12.9.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 241/3


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 834/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 11ης Σεπτεμβρίου 2009

για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 716/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί κοινοτικών στατιστικών για τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών συνδεομένων επιχειρήσεων, όσον αφορά τις εκθέσεις ποιότητας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 716/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2007, περί κοινοτικών στατιστικών για τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών συνδεομένων επιχειρήσεων (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 716/2007 θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο για τη συστηματική παραγωγή κοινοτικών στατιστικών σχετικά με τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών συνδεόμενων επιχειρήσεων.

(2)

Πρέπει να εκδοθούν τα μέτρα εφαρμογής σχετικά με τον καθορισμό των κοινών προτύπων ποιότητας, του περιεχομένου και της περιοδικότητας των εκθέσεων ποιότητας.

(3)

Πρέπει να καθοριστούν οι ποιοτικές παράμετροι των εκθέσεων ποιότητας.

(4)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Οι εκθέσεις ποιότητας που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 716/2007 συντάσσονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Η πρώτη έκθεση ποιότητας συντάσσεται με βάση τα στοιχεία που αφορούν το έτος αναφοράς 2007 και υποβάλλεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2010.

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στη συνέχεια εκθέσεις ποιότητας για κάθε έτος αναφοράς μέσα σε 26 μήνες από το τέλος του έτους αναφοράς.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2009.

Για την Επιτροπή

Joaquín ALMUNIA

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 171 της 29.6.2007, σ. 17.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η έκθεση ποιότητας περιλαμβάνει τόσο ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς δείκτες ποιότητας των στοιχείων. Η Επιτροπή (Eurostat) παρέχει τα αποτελέσματα για τους ποσοτικούς δείκτες που μπορούν να υπολογιστούν βάσει των στοιχείων που παρέχονται από τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη ερμηνεύουν και σχολιάζουν τα αποτελέσματα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τη μεθοδολογία συλλογής τους, και παρέχουν τους υπόλοιπους ποσοτικούς δείκτες καθώς επίσης και τις ποιοτικές πληροφορίες.

2.   ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Κάθε έτος η Επιτροπή (Eurostat) παρέχει στα κράτη μέλη εντός 24 μηνών από το τέλος του έτους αναφοράς (έως το τέλος Δεκεμβρίου) σχέδια εγγράφων για τις εκθέσεις ποιότητας, στα οποία έχουν εν μέρει προσυμπληρωθεί οι περισσότεροι ποσοτικοί δείκτες καθώς και άλλες πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή (Eurostat).

Κάθε έτος τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή (Eurostat) εντός 26 μηνών από το τέλος του έτους αναφοράς (έως το τέλος Φεβρουαρίου) τις ολοκληρωμένες εκθέσεις ποιότητας.

3.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη αξιολογούνται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια ποιότητας:

3.1.

Καταλληλότητα: ο όρος «καταλληλότητα» αναφέρεται στο βαθμό στον οποίο οι στατιστικές ικανοποιούν τις τρέχουσες και τις δυνητικές ανάγκες των χρηστών.

3.2.

Ακρίβεια: ο όρος «ακρίβεια» αναφέρεται στην εγγύτητα των εκτιμήσεων προς τις άγνωστες πραγματικές τιμές.

3.3.

Συνοχή: ο όρος «συνοχή» αναφέρεται στην ικανότητα των στοιχείων να συνδυάζονται αξιόπιστα με διάφορους τρόπους και για διάφορες χρήσεις.

3.4.

Συγκρισιμότητα: ο όρος «συγκρισιμότητα» αναφέρεται στη μέτρηση του αντικτύπου των διαφορών σε εφαρμοσμένες στατιστικές έννοιες, εργαλεία και διαδικασίες μέτρησης, όταν γίνεται σύγκριση των στατιστικών μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, τομεακών πεδίων ή διαχρονικά.

3.5.

Επικαιρότητα: ο όρος «επικαιρότητα» αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της διαθεσιμότητας των πληροφοριών και του γεγονότος ή φαινομένου που περιγράφουν.

3.6.

Χρονική συνέπεια: ο όρος «χρονική συνέπεια» αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας δημοσιοποίησης των στοιχείων και της ημερομηνίας-στόχου (της ημερομηνίας έως την οποία έπρεπε να έχουν παραδοθεί).

3.7.

Προσπελασιμότητα και σαφήνεια: ο όρος «προσπελασιμότητα και σαφήνεια» αναφέρεται στους όρους και τους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να λάβουν, να χρησιμοποιήσουν και να ερμηνεύσουν τα στοιχεία.