32000Y0519(03)

Ανακοίνωση της Επιτροπής στα κρατή μελή της 28ης Απριλίου 2000 σχετικά με τη θέσπιση γενικών κατευθύνσεων για την ανάληψη κοινοτικής πρωτοβουλίας που αφορά την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση πόλεων και οικισμών σε κρίση, έτσι ώστε να προωθηθεί η αειφόρος αστική ανάπτυξη - Urban II

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 141 της 19/05/2000 σ. 0008 - 0016


Ανακοίνωση της Επιτροπής στα κράτη μέλη

της 28ης Απριλίου 2000

σχετικά με τη θέσπιση γενικών κατευθύνσεων για την ανάληψη κοινοτικής πρωτοβουλίας που αφορά την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση πόλεων και οικισμών σε κρίση, έτσι ώστε να προωθηθεί η αειφόρος αστική ανάπτυξη - Urban II

(2000/C 141/04)

1. Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε στις 28ης Απριλίου 2000 να θεσπίσει μια κοινοτική πρωτοβουλία σχετικά με την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση αστικών περιοχών (καλούμενη στο εξής "Urban II"), όπως αναφέρεται στο άρθρο 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1260/1999(1), καλούμενου στο εξής "γενικού κανονισμού".

2. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Urban II, η χρηματοδότηση της Κοινότητας διατίθεται για τη λήψη μέτρων σε περιοχές που πληρούν τις γενικές κατευθύνσεις που καθορίζονται στην παρούσα ανακοίνωση και που συμπεριλαμβάνονται σε προγράμματα κοινοτικής πρωτοβουλίας (ΠΚΠ) τα οποία υποβλήθηκαν από τις ορισθείσες από τα κράτη μέλη αρχές και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

I. Γενικοί στόχοι και αρχές

3. Πέντε έτη μετά από την αρχική εφαρμογή τους κατά το 1994, τα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Urban αρχίζουν να εμφανίζουν αποτελέσματα. Οι ενέργειες στο πλαίσιο των προγραμμάτων εμφανίζουν, στις περιοχές τις οποίες αφορούν, ορατές βελτιώσεις ως προς την ποιότητα ζώης. Τα εν λόγω ενθαρυντικά επιτεύγματα αποδεικνύουν την αξία της ολοκληρωμένης προσέγγισης που προτάθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Urban για την αντιμετώπιση των έντονα συσσωρευμένων κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών προβλημάτων που εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε αστικά πολεοδομικά συγκροτήματα. Τούτο προϋποθέτει τη λήψη μιας δέσμης μέτρων που συνδυάζουν την αποκατάσταση απηρχαιωμένης υποδομής με δράσεις που αφορούν την οικονομία και την αγορά εργασίας, καθώς και συμπληρωματικά μέτρα για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

4. Κατά την περίοδο προγραμματισμού 1994-1999, χρηματοδοτήθηκαν από την πρωτοβουλία Urban προγράμματα σε ένα σύνολο 118 αστικών περιοχών. Το σύνολο της συμμετοχής της ΕΚ ανήλθε σε 900 εκατ. ευρώ, σε τιμές του 1999, γεγονός από το οποίο προκύπτει συνολική επιλέξιμη επένδυση ύψους 1,8 δις ευρώ, με αποδέκτες 3,2 εκατ. άτομα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά συνέπεια, η πρωτοβουλία Urban, πέτυχε να συγκεντρώσει, στις περιοχές της οποίες αφορούσε, σημαντικά κονδύλια, τα οποία κατά μέσον όρο αναλογούσαν σε 560 ευρώ περίπου κατά κεφαλή.

5. Μεταξύ του 1989 και 1999, ενισχύθηκαν με επιπλέον ποσό ύψους 164 εκατ. ευρώ 59 πρότυπα πειραματικά έργα Urban, στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Με τα εν λόγω έργα προωθήθηκαν η καινοτομία σε αστικό περιβάλλον, καθώς και πειραματισμοί σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με την πρωτοβουλία Urban, αλλα παρήγαγαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ιδίως όσον αφορά ορισμένες συμμετοχικές και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την αναζωογόνηση του αστικού χώρου.

6. Η κτηθείσα πείρα από την πρωτοβουλία Urban και τα πρότυπα πειραματικά έργα Urban έχει τροφοδοτήσει τη γενική συζήτηση σε θέματα πολιτικής για τον αστικό χώρο, η οποία διεξήχθη κατά τα πρόσφατα έτη. Το αποτέλεσμα της εν λόγω συζήτησης ήταν η ανακοίνωση της Επιτροπής "Αειφόρος αστική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: ένα πλαίσιο δράσης" [COM(1998) 605 τελικό], στην οποία καθορίστηκε η θέση της Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν μελλοντικά να εξελιχθούν οι ενέργειες στον αστικό χώρο.

Στο πλαίσιο για την ανάληψη δράσης αναγνωρίζεται η σημασία της ένταξης της αστικής διάστασης στο πλαίσιο των κοινοτικών πολιτικών και ιδίως της ενίσχυσης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Τούτο απαιτεί την ένταξη συγκεκριμένης συνιστώσας του αστικού χώρου στα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης. Τόσο στις περιφέρειες του στόχου 1 όσο και στις περιοχές του στόχου 2, η μέθοδος αυτή σημαίνει ότι τα διάφορα έγγραφα προγραμματισμού στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, πρέπει να περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες δέσμες ενεργειών υπό μορφή ολοκληρωμένων μέτρων αστικής ανάπτυξης για τις κύριες αστικές περιοχές στην οικεία περιφέρεια. Τα εν λόγω μέτρα δύνανται να έχουν ζωτικής σημασίας συμβολή στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη ή ανάπλαση όπως καθορίζεται στο μέρος ΙΙΙΑ ("Αστική ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής") των ενδεικτικών κατευθύνσεων (άρθρο 10 παράγραφος 3 του γενικού κανονισμού), μέσω μιας ολοκληρωμένης χωροταξικής προσέγγισης ανάλογης με εκείνη που αναπτύχθηκε από την πρωτοβουλία Urban.

Επιπλέον, τα ενισχυόμενα από το ΕΚΤ μέτρα στο πλαίσιο του στόχου 3, θα προωθήσουν την κοινωνική συνοχή ακόμη και σε κωμοπόλεις και πόλεις που δεν καλύπτονται από τους στόχους 1 και 2.

Το πλαίσιο δράσης επικεντρώνεται επίσης στην ανάγκη να αναπτυχθεί η γνώση και η ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών στον αστικό χώρο, σε σχέση με οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και διοικητικά θέματα. Απαιτείται η βελτίωση του συντονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων με άλλα χρηματοδοτικά μέσα της Κοινότητας που επηρεάζουν αστικές περιοχές (π.χ. διάφορες βασικές δράσεις δυνάμει του πέμπτου Προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της δράσης "Η πόλη του αύριο και η πολιτιστική κληρονομιά", Life· Save; καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας που προγραμματίζει η Επιτροπή με σκοπό τη διευκόλυνση της εφαρμογής, σε τοπική κλίμακα, της κοινοτικής πολιτικής και της νομοθεσίας στον τομέα του περιβάλλοντος).

7. Είναι ουσιαστικό να διασφαλιστεί ότι η νέα κοινοτική πρωτοβουλία θα προσφέρει συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία και θα είναι συμπληρωματική με βασικά προγράμματα. Τούτο δύναται να επιτευχθεί επενδύοντας τους πόρους της πρωτοβουλίας Urban II στη διαμόρφωση και την εφαρμογή ιδιαίτερα καινοτόμων στρατηγικών για την αειφόρο οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση, προωθώντας πρωτοπόρες και ορατές αλλαγές σε περιορισμένο αριθμό αστικών περιοχών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η νέα πρωτοβουλία Urban II δύναται επίσης να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ καινοτόμων μεθόδων μικρής κλίμακας (όπως είναι εκείνες που κατευθύνονται στο πλαίσιο του άρθρου 10 για πρότυπα πειραματικά έργα σε αστικές περιοχές και της ενέργειας Life) και της ενσωμάτωσης της εν λόγω ολοκληρωμένης και συμμετοχικής προσέγγισης στα βασικά Διαρθρωτικά Ταμεία και να αποτελέσει το επίκεντρο για τη διάδοση και την εφαρμογή ορθών πρακτικών.

8. Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι της νέας κοινοτικής πρωτοβουλίας είναι:

α) η προώθηση της διαμόρφωσης και εφαρμογής ιδιαίτερα καινοτόμων στρατηγικών για την αειφόρο οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση μικρού και μεσαίου μεγέθους κωμοπόλεων και πόλεων ή μειονεκτικών αστικών περιοχών σε μεγαλύτερες πόλεις·

β) η ενίσχυση και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε σχέση με την αειφόρο αστική αναζωογόνηση και ανάπτυξη στην Κοινότητα.

Η επιδίωξη των εν λόγω στόχων δύναται να ευκολύνει τη μετάβαση από την καινοτομία στην επικρατούσα τάση, ενώ τα προγράμματα στις συγκεκριμένες αστικές περιοχές θα λαμβάνουν τη μορφή ενεργειών επίδειξης και πρωτοπόρων δράσεων.

9. Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, οι στρατηγικές για την αναζωογόνηση του αστικού χώρου (βλέπε σημείο 12) πρέπει να διέπονται από τις ακόλουθες αρχές:

- Επαρκή κριτική μάζα πληθυσμού και σχετικών δομών στήριξης για τη διευκόλυνση της διαμόρφωσης και της εφαρμογής καινοτόμων και αειφόρων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης, καθώς και δημιουργική προσέγγιση για την αστική διοίκηση και τη διαρκή μεταβολή.

- Έντονη εταιρική σχέση σε τοπική κλίμακα, για τον εντοπισμό των προκλήσεων, της στρατηγικής, των προτεραιοτήτων, της κατανομής των πόρων και για την εφαρμογή, τον έλεγχο και την αξιολόγηση της στρατηγικής. Οι εταιρικές σχέσεις πρέπει να είναι ευρείες και αποτελεσματικές και πρέπει να περιλαμβάνουν οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και ομάδες κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι δραστήριες στον τομέα του περιβάλλοντος, καθώς και άλλων κατάλληλων φορέων όπως καθορίζονται στο άρθρο 8 του γενικού κανονισμού.

- Ανάπτυξη ολοκληρωμένης τοπικής προσέγγισης η οποία θα περιλαμβάνει, όπου αρμόζει, την προώθηση της διοργανικής συνεργασίας.

- Σύνδεση του στρατηγικού σχεδίου για την εν λόγω περιοχή, με το οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και φυσικό δίκτυο και στρατηγικές για την ευρύτερη αστική περιοχή ή περιφέρεια.

- Ένταξη των πτυχών που αφορούν την οικονομία, το κοινωνικό πλαίσιο, την ασφάλεια, το περιβάλλον και τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας ως προς την πρόσβαση σε θέσεις απασχόλησης και σε ευκαιρίες επιμόρφωσης σε περιοχές συγκεντρωμένου αποκλεισμού.

- Προώθηση ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

- Προώθηση της εφαρμογής, σε τοπικό επίπεδο, των περιβαλλοντικών πολιτικών και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Συμπληρωματικότητα σε σχέση με τις βασικές μορφές ενίσχυσης ("παραδοσιακές") στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, καθώς και με άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες ή προγράμματα.

II. Επιλέξιμες περιοχές και προτεραιότητες για την ανάληψη δράσης

10. Ο αριθμός αστικών περιοχών που πρόκειται να καλυφθούν στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας πρέπει να είναι της τάξης των 50. Ο πληθυσμός που θα καλύπτεται από κάθε αστική περιοχή πρέπει να είναι, κατά γενικό κανόνα, τουλάχιστον 20000, αν και αυτό το ελάχιστο όριο μπορεί να μειωθεί σε 10000 σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.

Κάθε πόλη, κωμόπολη ή γειτονιά που πρόκειται να ενισχυθεί πρέπει να παρουσιάζει συγκεκριμένο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός μιας συνεκτικής γεωγραφικής περιοχής. Κάθε περιοχή πρέπει επίσης να αποδεικνύει την ανάγκη για οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση ή μια κρίσιμη κατάσταση στον αστικό χώρο, χρησιμοποιώντας του σχετικούς δείκτες που προτείνονται από τα κράτη μέλη και αποτελούν το αντικείμενο συζήτησης με την Επιτροπή. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές ανάγκες των κωμοπόλεων μικρού και μεσαίου μεγέθους που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

11. Οι αστικές περιοχές που πρόκειται να ενισχυθούν μπορούν να βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός περιοχών επιλέξιμων για στήριξη στο πλαίσιο των στόχων 1 και 2. Πρέπει να πληρούν τουλάχιστον 3 από τα ακόλουθα κριτήρια:

- υψηλό επίπεδο ανεργίας μακράς διάρκειας·

- χαμηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας·

- υψηλό επίπεδο φτώχειας και αποκλεισμού·

- ειδικές ανάγκες ανασυγκρότησης, λόγω τοπικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων·

- μεγάλο αριθμό μεταναστών, εθνικών και μειονοτικών ομάδων, ή προσφύγων·

- χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, σημαντικές ελλείψεις ικανοτήτων και υψηλά ποσοστά μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο·

- υψηλό επίπεδο εγκληματικότητας ενηλίκων και ανηλίκων·

- επισφαλείς δημογραφικές τάσεις·

- ιδιαίτερα υποβαθμισμένο περιβάλλον.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη άλλα σχετικά κριτήρια.

12. Οι στρατηγικές που θα πρέπει να αναπτυχθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινοτικής πρωτοβουλίας πρέπει να μεγιστοποιούν τις επιπτώσεις και την ορατότητα της στρατηγικής Urban II στις επιλεγμένες περιοχές, τόσο εντός των κρατών μελών όσο και σε επίπεδο Κοινότητας και να τονίζουν τον διακεκριμένο ρόλο της προτεινόμενης δράσης σε σύγκριση με τη βασική είσχυση. Θα αναφέρονται στις ακόλουθες προτεραιότητες:

- Πολυλειτουργική και οικολογική ανανέωση των υφιστάμενων οικισμών (συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της βελτίωσης κτηρίων και ανοιχτών χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς και της διατήρησης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) που προϋποθέτει διαρκείς δυνατότητες απασχόλησης, αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των τοπικών κοινοτήτων και των εθνικών μειονοτήτων, την επανένταξη ατόμων που θίγονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη βελτίωση της ασφάλειας και την πρόληψη της εγκληματικότητας, καθώς και μειωμένες πιέσεις στην περιαστική ζώνη και την άναρχη πολεοδομική ανάπτυξη.

- Συμφωνίες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την αποσχόληση, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών για την αποσχόληση σε τοπική κλίμακα και τις δυνατότητες απασχόλησης που συνδέονται ιδίως με μέτρα για την πρόληψη των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για τη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση και τη διάδοση πολιτισμικών στοιχείων και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών πρόνοιας και άλλων υπηρεσιών που λαμβάνουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες δημογραφικές δομές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες.

- Ανάπτυξη στρατηγικής κατά του αποκλεισμού και των διακρίσεων μέσω ενεργειών που προάγουν τις ίσες ευκαιρίες και στοχούουν ειδικές ομάδες όπως οι γιναίκες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

- Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων για τις δημόσεις μεταφορές, που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, οικονομικά επαρκή και φιλικά προς το περιβάλλον, πρόβλεψη ποδηλατοδρόμων και διόδων πεζών καθώς και καινοτόμων συστημάτων επικοινωνιών, που θα οδηγούν στη μείωση των δρομολογίων των ιδιωτικών οχημάτων μεταφοράς.

- Ελαχιστοποίηση και επεξεργασία λυμάτων, αποτελεσματική διαχείριση του ύδατος και μείωση του θορύβου, καθώς και μείωση της κατανάλωσης υδρογονανθράκων, μέσω της ανάπτυξης αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα οδηγήσουν σε αισθητή μείωση εκπομπών CO2 και άλλων εκπομπών που ρυπαίνουν.

- Ανάπτυξη του δυναμικού των τεχνολογιών στο πλαίσιο της κοινωνίας των πληροφοριών, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών δημόσιου ενδιαφέροντος για επιχειρήσεις μικρής κλίμακας και πολίτες, γεγονός που θα συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη, την οικονομική καινοτομία και αναζωογόνηση, ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές πολιτικές και διαχείριση, τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων και τις δινατότητες αποσχόλησης, καθώς και την αποτελεσματική διοίκηση υπηρεσιών όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η επιμόρφωση, καθώς και των εκ του σύνεγγυς υπηρεσιών.

Κατά την επιλογή από τις ανωτέρω προτεραιότητες, οι στρατηγικές απαιτείται να εμφανίζουν κάποια δέσμευση για οργανωτική αλλαγή, συλλογική διαχείριση, παροχή και ενίσχυση των δυνατοτήτων που δύνανται να μεταβιβαστούν σε βασικούς πρακτικούς τομείς, σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.

13. Το παράρτημα I περιλαμβάνει κατάλογο των μέτρων που δύνανται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας. Ο κατάλογος, ο οποίος είναι περιγραφικός και όχι πλήρης, περιλαμβάνει ορισμένα είδη μέτρων, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού Urban, καθώς και στα πρότυπα πειραματικά έργα Urban που χρηματοδοτήθηκαν δυνάμει του άρθρου 10 του κανονισμού (ΕΚ) 208/93 του συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1993 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 4256/88 για διατάξεις εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2052/88 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προσανατολισμού και εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ) τμήμα Προσανατολισμού(2).

14. Κάθε πρόγραμμα πρέπει επίσης να προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση των γνώσεων και την ανταλλαγή και διάδοση εμπειριών και ορθών πρακτικών, για την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση αστικών περιοχών και την αειφόρο αστική ανάπτυξη.

15. Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο συντονισμός και ο εμπλουτισμός της εν λόγω διαδικασίας μέσω της ανάπτυξης ενός μηχανισμού που θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την καθιέρωση της καινοτομίς και της ορθής πρακτικής, δομημένες ανταλλαγές εμπειριών, έλεγχο και αξιολόγηση (συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων για την ποσοτικοποίηση και τη χρήση ενδεδειγμένων δεικτών) και τα διδάγματα που προκύπτουν από τρέχοντα αστικά πρότυπα πειραματικά έργα, τον αστικό έλεγχο, την προώθηση της ένταξης των βασικών προγραμμάτων στο πλαίσιο των στόχων 1 και 2, την εκτίμηση των επιπτώσεων άλλων κοινοτικών πολιτικών στον αστικό χώρο, κ. λπ. Για περαιτέρω ανταλλαγές εμπειριών και ορθής πρακτικής μέσω τεχνικών μέτρων βοήθειας και ιδίως με τη διασύνδεση μέσω δικτύου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποσό 15 εκατ. ευρώ (βλέπε σημείο 32).

III. Κατάρτιση, παρουσίαση και έγκριση των προγραμμάτων

16. Με βάση την ενδεικτική χρηματοδοτική κατανομή ανά κράτος μέλος, ένα ελάχιστο επίπεδο δαπάνης ανά κάτοικο και έναν ενδεικτικό αριθμό αστικών περιοχών ανά κράτος, που καθορίζονται από την Επιτροπή (βλέπε κεφάλαιο V), τα κράτη μέλη εντοπίζουν τις περιοχές και κατανέμουν τη χρηματοδότηση ανά περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που καθορίζονται στο σημείο 11.

Θα επιλέγονται στρατηγικές με βάση την ποιότητά τους, τον κανοντόμο χαρακτήρα τους και τη δυνατότητα επίδειξης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του υφιστάμενου δυναμικού για μεγαλύτερη αειφορία στον αστικό χώρο και καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην επιλογή θα λαμβάνεται υπόψη το δυναμικό τους να καταστούν πρωτοπόρα προγράμματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να διευκολύνουν τη διάδοση ορθών πρακτικών σε κάθε κράτος μέλος καθώς και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

17. Τα προγράμματα κοινοτικής πρωτοβουλίας πρέπει να καταρτίζονται σύμφωνα με τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις διαδικασίες που ορίζονται στα σημεία 7 έως 14, από τις τοπικές αρχές που είναι αρμόδιες για τις επιλέξιμες περιοχές και, εφόσον παρίσταται ανάγκη, στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης με τις περιφερειακές και εθνικές αρχές, ανάλογα με τη θεσμική δομή που υπάρχει σε κάθε κράτος μέλος.

Κάθε πρόγραμμα θα επικεντρώνεται σε μια αστική περιοχή που επιδεικνύει υψηλό βαθμό ομοιογένειας ως προς τα λειτουργικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της και το είδος των προβλημάτων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αιτιολογούνται δεόντως, θα μπορούσε να επικεντρώνεται η δράση, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, σε περισσότερες της μιας αστικές περιοχές (η κάθε μια με πληθυσμό τουλάχιστον 10000 κατοίκους) που εντάσσονται στην ίδια γεωγραφική ζώνη.

18. Τα προγράμματα έχουν ανάλογο περιεχόμενο με εκείνο των ενιαίων εγγράφων προγραμματισμού που περιγράφονται στο άρθρο 19 παράγραφος 3 του γενικού κανονισμού, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και περιστάσεις που αφορούν την οικονομική και κοινωνική αναζωγόνηση αστικών περιοχών και περιλαμβάνουν:

- Εκ των προτέρων αξιολόγηση, όπως περιγράφεται στο άρθρο 41 παράγραφος 2, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και τις αναμενόμενες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην δυνατότητα παροχής ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες.

- Περιγραφή της διαδικασίας προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για διαβουλεύσεις με τους εταίρους.

- Παρουσίαση της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της αστικής περιοχής που καλύπτεται από το πρόγραμμα, η οποία θα περιλαμβάνει: τις προτεραιότητες, τους ειδικούς στόχους (εν δυνατόν ποσοτικοποιημένους) και ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η στρατηγική αυτή και οι εν λόγω προτεραιότητες θα συμβάλλουν στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και του τρόπου με τον αποίο έχουν ληφθεί υπόψη οι ενδεικτικοί προσανατολισμοί που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του γενικού κανονισμού.

- Συνοπτική περιγραφή των μέτρων που προβλέπονται για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που απαιτούνται για τον έλεγχο της συμφωνίας με τα καθεστώτα ενίσχυσης στο πλαίσιο του άρθρου 87 της συνθήκης. Φύση των μέτρων που απαιτούνται για την προετοιμασία, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινοτικής πρωτοβουλίας και τα κριτήρια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό του χαρακτήρα ή της σπουδαιότητας των ενεργειών για τις αστικές περιοχές.

- Ενδεικτικό χρηματοδοτικό σχέδιο, στο οποίο θα διευκρινίζεται, για κάθε προτεραιότητα και κάθε έτος, σύμφωνα με τα άρθρο 28 και 29 του γενικού κανονισμού, η προβλεπόμενη χρηματοδοτική κατανομή της συνδορμής του ΕΤΠΑ και, ενδεχομένως, της ΕΤΕ, καθώς και το συνολικό ποσό της επιλέξιμης δημόσιας ή ισοδύναμης χρηματοδότησης και το ποσό της αναμενόμενης ιδιωτικής χρηματοδότησης όσον αφορά την εν λόγω συνδρομή. Η συνολική ετήσια προβλεπόμενη συμμετοχή του ΕΤΠΑ πρέπει να συμβιβάζεται με τις σχετικές χρηματοδοτικές προοπτικές.

- Της διατάξεις εφαρμογής του προγράμματος κοινοτικής πρωτοβουλίας, οι οποίες περιλαμβάνουν

- Την ονομασία των αρχών και των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ιδίως:

- μια διαχειριστική αρχή κατά την έννοια του άρθρου 9 στοιχείο (ιδ) του γενικού κανονισμού, που θα είναι αρμόδια για τη διαχείριση του προγράμματος κοινοτικής πρωτοβουλίας·

- έναν φορέα (στην περίπτωση που είναι διαφορετικός από την αρχή διαχείρισης), ο οποίος θα δρα ως αρχή πληρωμής κατά την έννοια του άρθρο 9 στοιχείο (ιστ) και του άρθρου 32 του γενικού ανονισμού·

- μια επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την έννοια του άρθρου 35 του γενικού κανονισμού (βλέπε σημείο 22), και, εφόσον παρίσταται ανάγκη, μια επιτροπή καθοδήγησης (βλέπε σημείο 23)·

- περιγραφή των ρυθμίσεων για τη διαχείριση του προγράμματος κοινοτικής πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών για την προκήρυξη της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων και για την επιλογή των ενεργειών και τον ρόλο των επιτροπών καθοδήγησης, εφόσον παρίσταται ανάγκη·

- περιγραφή των συστημάτων παρακολούθησης και αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της επιτροπής καθοδήγησης και των σχετικών συνδεδεμένων εταίρων στα διάφορα στάδια του κύκλου προγραμματισμού·

- ορισμό ενός συστήματος χρηματοδοτικής διαχείρισης, που θα επιτρέψει τη μεταβίβαση της εν λόγω χρηματοδότησης στους τελικούς δικαιούχους με ταχύτητα και διαφάνεια·

- παρουσίαση των ειδικών ρυθμίσεων και διαδικασιών για τον έλεγχο του προγράμματος κοινοτικής πρωτοβουλίας, με διευκρίνιση των διαφόρων αρμοδιοτήτων που αφορούν τη χρηματοδότηση και το δημοσιονομικό έλεγχο, σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 39.

- Στοιχεία σχετικά με τους απαιτούμενους πόρους για την προετοιμασία, τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ενίσχυσης.

19. Από τη στιγμή που έχουν καταρτιστεί τα προγράμματα, υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις αρχές που ορίζονται από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

Όταν η Επιτροπή εγκρίνει κάθε πρόγραμμα, χορηγεί τη συνδρομή το ΕΤΠΑ. Η Επιτροπή δύναται επίσης, σε συμφωνία με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, να παρέχει συνολική επιχορήγηση για το σύνολο ή τμήμα του προγράμματος.

20. Κάθε πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας πρέπει να συνοδεύεται από συμπληρωματικό προγραμματισμό όπως ορίζεται στο άρθρο 9, στοιχείο (ιγ) και περιγράφεται στο άρθρο 18 παράγραφος 3 του γενικού κανονισμού, με εξαίρεση την περίπτωση που ολόκληρο το πρόγραμμα αποτελεί το αντικείμενο συνολικής επιχορήγησης.

21. Ο εν λόγω συμπληρωματικός προγραμματισμός πρέπει να αποστέλλεται στην Επιτροπή το αργότερο εντός τριών μηνών μετά από την απόφαση έγκρισης του προγράμματος κοινοτικής πρωτοβουλίας. Κατά την κατάρτιση του συμπληρωματικού προγραμματισμού πρέπει να ακολουθούνται οι ίδιοι κανόνες σχετικά με τη συνεργασία και την εταιρική σχέση, όπως εκείνοι που εφαρμόζονται για τον πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας.

IV. Παρακολούθηση, εφαρμογή και εξιολόγηση της ενίσχυσης

22. Η παρακολούθηση του προγράμματος εξασφαλίζεται από την επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος σύμφωνα με το άρθρο 35 του γενικού κανονισμού. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και οι αρμοδιότητές της περιλαμβάνουν ειδικότερα την έγκριση του προαναφερθέντος συμπληρωματικού προγράμματος, επακόλουθες τροποποιήσεις του προγράμματος ή του συμπληρωματικού προγράμματος, την παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος ως συνόλου και την έγκριση των όρων που περιλαμβάνουν οι προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων. Η επιτροπή παρακολούθησης αποτελείται από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και, ενδεχομένως, εκπροσώπους των περιφερειακών και εθνικών αρχών και, ενδεχομένως, εκπροσώπους των περιφερειακών και εθνικών αρχών τις οποίες αφορά το πρόγραμμα. Είναι επιθυμητή η συμμετοχή των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του περιβαλλοντικού τομέα, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρο 8 του γενικού κανονισμού. Στις εργασίες, της επιτροπής παρακολούθησης δύνανται να συμμετέχουν με συμβουλευτικό ρόλο, ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής και, ενδεχομένως, της ΕΤΕ.

23. Στην περίπτωση που ένα πρόγραμμα καλύπτει περισσότερες από μία αστική περιοχή, η επιλογή των ενεργειών και η παρακολούθηση της υλοποίησής τους θα διασφαλίζεται από μία επιτροπή καθοδήγησης για τις δραστηριότητες σε κάθε περιοχή. Οι κανόνες συνεργασίας και εταιρικής σχέσης, οι οποίοι διέπουν την εν λόγω επιτροπή, θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που διέπουν την επιτροπή παρακολούθησης. Δύναται να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής με την ιδιότητα του παρατηρητή. Εφόσον ένα πρόγραμμα καλύπτει μόνο μία αστική περιοχή, το έργο της επιτροπής καθοδήγησης μπορεί να το αναλάβει η επιτροπή παρακολούθησης η οποία ενεργεί ως επιτροπή καθοδήγησης.

24. Η διαχειριστική αρχή θα έχει τις αρμοδιότητες που καθορίζονται στο άρθρο 34 του γενικού κανονισμού, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης της προετοιμασίας των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν από την επιτροπή παρακολούθησης και, ενδεχομένως, την επιτροπή καθοδήγησης. Ειδικότερα, κάνει δεκτή, εξετάζει και αναλαμβάνει προκαταρκτική αξιολόγηση των ενεργειών που προτείνονται για χρηματοδότηση ή συντονίζει αυτές τις εργασίες. Διασφαλίζει επίσης τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των αρχών ή των φορέων που έχουν ενδεχομένως οριστεί για την εφαρμογή των διαφόρων μέτρων.

25. Η συμμετοχή του ΕΤΠΑ καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό της αρχής πληρωμής ή της διαχειριστικής αρχής που ενεργεί ως αρχή πληρωμής. Με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την επιτροπή παρακολούθησης και, ενδεχομένως, την επιτροπή καθοδήγησης, η εν λόγω συνδρομή καταβάλλεται στη συνέχεια από την αρχή πληρωμής (ή την διαχειριστική αρχή) στις ή τους φορείς που έχουν ενδεχομένως οριστεί για την υλοποίηση των διαφόρων μέτρων, ή στους τελικούς δικαιούχους.

26. Οι διατάξεις του τίτλου III του γενικού κανονισμού που αφορούν τη χρηματοδοτική συμμετοχή και τη δημοσιονομική διαχείριση των Ταμείων), καθώς και οι διατάξεις που αφορούν την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και το δημοσιονομικό έλεγχο, εφαρμόζονται για τα προγράμματα κοινοτικής πρωτοβουλίας. Κατά τον προσδιορισμό των δεικτών τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 36 του εν λόγω κανονισμού, η διαχειριστική επιτροπή και η επιτροπή παρακολούθησης λαμβάνουν υπόψη την ενδεικτική μεθοδολογία και παραδείγματα που δημοσιεύονται από την Επιτροπή. Σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 4 του ιδίου κανονισμού, τα προγράμματα κοινοτικής πρωτοβουλίας δύνανται, μετά από την ενδιάμεση αξιολόγηση που αναφέρεται στο άρθρο 42, να αναθεωρούνται με πρωτοβουλία των κρατών μελών ή με πρωτοβουλία της Επιτροπής μετά από σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων κρατών μελών.

V. Χρηματοδότηση

27. Η κοινοτική πρωτοβουλία Urban II χρηματοδοτείται από κοινού από τα κράτη μέλη και την Κοινότητα.

28. Σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 2 του γενικού κανονισμού, η συνολική συμμετοχή από του ΕΤΠΑ για την πρωτοβουλία Urban II, κατά την περίοδο 2000-2006 καθορίζεται σε 700 εκατ. ευρώ, σε τιμές του 1999. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του εν λόγω κανονισμού, η συμμετοχή του ΕΤΠΑ για κάθε πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας, αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά με ποσοστό 2 % ετησίως μέχρι το 2003 και αποφασίζεται σε τιμές του 2003 για τα έτη 2004 έως 2006. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2003, η Επιτροπή καθορίζει τον συντελεστή τιμαριθμικής αναροσαρμογής που ισχύει για την περίοδο 2004-2006. Με την επιφύλαξη του άρθρου 29 του κανονισμού, η συνδρομή του ΕΤΠΑ δύναται να ανέλθει έως το 75 % του συνολικού κόστους για τις περιφέρειες του στόχου 1 και μέχρι το 50 % για τις λοιπές περιφέρειες.

Η Επιτροπή εγκρίνει την ενδεικτική χρηματοδοτική κατανομή για κάθε κράτος μέλος και καθορίζει έναν ενδεικτικό αριθμό αστικών περιοχών ανά κράτος μέλος, οι οποίες θα καλύπτονται από την πρωτοβουλία (βλέπε παράρτημα II).

Κατανέμοντας το εν λόγω ενδεικτικό ποσό, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το ελάχιστο όριο των συνολικών δαπανών σε κάθε επιλέξιμη περιοχή θα είναι 500 ευρώ/ανά κάτοικο.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει ενδεχόμενες αιτήσεις για αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων που αναφέρονται στο παράρτημα II, με την προϋπόθεση ότι οι αιτήσεις αυτές τηρούν τα προαναφερόμενα όρια των 500 ευρώ/ανά κάτοικο και των 20000 κατοίκων που καθορίζονται στο σημείο 10.

Η ΕΤΕ δύναται επίσης να παρέχει δάνεια.

29. Συμφωνα με το άρθρο 21 του γενικού κανονισμού, το ΕΤΠΑ χρηματοδοτεί τα μέτρα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού που είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του ΕΚΤ και τα μέτρα που αφορούν την αλιεία, ενδεχομένως στο πλαίσιο του ΧΜΠΑ, τα οποία απαιτούνται για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Urban II.

30. Οι κοινοτικές πρωτοβουλίες δύνανται να παρέχουν τεχνική βοήθεια δυνάμει του άρθρου 2 και του άρθρου 20 του γενικού κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων.

31. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων η Επιτροπή δύναται να παρέχει τεχνική βοήθεια για την εκπόνηση, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση προτάσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Urban II. Όσον αφορά αυτό το θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 29 του γενικού κανονισμού, εφαρμόζονται τα συνήθη ποσοστά συγχρηματοδότησης σε κάθε περίπτωση που παρέχεται τεχνική βοήθεια μετά από αίτηση του κράτους μέλους.

Κατ' εξαίρεση, όταν η τεχνική βοήθεια παρέχεται με πρωτοβουλία της επιτροπής, δύναται να χρηματοδοτηθεί με ποσοστό έως 100 %.

32. Για περαιτέρω ανταλλαγές εμπειριών και ορθής πρακτικής, ιδίως μέσω ενεργειών δικτύωσης δεδομένων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως 15 εκατ. ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

Αν τα μέτρα αυτά ζητούνται από τα κράτη μέλη, εφαρμόζονται τα συνήθη ποσοστά συγχρηματοδότησης.

Ωστόσο, αν τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με πρωτοβουλία της Επιτροπής, μπορούν να χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό έως 100 %.

33. Στη χρηματοδότηση σε ποσοστό 100 % που αναλαμβάνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής και εμπίπτει στις δύο κατηγορίες τεχνικής βοήθειας που περιγράφονται στα σημεία 31 και 32 δεν θα λαμβάνεται υπόψη περισσότερο από το 2 % της συνολικής συμμετοχής του ΕΤΠΑ όπως ορίζεται στο σημείο 28.

VI. Προθεσμία

34. Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να επωφεληθούν από την πρωτοβουλία Urban II καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις για προγράμματα κοινοτικής πρωτοβουλίας ή, ενδεχομένως, αιτήσεις συνολικών επιχορηγήσεων για αστικές περιοχές, εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στο παράρτημα II εμφαίνεται ο ενδεικτικός αριθμός προγραμμάτων για κάθε κράτος μέλος. Οι προτάσεις που υποβάλλονται μετά την εν λόγω ημερομηνία δεν λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή.

35. Κάθε αλληλογραφία σχετική με την παρούσα ανακοίνωση πρέπει να απευθύνεται στην ακόλουθη διεύθυνση: Direction Générale chargée de la politique Régionale , Commission européenne , Rue de la Loi/Wetstraat 200 , B - 1049 Bruxelles/Brussel.

Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 2000.

(1) ΕΕ L 161 της 26.6.1999, σ. 1.

(2) ΕΕ L 193 της 31.7.1993, σ. 44.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Όπως προβλέπεται από τον γενικό κανονισμό, όλες οι ενέργειες που χρηματοδοτούνται εν μέρει από το ΕΤΠΑ πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Διαρθρωτικών Ταμείων και να είναι σύμφωνες με τα δελτία επιλεξιμότητας των δαπανών. Θα πρέπει επίσης να ενίναι σύμφωνες με άλλες κοινοτικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τον ανταγωνισμό.

Πολυλειτουργική και οικολογική ανάπλαση των υφισταμένων οικισμών

- Ανάκτηση υποβαθμισμένων εκτάσεων και γαιών που έχουν υποστεί ρύπανση.

- Ανάπλαση δημόσιων χώρων, συμπεριλαμβανομένων των χώρων πρασίνου.

- Ανακαίνιση κτιρίων για τη στέγαση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, κατά τρόπο αειφόρο και οικολογικό.

- Διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Βελτίωση της ασφάλειας και πρόληψη της εγκληματικότητας, συμμετοχή των κατοίκων στην επιτήρηση αστικών περιοχών· βελτίωση του φωτισμού οδών· επιτήρηση με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Οι ιδωτικές περιοχές με αποκλειστική πρόσβαση δεν είναι δυνατόν να τύχουν χρηματοδότησης.

- Κατάρτιση προσωπικού.

Το ΕΤΠΑ δεν δύναται να χρηματοδοτήσει κατοικίες. Εντούτοις, εφόσον η στέγαση των κατοίκων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τυχόν προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων αστικής ανάπτυξης, πρέπει να απαδεικνύεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων ότι οι εθνικές ή/και οι τοπικές αρχές έχουν καταβάλει, εκτός από το συνολικό ποσό που είναι επιλέξιμο στο πλαίσιο του προγράμματος Urban II, τις δέουσες επιχορηγήσεις για τη βελτίωση κατοικιών. Στα προγράμματα πρέπει επίσης να επεξηγείται ο τρόπος με τον οποίο η σχετική με τις κατοικίες ενέργεια είναι συνεκτική με τις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ.

Συμφωνία για την ανάληψη επιχειρηματικών δρστηριοτήτων και την απασχόληση

- Στήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, του εμπορίου, των συνεταιρισμών, των ταμείων αλληλοβοηθείας και των υπηρεσιών για τις ΜΜΕ· δημιουργία επιχειρηματικών κέντρων, εγκαταστάσεων για τη μεταφορά τεχνολογίας.

- Δημιουργία εταιρικών σχέσεων δημοσίου/ιδιωτικού τομέα, ιδίως για την διαχείριση ολοκληρωμένων προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης και για την προώθηση "οικολογικών δραστηριοτήτων".

- Δημιουργία μιας ένωσης συμβούλων για θέματα διαχείρισης και εμπορικής προώθησης· εξατομικευμένη παροχή συμβουλών σε επιχειρηματίες και σε άτομα που ξεκινούν μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Επιμόρφωση στον τομέα των νέων τεχνολογιών, π.χ. παραγωγή με τη βοήθεια υπολογιστή για εμπορικές και/ή "οικολογικές" τεχνολογίες.

- Στήριξη έργων έντασης εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

- Πρόβλεψη εγκαταστάσεων για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες καθώς και για αναψυχή, εφόσον συμβάλλουν στη δημιουργία σταθερών θέσεων απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή.

- Διατήρηση και διάδοση πολιτιστικών στοιχείων.

- Πρόβλεψη εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών.

- Πρόβλεψη εναλλακτικών μορφών πρόνοιας και άλλων υπηρεσιών, ιδίως για ηλικιωμένους και παιδιά.

- Παροχή συμβουλών για την ασφάλεια και την προστασία έναντι της εγκληματικότητας.

Ένταξη ατόμων που πλήττονται από τον αποκλεισμό και εύκολη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες

- Εξατομικευμένη παροχή συμβουλών, προγράμματα κατάρτισης και εκμάθησης γλωσσών, προσαρμοσμέναι ιδίως στις συγκεκριμένες ανάγκες μειονοτήτων.

- Κινητές μονάδες για την παροχή συμβουλών σε θέματα αποσχόλησης και κατάρτισης.

- Προγράμματα επαγγελματικής εμπειρίας για τοπικά έργα ανάπλασης.

- Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας· κέντρα θεραπείας τοξικομανών.

- Επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας (συμπεριλαμβανομένων των κέντρων θεραπείας τοξικομανών) σε κατάλληλη κλίμακα για την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση.

- Προώθηση ολοκληρωμένων και εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με στόχο την επανένταξη μειονεκτούντων και περιθωριοποιημένων ατόμων.

- Συνδέσεις δημόσιων μεταφορών με περιοχές συγκεντρωμένης απασχόλησης και κατάρτιση εντός της περιοχής.

Ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιας μεταφοράς και επικοινωνίες

- Αναδιοργάνωση του συστήματος μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης διοδίων, δημιουργία περιοχών χωρίς οχήματα, πρωτοποριακά συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας, χώροι στάθμευσης και διάδρομοι οχημάτων.

- Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος δημόσιων μεταφορών.

- Βελτίωση της ασφάλειας στις δημόσιες μεταφορές.

- Υπηρεσίες τηλεματικής για ταξιδιωτικές πληροφορίες, κρατήσεις και πληρωμές ταξιδιών.

- Ενεργειακώς αποδοτικά οχήματα δημόσιων μεταφορών.

- Ασφαλή και ενδιαφέροντα μονοπάτια για πεζούς και ποδήλατα· δρόμοι προσίνου.

- Κατάρτιση προσωπικού.

Ελαχιστοποίηση και επεξεργασία λυμάτων· αποτελεσματική διαχείριση του ύδατος και μείωση του θορύβου· μείωση της κατανάλωσης υδρογονανθράκων

- Προώθηση της ελαχιστοποίησης των αποβλήτων, πλήρης ανακύκλωση, επιλεκτική συλλογή και επεξεργασία.

- Έλεγχος της ποιότητας της ατμόσφαιρας και μείωση του θορύβου (σχέδια τοπικής δράσης).

- Ενέργειες για τη μείωση της κατανάλωσης του ύδατος και για την προώθηση της χρησιμοποίησης όμβριων υδάτων και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων.

- Προώθηση της αποδοτικότητας της ενέργειας και μείωση της κατανάλωσης.

- Προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

- Κατάρτιση στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας.

Ανάπτυξη του δυναμικού των τεχνολογιών για την κοινωνία των πληροφοριών

- Κατάρτιση και εγκατάσταση συστημάτων τηλεργασίας και χρησιμοποίηση του δικτύου Ίντερνετ και άλλων εφαρμογών της τηλεματικής.

- Προώθηση της αποτελεσματικής πρόσβασης και χρήσης τηλεματικών υπηρεσιών για τους πολίτες.

- Συστήματα ενημέρωσης για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τις ευκαιρίες στον τομέα αποσχόλησης.

- Στήριξη της χρησιμοποίησης τεχνολογιών ενημέρωσης και επικοινωνίας για την επιμόρφωση, την δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας, την εκπαίδευση και πολιτιστικά θέματα.

- Ανάπτυξη υπηρεσιών δημόσιου ενδιαφέροντος, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της περιβαλλοντικής ενημέρωσης, της στήριξης των ΜΜΕ, ιδίως όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις εκ του σύνεγγυς υπηρεσίες.

- Στήριξη των τοπικών αρχών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, βάσει της κτηθείσας πείρας, σε επίπεδο πόλεως, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Βελτίωση των διοικητικών υπηρεσιών

- Μελέτες και εκθέσεις εμπειρογνωμόνων για την αναδιοργάνωση και τη βελτίωση δημοσίων υπηρεσιών.

- Προώθηση νέων και σύγχρονων δομών αστικής διαχείρισης· επιμόρφωση προσωπικού.

- Θέσπιση δεικτών αειφορίας σε τοπική κλίμακα, επανεξέταση της χρησιμοποίησής τους και πιθανές βελτιώσεις.

- Ενημερωτικές εκστρατείες (επίσης για τη μείωση των αποτρεπτικών παρανέσεων), μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα του περιβάλλοντος και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

- Ανταλλαγές εμπειριών και ορθών πρακτικών και ανάπτυξη της βάσης δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ορθές πρακτικές στον τομέα της αστικής διαχείρισης και της αειφορίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>