30.9.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 257/12


ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 912/2009/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 16ης Σεπτεμβρίου 2009

περί της συμμετοχής της Κοινότητας σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα μετρολογίας το οποίο έχουν αναλάβει πλείονα κράτη μέλη

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 169 και το άρθρο 172 δεύτερο εδάφιο,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) (3) («το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο») προβλέπει τη συμμετοχή της Κοινότητας σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης («E&A») που αναλαμβάνουν από κοινού διάφορα κράτη μέλη, καθώς και τη συμμετοχή στις δομές που έχουν συσταθεί για την εκτέλεση των εν λόγω προγραμμάτων, κατά την έννοια του άρθρου 169 της συνθήκης.

(2)

Στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο έχει καθορισθεί σειρά κριτηρίων για τον προσδιορισμό πεδίων κατάλληλων για την ανάληψη πρωτοβουλιών δυνάμει του άρθρου 169: η συνάφεια με τους κοινοτικούς στόχους, ο σαφής καθορισμός του επιδιωκόμενου στόχου και η συνάφειά του με τους στόχους του προγράμματος-πλαισίου, η προΰπαρξη βάσης (υφιστάμενα ή μελετώμενα εθνικά ερευνητικά προγράμματα), η ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, η κρίσιμη μάζα από την άποψη του μεγέθους και του αριθμού των σχετικών προγραμμάτων και της ομοιότητας των δραστηριοτήτων που αυτά καλύπτουν, καθώς και η αποτελεσματικότητα του άρθρου 169 ως του πλέον ενδεδειγμένου μέσου για την επίτευξη των στόχων.

(3)

Στην απόφαση 2006/971/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία» για την εκτέλεση του έβδομου προγράμματος-πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (2007-2013) (4) (ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία») ενθαρρύνεται η διαθεματική προσέγγιση ερευνητικών ζητημάτων σχετικών με έναν ή περισσότερους θεματικούς τομείς του έβδομου προγράμματος-πλαισίου και, στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλία βάσει του άρθρου 169 στο πεδίο της μετρολογίας χαρακτηρίζεται ως μια από τις πρωτοβουλίες για τις οποίες ενδείκνυται η συμμετοχή της Κοινότητας σε εθνικά ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται από κοινού βάσει του άρθρου 169 της συνθήκης.

(4)

Η μετρολογία συνιστά διεπιστημονικό πεδίο το οποίο αποτελεί ζωτικής σημασίας συνιστώσα της σύγχρονης κοινωνίας της γνώσης. Αξιόπιστα και συγκρίσιμα πρότυπα μέτρησης, κατάλληλες επικυρωμένες μέθοδοι μέτρησης και δοκιμών στηρίζουν τις διαδικασίες της επιστημονικής προόδου και της τεχνολογικής καινοτομίας και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη.

(5)

Επί του παρόντος, πολλά προγράμματα ή δραστηριότητες E&A που αναλαμβάνονται από μεμονωμένα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο για την υποστήριξη της Ε & Α στον τομέα της μετρολογίας, στερούνται επαρκούς συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση της κρίσιμης μάζας η οποία απαιτείται σε στρατηγικούς τομείς E&A.

(6)

Επιθυμώντας να υιοθετήσουν συνεκτική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο της μετρολογίας, και να ενεργήσουν αποτελεσματικά, ορισμένα κράτη μέλη ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συστήσουν κοινό πρόγραμμα E&A με τίτλο «Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα Μετρολογίας» (ΕΕΠΜ), προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες της Ευρώπης σε μετρολογία αιχμής, ιδίως σε αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς, ως εργαλείο καινοτομίας, επιστημονικής έρευνας και στήριξης της χάραξης πολιτικών.

(7)

Στο οικείο πρόγραμμα εργασίας για τα έτη 2007-2008, της 11ης Ιουνίου 2007, για την υλοποίηση του ειδικού προγράμματος «Συνεργασία», η Επιτροπή παρέσχε χρηματοδοτική στήριξη στο ERA-NET Plus στο πεδίο της μετρολογίας, προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση από το έργο «iMERA» του ERA-NET στο κοινό πρόγραμμα E&A στο πεδίο της μετρολογίας, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί βάσει του άρθρου 169 της συνθήκης. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη του ΕΕΠΜ που προσδιόρισε τις κύριες προκλήσεις και δραστηριότητες του κοινού προγράμματος.

(8)

Το ΕΕΠΜ έχει ως στόχο να στηρίξει την επιστημονική ανάπτυξη και καινοτομία παρέχοντας το αναγκαίο νομικό και οργανωτικό πλαίσιο για την επίτευξη συνεργασίας μεγάλης κλίμακας μεταξύ των κρατών μελών στη μετρολογική έρευνα σε κάθε τεχνολογικό ή βιομηχανικό πεδίο. Το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία (τα συμμετέχοντα κράτη) δέχθηκαν να συντονίσουν και να υλοποιήσουν από κοινού δραστηριότητες με στόχο να συμβάλουν στο ΕΕΠΜ. Το συνολικό ποσό της συμμετοχής τους εκτιμάται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, στα οποία προστίθεται αποθεματικό χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ για την προτεινόμενη επταετή περίοδο.

(9)

Προκειμένου να αυξηθεί ο αντίκτυπος του ΕΕΠΜ, τα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν να συμμετάσχει και η Κοινότητα στο ΕΕΠΜ. Η Κοινότητα προβλέπεται να συμμετάσχει σε αυτό με χρηματοδοτική συνεισφορά αντίστοιχη εκείνης των συμμετεχόντων κρατών, με μέχρι 200 εκατ. ευρώ για όλη τη διάρκεια του ΕΕΠΜ. Δεδομένου ότι το ΕΕΠΜ ανταποκρίνεται στους επιστημονικούς στόχους του έβδομου προγράμματος-πλαισίου και ότι οι δράσεις στο πεδίο της μετρολογίας είναι οριζόντιου χαρακτήρα ή δεν συνδέονται άμεσα και με τους δέκα θεματικούς τομείς, το ΕΕΠΜ θα πρέπει να στηριχθεί από κοινού από όλους τους σχετικούς θεματικούς τομείς.

(10)

Υπάρχουν ενδεχομένως και άλλες επιλογές χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ιδίως μέσω της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης καταμερισμού του κινδύνου, η οποία έχει δημιουργηθεί από κοινού από την ΕΤΕπ και την Επιτροπή σύμφωνα με το παράρτημα III του ειδικού προγράμματος «Συνεργασία».

(11)

Η κοινοτική χρηματοδοτική στήριξη θα πρέπει να παρέχεται υπό τον όρο ότι έχει καταρτισθεί σχέδιο χρηματοδότησης που βασίζεται σε επίσημες δεσμεύσεις των αρμόδιων εθνικών αρχών για από κοινού υλοποίηση των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων Ε & Α, οι οποίες αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για συνεισφορά στη χρηματοδότηση της από κοινού εκτέλεσης του ΕΕΠΜ.

(12)

Η από κοινού υλοποίηση των εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων προϋποθέτει τη σύσταση ή την ύπαρξη ειδικής εκτελεστικής δομής, όπως προβλέπεται στο ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία». Τα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν να ανατεθεί στην εν λόγω ειδική εκτελεστική δομή η υλοποίηση του ΕΕΠΜ. Η ειδική εκτελεστική δομή θα πρέπει να είναι ο αποδέκτης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Κοινότητας και να εξασφαλίζει την αποδοτική εκτέλεση του ΕΕΠΜ.

(13)

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας θα πρέπει να παρέχεται υπό τον όρο της δέσμευσης πόρων από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και της αποτελεσματικής πληρωμής των χρηματοδοτικών συνεισφορών τους.

(14)

Ενώ το Κοινό Κέντρο Ερευνών αποτελεί τμήμα της Επιτροπής, τα ινστιτούτα που διαθέτουν ικανότητες έρευνας οι οποίες είναι συναφείς με το ΕΕΠΜ θα πρέπει να ενεργοποιηθούν για την υλοποίησή του. Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να καθορισθεί ο ρόλος του Κοινού Κέντρου Ερευνών όσον αφορά την επιλεξιμότητά του για συμμετοχή και χρηματοδότηση, καθώς και την ανάμειξή του στη διοίκηση του ΕΕΠΜ.

(15)

Η καταβολή της κοινοτικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς θα πρέπει να εξαρτάται από τη σύναψη γενικής συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και της ειδικής εκτελεστικής δομής, η οποία θα περιέχει λεπτομερείς ρυθμίσεις σχετικά με τη χρήση της κοινοτικής συνεισφοράς. Η εν λόγω γενική συμφωνία θα πρέπει να περιέχει τις αναγκαίες διατάξεις περί προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας.

(16)

Οι τόκοι που παράγονται από τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας θα πρέπει να θεωρούνται έσοδα για ειδικό προορισμό σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (5) (ο δημοσιονομικός κανονισμός). Η Επιτροπή θα πρέπει να μπορεί να αυξάνει αναλόγως τη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση.

(17)

Η Κοινότητα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να μειώσει, να αναστείλει ή να παύσει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της σε περίπτωση μη εφαρμογής ή ανεπαρκούς, μερικής ή καθυστερημένης εφαρμογής του ΕΕΠΜ, ή αν τα συμμετέχοντα κράτη δεν συνεισφέρουν ή συνεισφέρουν εν μέρει ή με καθυστέρηση στη χρηματοδότηση του ΕΕΠΜ, υπό τους όρους της γενικής συμφωνίας που θα συναφθεί μεταξύ της Κοινότητας και της ειδικής εκτελεστικής δομής.

(18)

Για την αποδοτική υλοποίηση του ΕΕΠΜ, θα πρέπει να παρέχεται χρηματοδοτική στήριξη προς τους συμμετέχοντες στα έργα του ΕΕΠΜ, οι οποίοι επιλέγονται σε κεντρικό επίπεδο με ευθύνη της ειδικής εκτελεστικής δομής έπειτα από προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Αυτή η χρηματοδοτική στήριξη και οι συνδεόμενες με αυτήν πληρωμές θα πρέπει να είναι διαφανείς και αποτελεσματικές.

(19)

Οι προτάσεις θα πρέπει να αξιολογούνται σε κεντρικό επίπεδο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με ευθύνη της ειδικής εκτελεστικής δομής. Η ειδική εκτελεστική δομή θα πρέπει να εγκρίνει πίνακα κατάταξης, ο οποίος θα πρέπει να είναι δεσμευτικός για την κατανομή της χρηματοδότησης από την κοινοτική χρηματοδοτική συνεισφορά και από τους εθνικούς προϋπολογισμούς που έχουν δεσμευθεί για έργα ΕΕΠΜ.

(20)

Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό και τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (6) (οι κανόνες εφαρμογής), η χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης στο πλαίσιο της έμμεσης κεντρικής διαχείρισης σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο γ) και το άρθρο 56 του δημοσιονομικού κανονισμού, καθώς και το άρθρο 35 το άρθρο 38 παράγραφος 2 και το άρθρο 41 των κανόνων εφαρμογής.

(21)

Κάθε κράτος μέλος και κάθε συνδεδεμένη με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο χώρα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να προσχωρήσει στο ΕΕΠΜ.

(22)

Σύμφωνα με τους στόχους του έβδομου προγράμματος-πλαισίου, θα πρέπει να είναι δυνατή η συμμετοχή στο ΕΕΠΜ οιασδήποτε άλλης χώρας, υπό τον όρο ότι η εν λόγω συμμετοχή προβλέπεται από τη σχετική διεθνή συμφωνία και ότι συμφωνούν με αυτήν τόσο η Επιτροπή, εξ ονόματος της Κοινότητας, όσο και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Σύμφωνα με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο και τους κανόνες και προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης, η Κοινότητα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνία για τους όρους της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της στο ΕΕΠΜ όσον αφορά τη συμμετοχή άλλων χωρών.

(23)

Θα πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη των παρατυπιών και απατών και θα πρέπει να διεξάγονται οι κατάλληλες ενέργειες για την ανάκτηση απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων, βάσει του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (7), του κανονισμού (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (8) και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) (9).

(24)

Είναι σημαντικό να τηρούνται στις ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΕΕΠΜ οι θεμελιώδεις δεοντολογικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των αρχών που διακηρύσσονται στο άρθρο 6 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι αρχές της ένταξης της διάστασης του φύλου και της ισότητας των φύλων.

(25)

Η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει ενδιάμεση αξιολόγηση, στην οποία θα εκτιμά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης του ΕΕΠΜ και την πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς και τελική αξιολόγηση.

(26)

Η ειδική εκτελεστική δομή θα πρέπει να ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες στα επιλεγόμενα έργα ΕΕΠΜ να κοινοποιούν και να διαδίδουν τα αποτελέσματά τους και να δημοσιοποιούν αυτά τα στοιχεία,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Κοινοτική χρηματοδοτική συνεισφορά

1.   Η Κοινότητα καταβάλλει χρηματοδοτική συνεισφορά στο «Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα Μετρολογίας» (ΕΕΠΜ) το οποίο αναλαμβάνουν από κοινού το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία (τα συμμετέχοντα κράτη μέλη).

2.   Η Κοινότητα καταβάλλει χρηματοδοτική συνεισφορά αντίστοιχη της συνεισφοράς των συμμετεχόντων κρατών, η οποία όμως δεν υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ και η οποία πληρώνεται από τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλη τη διάρκεια του έβδομου προγράμματος-πλαισίου, σύμφωνα με τις αρχές οι οποίες ορίζονται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης.

3.   Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας καταβάλλεται από κοινού από τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων του προϋπολογισμού, οι οποίες διατίθενται για όλους τους σχετικούς θεματικούς τομείς του ειδικού προγράμματος «Συνεργασία».

Άρθρο 2

Όροι της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Κοινότητας

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας εξαρτάται από:

α)

τεκμηρίωση, εκ μέρους των συμμετεχόντων κρατών, ότι το ΕΕΠΜ που περιγράφεται στο παράρτημα Ι έχει πράγματι συγκροτηθεί·

β)

την επίσημη σύσταση ειδικής εκτελεστικής δομής με νομική προσωπικότητα, που είναι αρμόδια για την υλοποίηση του ΕΕΠΜ, καθώς και για την παραλαβή, την κατανομή και την παρακολούθηση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Κοινότητας στο πλαίσιο της έμμεσης κεντρικής διαχείρισης σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο γ) και το άρθρο 56 του δημοσιονομικού κανονισμού και με το άρθρο 35, το άρθρο 38 παράγραφος 2 και το άρθρο 41 των κανόνων εφαρμογής·

γ)

τη σύσταση κατάλληλου και αποδοτικού μοντέλου διοίκησης του ΕΕΠΜ σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ·

δ)

αποδοτική διεξαγωγή των δραστηριοτήτων του ΕΕΠΜ που περιγράφονται στο παράρτημα Ι από την ειδική εκτελεστική δομή, η οποία συνεπάγεται τη δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων·

ε)

τη δέσμευση κάθε συμμετέχοντος κράτους να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του ΕΕΠΜ και να αυξήσει τη συνεισφορά αυτή κατά 50 % ως αποθεματικό χρηματοδότησης, προκειμένου να ανταποκριθεί σε υψηλά ποσοστά επιτυχίας των προερχόμενων από αυτό συμμετεχόντων στα έργα ΕΕΠΜ και στην πραγματική καταβολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς στους δικαιούχους·

στ)

τη συμμόρφωση προς τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, και ιδίως προς τους κανόνες του κοινοτικού πλαισίου σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία (10)·

ζ)

την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου επιστημονικής αριστείας και την τήρηση δεοντολογικών αρχών σύμφωνα με τις γενικές αρχές του έβδομου προγράμματος-πλαισίου, τις αρχές της ένταξης της διάστασης του φύλου και της ισότητας των φύλων, και την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης·

η)

τη διατύπωση διατάξεων που διέπουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τα οποία απορρέουν από τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΕΕΠΜ και από την υλοποίηση και τον συντονισμό των προγραμμάτων Ε &Α και των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν, σε εθνικό επίπεδο, τα συμμετέχοντα κράτη, κατά τρόπο ώστε να αποβλέπουν στην προαγωγή της παραγωγής τέτοιων γνώσεων και στην υποστήριξη της ευρύτερης χρήσης και διάδοσης των οικείων γνώσεων. Η προσέγγιση η οποία ακολουθείται βασίζεται στο μοντέλο που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1906/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, με τον οποίο καθορίζονται οι κανόνες συμμετοχής επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων στις δραστηριότητες που αναλαμβάνονται βάσει του εβδόμου προγράμματος-πλαισίου και οι κανόνες διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων (2007-2013) (11) (οι κανόνες συμμετοχής στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο).

Άρθρο 3

Δραστηριότητες του ΕΕΠΜ

1.   Η βασική δραστηριότητα του ΕΕΠΜ συνίσταται στη χρηματοδότηση διακρατικών έργων του ΕΕΠΜ με πολλούς συμμετέχοντες, τα οποία αφορούν δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, κατάρτισης και διάδοσης (τα έργα ΕΕΠΜ). Ενόψει των συγκεντρωμένων ικανοτήτων στον τομέα της μετρολογίας, το βασικό μέρος των έργων ΕΕΠΜ εκτελείται από εθνικά ινστιτούτα μετρολογίας και ειδικά ινστιτούτα (συγκεκριμένα ειδικευμένα ινστιτούτα που είναι υπεύθυνα για ορισμένα εθνικά πρότυπα και συναφείς υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από τις δραστηριότητες των εθνικών ινστιτούτων μετρολογίας) από τα συμμετέχοντα κράτη.

2.   Προκειμένου να αυξηθούν και να διαφοροποιηθούν οι ικανότητες στον τομέα της μετρολογίας, το ΕΕΠΜ χρηματοδοτεί επίσης διάφορα συστήματα ερευνητικών επιχορηγήσεων τα οποία συμπληρώνουν τα έργα ΕΕΠΜ.

3.   Τα έργα ΕΕΠΜ επιλέγονται και οι ερευνητικές επιχορηγήσεις εγκρίνονται κατόπιν προσκλήσεων υποβολής προτάσεων σύμφωνα με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας, της ανεξάρτητης αξιολόγησης, της συγχρηματοδότησης, της χρηματοδότησης που δεν παράγει κέρδη, καθώς και της μη αναδρομικότητας, που αναφέρονται στο άρθρο 112 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού, όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης.

4.   Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης είναι, τηρουμένων των αναλογιών, εκείνα τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) των κανόνων συμμετοχής στο έβδομο πρόγραμμα- πλαίσιο για τα έργα ΕΕΠΜ και τα συστήματα ερευνητικών επιχορηγήσεων, αντιστοίχως. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων εξειδικεύει τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης. Είναι δυνατόν να προστίθενται επιπλέον κριτήρια υπό τον όρο ότι δημοσιεύονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, δεν συνεπάγονται διακρίσεις και δεν υπερισχύουν των βασικών κριτηρίων αξιολόγησης.

5.   Οι λεπτομέρειες της υλοποίησης των δραστηριοτήτων του ΕΕΠΜ παρατίθενται στο παράρτημα Ι.

Άρθρο 4

Ρόλος του Κοινού Κέντρου Ερευνών

1.   Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής είναι επιλέξιμο για συμμετοχή στο ΕΕΠΜ και για χρηματοδότηση από το ΕΕΠΜ, υπό όρους ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για τα εθνικά ινστιτούτα μετρολογίας των συμμετεχόντων κρατών.

2.   Οι ίδιοι πόροι του Κοινού Κέντρου Ερευνών, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη χρηματοδότηση του ΕΕΠΜ, δεν λογίζονται ως κοινοτική χρηματοδοτική συνεισφορά εντός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 1.

3.   Το υπεύθυνο για τη μετρολογία ινστιτούτο του Κοινού Κέντρου Ερευνών, ως τμήμα της Επιτροπής η οποία ενεργεί εξ ονόματος της Κοινότητας, έχει δικαίωμα συμμετοχής στην υλοποίηση του ΕΕΠΜ στο πλαίσιο της ειδικής εκτελεστικής δομής ως παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Άρθρο 5

Συμφωνίες μεταξύ της Κοινότητας και της ειδικής εκτελεστικής δομής

Οι λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη διαχείριση και τον έλεγχο των κονδυλίων και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Κοινοτήτων καθορίζονται σε γενική συμφωνία και σε ετήσιες οικονομικές συμφωνίες, οι οποίες συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής, εξ ονόματος της Κοινότητας, και της ειδικής εκτελεστικής δομής.

Η γενική συμφωνία περιλαμβάνει ιδίως τις ακόλουθες διατάξεις:

1)

τον καθορισμό των ανατιθέμενων καθηκόντων·

2)

τους όρους και τους τρόπους εκτέλεσης των καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων διατάξεων για την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και την οργάνωση των προς διεξαγωγή ελέγχων·

3)

τους κανόνες υποβολής εκθέσεων στην Επιτροπή σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων·

4)

τους όρους υπό τους οποίους παύει η εκτέλεση των καθηκόντων·

5)

τις λεπτομέρειες του ελέγχου που ασκείται από την Επιτροπή·

6)

τους όρους χρησιμοποίησης χωριστών τραπεζικών λογαριασμών και τη μεταχείριση των παραγόμενων τόκων·

7)

τις διατάξεις που εγγυώνται την προβολή της κοινοτικής δράσης από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ειδικής εκτελεστικής δομής·

8)

τη δέσμευση να απέχουν από κάθε πράξη που ενδέχεται να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων κατά την έννοια του άρθρου 52 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού·

9)

τις διατάξεις που διέπουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τα οποία απορρέουν από τις διεξαγόμενες στο πλαίσιο του ΕΕΠΜ δραστηριότητες, οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 2·

10)

κατάλογο κριτηρίων που πρέπει να χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των ενδιαμέσων και τελικών αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αναφερομένων στο άρθρο 13.

Άρθρο 6

Τόκοι από τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού, οι τόκοι που παράγονται από τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας στο ΕΕΠΜ θεωρούνται έσοδα για ειδικό προορισμό. Η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 της παρούσας απόφασης μπορεί να αυξηθεί αναλόγως από την Επιτροπή.

Άρθρο 7

Μείωση, αναστολή ή παύση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Κοινότητας

Σε περίπτωση αδυναμίας υλοποίησης ή ανεπαρκούς, μερικής ή καθυστερημένης υλοποίησης του ΕΕΠΜ, η Κοινότητα δύναται να μειώνει, να αναστέλλει ή να παύει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της ανάλογα με την πραγματική υλοποίηση του ΕΕΠΜ.

Αν τα συμμετέχοντα κράτη δεν συνεισφέρουν ή συνεισφέρουν εν μέρει ή με καθυστέρηση στη χρηματοδότηση του ΕΕΠΜ, η Κοινότητα δύναται να μειώνει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της ανάλογα με το πραγματικό ποσό δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν διαθέσει τα συμμετέχοντα κράτη, υπό τους όρους που καθορίζονται στη γενική συμφωνία η οποία θα συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής και της ειδικής εκτελεστικής δομής.

Άρθρο 8

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Κοινοτήτων από τα συμμετέχοντα κράτη

Κατά την υλοποίηση του ΕΕΠΜ, τα συμμετέχοντα κράτη λαμβάνουν τα αναγκαία νομοθετικά, κανονιστικά, διοικητικά ή άλλα μέτρα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, τα συμμετέχοντα κράτη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την πλήρη ανάκτηση κάθε οφειλόμενου στην Κοινότητα ποσού, σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του δημοσιονομικού κανονισμού και το άρθρο 38 παράγραφος 2 των κανόνων εφαρμογής.

Άρθρο 9

Έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν το δικαίωμα να διενεργούν, μέσω των μονίμων ή άλλων υπαλλήλων τους, όλους τους αναγκαίους ελέγχους και επιθεωρήσεις για τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης των κοινοτικών πόρων και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Κοινοτήτων έναντι κάθε απάτης ή παρατυπίας. Προς τον σκοπό αυτό, τα συμμετέχοντα κράτη ή/και η ειδική εκτελεστική δομή θέτουν, εν ευθέτω χρόνω, στη διάθεση της Επιτροπής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου όλα τα σχετικά έγγραφα.

Άρθρο 10

Πληροφόρηση

Η Επιτροπή διαβιβάζει κάθε σχετική πληροφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα συμμετέχοντα κράτη καλούνται να υποβάλλουν στην Επιτροπή, μέσω της ειδικής εκτελεστικής δομής, κάθε συμπληρωματική πληροφορία που ζητείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με την οικονομική διαχείριση της ειδικής εκτελεστικής δομής, που συνάδει με τις γενικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων οι οποίες καθορίζονται στο άρθρο 13.

Άρθρο 11

Συμμετοχή επιπλέον κρατών μελών και συνδεδεμένων χωρών

Κάθε κράτος μέλος και κάθε συνδεδεμένη με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο χώρα έχει το δικαίωμα να προσχωρήσει στο ΕΕΠΜ βάσει των κριτηρίων που καθορίζονται στο άρθρο 2 στοιχεία ε) και στ) της παρούσας απόφασης και αντιμετωπίζεται ως συμμετέχον κράτος.

Άρθρο 12

Συμμετοχή άλλων τρίτων χωρών

Τα συμμετέχοντα κράτη και η Επιτροπή μπορούν να συμφωνούν όσον αφορά τη συμμετοχή οιασδήποτε άλλης χώρας βάσει των κριτηρίων του άρθρου 2 στοιχείο ε) και εφόσον η εν λόγω συμμετοχή προβλέπεται από τη σχετική διεθνή συμφωνία. Καθορίζουν τους όρους υπό τους οποίους οι εγκατεστημένες νομικές οντότητες στην εν λόγω χώρα και τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε αυτή, είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το ΕΕΠΜ.

Άρθρο 13

Ετήσιες εκθέσεις και αξιολόγηση

Η ετήσια έκθεση σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο, η οποία υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 173 της συνθήκης περιλαμβάνει έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες του ΕΕΠΜ.

Η Επιτροπή διεξάγει ενδιάμεση αξιολόγηση του ΕΕΠΜ τρία έτη μετά την έναρξή του. Στην εν λόγω αξιολόγηση αναφέρεται η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί προς την επίτευξη των στόχων του παραρτήματος Ι, διατυπώνονται συστάσεις σχετικά με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο περαιτέρω ενίσχυσης της ενοποίησης, της ποιότητας και της αποδοτικότητας της υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής, διαχειριστικής και οικονομικής ενοποίησης, και εξετάζεται κατά πόσον το ύψος των χρηματοδοτικών συνεισφορών των συμμετεχόντων κρατών είναι κατάλληλο, δεδομένης της ενδεχόμενης ζήτησης εκ μέρους των διάφορων εθνικών ερευνητικών κοινοτήτων.

Η Επιτροπή διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τα συμπεράσματα της ανωτέρω αξιολόγησης, συνοδευόμενα από τις παρατηρήσεις της και, κατά περίπτωση, από προτάσεις για την τροποποίηση της παρούσας απόφασης.

Μετά τη λήξη της συμμετοχής της Κοινότητας στο ΕΕΠΜ, και το αργότερο το 2017, η Επιτροπή, με τη βοήθεια ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων, συγκροτεί τελική αξιολόγηση των γενικών, ειδικών και επιχειρησιακών στόχων του ΕΕΠΜ.

Η ομάδα αυτή βασίζει την αξιολόγησή της, μεταξύ άλλων, στους ακόλουθους δείκτες:

α)

την επιστημονική αριστεία των προγραμμάτων και επιχορηγήσεων μετρούμενη με βάση τον αριθμό των δημοσιεύσεων, των ευρεσιτεχνιών και άλλων δεικτών επιστημονικής παραγωγής·

β)

το επίπεδο συμμετοχής εξωτερικών ερευνητών και ερευνητικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα·

γ)

την αύξηση της μετρολογικής ικανότητας στα κράτη μέλη και τις χώρες που συνδέονται με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο, των οποίων τα προγράμματα μετρολογίας βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης·

δ)

τον αριθμό και την ποιότητα των δραστηριοτήτων κατάρτισης·

ε)

τον αριθμό και την ποιότητα των δραστηριοτήτων σχετικά με την κοινοποίηση και διάδοση της μετρολογίας.

Τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Άρθρο 14

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 15

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Στρασβούργο, 16 Σεπτεμβρίου 2009.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. BUZEK

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

C. MALMSTRÖM


(1)  Γνώμη της 25ης Μαρτίου 2009 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Απριλίου 2009 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 2009.

(3)  ΕΕ L 412 της 30.12.2006, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 400 της 30.12.2006, σ. 86.

(5)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 1.

(7)  ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1.

(8)  ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

(9)  ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1.

(10)  ΕΕ C 323 της 30.12.2006, σ. 1.

(11)  ΕΕ L 391 της 30.12.2006, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Περιγραφή των στόχων και των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Μετρολογίας (ΕΕΠΜ)

Ι.   ΣΤΟΧΟΙ

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, η μετρολογία συμβάλλει σημαντικά στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη πολλών κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετρολογική έρευνα είναι αναγκαία για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και παραδείγματα της επιρροής της αφορούν τομείς όπως το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της δορυφορικής πλοήγησης, την ασφάλεια, την υγειονομική περίθαλψη, τον κλάδο των ημιαγωγών και η αλλαγή του κλίματος. Η μετρολογική έρευνα έχει μέγιστα δημόσια οφέλη και αποτελεί κύρια δραστηριότητα στήριξης των κυβερνητικών ρυθμίσεων και της τυποποίησης. Η μετρολογία παραμένει απόμακρη για το ευρύ κοινό, και όμως είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση του σύγχρονου εμπορίου και των επικοινωνιών. Η πρόσβαση στις αγορές μπορεί να προσκρούσει σε εμπόδια λόγω της έλλειψης ενιαίων και ακριβών μέτρων και σταθμών. Όλες οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογική Ε & Α στη μετρολογία έχει κρίσιμη σημασία για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη ενός προηγμένου έθνους.

Η μετρολογική έρευνα αποτελεί κατά παράδοση υψηλή εθνική προτεραιότητα σε πολλές χώρες. Εντούτοις, στις ευρωπαϊκές χώρες τα εθνικά ερευνητικά προγράμματα μετρολογίας υλοποιούνται σε πλήρη απομόνωση και τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν μόνα τους ένα ενιαίο και πραγματικά ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα Μετρολογίας (ΕΕΠΜ). Τα εθνικά ινστιτούτα μετρολογίας (ΕΙΜ), με την υποστήριξη ειδικών ινστιτούτων, είναι αρμόδια για την υλοποίηση των εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων μετρολογίας βάσει της θεσμικής χρηματοδότησης από κεντρικούς κυβερνητικούς οργανισμούς ή υπουργεία. Η ευρωπαϊκή κοινότητα μετρολογικής έρευνας αποτελεί μια εξειδικευμένη κοινότητα η οποία συνδέεται με χαλαρούς δεσμούς με ερευνητικούς οργανισμούς ή πανεπιστήμια. Είναι σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη, καθώς περιλαμβάνει λίγα κέντρα αριστείας παγκόσμιου κύρους, τα οποία θα ωφελούνταν από έναν ευρύ ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο. Η αλληλεπικάλυψη της έρευνας είναι δεδομένη.

Το δικαίωμα της Κοινότητας να αναλαμβάνει δράση στο συγκεκριμένο πεδίο αναφέρεται σε αρκετά άρθρα της συνθήκης, τα οποία προβλέπουν τον συντονισμό της έρευνας και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Κοινότητας. Το άρθρο 165 ορίζει ότι «η Κοινότητα και τα κράτη μέλη συντονίζουν τη δράση τους στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλίζεται η αμοιβαία συνοχή των εθνικών πολιτικών και της κοινοτικής πολιτικής». Το άρθρο 169 καλεί την Κοινότητα να προβλέπει τη συμμετοχή της σε προγράμματα Ε & Α που αναλαμβάνουν από κοινού διάφορα κράτη μέλη. Η δράση της Κοινότητας εμφανίζεται απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς τα κράτη μέλη είναι απίθανο να κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα ενεργώντας μόνα τους.

Το ΕΕΠΜ θα ενσωματώσει εθνικά προγράμματα από είκοσι δύο συμμετέχοντα κράτη σε ένα ενιαίο κοινό ερευνητικό πρόγραμμα και θα υποστηρίξει, ειδικότερα, τους στόχους των ευρωπαϊκών εθνικών συστημάτων μετρήσεων. Οι στόχοι του ΕΕΠΜ είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη, την επικύρωση και την αξιοποίηση νέων τεχνικών, προτύπων, διαδικασιών και οργάνων μέτρησης, υλικών αναφοράς και γνώσεων με στόχο την ώθηση καινοτόμων εξελίξεων στη βιομηχανία και το εμπόριο, τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων για την επιστήμη, τη βιομηχανία και τη χάραξη πολιτικών, καθώς και την υποστήριξη της κατάρτισης και εφαρμογής οδηγιών και κανονισμών.

Το ΕΕΠΜ θα επιτύχει τους στόχους αυτούς με τους ακόλουθους τρόπους:

α)

συγκέντρωση αριστείας στον τομέα της μετρολογικής έρευνας — δημιουργώντας ανταγωνιστικά κοινά ερευνητικά προγράμματα, συγκεκριμένα έργα ΕΕΠΜ), τα οποία επιστρατεύουν ικανότητες επαρκούς κρίσιμης μάζας από τα δίκτυα ΕΙΜ και ειδικών ινστιτούτων των συμμετεχόντων κρατών με στόχο την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων ευρωπαϊκής κλίμακας στον τομέα της μετρολογίας·

β)

άνοιγμα του συστήματος στην άριστη επιστήμη — αυξάνοντας τη συμμετοχή της ευρύτερης ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινότητας μέσω ερευνητικών επιχορηγήσεων·

γ)

ανάπτυξη ικανοτήτων — αυξάνοντας τη δυναμικότητα της ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινότητας στον τομέα της μετρολογίας με την παροχή επιχορηγήσεων κινητικότητας ερευνητών που θα απευθύνονται στις χώρες μέλη της EURAMET, οι οποίες διαθέτουν περιορισμένες ικανότητες μετρολογικής έρευνας.

Το ΕΕΠΜ συμπληρώνει εθνικά προγράμματα και δραστηριότητες εν εξελίξει που έχουν ως στόχο την κάλυψη αποκλειστικά εθνικών προτεραιοτήτων.

Η πρωτοβουλία ΕΕΠΜ έχει ως στόχο την ευθυγράμμιση και την ενοποίηση συναφών εθνικών ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της μετρολογίας για τη συγκρότηση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος που θα χαρακτηρίζεται από επιστημονική, διαχειριστική και οικονομική ενοποίηση, θα συμβάλλει σημαντικά στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και θα υποστηρίζει την έννοια της Ευρώπης κατά το Θεματολόγιο της Λισαβόνας ως «της ανταγωνιστικότερης και δυναμικότερης οικονομίας της γνώσης». Η επιστημονική ενοποίηση επιτυγχάνεται με τον κοινό καθορισμό και την από κοινού υλοποίηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του ΕΕΠΜ. Η διαχειριστική ενοποίηση επιτυγχάνεται με τη χρήση της EURAMET eV, μιας μη κερδοσκοπικής ένωσης δυνάμει του γερμανικού δικαίου, ως ειδικής εκτελεστικής δομής βάσει λεπτομερών ρυθμίσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ.

Η οικονομική ενοποίηση συνεπάγεται ότι τα συμμετέχοντα κράτη δεσμεύονται αποτελεσματικά να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του ΕΕΠΜ με την παροχή εθνικής χρηματοδότησης προς όλους τους επιλέξιμους συμμετέχοντες στα επιλεγόμενα έργα ΕΕΠΜ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς που έχουν δεσμευθεί για το ΕΕΠΜ — εάν είναι απαραίτητο, αντλώντας πόρους από το αποθεματικό χρηματοδότησης ύψους 50 % των εν λόγω προϋπολογισμών — και με τη συνεισφορά «μετρητών» σε ένα κοινό ταμείο για τη χρηματοδότηση των επιχορηγήσεων ερευνητικής αριστείας και κινητικότητας ερευνητών, πέραν της πλήρους κάλυψης των δαπανών λειτουργίας του ΕΕΠΜ. Ένα επιπλέον στοιχείο οικονομικής ενοποίησης είναι η ενιαία προσέγγιση των επιλέξιμων δαπανών, βάσει των κανόνων του έβδομου προγράμματος-πλαισίου.

ΙΙ.   ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η κύρια δραστηριότητα του ΕΕΠΜ περιλαμβάνει τέσσερις τύπους κοινών δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης:

Α.   Η κύρια δραστηριότητα περιλαμβάνει διακρατικά έργα ΕΕΠΜ με πολλούς συμμετέχοντες, τα οποία αφορούν δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, κατάρτισης και διάδοσης. Ενόψει των συγκεντρωμένων ικανοτήτων στον τομέα της μετρολογίας, το βασικό μέρος των έργων ΕΕΠΜ εκτελείται από ΕΙΜ και ειδικά ινστιτούτα των συμμετεχόντων κρατών.

Β.   Με στόχο την αύξηση και τη διαφοροποίηση των ικανοτήτων στον τομέα της μετρολογίας, θα συσταθούν τρία καθεστώτα επιχορηγήσεων:

Β1.   Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των οργανισμών, οι ικανότητες των οποίων είναι στενά συνυφασμένες με τη μετρολογία, διατίθενται επιχορηγήσεις ερευνητικής αριστείας σε οργανισμούς ή/και φυσικά πρόσωπα της ευρύτερης ερευνητικής κοινότητας των κρατών μελών και των συνδεδεμένων με το έβδομο πρόγραμμα- πλαίσιο χωρών που είναι σε θέση να συμβάλουν ουσιαστικά στις ερευνητικές δραστηριότητες του κοινού προγράμματος. Κάθε επιλεγόμενος οργανισμός ή/και φυσικό πρόσωπο συνδέεται με ένα έργο ΕΕΠΜ.

Β2.   Προκειμένου να αναπτυχθούν οι ικανότητες των φυσικών προσώπων στον τομέα της μετρολογίας μέσω της κινητικότητας, διατίθενται επιχορηγήσεις κινητικότητας ερευνητών σε:

1)

ερευνητές ΕΙΜ και ειδικών ινστιτούτων των συμμετεχόντων κρατών·

2)

ερευνητές οι οποίοι λαμβάνουν, είτε ατομικά είτε μέσω του οργανισμού τους, επιχορήγηση ερευνητικής αριστείας, και

3)

σε ερευνητές από χώρες μέλη της EURAMET που δεν συμμετέχουν στο ΕΕΠΜ και, επί του παρόντος, διαθέτουν περιορισμένη ή μηδενική ικανότητα μετρολογικής έρευνας.

Οι εν λόγω επιχορηγήσεις κινητικότητας ερευνητών επιτρέπουν στους ερευνητές να παραμείνουν είτε σε ένα ΕΙΜ ή ειδικό ινστιτούτο που συμμετέχει σε έργα ΕΕΠΜ ή σε έναν οργανισμό ο οποίος λαμβάνει επιχορήγηση ερευνητικής αριστείας.

Β3.   Προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της συνεργασίας μεταξύ των ΕΙΜ και ειδικών ινστιτούτων των συμμετεχόντων κρατών και να προετοιμασθεί η επόμενη γενιά έμπειρων ερευνητών μετρολόγων, διατίθενται επιχορηγήσεις κινητικότητας νέων ερευνητών σε νέους ερευνητές από τα ΕΙΜ και ειδικά ινστιτούτα των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν είτε σε ένα Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας ή ειδικό ινστιτούτο ή σε έναν οργανισμό ο οποίος λαμβάνει επιχορήγηση ερευνητικής αριστείας ή σε έναν άλλο οργανισμό ο οποίος συμμετέχει σε ερευνητικό έργο ΕΕΠΜ ιδία δαπάνη.

Οι δραστηριότητες αυτές ενισχύονται, κατά περίπτωση, με συνεργασία με άλλους συναφείς και ενδιαφερόμενους οργανισμούς, εντός ή εκτός Ευρώπης, οι οποίοι συμμετέχουν αυτοχρηματοδοτούμενοι.

Επιπλέον, στηρίζονται σε περιορισμένο βαθμό ευρύτερες δραστηριότητες δικτύωσης, προκειμένου να προβληθεί το ΕΕΠΜ και να ενισχυθεί ο αντίκτυπός του. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν, εάν χρειάζεται, διατήρηση και επικαιροποίηση των καθορισμένων πεδίων έρευνας του ΕΕΠΜ μέσω δραστηριοτήτων, όπως ημερίδες και επαφές με άλλους ενδεδειγμένους ενδιαφερόμενους φορείς εντός και εκτός Ευρώπης.

III.   ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Η επιλογή των έργων ΕΕΠΜ και η έγκριση των επιχορηγήσεων ερευνητικής αριστείας και κινητικότητας ερευνητών υπόκεινται σε περιοδικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Στο πλαίσιο ενός ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος προβλέπεται η δημοσίευση προσκλήσεων προτάσεων ανά 12 έως 18 μήνες για περίοδο μέγιστης διάρκειας επτά ετών. Η έγκριση επιχορηγήσεων κινητικότητας νέων ερευνητών υπόκειται σε διαρκή πρόσκληση.

Α.   Έργα ΕΕΠΜ

α)

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για πιθανά ερευνητικά θέματα έργων ΕΕΠΜ (1ο στάδιο):

Πριν από κάθε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα ΕΕΠΜ προσδιορίζονται τα θέματα που καλύπτει η εν λόγω πρόταση σύμφωνα με τις φάσεις που περιγράφονται ακολούθως. Πρώτον, η επιτροπή του ΕΕΠΜ (βλέπε παράρτημα II), σε συνεργασία με την Επιτροπή, προσδιορίζουν τα μέρη των ερευνητικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο ΕΕΠΜ τα οποία θα αποτελέσουν το αντικείμενο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Δεύτερον, η ερευνητική κοινότητα — κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο ή οργανισμός — καλείται να προτείνει, μέσω ανοικτής προκήρυξης, πιθανά ερευνητικά θέματα. Τρίτον, η επιτροπή του ΕΕΠΜ επιλέγει τα καλύτερα πιθανά ερευνητικά θέματα από όσα υποβλήθηκαν. Η επιτροπή του ΕΕΠΜ μπορεί να τροποποιεί, να διαχωρίζει ή να συγχωνεύει υποβληθέντα θέματα και να προσθέτει νέα, προκειμένου να βελτιστοποιήσει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2ου σταδίου. Η επιτροπή του ΕΕΠΜ διασφαλίζει ότι τα τελικά ερευνητικά θέματα δεν παρέχουν στοιχεία σχετικά με τους αρχικούς προτείνοντες αυτών των ιδεών και ότι είναι, ως εκ τούτου, ανώνυμα.

β)

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα ΕΕΠΜ (2ο στάδιο):

Μετά την επιλογή των ερευνητικών θεμάτων, η EURAMET eV δημοσιεύει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων και καλεί τις ερευνητικές ομάδες των ΕΙΜ και ειδικών ινστιτούτων των συμμετεχόντων κρατών να σχηματίσουν κοινοπραξίες και να υποβάλουν προτάσεις έργων.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων παραμένει ανοικτή για τουλάχιστον δύο μήνες.

Η EURAMET eV αξιολογεί κάθε υποβαλλόμενη πρόταση με τη βοήθεια τουλάχιστον τριών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, τους οποίους διορίζει βάσει των κριτηρίων που καθορίζονται στους κανόνες συμμετοχής στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο. Οι εμπειρογνώμονες καταρτίζουν πίνακα κατάταξης ο οποίος είναι δεσμευτικός για την κατανομή της κοινοτικής και της εθνικής χρηματοδότησης.

Για τα έργα ΕΕΠΜ ισχύουν τα ακόλουθα βασικά κριτήρια αξιολόγησης:

i)

επιστημονική ή/και τεχνολογική αριστεία·

ii)

συνάφεια με τους στόχους του ΕΕΠΜ·

iii)

ο πιθανός αντίκτυπος της παραγωγής, της διάδοσης και της χρήσης των αποτελεσμάτων των έργων·

iv)

η ποιότητα και η αποδοτικότητα της υλοποίησης και της διαχείρισης.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων εξειδικεύει τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης. Επιτρέπεται να προστίθενται επιπλέον κριτήρια υπό τον όρο ότι δημοσιεύονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, δεν συνεπάγονται διακρίσεις και δεν υπερισχύουν των βασικών κριτηρίων αξιολόγησης.

Κάθε κοινοπραξία η οποία υποβάλλει πρόταση για έργο ΕΕΠΜ μπορεί να περιλαμβάνει κάθε άλλη, ευρωπαϊκή ή μη ευρωπαϊκή οντότητα, η οποία δεν είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση, υπό τον όρο ότι ο εν λόγω φορέας μπορεί πράγματι να εγγυηθεί ότι διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για τη συμμετοχή της.

Μια κοινοπραξία η οποία υποβάλλει πρόταση για έργο ΕΕΠΜ μπορεί να συμπεριλαμβάνει στην πρότασή της, ήδη στο στάδιο αυτό, πρόταση επιχορήγησης ερευνητικής αριστείας, εφόσον αυτή προσδίδει στο έργο απαραίτητη επιστημονική αξία. Σε αυτή την περίπτωση, η αξιολόγηση της πρότασης για την επιχορήγηση ερευνητικής αριστείας αποτελεί μέρος της συνολικής αξιολόγησης του έργου. Η επιλογή του έργου για χρηματοδότηση συνεπάγεται αυτομάτως την έγκριση της εν λόγω επιχορήγησης.

Το Ερευνητικό Συμβούλιο της EURAMET eV, στο οποίο αναφέρεται το παράρτημα ΙΙ, διατυπώνει την ανεξάρτητη γνώμη του σχετικά με τα συνολικά αποτελέσματα της αξιολόγησης μιας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα ΕΕΠΜ (1ο και 2ο στάδιο), όχι όμως σχετικά με επιμέρους έργα ΕΕΠΜ. Η EURAMET eV λαμβάνει δεόντως υπόψη της τη γνωμοδότηση αυτή στις επόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.

Β.   Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις ερευνητικής αριστείας και επιχορηγήσεις κινητικότητας ερευνητών (3ο στάδιο)

Η δημοσίευση του πίνακα των επιλεγμένων προτάσεων έργων ΕΕΠΜ συνοδεύεται από μια πρόσκληση συμμετοχής της ευρύτερης ερευνητικής κοινότητας στα έργα ΕΕΠΜ μέσω επιχορηγήσεων ερευνητικής αριστείας ή/και επιχορηγήσεων κινητικότητας ερευνητών.

Κάθε κοινοπραξία έργου ΕΕΠΜ καλείται [εκτός εάν έχει ήδη υποβάλει πρόταση για επιχορηγήσεις ερευνητικής αριστείας μαζί με την πρόταση για έργο ΕΕΠΜ, όπως περιγράφεται στο τμήμα Α στοιχείο β) έβδομο εδάφιο] να δημοσιεύσει, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της σύμβασης έργου ΕΕΠΜ, πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τον καθορισμό πιθανών δικαιούχων και να προτείνει στην EURAMET eV να τους παράσχει επιχορήγηση ερευνητικής αριστείας ή/και κινητικότητας ερευνητών. Η ενδεικτική κατανομή της χρηματοδότησης του ΕΕΠΜ υπολογίζεται έτσι ώστε να είναι δυνατόν, κατά μέσο όρο, κάθε έργο ΕΕΠΜ να συνδέεται με τουλάχιστον μία επιχορήγηση ερευνητικής αριστείας ή/και κινητικότητας ερευνητών. Εντούτοις, δεν πρόκειται για δεσμευτική υποχρέωση και αυτός ο τύπος επιχορηγήσεων υλοποιείται με τον πιο ευέλικτο τρόπο.

Η κοινοπραξία του έργου ΕΕΠΜ δημοσιεύει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων τουλάχιστον σε ένα διεθνές περιοδικό και σε εθνικές εφημερίδες τριών διαφορετικών συμμετεχόντων κρατών. Είναι επίσης υπεύθυνη για την ευρεία προβολή της πρόσκλησης, χρησιμοποιώντας ειδικά μέσα πληροφόρησης και ιδίως τις ιστοσελίδες που αφορούν το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο, τον εξειδικευμένο τύπο και φυλλάδια, καθώς και τα εθνικά κέντρα επικοινωνίας που δημιουργούν τα κράτη μέλη και οι συνδεδεμένες χώρες. Επιπλέον, η πρόσκληση υποβολής προτάσεων δημοσιεύεται και προβάλλεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που της EURAMET eV Η κοινοπραξία ενημερώνει την EURAMET eV για την πρόσκληση και το περιεχόμενό της τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία δημοσίευσής της. Η EURAMET eV εξετάζει αν η πρόσκληση συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανόνες, τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων παραμένει ανοικτή για τουλάχιστον πέντε εβδομάδες.

Η κοινοπραξία του έργου ΕΕΠΜ αξιολογεί της υποβληθείσες προτάσεις με τη βοήθεια τουλάχιστον δύο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, τους οποίους διορίζει βάσει των κανόνων συμμετοχής στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο.

Τα ακόλουθα βασικά κριτήρια αξιολόγησης εφαρμόζονται για την αξιολόγηση των προτάσεων:

i)

επιστημονική ή/και τεχνολογική αριστεία·

ii)

συνάφεια με τους στόχους του έργου ΕΕΠΜ·

iii)

ποιότητα και εκτελεστική ικανότητα των/της υποψηφίων και οι δυνατότητές τους να προοδεύσουν·

iv)

ποιότητα της προτεινόμενης δραστηριότητας επιστημονικής κατάρτισης ή/και μετάδοσης γνώσεων.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων εξειδικεύει τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης. Επιτρέπεται να προστίθενται επιπλέον κριτήρια υπό τον όρο ότι δημοσιεύονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, δεν συνεπάγονται διακρίσεις και δεν υπερισχύουν των βασικών κριτηρίων αξιολόγησης.

Η κοινοπραξία του έργου ΕΕΠΜ προτείνει στην EURAMET eV να παράσχει την επιχορήγηση σε δικαιούχο και της υποβάλλει έκθεση σχετικά με τη διαχείριση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, η οποία αναφέρει επίσης τον τρόπο δημοσίευσης και τα ονόματα και την ιδιότητα των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στην αξιολόγηση. Εντός 45 ημερών από την παραλαβή της εν λόγω πρότασης, η EURAMET eV είτε παρέχει την επιχορήγηση είτε την απορρίπτει, εάν η επιλογή δεν ήταν σύμμορφη με τους σχετικούς κανόνες, τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις.

Η EURAMET eV καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες με περιορισμένες ή μηδενικές ικανότητες διεξαγωγής μετρολογικής έρευνας να ενθαρρύνουν τα οικεία ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια να υποβάλλουν αιτήσεις για επιχορηγήσεις κινητικότητας ερευνητών, ως μέσο ανάπτυξης των ικανοτήτων τους στον τομέα της μετρολογικής έρευνας.

Γ.   Επιχορηγήσεις κινητικότητας νέων ερευνητών

Η EURAMET eV δημοσιεύει διαρκή ανοικτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις κινητικότητας νέων ερευνητών τουλάχιστον σε ένα διεθνές περιοδικό και εθνικές εφημερίδες τριών διαφορετικών συμμετεχόντων κρατών. Είναι επίσης υπεύθυνη για την ευρεία προβολή της πρόσκλησης, χρησιμοποιώντας ειδικά μέσα πληροφόρησης και ιδίως τις ιστοσελίδες που αφορούν το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο, τον εξειδικευμένο τύπο και φυλλάδια, καθώς και τα εθνικά κέντρα επικοινωνίας που δημιουργούν τα κράτη μέλη και οι συνδεδεμένες με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο χώρες.

Οι προτάσεις υποβάλλονται από τον ερευνητή και από τους οργανισμούς αποστολής και υποδοχής (ΕΙΜ, ειδικά ινστιτούτα ή άλλοι οργανισμοί οι οποίοι συμμετέχουν σε έργο ΕΕΠΜ). Η ενδεικτική κατανομή της χρηματοδότησης του ΕΕΠΜ υπολογίζεται έτσι ώστε να είναι δυνατόν, κατά μέσο όρο, κάθε έργο ΕΕΠΜ να συνδέεται με τουλάχιστον μία επιχορήγηση ερευνητικής κινητικότητας νέων ερευνητών. Εντούτοις, δεν πρόκειται για δεσμευτική υποχρέωση και αυτός ο τύπος επιχορηγήσεων υλοποιείται με τον πιο ευέλικτο τρόπο. Η EURAMET eV αξιολογεί τις υποβληθείσες προτάσεις.

Εφαρμόζονται τα ακόλουθα βασικά κριτήρια αξιολόγησης:

i)

επιστημονική ή/και τεχνολογική αριστεία·

ii)

συνάφεια με τους στόχους του έργου ΕΕΠΜ·

iii)

ποιότητα και εκτελεστική ικανότητα των/της υποψηφίων και οι δυνατότητές τους να προοδεύσουν·

iv)

ποιότητα της προτεινόμενης δραστηριότητας επιστημονικής κατάρτισης ή/και μετάδοσης γνώσεων.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων εξειδικεύει τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης. Επιτρέπεται να προστίθενται επιπλέον κριτήρια υπό τον όρο ότι δημοσιεύονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, δεν συνεπάγονται διακρίσεις και δεν υπερισχύουν των βασικών κριτηρίων αξιολόγησης.

Η EURAMET eV επιδιώκει να προγραμματίζει δύο καταληκτικές ημερομηνίες ετησίως κατά τις οποίες παρέχει τις εν λόγω επιχορηγήσεις με απλουστευμένη διαδικασία, βάσει της γνωμοδότησης τουλάχιστον δύο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ανά πρόταση προκειμένου να συζητήσουν όλες τις προτάσεις και να τις ιεραρχήσουν.

Δ.   Συγκεφαλαιωτικός πίνακας

Τύποι χρηματοδότησης

Επιλέξιμοι οργανισμοί (1)

Επιλέξιμες χώρες

Κριτήρια αξιολόγησης

Α.

Έργο ΕΕΠΜ (κοινοπραξία)

ΕΙΜ και ειδικά ινστιτούτα

Συμμετέχοντα κράτη του ΕΕΠΜ

Άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο α) των κανόνων συμμετοχής στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο

Β1.

Επιχορηγήσεις ερευνητικής αριστείας

 

από:

1)

Οιονδήποτε οργανισμό εκτός από ΕΙΜ ή ειδικά ινστιτούτα, ή

2)

μεμονωμένο ερευνητή

 

προς:

έργο ΕΕΠΜ σε ΕΙΜ και ειδικά ινστιτούτα

Κράτη μέλη και χώρες συνδεδεμένες με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο

Άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο β) των κανόνων συμμετοχής στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο

B2.

Επιχορηγήσεις κινητικότητας ερευνητών

 

των:

1)

ΕΙΜ και Ειδικών Ινστιτούτων, ή

2)

οργανισμού ο οποίος λαμβάνει επιχορήγηση ερευνητικής αριστείας

3)

ερευνητών από χώρες μέλη της EURAMET που δεν συμμετέχουν στο ΕΕΠΜ και, επί του παρόντος, διαθέτουν περιορισμένη ή μηδενική ικανότητα μετρολογικής έρευνας.

 

Σε:

1)

ΕΙΜ και ειδικά ινστιτούτα, ή

2)

οργανισμό ο οποίος λαμβάνει επιχορήγηση ερευνητικής αριστείας

Κράτη μέλη και χώρες συνδεδεμένες με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο

Άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο β) των κανόνων συμμετοχής στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο

B3.

Επιχορηγήσεις κινητικότητας νέων ερευνητών

 

των:

ΕΙΜ και ειδικών ινστιτούτων

 

Σε:

1)

ΕΙΜ και ειδικά ινστιτούτα, ή

2)

άλλους οργανισμούς που συμμετέχουν στο έργο ΕΕΠΜ (κοινοπραξία)

Συμμετέχοντα κράτη του ΕΕΠΜ

Άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο β) των κανόνων συμμετοχής στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο

IV.   ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Α.   Χρηματοδότηση σε επίπεδο προγράμματος

Το ΕΕΠΜ συγχρηματοδοτείται από τα συμμετέχοντα κράτη και την Κοινότητα.

Τα συμμετέχοντα κράτη καταρτίζουν πολυετές σχέδιο χρηματοδότησης για τη συμμετοχή στο ΕΕΠΜ και συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του. Οι εθνικές συνεισφορές μπορούν να προέρχονται από υφιστάμενα ή από νεοσύστατα εθνικά προγράμματα, υπό τον όρο ότι ανταποκρίνονται στον βασικό χαρακτήρα της χρηματοδοτούμενης από το Δημόσιο μετρολογίας ανωτάτου επιπέδου. Κάθε συμμετέχον κράτος, επιπλέον της απαιτούμενης βασικής χρηματοδότησης (δεσμευμένος για το ΕΕΠΜ προϋπολογισμός), ορίζει αποθεματικό χρηματοδότησης ίσο με 50 % της εν λόγω απαίτησης, προκειμένου να διασφαλίζει την ευελιξία της λειτουργίας του ΕΕΠΜ σε όλη τη διάρκεια ισχύος του και την τήρηση του πίνακα κατάταξης. Η χρηματοδότηση του ΕΕΠΜ περιλαμβάνει ιδίως, εκτός από την πλήρη κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του ΕΕΠΜ, τη δέσμευση συνεισφοράς στη χρηματοδότηση των συμμετεχόντων στα επιλεγόμενα έργα ΕΕΠΜ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς που έχουν δεσμευθεί για το ΕΕΠΜ και τη συνεισφορά «μετρητών», με ποσοστώσεις ανάλογες με τους προϋπολογισμούς που έχουν δεσμευθεί για το ΕΕΠΜ, σε ένα κοινό ταμείο για τη χρηματοδότηση ερευνητικών επιχορηγήσεων.

Η συνολική χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας στο ΕΕΠΜ υπολογίζεται έτσι ώστε να αντιστοιχεί στην πραγματική χρηματοδοτική συνεισφορά των συμμετεχόντων κρατών (εξαιρουμένων των δαπανών λειτουργίας που υπερβαίνουν τα 16 εκατ. ευρώ και του αποθεματικού χρηματοδότησης), με ανώτατο όριο τα 200 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι τα έξοδα λειτουργίας συνυπολογίζονται στην αντιστοιχούσα συνεισφορά, πρέπει να δικαιολογούνται από την EURAMET eV.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας δεν χρησιμοποιείται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας της EURAMET eV.

Β.   Ενδεικτική κατανομή της χρηματοδότησης

Γενικό σύνολο: 400 εκατ. ευρώ (+ αποθεματικό χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. EUR)

Τύπος δραστηριότητας

Κοινότητα

200 εκατ. EUR

Συμμετέχοντα κράτη

200 εκατ. EUR

Σύνολο

400 εκατ. EUR

 

%

εκατ. EUR

%

εκατ. EUR

%

εκατ. EUR

Ενότητα Προτάσεις έργων ΕΕΠΜ (μέρος A)

82 %

164

90 %

180

86 %

344

Ενότητα Προτάσεις ερευνητικών επιχορηγήσεων (μέρος B) χρηματοδότηση έως 100 %

18 %

36

2 %

4

10 %

40

Β1.

Επιχορηγήσεις ερευνητικής αριστείας

 

 

 

 

7,5 %

30

Β2.

Επιχορηγήσεις κινητικότητας ερευνητών

 

 

 

 

1,5 %

6

Β3.

Επιχορηγήσεις κινητικότητας νέων ερευνητών

 

 

 

 

1,0 %

4

Έξοδα λειτουργίας (Μέρος Γ)

8 %

16 (2)

4 %

16

Σύνολο

100 %

200

100 %

200

100 %

400

Γ.   Χρηματοδότηση έργων ΕΕΠΜ και ερευνητικών επιχορηγήσεων

Για την κατανομή της χρηματοδότησης από τους προϋπολογισμούς που έχουν δεσμευθεί για το ΕΕΠΜ και από τη συνεισφορά της Κοινότητας στα έργα ΕΕΠΜ τηρείται η σειρά του εγκεκριμένου πίνακα κατάταξης που προκύπτει από την αξιολόγηση.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά προς τους συμμετέχοντες στα εν λόγω έργα ΕΕΠΜ υπολογίζεται σύμφωνα με τις επιλέξιμες δαπάνες, όπως ορίζονται στους κανόνες συμμετοχής στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο. Σε περίπτωση εξαντλήσεως του προϋπολογισμού που έχει δεσμευθεί για το ΕΕΠΜ, λόγω υψηλού ποσοστού επιτυχίας των εθνικών ινστιτούτων μετρολογίας και των ειδικών ινστιτούτων συγκεκριμένου συμμετέχοντος κράτους, το εν λόγω συμμετέχον κράτος χρησιμοποιεί το αποθεματικό χρηματοδότησης ύψους 50 % του οικείου προϋπολογισμού που έχει δεσμευθεί για το ΕΕΠΜ, το οποίο κατανέμεται σε περαιτέρω επιλεγμένες προτάσεις σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης.

Η συνεισφορά της Κοινότητας σε έργα ΕΕΠΜ καθορίζεται ανά πρόσκληση υποβολής προτάσεων ως εκατοστιαίο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών χαμηλότερο του 50 %. Μεταβιβάζεται απευθείας από την EURAMET eV στους συμμετέχοντες στο έργο ΕΕΠΜ.

Οι εθνικές συνεισφορές σε έργα ΕΕΠΜ παρέχονται χρησιμοποιώντας τους αντίστοιχους εθνικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.

Οι κοινοτικές και οι εθνικές συνεισφορές σε χρήμα, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων ερευνητικής αριστείας, επιχορηγήσεων κινητικότητας ερευνητών και επιχορηγήσεων κινητικότητας νέων ερευνητών μεταβιβάζονται στην EURAMET eV και αυτή, με τη σειρά της, τις μεταβιβάζει στους αποδέκτες των επιχορηγήσεων.

Η νομιμότητα και η κανονικότητα των υποκείμενων συναλλαγών, ιδίως όσον αφορά την ύπαρξη της εθνικής συνεισφοράς, την πραγματική της καταβολή, την κατάλληλη χρήση της κοινοτικής χρηματοδότησης και την επιλεξιμότητα των δηλούμενων δαπανών, διασφαλίζονται με ευθύνη της EURAMET eV, και διαπιστώνονται με τη διενέργεια ανεξάρτητων δημοσιονομικών ελέγχων των έργων ΕΕΠΜ βάσει αρχών οι οποίες συνάδουν με τις αρχές του έβδομου προγράμματος-πλαισίου.

Οι επιχορηγήσεις ερευνητικής αριστείας, οι επιχορηγήσεις κινητικότητας ερευνητών και επιχορηγήσεις κινητικότητας νέων ερευνητών είναι κατ’ αποκοπή επιχορηγήσεις, οι οποίες παρέχονται σύμφωνα με προκαθορισμένες κλίμακες. Οι λεπτομερείς υποκείμενες δαπάνες δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Οι κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται από τις εν λόγω επιχορηγήσεις δεν είναι επιλέξιμες ως δαπάνες έργου ΕΕΠΜ. Μόνο η πραγματική καταβολή του συνόλου του καθορισμένου ποσού στον τελικό δικαιούχο πρέπει να αποδεικνύεται με επίσημα παραστατικά. Οι πληρωμές τοις μετρητοίς δεν θεωρούνται δεόντως αποδεδειγμένες και, επομένως, δεν είναι επιλέξιμες. Η EURAMET eV έχει τη δυνατότητα να ζητεί ισόποσα κονδύλια από τους αποδέκτες επιχορηγήσεων ερευνητικής αριστείας που είναι νομικές οντότητες και όχι τα φυσικά πρόσωπα.

V.   ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΤΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Η EURAMET eV εγκρίνει την πολιτική του ΕΕΠΜ όσον αφορά τη διανοητική ιδιοκτησία σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχείο η) της παρούσας απόφασης.


(1)  Το Κοινό Κέντρων Ερευνών αντιμετωπίζεται όπως τα εθνικά ινστιτούτα μετρολογίας.

(2)  Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στοιχεία, το ποσό αυτό αποτελεί δεσμευτικό ανώτατο όριο στο πλαίσιο του υπολογισμού των ισόποσων κονδυλίων των συμμετεχόντων κρατών.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Διοίκηση και εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Μετρολογίας (ΕΕΠΜ)

Ι.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ειδική εκτελεστική δομή του ΕΕΠΜ είναι η EURAMET eV, η οποία συστάθηκε το 2007 σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο ως μη κερδοσκοπική ένωση. Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό περιφερειακό οργανισμό μετρολογίας. Η συμμετοχή στην EURAMET eV είναι ανοικτή σε εθνικά ινστιτούτα μετρολογίας (ΕΙΜ), ως μέλη, και σε ειδικά ινστιτούτα, ως εταίρους, από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, καθώς και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το Ινστιτούτο Υλικών και Μετρήσεων Αναφοράς (IRMM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί επίσης να συμμετάσχει ως εταίρος. Επί του παρόντος, συμμετέχουν μέλη από τριάντα δύο χώρες, εκ των οποίων είκοσι δύο είναι ταυτόχρονα συμμετέχοντα κράτη του ΕΕΠΜ.

ΙΙ.   ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΕΠΜ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ EURAMET E.V.

Τα όργανα και οι εσωτερικές δομές της EURAMET eV που ακολουθούν αναλαμβάνουν καθήκοντα για την εκτέλεση του ΕΕΠΜ:

1)

Ο πρόεδρος του ΕΕΠΜ και ο αναπληρωτής εκλέγονται από την επιτροπή του ΕΕΠΜ. Ο πρόεδρος του ΕΕΠΜ είναι αυτόματα και ένας από τους δύο αντιπροέδρους της EURAMET eV Ο πρόεδρος εκπροσωπεί νόμιμα την EURAMET eV σε ζητήματα που αφορούν το ΕΕΠΜ.

2)

Η επιτροπή του ΕΕΠΜ απαρτίζεται από τα μέλη της EURAMET (δηλαδή ΕΙΜ), οι χώρες των οποίων είναι συμμετέχοντα κράτη. Η επιτροπή του ΕΕΠΜ είναι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων και για όλα τα ζητήματα που αφορούν το ΕΕΠΜ, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση του προγράμματος, για τον προγραμματισμό των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, για τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, για τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, για την ομάδα των αξιολογητών, για την έγκριση του πίνακα κατάταξης των προς χρηματοδότηση έργων ΕΕΠΜ, για την παρακολούθηση της προόδου των χρηματοδοτούμενων έργων ΕΕΠΜ και για την εποπτεία της επαρκούς και εύτακτης εργασίας της Γραμματείας ως προς το ΕΕΠΜ. Η επιτροπή του ΕΕΠΜ εκλέγει τον/την Πρόεδρο του ΕΕΠΜ (που αυτόματα είναι και «αντιπρόεδρος (ΕΕΠΜ») της EURAMET) και έναν αναπληρωτή.

3)

Το ερευνητικό συμβούλιο απαρτίζεται από ισόρροπη ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, οι οποίοι προέρχονται από τη βιομηχανία, από την ερευνητική και την ακαδημαϊκή κοινότητα και από ενδιαφερόμενους διεθνείς οργανισμούς. Παρέχει ανεξάρτητες στρατηγικές συμβουλές σχετικά με ζητήματα του ΕΕΠΜ και υποβάλλει εκθέσεις ή παρατηρήσεις στην επιτροπή του ΕΕΠΜ, όταν είναι αναγκαίο και εφόσον ζητηθεί, το ελάχιστο όμως καθήκον της είναι η γνωμοδότηση σχετικά με κάθε πρόσκληση υποβολής προτάσεων και κάθε κύκλο επιλογής.

4)

Η γραμματεία αποτελείται από άτομα τα οποία απασχολούνται από την EURAMET e.V ή αποσπώνται σε αυτή. Η δομή και τα καθήκοντά της διέπονται από τον κανονισμό της EURAMET eV μέρος της γραμματείας που είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση του ΕΕΠΜ φιλοξενείται από το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής (National Physical Laboratory), το μέλος της EURAMET eV από το Ηνωμένο Βασίλειο (το φιλοξενούν μέλος).

5)

Διευθυντής προγράμματος του ΕΕΠΜ ορίζεται ένα ανώτερο διοικητικό στέλεχος, το οποίο, ως προσωρινή λύση, μπορεί να αποσπάται από το φιλοξενούν μέλος. Ο διευθυντής προγράμματος του ΕΕΠΜ ενεργεί αποκλειστικά υπό τον άμεσο έλεγχο της EURAMET eV σχετικά με ζητήματα που αφορούν το ΕΕΠΜ και λογοδοτεί στα όργανά της. Η EURAMET eV θεσπίζει αποτελεσματικές διαδικασίες προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ του διευθυντή προγράμματος του ΕΕΠΜ και οιωνδήποτε αιτούντων, συμμετεχόντων ή δικαιούχων.

ΙΙΙ.   ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ EURAMET E.V. ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΕΠΜ

Η EURAMET eV είναι αποκλειστικά αρμόδια για την εκτέλεση του ΕΕΠΜ. Διαχειρίζεται τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας στο ΕΕΠΜ. Ευθύνεται ιδίως για τα εξής:

i)

την ενημέρωση του ΕΕΠΜ·

ii)

τον καθορισμό των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων·

iii)

τη δημοσίευση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων·

iv)

την παραλαβή των προτάσεων για το στάδιο 1 και το στάδιο 2 και των προτάσεων για επιχορηγήσεις κινητικότητας νέων ερευνητών·

v)

την επιλογή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση·

vi)

την παραλαβή των επιμέρους αξιολογήσεων από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και την προεδρία των επιτροπών αξιολόγησης·

vii)

τη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με την επιλογή·

viii)

την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμβάσεων και τη σύναψη συμβάσεων με τις επιλεγμένες κοινοπραξίες έργων ΕΕΠΜ και άλλους δικαιούχους·

ix)

την παραλαβή και την ανταπόκριση σε όλες τις καταγγελίες σχετικά με προσκλήσεις·

x)

την παραλαβή, την κατανομή και την παρακολούθηση της χρήσης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Κοινότητας·

xi)

την εκτέλεση πληρωμών προς τους συμμετέχοντες στα έργα ΕΕΠΜ και τους αποδέκτες των επιχορηγήσεων·

xii)

την εκπλήρωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων έναντι της Επιτροπής (1).

Ενώ οι ανωτέρω αρμοδιότητες και η λήψη αποφάσεων σχετικά με το ΕΕΠΜ εμπίπτουν αποκλειστικά στην EURAMET eV, είναι δυνατόν να ανατίθενται με υπεργολαβία στο φιλοξενούν μέλος, με κάλυψη των αντίστοιχων εξόδων, συγκεκριμένα διοικητικά και οργανωτικά καθήκοντα στο πλαίσιο της εκτέλεσης του ΕΕΠΜ.

Η διοικητική και οργανωτική υποστήριξη περιλαμβάνει τα εξής:

i)

παροχή διοικητικών και οργανωτικών υπηρεσιών για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ειδικής γραμμής βοήθειας·

ii)

παροχή συντακτικής υποστήριξης στην EURAMET eV για την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών και άλλων εγγράφων·

iii)

παροχή ειδικού δικτυακού τόπου·

iv)

παροχή υποστήριξης για την κατάρτιση συμβάσεων, και την παρακολούθηση των έργων και των ερευνητικών επιχορηγήσεων του ΕΕΠΜ·

v)

υποστήριξη της επιτροπής του ΕΕΠΜ και του προέδρου του ΕΕΠΜ, ανάλογα με τις ανάγκες.

Κατόπιν συμφωνίας με την Επιτροπή, μπορούν να ανατίθενται επιπλέον καθήκοντα με υπεργολαβία στο φιλοξενούν μέλος μέχρι να συγκροτήσει η EURAMET eV τη μόνιμη γραμματεία της.


(1)  Η παρακολούθηση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Κοινότητας περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες ελεγκτικής και εποπτικής φύσεως, εκ των προτέρων ή/και εκ των υστέρων, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για τη διεκπεραίωση, με ικανοποιητικό τρόπο, των εκτελεστικών καθηκόντων τα οποία ανατίθενται από την Επιτροπή. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν ως στόχο να εξασφαλίζουν την εύλογη βεβαιότητα όσον αφορά τη νομιμότητα και την κανονικότητα των υποκείμενων συναλλαγών, και την επιλεξιμότητα των δηλούμενων δαπανών.