4.3.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 64/60


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 15ης Φεβρουαρίου 2006

για περαιτέρω ευρωπαϊκή συνεργασία με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

(2006/143/ΕΚ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 149 παράγραφος 4 και το άρθρο 150 παράγραφος 4,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αφού ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της σύστασης 98/561/ΕΚ του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 1998, για την ευρωπαϊκή συνεργασία με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (3), σημείωσε επιτυχία, όπως φαίνεται από την έκθεση της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2004, υπάρχει ακόμη ανάγκη να βελτιωθούν οι επιδόσεις της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα, ώστε να καταστεί περισσότερο διαφανής και αξιόπιστη για τους ευρωπαίους πολίτες και για τους σπουδαστές και πανεπιστημιακούς από τις άλλες ηπείρους.

(2)

Η σύσταση 98/561/ΕΚ περιελάμβανε το αίτημα για υποστήριξη και, όπου χρειαζόταν, για δημιουργία διαφανών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας. Όλα σχεδόν τα κράτη μέλη θέσπισαν εθνικά συστήματα διασφάλισης της ποιότητας και ανέλαβαν την πρωτοβουλία ή έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ένας ή περισσότεροι οργανισμοί διασφάλισης της ποιότητας ή διαπίστευσης.

(3)

Η σύσταση 98/561/ΕΚ περιελάμβανε το αίτημα τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας να στηρίζονται σε σειρά βασικών χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων είναι η αξιολόγηση των προγραμμάτων ή των ιδρυμάτων με εσωτερικές ή εξωτερικές διαδικασίες, η συμμετοχή των σπουδαστών, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων και η διεθνής συμμετοχή. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων της διασφάλισης της ποιότητας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο συνδράμοντας τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη βελτίωση της απόδοσής τους.

(4)

Τα βασικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στην παράγραφο 3 εφαρμόστηκαν γενικά σε όλα τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας και επικυρώθηκαν από τους υπουργούς Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σύνοδό τους στο Βερολίνο το Σεπτέμβριο του 2003, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

(5)

Η ευρωπαϊκή ένωση για τη διασφάλιση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ENQA) δημιουργήθηκε το 2000 και τα μέλη του, που είναι οργανισμοί διασφάλισης της ποιότητας και διαπίστευσης από όλα τα κράτη μέλη, αυξάνονται διαρκώς.

(6)

Στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια, οι υπουργοί Παιδείας 45 χωρών ενέκριναν τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της ποιότητας στον τομέα της Ευρωπαϊκής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως πρότεινε το ENQA, κατά τη συνάντησή τους στο Μπέργκεν στις 19-20 Μαΐου 2005 και ως συνέχεια της συνάντησης του Βερολίνου το Σεπτέμβριο του 2003. Επιδοκίμασαν επίσης την αρχή της δημιουργίας ευρωπαϊκού μητρώου οργανισμών διασφάλισης της ποιότητας που θα βασίζεται σε εθνικό έλεγχο και ζήτησαν να αναπτύξει το ENQA περαιτέρω τις πρακτικές πλευρές εφαρμογής, σε συνεργασία με την Ένωση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Eurashe) και την Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων (ESIB), και να υποβάλει σχετική έκθεση στους υπουργούς μέσω της ομάδας παρακολούθησης της Μπολόνια. Υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ανεγνωρισμένων οργανισμών σε εθνικό επίπεδο με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας αναγνώρισης των αποφάσεων διαπίστευσης ή διασφάλισης της ποιότητας.

(7)

Η δράση της ΕΕ για την υποστήριξη της διασφάλισης της ποιότητας θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συνάφεια με τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια.

(8)

Είναι επιθυμητό να καταρτιστεί μητρώο ανεξάρτητων και αξιόπιστων οργανισμών διασφάλισης της ποιότητας που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για περιφερειακούς ή εθνικούς, γενικούς ή εξειδικευμένους, δημόσιους ή ιδιωτικούς, για την υποστήριξη της διαφάνειας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και των περιόδων σπουδών στο εξωτερικό.

(9)

Μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, το Μάρτιο του 2002, υπογράμμισε στα συμπεράσματά του ότι τα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να καταστούν «ποιοτικό σημείο αναφοράς παγκοσμίως»,

ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

1.

Να ενθαρρύνουν όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην επικράτειά τους να εισαγάγουν ή να αναπτύξουν αυστηρά εσωτερικά συστήματα διασφάλισης της ποιότητας, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της ποιότητας στον τομέα της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εγκρίθηκαν στο Μπέργκεν στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια.

2.

Να ενθαρρύνουν όλους τους οργανισμούς διασφάλισης της ποιότητας ή διαπίστευσης που λειτουργούν στην επικράτειά τους να είναι ανεξάρτητοι στις αξιολογήσεις τους, να εφαρμόζουν τα χαρακτηριστικά της διασφάλισης της ποιότητας που καθορίζονται στη σύσταση 98/561/ΕΚ και να εφαρμόζουν την κοινή δέσμη γενικών προτύπων και κατευθυντηρίων γραμμών όπως εγκρίθηκαν στο Μπέργκεν για τους σκοπούς της αξιολόγησης. Τα πρότυπα αυτά πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει να εφαρμοσθούν κατά τρόπον ώστε να προστατεύεται η ποικιλομορφία και η καινοτομία.

3.

Να ενθαρρύνουν τους εκπροσώπους των εθνικών αρχών, του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους οργανισμούς διασφάλισης της ποιότητας και διαπίστευσης, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να καταρτίσουν ένα «Ευρωπαϊκό Μητρώο Οργανισμών Διασφάλισης της Ποιότητας» («Ευρωπαϊκό Μητρώο») που θα βασίζεται σε εθνικό έλεγχο, και στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη οι αρχές που ορίζονται στο παράρτημα, και να καθορίσουν τους όρους εγγραφής στο μητρώο καθώς και τους κανόνες διαχείρισής του.

4.

Να προσφέρουν τη δυνατότητα στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην επικράτειά τους να επιλέγουν μεταξύ των οργανισμών διασφάλισης της ποιότητας ή διαπίστευσης του Ευρωπαϊκού Μητρώου, τον οργανισμό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και στα χαρακτηριστικά τους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι συμβατό με την εθνική τους νομοθεσία ή επιτρέπεται από τις εθνικές τους αρχές.

5.

Να επιτρέψουν στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να επιζητούν συμπληρωματική αξιολόγηση από άλλο οργανισμό ο οποίος είναι καταχωρισμένος στο Ευρωπαϊκό Μητρώο, ώστε να ενισχύσουν π.χ. τη διεθνή φήμη τους.

6.

Να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών με σκοπό την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αναγνώριση της διασφάλισης της ποιότητας και των αξιολογήσεων διαπίστευσης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναγνώριση των τυπικών προσόντων για σπουδές ή εργασία σε άλλη χώρα.

7.

Να εξασφαλίσουν την πρόσβαση του κοινού στις αξιολογήσεις που πραγματοποιούν οι οργανισμοί διασφάλισης της ποιότητας και πιστοποίησης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Μητρώου,

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1.

Να συνεχίσει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, την υποστήριξή της στη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των οργανισμών διασφάλισης της ποιότητας και διαπίστευσης, των αρμόδιων αρχών και των άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό.

2.

Να υποβάλλει κάθε τρία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών εκθέσεις προόδου για την ανάπτυξη των συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας στα διάφορα κράτη μέλη και για τις δραστηριότητες συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της προόδου που σημειώνεται όσον αφορά την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων.

Στρασβούργο, 15 Φεβρουαρίου 2006.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. BORRELL FONTELLES

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

H. WINKLER


(1)  ΕΕ C 255 της 14.10.2005, σ. 72.

(2)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 2005 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 30ής Ιανουαρίου 2006.

(3)  ΕΕ L 270 της 7.10.1998, σ. 56.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«Ευρωπαϊκό μητρώο οργανισμών διασφάλισης της ποιότητας»

Το μητρώο περιλαμβάνει κατάλογο αξιόπιστων οργανισμών, τις αξιολογήσεις των οποίων μπορούν να εμπιστεύονται τα κράτη μέλη (και οι δημόσιες αρχές τους). Το μητρώο θα πρέπει να στηρίζεται στις ακόλουθες κύριες αρχές:

1.

Ο κατάλογος οργανισμών καταρτίζεται από εκπροσώπους των εθνικών αρχών, του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές, καθηγητές και ερευνητές) και οργανισμούς διασφάλισης της ποιότητας και διαπίστευσης που δραστηριοποιούνται στα κράτη μέλη, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

2.

Στους όρους καταχώρισης των οργανισμών στο μητρώο μπορούν να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

i)

Η δέσμευση για πλήρη ανεξαρτησία όσον αφορά την κρίση τους.

ii)

Η αναγνώριση τουλάχιστον από το κράτος μέλος στα πλαίσια του οποίου λειτουργούν (ή από δημόσιες αρχές αυτού του κράτους μέλους).

iii)

Η λειτουργία βάσει της κοινής δέσμης προτύπων και κατευθυντηρίων γραμμών που αναφέρονται στις συστάσεις 1 και 2 προς τα κράτη μέλη.

iv)

Η τακτική εξωτερική αξιολόγηση από ομότιμους και άλλους ειδικούς, καθώς και η δημοσίευση των κριτηρίων, των μεθόδων και των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης αυτής.

3.

Στην περίπτωση αρχικής άρνησης καταχώρισης, είναι δυνατή η εκ νέου αξιολόγηση με βάση τη σημειωθείσα βελτίωση.