24.3.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 79/1


ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 456/2005/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 9ης Μαρτίου 2005

σχετικά με την καθιέρωση πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για τη βελτίωση της πρόσβασης, της χρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 157 παράγραφος 3,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αφού συμβουλεύθηκε την Επιτροπή των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα :

(1)

Η εξέλιξη της κοινωνίας της πληροφορίας και η εμφάνιση των ευρυζωνικών τεχνολογιών θα επηρεάσουν τη ζωή κάθε πολίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων, ενθαρρύνοντας την πρόσβαση σε γνώσεις και νέους τρόπους απόκτησής τους, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για νέο περιεχόμενο, εφαρμογές και υπηρεσίες.

(2)

Η διείσδυση του Διαδικτύου στην Κοινότητα εξακολουθεί να αυξάνεται σημαντικά. Οι ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε κάθε άτομο και οργανισμός στην Κοινότητα να μπορέσει να επωφεληθεί από τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της πρόσβασης σε πληροφορίες και γνώσεις. Στην Ευρώπη έχει πλέον θεσπισθεί το πλαίσιο για την αξιοποίηση του δυναμικού του ψηφιακού περιεχομένου.

(3)

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβώνας, στις 23 και 24 Μαρτίου 2000, υπογραμμίζεται ότι η στροφή προς την βασιζόμενη στη γνώση και χαρακτηριζόμενη από νέα αγαθά και υπηρεσίες ψηφιακή οικονομία θα αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Με την ευκαιρία αυτήν, αναγνωρίσθηκε ειδικότερα ο ρόλος που διαδραματίζουν οι βιομηχανίες περιεχομένου στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσα από την αξιοποίηση και τη δικτύωση της ευρωπαϊκής πολιτισμικής πολυμορφίας.

(4)

Το σχέδιο δράσης eEurope 2005, για την ανάπτυξη της στρατηγικής της Λισσαβώνας, απευθύνει πρόσκληση για δράσεις που θα ενθαρρύνουν την εμφάνιση ασφαλών υπηρεσιών, εφαρμογών και περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών δικτύων, παρέχοντας έτσι ευνοϊκό περιβάλλον για ιδιωτικές επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς επίσης προκειμένου να δοθεί σε όλους η ευκαιρία συμμετοχής στην παγκόσμια κοινωνία της πληροφορίας.

(5)

Καθίσταται διαρκώς προφανέστερη η ζήτηση για ποιοτικό ψηφιακό περιεχόμενο στην Ευρώπη, με ισορροπημένη πρόσβαση και ισορροπημένα δικαιώματα χρηστών, εκ μέρους ευρύτερης κοινότητας πολιτών, φοιτητών, ερευνητών, ΜΜΕ και άλλων επαγγελματικών χρηστών, ή ατόμων με ειδικές ανάγκες που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους ή «περαιτέρω χρηστών» που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν πόρους ψηφιακού περιεχομένου για τη δημιουργία υπηρεσιών.

(6)

Οι φορείς του ψηφιακού περιεχομένου είναι οι παρέχοντες το περιεχόμενο (συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και θεσμικών οργάνων οι οποίοι δημιουργούν, συλλέγουν ή κατέχουν ψηφιακό περιεχόμενο) και οι χρήστες του περιεχομένου (συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων και επιχειρήσεων οι οποίες είναι τελικοί χρήστες που χρησιμοποιούν περαιτέρω ή/και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο ψηφιακό περιεχόμενο). Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συμμετοχή των ΜΜΕ.

(7)

Το πρόγραμμα eContent (2001-2004) που θεσπίσθηκε με την απόφαση 2001/48/ΕΚ του Συμβουλίου (3) ευνοεί την ανάπτυξη και χρήση ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, καθώς και τη γλωσσική ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών ιστοχώρων στην κοινωνία της πληροφορίας. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 10ης Οκτωβρίου 2003 σχετικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος eContent επιβεβαιώνεται και πάλι η σημασία ανάληψης δράσης στο εν λόγω πεδίο.

(8)

Η τεχνολογική πρόοδος προσφέρει το δυναμικό για προστιθέμενη αξία σε περιεχόμενο, υπό μορφή ενσωματωμένων γνώσεων, καθώς και για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο υπηρεσιών, δυναμικό θεμελιώδους σημασίας για την πρόσβαση, τη χρήση και τη διανομή ψηφιακού περιεχομένου. Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος που καλύπτει το παρόν πρόγραμμα.

(9)

Η ανάπτυξη ισχυρών επιχειρηματικών μοντέλων θα βελτιώσει τη συνέχεια των σχεδίων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος και θα βελτιώσει έτσι τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης οικονομικής αποδοτικότητας από υπηρεσίες που βασίζονται στην πρόσβαση και περαιτέρω χρήση του ψηφιακού περιεχομένου.

(10)

Έχει καθορισθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που το ψηφιακό περιεχόμενο συνεπάγεται στην κοινωνία της πληροφορίας (4)  (5)  (6).

(11)

Η ύπαρξη διαφορετικών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών εξακολουθεί να θέτει τεχνικά εμπόδια στην ευρύτερη πρόσβαση, χρήση, περαιτέρω χρήση και εκμετάλλευση πληροφοριών του δημόσιου τομέα στην Κοινότητα.

(12)

Όταν στο ψηφιακό περιεχόμενο περιλαμβάνονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες 95/46/ΕΚ (7) και 2002/58/ΕΚ (8), ενώ οι χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες θα πρέπει να σέβονται την ιδιωτική ζωή και, κατά το δυνατόν, να την ενισχύουν.

(13)

Οι κοινοτικές δράσεις που αναλαμβάνονται σχετικά με το περιεχόμενο των πληροφοριών θα πρέπει να προάγουν την πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική ιδιαιτερότητα της Κοινότητας.

(14)

Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (9).

(15)

Η Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίσει συμπληρωματικότητα και συνέργεια με συναφείς κοινοτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα, ιδίως όσα συνδέονται με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, καθώς και με το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας.

(16)

Η παρούσα οδηγία ορίζει, για ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος, χρηματοδοτικό πλαίσιο το οποίο αποτελεί το πρωταρχικό σημείο αναφοράς, κατά την έννοια του σημείου 33 της διοργανικής συμφωνίας της 6ης Μαΐου 1999 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού (10), για την αρμόδια επί του προϋπολογισμού αρχή στη διάρκεια της ετήσιας διαδικασίας για τον προϋπολογισμό.

(17)

Δεδομένου ότι οι στόχοι της προτεινόμενης δράσης, και συγκεκριμένα να βελτιωθεί η πρόσβαση, η χρηστικότητα και η αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη, δεν μπορούν να επιτευχθούν ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη εξαιτίας του διακρατικού χαρακτήρα των διακυβευόμενων ζητημάτων και, κατά συνέπεια μπορούν, λόγω του ευρωπαϊκού πεδίου εφαρμογής και των αποτελεσμάτων των δράσεων, να επιτευχθούν με ικανοποιητικότερο τρόπο σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να θεσπίζει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των εν λόγω στόχων,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ:

Άρθρο 1

Στόχος του προγράμματος

1.   Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται κοινοτικό πρόγραμμα, για την περίοδο 2005-2008, για τη βελτίωση της πρόσβασης, της χρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου στην Κοινότητα, διευκολύνοντας τη δημιουργία και τη διάδοση πληροφοριών - σε τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος - σε κοινοτικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «eContentplus» (εφεξής καλούμενο «το πρόγραμμα»).

2.   Για την επίτευξη του γενικού σκοπού του προγράμματος εξετάζονται οι ακόλουθες γραμμές δράσης:

α)

διευκόλυνση, σε κοινοτικό επίπεδο, της πρόσβασης στο ψηφιακό περιεχόμενο, της χρήσης και της αξιοποίησής του,

β)

διευκόλυνση της βελτίωσης της ποιότητας και προώθηση της βέλτιστης πρακτικής που αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο μεταξύ παρεχόντων και χρηστών του περιεχομένου, και σε διατομεακό επίπεδο·

γ)

ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του ψηφιακού περιεχομένου και της ευαισθητοποίησης.

Οι δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των ανωτέρω γραμμών δράσης στοχεύουν σε ορισμένες κατηγορίες πληροφοριών του δημόσιου τομέα, των χωρικών δεδομένων, καθώς και του εκπαιδευτικού, πολιτισμικού και επιστημονικού περιεχομένου, όπως αναφέρονται στο παράρτημα Ι. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ.

Άρθρο 2

Συμμετοχή

1.   Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν νομικές οντότητες εγκατεστημένες στα κράτη μέλη. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν νομικές οντότητες εγκατεστημένες στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, βάσει υφιστάμενων διμερών συμφωνιών ή συμφωνιών που θα συναφθούν με τις χώρες αυτές.

2.   Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε χώρες της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για τον ΕΟΧ, βάσει των διατάξεων της εν λόγω συμφωνίας.

3.   Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Κοινότητα, νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, εφόσον η συμμετοχή αυτή συμβάλλει όντως στην εφαρμογή του προγράμματος. Η απόφαση για την εν λόγω συμμετοχή λαμβάνεται με τη διαδικασία του άρθρου 4 παράγραφος 2.

Άρθρο 3

Αρμοδιότητες της Επιτροπής

1.   Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του προγράμματος.

2.   Η Επιτροπή καταρτίζει πρόγραμμα εργασιών με βάση την παρούσα απόφαση.

3.   Κατά την εφαρμογή του προγράμματος, η Επιτροπή εξασφαλίζει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τη γενική συνοχή και συμπληρωματικότητα με άλλες σχετικές κοινοτικές πολιτικές, προγράμματα και δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη και τη χρήση του ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου και την προαγωγή της γλωσσικής ποικιλομορφίας στην κοινωνία της πληροφορίας, ειδικότερα δε με τα κοινοτικά προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης IDA, eTEN, eInclusion, eLearning, MODINIS και Safer Internet.

4.   Η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 παράγραφος 2 για τους ακόλουθους σκοπούς:

α)

έγκριση και τροποποιήσεις του προγράμματος εργασιών·

β)

καθορισμό των κριτηρίων και του περιεχομένου των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στο άρθρο 1·

γ)

αξιολόγηση των σχεδίων που προτείνονται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για κοινοτική χρηματοδότηση με εκτιμώμενο ποσό κοινοτικής συνεισφοράς ίσο προς ή μεγαλύτερο από 1 εκατομμύριο EUR·

δ)

κάθε απόκλιση από τους κανόνες που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ.

5.   Η Επιτροπή ενημερώνει την αναφερόμενη στο άρθρο 4 επιτροπή σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος.

Άρθρο 4

Eπιτροπή

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή.

2.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 4 και 7 της απόφασης 1999/468/EΚ, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Η προθεσμία του άρθρου 4, παράγραφος 3, της απόφασης 1999/468/EΚ είναι τρίμηνη.

3.   Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό.

Άρθρο 5

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

1.   Για να εξασφαλισθεί η αποδοτική χρησιμοποίηση της κοινοτικής ενίσχυσης, η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι οι δράσεις στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης υπόκεινται σε εκ των προτέρων εκτίμηση, παρακολούθηση και επακόλουθη αξιολόγηση.

2.   Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή των σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος. Η Επιτροπή αξιολογεί τον τρόπο εκτέλεσης των σχεδίων και τις επιπτώσεις της εφαρμογής τους ώστε να αποτιμηθεί εάν επιτεύχθηκαν οι αρχικοί στόχοι.

3.   Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2006, έκθεση σχετικά με την υλοποίηση των γραμμών δράσης του άρθρου 1, παράγραφος 2. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση με αντικείμενο τη συνέπεια του ποσού για την περίοδο 2007-2008 προς τις δημοσιονομικές προοπτικές. Ανάλογα με την περίπτωση, η Επιτροπή λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα στο πλαίσιο των διαδικασιών του προϋπολογισμού για τα έτη 2007-2008 ώστε να εξασφαλίζει τη συνοχή των ετήσιων πιστώσεων με τις δημοσιονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή υποβάλλει τελική έκθεση αξιολόγησης στο τέλος του προγράμματος.

4.   Η Επιτροπή διαβιβάζει το αποτέλεσμα των ποσοτικών και ποιοτικών αξιολογήσεών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μαζί με ενδεχόμενες κατάλληλες προτάσεις για την τροποποίηση της παρούσας απόφασης. Τα αποτελέσματα διαβιβάζονται πριν από την υποβολή του σχεδίου γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2007 και 2009 αντιστοίχως.

Άρθρο 6

Δημοσιονομικό πλαίσιο

1.   Το δημοσιονομικό πλαίσιο για την εκτέλεση των κοινοτικών δράσεων που προβλέπονται από την παρούσα απόφαση, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως την 31η Δεκεμβρίου 2008, καθορίζεται σε 149 εκατομμύρια EUR, εκ των οποίων 55,6 εκατομμύρια EUR διατίθενται για την περίοδο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2006.

2.   Για την περίοδο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2006, το ποσό θεωρείται ότι επιβεβαιώθηκε εφόσον είναι συνεπές, για το στάδιο αυτό, προς τις δημοσιονομικές προοπτικές που ισχύουν για την περίοδο η οποία αρχίζει το 2007.

3.   Οι ετήσιες πιστώσεις για την περίοδο από το 2005 έως το 2008 εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων των δημοσιονομικών προοπτικών. Στο παράρτημα ΙΙΙ παρουσιάζεται ενδεικτική κατανομή δαπανών.

Στρασβούργο, 9 Μαρτίου 2005.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. P. BORRELL FONTELLES

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

N. SCHMIT


(1)  ΕΕ C 117, 30.4.2004, σ. 49.

(2)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Απριλίου 2004 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα), κοινή θέση του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2004 (ΕΕ C 25 Ε της 1.2.2005, σ. 19) και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2005 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα). Απόφαση του Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2005.

(3)  ΕΕ L 14 της 18.1.2001, σ. 32.

(4)  Οδηγία 2003/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (ΕΕ L 345 της 31.12.2003, σ. 90).

(5)  Οδηγία 2001/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας (ΕΕ L 167 της 22.6.2001, σ. 10).

(6)  Οδηγία 96/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 1996, σχετικά με τη νομική προστασία των βάσεων δεδομένων (ΕΕ L 77 της 27.3.1996, σ. 20).

(7)  Οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31)· οδηγία όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ. 1).

(8)  Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 37).

(9)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

(10)  ΕΕ C 172 της 18.6.1999, σ. 1· συμφωνία όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2003/429/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 147 της 14.6.2003, σ. 25).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Δρασεισ

I.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το πρόγραμμα eContentplus έχει ως γενικό στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης, της χρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη, διευκολύνοντας τη δημιουργία και διάδοση πληροφοριών —σε τομείς δημόσιου συμφέροντος— σε κοινοτικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για πρόσβαση και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσιών σε πολυγλωσσικά και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Θα διευρύνει την επιλογή των χρηστών και θα υποστηρίξει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με ψηφιακό περιεχόμενο εμπλουτισμένο από άποψη γνώσεων, χαρακτηριστικό που καθίσταται ουσιώδες ώστε το περιεχόμενο να καταστεί δυναμικότερο και προσαρμοσμένο σε ειδικά πλαίσια (μάθηση, πολιτισμός, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.).

Το πρόγραμμα θα προετοιμάσει το έδαφος για τη δημιουργία διαρθρωμένου πλαισίου ποιοτικού ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη - τον ευρωπαϊκό χώρο ψηφιακού περιεχομένου - διευκολύνοντας τη μεταφορά εμπειριών, βέλτιστης πρακτικής και αμοιβαίου εμπλουτισμού μεταξύ τομέων, παρόχων και χρηστών περιεχομένου.

α)

διευκόλυνση σε κοινοτικό επίπεδο, της πρόσβασης στο ψηφιακό περιεχόμενο, της χρήσης και της αξιοποίησής του·

β)

διευκόλυνση της βελτίωσης της ποιότητας και προώθηση της βέλτιστης πρακτικής που αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο μεταξύ παρεχόντων και χρηστών του περιεχομένου, και σε διατομεακό επίπεδο·

γ)

ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του ψηφιακού περιεχομένου και της ευαισθητοποίησης.

II.   ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

Α.

Διευκόλυνση, σε κοινοτικό επίπεδο, της πρόσβασης στο ψηφιακό περιεχόμενο, της χρήσης και της εκμετάλλευσής του

Στις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της παρούσας γραμμής δράσης περιλαμβάνεται η καθιέρωση δικτύων και συμμαχιών μεταξύ φορέων, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων υπηρεσιών.

Περιοχές στόχοι του προγράμματος είναι οι πληροφορίες του δημόσιου τομέα, τα χωρικά δεδομένα, το εκπαιδευτικό και το πολιτιστικό περιεχόμενο.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην:

α)

υποστήριξη ευρύτερης αναγνώρισης της σημασίας των πληροφοριών του δημόσιου τομέα (ΠΔΤ) της εμπορικής τους αξίας και των συναφών κοινωνικών επιπτώσεων της χρήσης τους. Με τις δραστηριότητες θα βελτιωθεί η αποτελεσματική διασυνοριακή χρήση και αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών μεταξύ οργανισμών του δημόσιου τομέα και ιδιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών πληροφοριών με προστιθέμενη αξία·

β)

ενθάρρυνση ευρύτερης χρήσης των χωρικών δεδομένων εκ μέρους οργανισμών του δημόσιου τομέα, ιδιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, και πολιτών, μέσω μηχανισμών συνεργασίας ευρωπαϊκής κλίμακας. Οι δραστηριότητες θα αντιμετωπίσουν τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα, αποφεύγοντας την αλληλοεπικάλυψη καθώς και τα ελλιπώς αναπτυγμένα σύνολα εδαφικών δεδομένων. Θα προαχθεί η διασυνοριακή διαλειτουργικότητα, υποστηρίζοντας τον συντονισμό μεταξύ υπηρεσιών χαρτογράφησης και ενισχύοντας την εμφάνιση νέων υπηρεσιών ευρωπαϊκής κλίμακας για χρήστες μεγάλης κινητικότητας. Θα υποστηρίζεται επίσης η χρήση ανοιχτών προτύπων·

γ)

προαγωγή της διάδοσης ανοιχτών ευρωπαϊκών χώρων ανταλλαγής γνώσεων ψηφιακών αντικειμένων, για εκπαιδευτικές και ερευνητικές κοινότητες, καθώς και για μεμονωμένους πολίτες. Οι δραστηριότητες θα υποστηρίζουν τη δημιουργία διευρωπαϊκών υπηρεσιών μεσιτείας για ψηφιακό μαθησιακό περιεχόμενο, με συναφή επιχειρηματικά μοντέλα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων θα ενθαρρύνεται επίσης η χρήση ανοιχτών προτύπων, καθώς και η δημιουργία μεγάλων ομάδων χρηστών για την ανάλυση και δοκιμή συστημάτων προτυποποίησης και προδιαγραφών αποβλέποντας στη μεταβίβαση ευρωπαϊκών πολυγλωσσικών και πολυπολιτισμικών πτυχών στη διαδικασία καθορισμού παγκόσμιων προτύπων για ψηφιακό μαθησιακό περιεχόμενο·

δ)

προώθηση της εμφάνισης διευρωπαϊκών υποδομών πληροφοριών για αξιολόγηση και χρήση ευρωπαϊκών ψηφιακών πολιτιστικών και επιστημονικών πόρων υψηλής ποιότητας μέσω σύνδεσης με εικονικές βιβλιοθήκες, μνήμες κοινοτήτων, κλπ. Στις δραστηριότητες θα περιλαμβάνονται συντονισμένες μέθοδοι ψηφιοποίησης και συλλογής, διατήρησης ψηφιακών αντικειμένων και καταγραφής πολιτιστικών και επιστημονικών ψηφιακών πόρων. Με τις δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να βελτιώνεται επίσης η πρόσβαση σε ψηφιακά πολιτιστικά και επιστημονικά αγαθά μέσω αποτελεσματικών προγραμμάτων αδειοδότησης και συλλογικής εκ των προτέρων εκκαθάρισης δικαιωμάτων.

Β.

Διευκόλυνση της βελτίωσης της ποιότητας και προώθηση της βέλτιστης πρακτικής που αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο μεταξύ παρεχόντων και χρηστών περιεχομένου, και σε διατομεακό επίπεδο

Οι δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της παρούσας γραμμής δράσης αποβλέπουν στη διευκόλυνση του εντοπισμού και της ευρείας διάδοσης βέλτιστης πρακτικής σε μεθόδους, διαδικασίες και ενέργειες για την επίτευξη υψηλότερης ποιότητας, μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και οικονομίας για τη δημιουργία, χρήση και διανομή ψηφιακού περιεχομένου.

Στις εν λόγω δραστηριότητες περιλαμβάνονται πειράματα για την επίδειξη της δυνατότητας ευρεσιμότητας, της χρηστικότητας και της περαιτέρω χρησιμοποίησης, της συνθετικότητας και της διαλειτουργικότητας ψηφιακού περιεχομένου εντός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, τα οποία, παράλληλα, τηρούν ήδη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας, τις απαιτήσεις διάφορων ομάδων στόχων και αγορών σε αυξανόμενα πολυγλωσσικά και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, και βαίνουν πέραν των απλών τεχνολογιών τοπικής προσαρμογής.

Κατά την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων αυτών θα αξιοποιηθούν τα οφέλη από την βελτίωση ψηφιακού περιεχομένου με δεδομένα κατανοητά από μηχανικά συστήματα (σημασιολογικά καλώς ορισμένα μεταδεδομένα βάσει συναφούς περιγραφικής ορολογίας, λεξιλογίων και οντολογιών).

Τα πειράματα θα διεξαχθούν σε θεματικές ομάδες. Αναπόσπαστο μέρος των πειραμάτων θα αποτελεί η συγκέντρωση, η διάδοση και ο διατομεακός εμπλουτισμός των γνώσεων που θα αποκτηθούν.

Πεδία εφαρμογής των στόχων είναι οι πληροφορίες του δημόσιου τομέα, τα χωρικά δεδομένα, το ψηφιακό μαθησιακό και πολιτιστικό περιεχόμενο, καθώς και το επιστημονικό και ακαδημαϊκό ψηφιακό περιεχόμενο.

Γ.

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του ψηφιακού περιεχομένου και της ευαισθητοποίησης

Στις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της παρούσας γραμμής δράσης περιλαμβάνονται μέτρα που συνοδεύουν τη συναφή νομοθεσία σχετικά με το ψηφιακό περιεχόμενο και προωθούν την αυξημένη συνεργασία μεταξύ φορέων του ψηφιακού περιεχομένου, καθώς και ευαισθητοποίηση. Κατά τις εν λόγω δραστηριότητες θα υποστηριχθούν η ανάπτυξη εργαλείων συγκριτικής αξιολόγησης, παρακολούθησης και ανάλυσης, η αξιολόγηση του αντίκτυπου του προγράμματος και η διάδοση των αποτελεσμάτων. Επίσης θα εντοπισθούν και θα αναλυθούν οι εμφανιζόμενες ευκαιρίες και τα προβλήματα (π.χ. εμπιστοσύνη, σήμανση ποιότητας, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην εκπαίδευση) και θα προταθούν, ανάλογα με την περίπτωση, λύσεις.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Τα μεσα για την εφαρμογη του προγραμματοσ

1.

Η Επιτροπή θα εφαρμόσει το πρόγραμμα σύμφωνα με το τεχνικό περιεχόμενο που προσδιορίζεται στο παράρτημα I.

2.

Το πρόγραμμα θα εκτελεσθεί με έμμεσες δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

α)

δράσεις επιμερισμένου κόστους

i)

σχέδια που προορίζονται για την αύξηση γνώσεων για βελτίωση υφισταμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών ή/και για την κάλυψη των αναγκών κοινοτικών πολιτικών. Η κοινοτική χρηματοδότηση δεν θα υπερβαίνει κατά κανόνα το 50 % του κόστους του σχεδίου. Φορείς του δημόσιου τομέα δύνανται να αποζημιώνονται για το 100 % των πρόσθετων δαπανών·

ii)

δράσεις βέλτιστης πρακτικής για τη διάδοση γνώσεων. Διεξάγονται κατά κανόνα σε θεματικές ομάδες και συνδέονται μέσω θεματικών δικτύων. Η κοινοτική συνεισφορά για τα μέτρα του παρόντος σημείου θα περιορίζεται στο άμεσο κόστος που κρίνεται απαραίτητο ή ενδεδειγμένο για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων της δράσης·

iii)

θεματικά δίκτυα: δίκτυα που συγκεντρώνουν διάφορους φορείς γύρω από ένα τεχνολογικό και οργανωτικό στόχο, για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων συντονισμού και τη μεταφορά γνώσεων. Δύνανται να συνδέονται με δραστηριότητες βέλτιστης πρακτικής. Θα χορηγηθεί υποστήριξη έναντι των πρόσθετων επιλέξιμων δαπανών συντονισμού και υλοποίησης του δικτύου. Η κοινοτική συμμετοχή δύναται να καλύπτει τις πρόσθετες επιλέξιμες δαπάνες των εν λόγω μέτρων.

β)

συνοδευτικά μέτρα

Τα συνοδευτικά μέτρα θα συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος ή στην προετοιμασία μελλοντικών δραστηριοτήτων. Αποκλείονται μέτρα που προορίζονται για την εμπορική διάθεση προϊόντων, διαδικασιών ή υπηρεσιών, δραστηριότητες μάρκετινγκ και προώθηση πωλήσεων:

i)

μελέτες υποστήριξης του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας μελλοντικών δραστηριοτήτων·

ii)

ανταλλαγή πληροφοριών, διασκέψεις, σεμινάρια, εργαστήρια ή άλλες συνεδριάσεις και διαχείριση δεσμών δραστηριοτήτων·

iii)

δραστηριότητες διάδοσης, πληροφόρησης και επικοινωνιών.

3.

Η επιλογή των δράσεων επιμερισμένου κόστους θα βασίζεται σε προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων που δημοσιεύονται στον ιστοχώρο της Επιτροπής σύμφωνα με τις ισχύουσες δημοσιονομικές διατάξεις.

4.

Στις αιτήσεις για κοινοτική στήριξη θα πρέπει, ανάλογα με την περίπτωση, να προβλέπεται χρηματοοικονομικό σχέδιο που να περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες χρηματοδότησης των σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοοικονομικής στήριξης που ζητείται από την Κοινότητα, καθώς και κάθε άλλο αίτημα που αφορά την τελευταία ή την επιχορήγηση στήριξης από άλλες πηγές.

5.

Τα συνοδευτικά μέτρα θα υλοποιηθούν μέσω προσκλήσεων υποβολής προσφορών σύμφωνα με τις ισχύουσες δημοσιονομικές διατάξεις.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

Ενδεικτικη κατανομη δαπανων

1.

Διευκόλυνση, σε κοινοτική κλίμακα, της πρόσβασης στο ψηφιακό περιεχόμενο, της χρήσης και της αξιοποίησής του

40 — 50 %

2.

Διευκόλυνση της βελτίωσης της ποιότητας και προώθηση της βέλτιστης πρακτικής που αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο μεταξύ παρεχόντων και χρηστών του περιεχομένου, και σε διατομεακό επίπεδο

45 — 55 %

3.

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του ψηφιακού περιεχομένου και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση

8 — 12 %