Εν προκειμένω, συμπεριλαμβάνονται οι διαδικασίες που αναφέρονται ανωτέρω μεταξύ οργανισμού και κατόχων και, αναλόγως, σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και διαχειριστών υποδομών.

5.3.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για να εξασφαλίζεται ότι τα μέλη του προσωπικού με ανατεθείσες αρμοδιότητες εντός του οργανισμού διαθέτουν την εξουσία, την αρμοδιότητα και τους κατάλληλους πόρους για να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους. Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες πρέπει να είναι συναφείς και συμβατές με τον εκάστοτε ρόλο και η ανάθεση πρέπει να γίνεται γραπτώς.

5.4.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για να εξασφαλίζεται ο συντονισμός των δραστηριοτήτων που αφορούν τις σχετικές διαδικασίες σε ολόκληρο τον οργανισμό.

5.5.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για να καθίστανται υπόλογα για τις επιδόσεις τους τα άτομα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση θεμάτων ασφαλείας.

6.   Διαχείριση της επάρκειας — δομημένη προσέγγιση που εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τις την απαιτούμενη επάρκεια για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα σε όλες τις περιστάσεις

6.1.

Ο οργανισμός καταρτίζει σύστημα διαχείρισης της επάρκειας, το οποίο προβλέπει:

α)

προσδιορισμό των θέσεων με αρμοδιότητα εκτέλεσης στο πλαίσιο του συστήματος όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος·

β)

προσδιορισμό των θέσεων με καθήκοντα τα οποία αφορούν την ασφάλεια·

γ)

ανάθεση στο προσωπικό των κατάλληλων αρμοδιοτήτων για τα αντίστοιχα καθήκοντα.

6.2.

Στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης της επάρκειας του οργανισμού, πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες για τη διαχείριση της επάρκειας του προσωπικού, οι οποίες περιλαμβάνουν τουλάχιστον:

α)

προσδιορισμό των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της πείρας που απαιτούνται για καθήκοντα που αφορούν την ασφάλεια, ανάλογα με τις ευθύνες·

β)

αρχές επιλογής, συμπεριλαμβανομένου του βασικού μορφωτικού επιπέδου, της διανοητικής ικανότητας και της φυσικής κατάστασης·

γ)

αρχική εκπαίδευση και τίτλους ή πιστοποιήσεις για τα αποκτηθέντα προσόντα και δεξιότητες·

δ)

διαβεβαίωση ότι όλο το προσωπικό γνωρίζει τη συνάφεια και τη σπουδαιότητα των δραστηριοτήτων του και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που αφορούν την ασφάλεια·

ε)

συνεχή επιμόρφωση και περιοδική επικαιροποίηση των υφιστάμενων γνώσεων και δεξιοτήτων·

στ)

περιοδικούς ελέγχους της επάρκειας, της διανοητικής ικανότητας και της φυσικής κατάστασης, ανάλογα με την περίπτωση·

ζ)

ειδικά μέτρα σε περίπτωση ατυχημάτων/συμβάντων ή μακράς απουσίας από την εργασία, όπως απαιτείται.

7.   Πληροφόρηση — δομημένη προσέγγιση που εξασφαλίζει ότι οι σημαντικές πληροφορίες τίθενται στη διάθεση όσων κρίνουν και λαμβάνουν αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού

7.1.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για να διασφαλίζεται ότι υπάρχουν δίαυλοι αναφοράς που εξασφαλίζουν ότι, εντός του ίδιου του φορέα και στις σχέσεις του με άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών υποδομής, των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και των κατόχων, οι πληροφορίες για όλες τις σχετικές διαδικασίες ανταλλάσσονται δεόντως και παρέχονται στο αρμόδιο πρόσωπο τόσο εντός του ιδίου του οργανισμού του όσο και σε άλλους οργανισμούς, με έγκαιρο και σαφή τρόπο.

7.2.

Για να διασφαλίζεται επαρκής ανταλλαγή πληροφοριών, ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για:

α)

την παραλαβή και την επεξεργασία συγκεκριμένων πληροφοριών·

β)

τον προσδιορισμό, την παραγωγή και τη διαβίβαση συγκεκριμένων πληροφοριών·

γ)

την εξασφάλιση ότι διατίθενται αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες.

7.3.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για να διασφαλίζεται ότι οι βασικές επιχειρησιακές πληροφορίες είναι:

α)

συναφείς και έγκυρες·

β)

ακριβείς·

γ)

πλήρεις·

δ)

κατάλληλα επικαιροποιημένες·

ε)

ελεγχόμενες·

στ)

συνεκτικές και ευνόητες (όπως και η χρησιμοποιούμενη γλώσσα)·

ζ)

κοινοποιούνται στο προσωπικό πριν από την εφαρμογή τους·

η)

εύκολα προσβάσιμες στο προσωπικό και, εάν απαιτείται, τους παρέχονται αντίγραφα αυτών.

7.4.

Οι απαιτήσεις που προβλέπονται στα σημεία 7.1, 7.2 και 7.3 εφαρμόζονται ειδικότερα για τις ακόλουθες επιχειρησιακές πληροφορίες:

α)

έλεγχοι της ακρίβειας και της πληρότητας των εθνικών μητρώων οχημάτων όσον αφορά την ταυτοποίηση (συμπεριλαμβανομένων των μέσων) και την ταξινόμηση των εμπορευματικών φορταμαξών που συντηρεί ο οργανισμός·

β)

τεκμηρίωση συντήρησης·

γ)

πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη που παρέχεται στους κατόχους και, αναλόγως, σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων/διαχειριστών υποδομής·

δ)

πληροφορίες για τα προσόντα του προσωπικού και τη μετέπειτα εποπτεία κατά την ανάπτυξη της συντήρησης·

ε)

πληροφορίες για τη λειτουργία (όπως διανυθέντα χιλιόμετρα, τύπος και έκταση δραστηριοτήτων, συμβάντα/ατυχήματα) και αιτήματα των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, των κατόχων και των διαχειριστών υποδομής·

στ)

μητρώα εκτελεσθεισών εργασιών συντήρησης, καθώς και πληροφορίες για ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τις επιθεωρήσεις και διορθωτικές ενέργειες των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων ή των διαχειριστών υποδομής, όπως επιθεωρήσεις και παρακολούθηση που πραγματοποιήθηκαν πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας ή κατά τη διαδρομή·

ζ)

διάθεση σε λειτουργία και επαναφορά σε λειτουργία·

η)

εντολές συντήρησης·

θ)

τεχνικές πληροφορίες που παρέχονται σε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις/διαχειριστές υποδομής και κατόχους ως οδηγίες συντήρησης·

ι)

επείγουσες πληροφορίες για περιπτώσεις κατά τις οποίες υποβαθμίζεται η κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας, οι οποίες είναι δυνατόν να συνίστανται:

i)

στην επιβολή περιορισμών χρήσης ή ειδικών συνθηκών λειτουργίας για εμπορευματικές φορτάμαξες που συντηρεί ο οργανισμός ή άλλες φορτάμαξες της ίδιας σειράς, ακόμη και αν συντηρούνται από άλλους υπεύθυνους για τη συντήρηση φορείς, οι πληροφορίες δε αυτές πρέπει επίσης να κοινοποιούνται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη·

ii)

σε επείγουσες πληροφορίες για θέματα σχετικών με την ασφάλεια, τα οποία επισημαίνονται κατά τη διάρκεια της συντήρησης, όπως αστοχίες που εντοπίζονται σε στοιχείο κοινό σε διάφορους τύπους ή σειρές φορταμαξών·

ια)

όλες τις σχετικές πληροφορίες/δεδομένα που χρειάζεται να συλλέγονται για την υποβολή στον φορέα πιστοποίησης και στους σχετικούς πελάτες (συμπεριλαμβανομένων των κατόχων) της ετήσιας έκθεσης συντήρησης, η οποία πρέπει επίσης να τίθεται στη διάθεση των εθνικών αρχών ασφαλείας, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος.

8.   Τεκμηρίωση — δομημένη προσέγγιση που εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα όλων των σχετικών πληροφοριών

8.1.

Ο οργανισμός καθιερώνει επαρκείς διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες είναι δεόντως τεκμηριωμένες.

8.2.

Ο οργανισμός καθιερώνει επαρκείς διαδικασίες για:

α)

την τακτική παρακολούθηση και επικαιροποίηση όλων των σχετικών εγγράφων τεκμηρίωσης·

β)

τη μορφοποίηση, παραγωγή, διανομή και έλεγχο των τροποποιήσεων όλης της συναφούς τεκμηρίωσης·

γ)

την παραλαβή, συλλογή και αρχειοθέτηση όλων των σχετικών εγγράφων τεκμηρίωσης.

9.   Δραστηριότητες εξωτερικής ανάθεσης — δομημένη προσέγγιση που εξασφαλίζει τη δέουσα διαχείριση των δραστηριοτήτων που ανατίθενται υπεργολαβικά, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του οργανισμού

9.1.

Ο οργανισμός καθιερώνει διαδικασίες που διασφαλίζουν την ταυτοποίηση των κρίσιμων για την ασφάλεια προϊόντων και υπηρεσιών.

9.2.

Όταν χρησιμοποιεί εργολάβους ή/και προμηθευτές για κρίσιμα για την ασφάλεια προϊόντα και υπηρεσίες, ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για να διαπιστώνει κατά τον χρόνο της επιλογής ότι:

α)

εργολάβοι, υπεργολάβοι και προμηθευτές διαθέτουν επαρκή προσόντα·

β)

εργολάβοι, υπεργολάβοι και προμηθευτές διαθέτουν επαρκές και τεκμηριωμένο σύστημα συντήρησης και διαχείρισης.

9.3.

Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για τον καθορισμό των απαιτήσεων τις οποίες πρέπει να πληρούν οι εν λόγω εργολάβοι και προμηθευτές.

9.4.

Ο οργανισμός καθιερώνει διαδικασίες για την παρακολούθηση της ενημέρωσης προμηθευτών ή/και εργολάβων για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσουν στις δραστηριότητες του οργανισμού.

9.5.

Όταν το σύστημα συντήρησης/διαχείρισης εργολάβου ή προμηθευτή έχει πιστοποιηθεί, η εφαρμογή της διαδικασίας παρακολούθησης που περιγράφεται στο σημείο 3 είναι δυνατόν να περιορίζεται στα αποτελέσματα των συμβατικών επιχειρησιακών διαδικασιών που αναφέρονται στο σημείο 3.1 στοιχείο β).

9.6.

Καθορίζονται σαφώς, γνωστοποιούνται και επιμερίζονται στη σύμβαση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών τουλάχιστον οι κάτωθι βασικές αρχές για τις ακόλουθες διαδικασίες:

α)

αρμοδιότητες και καθήκοντα σχετικά με θέματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων·

β)

υποχρεώσεις για τη διαβίβαση σχετικών πληροφοριών μεταξύ των δύο μερών·

γ)

ιχνηλασιμότητα σχετικών με την ασφάλεια εγγράφων.

II.   Απαιτήσεις και κριτήρια αξιολόγησης για τη λειτουργία ανάπτυξης της συντήρησης

1.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για τον εντοπισμό και τη διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων συντήρησης που επηρεάζουν την ασφάλεια και κρίσιμα για την ασφάλεια δομικά στοιχεία.

2.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες που διασφαλίζουν την τήρηση της συμμόρφωσης προς τις βασικές απαιτήσεις διαλειτουργικότητας, καθώς και επικαιροποιήσεις σε όλο τον κύκλο ζωής, με:

α)

διασφάλιση της συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές που αφορούν τις βασικές παραμέτρους διαλειτουργικότητας, όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας (ΤΠΔ)·

β)

σε κάθε περίπτωση επαλήθευση της συνοχής του φακέλου συντήρησης με την άδεια θέσης σε λειτουργία (και των απαιτήσεων της εθνικής αρχής ασφαλείας), τις δηλώσεις συμμόρφωσης προς τις ΤΠΔ, τις δηλώσεις ελέγχου και με τον τεχνικό φάκελο·

γ)

χειρισμό κάθε αντικατάστασης κατά τη διάρκεια της συντήρησης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της οδηγίας 2008/57/ΕΚ και τις σχετικές ΤΠΔ·

δ)

προσδιορισμό της ανάγκης εκτίμησης των κινδύνων όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της εν λόγω αντικατάστασης στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού συστήματος·

ε)

διαχείριση της διάρθρωσης όλων των τεχνικών αλλαγών που επηρεάζουν την ακεραιότητα του συστήματος της φορτάμαξας.

3.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για το σχεδιασμό και την υποστήριξη της υλοποίησης εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και εργαλείων συντήρησης, ειδικά ανεπτυγμένων και απαραίτητων για την παράδοση της συντήρησης. Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για να ελέγχει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και εργαλεία συντήρησης χρησιμοποιούνται και συντηρούνται με βάση το πρόγραμμα συντήρησής τους και σύμφωνα με τις απαιτήσεις συντήρησής τους.

4.   Κατά την έναρξη λειτουργίας εμπορευματικών φορταμαξών, ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για:

α)

την παραλαβή των αρχικών εγγράφων τεκμηρίωσης και τη συλλογή επαρκών πληροφοριών σχετικά με τις προγραμματισμένες εργασίες·

β)

την ανάλυση των αρχικών εγγράφων τεκμηρίωσης και την παροχή του πρώτου φακέλου συντήρησης, λαμβανομένων επίσης υπόψη των υποχρεώσεων που περιέχονται σε τυχόν σχετικές εγγυήσεις·

γ)

την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής του πρώτου φακέλου συντήρησης.

5.   Για να διατηρεί τον φάκελο συντήρησης επικαιροποιημένο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας εμπορευματικής φορτάμαξας, ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για:

α)

τη συλλογή τουλάχιστον των σχετικών πληροφοριών που αφορούν:

i)

τον τύπο και την έκταση των πραγματικά εκτελεσθεισών εργασιών, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιχειρησιακά συμβάντα ικανά να επηρεάσουν την ακεραιότητα της ασφάλειας της εμπορευματικής φορτάμαξας·

ii)

τον τύπο και την έκταση των προγραμματισμένων εργασιών·

iii)

την πραγματικά εκτελεσθείσα συντήρηση·

β)

τον καθορισμό της ανάγκης επικαιροποιήσεων, λαμβανομένων υπόψη των οριακών τιμών διαλειτουργικότητας·

γ)

την υποβολή προτάσεων και την έγκριση αλλαγών και την υλοποίησή τους, για τη λήψη απόφασης με βάση σαφή κριτήρια, λαμβανομένων υπόψη των πορισμάτων της εκτίμησης κινδύνων·

δ)

την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής των αλλαγών.

6.   Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας διαχείρισης επάρκειας στη λειτουργία ανάπτυξης συντήρησης, λαμβάνονται υπόψη τουλάχιστον οι κάτωθι δραστηριότητες που επηρεάζουν την ασφάλεια:

α)

εκτίμηση της σπουδαιότητας των αλλαγών στον φάκελο συντήρησης και προτεινόμενες αντικαταστάσεις κατά τη διάρκεια της συντήρησης·

β)

τεχνικές ειδικότητες που απαιτούνται για τον χειρισμό του προσδιορισμού και των αλλαγών του φακέλου συντήρησης και την ανάπτυξη, την αξιολόγηση, την επικύρωση και την έγκριση αντικαταστάσεων κατά τη διάρκεια της συντήρησης·

γ)

τεχνικές σύνδεσης (καθώς και της συγκόλλησης και της ηλεκτρικής σωμάτωσης), συστήματα πέδησης, άξονες τροχών και όργανα έλξης, τεχνικές μη καταστροφικών δοκιμών και δραστηριότητες συντήρησης σε συγκεκριμένα δομικά στοιχεία εμπορευματικών φορταμαξών για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, όπως δεξαμενών και βαλβίδων.

7.   Όταν εφαρμόζεται η διαδικασία τεκμηρίωσης στη λειτουργία ανάπτυξης συντήρησης, διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα τουλάχιστον των ακόλουθων στοιχείων:

α)

έγγραφα τεκμηρίωσης σχετικά με την ανάπτυξη, την εκτίμηση, την επικύρωση και την έγκριση αντικατάστασης κατά τη διάρκεια της συντήρησης·

β)

διάταξη των φορταμαξών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, δομικών στοιχείων σχετικών με την ασφάλεια·

γ)

αρχεία σχετικά με την εκτελεσθείσα συντήρηση·

δ)

αποτελέσματα μελετών σχετικά με την αποκομισθείσα πείρα·

ε)

όλες οι διαδοχικές εκδόσεις του φακέλου συντήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης κινδύνων·

στ)

εκθέσεις σχετικά με την επάρκεια και την επίβλεψη της παράδοσης συντήρησης και της διαχείρισης της συντήρησης του στόλου·

ζ)

τεχνικές πληροφορίες που παρέχονται προς υποστήριξη των κατόχων, των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και των διαχειριστών υποδομής.

III.   Απαιτήσεις και κριτήρια αξιολόγησης για τη λειτουργία διαχείρισης της συντήρησης του στόλου

1.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για τον έλεγχο της επάρκειας, της διαθεσιμότητας και της ικανότητας του φορέα που είναι υπεύθυνος για την παράδοση της συντήρησης πριν από την έκδοση των εντολών συντήρησης. Γι’ αυτό απαιτείται τα συνεργεία συντήρησης να διαθέτουν εύλογα προσόντα για να αποφασίζουν με βάση τις απαιτήσεις για τις τεχνικές ικανότητες που καθορίζονται στη λειτουργία παράδοσης της συντήρησης.

2.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία συγκρότησης του πακέτου εργασιών και έκδοσης και διάθεσης της εντολής συντήρησης.

3.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για την έγκαιρη αποστολή εμπορευματικών φορταμαξών για συντήρηση.

4.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για τη διαχείριση της απόσυρσης εμπορευματικών φορταμαξών για συντήρηση ή όταν έχουν εντοπισθεί ελαττώματα.

5.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων ελέγχου που εφαρμόζονται για την παραδιδόμενη συντήρηση και τη διάθεση εμπορευματικών φορταμαξών σε λειτουργία.

6.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασία για την έκδοση της ειδοποίησης επαναφοράς σε λειτουργία, λαμβανομένης υπόψη της τεκμηρίωσης για τη διάθεση σε λειτουργία.

7.   Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας διαχείρισης της επάρκειας στη λειτουργία διαχείρισης της συντήρησης στόλου, λαμβάνεται υπόψη τουλάχιστον η επαναφορά σε λειτουργία.

8.   Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας πληροφόρησης για τη λειτουργία διαχείρισης της συντήρησης στόλου, παρέχονται στη λειτουργία παράδοσης συντήρησης τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

εφαρμοστέοι κανόνες και τεχνικές προδιαγραφές·

β)

το πρόγραμμα συντήρησης για κάθε εμπορευματική φορτάμαξα·

γ)

κατάλογος των ανταλλακτικών, καθώς και αρκετά λεπτομερής τεχνική περιγραφή κάθε εξαρτήματος, για να καταστεί δυνατή η ομοειδής αντικατάσταση με τις ίδιες εγγυήσεις·

δ)

κατάλογος των υλικών, καθώς και αρκετά λεπτομερής περιγραφή της χρήσης τους και οι απαραίτητες για την υγεία και την ασφάλεια πληροφορίες·

ε)

φάκελος με τις προδιαγραφές για τις δραστηριότητες που επηρεάζουν την ασφάλεια και με τα όρια παρέμβασης και χρήσης για δομικά στοιχεία·

στ)

κατάλογος των δομικών στοιχείων ή συστημάτων που υπόκεινται σε νομικές απαιτήσεις και κατάλογος των απαιτήσεων αυτών (καθώς και των δοχείων και δεξαμενών των φρένων για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων)·

ζ)

κάθε πρόσθετη σχετική πληροφορία που αφορά την ασφάλεια, σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνων που έχει πραγματοποιήσει ο οργανισμός.

9.   Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας πληροφόρησης για τη λειτουργία διαχείρισης της συντήρησης στόλου, κοινοποιούνται στα ενδιαφερόμενα μέρη τουλάχιστον η επαναφορά σε λειτουργία, καθώς και οι περιορισμοί χρήσης που αφορούν τους χρήστες (σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και διαχειριστές υποδομής).

10.   Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας τεκμηρίωσης στη λειτουργία διαχείρισης της συντήρησης στόλου, καταγράφονται τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

εντολές συντήρησης·

β)

επαναφορά σε λειτουργία, καθώς και περιορισμοί χρήσης που αφορούν τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και τους διαχειριστές υποδομής.

IV.   Απαιτήσεις και κριτήρια αξιολόγησης για τη λειτουργία παράδοσης της συντήρησης

1.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για:

α)

τον έλεγχο της πληρότητας και της ορθότητας των πληροφοριών που παρέχονται από τη λειτουργία διαχείρισης της συντήρησης στόλου για τις παραγγελλόμενες εργασίες·

β)

τον έλεγχο της χρήσης των απαιτούμενων, σχετικών εγγράφων συντήρησης και άλλων προτύπων που ισχύουν για την παροχή των υπηρεσιών συντήρησης, σύμφωνα με τις εντολές συντήρησης·

γ)

τη διασφάλιση ότι όλες οι σχετικές προδιαγραφές συντήρησης στις εντολές συντήρησης είναι διαθέσιμες σε όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό (δηλαδή περιλαμβάνονται στις εσωτερικές οδηγίες εργασίας)·

δ)

τη διασφάλιση ότι όλες οι σχετικές προδιαγραφές συντήρησης, όπως ορίζονται στους εφαρμοστέους κανονισμούς και τα καθορισμένα πρότυπα που περιέχονται στις εντολές συντήρησης, είναι διαθέσιμες σε όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό (δηλαδή περιλαμβάνονται στις εσωτερικές οδηγίες εργασίας)·

2.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι:

α)

τα κατασκευαστικά στοιχεία (καθώς και τα ανταλλακτικά) και τα υλικά χρησιμοποιούνται όπως ορίζεται στις εντολές συντήρησης και τα έγγραφα τεκμηρίωσης του προμηθευτή·

β)

τα κατασκευαστικά στοιχεία και τα υλικά αποθηκεύονται, διακινούνται και μεταφέρονται κατά τρόπο που δεν επιτρέπει την πρόκληση φθοράς ή ζημίας τους και όπως ορίζεται στις εντολές συντήρησης και τα έγγραφα τεκμηρίωσης του προμηθευτή·

γ)

όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία και τα υλικά, καθώς και όσα παρέχονται από τον πελάτη, είναι σύμφωνα με τους σχετικούς εθνικούς και διεθνείς κανόνες, όπως και με τις απαιτήσεις των σχετικών εντολών συντήρησης.

3.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για τον προσδιορισμό, τον εντοπισμό, την παροχή, την καταγραφή και τη διάθεση κατάλληλων και επαρκών εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και εργαλείων για να είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες συντήρησης, σύμφωνα με τις εντολές συντήρησης και άλλες εφαρμοστέες προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν:

α)

την ασφαλή παράδοση της συντήρησης, καθώς και την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού συντήρησης·

β)

την εργονομία και την προστασία της υγείας, καθώς και τις διεπαφές μεταξύ χρηστών και συστημάτων πληροφορικής ή διαγνωστικού εξοπλισμού.

4.   Εφόσον είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση έγκυρων αποτελεσμάτων, ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες που εξασφαλίζουν ότι ο εξοπλισμός μέτρησης που χρησιμοποιεί:

α)

βαθμονομείται ή ελέγχεται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ή πριν από τη χρήση, βάσει των διεθνών, εθνικών ή βιομηχανικών προτύπων μέτρησης — ελλείψει τέτοιων προτύπων, η χρησιμοποιούμενη βάση βαθμονόμησης ή ελέγχου καταγράφεται·

β)

προσαρμόζεται ή αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες·

γ)

προσδιορίζεται, ώστε να καταστεί δυνατός ο καθορισμός της κατάστασης βαθμονόμησης·

δ)

προστατεύεται από προσαρμογές που θα καθιστούσαν άκυρο το αποτέλεσμα της μέτρησης·

ε)

προστατεύεται από ζημίες και φθορές κατά τον χειρισμό, τη συντήρηση και την αποθήκευσή του.

5.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι όλες οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και τα εργαλεία χρησιμοποιούνται, βαθμονομούνται, φυλάσσονται και συντηρούνται ορθά σύμφωνα με τεκμηριωμένες διαδικασίες.

6.   Ο οργανισμός διαθέτει διαδικασίες για να ελέγχει ότι τα εκτελούμενα καθήκοντα συντήρησης είναι σύμφωνα με τις εντολές συντήρησης και για να εκδίδει την ειδοποίηση διάθεσης σε λειτουργία, η οποία περιλαμβάνει ενδεχομένως περιορισμούς χρήσης.

7.   Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνων (και ιδίως του σημείου 2.4 του τμήματος I) σε αυτή τη λειτουργία παράδοσης συντήρησης, το εργασιακό περιβάλλον δεν περιλαμβάνει μόνο τα συνεργεία όπου πραγματοποιείται η συντήρηση, αλλά και τις σιδηροτροχιές εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων των συνεργείων και όλους τους χώρους όπου πραγματοποιούνται δραστηριότητες συντήρησης.

8.   Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας διαχείρισης επάρκειας στη λειτουργία παράδοσης της συντήρησης, λαμβάνονται υπόψη τουλάχιστον οι κάτωθι δραστηριότητες που επηρεάζουν την ασφάλεια:

α)

τεχνικές σύνδεσης (συμπεριλαμβανομένης της συγκόλλησης και της ηλεκτρικής σωμάτωσης)·

β)

μη καταστροφικές δοκιμές·

γ)

τελική δοκιμή της εμπορευματικής φορτάμαξας και διάθεση σε λειτουργία·

δ)

δραστηριότητες συντήρησης στα συστήματα πέδησης, τους άξονες τροχών και τα όργανα έλξης και δραστηριότητες συντήρησης σε συγκεκριμένα κατασκευαστικά στοιχεία εμπορευματικών φορταμαξών για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, όπως δεξαμενών και βαλβίδων.

ε)

άλλα προσδιορισμένα ειδικά πεδία που επηρεάζουν την ασφάλεια.

9.   Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας πληροφόρησης για τη λειτουργία παράδοσης της συντήρησης, παρέχονται στη λειτουργία διαχείρισης του στόλου και στη λειτουργία ανάπτυξης της συντήρησης τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

εργασίες που εκτελούνται σύμφωνα με τις εντολές συντήρησης·

β)

κάθε ενδεχόμενη βλάβη ή ελάττωμα που αφορά την ασφάλεια, όταν διαπιστώνεται από τον οργανισμό·

γ)

διάθεση σε λειτουργία.

10.   Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας τεκμηρίωσης στη λειτουργία παράδοσης της συντήρησης, καταγράφονται τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

σαφής προσδιορισμός όλων των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των εργαλείων που συνδέονται με δραστηριότητες που επηρεάζουν την ασφάλεια·

β)

όλες οι εκτελούμενες εργασίες συντήρησης, καθώς και το προσωπικό, τα εργαλεία, ο εξοπλισμός, τα ανταλλακτικά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, λαμβανομένων υπόψη:

i)

των σχετικών εθνικών κανόνων στον τόπο όπου εδρεύει ο οργανισμός·

ii)

των προβλεπόμενων στις εντολές συντήρησης απαιτήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν απαιτήσεις όσον αφορά τα αρχεία·

iii)

της τελικής δοκιμής και της απόφασης σχετικά με τη διάθεση σε λειτουργία·

γ)

τα μέτρα ελέγχου που απαιτούνται από τις εντολές συντήρησης και τη διάθεση σε λειτουργία·

δ)

τα αποτελέσματα της βαθμονόμησης και του ελέγχου, όταν χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τη μέτρηση συγκεκριμένων απαιτήσεων, πριν την αρχική χρήση επιβεβαιώνεται, και επανεπιβεβαιώνεται αν χρειάζεται, η ικανότητα του λογισμικού να εκτελέσει την προβλεπόμενη εφαρμογή·

ε)

η εγκυρότητα των προηγούμενων αποτελεσμάτων μέτρησης όταν διαπιστωθεί ότι το όργανο μέτρησης δεν είναι σύμφωνο προς τις απαιτήσεις.


(1)  ΕΕ L 108 της 29.4.2009, σ. 4.

(2)  ΕΕ L 183 της 29.6.1989, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Image

Image

Image

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Image

Image

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Image