15.12.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 331/162


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1096/2010 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 17ης Νοεμβρίου 2010

για την ανάθεση ειδικών καθηκόντων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 127 παράγραφος 6,

την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1),

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η χρηματοοικονομική κρίση ανέδειξε σημαντικές ελλείψεις στη χρηματοοικονομική εποπτεία, η οποία δεν κατάφερε να προβλέψει τις δυσμενείς μακροπροληπτικές εξελίξεις και να αποτρέψει τη συσσώρευση υπερβολικών κινδύνων στον χρηματοοικονομικό τομέα και υπογράμμισε ειδικότερα τις αδυναμίες της υφιστάμενης μακροπροληπτικής επίβλεψης.

(2)

Τον Νοέμβριο του 2008, η Επιτροπή ανέθεσε σε ομάδα υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του κ. Jacques de Larosière («ομάδα de Larosière») να προτείνει συστάσεις σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εποπτικών ρυθμίσεων για την καλύτερη προστασία του πολίτη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

(3)

Στην τελική έκθεσή της, την οποία παρουσίασε στις 25 Φεβρουαρίου 2009, η ομάδα de Larosière συνιστούσε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση φορέα σε ενωσιακό επίπεδο, επιφορτισμένου με την επίβλεψη των κινδύνων στο σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος.

(4)

Στην ανακοίνωσή της, της 4ης Μαρτίου 2009, με τίτλο «Η υλοποίηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης», η Επιτροπή χαιρέτισε και εν γένει υποστήριξε τις συστάσεις της ομάδας de Larosière. Στη σύνοδό του, της 19ης και 20ής Μαρτίου 2009, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η ρύθμιση και η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών εντός της Ένωσης και να χρησιμοποιηθεί η έκθεση της ομάδας de Larosière ως εφαλτήριο για δράση.

(5)

Στην ανακοίνωση τής 27ης Μαΐου 2009 με τίτλο «Ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική εποπτεία», η Επιτροπή εξήγγειλε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στις ισχύουσες ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε επίπεδο Ένωσης, περιλαμβανομένης ιδίως της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), αρμόδιο για τη μακροπροληπτική επίβλεψη. Το Συμβούλιο, στις 9 Ιουνίου 2009, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη σύνοδό του της 18ης και της 19ης Ιουνίου 2009, υποστήριξαν την άποψη της Επιτροπής και χαιρέτισαν την πρόθεση της Επιτροπής να προωθήσει νομοθετικές προτάσεις, ώστε να μπορέσει να εδραιωθεί πλήρως το νέο πλαίσιο.

(6)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1092/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) θέσπισε τη μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος σε επίπεδο της Ένωσης και ίδρυσε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ).

(7)

Δεδομένης της πείρας της σε μακροπροληπτικά θέματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματική μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ένωσης.

(8)

Η ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίζει ην παροχή γραμματείας του ΕΣΣΚ (γραμματεία) και, προς τον σκοπό αυτό, θα πρέπει η ΕΚΤ να παρέχει επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Το προσωπικό της Γραμματείας θα πρέπει συνεπώς να υπόκειται στους όρους πρόσληψης προσωπικού της ΕΚΤ. Σύμφωνα ιδίως με το προοίμιο της απόφασης της ΕΚΤ, της 9ης Ιουνίου 1998, σχετικά με την έγκριση των όρων απασχόλησης του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως τροποποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 1999 (ΕΚΤ/1998/4) (4), το προσωπικό της ΕΚΤ θα πρέπει να επιλέγεται από το ευρύτερο δυνατό γεωγραφικό φάσμα μεταξύ των υπηκόων των κρατών μελών.

(9)

Στις 9 Ιουνίου 2009, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη σε επίπεδο αναλύσεων, στατιστικών, διοικητικής και υλικοτεχνικής μέριμνας στο ΕΣΣΚ. Δεδομένου ότι είναι καθήκον του ΕΣΣΚ να καλύπτει όλες τις πτυχές και τους τομείς χρηματοοικονομικής σταθερότητας, η ΕΚΤ θα πρέπει να καλέσει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και εποπτικές αρχές να προσφέρουν την επιστημονική πραγματογνωμοσύνη τους. Επομένως, θα πρέπει να εφαρμοστεί η δυνατότητα ανάθεσης στην ΕΚΤ καθορισμένων καθηκόντων σχετικά με πολιτικές που αφορούν την προληπτική εποπτεία, που προβλέπει η συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ανάθεση στην ΕΚΤ του καθήκοντος της διασφάλισης της παροχής γραμματείας στο ΕΣΣΚ.

(10)

H EKT θα πρέπει να αναλάβει το καθήκον της παροχής στατιστικής υποστήριξης στο ΕΣΣΚ. Η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών όπως προβλέπεται από τον παρόντα κανονισμό και όπου είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των καθηκόντων του ΕΣΣΚ θα πρέπει λοιπόν να υπόκεινται στο άρθρο 5 του καταστατικού του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2533/98 του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1998, σχετικά με τη συλλογή στατιστικών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (5). Συνεπώς, οι εμπιστευτικές στατιστικές πληροφορίες που συλλέγονται από την ΕΚΤ ή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών θα πρέπει να κοινοποιούνται στο ΕΣΣΚ. Επιπλέον, ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να θίγει τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές (6).

(11)

Η γραμματεία θα πρέπει να προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του ΕΣΣΚ και να υποστηρίζει τις εργασίες του γενικού συμβουλίου, της διευθύνουσας επιτροπής, της συμβουλευτικής τεχνικής επιτροπής και της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΣΚ. Η γραμματεία θα πρέπει να συγκεντρώνει, εξ ονόματος του ΕΣΣΚ, όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΣΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Μέλη

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι μέλη του γενικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) όπως ορίζεται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1092/2010.

Άρθρο 2

Υποστήριξη του ΕΣΣΚ

Η ΕΚΤ διασφαλίζει την παροχή γραμματείας και, στο πλαίσιο αυτό, παρέχει υποστήριξη σε επίπεδο αναλύσεων, στατιστικών, διοικητικής και υλικοτεχνικής μέριμνας στο ΕΣΣΚ. Η αποστολή της γραμματείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1092/2010, περιλαμβάνει ειδικότερα τα ακόλουθα:

α)

την προετοιμασία των συνεδριάσεων του ΕΣΣΚ·

β)

σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του άρθρου 5 του παρόντος κανονισμού, τη συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών πληροφοριών, εξ ονόματος και με σκοπό την εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΣΚ·

γ)

την προπαρασκευή των αναλύσεων που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων του ΕΣΣΚ, αξιοποιώντας τις τεχνικές συμβουλές των εθνικών κεντρικών τραπεζών και εποπτικών αρχών·

δ)

την παροχή υποστήριξης στο ΕΣΣΚ, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας που αυτό αναπτύσσει σε διοικητικό επίπεδο με άλλους συναφείς φορείς για μακροπροληπτικά θέματα·

ε)

την παροχή υποστήριξης στις εργασίες του γενικού συμβουλίου, της διευθύνουσας επιτροπής, της συμβουλευτικής τεχνικής επιτροπής και της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής.

Άρθρο 3

Οργάνωση της γραμματείας

1.   Η ΕΚΤ παρέχει επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την εκπλήρωση του καθήκοντός της να παράσχει γραμματειακή υποστήριξη.

2.   Ο επικεφαλής της γραμματείας ορίζεται από την ΕΚΤ, κατόπιν διαβούλευσης με το γενικό συμβούλιο του ΕΣΣΚ.

Άρθρο 4

Διαχείριση

1.   Ο πρόεδρος του ΕΣΣΚ και η διευθύνουσα επιτροπή του ΕΣΣΚ δίνουν οδηγίες στον επικεφαλής της γραμματείας εξ ονόματος του ΕΣΣΚ.

2.   Ο επικεφαλής της γραμματείας ή ο εκπρόσωπός του παρίσταται στις συνεδριάσεις του γενικού συμβουλίου, της διευθύνουσας επιτροπής, της συμβουλευτικής τεχνικής επιτροπής και της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΣΚ.

Άρθρο 5

Συγκέντρωση πληροφοριών εξ ονόματος του ΕΣΣΚ

1.   Το ΕΣΣΚ καθορίζει ποιες πληροφορίες είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1092/2010. Στο πλαίσιο αυτό, η γραμματεία συγκεντρώνει εξ ονόματος του ΕΣΣΚ όλες τις αναγκαίες πληροφορίες σε τακτική και ad hoc βάση, σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1092/2010 και με την επιφύλαξη του άρθρου 6 του παρόντος κανονισμού.

2.   Εξ ονόματος του ΕΣΣΚ, η γραμματεία θέτει στη διάθεση των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών τις πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους οι οποίες είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Άρθρο 6

Εμπιστευτικότητα των πληροφοριών και των εγγράφων

1.   Με την επιφύλαξη της εφαρμογής του ποινικού δικαίου, τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνονται από τη γραμματεία κατά την άσκηση των καθηκόντων της δεν επιτρέπεται να κοινοποιηθούν σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή αρχή εκτός του ΕΣΣΚ καθ’ οιονδήποτε τρόπο, παρά μόνο σε συνοπτική ή συγκεντρωτική μορφή, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώριση μεμονωμένων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

2.   Η γραμματεία διασφαλίζει ότι τα έγγραφα υποβάλλονται στο ΕΣΣΚ με τρόπο που διασφαλίζει την εμπιστευτικότητά τους.

3.   Η ΕΚΤ διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που λαμβάνει η γραμματεία στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων της ΕΚΤ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Η ΕΚΤ θέτει σε λειτουργία εσωτερικούς μηχανισμούς και εγκρίνει εσωτερικούς κανόνες προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των πληροφοριών που συγκεντρώνονται από τη γραμματεία εξ ονόματος του ΕΣΣΚ. Το προσωπικό της ΕΚΤ συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανόνες περί επαγγελματικού απορρήτου.

4.   Οι πληροφορίες που αποκτά η ΕΚΤ ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς που αναφέρονται στο άρθρο 2.

Άρθρο 7

Πρόσβαση σε έγγραφα

1.   Η γραμματεία μεριμνά για την εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 4ης Μαρτίου 2004, σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2004/3) (7).

2.   Οι πρακτικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της απόφασης ΕΚΤ/2004/3 στα έγγραφα που αφορούν το ΕΣΣΚ θα θεσπιστούν έως τις 17 Ιουνίου 2011.

Άρθρο 8

Επανεξέταση

Έως τις 17 Δεκεμβρίου 2013, το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει τον παρόντα κανονισμό, βάσει έκθεσης της Επιτροπής. Αφού λάβει τις γνώμες της ΕΚΤ και των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, θα αποφασίσει εάν ο παρών κανονισμός θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει στις 16 Δεκεμβρίου 2010.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2010.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

D. REYNDERS


(1)  Γνώμη της 22ας Σεπτεμβρίου 2010 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  ΕΕ C 270 της 11.11.2009, σ. 1.

(3)  Βλέπε σελίδα 1 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

(4)  ΕΕ L 125 της 19.5.1999, σ. 32.

(5)  ΕΕ L 318 της 27.11.1998, σ. 8.

(6)  ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 164.

(7)  ΕΕ L 80 της 18.3.2004, σ. 42.