32001D0427

2001/427/ΔΕΥ: Απόφαση του Συμβουλίου, της 28ης Μαΐου 2001, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού δικτύου πρόληψης του εγκλήματος

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 153 της 08/06/2001 σ. 0001 - 0003


Απόφαση του Συμβουλίου

της 28ης Μαΐου 2001

για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού δικτύου πρόληψης του εγκλήματος

(2001/427/ΔΕΥ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως την παράγραφο 1 του άρθρου 30 το άρθρο 31 και το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 34,

την πρωτοβουλία της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σουηδίας,

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στις 16 Δεκεμβρίου 1993, για την μικροεγκληματικότητα των πόλεων και τις διασυνδέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα(1) και ένα άλλο ψήφισμα στις 17 Νοεμβρίου 1998, για τη θέσπιση κατευθυντηρίων γραμμών και μέτρων πρόληψης του οργανωμένου εγκλήματος ενόψει της καθιέρωσης μιας ευρείας στρατηγικής για την καταπολέμησή του(2).

(2) Το άρθρο 29 της συνθήκης ορίζει ότι ο σκοπός της Ένωσης, στον τομέα αυτό θα επιτευχθεί με την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος, οργανωμένου και μη.

(3) Το σχέδιο δράσης της Βιέννης ζήτησε να εκπονηθούν μέτρα πρόληψης του εγκλήματος μέσα σε μια πενταετία από την έναρξη της ισχύος της συνθήκης του Άμστερνταμ.

(4) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 1999 ζήτησε να αναπτυχθούν προληπτικά μέτρα, κατά του εγκλήματος να ανταλλαγούν βέλτιστες πρακτικές και να ενισχυθεί το δίκτυο των εθνικών αρχών πρόληψης του εγκλήματος, καθώς και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων εθνικών φορέων, διευκρίνισε δε ότι, οι πρώτες προτεραιότητες της συνεργασίας αυτής θα μπορούσαν να είναι η εγκληματικότητα των νέων, η εγκληματικότητα των πόλεων και η εγκληματικότητα από τα ναρκωτικά. Για το σκοπό αυτό, είναι ευκταία η εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη δυνατότητα ενός προγράμματος που θα χρηματοδοτείται από την Επιτροπή.

(5) Η σύσταση αριθ. 6 με τίτλο "Πρόληψη και έλεγχος του οργανωμένου εγκλήματος: Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αρχή της νέας χιλιετηρίδας"(3), ζητά να επικουρείται το Συμβούλιο δεόντως από εμπειρογνώμονες κατάλληλων προσόντων στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος, όπως τα εθνικά κεντρικά σημεία, ή μέσω της δημιουργίας δικτύου εμπειρογνωμόνων από τις εθνικές οργανώσεις καταπολέμησης του εγκλήματος.

(6) Πολλά σημαντικά σεμινάρια και διασκέψεις σχετικά με την πρόληψη του εγκλήματος, ιδίως στη Στοκχόλμη το 1996, στο Noordwijk το 1997, στο Λονδίνο το 1998 και στο Αλγκάρβε το 2000 απηύθυναν έκκληση για τη δημιουργία ενός Δικτύου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας για την πρόληψη του εγκλήματος. Η διάσκεψη του Αλγκάρβε επεσήμανε επίσης ότι απαιτείται πολυτομεακή και συνεργατική αντιμετώπιση της πρόληψης του εγκλήματος. Η διάσκεψη της Σαραγόσσα του 1996 επεσήμανε επίσης ότι απαιτείται να τονισθούν οι ισχυροί δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και εγκλήματος εν γένει.

(7) Στην ανάπτυξη εταιρικής σχέσης μεταξύ δημοσίων εθνικών, τοπικών και περιφερειακών αρχών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδιωτικού τομέα και πολιτών είναι απαραίτητο να συμπράξει το σύνολο της κοινωνίας. Οι αιτίες του εγκλήματος είναι ποικίλες και, κατά συνέπεια, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη λήψη μέτρων σε διαφορετικά επίπεδα, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, σε σύμπραξη με τους φορείς διαφόρων αρμοδιοτήτων και εμπειριών, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών.

(8) Δεδομένου ότι τα περισσότερα εγκλήματα με θύματα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπράττονται σε αστικές περιοχές, είναι απαραίτητο να μελετηθούν και οι πολιτικές για τις περιοχές αυτές. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην κάθε είδους βία των πόλεων που θίγει την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

1. Δημιουργείται ευρωπαϊκό δίκτυο πρόληψης του εγκλήματος ("Δίκτυο").

2. Την ορθή λειτουργία του δικτύου σύμφωνα με την παρούσα απόφαση θα εξασφαλίζουν μια γραμματεία και οι εθνικοί αντιπρόσωποι στο δίκτυο.

3. Η πρόληψη του εγκλήματος καλύπτει όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση, ή άλλως συμβάλλουν στη μείωση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας των πολιτών, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, είτε μέσω της άμεσης αποτροπής των εγκληματικών δραστηριοτήτων είτε μέσω πολιτικών και παρεμβάσεων μείωσης της δυναμικής του εγκλήματος και των αιτίων του. Περιλαμβάνει εργασίες της κυβέρνησης, των αρμοδίων αρχών, των υπηρεσιών ποινικής δικαιοσύνης, των τοπικών αρχών και των ειδικευμένων ενώσεων που ίδρυσαν στην Ευρώπη, του ιδιωτικού και του εθελοντικού τομέα, των ερευνητών και του κοινού, οι οποίες θα υποστηρίζονται από τα μέσα ενημέρωσης.

Άρθρο 2

1. Το δίκτυο αποτελείται από σημεία επαφής, τα οποία ορίζονται από κάθε κράτος μέλος.

2. Τα κράτη μέλη ορίζουν τρία το πολύ σημεία επαφής το καθένα.

3. Μεταξύ των σημείων αυτών επαφής περιλαμβάνεται ένας τουλάχιστον εκπρόσωπος των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση των ποικίλων μορφών του εγκλήματος.

4. Ως σημεία επαφής είναι δυνατόν να ορισθούν ερευνητές ή εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί καθώς και άλλοι παράγοντες της πρόληψης του εγκλήματος. Τα κράτη μέλη μεριμνούν πάντοτε ώστε οι ερευνητές ή οι πανεπιστημιακοί, καθώς και οι λοιποί παράγοντες της πρόληψης του εγκλήματος, όπως οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί, οι τοπικές αρχές και οι ανήκοντες στον ιδιωτικό τομέα, να συμμετέχουν μέσω των σημείων επαφής.

5. Η Επιτροπή ορίζει επίσης ένα σημείο επαφής. Η Ευρωπόλ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) συμπράττουν για θέματα αρμοδιότητός τους. Άλλα σχετικά συλλογικά όργανα μπορεί επίσης να συμπράττουν στις εργασίες.

6. Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι τα σημεία επαφής του γνωρίζουν επαρκώς τουλάχιστον μία άλλη επίσημη γλώσσα της Ένωσης, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τα σημεία επαφής των άλλων κρατών μελών.

Άρθρο 3

1. Το δίκτυο συμβάλλει στην ανάπτυξη των διαφόρων πτυχών πρόληψης του εγκλήματος σε επίπεδο Ένωσης και υποστηρίζει τις εθνικές και τοπικές δράσεις πρόληψης του εγκλήματος. Το Δίκτυο καλύπτει μεν όλες τις μορφές εγκληματικότητας, αλλά ιδιαίτερη προσοχή δίδει στην εγκληματικότητα των νέων, στην εγκληματικότητα των πόλεων και στην εγκληματικότητα από τα ναρκωτικά.

2. Ειδικότερα, το δίκτυο:

α) Διευκολύνει τη συνεργασία, τις επαφές και τις ανταλλαγές πληροφοριών και πείρας μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ των εθνικών οργανισμών, καθώς και μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, των λοιπών φορέων του Συμβουλίου και των λοιπών ομάδων εμπειρογνωμόνων και δικτύων εξειδικευμένων σε θέματα πρόληψης του εγκλήματος.

β) Συλλέγει και αναλύει τις πληροφορίες σχετικά με τις υφιστάμενες δράσεις πρόληψης του εγκλήματος, τις αξιολογεί και εξετάζει τις βέλτιστες πρακτικές, και συλλέγει και αναλύει τα δεδομένα σχετικά με την εγκληματικότητα και την εξέλιξή της στα κράτη μέλη, προκειμένου να συμβάλλει σε μελλοντικές, εθνικές και ευρωπαϊκές, αποφάσεις. Το δίκτυο συνδράμει επίσης το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη με ερωτηματολόγια που αφορούν το έγκλημα και την πρόληψή του.

γ) Συμβάλλει στην επισήμανση και ανάπτυξη των κυριοτέρων τομέων έρευνας, κατάρτισης και αξιολόγησης στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος.

δ) Διοργανώνει διασκέψεις, σεμινάρια, συναντήσεις και λοιπές δράσεις που αποσκοπούν στην πρόοδο της μελέτης των ειδικών αυτών θεμάτων και τη διάδοση των συμπερασμάτων της.

ε) Διοργανώνει δραστηριότητες που ενθαρρύνουν και βελτιώνουν την ανταλλαγή πείρας και των καλυτέρων πρακτικών.

στ) Αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας με τις υποψήφιες χώρες, με τρίτες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς και συλλογικά όργανα.

ζ) Παρέχει ειδικές γνώσεις στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, όταν χρειάζεται και αφού του ζητηθεί, ώστε να τους επικουρεί σε όλα τα ζητήματα πρόληψης του εγκλήματος.

η) Υποβάλλει στο Συμβούλιο, ετήσια έκθεση πεπραγμένων, μέσω των αρμοδίων συλλογικών οργάνων εργασίας, και αναφέρει τους τομείς του προγράμματος εργασίας του όπου θα αναπτύξει δράση κατά προτεραιότητα. Το Συμβούλιο σημειώνει την έκθεση, την προσυπογράφει, και τη διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άρθρο 4

Για την εκπλήρωση της αποστολής του, το δίκτυο:

α) Υιοθετεί πολυτομεακή προσέγγιση.

β) Ευρίσκεται σε στενή επαφή, μέσω των σημείων επαφής, με τους οργανισμούς πρόληψης του εγκλήματος, τις τοπικές αρχές, τις τοπικές συμπράξεις και την κοινωνία των πολιτών καθώς και με τα ερευνητικά ιδρύματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις των κρατών μελών.

γ) Δημιουργεί και διατηρεί μια ιστοσελίδα στο Ίντερνετ, όπου περιλαμβάνονται οι περιοδικές εκθέσεις του καθώς και οποιεσδήποτε άλλες χρήσιμες πληροφορίες, ιδίως δε μια συλλογή των βέλτιστων πρακτικών.

δ) Μεριμνά για τη χρησιμοποίηση και την προώθηση των αποτελεσμάτων των σχεδίων πρόληψης του εγκλήματος που χρηματοδοτούνται μέσω των προγραμμάτων της Ένωσης.

Άρθρο 5

1. Το δίκτυο πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίασή του στις 28 Αυγούστου 2001.

2. Το δίκτυο συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά ανά εξάμηνο, συγκαλούμενο από την Προεδρία του Συμβουλίου.

3. Σε συνδυασμό με τις συνεδριάσεις του δικτύου, οι εθνικοί αντιπρόσωποι στο δίκτυο - ένας από κάθε κράτος μέλος - διοριζόμενοι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 2, συνεδριάζουν για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα θέματα που αναφέρει η παράγραφος 4.

4. Οι εθνικοί αντιπρόσωποι στο δίκτυο αποφασίζουν το ετήσιο πρόγραμμά του περιλαμβανομένου και ενός οικονομικού σχεδίου. Καθορίζουν ειδικότερα:

- τους τομείς που πρέπει να εξετασθούν κατά προτεραιότητα,

- τις κύριες επί μέρους δράσεις που πρέπει να διεξαχθούν (σεμινάρια και διασκέψεις, μελέτες και έρευνες, εκπαιδευτικά προγράμματα...),

- την διάρθρωση της ιστοσελίδας του διαδικτύου,

συντάσσουν επίσης την ετησία έκθεση πεπραγμένων του δικτύου.

Οι αποφάσεις των εθνικών αντιπροσώπων λαμβάνονται με ομοφωνία.

Οι συνεδριάσεις των εθνικών αντιπροσώπων προεδρεύονται από τον εκπρόσωπο του κράτους μέλους που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου.

Οι εθνικοί αντιπρόσωποι συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά ανά Προεδρία. Θεσπίζουν ομοφώνως τον εσωτερικό κανονισμό τους.

5. Τη γραμματειακή εξυπηρέτηση του δικτύου παρέχει η Επιτροπή.

6. Η γραμματεία του δικτύου και οι δραστηριότητές της χρηματοδοτούνται από το γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7. Η γραμματεία του δικτύου αναλαμβάνει την κατάρτιση του ετησίου προγράμματος του δικτύου και της ετησίας έκθεσης πεπραγμένων του. Η γραμματεία εξασφαλίζει την τρέχουσα λειτουργία του δικτύου καταγράφοντας, αναλύοντας και μεταδίδοντας τις πληροφορίες, σε σύνδεση με τα εθνικά σημεία επαφής. Επικουρεί τα κράτη του δικτύου κατά τη σύλληψη, τη διατύπωση και την εφαρμογή σχεδίων. Ιδρύει και τηρεί ενήμερη την ιστοσελίδα του διαδικτύου. Προς τούτο, η γραμματεία συνεργάζεται στενά με τους εθνικούς αντιπροσώπους στο δίκτυο.

Άρθρο 6

Το Συμβούλιο προβαίνει σε αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του δικτύου, τρία έτη μετά την έκδοση της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση παράγει αποτελέσματα από την ημέρα της έκδοσής της.

Βρυξέλλες, 28 Μαΐου 2001.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

T. Bodström

(1) ΕΕ C 20 της 24.1.1994, σ. 188.

(2) ΕΕ C 379 της 7.12.1998, σ. 44.

(3) ΕΕ C 124 της 3.5.2000, σ. 1.