28.12.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 344/15


ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 1578/2007/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ

της 11ης Δεκεμβρίου 2007

για το κοινοτικό στατιστικό πρόγραμμα 2008-2012

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 285,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αφού ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου, της 17ης Φεβρουαρίου 1997, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές (3), πρέπει να θεσπιστεί κοινοτικό στατιστικό πρόγραμμα.

(2)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 322/97, για τη διαμόρφωση, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών της, η Κοινότητα θα πρέπει να έχει έγκαιρη πρόσβαση σε στατιστικές πληροφορίες που να είναι ενημερωμένες, αξιόπιστες, κατάλληλες και συγκρίσιμες μεταξύ των κρατών μελών και των εδαφικών τους μονάδων, βάσει των συνταγματικών διατάξεων των κρατών μελών, και να συλλέγονται με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

(3)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή και η συγκρισιμότητα των στατιστικών πληροφοριών στην Κοινότητα, είναι ανάγκη να καταρτιστεί πενταετές κοινοτικό στατιστικό πρόγραμμα το οποίο να καθορίζει τις προσεγγίσεις, τους κύριους τομείς και τους στόχους των δράσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων πολιτικής.

(4)

Η ειδική μέθοδος για την κατάρτιση των κοινοτικών στατιστικών απαιτεί ιδιαίτερα στενή συνεργασία στο πλαίσιο ενός εξελισσόμενου κοινοτικού στατιστικού συστήματος, μέσω της επιτροπής στατιστικού προγράμματος που έχει συσταθεί με την απόφαση 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου (4), όσον αφορά την προσαρμογή του συστήματος, κυρίως με τη θέσπιση των νομικών πράξεων που είναι αναγκαίες για την κατάρτιση των εν λόγω κοινοτικών στατιστικών. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επιβάρυνση των ανταποκρινομένων, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε για κεντρικές, περιφερειακές ή τοπικές κρατικές μονάδες, είτε για νοικοκυριά ή για άτομα.

(5)

Η παραγωγή κοινοτικών στατιστικών εντός του νομοθετικού πλαισίου του πενταετούς προγράμματος επιτυγχάνεται μέσω της στενής, συντονισμένης και συνεπούς συνεργασίας μεταξύ της Eurostat και των εθνικών αρχών. Για το λόγο αυτό, η Eurostat θα πρέπει να διασφαλίζει το συντονισμό, με διάφορες μορφές, των εθνικών αρχών σε ένα δίκτυο που θα αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα (ΕΣΣ), ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη παροχή στατιστικών, σύμφωνα με πρότυπο που θα επιτρέπει την αναγκαία συγκρισιμότητα μεταξύ των κρατών μελών, για την υποστήριξη των αναγκών της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(6)

Για την παραγωγή και τη διάδοση κοινοτικών στατιστικών δυνάμει της παρούσας απόφασης, οι εθνικές και οι κοινοτικές στατιστικές αρχές θα πρέπει να τηρούν τις αρχές που καθορίζονται στον κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, ο οποίος προσαρτάται στη σύσταση της 25ης Μαΐου 2005 της Επιτροπής σχετικά με την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την υπευθυνότητα των εθνικών και κοινοτικών στατιστικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να προαχθεί η σύγκλιση των συλλεγομένων στατιστικών στοιχείων και η δυνατότητα επιστημονικής επεξεργασίας τους.

(7)

Λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη μείωση του φόρτου απάντησης, την απλούστευση της διαδικασίας και τον καθορισμό προτεραιοτήτων στον τομέα των κοινοτικών στατιστικών, η εκπόνηση των ετήσιων στατιστικών προγραμμάτων εργασίας της Επιτροπής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για συνεχή αναθεώρηση των στατιστικών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της απλούστευσης των διαδικασιών και της μείωσης των απαιτήσεων φθίνουσας σημασίας, με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

(8)

Προκειμένου να αυξηθεί η συνοχή και η αποτελεσματικότητα των κοινοτικών μέτρων για τις πόλεις και να μπορούν να γίνονται αξιόπιστες συγκρίσεις, θα πρέπει, για τους σκοπούς των κοινοτικών στατιστικών, να ορισθούν σαφέστερα οι έννοιες «αστική ζώνη» και «οικισμός».

(9)

Δεδομένου ότι ο στόχος της παρούσας απόφασης, ήτοι η θέσπιση κοινοτικού στατιστικού προγράμματος 2008-2012, είναι αδύνατον να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη και, συνεπώς, είναι δυνατόν να επιτευχθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ιδίου άρθρου, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(10)

Η παρούσα απόφαση καθορίζει, για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, χρηματοδοτικό κονδύλιο που αποτελεί την προνομιακή αναφορά, κατά την έννοια του σημείου 37 της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (5), για την αρχή του προϋπολογισμού μέσα στα πλαίσια της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.

(11)

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη θέσπιση του παρόντος προγράμματος υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 322/97, στην επιτροπή στατιστικού προγράμματος, στην ευρωπαϊκή συμβουλευτική επιτροπή στατιστικής πληροφόρησης στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, η οποία συστάθηκε με την απόφαση 91/116/ΕΟΚ του Συμβουλίου (6), και στην επιτροπή στατιστικών για θέματα νομισματικά, χρηματοπιστωτικά και ισοζυγίου πληρωμών, η οποία συστάθηκε με την απόφαση 2006/856/ΕΚ του Συμβουλίου (7),

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ:

Άρθρο 1

Θέσπιση του στατιστικού προγράμματος

Θεσπίζεται κοινοτικό στατιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2008-2012 (εφεξής «το πρόγραμμα»). Το πρόγραμμα παρατίθεται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ.

Στο παράρτημα Ι καθορίζονται οι προσεγγίσεις, οι κύριοι τομείς και οι στόχοι των δράσεων που προβλέπονται για την περίοδο του προγράμματος. Στο παράρτημα ΙΙ εκτίθενται συνοπτικά οι στατιστικές απαιτήσεις υπό το πρίσμα των αναγκών πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 2

Προτεραιότητες πολιτικής

1.   Λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους που διαθέτουν οι εθνικές αρχές και η Επιτροπή, το παρόν πρόγραμμα καθοδηγείται από τις κυριότερες προτεραιότητες της πολιτικής της Κοινότητας, όσον αφορά τα εξής:

α)

ευημερία, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και ανάπτυξη·

β)

αλληλεγγύη και ανθρώπινη ανάπτυξη·

γ)

οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, αειφόρος ανάπτυξη και δημογραφικές προκλήσεις·

δ)

ασφάλεια· και

ε)

περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Οι πρωταρχικές προτεραιότητες και οι γενικοί στόχοι του προγράμματος αποτελούν αντικείμενο λεπτομερούς ετήσιου προγραμματισμού σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 322/97.

Άρθρο 3

Στατιστική διακυβέρνηση και ποιότητα

Το πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με τις αρχές του κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές με σκοπό την παραγωγή και τη διάδοση εναρμονισμένων κοινοτικών στατιστικών υψηλής ποιότητας, ταξινομημένων ανά φύλο όπου απαιτείται, και τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος στο σύνολό του. Οι εθνικές αρχές και η κοινοτική στατιστική αρχή:

α)

διαμορφώνουν θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που προάγει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των εθνικών και των κοινοτικών στατιστικών αρχών οι οποίες παράγουν και διαχέουν τις επίσημες στατιστικές, καθώς και τις περιφερειακές στατιστικές με βάση την ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS)·

β)

τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τις κατευθυντήριες γραμμές και τις ορθές πρακτικές στις διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές στατιστικές αρχές για την οργάνωση, τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διάδοση επίσημων στατιστικών και επιδιώκουν να αποκτήσουν φήμη καλής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας για να ενισχύσουν την αξιοπιστία των εν λόγω στατιστικών·

γ)

διασφαλίζουν ότι οι κοινοτικές στατιστικές συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και εξυπηρετούν τις ανάγκες των θεσμικών χρηστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων, των περιφερειακών αρχών, των ερευνητικών ιδρυμάτων, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κοινού γενικότερα·

δ)

συνεργάζονται με τους στατιστικούς φορείς σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να προωθήσουν τη χρήση διεθνών εννοιών, ταξινομήσεων και μεθόδων σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές των επίσημων στατιστικών που θέσπισε η επιτροπή στατιστικών των Ηνωμένων Εθνών στις 14 Απριλίου 1994, με κύριο σκοπό να διασφαλίσουν μεγαλύτερη συνοχή και συγκρισιμότητα μεταξύ των στατιστικών σε παγκόσμιο επίπεδο·

ε)

παρέχουν, εφόσον ζητηθεί και είναι δικαιολογημένο, την αναγκαία τεχνική υποστήριξη στον τομέα της στατιστικής οργάνωσης και εξασφαλίζουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με άλλους φορείς ή με τρίτες χώρες·

στ)

δίδουν έμφαση στην ποιότητα των στατιστικών πληροφοριών, και ιδίως στην αξιοπιστία και τη συγκρισιμότητά τους, μεριμνώντας για τη διασφάλιση της χρονολογικής συνέχειας των συλλεγομένων δεδομένων και τη δυνατότητα επιστημονικής επεξεργασίας τους.

Άρθρο 4

Ιεράρχηση, αποτελεσματικότητα και ευελιξία

1.   Το πρόγραμμα διασφαλίζει τη συνεχή στατιστική υποστήριξη των αποφάσεων και των αξιολογήσεων που αφορούν τομείς της τρέχουσας κοινοτικής πολιτικής και παρέχει στατιστική υποστήριξη για σημαντικές πρόσθετες απαιτήσεις που απορρέουν από νέες πρωτοβουλίες κοινοτικής πολιτικής.

2.   Κατά την εκπόνηση των ετήσιων στατιστικών προγραμμάτων εργασίας, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τη σχέση αποδοτικότητας-κόστους των παραγόμενων στατιστικών και διασφαλίζει τη συνεχή επανεξέταση των στατιστικών προτεραιοτήτων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων που διαθέτουν τα κράτη μέλη και η Επιτροπή για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης που υφίστανται οι ανταποκρινόμενοι. Η ιεράρχηση αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των πρόσθετων δαπανών και επιβαρύνσεων για νέες στατιστικές απαιτήσεις μειώνοντας τις στατιστικές απαιτήσεις σε υφιστάμενους τομείς των κοινοτικών στατιστικών και πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη.

3.   Η Επιτροπή, κατά την εκπόνηση των ετησίων στατιστικών προγραμμάτων, μπορεί να διενεργήσει εκ των προτέρων ανάλυση των χρηματοοικονομικών επιπτώσεων οιωνδήποτε προγραμματισμένων νέων στατιστικών δραστηριοτήτων που συνεπάγονται μια σημαντική συμπληρωματική επιβάρυνση για τα κράτη μέλη.

4.   Το πρόγραμμα διασφαλίζει την ανάπτυξη εργαλείων για την εκ νέου ιεράρχηση των στατιστικών δραστηριοτήτων, για την αύξηση της ευελιξίας του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος και για τη βελτίωση της ικανότητάς του να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών.

5.   Το πρόγραμμα πρέπει να διασφαλίζει τη διαφάνεια σύμφωνα, μεταξύ άλλων, με το άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1104/2006 της Επιτροπής, της 18ης Ιουλίου 2006, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 831/2002 για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές, όσον αφορά την πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα για επιστημονικούς σκοπούς (8).

Άρθρο 5

Χρηματοδότηση

1.   Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την εκτέλεση του παρόντος προγράμματος, για το διάστημα 2008-2012, καθορίζεται σε 274 200 000 ευρώ.

2.   Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου.

Άρθρο 6

Εκθέσεις

1.   Η Επιτροπή, έπειτα από διαβουλεύσεις με την επιτροπή στατιστικού προγράμματος, υποβάλλει ενδιάμεση έκθεση προόδου. Η έκθεση αυτή υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το αργότερο τον Ιούνιο του 2010. Αναφέρεται ιδίως στην περίοδο του δεύτερου μισού του τρέχοντος προγράμματος και στο ζήτημα της περιόδου που θα πρέπει να καλύπτει το επόμενο πολυετές στατιστικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όσον αφορά δε την εφαρμογή του προγράμματος, η Επιτροπή παρέχει επίσης προκαταρκτική ανάλυση του αντικτύπου των προτεινόμενων περικοπών διοικητικού φόρτου στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του επιμερισμού των οικονομικών επιβαρύνσεων στον κοινοτικό προϋπολογισμό και στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Η Επιτροπή δίδει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των αναγκαίων σειρών δεδομένων, των μέσων και των μεθοδολογιών που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την παραγωγή αμερόληπτων και αντικειμενικών αναλύσεων του κοινωνικού και οικονομικού αντικτύπου σημαντικών τομέων που χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και επανεξέτασης, όπως η κοινή γεωργική πολιτική, οι υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά ή το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

2.   Στο τέλος της περιόδου που καλύπτεται από το πρόγραμμα, η Επιτροπή, έπειτα από διαβουλεύσεις με την επιτροπή στατιστικού προγράμματος, παρουσιάζει έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Η έκθεση αυτή ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2013 και κατόπιν υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

3.   Η υποβολή έκθεσης σχετικά με το αποτέλεσμα της επανιεράρχησης, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων των δαπανών και των επιβαρύνσεων για στατιστικά σχέδια και τομείς που καλύπτονται από το παρόν στατιστικό πρόγραμμα, καθώς και της αξιολόγησης των νεοεμφανιζόμενων στατιστικών αναγκών που προσιδιάζουν στις νέες πολιτικές της Κοινότητας, αποτελεί μέρος τόσο της ενδιάμεσης έκθεσης προόδου όσο και της τελικής έκθεσης αξιολόγησης.

Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρασβούργο, 11 Δεκεμβρίου 2007.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

H.-G. PÖTTERING

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. LOBO ANTUNES


(1)  ΕΕ C 175 της 27.7.2007, σ. 8.

(2)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Ιουλίου 2007 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 29ης Νοεμβρίου 2007.

(3)  ΕΕ L 52 της 22.2.1997, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ. 1).

(4)  ΕΕ L 181 της 28.6.1989, σ. 47.

(5)  ΕΕ C 139 της 14.6.2006, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 59 της 6.3.1991, σ. 21. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 97/255/ΕΚ (ΕΕ L 102 της 19.4.1997, σ. 32).

(7)  ΕΕ L 332 της 30.11.2006, σ. 21.

(8)  ΕΕ L 197 της 19.7.2006, σ. 3.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το παρόν παράρτημα εξετάζει τα οριζόντια θέματα που έχουν στρατηγική σημασία για τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των κοινοτικών στατιστικών. Περιγράφει, αρχικά, τον τρόπο με τον οποίον αυτή καθαυτή η στατιστική πολιτική συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση· δεύτερον, τα γενικά χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ΕΣΣ) και τη συνεργασία με τους χρήστες και τους παραγωγούς· τρίτον, τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η κοινοτική αρχή σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Για κάθε μία από τις πτυχές αυτές, το παρόν παράρτημα εκθέτει συνοπτικά τους βασικούς στόχους και τις βασικές πρωτοβουλίες για την υπό εξέταση πενταετία.

1.   Ο ρόλος των στατιστικών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Απαραίτητη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι η ύπαρξη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική κατάσταση της ΕΕ καθώς και για τις σχετικές συνιστώσες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι στατιστικές αυτές παρέχουν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στα κράτη μέλη και στους πολίτες τα απαιτούμενα μέσα για την εκτίμηση, επί πραγματικής βάσης, αφενός της ανάγκης για πρωτοβουλίες ευρωπαϊκής πολιτικής και, αφετέρου, της προόδου την οποία σημειώνουν οι πρωτοβουλίες αυτές. Οι εναρμονισμένες και συγκρίσιμες στατιστικές είναι επίσης απαραίτητες για να γίνει η Ευρώπη κατανοητή στο ευρύ κοινό, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των πολιτών στο διάλογο και τη δημοκρατική διαδικασία για το μέλλον της Ευρώπης, όπως επίσης η συμμετοχή των οικονομικών παραγόντων στην εσωτερική αγορά.

Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της Ένωσης αντικατοπτρίζονται στο ίδιο το ΕΣΣ: Οι στρατηγικές και τα μέτρα του ΕΣΣ περιλαμβάνουν τη συνεχή εναρμόνιση των εννοιών, των ορισμών και των μεθόδων και, εάν απαιτείται, την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραγωγής και την εφαρμογή κοινών διαλειτουργικών συστημάτων. Το ΕΣΣ, ωστόσο, πρέπει να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις δομές, τις στρατηγικές και τα μέσα του για να διασφαλίσει ότι το σύστημα διατηρεί και αναπτύσσει το απαραίτητο επίπεδο ποιότητας και αποτελεσματικότητας ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των χρηστών. Μεταξύ άλλων, η έρευνα των επίσημων στατιστικών μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της υποδομής, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των κοινοτικών στατιστικών.

Οι στόχοι κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να εναρμονιστεί περαιτέρω, να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί η «κοινή στατιστική γλώσσα» όσον αφορά τις έννοιες, τις ταξινομήσεις και τις μεθοδολογίες. Μεταξύ των σημαντικότερων ενεργειών στον τομέα αυτόν συγκαταλέγεται η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών και η εφαρμογή της ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το NACE αναθ. 2,

να καταρτιστεί και να ενσωματωθεί στις διαδικασίες παραγωγής στατιστικών ένα ευρωπαϊκό στατιστικό μητρώο πολυεθνικών ομάδων επιχειρήσεων,

να αναπτυχθούν περαιτέρω και να εφαρμοστούν πρότυπα και κοινά εργαλεία για αποτελεσματική και ασφαλή ανταλλαγή στατιστικών δεδομένων και μεταδεδομένων στο πλαίσιο του ΕΣΣ σε συνεργασία με άλλες σχετικές υπηρεσίες της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών και διεθνείς οργανώσεις. Τα εν λόγω πρότυπα θα ενισχυθούν σε όλους τους σχετικούς τομείς,

να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα αρχείο αποθήκευσης μεταδεδομένων –διαθέσιμο στους χρήστες και στους παραγωγούς– το οποίο θα συνδέει τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα για το σύνολο του κύκλου παραγωγής δεδομένων,

να προαχθεί η εντατικότερη χρήση του Διαδικτύου –όχι μόνο για τη διάδοση στους τελικούς χρήστες αλλά και για άλλα τμήματα της διαδικασίας παραγωγής στατιστικών,

να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές και εργαλεία για εναρμονισμένη διαχείριση του απορρήτου στο πλαίσιο του ΕΣΣ. Ειδικότερα, θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν εναρμονισμένα μέσα για τη βέλτιστη πρόσβαση εξουσιοδοτημένων ερευνητών σε ανώνυμα μικροδεδομένα που συλλέγονται για την παραγωγή κοινοτικών στατιστικών. Θα αξιολογηθεί επαρκώς ο κίνδυνος αποκάλυψης και θα αναπτυχθούν τεχνικά μέσα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα στατιστικά δεδομένα καθώς και την από κοινού χρήση τους,

να αναπτυχθούν μέσα για την ανταλλαγή εργαλείων στο πλαίσιο του ΕΣΣ. Θα προαχθεί η χρήση, για το σκοπό αυτό, του λογισμικού ανοιχτής πηγής,

να εφαρμοστούν μέσα για τη βελτίωση της λειτουργικής χρήσης των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την έρευνα των επίσημων στατιστικών.

2.   Σχέσεις με τους ενδιαφερομένους

2.1.   Το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα

Η Eurostat είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της παραγωγής κοινοτικών στατιστικών για τους σκοπούς των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αποτελεσματική παραγωγή των κοινοτικών στατιστικών που καλύπτεται από το παρόν πρόγραμμα, κατά την οποία οι αρχές των κρατών μελών είναι αρμόδιες για την παραγωγή εναρμονισμένων εθνικών στατιστικών και η Eurostat είναι υπεύθυνη για την παραγωγή κοινοτικών στατιστικών με βάση τα δεδομένα που παρέχουν κατά κύριο λόγο οι εθνικές στατιστικές αρχές, απαιτεί στενή και συντονισμένη συνεργασία. Η συνεργασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω του ΕΣΣ.

Το ΕΣΣ αποτελεί εταιρική σχέση μεταξύ της Eurostat, των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και άλλων εθνικών στατιστικών φορέων υπεύθυνων σε κάθε κράτος μέλος για την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών σύμφωνα με τις αρχές του κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Η Eurostat θα εξασφαλίζει την αναγκαία διαχείριση και το συντονισμό της δομής αυτής ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη παροχή στατιστικών για την υποστήριξη των αναγκών των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανταλλαγή εμπειριών, ορθών πρακτικών, εμπειρογνωμοσύνης και βασικών μεθοδολογικών τεχνικών μεταξύ των μελών του ΕΣΣ αποτελεί επίσης θεμελιώδες στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του συστήματος. Αυτό προάγεται με την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στατιστικής κατάρτισης.

Οι στόχοι κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι οι εξής:

η επιτροπή και τα κράτη μέλη να λαμβάνουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τον κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές,

η δομή διακυβέρνησης να συμπληρωθεί από ένα ευρωπαϊκό συμβουλευτικό όργανο στατιστικής διακυβέρνησης,

να διερευνηθεί μία διαδικασία για την σήμανση ποιότητας των ευρωπαϊκών επίσημων στατιστικών συγκεντρωτικών στοιχείων, σε μελέτες σκοπιμότητας για την ανάπτυξη διαδικασιών, προτύπων και κριτηρίων ικανών για την επίτευξη του στόχου αυτού,

να διασφαλισθεί ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στατιστικής κατάρτισης θα αποσκοπεί στη βελτίωση της γενικότερης ποιότητας των ευρωπαϊκών στατιστικών αυξάνοντας τα προσόντα των στατιστικολόγων, προάγοντας την ανεξαρτησία τους, ενθαρρύνοντας τόσο τη θεωρητική όσο και την πρακτική κατάρτιση και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και εμπειριών.

2.2.   Συνεργασία με τους χρήστες

Επιβάλλεται να πραγματοποιείται στενός και συνεχής διάλογος με τους χρήστες των κοινοτικών στατιστικών σχετικά με τις ανάγκες τους, την πραγματική χρήση και τις προτεραιότητές τους. Η σημερινή συνεργασία με τους χρήστες είναι επωφελής και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις δραστηριότητες της ευρωπαϊκής συμβουλευτικής επιτροπής πληροφόρησης στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα (CEIES) (1), τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες επιχειρήσεων και τις επίσημες συζητήσεις με τις υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με το πρόγραμμα στατιστικών εργασιών. Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των χρηστών των κοινοτικών στατιστικών αυξάνεται και οι ανάγκες τους διαφοροποιούνται, η Eurostat θα ενισχύει περαιτέρω το διάλογο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος και των χρηστών του.

Οι στόχοι κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των χρηστών και των παραγωγών με τη βελτίωση της επικοινωνίας με διάφορες ομάδες και δίκτυα χρηστών,

να διερευνηθούν εκ των προτέρων οι ανάγκες των χρηστών. Αυτό θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νεοεμφανιζόμενες ανάγκες,

να ενισχυθεί η CEIES. Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη κοινοτικών στατιστικών που θα είναι πιο προσανατολισμένες στις ανάγκες των χρηστών.

2.3.   Τεχνική συνεργασία με τρίτες χώρες

Για τις επαφές της ΕΕ με τις γειτονικές χώρες και άλλες περιφέρειες και χώρες σε όλο τον κόσμο απαιτούνται αξιόπιστες επίσημες στατιστικές σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες αυτές. Αναπτύσσεται μια γενική συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο για να οικοδομηθεί η στατιστική ικανότητα των χωρών αυτών και να παραχθούν οι στατιστικές που απαιτούνται για τη διαχείριση των πολιτικών της ΕΕ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες. Η συνεργασία περιλαμβάνει την εμπειρογνωμοσύνη πολλών εταίρων στο πλαίσιο του ΕΣΣ.

Ο στόχος κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η στενή σχέση μεταξύ των δράσεων στο στατιστικό τομέα και των ευρύτερων στόχων των προγραμμάτων της ΕΕ.

2.4.   Συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς

Οι στατιστικές πρέπει να είναι συγκρίσιμες όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο, άλλωστε δε πολλοί τομείς του ΕΣΣ βασίζονται σε διεθνώς συμφωνημένη μεθοδολογία. Σε πολλές περιπτώσεις, το ΕΣΣ πρωτοστατεί και αναπτύσσει πρότυπα που προηγούνται των παγκόσμιων προτύπων. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι ουσιαστικό οι μεθοδολογίες που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο να λαμβάνουν υπόψη τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η διεθνής συνεργασία περιλαμβάνει επίσης την από κοινού διαχείριση των σημαντικότερων σχεδίων και το συντονισμό των προγραμμάτων εργασίας και των δραστηριοτήτων συλλογής δεδομένων ώστε να αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη των προσπαθειών.

Η πείρα έχει δείξει ότι μια συντονισμένη, κοινή θέση είναι σημαντική για να έχουν οι προτεραιότητες της ΕΕ αντίκτυπο στα προγράμματα, στην ανάπτυξη και την εναρμόνιση των διεθνών στατιστικών συστημάτων. Για το λόγο αυτό, έχει δρομολογηθεί εντατική προετοιμασία και συντονισμός των θέσεων της ΕΕ πριν από τις διεθνείς συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου.

Οι στόχοι κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να εξασφαλιστεί η συνεπής εκπροσώπηση της ΕΕ και ο συντονισμός, όπου απαιτείται, των θέσεών της στα σημαντικότερα διεθνή στατιστικά φόρουμ και σε θέματα προτεραιότητας για τις πολιτικές της ΕΕ, και

να προαχθούν η διεθνής συνεργασία και ο συντονισμός των προγραμμάτων εργασίας ώστε να αποφευχθεί η επικάλυψη έργου και να βελτιωθεί η συγκρισιμότητα των διεθνών στατιστικών.

3.   Μέσα

3.1.   Καλύτερη ρύθμιση

Το άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97, παρουσιάζει τρία είδη «συγκεκριμένων στατιστικών δράσεων» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του κοινοτικού στατιστικού προγράμματος: πρώτον, τη νομοθεσία που εγκρίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία της συναπόφασης, η οποία μπορεί να αναθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή· δεύτερον, τις δράσεις που αναλαμβάνει άμεσα η Επιτροπή, σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις: η δράση πρέπει να διαρκεί ένα έτος το πολύ, οι αρμόδιες εθνικές αρχές πρέπει ήδη να διαθέτουν τα προς συλλογή δεδομένα, ή να παρέχουν πρόσβαση σε αυτά, και το τυχόν επιπλέον κόστος που προκύπτει σε εθνικό επίπεδο ως αποτέλεσμα της δράσης πρέπει να βαρύνει την Επιτροπή· τρίτον, τις συμφωνίες μεταξύ της Eurostat και των αρχών των κρατών μελών.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις της συνθήκης πρέπει να προτιμάται στις περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται συλλογή στατιστικών στοιχείων. Θα βασίζεται σε μια ρεαλιστική νομοθετική πολιτική σύμφωνα με την πολιτική της Επιτροπής για απλούστερη και καλύτερα στοχοθετημένη νομοθεσία. Οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα εκπονούνται διεξοδικά σε συνεργασία με τους ενδιαφερομένους και θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών, να αποφεύγουν την υπερβολική επιβάρυνση των ανταποκρινομένων, να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις προτεραιότητες, τις δαπάνες και τις δυνατότητες ικανοποίησης των αναγκών.

Οι στόχοι κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες στα εξής:

σε ορισμένους τομείς τακτικής παραγωγής κοινοτικών στατιστικών που έχουν αποκτήσει επαρκή ωριμότητα, να αντικατασταθούν οι συμφωνίες από κοινοτική νομοθεσία,

σε στατιστικούς τομείς με πολύπλοκη κοινοτική νομοθεσία, αναδιατύπωση και απλούστευση της νομοθεσίας,

σε στατιστικούς τομείς στους οποίους η κοινοτική νομοθεσία δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των χρηστών, στις προτεραιότητες και στο κοινωνικοοικονομικό και τεχνολογικό πλαίσιο, κατάργηση ή αναθεώρηση της νομοθεσίας.

3.2.   Παρακολούθηση της συμμόρφωσης

Η ποιότητα των κοινοτικών στατιστικών καλύπτει –εκτός από τις επιστημονικές απαιτήσεις– τη θεμελιώδη απαίτηση για συμμόρφωση με τις αρχές της συνθήκης και το παράγωγο δίκαιο. Επομένως, η αυστηρή και συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας αποτελεί προτεραιότητα. Θα εφαρμοστεί μια γενική και συνεπής στρατηγική συμμόρφωσης, βασιζόμενη στις αρχές μιας ρεαλιστικής νομοθετικής πολιτικής, στην υποχρέωση των κρατών μελών να εφαρμόζουν τη στατιστική νομοθεσία και στη συνεπή και συστηματική παρακολούθηση της συμμόρφωσης. Οι στενές επαφές με τις αρμόδιες εθνικές αρχές σε όλα τα στάδια αποτελούν μέρος της διαδικασίας συμμόρφωσης.

Ο στόχος κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να εξασφαλίζεται η συστηματική παρακολούθηση της συμμόρφωσης με την κοινοτική νομοθεσία.

3.3.   Αυξανόμενη ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες των χρηστών

Για να βελτιωθούν οι στατιστικές υπηρεσίες που παρέχονται στους χρήστες, καθώς και η αποτελεσματικότητα του ΕΣΣ στο σύνολό του, απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις βασικές ανάγκες των ευρωπαϊκών πολιτικών. Σε ειδικές περιπτώσεις, τούτο θα βασίζεται στην «ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη στατιστική», μια ρεαλιστική στρατηγική για τη διευκόλυνση της συλλογής ευρωπαϊκών στατιστικών συγκεντρωτικών στοιχείων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις κοινοτικές πολιτικές. Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί η ευελιξία του ΕΣΣ και η ικανότητά του να ανταποκρίνεται εγκαίρως στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών.

Οι στόχοι κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να βελτιωθεί η συνεκτικότητα των στατιστικών συστημάτων. Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα να ικανοποιούνται οι ανάγκες των χρηστών με συνδυασμό διάφορων στατιστικών πηγών,

να επεκταθεί, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η χρήση ad hoc ενοτήτων στις κοινοτικές έρευνες. Αυτό θα ενισχύσει την δυνατότητα ανταπόκρισης σε νέες ανάγκες,

να γίνεται, σε μεγαλύτερο βαθμό, διαφοροποίηση των απαιτήσεων στα ευρωπαϊκά στατιστικά συγκεντρωτικά στοιχεία ανάλογα με τη βαρύτητα των χωρών. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το κόστος για ορισμένες εθνικές αρχές και την επιβάρυνση των ανταποκρινομένων. Επίσης, θα βελτιώσει την έγκαιρη παραγωγή των στατιστικών συγκεντρωτικών στοιχείων της ΕΕ,

να χρησιμοποιούνται, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ευρωπαϊκά δείγματα για την παροχή δεδομένων καλής ποιότητας σε συγκεντρωτικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα βελτιώσει τη συνοχή και τη συγκρισιμότητα και θα απλουστεύσει τις διαδικασίες παραγωγής.

3.4.   Οικονομική στήριξη για δράσεις που συμβάλλουν στους κοινοτικούς στόχους

Για να εξασφαλίζεται η έγκαιρη κάλυψη των αναγκών των χρηστών, η Επιτροπή μπορεί να υποστηρίζει την ανάπτυξη στατιστικών και την οικοδόμηση της ικανότητας του ΕΣΣ με την ανάθεση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή τη σύναψη συμφωνιών επιδότησης. Η υποστήριξη αυτή θα λαμβάνει υπόψη την κατανομή των οικονομικών επιβαρύνσεων μεταξύ του προϋπολογισμού της ΕΕ και των προϋπολογισμών των κρατών μελών που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος (καθώς και την κατ’ ιδίαν κατάσταση των κρατών μελών), ιδίως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη στατιστική.

Ο στόχος κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να ανατίθενται συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και συμφωνίες επιδότησης με σκοπό να διασφαλίζεται η βέλτιστη ανάπτυξη των στατιστικών και η οικοδόμηση της ικανότητας του ΕΣΣ, με την καλύτερη δυνατή χρήση των διαθέσιμων πόρων,

να καταβληθούν προσπάθειες για τον εξορθολογισμό και την απλούστευση των διαδικασιών διαχείρισης των επιδοτήσεων, με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2).

3.5.   Χρήση της εμπειρογνωμοσύνης των εταίρων για κοινοτικούς σκοπούς

Η επίτευξη των στόχων του ΕΣΣ και η εξασφάλιση της αναγκαίας βελτίωσης των προγραμμάτων, των διαδικασιών και των προϊόντων για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των χρηστών απαιτούν όχι μόνο επαρκείς πόρους αλλά και δημιουργικότητα και ικανότητα όλου του ΕΣΣ. Συνεπώς, πρέπει να καθοριστούν νέοι τρόποι για τη διάρθρωση της πρακτικής οργάνωσης ορισμένων δραστηριοτήτων –με χρήση της εμπειρογνωμοσύνης και των ορθών πρακτικών, όπου υπάρχουν– ώστε να δημιουργηθούν συνέργιες και να βελτιωθεί η συνολική αποτελεσματικότητα και ποιότητα.

Ο στόχος κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να δημιουργηθούν ή να αναπτυχθούν περαιτέρω κοινές δομές, εργαλεία και διαδικασίες (π.χ. ESSnet-Δίκτυα συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του ΕΣΣ με στόχο την αποφυγή αλληλεπικάλυψης εργασιών αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα), με τη συμμετοχή των εθνικών αρχών και των σχετικών υπηρεσιών της ΕΚ και με διευκόλυνση ορισμένων κρατών μελών να ειδικευθούν σε συγκεκριμένες στατιστικές δραστηριότητες προς όφελος του ΕΣΣ στο σύνολό του.

3.6.   Διάδοση

Οι στόχοι και τα εργαλεία διάδοσης θα υποστούν σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος οι οποίες δεν θα μεταβάλλουν μόνο σημαντικά τη φύση της ίδιας της διαδικασίας της διάδοσης, αλλά θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και σε άλλα στάδια της διαδικασίας παραγωγής στατιστικών.

Η ταχεία εξέλιξη της ικανότητας και της διαθεσιμότητας του Διαδικτύου θα το καταστήσει πρωταρχικό μέσο για τη διάδοση των στατιστικών δεδομένων στο μέλλον, πράγμα που θα διευρύνει σημαντικά την κοινότητα των δυνητικών χρηστών και, κατά συνέπεια, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για διάδοση. Επιπλέον, θα καταστεί δυνατή η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Eurostat και των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, το Διαδίκτυο θα δημιουργήσει επίσης νέες σημαντικές προκλήσεις για μια φιλική προς το χρήστη παρουσίαση των δεδομένων που θα βοηθήσει τους χρήστες να βρίσκουν, να εμφανίζουν και να κατανοούν τις στατιστικές. Οι μέθοδοι διάδοσης που χρησιμοποιούνται σήμερα, δηλαδή δημοσιεύσεις σε χαρτί και μη επιγραμμικά ηλεκτρονικά μέσα, θα πρέπει να εξελιχθούν ως συμπληρωματικό εργαλείο διάδοσης. Οι επαρκείς δομές υποστήριξης των χρηστών και επικοινωνίας με ομάδες χρηστών είναι σημαντικά στοιχεία για αποτελεσματική διάδοση.

Οι στόχοι κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να βελτιωθεί η ιστοσελίδα της Eurostat όσον αφορά το περιεχόμενο, την ευκολία χρήσης και τη λειτουργικότητα και να ανταποκρίνεται στη βέλτιστη πρακτική,

να αυξηθεί η συνεργασία με άλλες πλατφόρμες διάδοσης του ΕΣΣ και άλλων υπηρεσιών της ΕΕ για να διευκολυνθεί η χρήση των ιστοσελίδων και να ενισχυθεί η αξία των στατιστικών πληροφοριών για τους χρήστες.

3.7.   Ισορροπία κόστους και οφέλους

Το ΕΣΣ πρέπει να αγρυπνεί διαρκώς για την εξισορρόπηση των αναγκών πληροφόρησης για τους σκοπούς των κοινοτικών πολιτικών αφενός, και των πόρων που απαιτούνται αφετέρου σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την παροχή των πληροφοριών αυτών. Η διάθεση επαρκών πόρων σε εθνικό πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συμμόρφωση προς τις προδιαγραφές στατιστικής πληροφόρησης των αποφάσεων πολιτικής της ΕΕ. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να διατηρείται επαρκής ευελιξία η οποία θα επιτρέπει στις εθνικές αρχές να ικανοποιούν τις κοινοτικές ανάγκες για στατιστικές πληροφορίες με τον οικονομικά αποδοτικότερο τρόπο.

Ο καθορισμός προτεραιοτήτων θα βασίζεται σε τρεις πρωταρχικές κατευθυντήριες αρχές:

αξιολόγηση των αναγκών των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας για την χάραξη πολιτικής σε κοινοτικό επίπεδο,

αξιολόγηση της οικονομικής επιβάρυνσης για τους ανταποκρινόμενους, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, με χρησιμοποίηση π.χ. του μοντέλου καθαρού κόστους της ΕΕ (EU Net Cost Model) ή του τυποποιημένου μοντέλου κόστους (Standard Cost Model), και

αξιολόγηση ειδικών στατιστικών θεμάτων που έχουν σημασία για την οικονομική αποδοτικότητα μιας συγκεκριμένης στατιστικής, όπως η αντιστάθμιση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών της στατιστικής ποιότητας π.χ. «ακρίβεια» και «επικαιρότητα», και δυνατότητες για ευέλικτες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που θα επικεντρώνονται στις βασικές ευρωπαϊκές ανάγκες.

Για να μεγιστοποιηθεί η γενική σχέση κόστους — αποδοτικότητας και να επιδιωχθεί η ισόρροπη ιεράρχηση των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των ετήσιων στατιστικών προγραμμάτων εργασίας, οι αρχές αυτές θα εφαρμόζονται με διαφανή τρόπο και σύμφωνα με πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές που θα εκπονούνται και θα τηρούνται από τη Eurostat σε συνεργασία με τις εθνικές στατιστικές αρχές.

Οι στόχοι κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

να τεθούν σε εφαρμογή μέθοδοι για ενδελεχείς, βήμα προς βήμα αναθεωρήσεις των σημερινών τομέων κοινοτικών στατιστικών και για την αξιολόγηση των νέων ή ουσιωδώς διαφορετικών αιτημάτων των χρηστών. Αυτό είναι σημαντικό για τη συνεχή βελτίωση των κοινοτικών στατιστικών, επειδή αναγνωρίζονται οι απαιτήσεις που μπορούν να περιοριστούν ή να καταργηθούν, καθώς και για την ανάληψη ανανεωμένων ή νέων στατιστικών πρωτοβουλιών,

να υπόκεινται όλοι οι τομείς που καλύπτονται από το παρόν στατιστικό πρόγραμμα σε ανάλυση κόστους-αποδοτικότητας, ξεκινώντας από εκτίμηση της επιβάρυνσης που θέτει το κόστος, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα για συστηματικό επαναπροσδιορισμό της ιεράρχησης πριν από το τέλος της διάρκειας του προγράμματος 2008-2012. Εντός του πρώτου εξαμήνου της διάρκειας του προγράμματος 2008-2012 θα δρομολογηθεί σχέδιο δράσης για ολόκληρη τη διαδικασία,

να υποβάλλονται όλα τα νέα στατιστικά σχέδια ή οι μείζονες επανεξετάσεις υπαρχουσών στατιστικών που ενδέχεται να επιφέρουν σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση στους παρόχους δεδομένων, ιδίως δε στις επιχειρήσεις, σε ανάλυση κόστους-αποδοτικότητας πριν από την εφαρμογή τους,

να τεθούν στόχοι για τον περιορισμό ή τη μείωση του συνολικού κόστους και της συναφούς επιβάρυνσης, οι οποίοι θα κατευθύνουν τη διαδικασία επανεξέτασης και επαναπροσδιορισμού της ιεράρχησης,

να διασφαλισθεί ότι η επιβάρυνση από την υποβολή εκθέσεων θα είναι ανάλογη προς τις ανάγκες των χρηστών και όχι υπερβολική για τους ανταποκρινόμενους, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα θεσπιστούν μέτρα για την παρακολούθησή της και θα τεθούν σε εφαρμογή τρόποι για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης αυτής. Η αυξανόμενη χρήση των διοικητικών δεδομένων για στατιστικούς σκοπούς θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για το σκοπό αυτό, και

να χρησιμοποιούνται, στο μέτρο του δυνατού, υπάρχοντα δεδομένα για την κάλυψη νέων στατιστικών απαιτήσεων.


(1)  Η Επιτροπή έχει προτείνει την αντικατάσταση του CEIES με την ευρωπαϊκή στατιστική συμβουλευτική επιτροπή.

(2)  (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1). Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1995/2006 (ΕΕ L 390 της 30.12.2006, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το παρόν παράρτημα παρουσιάζει συνοπτικά τις στατιστικές ανάγκες και απαιτήσεις υπό το πρίσμα των αναγκών πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ύστερα από ένα πρώτο μέρος που αφορά τις διατομεακές στατιστικές δραστηριότητες για την υποστήριξη των γενικών προτεραιοτήτων πολιτικής, οι ανάγκες αυτές ταξινομούνται σε τίτλους όπως ορίζονται στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (συνθήκη ΕΚ). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαναλήψεις διότι ορισμένες στατιστικές δραστηριότητες συμβάλλουν σε περισσότερους από έναν τίτλους. Το παρόν παράρτημα παρουσιάζει, για κάθε τομέα πολιτικής, το νομικό πλαίσιο, την υφιστάμενη κατάσταση και τις κύριες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν κατά την υπό εξέταση πενταετία.

Οι προτεραιότητες, όπως καθορίζονται από την Επιτροπή, θα εξετάζονται κάθε χρόνο από κοινού με τα κράτη μέλη με σκοπό να υποβάλλονται προτάσεις για την απλούστευση των στατιστικών απαιτήσεων που θα ενσωματώνονται στη διαδικασία έγκρισης νέων νομικών βάσεων και των μέτρων εφαρμογής τους. Οι βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων θα αποτελούν αντικείμενο τακτικών συζητήσεων και ανταλλαγής μεταξύ των κρατών μελών ώστε να προωθείται η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων συλλογής δεδομένων που θα μπορούσαν να μειώσουν την επιβάρυνση που υφίστανται οι ανταποκρινόμενοι.

ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαρθρωτικοί δείκτες και δείκτες αειφόρου ανάπτυξης

Νομικό πλαίσιο

Η στρατηγική της Λισαβόνας, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Μαρτίου 2000, έδωσε τη βάση για διαρθρωτικούς δείκτες που προσανατολίζονται κυρίως στην ανάπτυξη και την απασχόληση, όπως ορίζονται στις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση του 2005 (άρθρο 99 της συνθήκης ΕΚ). Η στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Ιουνίου 2006, παρέχει νέα βάση για τους δείκτες αειφόρου ανάπτυξης.

Τρέχουσα κατάσταση

Οι στατιστικές και οι δείκτες είναι αναγκαίοι για την παρακολούθηση της υλοποίησης και του αντικτύπου τόσο της στρατηγικής της Λισαβόνας όσο και της στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη, δύο θεμάτων διατομεακού χαρακτήρα. Ενσωματώνονται συνεχώς οι εξελίξεις ώστε τα σύνολα των δεικτών να προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες και να βελτιώνεται η ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται στο ευρύ κοινό.

Ορισμένοι τομείς –όπως η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων, οι χημικές ουσίες και τα φυτοφάρμακα, η υγεία και το περιβάλλον, η εταιρική ευθύνη, η βιοποικιλότητα, οι φυσικοί πόροι, οι μεταφορές, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η χρηστή διακυβέρνηση και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες– δεν καλύπτονται ακόμα επαρκώς από τους δείκτες.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Οι διαρθρωτικοί δείκτες και οι δείκτες αειφόρου ανάπτυξης θα προσαρμοστούν στις νέες νεοεμφανιζόμενες ανάγκες των χρηστών και στα ειδικά εθνικά προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη γενικά πλαίσια, όπως οι εθνικοί λογαριασμοί.

Θα αναπτυχθούν νέοι δείκτες αειφόρου ανάπτυξης σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος για την καλύτερη κάλυψη των υπαρχουσών και των μελλοντικών αναγκών, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων, των χημικών ουσιών και των φυτοφαρμάκων, της υγείας και του περιβάλλοντος, της εταιρικής ευθύνης, της βιοποικιλότητας, των φυσικών πόρων, των μεταφορών, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, της χρήσης γης και της χρηστής διακυβέρνησης. Οι αναλύσεις ανά περιφέρεια θα αναπτυχθούν περαιτέρω ανάλογα με την περίπτωση.

Θα βελτιωθεί η ποιότητα των υφιστάμενων δεικτών και θα ολοκληρωθεί η περιγραφή της ποιότητας των δημοσιευόμενων δεικτών.

Θα ενισχυθεί η κοινοποίηση των διαρθρωτικών δεικτών και των δεικτών αειφόρου ανάπτυξης, ανάλογα με τη σημασία των αντίστοιχων στρατηγικών.

Διεύρυνση

Νομικό πλαίσιο

Για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων προσχώρησης, η Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση να αντλεί πληροφορίες από ένα πλήρες σύνολο αξιόπιστων στατιστικών, μεθοδολογικά συγκρίσιμων με αυτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στατιστική υποστήριξη στα νέα κράτη μέλη, τις υποψήφιες χώρες και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες ρυθμίζεται από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις πράξεις προσχώρησης και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2006, για τη θέσπιση μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA) (1).

Τρέχουσα κατάσταση

Η Ένωση, αν και πέτυχε τους στόχους της στον τομέα της στατιστικής υποστήριξης, αντιμετωπίζει τρεις κάπως διαφορετικές προκλήσεις:

την ένταξη των δυνητικών νέων μελών σε όλους τους κοινοτικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων π.χ. των προϋπολογισμών ιδίων πόρων και των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και σε όλα τα άλλα θέματα και προγράμματα,

τη σωστή προετοιμασία των υποψηφίων πριν από την προσχώρησή τους με τη συμμετοχή στη διαδικασία διαπραγματεύσεων και την παρακολούθηση των δεσμεύσεών τους κατά τις διαπραγματεύσεις έως την προσχώρησή τους,

τη συνέχιση της προετοιμασίας των λοιπών υποψήφιων χωρών και την ενίσχυσή τους ώστε να επιτύχουν την πλήρη τήρηση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας.

Λόγω των προκλήσεων αυτών δημιουργούνται υψηλές απαιτήσεις ως προς τη στατιστική παραγωγή των υποψηφίων. Οι βασικές οικονομικές στατιστικές είναι απαραίτητες, συμπεριλαμβανομένης της τομεακής και της περιφερειακής κατανομής του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, του πληθυσμού, της απασχόλησης κτλ. Άλλες βασικές στατιστικές είναι αυτές που μετρούν την υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς, όπως το εμπόριο αγαθών και το εμπόριο υπηρεσιών και η ελευθερία εγκατάστασης, το ισοζύγιο πληρωμών, οι ροές κεφαλαίου, η κινητικότητα προσώπων, η βιομηχανική παραγωγή και δομή κτλ. Επιπλέον, υπάρχουν απαιτήσεις για στατιστικές σε τομείς που είναι ευαίσθητοι για τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης και στηρίζουν πρωταρχικές πολιτικές της ΕΕ όπως η γεωργία, οι μεταφορές, οι περιφέρειες και το περιβάλλον.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Η συλλογή συγκρίσιμων δεδομένων για τις βασικές πολιτικές θα εδραιωθεί για τις διαπραγματεύσεις και για εσωτερικούς σκοπούς της ΕΕ.

Η παροχή βοήθειας στα νέα κράτη μέλη, τις υποψήφιες και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες θα συνεχιστεί για να βελτιώσουν τα στατιστικά τους συστήματα ώστε να ανταποκριθούν στις κοινοτικές απαιτήσεις.

ΤΙΤΛΟΣ Ι

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΓΑΘΩΝ

Νομικό πλαίσιο

Διατάξεις της συνθήκης ΕΚ: Άρθρο 133 (κοινή εμπορική πολιτική).

Νομικές πράξεις που καλύπτουν σχετικούς στατιστικούς τομείς: Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 638/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές για τις συναλλαγές αγαθών μεταξύ κρατών μελών (2)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 184/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιανουαρίου 2005, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές για το ισοζύγιο πληρωμών, το διεθνές εμπόριο υπηρεσιών και τις άμεσες ξένες επενδύσεις (3).

Τρέχουσα κατάσταση

Οι προσαρμογές της νομοθεσίας για τις εμπορικές στατιστικές, κυρίως όσον αφορά τη ρύθμιση των εσωτερικών συναλλαγών (Intrastat), η υλοποίηση του συστήματος αναφοράς Intrastat στα νέα κράτη μέλη και η μείωση των στοιχείων εντός της συνδυασμένης ονοματολογίας αποτελούν μείζονα επιτεύγματα της προηγούμενης περιόδου. Οι εξελίξεις αυτές επιτεύχθηκαν για την καλύτερη ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών των στατιστικών στοιχείων σε κοινοτικό, αλλά και σε επίπεδο κρατών μελών και κατέστησαν δυνατή την ορθή ερμηνεία των μακροοικονομικών εξελίξεων και την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και των κρατών μελών. Παράλληλα, βελτιώθηκαν η συλλογή και η επεξεργασία στατιστικών δεδομένων και, ως αποτέλεσμα, μειώθηκε η διοικητική επιβάρυνση για τους παρόχους στατιστικών πληροφοριών. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν ευρύτερα με τους στόχους του θεματολογίου της Λισαβόνας.

Ο στόχος της περιόδου 2008-2012 είναι να συνεχιστούν περαιτέρω οι προσπάθειες απλούστευσης, η εναρμόνιση των διαφόρων τύπων στατιστικών που αφορούν τις διεθνείς κινήσεις αγαθών και τις στατιστικές για το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ, παράλληλα, να εξεταστούν οι δυνατότητες σύνδεσης των στοιχείων και των ονοματολογιών εμπορικών στατιστικών με άλλα είδη στατιστικής, κυρίως τις στατιστικές για τις επιχειρήσεις ή τις ονοματολογίες της βιομηχανικής δραστηριότητας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ακόμα βήμα προς ένα απλούστερο, πιο διαφανές και κατανοητό πλαίσιο για τη συγκέντρωση και τη χρήση εμπορικών στατιστικών, το οποίο θα περιορίσει περαιτέρω τη διοικητική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και, συνεπώς, θα προαγάγει την ανταγωνιστική θέση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα, η διασύνδεση των διαφόρων τύπων στατιστικών θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν νέοι τρόποι για την ανάλυση των οικονομικών και διαρθρωτικών εξελίξεων και της βιώσιμης χρήσης των πόρων στην ΕΕ.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Η Επιτροπή θα προτείνει το 2010 ένα σύστημα μονής ροής ή οιαδήποτε άλλη μέθοδο οδηγεί σε σημαντική μείωση της επιβάρυνσης στατιστικής ανταπόκρισης για την Intrastat, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις μελέτες σκοπιμότητας για την ποιότητα, περιλαμβανομένης και της εγκυρότητας των στατιστικών.

Θα αναπτυχθούν μέθοδοι και εργαλεία για την καλύτερη ενσωμάτωση των διαφόρων ειδών στατιστικών πληροφοριών που απαιτούν οι επιχειρήσεις.

Θα βελτιωθεί περαιτέρω η συνεκτικότητα μεταξύ των στατιστικών για το εμπόριο αγαθών και των στατιστικών για το ισοζύγιο πληρωμών. Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο στατιστικό σύστημα για το εμπόριο, το οποίο να αντικατοπτρίζει τις διασυνοριακές ροές αγαθών και υπηρεσιών καθώς και άλλες συναφείς προς το εμπόριο ροές, κατά τρόπο συνεκτικό και μεθοδολογικά συνεπή.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ

ΓΕΩΡΓΙΑ

Νομικό πλαίσιο

Οι γεωργικές στατιστικές αντανακλούν τον υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης της γεωργίας στην ΕΕ, τη σημασία της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τον ουσιώδη ρόλο που διαδραματίζουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ΚΓΠ.

Τρέχουσα κατάσταση

Οι παραδοσιακές γεωργικές στατιστικές θα εξακολουθήσουν να έχουν ζωτική σημασία για την ΚΓΠ (διαχείριση της αγοράς) και θα πρέπει να ενοποιηθούν και να απλουστευθούν. Εξάλλου, τα νέα θέματα ενδιαφέροντος των πολιτικών (ανάπτυξη της υπαίθρου, περιβαλλοντική συμμόρφωση και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ασφάλεια των τροφίμων) θα απαιτήσουν διαρθρωτικές στατιστικές, ίσως λιγότερο συχνές, αλλά που πρέπει να ικανοποιούν την ανάγκη για λεπτομερείς και, συχνά, ειδικές γεωγραφικές ταξινομήσεις που θα αντιστοιχούν, π.χ., στα χωρικά δεδομένα για το έδαφος, τις λεκάνες απορροής και τη βιοποικιλότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η γεωργική απογραφή του 2010 θα αποτελέσει πολυτιμότατη πηγή.

Μία από τις βασικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, του 2004, για τα βιολογικά τρόφιμα και την γεωργία, εστιάζεται στην ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών τροφίμων με βάση την πληροφόρηση. Για το σκοπό αυτό, θα εξεταστεί η δυνατότητα συλλογής στατιστικών δεδομένων τόσο για την παραγωγή όσο και για την εμπορία των βιολογικών προϊόντων. Η νομική διάρθρωση του συστήματος γεωργικών στατιστικών της ΕΕ πρέπει να απλουστευθεί στο προσεχές μέλλον και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ανάπτυξη ειδικών δεικτών για το περιβάλλον και την αειφόρο διαχείριση των δασών και των βιομηχανιών ξυλείας και παραγώγων ξύλου. Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα δάση θα πρέπει να παρακολουθείται μετά την εναρκτήρια φάση που έχει προγραμματιστεί για το 2006/2007.

Το πρόγραμμα των στατιστικών αλιείας θα περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών για την υδατοκαλλιέργεια, την ανάπτυξη κοινωνικοοικονομικών δεικτών και δεικτών αειφορίας και την ανάπτυξη των ισοζυγίων προσφοράς για τα αλιευτικά προϊόντα. Η Eurostat θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις της προτεινόμενης ναυτιλιακής πολιτικής και θα προσαρμόσει ανάλογα το πρόγραμμα εργασίας της.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρόκειται να διενεργηθεί, κατ’ αρχήν, μια γεωργική απογραφή το 2009-2010, καθώς και μια δεκαετής έρευνα για τους αμπελώνες. Το 2008, θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα της έρευνας του 2007 για τη δομή των εκμεταλλεύσεων (καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας του 2007 για τα οπωροφόρα δέντρα).

Θα διενεργηθούν έρευνες, σύμφωνα με νομοθετικές πράξεις, για τις μεθόδους γεωργικής παραγωγής, τη χρήση της γης, τη χρήση των εισροών και τη βιολογική γεωργία.

Οι τρέχουσες έρευνες για τις καλλιέργειες και τη ζωική παραγωγή πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με τις αναθεωρημένες νομικές πράξεις οι οποίες αποσκοπούν στην ενοποίηση και την απλούστευση της ισχύουσας νομοθεσίας και στη μείωση της επιβάρυνσης ανταπόκρισης.

Η εν εξελίξει μελέτη σκοπιμότητας για το εισόδημα του τομέα των γεωργικών νοικοκυριών θα αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης.

Θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα καταστούν διαθέσιμοι δείκτες ανάπτυξης της υπαίθρου και γεωργοπεριβαλλοντικοί δείκτες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος για τη συλλογή και την επικύρωση των γεωργικών στατιστικών.

Θα συνταχθούν νέες πληροφορίες για τις στατιστικές και να δοθούν ως οδηγός για την προτεινόμενη ναυτιλιακή πολιτική που εκπονείται από την Επιτροπή.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (4)

Νομικό πλαίσιο

Η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και των υπηρεσιών έχει καθοριστική σημασία για την εσωτερική αγορά της ΕΕ. Πρόκειται για δύο από τις λεγόμενες «θεμελιώδεις ελευθερίες» που βρίσκονται στο επίκεντρο της εσωτερικής αγοράς. Η Επιτροπή, ως αρμόδια για την παρακολούθηση της ορθής και έγκαιρης εφαρμογής των διατάξεων της συνθήκης ΕΚ που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και υπηρεσιών, χρειάζεται αξιόπιστα και συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία.

Οι σχετικές διατάξεις της συνθήκης που διέπουν την ελευθερία της κυκλοφορίας κεφαλαίων περιέχονται στα άρθρα 56 έως 60 της συνθήκης ΕΚ. Η ελευθερία παροχής διασυνοριακών υπηρεσιών κατοχυρώνεται στο άρθρο 49 της ίδιας συνθήκης.

Οι νομικές πράξεις που καλύπτουν σχετικούς στατιστικούς τομείς είναι οι εξής: κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 184/2005, απόφαση αριθ. 1608/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, σχετικά με την παραγωγή και την ανάπτυξη κοινοτικών στατιστικών για την επιστήμη και την τεχνολογία (5), κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 716/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2007, περί κοινοτικών στατιστικών για τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών συνδεόμενων επιχειρήσεων (6), πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Τρέχουσα κατάσταση

Η αυξανόμενη σημασία της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών και των κεφαλαίων οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για υψηλής ποιότητας στατιστικές. Η πρόκληση είναι να δημοσιεύονται έγκαιρα τα σχετικά στοιχεία και να προσαρμοστεί το σύστημα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής και, παράλληλα, να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η επιβάρυνση που υφίστανται οι ανταποκρινόμενοι.

Από το 2006 η εφαρμογή του κανονισμού για το ισοζύγιο πληρωμών βελτίωσε την ποιότητα των δεδομένων σχετικά με το εμπόριο υπηρεσιών και τις άμεσες επενδύσεις. Επιπλέον, οι στατιστικές σχετικά με τις αλλοδαπές θυγατρικές θα επιτρέψουν να υπολογιστεί ο βαθμός της παγκοσμιοποίησης των συστημάτων παραγωγής. Οι παραγόμενες στατιστικές θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν τόσο το εξωκοινοτικό όσο και το ενδοκοινοτικό εμπόριο και, συνεπώς, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς.

Η αυξανόμενη σημασία των πολυεθνικών επιχειρήσεων θα καταστήσει απαραίτητες νέες μορφές συλλογής δεδομένων. Ο νέος κανονισμός για τα επιχειρηματικά μητρώα προβλέπει τη διαβίβαση στην Eurostat επιμέρους στοιχείων σχετικά με τις πολυεθνικές ομάδες επιχειρήσεων και την αποστολή, ως ανάδραση, εναρμονισμένων πληροφοριών στα κράτη μέλη που θα οδηγήσει στην κατάρτιση ενός κοινοτικού μητρώου των πολυεθνικών ομάδων επιχειρήσεων (EuroGroups), το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2008 και εξής.

Η τακτική παραγωγή στατιστικών υψηλής ποιότητας σχετικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες είναι ουσιαστικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής, τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς και τους φορείς παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, προκειμένου να υποστηριχθεί η πορεία προς το άνοιγμα και τη μετέπειτα λειτουργία της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών. Οι λεπτομέρειες του τρόπου συλλογής δεδομένων θα βασίζονται στην αξιολόγηση του πιλοτικού σχεδίου του 2006 για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των δεδομένων.

Η διεθνοποίηση της έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και των ανθρώπινων πόρων που συνδέονται με αυτή, έχει ζωτική σημασία για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι, συνεπώς, σημαντικό να συλλέγονται δεδομένα για την έρευνα και την ανάπτυξη στη συνάρτηση του ισοζυγίου των πληρωμών, των στατιστικών για τις αλλοδαπές θυγατρικές και των μέτρων για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Θα εφαρμοστεί σε όλους τους σχετικούς τομείς η ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τη NACE αναθ. 2 με λεπτομερέστερη ανάλυση των υπηρεσιών.

Θα εξασφαλιστεί η εφαρμογή και η επικαιροποίηση της βασικής νομοθεσίας (ισοζύγιο πληρωμών, διεθνές εμπόριο υπηρεσιών, ξένες άμεσες επενδύσεις και αλλοδαπές θυγατρικές).

Θα επιδιωχθεί η βελτίωση της καταμέτρησης της παγκοσμιοποίησης της έρευνας και της ανάπτυξης.

Οι εργασίες σχετικά με τις στατιστικές για τις άδειες παραμονής –τόσο των υπηκόων κρατών μελών της ΕΕ όσο και υπηκόων τρίτων χωρών– θα συνεχιστούν για όσο καιρό τα δεδομένα αυτά είναι αναγκαία για τις κοινοτικές πολιτικές.

ΤΙΤΛΟΣ IV

ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΣΥΛΟ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (7)

Νομικό πλαίσιο

Θα αναπτυχθούν οι στατιστικές για τη μετανάστευση και το άσυλο καθώς και για την εγκληματικότητα και την ποινική δικαιοσύνη, στο βαθμό που αυτό απαιτείται για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της Κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες ανάγκες για στατιστικές ώστε να υποστηριχθεί το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την υλοποίηση του προγράμματος της Χάγης για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας. Το παρόν σχέδιο δράσης περιλαμβάνει προτάσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των μεταναστών, τους συνοριακούς ελέγχους, το άσυλο και την ενίσχυση της ασφάλειας μέσω κοινής δράσης κατά του εγκλήματος, ιδιαίτερα του οργανωμένου εγκλήματος. Για να υποστηριχθούν τα εν λόγω μέτρα, θα χρειαστεί να αυξηθούν ουσιαστικά τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και να βελτιωθεί η ποιότητά τους. Αυτό ισχύει κυρίως για την εφαρμογή των τεσσάρων νέων ταμείων που προτείνονται στο πρόγραμμα πλαίσιο για την αλληλεγγύη και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά την περίοδο 2007-2013 [COM(2005) 0123]. Οι εξελίξεις αυτές θα αρχίσουν πριν από το 2008 αλλά θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του στατιστικού προγράμματος και μετά από αυτήν.

Τρέχουσα κατάσταση

Οι κοινοτικές στατιστικές για τη μετανάστευση και το άσυλο αντιμετωπίζουν στο παρόν στάδιο σοβαρά προβλήματα λόγω μη διαθεσιμότητας δεδομένων και ελλιπούς εναρμόνισης. Η αναζήτηση μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι βελτιώσεις αυτές θα προωθηθούν με την υλοποίηση της νέας νομοθεσίας για τις κοινοτικές στατιστικές για τη μετανάστευση και το άσυλο κατά τα πρώτα έτη του παρόντος προγράμματος. Θα διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες στον τομέα των στατιστικών για την εγκληματικότητα σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την περίοδο 2006-2010 για την ανάπτυξη ενός συνεκτικού και γενικού πλαισίου για την μέτρηση της εγκληματικότητας και της ποινικής δικαιοσύνης. Θα διερευνηθεί η δυνατότητα και η σκοπιμότητα εισαγωγής μιας νομικής βάσης για τις εν λόγω στατιστικές.

Λόγω των μεγάλων διαφορών μεταξύ των εθνικών διοικητικών και στατιστικών συστημάτων για τη μετανάστευση και το άσυλο, όπως και για την εγκληματικότητα και τη δικαιοσύνη, τα μέτρα για τη βελτίωση της συγκρισιμότητας των στατιστικών θα επικεντρώνονται στην εναρμόνιση των στατιστικών αποτελεσμάτων και όχι στην καθιέρωση κοινών πηγών για την άντληση δεδομένων και διαδικασιών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως για τις στατιστικές σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα), ενδέχεται να χρειαστεί να αναπτυχθούν νέες πηγές στοιχείων.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις κοινοτικές στατιστικές μετανάστευσης και ασύλου. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τα εφαρμοζόμενα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας, της συγκρισιμότητας, της επικαιρότητας των στατιστικών και της συνάφειας τους με την πολιτική.

Θα πρέπει να καταρτιστούν στατιστικές για την παροχή κοινωνικοοικονομικών πληροφοριών σχετικά με τους πληθυσμούς των μεταναστών, ταξινομημένων ανά φύλο όπου απαιτείται, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ad hoc ενοτήτων στην έρευνα εργατικού δυναμικού και της συλλογής πληροφοριών για τους μετανάστες στο πλαίσιο του προγράμματος κοινοτικής απογραφής του 2011.

Η υπό εξέλιξη έρευνα που πραγματοποιείται στον τομέα των δυνατοτήτων για κοινοτικές στατιστικές για την εγκληματικότητα (συμπεριλαμβανομένου του οργανωμένου εγκλήματος), τη δημιουργία αναιτίων θυμάτων και την ποινική δικαιοσύνη θα συνεχιστεί.

ΤΙΤΛΟΣ V

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Νομικό πλαίσιο

Η πολιτική μεταφορών της ΕΕ αναπτύχθηκε ταχύτατα κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Ο στόχος της καθορίστηκε στις λευκές βίβλους του 1992 και του 2001 για τις μεταφορές καθώς και στην ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του Ιουνίου του 2006, με τίτλο «Η Ευρώπη σε συνεχή κίνηση – Βιώσιμη κινητικότητα για την ήπειρό μας. Ενδιάμεση εξέταση της λευκής βίβλου του 2001 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταφορές». Στόχος της πολιτικής μεταφορών είναι η βελτιστοποίηση του συστήματος μεταφορών, ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματική, ανταγωνιστική, σίγουρη, ασφαλής και φιλοπεριβαλλοντική λειτουργία των επιμέρους τρόπων μεταφοράς και των συνδυασμών τους στο πλαίσιο αλυσίδων συνδυασμένων μεταφορών. Απαιτούνται πιο καθαρές και αποτελεσματικές μεταφορές για να αποσυνδεθεί η αυξανόμενη κινητικότητα από τις αρνητικές παρενέργειές της. Η πολιτική μεταφορών της Ένωσης βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη και του θεματολογίου της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τρέχουσα κατάσταση

Στόχος των κοινοτικών στατιστικών για τις μεταφορές είναι η κατάρτιση ενός γενικού συστήματος πληροφοριών για τις μεταφορές που θα περιλαμβάνει δεδομένα για την επιβατική και εμπορευματική κίνηση, την κυκλοφορία, τις υποδομές, τους τρόπους μεταφοράς, τον εξοπλισμό, την ατομική κινητικότητα, την ασφάλεια, την κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το κόστος μεταφοράς, τις επενδύσεις υποδομών, τις εταιρείες μεταφορών, καθώς και διαρθρωτικούς δείκτες και δείκτες αειφόρου ανάπτυξης.

Όλοι οι τρόποι μεταφορών καλύπτονται ικανοποιητικά από τις στατιστικές σχετικά με την επιβατική και εμπορευματική κίνηση και τις ροές κυκλοφορίας εκτός από τις οδικές μεταφορές επιβατών και τους μη μηχανοκίνητους τρόπους μεταφοράς. Επιπλέον, οι τρέχουσες στατιστικές για τις ροές κυκλοφορίας για όλους τους τρόπους μεταφοράς δεν διαθέτουν ορισμένα σημαντικά δεδομένα, αναγκαία για την παρακολούθηση της συμφόρησης, των εκπομπών στην ατμόσφαιρα και άλλων αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι στατιστικές για τις εμπορευματικές μεταφορές εξακολουθούν να επικεντρώνονται στα μεμονωμένα μέσα μεταφοράς και δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για τις αλυσίδες συνδυασμένων μεταφορών.

Υπάρχει επί του παρόντος έλλειψη δεικτών που να λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που επηρεάζουν πραγματικά τον ανταγωνισμό στις μονοτροπικές και στις διατροπικές μεταφορές, ιδίως όσον αφορά τις πολυάριθμες πτυχές των συνθηκών λειτουργίας: ποσοστά φόρων, χρήσης και διοδίων, μισθοδοτικό κόστος και τιμολογήσεις.

Προς το παρόν, το σύστημα πληροφόρησης για τον τομέα των μεταφορών δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με τις επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών και το κόστος τους ούτε αναλυτικότερα σε τοπικό επίπεδο στοιχεία σχετικά με τα δίκτυα και τις ροές μεταφορών, με σύνδεση μεταξύ της γεωγραφικής αντιπροσώπευσης του δικτύου μεταφοράς και των δεδομένων που συλλέγονται σχετικά με το δίκτυο· τα εν λόγω στοιχεία είναι αναγκαία για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές υποδομές μεταφορών και οι κοινοτικές περιφερειακές πολιτικές.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Θα πρέπει να παγιοποιηθεί και να ολοκληρωθεί η κάλυψη όλων των τρόπων μεταφοράς από νομικές βάσεις για τις κοινοτικές στατιστικές μεταφορών. Θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι υπό εξέλιξη εργασίες σχετικά με την παραγωγή χωριστών ειδών για κάθε τρόπο μεταφοράς τόσο για τις επιβατικές όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις οδικές μεταφορές επιβατών.

Θα προωθηθεί η συλλογή συμπληρωματικών στατιστικών για τις αλυσίδες συνδυασμένων μεταφορών και τις αστικές μεταφορές καθώς και η παραγωγή των δεικτών που απαιτούνται για την παρακολούθηση της ενσωμάτωσης των θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον και την ασφάλεια στις πολιτικές μεταφορών, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη πτυχές που αφορούν τις επιβαρύνσεις και τα οφέλη. Θα αναθεωρηθεί η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις δαπάνες και το κόστος των επενδύσεων σε υποδομές. Θα ληφθεί επίσης υπόψη η ανάγκη για δείκτες σχετικά με τις επιδόσεις στον τομέα της εφοδιαστικής. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή δεδομένων για τις ροές κυκλοφορίας, εκφραζόμενων σε οχηματοχιλιόμετρα.

Θα αναπτυχθούν δείκτες για την ανάλυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα των μεταφορών και του ανταγωνισμού όσον αφορά τις μονοτροπικές και τις διατροπικές μεταφορές, τα σχετικά δεδομένα θα συγκεντρωθούν και τα αποτελέσματα θα διαδοθούν με κατάλληλο τρόπο.

ΤΙΤΛΟΣ VΙ

ΚΟΙΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΩΝ

Δεν απαιτείται κανένα άμεσο στατιστικό πρόγραμμα. Οι στατιστικές πληροφορίες για τον παρόντα τίτλο προέρχονται, ανάλογα με τις ανάγκες, από τα δεδομένα και τους δείκτες που παράγονται για άλλους Τίτλους του προγράμματος.

ΤΙΤΛΟΣ VΙΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομικό πλαίσιο

Διατάξεις της συνθήκης ΕΚ: άρθρα 99 (συντονισμός και εποπτεία των οικονομικών πολιτικών), 104 (παρακολούθηση των φορολογικών εξελίξεων), 105 (νομισματική πολιτική και σταθερότητα τιμών), 133 (κοινή εμπορική πολιτική), 269 (ίδιοι πόροι).

Βασικοί κανονισμοί: κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2223/96 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 1996, περί του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών στην Κοινότητα (ESA95) (8)· κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1287/2003 του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2003, για την εναρμόνιση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σε τιμές αγοράς (κανονισμός ΑΕΕ) (9)· απόφαση 2007/436/ΕΚ, Ευρατόμ, του Συμβουλίου, της 7ης Ιουνίου 2007, για το σύστημα των ιδίων πόρων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (10)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3605/93 του Συμβουλίου, της 22ας Νοεμβρίου 1993, για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (11)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2494/95 του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 1995, για τη θέσπιση εναρμονισμένων δεικτών τιμών καταναλωτή (12)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1165/98 του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 1998, για τις βραχυπρόθεσμες στατιστικές (13)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 184/2005· κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 723/2004 του Συμβουλίου, της 22ας Μαρτίου 2004, για την τροποποίηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών (14).

Τρέχουσα κατάσταση

Η εποπτεία και ο συντονισμός των μακροοικονομικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική και νομισματική ένωση, καθώς και οι κοινοτικές διαρθρωτικές πολιτικές, απαιτούν υγιείς στατιστικές βάσεις. Επιπλέον, πρωταρχική σημασία έχει η παροχή στατιστικών για διοικητικούς σκοπούς της ΕΕ.

Η Eurostat και τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος για τη διαβίβαση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών. Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά για την ανάλυση της επιχειρηματικής συγκυρίας και τις διαρθρωτικές αναλύσεις. Θα καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της μέτρησης της παραγωγικότητας, όπως προωθείται από το σχέδιο EU KLEMS.

Η παροχή στατιστικών δεδομένων για διοικητικούς σκοπούς της ΕΕ εξακολουθεί να έχει πρωταρχική σημασία. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για δεδομένα σχετικά με το ΑΕΕ και το φόρο προστιθέμενης αξίας για υπολογισμούς των ιδίων πόρων, μακροοικονομικά δεδομένα που απαιτούνται για την υποστήριξη των διαρθρωτικών πολιτικών (ιδιαίτερα τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης) και στοιχεία που απαιτούνται για τις απολαβές και τις συντάξεις των υπαλλήλων της ΕΕ.

Θα συνεχιστεί η εξέταση της εναρμόνισης και της συγκρισιμότητας των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τη δημοσιονομική και τη φορολογική εποπτεία, ούτως ώστε να παρέχονται στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής συγκρίσιμα στατιστικά εργαλεία υψηλής ποιότητας τα οποία αποτελούν τη βάση για τη λήψη ορθών αποφάσεων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε κράτος μέλος.

Τα τελευταία χρόνια επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕΔΤΚ) και η βελτίωση της ποιότητας του δείκτη πρέπει να συνεχιστεί πιο εντατικά (ιδιαίτερα όσο αφορά τις ιδιοκατοικούμενες κατοικίες, τη διόρθωση της ποιότητας και τη δειγματοληψία).

Απαιτείται συνεχής βελτίωση όσον αφορά την επικαιρότητα, την κάλυψη και τη διάδοση των κύριων ευρωπαϊκών οικονομικών δεικτών (ΚΕΟΔ). Η βελτίωση αυτή θα πρέπει να είναι ανάλογη προς τους κινδύνους όσον αφορά την στατιστική ποιότητα, ιδίως δε την αξιοπιστία των πρόωρων εκτιμήσεων. Ως προς τις βραχυπρόθεσμες στατιστικές, απαιτούνται βελτιώσεις στην κάλυψη των υπηρεσιών, ιδιαίτερα όσον αφορά τις τιμές των υπηρεσιών, το μήκος των χρονολογικών σειρών και την επικαιρότητα των δεδομένων.

Όσον αφορά τα στατιστικά δεδομένα για το ισοζύγιο πληρωμών, οι σημερινές προκλήσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή κατάλληλων εισροών στους εθνικούς λογαριασμούς και την εξασφάλιση της συνεχούς ποιότητας των βασικών δεδομένων στα κράτη μέλη όπου αυξάνονται τα κατώτατα όρια υποβολής αναφοράς από τις τράπεζες.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Ενεργός συμμετοχή στην αναθεώρηση των διεθνών προτύπων για τους εθνικούς λογαριασμούς (SNA93) και των στατιστικών για το ισοζύγιο πληρωμών (BPM5).

Αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA95).

Εφαρμογή της ταξινόμησης των εθνικών δραστηριοτήτων NACE αναθ. 2 στους εθνικούς λογαριασμούς, το ισοζύγιο πληρωμών και τις βραχυπρόθεσμες στατιστικές και στη λοιπή βασική νομοθεσία.

Θέσπιση ενός ευρωπαϊκού συστήματος στατιστικών για τις τιμές καταναλωτή επικεντρωμένου στον ΕΔΤΚ, που θα απλοποιεί και θα ενοποιεί το νομικό πλαίσιο για τον ΕΔΤΚ, και θα διασφαλίζει την αξιοπιστία του ΕΔΤΚ μέσω πιο αποτελεσματικής επικοινωνιακής πολιτικής και στρατηγικής συμμόρφωσης.

Βελτίωση της συνοχής μεταξύ των στατιστικών για την αγορά εργασίας και των εθνικών λογαριασμών.

ΤΙΤΛΟΣ VIII

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Νομικό πλαίσιο

Οι εξελίξεις των στατιστικών της ΕΕ για το εργατικό δυναμικό θα καθοδηγηθούν από την αναθεωρημένη στρατηγική της Λισαβόνας η οποία τώρα επικεντρώνεται εκ νέου στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, τους στόχους και τα σημεία αναφοράς που καθορίζονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και την οικονομική και νομισματική ένωση, οι οποίοι απαιτούν ένα περιεκτικό σύνολο στατιστικών σε συχνότερη από ετήσια βάση για να περιγράφονται οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τρέχουσα κατάσταση

Οι στατιστικές για την αγορά εργασίας ρυθμίζονται από ένα στερεό νομικό πλαίσιο για την τακτική διαβίβαση δεδομένων με σκοπό τον υπολογισμό της απασχόλησης, της ανεργίας, των αποδοχών και του κόστους εργασίας. Ωστόσο, οι νέοι τομείς πολιτικής απαιτούν να επεκταθεί η στατιστική νομοθεσία σε άλλους τομείς όπως:

i)

οι στατιστικές σχετικά με τις κενές θέσεις εργασίας, για την αξιολόγηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας και την ολοκλήρωση των στατιστικών για την απασχόληση και την ανεργία·

ii)

η κατάσταση των μεταναστών στην αγορά εργασίας, για την προώθηση της καλύτερης ένταξης αυτού του τμήματος του πληθυσμού·

iii)

η κατάσταση των ηλικιωμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας· και

iv)

η μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση, για την υποστήριξη κατάλληλων πολιτικών που να διασφαλίζουν την ομαλή ενσωμάτωση των νέων στην αγορά εργασίας.

Άλλοι τομείς, όπως η ποιότητα της εργασίας και της απασχόλησης στο πλαίσιο της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων καθώς και οι ανάγκες της αγοράς εργασίας όσον αφορά την κοινωνία της πληροφορίας, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημείο εστίασης για την ανάπτυξη στατιστικών.

Οι στατιστικές όσον αφορά την απασχόληση και την ανεργία ανταποκρίνονται, κατά κύριο λόγο, σε μακροοικονομικής φύσεως ανάγκες. Για τη διενέργειά τους δεν λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι υφιστάμενες περιφερειακές διαφορές, ιδίως όσον αφορά ορισμένες αστικές ζώνες.

Λόγω της βελτίωσης που σημείωσε τα τελευταία χρόνια, η κοινοτική έρευνα για το εργατικό δυναμικό (ΕΕΔ) και οι ετήσιες ενότητές της αποτελούν την κύρια πηγή για την παραγωγή συγκρίσιμων δεδομένων σχετικά με την αγορά εργασίας. Η ΕΕΔ είναι έρευνα βασισμένη στα νοικοκυριά, τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να συμπληρώνονται από στοιχεία βασισμένα στις επιχειρήσεις, όπως οι διαρθρωτικές και οι βραχυπρόθεσμες στατιστικές για τις αποδοχές και το κόστος εργασίας. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν περαιτέρω οι στατιστικές της αγοράς εργασίας όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας, όπως, μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη συνοχή με τα δεδομένα για την απασχόληση που προέρχονται από τους εθνικούς λογαριασμούς και από άλλες έρευνες που διεξάγονται στις επιχειρήσεις και στη γεωργία, και να καθιερωθούν ευρωπαϊκά συστήματα δειγματοληψίας και ταχείες εκτιμήσεις για να βελτιωθεί η επικαιρότητα της διάδοσης των δεικτών. Θα πρέπει επίσης να καταβληθούν προσπάθειες για να εξεταστούν διεξοδικά οι υπάρχουσες πηγές δεδομένων, να βελτιωθεί η διάδοση, στην επιστημονική κοινότητα, ανώνυμων ατομικών δεδομένων που συλλέγονται για τις κοινοτικές στατιστικές, και να εισαχθεί μια αναθεωρημένη ταξινόμηση των επαγγελμάτων (ISCO) το 2011 ώστε να εκφράζεται καλύτερα η δομή των επαγγελμάτων και να είναι δυνατή η βελτίωση των συγκρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Θα πρέπει να καθοριστούν και θα υλοποιηθούν η ad hoc ενότητα του ΕΕΔ του 2008 για την κατάσταση των μεταναστών και των απογόνων τους στην αγορά εργασίας, η ad hoc ενότητα του ΕΕΔ το 2009 για τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση και το πρόγραμμα των ad hoc ενοτήτων του ΕΕΔ για την περίοδο 2010-2012.

Οι στατιστικές έρευνες για τις αποδοχές και το κόστος εργασίας θα επεκταθούν ώστε να καλύπτουν όλη την οικονομία και θα διενεργηθούν οι έρευνες του 2008 για το κόστος εργασίας και του 2010 για τη διάρθρωση των εισοδημάτων.

Μπορεί να εισαχθούν στις βραχυπρόθεσμες στατιστικές για την αγορά εργασίας τα ευρωπαϊκά συστήματα δειγματοληψίας που βασίζονται σε ευρύτερη χρήση των υφιστάμενων δεδομένων, ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή έγκαιρων τριμηνιαίων και μηνιαίων συγκεντρωτικών μεγεθών για την απασχόληση και την ανεργία στη ζώνη του ευρώ.

Οι στατιστικές για την ανεργία και την απασχόληση μπορεί να περιλαμβάνουν πιο εκλεπτυσμένους περιφερειακούς δείκτες, ιδίως σχετικά με τις αστικές ζώνες και τους οικισμούς, ώστε να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι διαφορές στην εδαφική κατανομή των φαινομένων της απασχόλησης και της ανεργίας. Έως το 2010 θα εξετασθεί η αναγκαιότητα και θα κοστολογηθεί η ενδεχόμενη εισαγωγή ετήσιων στατιστικών για οικισμούς άνω των 500 000 κατοίκων.

Οι στατιστικές για την απασχόληση θα επιτρέπουν την παρακολούθηση της απασχόλησης στην κοινωνία της πληροφορίας.

Πλήρης εφαρμογή του μελλοντικού κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας.

Εισαγωγή της ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων NACE αναθ. 2 στις διαρθρωτικές έρευνες για τα εισοδήματα και το κόστος της εργασίας, στον τριμηνιαίο δείκτη του κόστους εργασίας και στην έρευνα για το εργατικό δυναμικό.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΧ

ΚΟΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομικό πλαίσιο

Η αρμοδιότητα της Επιτροπής για τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για το εμπόριο υπηρεσιών, κατοχυρώνεται στο άρθρο 133 της συνθήκης ΕΚ. Οι νομικές πράξεις που καλύπτουν σχετικούς στατιστικούς τομείς είναι οι εξής: κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1172/95 του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 1995 σχετικά με τις στατιστικές για τις ανταλλαγές αγαθών της Κοινότητας και των κρατών μελών της με τις τρίτες χώρες (15)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 184/2005 και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 716/2007.

Τρέχουσα κατάσταση

Οι απαιτήσεις για δεδομένα αυξάνονται καθώς νέοι εμπορικοί ανταγωνιστές και εταίροι (π.χ. Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής) εμφανίζονται στην παγκόσμια σκηνή αλλά και λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον, εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα η συλλογή υψηλής ποιότητας, η ανάλυση και η εναρμόνιση δεδομένων από υποψήφιες χώρες και τις κύριες χώρες εταίρους της ΕΕ.

Παράλληλα, θα καταβληθούν προσπάθειες για να διατηρηθούν τα πρότυπα ποιότητας όσον αφορά το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών, τις ξένες άμεσες επενδύσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες των ξένων θυγατρικών. Για το σκοπό αυτόν, πρωταρχική σημασία θα έχουν η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 184/2005 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 716/2007.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Η νέα νομοθεσία της Extrastat θα εφαρμοστεί με κύριο στόχο να διατεθούν επιπλέον πληροφορίες για τα τελωνεία και συμπληρωματικά στατιστικά δεδομένα μέσω της χρήσης μητρώων για τους επιχειρηματίες.

Θα εξασφαλιστεί η εφαρμογή και η επικαιροποίηση της βασικής νομοθεσίας (ισοζύγιο πληρωμών, διεθνές εμπόριο υπηρεσιών, ξένες άμεσες επενδύσεις και αλλοδαπές θυγατρικές).

Θα πρέπει να εφαρμοστούν τα νέα διεθνή μεθοδολογικά πρότυπα κατά τη συγκέντρωση στατιστικών της ΕΕ για το ισοζύγιο πληρωμών.

Εφαρμογή στην ΕΕ του εγχειριδίου για τις στατιστικές του διεθνούς εμπορίου υπηρεσιών και της αναθεωρημένης έκδοσής του.

ΤΙΤΛΟΣ X

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Δεν απαιτείται κανένα άμεσο στατιστικό πρόγραμμα. Οι στατιστικές πληροφορίες για τον παρόντα τίτλο προέρχονται, ανάλογα με τις ανάγκες, από τα δεδομένα και τους δείκτες που παράγονται για άλλους τίτλους του προγράμματος.

ΤΙΤΛΟΣ ΧΙ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ

Νομικό πλαίσιο

Οι στατιστικές στον τομέα αυτόν θα βασίζονται στην ανοιχτή μέθοδο συντονισμού στους τομείς του κοινωνικού αποκλεισμού, των συντάξεων, της υγειονομικής και της μακροχρόνιας περίθαλψης· στη στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη· στο άρθρο 143 (έκθεση για την κοινωνική κατάσταση) και στο άρθρο 13 (καταπολέμηση των διακρίσεων) της συνθήκης στη στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία· στο ψήφισμα του Συμβουλίου του 2003 σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες· και στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τις ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρίες: ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης. Η στρατηγική της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη όσον αφορά την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη ζητεί επίσης την ανάπτυξη δεδομένων.

Τρέχουσα κατάσταση

Το σύστημα των στατιστικών για τις συνθήκες διαβίωσης και την κοινωνική προστασία βασίζεται σε δύο κύριους πυλώνες: Το Esspros (σύστημα στατιστικών για την κοινωνική προστασία) και οι EU-SILC (στατιστικές για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης). Αυτοί οι δύο πυλώνες στηρίζουν τους δείκτες του Λάακεν και τους δείκτες για τις συντάξεις της ανοικτής μεθόδου συντονισμού. Πρέπει ακόμα να γίνουν βήματα για την ανάπτυξη δεικτών σχετικά με την περιφερειακή και την παιδική φτώχεια.

Όσον αφορά τις δημογραφικές μεταβολές στην ΕΕ, θα αναπτυχθούν, στο πλαίσιο της ανοικτής μεθόδου συντονισμού και σε συνεργασία με τις αρμόδιες ομάδες του Συμβουλίου, περαιτέρω δείκτες και στατιστικές αναλύσεις για τη γήρανση, την οικονομική βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

Τα δεδομένα για τη διά βίου μάθηση περιλαμβάνουν πληροφορίες για την επίσημη και τη μη επίσημη εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και την άτυπη μάθηση. Με βάση τις παγιωμένες εκπαιδευτικές στατιστικές συγκεντρώθηκαν νέα δεδομένα για την επαγγελματική κατάρτιση στις επιχειρήσεις (οι οποίες μετρούν τη δέσμευση και τη συνεισφορά στην επαγγελματική κατάρτιση των απασχολούμενων) ή για την εκπαίδευση και κατάρτιση των ενηλίκων. Από τις υφιστάμενες έρευνες, υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τη νεολαία, τα οποία θα αξιοποιηθούν πλήρως προτού καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την καλύτερη ενσωμάτωση της διάστασης της νεολαίας στις υπάρχουσες έρευνες.

Όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων θα επικεντρωθεί στις αιτίες, τις συνθήκες και το κόστος των εργατικών ατυχημάτων, στις επαγγελματικές ασθένειες και στα σχετικά με την υγεία προβλήματα, καθώς και στους παράγοντες που έχουν δυσμενείς συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων. Η συλλογή στατιστικών δεδομένων, ιδιαίτερα εναρμονισμένων ενοτήτων έρευνας σχετικά με την αναπηρία, θα αναπτυχθεί περαιτέρω. Οι στατιστικές θα βελτιωθούν περαιτέρω για να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ποιοτικής, προσιτής και βιώσιμης υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης.

Ο βασικός στόχος των δημογραφικών στατιστικών είναι να παράσχει ένα περιεκτικό σύνολο δεδομένων και αναλύσεων που απαιτούνται για την αξιολόγηση των συνεπειών της δημογραφικής αλλαγής στην Ευρώπη. Αυτό θα επιτευχθεί με τη βελτίωση των μεθόδων και των περιεχομένων της συλλογής δημογραφικών δεδομένων, με την υλοποίηση της νομοθεσίας για τις απογραφές του πληθυσμού και των κατοικιών του 2011, και με την τακτική παραγωγή μακροπρόθεσμων προβολών πληθυσμού.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Ανάπτυξη συστήματος που θα περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό βασικών μεταβλητών και ενός νέου εργαλείου: του νέου ευρωπαϊκού συστήματος ενοτήτων έρευνας κοινωνικών στατιστικών (E4SM).

Παγίωση του σχεδίου EU-SILC, ανάπτυξη της διαχρονικής διάδοσης και πλήρης λειτουργικότητας της έννοιας του ακαθάριστου εισοδήματος.

Εκπόνηση δεικτών για την περιφερειακή φτώχεια (με τη χρήση τεχνικών εκτίμησης για μικρές περιοχές στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εθνικά περιφερειακά δεδομένα) και την παιδική φτώχεια.

Προώθηση της υλοποίησης των κανονισμών για το Esspros για να βελτιωθεί η κάλυψη, η συγκρισιμότητα και η επικαιρότητα των δεδομένων.

Έκδοση της πρότασης κανονισμού για τις στατιστικές στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, και εφαρμογή του.

Βελτίωση της ποιότητας του υφιστάμενου πλαισίου στατιστικών για τη δια βίου μάθηση.

Έως το 2010, θα εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής στην ΕΕ του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα λαμβάνονται επίσης υπόψη οι παράγοντες της στέγασης και της απασχόλησης/ανεργίας.

Οι στατιστικές για τη νεολαία σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και για την οικονομική και κοινωνική ένταξη της νεολαίας, πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω με τη χρήση των υπαρχουσών πηγών και, εφόσον απαιτείται, την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στις υπάρχουσες έρευνες.

Όσον αφορά το διεθνές συμπεφωνημένο όριο παιδικής ηλικίας των 18 ετών, σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, πρέπει να καταρτίζονται στατιστικές σχετικά με την κοινωνική κατάσταση και την φτώχεια των παιδιών.

Όλα τα κοινωνικά δεδομένα που έχουν συλλεγεί για τα άτομα σε επίπεδο ΕΕ θα ταξινομηθούν ανά φύλο και θα καταρτιστεί ένα βασικό σύνολο δεικτών για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Θα θεσπιστεί μνημόνιο συνεννόησης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες έμπρακτης συνεργασίας.

Θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας για να ληφθούν ή να βελτιωθούν τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα για την έκταση και τον αντίκτυπο των διακρίσεων.

ΤΙΤΛΟΣ ΧΙΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παραγωγή στατιστικών στον πολιτιστικό τομέα είναι προς το παρόν περιορισμένη. Επιπλέον, δεν υπάρχει ένα περιεκτικό και συνεκτικό πλαίσιο ούτε χωριστή νομοθεσία για τις στατιστικές που αφορούν τον πολιτιστικό τομέα.

Όσον αφορά τη συμβολή του τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας στα επιτεύγματα των στόχων της Λισαβόνας, οι στατιστικές για τον πολιτιστικό τομέα θα χρειαστεί να παγιωθούν ώστε να υπάρξει συνεχής παραγωγή δεδομένων σε τακτική βάση (βασισμένων σε διάφορες πηγές). Ως εκ τούτου, απαιτούνται ολοκληρωμένες μεθοδολογικές εργασίες, π.χ., για την καλύτερη μέτρηση του κοινωνικού και οικονομικού αντικτύπου του τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας σε μία οικονομία που βασίζεται στη γνώση.

ΤΙΤΛΟΣ ΧΙΙΙ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Νομικό πλαίσιο

Οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1989, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία (16)· απόφαση αριθ. 1786/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Σεπτεμβρίου 2002, για τη θέσπιση προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας (2003-2006) (17)· πρόταση της Επιτροπής, της 7ης Φεβρουαρίου 2007, για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με κοινοτικές στατιστικές στους τομείς της δημόσιας υγείας και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Τρέχουσα κατάσταση

Το σύστημα πληροφόρησης για την υγεία, που θεσπίστηκε στο πλαίσιο προηγούμενων κοινοτικών προγραμμάτων δράσης για τη δημόσια υγεία, θα αναπτυχθεί περαιτέρω μέσω ενεργειών για τη «γνώση και την πληροφόρηση στον τομέα της υγείας» στο πλαίσιο του επικείμενου προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας 2007-2013. Σε στενή σύμπραξη με τα κράτη μέλη, τις υποψήφιες χώρες και τις χώρες ΕΟΧ/ΕΖΕΣ μέσω του ΕΣΣ, η Eurostat θα αναπτύξει περαιτέρω τη στατιστική συνιστώσα του συστήματος αυτού, ιδιαίτερα όσον αφορά τους δείκτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την υγεία.

Τα στατιστικά δεδομένα για τη δημόσια υγεία είναι επίσης αναγκαία για την εκπόνηση δεικτών που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, διαρθρωτικών δεικτών, δεικτών για την αναπηρία και δεικτών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ανοικτής μεθόδου συντονισμού για την υποστήριξη των εθνικών στρατηγικών για την ανάπτυξη ποιοτικής, προσιτής και βιώσιμης υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης.

Σε συνεργασία με τις δραστηριότητες που προβλέπονται στο κοινοτικό πρόγραμμα για τη δημόσια υγεία, με τους σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για τις στατιστικές της δημόσιας υγείας (ΠΟΥ, ΟΟΣΑ και Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη), θα δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη και υλοποίηση της μεθοδολογίας, ιδίως στους τομείς της κατάστασης της υγείας, των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία (όπως ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες), της υγειονομικής περίθαλψης (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την υγεία) και των αιτιών θανάτου.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Θα εκδοθούν, όπου είναι δυνατόν, κανονισμοί της Επιτροπής για την εφαρμογή του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με κοινοτικές στατιστικές στους τομείς της δημόσιας υγείας και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Θα ενισχυθούν οι υποδομές για το βασικό σύστημα στατιστικών για τη δημόσια υγεία, με ιδιαίτερη προσοχή στην εξέταση, την ενοποίηση και την εφαρμογή των σχετικών μεθοδολογιών, όπως την ευρωπαϊκή έρευνα ερωτηματολογίου για την υγεία (EHIS) και το σύστημα λογαριασμών για την υγεία (SHA).

Θα πρέπει να βελτιωθούν η διαθεσιμότητα, η συγκρισιμότητα και η επικαιρότητα των στατιστικών για τη δημόσια υγεία καθώς και η συνάφειά τους με την πολιτική –συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών για την αναπηρία και την υγειονομική περίθαλψη, ταξινομημένων ανά φύλο– με ιδιαίτερη προσοχή στην περαιτέρω ανάπτυξη μεθοδολογίας και με συνεκτίμηση της ιδιαιτερότητας της κάθε χώρας.

ΤΙΤΛΟΣ XIV

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Νομικό πλαίσιο

Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική για την προστασία του καταναλωτή έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη προβολή (άρθρο 153 της συνθήκης ΕΚ). Οι εργασίες της Eurostat θα βασιστούν στη στρατηγική για την προστασία της υγείας και των καταναλωτών και στην πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος κοινοτικής δράσης για την προστασία της υγείας και των καταναλωτών 2007-2013, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Απρίλιο του 2005.

Το ευρύ πεδίο της «προστασίας των καταναλωτών» χωρίζεται σε δύο βασικούς τομείς: «θέματα καταναλωτών» και «ασφάλεια των τροφίμων».

Τρέχουσα κατάσταση

Όσον αφορά τα θέματα καταναλωτών, η Eurostat δημοσιεύει σε ετήσια βάση την έκδοση τύπου panorama, με τίτλο «Καταναλωτές στην Ευρώπη: γεγονότα και αριθμοί», και έχει συγκροτήσει διυπηρεσιακή ειδική ομάδα για λεπτομερείς στατιστικές τιμών.

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί σημαντικό θέμα στο πλαίσιο της πολιτικής για την προστασία των καταναλωτών και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει ευρύ φάσμα νομοθετικών και άλλων δράσεων για τη διασφάλιση ουσιαστικών συστημάτων ελέγχου σε όλο το μήκος της αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικά θεσμοθετημένων προτύπων για το περιβάλλον και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Σκοπός της προσπάθειας που καταβάλλει η Eurostat για τις στατιστικές όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων είναι να παρέχει μεθοδολογικές συμβουλές και στατιστικά δεδομένα που ενδιαφέρουν όχι μόνον τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής αλλά και τους ενδιαφερομένους από τον ιδιωτικό τομέα και το κοινό γενικότερα.

Κύριες πρωτοβουλίες 2008-2012 (θέματα καταναλωτών):

Η κατάρτιση «σκληρών» επίσημων στατιστικών (π.χ. λεπτομερείς τιμές, διασυνοριακές καταναλωτικές δαπάνες, επιχειρήσεις προς καταναλωτές, κ.λπ.) και η παροχή μεθοδολογικής υποστήριξης για τις «ήπιες» στατιστικές που καταρτίζονται από άλλους δημόσιους/ιδιωτικούς φορείς.

Η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης με βάση τα συμπεράσματα της διυπηρεσιακής ειδικής ομάδας για τις στατιστικές τιμών λιανικού εμπορίου.

Η δρομολόγηση λεπτομερούς μελέτης σχετικά με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση ενότητας για τα θέματα προστασίας των καταναλωτών στο νέο μέσο (E4SM) που εκπονεί τώρα η Eurostat.

Κύριες πρωτοβουλίες 2008-2012 (ασφάλεια των τροφίμων):

Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη κατάλληλων στατιστικών για την παρακολούθηση της ασφάλειας των τροφίμων.

Θα βελτιωθεί η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των στατιστικών δεδομένων για τα προϊόντα που φέρουν σήμανση (βιολογικά προϊόντα, προϊόντα που βασίζονται σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, κ.λπ.).

ΤΙΤΛΟΣ XV

ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Δεν απαιτείται κανένα άμεσο στατιστικό πρόγραμμα. Οι στατιστικές πληροφορίες για τον παρόντα τίτλο προέρχονται, ανάλογα με τις ανάγκες, από τα δεδομένα και τους δείκτες που παράγονται για άλλους τίτλους του προγράμματος.

ΤΙΤΛΟΣ XVΙ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Στατιστικές επιχειρήσεων

Οι στατιστικές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απαιτούνται για τη στήριξη της ανάλυσης της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης, και αποτελούν βασική πληροφορία για την παρακολούθηση της προόδου των αναθεωρημένων στόχων της Λισαβόνας.

Νομικό πλαίσιο

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3924/91 του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 1991, περί κοινοτικής έρευνας για τη βιομηχανική παραγωγή (18)· κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 58/97 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1996, όσον αφορά τις στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων (19)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 48/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, για την παραγωγή ετήσιων κοινοτικών στατιστικών για τη βιομηχανία χάλυβος για τα έτη αναφοράς 2003-2009 (20)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1450/2004 της Επιτροπής, της 13ης Αυγούστου 2004, που εφαρμόζει την απόφαση αριθ. 1608/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την παραγωγή και την ανάπτυξη κοινοτικών στατιστικών για την καινοτομία (21), κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 716/2007 πρόταση της Επιτροπής, της 5ης Απριλίου 2005, για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την θέσπιση κοινού πλαισίου επιχειρηματικών μητρώων για στατιστικούς σκοπούς.

Τρέχουσα κατάσταση

Οι στατιστικές για τη διάρθρωση των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται για λεπτομερή ανάλυση του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κλάδου. Οι βασικές ανησυχίες των χρηστών αφορούν την ελλιπή επικαιρότητα των στοιχείων και την αργή προσαρμογή στις νέες και νεοεμφανιζόμενες ανάγκες πολιτικής, π.χ. ανεπαρκείς πληροφορίες για τον τομέα των υπηρεσιών, την επιχειρηματικότητα, την παγκοσμιοποίηση και τη μετάβαση προς βιώσιμα μοντέλα παραγωγής. Για συγκεκριμένους μεταποιητικούς κλάδους, οι στατιστικές παραγωγής αποτελούν ουσιαστικό συμπλήρωμα για την κατανόηση των επιδόσεων του τομέα.

Οι κοινοτικές στατιστικές για την καινοτομία είναι το βασικό εργαλείο για την μέτρηση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Οι στατιστικές αυτές παράγονται κάθε δύο χρόνια από το 2004 και εξής. Στο μέτρο του δυνατού, παρέχεται όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση μικροδεδομένων στα δεδομένα της κοινοτικής έρευνας για την καινοτομία (ΚΕΚ).

Οι στατιστικές για τις ξένες θυγατρικές (FATS) βρίσκονται στο στάδιο της κατάρτισης και ο νέος κανονισμός θα παράσχει ένα βασικό σύνολο μεταβλητών για τη μέτρηση της παγκοσμιοποίησης. Το κοινοτικό μητρώο πολυεθνικών επιχειρήσεων (EuroGroups), που προβλέπεται στον νέο κανονισμό για τα επιχειρηματικά μητρώα, βρίσκεται σε πιλοτική φάση.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Θα εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της βασικής νομοθεσίας (αναδιατύπωση του κανονισμού ΣΔΕ, κανονισμός FATS, μητρώο EuroGroups). Θα διεξαχθούν και θα αξιολογηθούν πλήρως οι πιλοτικές μελέτες που προβλέπονται στη νομοθεσία.

Όσον αφορά τις κοινοτικές στατιστικές για την καινοτομία του 2008, προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του εγχειριδίου του Όσλο 2005. Στις κοινοτικές στατιστικές για την καινοτομία του 2010 και μετέπειτα, θα βελτιωθούν επίσης περαιτέρω η ποιότητα των δεδομένων και η πρόσβαση σε αυτά.

Θα αναπτυχθούν νέες στατιστικές για καλύτερη κατανόηση της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Οι ανησυχίες των χρηστών όσον αφορά την επικαιρότητα των στοιχείων και την αργή ανταπόκριση στις νέες ανάγκες θα αντιμετωπιστεί με την αναζήτηση νέων και ευέλικτων τρόπων συλλογής δεδομένων με έρευνες ad hoc και προσεγγίσεις που θα βασίζονται σε ευρωπαϊκά δείγματα.

Θα αναπτυχθούν τρόποι για την παραγωγή ευρωπαϊκών συγκεντρωτικών μεγεθών στο πλέον λεπτομερές επίπεδο δραστηριοτήτων ενώ, παράλληλα, θα διασφαλίζεται το δικαίωμα των επιχειρήσεων στο απόρρητο των δεδομένων τους.

Από το έτος αναφοράς 2008 και εξής, θα εφαρμόζεται σε όλες τις στατιστικές για τις επιχειρήσεις η αναθεωρημένη ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων NACE αναθ. 2.

Θα εκπονηθεί ειδικό νέο πρόγραμμα για τον επανασχεδιασμό των επιχειρηματικών και των εμπορικών στατιστικών. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, θα αναπτυχθούν τρόποι για τη μείωση του φόρτου στις επιχειρήσεις.

Στατιστικές για την κοινωνία της πληροφορίας

Η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς ώθησης προς μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, καλύτερες θέσεις εργασίας και ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Οι στατιστικές της Eurostat για την κοινωνία της πληροφορίας αποτελούν καθοριστικό μέσο βάσει του οποίου οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής αξιολογούν τις διαρθρωτικές αλλαγές προς μία οικονομία βασιζόμενη στη γνώση και συμβάλλουν στη παρακολούθηση της προόδου που σημειώνεται προς την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων της Λισαβόνας.

Νομικό πλαίσιο

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 808/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές για την κοινωνία της πληροφορίας (22).

Τρέχουσα κατάσταση

Επί σειρά ετών, η Eurostat συνέβαλε στην συγκριτική αξιολόγηση της κοινωνίας της πληροφορίας παρέχοντας δείκτες για τη χρήση των ΤΠΕ τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά/τους ιδιώτες. Η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της πολιτικής, όπως η πρωτοβουλία i2010 που βασίζεται στην αναθεωρημένη στρατηγική της Λισαβόνας και άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής. Αυτό απαιτεί κατάλληλη νομική βάση μετά τη λήξη της ισχύουσας νομοθεσίας.

Για να προχωρήσουμε πέρα από τη διάσταση της ετοιμότητας και της χρήσης των ΤΠΕ, οι υπάρχουσες κοινοτικές έρευνες θα συμπληρωθούν με τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις επενδύσεις στις ΤΠΕ και με τον αντίκτυπο των ΤΠΕ στις επιδόσεις και τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και στην κοινωνία. Θα αξιολογηθεί η ανάγκη να προσαρμοστεί η νομική βάση για τις στατιστικές στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας ώστε να εξασφαλιστεί ένα περιεκτικό, έγκαιρο και συμβατό με τους εθνικούς λογαριασμούς σύνολο δεδομένων για τους τομείς των ΤΠΕ και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Οι δείκτες για την κοινωνία της πληροφορίας, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών για τον τομέα των ΤΠΕ και την ανταγωνιστικότητά του, θα προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της πολιτικής, λαμβανομένης υπόψη της ευρύτερης διεθνούς συνεργασίας για τη μέτρηση των ΤΠΕ.

Οι στατιστικές σχετικά με τις επενδύσεις σε ΤΠΕ και την υιοθέτηση των ΤΠΕ θα αναπτυχθούν για να ανταποκρίνονται καλύτερα στο στόχο να υπολογίζεται η αειφόρος ανάπτυξη και ο αντίκτυπος της κοινωνίας της πληροφορίας.

Στατιστικές στον τομέα του τουρισμού

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής μεγέθυνσης καθώς και στην ανάπτυξη και την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση ακόμα και στις περιοχές της υπαίθρου και στις περιφερειακές και υπανάπτυκτες ζώνες.

Νομικό πλαίσιο

Οδηγία 95/57/ΕΚ του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1995, σχετικά με τη συλλογή στατιστικών στοιχείων στον τομέα του τουρισμού (23).

Τρέχουσα κατάσταση

Επί του παρόντος, συλλέγονται στατιστικά δεδομένα σχετικά με την προσφορά και ζήτηση τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και σχετικά με τις οικονομικές πτυχές που συνδέονται με την τουριστική συμπεριφορά. Ωστόσο, οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος είναι η επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού συγκρισιμότητας των υφιστάμενων στατιστικών και η κατάρτιση εναρμονισμένων συμπληρωματικών λογαριασμών για τον τουρισμό, στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος για το βιώσιμο τουρισμό, για τον οποίο θα πρέπει να καταρτιστούν και να μετρηθούν κατάλληλοι δείκτες. Λόγω του άμεσου αντίκτυπου που έχουν στην τουριστική βιομηχανία γεγονότα όπως τρομοκρατικές επιθέσεις ή η εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, βασικό μέλημα θα είναι η βελτίωση της επικαιρότητας των δεδομένων.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και, όπου είναι δυνατόν, θα απλουστευθούν τόσο το υπάρχον σύνολο στατιστικών για τον τουρισμό όσο και η νομική του βάση.

Θα εφαρμοστούν εναρμονισμένοι συμπληρωματικοί λογαριασμοί για τον τουρισμό (καθώς και δείκτες για το βιώσιμο τουρισμό).

Στατιστικές στον τομέα της ενέργειας

Ο ασφαλής εφοδιασμός σε προσιτά ενεργειακά αγαθά με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο αποτελεί την ουσία της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Το σύστημα στατιστικών για την ενέργεια αναπτύχθηκε για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που απορρέουν από την πολιτική αυτή.

Νομικό πλαίσιο

Το σύστημα στατιστικών για την ενέργεια βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μία συμφωνία. Υπάρχουν ορισμένες νομικές υποχρεώσεις που καλύπτουν συγκεκριμένες πτυχές του συστήματος, πέρα από την οδηγία 90/377/ΕΟΚ, της 29ης Ιουνίου 1990, σχετικά με μια κοινοτική διαδικασία για τη βελτίωση της διαφάνειας των τιμών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό βιομηχανικό καταναλωτή (24).

Τρέχουσα κατάσταση

Τα τελευταία χρόνια, οι αγορές πετρελαίου παρουσιάζουν μεταπτώσεις και είναι απρόβλεπτες ενώ οι τιμές έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα. Η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ αυξάνεται συνεχώς· η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται δημιουργώντας αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι δυνατόν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι ενωσιακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμα εξελιχθεί σε μία πραγματική εσωτερική ανταγωνιστική αγορά. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, η Επιτροπή –ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων το 2005– αντέδρασε με μια σειρά προτάσεων (πράσινη βίβλος: ευρωπαϊκή στρατηγική για αειφόρο, ανταγωνιστική και ασφαλή ενέργεια), όπως η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου προσφοράς ενέργειας για την παρακολούθηση των μορφών ζήτησης και προσφοράς στις ενωσιακές αγορές ενέργειας, μια νέα κοινοτική οδηγία για τη θέρμανση και την ψύξη, η παρακολούθηση/καθορισμός στόχων πέρα από το 2010 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτρικής ενέργειας και των υγρών βιοκαυσίμων) και η παρακολούθηση των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Θα εγκριθεί κανονισμός για τις στατιστικές ενέργειας που να καλύπτει τις σημερινές απαιτήσεις, και συνεπώς να βελτιώνει την ποιότητα.

Θα προβλεφθεί νομική υποχρέωση για συλλογή στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις τιμές που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Θα εισαχθεί μεθοδολογία/προσέγγιση που να επιτρέπει να γίνονται γνωστές οι πραγματικές χώρες καταγωγής (προορισμού) των εισαγωγών (εξαγωγών) αερίου.

Θα γίνει βελτίωση της μεθοδολογίας/ονοματολογίας για τη συλλογή στατιστικών δεδομένων για τα υγρά βιοκαύσιμα.

Θα γίνει συλλογή δεικτών/δεδομένων για την αξιολόγηση τις ενεργειακής απόδοσης όπως προβλέπεται στην οδηγία 2006/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2006, για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες (25).

Θα γίνει επέκταση, εάν απαιτείται, των δεικτών ανταγωνισμού που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του ανταγωνισμού και την ολοκλήρωση των αγορών φυσικού αερίου/ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΙΤΛΟΣ XVΙΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Νομικό πλαίσιο

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, σχετικά με τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (26)· οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Inspire) (27).

Τρέχουσα κατάσταση

Συλλέγονται περιφερειακά στατιστικά δεδομένα για δώδεκα περίπου γενικούς στατιστικούς τομείς, ορισμένοι από τους οποίους καλύπτονται από μια νομική πράξη ενώ άλλοι ρυθμίζονται από μια συμφωνία. Κανονικά, αποστέλλονται συνεχώς δεδομένα στην Eurostat. Τα δεδομένα σχετικά με τις αστικές περιφέρειες για τον Αστικό Έλεγχο συλλέγονται κάθε τρία χρόνια από το 2003 και εξής.

Γεωγραφικές πληροφορίες συγκεντρώνονται και διατηρούνται στη βάση δεδομένων GISCO για τη χρήση της Eurostat και όλων των γενικών διευθύνσεων της Επιτροπής. Η έλλειψη προτύπων και εναρμονισμένου πλαισίου για τη συλλογή πληροφοριών απαιτεί σημαντικούς πόρους για την ορθή συντήρηση και επικαιροποίηση. Εξάλλου, η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο συνδυασμός των γεωγραφικών με τις στατιστικές και τις θεματικές πληροφορίες αυξάνει τη ζήτηση για χαρτογράφηση, αναλύσεις και εφαρμογές.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Οι εργασίες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του στατιστικού προγράμματος 2008-2012 θα καθορίζονται από τη μορφή της νέας κοινοτικής περιφερειακής πολιτικής κατά τη νέα περίοδο προγραμματισμού για τα διαρθρωτικά ταμεία. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για την παγίωση των υφιστάμενων δεδομένων, κυρίως στους τομείς του αστικού ελέγχου, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και της έρευνας και ανάπτυξης. Εξαιρετική σημασία για τις εργασίες που αφορούν τους διαρθρωτικούς δείκτες θα έχουν η εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου για δεδομένα σχετικά με τον πληθυσμό σε περιφερειακό επίπεδο και η προβλεπόμενη αναθεώρηση του κανονισμού ESA 95 που θα συμπεριλαμβάνει στοιχεία των περιφερειακών λογαριασμών. Η μεθοδολογική συνέπεια των περιφερειακών στατιστικών θα βελτιωθεί με την εισαγωγή πιο αυστηρής μεθοδολογίας στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, όταν αναθεωρηθεί, και η εφαρμογή ποιοτικών προτύπων που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται για τα δεδομένα των περιφερειακών λογαριασμών θα επεκταθεί σε άλλες περιφερειακές στατιστικές για να διασφαλιστεί συγκρισιμότητα και επικαιρότητα. Η εφαρμογή της ταξινόμησης οικονομικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τη NACE αναθ. 2 θα απαιτήσει να υπολογισθούν εκ νέου τα χρονικά διαστήματα για τις περιόδους πριν από την εισαγωγή της αναθεώρησης.

Η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα των γεωγραφικών πληροφοριών σε όλη την ΕΕ θα ανανεωθεί ριζικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την υποδομή χωρικών πληροφοριών στην Ευρώπη (Inspire), με την οποία επιδιώκεται η ανάπτυξη ευρωπαϊκής υποδομής χωρικών δεδομένων για τη στήριξη των περιβαλλοντικών και άλλων πολιτικών. Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οργάνωση και τη χρήση των πληροφοριών αυτών από τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Κατά την περίοδο του προγράμματος, η ομάδα της Eurostat για τις γεωγραφικές πληροφορίες δεν θα πρέπει μόνο να συμβάλει στην ανάπτυξη της τεχνικής εφαρμογής και στην εξασφάλιση της οργανωτικής υποδομής (συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης και της έναρξης λειτουργίας της επιτροπής Inspire) αλλά και στην υποστήριξη της εφαρμογής του Ιnspire σε όλη την ΕΕ. Θα συνεχιστεί για τους χρήστες της Επιτροπής η προώθηση τεχνικών χωρικής ανάλυσης που συνδυάζουν στατιστικά και γεωγραφικά στοιχεία. Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα χωρικών δεδομένων μετά την ανάπτυξη της υποδομής θα βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες για καθορισμό δεικτών ακριβείας.

ΤΙΤΛΟΣ XVΙΙΙ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Νομικό πλαίσιο

Στατιστικές για την επιστήμη και τεχνολογία και την καινοτομία:

Απόφαση αριθ. 1608/2003/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, σχετικά με την παραγωγή και την ανάπτυξη κοινοτικών στατιστικών για την επιστήμη και την τεχνολογία (28)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 753/2004 της Επιτροπής, της 22ας Απριλίου 2004, για εφαρμογή της απόφασης αριθ. 1608/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την παραγωγή και την ανάπτυξη κοινοτικών στατιστικών για την επιστήμη και την τεχνολογία (29)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1450/2004.

Στατιστική έρευνα, μεθοδολογία και ονοματολογίες: Απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) (30).

Διαχείριση μικροδεδομένων και εμπιστευτικότητα: Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1104/2006.

Τρέχουσα κατάσταση

Στατιστικές για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία: οι πολιτικές της ΕΕ για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Λισαβόνας, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης, της 15ης και 16ης Μαρτίου 2002, και στην ενδιάμεση αναθεώρηση του 2005. Η παραγωγή και η διάδοση στατιστικών για την Ε&Α, το ανθρώπινο δυναμικό στην επιστήμη και την τεχνολογία, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και τις υπηρεσίες που βασίζονται στη γνώση έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η παραγωγή βασίζεται σε συλλογές ιδίων δεδομένων, στη χρήση διοικητικών πηγών και στη χρήση άλλων επίσημων ή ανεπίσημων πηγών δεδομένων. Έχει θεσπιστεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Στατιστική έρευνα, μεθοδολογία και ονοματολογίες: λόγω της αλλαγής του εργασιακού περιβάλλοντος, κυρίως λόγω της διεύρυνσης, της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας της πληροφορίας, καθώς και λόγω του κόστους της συγκέντρωσης στατιστικών δεδομένων, είναι αναγκαίο να βελτιωθούν όλες οι συνιστώσες της ποιότητας των δεδομένων [βλ. κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 322/97], ώστε να αντιμετωπιστούν οι νέες απαιτήσεις των υπεύθυνων για τη χάραξη της πολιτικής της ΕΕ και άλλων και να προσαρμοστούν οι στατιστικές στην αλλαγή της κοινωνίας.

Διαχείριση μικροδεδομένων και εμπιστευτικότητα: είναι σημαντικό οι ερευνητές να έχουν εύκολη πρόσβαση στα μικροδεδομένα που συλλέγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της στατιστικής παραγωγής σύμφωνα με το άρθρο 285 της συνθήκης. Η εν λόγω πρόσβαση θα συμμορφώνεται με τη σχετική νομοθεσία περί εμπιστευτικότητας, Π.Χ. τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 322/97 και τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1588/90 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουνίου 1990, σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο (31). Πρέπει να βρεθούν νέες ασφαλείς λύσεις.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Στατιστικές για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία: τα επόμενα έτη οι εργασίες σχετικά με τις στατιστικές αυτές θα επικεντρωθούν στην επίτευξη δεδομένων καλύτερης ποιότητας, στη βελτίωση των στατιστικών μεθόδων, των ονοματολογιών, των εννοιών και των ορισμών (π.χ. καλύτερη μέτρηση των ροών γνώσης· χρήση της διεθνώς εναρμονισμένης πηγής στοιχείων μη επεξεργασμένων δεδομένων Patstat), στο άνοιγμα επιπλέον πηγών δεδομένων και στην πλήρη εφαρμογή των στατιστικών για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των κατόχων διδακτορικού τίτλου, καθώς και στην επικαιροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τους διάφορους καλυπτόμενους τομείς καθώς και στην παροχή καλύτερων εισροών στους εθνικούς λογαριασμούς.

Στατιστική έρευνα, μεθοδολογία και ονοματολογίες: στο έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο θα δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση των θεματικών τομέων αλλά και στην έρευνα για τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων με καινοτόμες μεθοδολογίες που θα περιλαμβάνουν τη μοντελοποίηση, την εκτίμηση ή τον καταλογισμό. Η λειτουργική ερευνητική κοινότητα των επίσημων στατιστικών πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί με την ενθάρρυνση της δημιουργίας δικτύων. Η διάδοση και η χρήση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την έρευνα των επίσημων στατιστικών στο έκτο και το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο και η εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε λειτουργικό επίπεδο θα προαχθούν και να διευκολυνθούν. Χρειάζεται επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση των χρησιμοποιούμενων ονοματολογιών (π.χ. ευρωπαϊκές έρευνες των ομίλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη), και για τη χρήση και διεύρυνση της ευρωπαϊκής υποδομής των μητρώων ομάδων επιχειρήσεων.

Διαχείριση μικροδεδομένων και εμπιστευτικότητα: θα προωθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και μεθοδολογία για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών υποδομών για να διευκολύνεται η πρόσβαση των ερευνητών σε ανώνυμα δεδομένα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΤΙΤΛΟΣ XIX

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νομικό πλαίσιο

Οι στατιστικές της ΕΕ για το περιβάλλον κατευθύνονται από αιτήματα για στατιστικές, λογαριασμούς και δείκτες υψηλής ποιότητας, περιεκτικούς, αξιόπιστους και χρήσιμους, για την περαιτέρω ανάπτυξη, εφαρμογή και παρακολούθηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της Κοινότητας, ιδίως δε του έκτου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον (έκτο ΠΔΠ) και των «θεματικών στρατηγικών» του, των περιβαλλοντικών στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για αειφόρο ανάπτυξη και της στρατηγικής της Λισαβόνας, καθώς και της διαδικασίας του Κάρντιφ για την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών προβληματισμών σε όλους τους τομείς πολιτικής. Επί του παρόντος μόνο τα στατιστικά δεδομένα για τα απόβλητα (32) και τις περιβαλλοντικές δαπάνες (33) συλλέγονται με νομική κάλυψη.

Τρέχουσα κατάσταση

Προς το παρόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ), η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ΓΔ ENV) και η Eurostat διαθέτουν περιβαλλοντικά δεδομένα. Μια τεχνική ρύθμιση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων και της εργασίας, που οδηγεί στην ίδρυση κέντρων περιβαλλοντικών δεδομένων (ΚΠΔ), εγκρίθηκε από την «ομάδα των τεσσάρων» (Go4) (34). Θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα της πληροφορικής υποδομής των εταίρων της Go4. Η στενή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΟΟΣΑ) σχετικά με τις μεθόδους (π.χ. εγχειρίδια) και τη συλλογή δεδομένων (κοινό ερωτηματολόγιο Eurostat/ΟΟΣΑ) συμπληρώνει το πλαίσιο των στατιστικών και των λογαριασμών για το περιβάλλον.

Βασική προτεραιότητα αποτελεί η ικανοποίηση των απαιτήσεων για στοιχεία για τις «θεματικές στρατηγικές», π.χ. σχετικά με την «πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων», την «αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων» και την «αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων». Θα συνεχιστεί η παραγωγή βασικών στατιστικών για το περιβάλλον, καθώς και η παροχή στατιστικών δεδομένων και δεικτών για το νερό, τον αέρα, τη βιοποικιλότητα, το έδαφος, τα δάση και τη χρήση γης στα άλλα κέντρα περιβαλλοντικών δεδομένων (ΚΠΔ).

Για την καλύτερη ανάλυση και ποσοτικοποίηση της σχέσης μεταξύ του οικονομικού και του περιβαλλοντικού σκέλους της στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη (ΣΑΑ) απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη της περιβαλλοντικο-οικονομικής λογιστικής. Ορισμένοι υποτομείς των δεδομένων για το περιβάλλον εμφανίζουν σημαντικά κενά και δεν είναι πάντα ενημερωμένοι. Το τμήμα της περιβαλλοντικής στατιστικής και λογιστικής για το οποίο υπάρχει νομική βάση της ΕΕ είναι μικρό. Πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο θέσπισης νομικής βάσης και για άλλους βασικούς τομείς.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Για να βελτιωθούν οι συνέργιες, ο προγραμματισμός και η εφαρμογή της στατιστικής για το περιβάλλον, θα συνεχιστούν κατά την περίοδο 2008-2012 οι εργασίες μέσω της «συνάντησης των διευθυντών για την περιβαλλοντική στατιστική και λογιστική» (Dimesa), η οποία καλύπτει τα δύο δίκτυα της Go4 και των κρατών μελών.

Τα κέντρα δεδομένων για τα απόβλητα, τους φυσικούς πόρους και τα προϊόντα και οι (προβλεπόμενοι) κανονισμοί για τις στατιστικές για τα απόβλητα και τα φυτοφάρμακα θα παράσχουν δεδομένα υψηλής ποιότητας, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των θεματικών στρατηγικών για στοιχεία.

Θα απλουστευθούν οι υφιστάμενοι περιβαλλοντικοί δείκτες, θα αναπτυχθούν νέοι δείκτες και θα δοθεί τεχνική υποστήριξη για τον υπολογισμό δεικτών σε επίπεδο της ΕΕ και για την αναθεώρηση της υποχρεώσεων αναφοράς ώστε να επιτευχθεί πιο στοχοθετημένη και αποτελεσματική από άποψη κόστους συλλογή δεδομένων για το περιβάλλον.

Η ανάπτυξη μεθοδολογίας και η έρευνα σχετικά με την περιβαλλοντικο-οικονομική λογιστική θα προωθηθεί περαιτέρω και θα τεθούν σε εφαρμογή οι βασικότερες ενότητες της περιβαλλοντικής λογιστικής.

Θα βελτιωθούν περαιτέρω οι μέθοδοι εκτίμησης και άμεσης πρόβλεψης για τη συμπλήρωση των ελλείψεων που παρατηρούνται σε δεδομένα και για τη βελτίωση της επικαιρότητας της περιβαλλοντικής στατιστικής και λογιστικής.

Θα καταρτιστούν, όπου απαιτείται, νομικές βάσεις για τους βασικούς τομείς της συλλογής δεδομένων για το περιβάλλον οι οποίοι δεν καλύπτονται επί του παρόντος από νομικές πράξεις.

ΤΙΤΛΟΣ XX

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Οι καλές στατιστικές έχουν ουσιαστική σημασία για την αξιολόγηση της επιτυχίας της αναπτυξιακής πολιτικής. Χρειάζονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες για τη χάραξη πολιτικής βάσει στοιχείων. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εδραίωσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, οι στατιστικές αποτελούν ένα παράδειγμα χρηστής διακυβέρνησης και μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και της διαφάνειας, με την προϋπόθεση ότι ικανοποιούνται τα κατάλληλα πρότυπα ποιότητας της παραγωγής στατιστικών δεδομένων και ότι εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης στις επίσημες στατιστικές και η διάδοσή τους.

Νομικό πλαίσιο

Άρθρο 180 της συνθήκης ΕΚ.

Τρέχουσα κατάσταση

Πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής στατιστικών. Η στήριξη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων με την παροχή κατάλληλης και επικεντρωμένης στατιστικής τεχνικής υποστήριξης αποτελεί το γενικό στόχο προκειμένου να ενισχυθούν οι στατιστικές δυνατότητες σε χώρες που επωφελούνται από τη βοήθεια της ΕΕ. Η στήριξη αυτή πρέπει να έχει διάρκεια. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι στατιστικές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των εθνικών και των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων.

Το σημαντικότερο στοιχείο πολιτικής είναι η αυξανόμενη και σαφής έμφαση στη μείωση της φτώχειας στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά τις χώρες ΑΚΕ, και κυρίως την Αφρική. Κατά συνέπεια, η συνεργασία στο στατιστικό τομέα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην ενίσχυση της μέτρησης και της παρακολούθησης της φτώχειας, με ιδιαίτερη έμφαση στους δείκτες για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας.

Παρέχονται τεχνικές συμβουλές και υποστήριξη για τη μέτρηση του αντικτύπου των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΕΕ και, γενικότερα, όσον αφορά το στατιστικό σκέλος των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΕΕ.

Το πρόγραμμα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην περιφερειακή ολοκλήρωση, αντανακλώντας τις αυξημένες προσπάθειες των ίδιων των χωρών για την ενίσχυση των περιφερειακών τους δομών. Στους τομείς που θα υποστηριχθούν συγκαταλέγονται η πολυμερής εποπτεία, η βελτίωση των εθνικών λογαριασμών, οι στατιστικές τιμών, οι γεωργικές στατιστικές, οι στατιστικές για τους φυσικούς πόρους και τις πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον, το εξωτερικό εμπόριο, οι στατιστικές για τις επιχειρήσεις και η στατιστική κατάρτιση.

Το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα συνεχίζει και εντείνει τις προσπάθειές του για τη βελτίωση του συντονισμού εντός της κοινότητας χορηγών (δηλαδή των διμερών και πολυμερών χορηγών). Συνεπώς, η Eurostat και τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τις εργασίες, ιδίως στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ/ΕΑΒ (επιτροπή αναπτυξιακής βοήθειας), των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την αξιολόγηση του αντικτύπου της αναπτυξιακής συνεργασίας στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας. Στο πλαίσιο αυτό, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πρωτοβουλία PARIS 21. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες τεχνικής συνεργασίας τονίζουν ότι προέχει ως επίκεντρο ο χρήστης και προβάλλουν την αξία του πολυετούς προγραμματισμού.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Θα αυξηθεί η προβολή των στατιστικών στα εθνικά και περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια.

Θα παρέχονται, στο μέτρο του δυνατού, τεχνικές συμβουλές και επιστημονική υποστήριξη για την υλοποίηση προγραμμάτων στατιστικής ανάπτυξης, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο. Υποστήριξη σχεδίων που έχουν αντίκτυπο στο στατιστικό τομέα και εναρμόνιση των στατιστικών σε χώρες που επωφελούνται από την ενωσιακή βοήθεια. Συμβολή στην αξιολόγηση των στατιστικών προτεραιοτήτων για το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων στατιστικής συνεργασίας της ΕΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τομείς όπως η μέτρηση και η παρακολούθηση της φτώχειας, η πρόοδος που πρέπει να επιτευχθεί όσον αφορά την κοινωνική συνοχή, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και οι δείκτες των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, τομείς στους οποίους θα λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος του φύλου.

ΤΙΤΛΟΣ ΧΧΙ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Νομικό πλαίσιο

Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 1279/96 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 1996, για τη χορήγηση συνδρομής για την οικονομική μεταρρύθμιση και ανάκαμψη στα νέα ανεξάρτητα κράτη και τη Μογγολία (35)· ανακοίνωση της Επιτροπής, της 9ης Δεκεμβρίου 2004, στο Συμβούλιο σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για σχέδια δράσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας (ΕΠΓ).

Τρέχουσα κατάσταση

Η στατιστική συνεργασία με τις χώρες που καλύπτονται από την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας αποσκοπεί στην υποστήριξη της ανάπτυξης των στατιστικών συστημάτων των χωρών αυτών με σκοπό την παροχή ενός βασικού συνόλου εναρμονισμένων δεδομένων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ΕΕ στους τομείς στους οποίους θα υπάρχει ζήτηση τέτοιων δεδομένων για τις πολιτικές της ΕΕ. Η στατιστική υποστήριξη των χωρών αυτών υλοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού μέσου γειτονίας και εταιρικής σχέσης.

Κύριες πρωτοβουλίες για την περίοδο 2008-2012:

Οι βασικοί τομείς που θα αναπτυχθούν είναι οι οικονομικές στατιστικές, οι εθνικοί λογαριασμοί και οι στατιστικές τιμών, το εξωτερικό εμπόριο, οι στατιστικές μετανάστευσης και οι κοινωνικές στατιστικές. Επιπλέον, άλλοι τομείς όπως οι στατιστικές για την ενέργεια και το περιβάλλον –και, γενικότερα, οι δείκτες για την αειφόρο ανάπτυξη– πρέπει να αναδειχθούν σταδιακά ως βασικό στοιχείο για τη χάραξη πολιτικής.

Η συνεργασία θα αποσκοπεί επίσης και στην οικοδόμηση και την ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και στη διοργανική συνεργασία.


(1)  ΕΕ L 210 της 31.7.2006, σ. 82.

(2)  ΕΕ L 102 της 7.4.2004, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 35 της 8.2.2005, σ. 23. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 602/2006 της Επιτροπής (ΕΕ L 106 της 19.4.2006, σ. 10).

(4)  Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εξετάζεται στον τίτλο IV.

(5)  ΕΕ L 230 της 16.9.2003, σ. 1.

(6)  EE L 171 της 29.6.2007, σ. 17.

(7)  Η έγκριση μέτρων στον τομέα της αστυνομικής και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις δεν προβλέπεται στον τίτλο IV της συνθήκης ΕΚ αλλά αποτελεί μέρος του τίτλου VI της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνονται στον τίτλο IV του παρόντος εγγράφου διότι τόσο η μεταναστευτική πολιτική όσο και η αστυνομική/δικαστική συνεργασία καλύπτονται από το χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

(8)  ΕΕ L 310 της 30.11.1996, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1267/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 180 της 18.7.2003, σ. 1).

(9)  ΕΕ L 181 της 19.7.2003, σ. 1.

(10)  ΕΕ L 163 της 23.6.2007, σ. 17.

(11)  ΕΕ L 332 της 31.12.1993, σ. 7. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2103/2005 (ΕΕ L 337 της 22.12.2005, σ. 1).

(12)  ΕΕ L 257 της 27.10.1995, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003.

(13)  ΕΕ L 162 της 5.6.1998, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 393 της 30.12.2006, σ. 1).

(14)  ΕΕ L 124 της 27.4.2004, σ. 1.

(15)  ΕΕ L 118 της 25.5.1995, σ. 10. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003.

(16)  ΕΕ L 183 της 29.6.1989, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2007/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 165 της 27.6.2007, σ. 21).

(17)  ΕΕ L 271 της 9.10.2002, σ. 1. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση αριθ. 786/2004/ΕΚ (ΕΕ L 138 της 30.4.2004, σ. 7).

(18)  ΕΕ L 374 της 31.12.1991, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006.

(19)  ΕΕ L 14 της 17.1.1997, σ. 1. Κανονισμό όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006.

(20)  ΕΕ L 7 της 13.1.2004, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006.

(21)  ΕΕ L 267 της 14.8.2004, σ. 32. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 973/2007 της Επιτροπής (ΕΕ L 216 της 21.8.2007, σ. 10).

(22)  ΕΕ L 143 της 30.4.2004, σ. 49. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006.

(23)  ΕΕ L 291 της 6.12.1995, σ. 32. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/110/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 363 της 20.12.2006, σ. 418).

(24)  ΕΕ L 185 της 17.7.1990, σ. 16. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2007/394/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 148 της 9.6.2007, σ. 11).

(25)  ΕΕ L 114 της 27.4.2006, σ. 64.

(26)  ΕΕ L 154 της 21.6.2003, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 105/2007 της Επιτροπής (ΕΕ L 39 της 10.2.2007, σ. 1).

(27)  ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1.

(28)  ΕΕ L 230 της 16.9.2003, σ. 1.

(29)  ΕΕ L 118 της 23.4.2004, σ. 23. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 973/2007 της Επιτροπής.

(30)  EE L 412 της 30.12.2006, σ. 1.

(31)  ΕΕ L 151 της 15.6.1990, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003.

(32)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2150/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2002, για τις στατιστικές των αποβλήτων (ΕΕ L 332 της 9.12.2002, σ. 1). Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006.

(33)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 58/97.

(34)  Τεχνική ρύθμιση της 14ης Νοεμβρίου 2005 για τη θέσπιση κέντρων περιβαλλοντικών στοιχείων, που συμφωνήθηκε μεταξύ των τεσσάρων κοινοτικών οργάνων που συμμετέχουν στην υποβολή και τη διάδοση δεδομένων για το περιβάλλον.

(35)  ΕΕ L 165 της 4.7.1996, σ. 1.