7.11.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 306/3


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1635/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 6ης Νοεμβρίου 2006

για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 737/90 του Συμβουλίου σχετικά με τους όρους εισαγωγής γεωργικών προϊόντων καταγωγής τρίτων χωρών μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 737/90 του Συμβουλίου, της 22ας Μαρτίου 1990, σχετικά με τους όρους εισαγωγής γεωργικών προϊόντων καταγωγής τρίτων χωρών μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ (1), και ιδίως το άρθρο 6,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1661/1999 της Επιτροπής, της 27ης Ιουλίου 1999, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 737/90 του Συμβουλίου σχετικά με τους όρους εισαγωγής γεωργικών προϊόντων καταγωγής τρίτων χωρών μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ (2), έχει επανειλημμένα τροποποιηθεί κατά τρόπο ουσιαστικό. Με την ευκαιρία νέων τροποποιήσεων, είναι σκόπιμη, για λόγους σαφήνειας, η αναδιατύπωση τoυ εν λόγω κανονισμού, όπως προβλέπεται στο κυλιόμενο πρόγραμμα απλούστευσης, το οποίο προσαρτάται στην ανακοίνωση της Επιτροπής όσον αφορά τη στρατηγική για την απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος (3).

(2)

Η επίπτωση ραδιενεργού καισίου από το ατύχημα που συνέβη στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου 1986 έπληξε ευρύ φάσμα τρίτων χωρών. Έχουν καταγραφεί επανειλημμένες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα ραδιενεργού μόλυνσης σε φορτία ορισμένων κατηγοριών μανιταριών που εισάγονται από ορισμένες τρίτες χώρες.

(3)

Παρόμοια ραδιενεργός επίπτωση έχει πλήξει τμήματα της επικράτειας μερικών κρατών μελών.

(4)

Οι δασικές εκτάσεις και οι δασώδεις περιοχές γενικά αποτελούν το φυσικό οικότοπο των ακαλλιέργητων μανιταριών και τέτοια οικοσυστήματα τείνουν να συγκρατούν το ραδιενεργό καίσιο με κυκλική ανταλλαγή μεταξύ εδάφους και βλάστησης.

(5)

Ως εκ τούτου, η συνεχής μόλυνση των ακαλλιέργητων μανιταριών από το ραδιενεργό καίσιο κατά την περίοδο μετά το προαναφερθέν ατύχημα ίσως να μην έχει μειωθεί καθόλου και ενδεχομένως μάλιστα να έχει αυξηθεί για ορισμένα είδη.

(6)

Το 1986, η Επιτροπή πραγματοποίησε και στη συνέχεια επικαιροποίησε μια εκτίμηση πιθανών κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου από μολυσμένες τροφές που περιέχουν ραδιενεργό καίσιο. Η εν λόγω εκτίμηση πιθανών κινδύνων εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, λαμβανομένης υπόψη της φυσικής ραδιενεργού περιόδου της συγκεκριμένης ουσίας, ενώ, επιπλέον, το ανώτατο επιτρεπόμενο επίπεδο είναι κατ’ ουσία σύμφωνο με το επίπεδο που συνιστά η επιτροπή κώδικα τροφίμων.

(7)

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 737/90, τα κράτη μέλη πρέπει να διεξάγουν ελέγχους σε προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες.

(8)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (4), εγκαθίδρυσε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ενημέρωση σχετικά με τον άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου που απορρέει από τρόφιμα και ζωοτροφές. Το εν λόγω σύστημα πρέπει να εφαρμόζεται κατ’ αναλογία στην κοινοποίηση καταγεγραμμένων περιπτώσεων μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις σχετικά με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

(9)

Τα μέτρα που λαμβάνονται επί τόπου στην επικράτεια των κρατών μελών απορρέουν από τις νομικές υποχρεώσεις των εν λόγω κρατών δυνάμει των άρθρων 35 και 36 της συνθήκης Ευρατόμ, από τα προαναφερθέντα κοινοτικά και εθνικά μέτρα και τους ελέγχους που από κοινού έχουν ισοδύναμα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα μέτρα και τους ελέγχους του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται αποτελεσματικά με τις νομικές υποχρεώσεις τους σχετικά με το θέμα αυτό. Η Επιτροπή απηύθυνε στις 14 Απριλίου 2003 ιδίως σύσταση στα κράτη μέλη για την προστασία και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την έκθεση λόγω της συνεχιζόμενης μόλυνσης ορισμένων άγριων εδώδιμων προϊόντων με ραδιενεργό καίσιο ως συνέπεια του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ (5).

(10)

Ακόμα και αν αξίζει να εξεταστούν στο μέλλον οι διατάξεις για τη δειγματοληψία και την ανάλυση διαφόρων γεωργικών προϊόντων, αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η ενίσχυση των διατάξεων αυτών όσον αφορά τα μανιτάρια.

(11)

Προκειμένου να καταστούν οι έλεγχοι πιο αποτελεσματικοί, είναι συνεπώς αναγκαίο να υπάρξει περιορισμένος αριθμός τελωνείων στα οποία θα μπορούν να δηλώνονται ορισμένα προϊόντα για ελεύθερη κυκλοφορία στην Κοινότητα.

(12)

Οι κατάλογοι των τελωνείων και των τρίτων χωρών μπορούν να αναθεωρούνται όταν κρίνεται απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη μελλοντική συμμόρφωση με τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα, καθώς και άλλες πληροφορίες που δίνουν τη δυνατότητα στην Επιτροπή να κρίνει εάν πρέπει να παραμείνει μια τρίτη χώρα στον κατάλογο.

(13)

Για τον ίδιο λόγο, τα πιστοποιητικά εξαγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 737/90, πρέπει να παρέχονται για κάθε φορτίο των εν λόγω προϊόντων.

(14)

Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών να επιβάλλουν τέλη για τη δειγματοληψία και την ανάλυση, καθώς και για την καταστροφή του προϊόντος ή την επιστροφή του, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η αρχή της αναλογικότητας κατά την άσκηση του δικαιώματος επιλογής όσον αφορά την καταστροφή ή την επιστροφή και υπό την προϋπόθεση ότι, σε κάθε περίπτωση, τα τέλη που επιβάλλονται δεν υπερβαίνουν τα έξοδα.

(15)

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κοινότητας και ιδίως με εκείνες που απορρέουν από τις συμφωνίες για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, λαμβανομένου υπόψη του δικαιώματος της Κοινότητας να εγκρίνει και να εφαρμόζει τα μέτρα εκείνα που είναι αναγκαία για την επίτευξη του επιπέδου υγειονομικής προστασίας που έχει επιλεγεί στην επικράτεια των κρατών μελών της.

(16)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 737/90,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Οι έλεγχοι περιεκτικότητας σε ραδιενεργό καίσιο που αναφέρεται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 737/90, για τα προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 1 του ίδιου κανονισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που ορίζονται στον εν λόγω κανονισμό, διενεργούνται από τα κράτη μέλη στα οποία τα προϊόντα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και το αργότερο κατά το χρονικό αυτό σημείο.

2.   Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά, σύμφωνα με τις ακόλουθες ελάχιστες προδιαγραφές:

α)

με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 στοιχείο β), η επιλογή από το κράτος μέλος της συχνότητας πραγματοποίησης ελέγχων καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, το βαθμό μόλυνσης της χώρας καταγωγής, τις ιδιότητες των εν λόγω προϊόντων, τα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων και τα πιστοποιητικά εξαγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 3·

β)

με την επιφύλαξη των περαιτέρω μέτρων που προβλέπονται στα άρθρα 5 και 6 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 737/90, όταν διαπιστώνεται ότι προϊόν που κατάγεται από τρίτη χώρα υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, αυξάνονται οι έλεγχοι σε όλα τα ομοειδή προϊόντα που προέρχονται από την εν λόγω τρίτη χώρα.

3.   Οι έλεγχοι για συγκεκριμένα προϊόντα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

α)

οι έλεγχοι των ζώων που προορίζονται για σφαγή πραγματοποιούνται με την επιφύλαξη των τελωνειακών κανόνων που θεσπίζονται από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου (6) και τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής (7), καθώς και των υγειονομικών απαιτήσεων για τα ζώα. Κατά τον εκτελωνισμό για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, πρέπει να προσκομίζεται πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τους ελέγχους, στο οποίο βεβαιώνεται ότι τα εν λόγω κρέατα έχουν υποβληθεί σε έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε ότι δεν έχουν υπερβεί τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια·

β)

όσον αφορά τα προϊόντα που παρατίθενται στο παράρτημα Ι και τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙ, πραγματοποιούνται έλεγχοι βάσει των δεόντως συμπληρωμένων πιστοποιητικών εξαγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 3 και συνοδεύουν κάθε φορτίο. Κάθε φορτίο που υπερβαίνει τα 10 κιλά νωπού προϊόντος ή το ισοδύναμο αυτού πρέπει να υποβάλλεται σε συστηματική δειγματοληψία και ανάλυση, με παράλληλη συνεκτίμηση των πληροφοριών που περιέχονται στο συνοδευτικό πιστοποιητικό εξαγωγής. Τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να δηλωθούν για ελεύθερη κυκλοφορία στα κράτη μέλη προορισμού μόνο σε περιορισμένο αριθμό τελωνείων. Ο κατάλογος των τελωνείων πρέπει να δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από κοινοποίηση από τα κράτη μέλη.

4.   Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια για ένα προϊόν, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους μπορούν να απαιτήσουν την καταστροφή του εν λόγω προϊόντος ή την επιστροφή του στη χώρα καταγωγής. Στην προκειμένη περίπτωση, γραπτά στοιχεία περί του ότι το προϊόν δεν βρίσκεται πλέον στο έδαφος της Κοινότητας διαβιβάζονται στην τελωνειακή αρχή που δεν επέτρεψε τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

5.   Όσον αφορά τα προϊόντα που παρατίθενται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να επιβαρύνουν τον εισαγωγέα με έξοδα για τη δειγματοληψία και την ανάλυση των προϊόντων για συμμόρφωση με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 737/90. Όσον αφορά τα φορτία που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, οι αρμόδιες αρχές μπορούν επίσης να εισπράξουν από τον εισαγωγέα τα έξοδα που συνεπάγεται είτε η καταστροφή του φορτίου είτε η επιστροφή του στη χώρα καταγωγής.

Άρθρο 2

1.   Κάθε κράτος μέλος εφαρμόζει κατ’ αναλογία το άρθρο 50 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, προκειμένου να ανακοινώσει αμελλητί στην Επιτροπή τις διαπιστωμένες περιπτώσεις μη τήρησης των διατάξεων σχετικά με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 737/90, αναφέροντας τη χώρα καταγωγής, την περιγραφή του εμπορεύματος και το βαθμό μόλυνσής του, το μέσο μεταφοράς, τον εξαγωγέα και την απόφαση που έχει ληφθεί για τις εν λόγω παρτίδες.

2.   Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την πραγματοποίηση των ελέγχων.

3.   Η Επιτροπή ανακοινώνει στα κράτη μέλη, αμελλητί, τις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε μη τήρηση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων, μέσω του κοινοτικού συστήματος ταχείας προειδοποίησης που θεσπίζεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002.

Άρθρο 3

1.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα πιστοποιητικά εξαγωγής, που εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τρίτων χωρών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ, να βεβαιώνουν ότι τα προϊόντα που συνοδεύουν τηρούν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 737/90. Τα πιστοποιητικά εξαγωγής συντάσσονται σε έντυπο τυπωμένο σε λευκό χαρτί, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος III.

2.   Η Επιτροπή ανακοινώνει στα κράτη μέλη τις λεπτομέρειες σχετικά με τις αρχές των εν λόγω τρίτων χωρών που είναι εξουσιοδοτημένες για την έκδοση των πιστοποιητικών εξαγωγής.

Άρθρο 4

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1661/1999 καταργείται.

Οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό νοούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 5

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 6 Νοεμβρίου 2006.

Για την Επιτροπή

Andris PIEBALGS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 82 της 29.3.1990, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 806/2003 (ΕΕ L 122 της 16.5.2003, σ. 1).

(2)  ΕΕ L 197 της 29.7.1999, σ. 17. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την πράξη προσχώρησης του 2003.

(3)  COM(2005) 535 τελικό.

(4)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 575/2006 της Επιτροπής (ΕΕ L 100 της 8.4.2006, σ. 3).

(5)  ΕΕ L 99 της 17.4.2003, σ. 55.

(6)  ΕΕ L 302 της 13.10.1992, σ. 1.

(7)  ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Κατάλογος προϊόντων για τα οποία πρέπει να πληρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 3 στοιχείο β)

Κωδικοί ΣΟ:

ex 0709 59

Μανιτάρια, νωπά ή διατηρημένα σε ψυγείο, άλλα από τα καλλιεργημένα μανιτάρια

ex 0710 80 69

Μανιτάρια (ωμά ή βρασμένα στον ατμό ή σε βραστό νερό), κατεψυγμένα, άλλα από τα καλλιεργημένα μανιτάρια

ex 0711 59 00

Μανιτάρια προσωρινά διατηρημένα (π.χ. θειωμένα εν ξηρώ, σε άλμη, σε θειωμένο νερό ή σε άλλες συντηρητικές ενώσεις), ακατάλληλα όμως, υπό αυτή τη μορφή, για άμεση κατανάλωση, άλλα από τα καλλιεργημένα μανιτάρια

ex 0712 39 00

Μανιτάρια ξερά, ολόκληρα, κομμένα, κομμένα σε φέτες, σπασμένα ή σε σκόνη, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, άλλα από τα καλλιεργημένα μανιτάρια

ex 2001 90 50

Μανιτάρια, επεξεργασμένα ή διατηρημένα σε οξεϊκό ή οξικό οξύ, άλλα από τα καλλιεργημένα μανιτάρια

ex 2003 90 00

Μανιτάρια, επεξεργασμένα ή διατηρημένα σε άλλη ουσία από το οξεϊκό ή οξικό οξύ, άλλα από τα καλλιεργημένα μανιτάρια


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Κατάλογος των τρίτων χωρών στις οποίες αναφέρεται το άρθρο 3

 

Αλβανία

 

Λευκορωσία

 

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

 

Βουλγαρία

 

Κροατία

 

Λιχτενστάιν

 

Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

 

Μολδαβία

 

Μαυροβούνιο

 

Νορβηγία

 

Ρουμανία

 

Ρωσία

 

Σερβία

 

Ελβετία

 

Τουρκία

 

Ουκρανία.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ)

Το παρόν πιστοποιητικό πρέπει να κατατίθεται εις τριπλούν κατά την είσοδο για την ελεύθερη κυκλοφορία στην αγορά και να κρατείται από τις τελωνειακές αρχές

Image

Image