19.1.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 15/26


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 12ης Ιανουαρίου 2005

σχετικά με το τι συνιστά διαθεσιμότητα αμόλυβδης βενζίνης και ντίζελ με ελάχιστη περιεκτικότητα σε θείο σε κατάλληλα ισόρροπη γεωγραφική βάση, για τους σκοπούς της οδηγίας 98/70/ΕΚ σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων βενζίνης και ντίζελ

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2005/27/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 211,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο δ) και το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της οδηγίας 98/70/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 1998, σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων βενζίνης και ντίζελ (1), τα κράτη μέλη οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι διατίθενται στην επικράτειά τους, σε κατάλληλα ισόρροπη γεωγραφική βάση, αμόλυβδη βενζίνη και καύσιμο ντίζελ με καθορισμένη μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο.

(2)

Στην οδηγία 98/70/ΕΚ προβλέπεται επίσης ότι η Επιτροπή εκπονεί καθοδηγητικές συστάσεις σχετικά με το τι νοείται, για τους σκοπούς αυτούς, ως διαθεσιμότητα αμόλυβδης βενζίνης με περιεκτικότητα σε θείο 10 mg/kg σε κατάλληλα ισόρροπη γεωγραφική βάση.

(3)

Φαίνεται σκόπιμο να εκπονηθεί αυτό το είδος καθοδήγησης και για το καύσιμο ντίζελ με μέγιστο περιεκτικότητα σε θείο 10 mg/kg.

(4)

Η Επιτροπή μελέτησε διάφορες εναλλακτικές επιλογές. Ως αποτέλεσμα αυτών των εργασιών και μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, εμπειρογνώμονες από τους ενδιαφερόμενους βιομηχανικούς και εμπορικούς κλάδους και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Επιτροπή εκπόνησε αυτή την καθοδήγηση,

ΣΥΝΙΣΤΑ:

Για τους σκοπούς του άρθρου 3 παράγραφος 2 στοιχείο δ) και του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της οδηγίας 98/70/ΕΚ, και συγκεκριμένα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα καυσίμων χωρίς θείο, σε κατάλληλα ισόρροπη γεωγραφική βάση, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τις αρχές που καθορίζονται στο παράρτημα.

Βρυξέλλες, 12 Ιανουαρίου 2005.

Για την Επιτροπή

Stavros DIMAS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 350 της 28.12.1998, σ. 58· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σύσταση σχετικά με το τι συνιστά διαθεσιμότητα σε κατάλληλα ισόρροπη γεωγραφική βάση για τους σκοπούς του άρθρου 3 παράγραφος 2, στοιχείο δ), και του άρθρου 4 παράγραφος 1, στοιχείο δ), της οδηγίας 98/70/ΕΚ

1.   ΕΞΉΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ:

Καύσιμα μηδενικού θείου ή χωρίς θείο είναι η αμόλυβδη βενζίνη και το ντίζελ των οποίων η περιεκτικότητα σε θείο είναι ίση ή κατώτερη των 10 mg/kg (ppm).

Σταθμοί ανεφοδιασμού ή πρατήρια καυσίμων είναι οι χώροι, λιανικής ή εμπορευματικής, διάθεσης καυσίμων για την προώθηση οδικών οχημάτων (όπως ορίζεται στο ευρωπαϊκό πρότυπο EN 14274:2003).

2.   ΕΠΙΔΡΩΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα καυσίμων χωρίς θείο, απαιτείται ορισμένος βαθμός ευελιξίας στα κράτη μέλη ανάλογα με τις διαφορετικές εθνικές αγορές και τις συνθήκες της υποδομής εφοδιασμού. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

1)   Χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Εκτεταμένες αραιοκατοικημένες περιοχές έχουν μάλλον λιγότερα, μικρότερα πρατήρια καυσίμων (ως προς τη διαθέσιμη ποσότητα καυσίμων ή το πλήθος των αντλιών), ενώ τα μεγαλύτερα πρατήρια συγκεντρώνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μεγαλύτερες αποστάσεις που πρέπει να διανύονται μεταξύ των σημείων ανεφοδιασμού και το ενδεχόμενο να είναι αδύνατη με την υπάρχουσα υποδομή η προσφορά τύπων καυσίμων με διαφορετικά ποσοστά θείου.

2)   Υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές τα πρατήρια καυσίμων μάλλον είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος κατά μέσον όρο (ως προς τη διατιθέμενη ποσότητα καυσίμων, αλλά και το πλήθος των αντλιών τροφοδοσίας), περισσότερα τον αριθμό και, κατά συνέπεια, οι μεταξύ τους αποστάσεις μικρότερες. Έτσι, είναι πιθανότερο η υποδομή να είναι ικανή να εξασφαλίζει διαφορετικές ποιότητες καυσίμων και είναι επίσης δυνατή η εκτεταμένη κλιμάκωση της κάλυψης με σταθμούς ανεφοδιασμού.

3)   Μικρές νησιωτικές αγορές.

Τα αναμενόμενα για τις μικρές νησιωτικές αγορές είναι παρόμοια με εκείνα για τις αραιοκατοικημένες περιοχές, με, επιπλέον, την πιθανότητα λιγότερων (ή ενός) προμηθευτή ή περιορισμένου πλήθους (ή ενός) τερματικών σταθμών.

3.   ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Τα κράτη μέλη οφείλουν ήδη, σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 98/70/ΕΚ, να παρέχουν τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου χωρίς θείο που πωλούνται στην επικράτειά τους.

Στην παρούσα καθοδήγηση περιλαμβάνονται τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία η Επιτροπή έκρινε ως ιδιαιτέρως χρήσιμα για τον καθορισμό της γεωγραφικά ισόρροπης διαθεσιμότητας καυσίμων χωρίς θείο, για τους σκοπούς του άρθρου 3 παράγραφος 2 στοιχείο δ) και του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της οδηγίας. Υπό τις δύο λεπτομερείς πρωτεύουσες επιλογές Α και Β παρέχονται σαφέστερες και ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την γεωγραφική διαθεσιμότητα καυσίμων χωρίς θείο. Κατά κανόνα είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ Α ή Β, αλλά δεν θα εφαρμόζουν ταυτοχρόνως τις δύο αυτές επιλογές.

Οι δύο λιγότερο αναλυτικές, δευτερεύουσες επιλογές Γ και Δ, αφορούν την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διαθεσιμότητα σε ειδικές περιοχές.

Πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιλογές που προτείνονται ενδεχομένως να καταστούν άνευ περιεχομένου σε περίπτωση υψηλής διαθεσιμότητας, δηλαδή εάν επιτευχθεί διαθεσιμότητα της τάξεως 60 % μέχρι 80 % σε όλους τα πρατήρια καυσίμων. Στις περιπτώσεις αυτές ενδεχομένως να μη χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση της επιτυχίας της πολιτικής του κράτους μέλους σε λεπτομερή κλίμακα κατά περιφέρειες. Υπό την επιλογή Δ το ποσοστό ενδεχομένως να είναι κάπως υψηλότερο, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η κατάσταση για την καθιέρωση αμόλυβδης βενζίνης χωρίς θείο διαφέρει από την κατάσταση για την καθιέρωση ντίζελ χωρίς θείο, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χωριστή ανάλυση.

Τα κράτη μέλη δύνανται να επιλέγουν τις μεθόδους που θεωρούν καταλληλότερες για την υλοποίηση της διαθεσιμότητας καυσίμων χωρίς θείο σε εθνικό επίπεδο. Συνιστάται ωστόσο στα κράτη μέλη να εξετάσουν τις επιλογές που παρουσιάζονται στο παρόν έγγραφο προτού αποφασίσουν σχετικά με τα καταλληλότερα μέτρα για να βοηθήσουν την υλοποίηση σε εθνικό επίπεδο. Ειδικές περιπτώσεις εξετάζονται στο κεφάλαιο 4.

3.1.   Επιλογή (A): Ποσοστό των ανά περιοχή πρατηρίων με καύσιμα χωρίς θείο

3.1.1.   Κριτήριο:

Πλήθος και ποσοστό πρατηρίων καυσίμων με αμόλυβδη βενζίνη και ντίζελ όπου διατίθενται διαβαθμίσεις/τύποι καυσίμων χωρίς θείο (στο τέλος κάθε έτους αναφοράς), περιφερειακώς κατανεμημένα στο επίπεδο 3 της κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων τριών επιπέδων της Eurostat.

Οι ακόλουθες μονάδες χρησιμοποιούνται για αυτό το κριτήριο:

α)

πλήθος των πρατηρίων καυσίμων·

β)

ποσοστό πρατηρίων όπου διατίθεται καύσιμο χωρίς θείο.

3.1.2.   Χρησιμότητα:

Το πλεονέκτημα αυτού του κριτηρίου είναι ότι δίνει σαφή ένδειξη της γεωγραφικής διαθεσιμότητας καυσίμων χωρίς θείο σε βαθμό που εξασφαλίζει εύλογα ομοιόμορφη κατανομή σε όλη την εθνική επικράτεια. Επιπλέον, οι περιφέρειες NUTS έχουν ήδη οριστεί και χρησιμοποιούνται για άλλες στατιστικές της Κοινότητας και η διαθεσιμότητα άλλων περιφερειακών δεδομένων NUTS (όπως πληθυσμός, έκταση, κλπ.) θα καταστήσει δυνατή τη διενέργεια περαιτέρω χρήσιμων αναλύσεων.

3.2.   Επιλογή (B): Μέση απόσταση μεταξύ πρατηρίων όπου διατίθενται καύσιμα χωρίς θείο

3.2.1.   Κριτήριο:

Μέση απόσταση μεταξύ σταθμών ανεφοδιασμού με αμόλυβδη βενζίνη ή ντίζελ στους οποίους διατίθενται καύσιμα χωρίς θείο. Περιλαμβάνεται εν προκειμένω ο υπολογισμός του μέσου όρου, της μέγιστης και ελάχιστης απόστασης μεταξύ των πρατηρίων που προσφέρουν καύσιμα χωρίς θείο (χωριστά για αμόλυβδη βενζίνη και ντίζελ). Θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο να συγκριθούν τα στοιχεία αυτά με το μέσο όρο όλων των πρατηρίων καυσίμων σε εθνικό επίπεδο.

3.2.2.   Χρησιμότητα:

Το πλεονέκτημα του κριτηρίου αυτού είναι ότι δίδεται εκτίμηση της διαφοράς των αποστάσεων εντός της εθνικής επικράτειας που θα πρέπει να διανύσουν οι κάτοχοι οχημάτων που χρειάζονται καύσιμα χωρίς θείο για να ανεφοδιαστούν. Η σύγκριση με το μέσο όρο όλων των πρατηρίων καυσίμων σε εθνικό επίπεδο προβάλλει καλύτερα τη χρησιμότητα του κριτηρίου αυτού ως προς τις ιδιαίτερες συνθήκες σε εθνικό επίπεδο.

3.3.   Επιλογή (Γ): Διαθεσιμότητα καυσίμων χωρίς θείο σε μεγάλα πρατήρια

3.3.1.   Κριτήριο:

Πλήθος και συνολικό ποσοστό μεγάλων/κύριων πρατηρίων καυσίμων με αμόλυβδη βενζίνη ή πετρέλαιο χωρίς θείο που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο. Τα μεγάλα πρατήρια καυσίμων ορίζονται από το κράτος μέλος με βάση το ελάχιστο όριο διατιθέμενων καυσίμων σε εκατομμύρια λίτρα/έτος, το οποίο κρίνεται κατάλληλο σε εθνικό επίπεδο (π.χ. ώστε να περιλαμβάνεται ενδεχομένως περίπου το 5 % του συνόλου των πρατηρίων καυσίμων).

3.3.2.   Χρησιμότητα:

Τα μεγάλα πρατήρια καυσίμων ευρίσκονται σε περιοχές όπου η ζήτηση είναι υψηλή, έτσι ώστε το κριτήριο αυτό να αποτελέσει χρήσιμο μέτρο της διαθεσιμότητας καυσίμων χωρίς θείο στις περιοχές αυτές. Η κατανομή αυτή θα είναι μάλλον ομαλή σε όλη την εθνική επικράτεια, και θα είναι σχετικά εύκολη η χρησιμοποίηση αυτού του κριτηρίου.

3.4.   Επιλογή (Δ): Διαθεσιμότητα καυσίμων χωρίς θείο σε πρατήρια, ευρισκόμενα σε αυτοκινητοδρόμους/εθνικές οδούς

3.4.1.   Κριτήριο:

Πλήθος και συνολικό ποσοστό πρατηρίων καυσίμων που ευρίσκονται σε οδικούς άξονες ή σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους/εθνικές οδούς όπου διατίθενται αμόλυβδη βενζίνη ή ντίζελ χωρίς θείο. Οι κύριοι οδικοί άξονες ή οι αυτοκινητόδρομοι/εθνικές οδοί καθορίζονται, κατά περίπτωση, από τα κράτη μέλη.

3.4.2.   Χρησιμότητα:

Το κριτήριο αυτό είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο όσον αφορά τη διαμετακόμιση και τον τουρισμό, δεδομένου ότι αποτελεί μέτρο της διαθεσιμότητας στις κύριες οδικές αρτηρίες. Τα πρατήρια αυτά είναι μάλλον κατανεμημένα σχετικώς ομοιόμορφα και καλύπτουν γεωγραφικώς την εθνική επικράτεια, αλλά συνδέουν κυρίως τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα.

4.   ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω του είδους των μέτρων που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη ή λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που αντιμετωπίζουν, ενδεχομένως να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα κράτη μέλη τις πρωτεύουσες ή τις δευτερεύουσες επιλογές ώστε να αποδειχθεί επαρκώς το επίπεδο της γεωγραφικής διαθεσιμότητας καυσίμων χωρίς θείο. Έχουν προβλεφθεί δύο τέτοιες περιπτώσεις, για τις οποίες ενδεχομένως ενδείκνυται περιορισμένη αξιολόγηση της επιτυχίας της ασκούμενης σε εθνικό πλαίσιο πολιτικής:

1)

Πολύ υψηλός βαθμός διαθεσιμότητας ή στροφής της εθνικής αγοράς σε αμόλυβδη βενζίνη ή ντίζελ χωρίς θείο·

2)

Μοναδικός τερματικός σταθμός/προμηθευτής στο κράτος μέλος ή περιορισμένη νησιωτική αγορά.

Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται η ακόλουθη περιορισμένου επιπέδου ανάλυση.

4.1.   Πολύ υψηλός βαθμός διαθεσιμότητας/στροφή της αγοράς

Στις περιπτώσεις όπου το είδος των μέτρων που έχουν ληφθεί από το κράτος μέλος εξασφαλίζει πολύ υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας/στροφή της αγοράς σε όλο το κράτος μέλος (π.χ. ποσοστό 60 μέχρι 80 % των πρατηρίων καυσίμων ή των πωλήσεων), ενδέχεται να αρκεί να χρησιμοποιηθούν μόνο οι βασικές πληροφορίες σχετικά με τα συνολικά ποσοστά (ποσότητες) πωλήσεων καυσίμων χωρίς θείο και τα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο για αμόλυβδη βενζίνη ή ντίζελ, κατά περίπτωση.

Η εν λόγω υψηλή διαθεσιμότητα/στροφή της αγοράς ενδέχεται να έχει επιτευχθεί με διαφορετικούς τρόπους, στους οποίους είναι δυνατό να περιλαμβάνονται οι εξής:

α)

Κλαδικές συμφωνίες που να εξασφαλίζουν την προσφορά καυσίμων χωρίς θείο στα περισσότερα πρατήρια·

β)

Χρήση φορολογικών κινήτρων που έχουν ως αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της στροφής της αγοράς σε καύσιμα χωρίς θείο·

γ)

Καθιέρωση υποχρεωτικής στροφής/διαθεσιμότητας καυσίμων χωρίς θείο στα πρατήρια·

4.2.   Μοναδικός τερματικός σταθμός/νησιωτικές αγορές

Σε κράτη μέλη με μοναδικό τερματικό σταθμό εφοδιασμού ή σε συνθήκες νησιωτικής αγοράς ενδεχομένως να παρατηρηθεί ταχεία στροφή σε ευρύτατη ή ακόμη και σε ποσοστό 100 % διαθεσιμότητα καυσίμων χωρίς θείο. Τούτο θα μπορούσε να μειώσει τη χρησιμότητα εφαρμογής των επιλογών Α έως Δ σε αυτές τις ειδικές περιοχές, ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες.