31971L0347

Οδηγία 71/347/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 1971 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των σχετικών με τις μετρήσεις της μάζας εκατολίτρου των δημητριακών

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 239 της 25/10/1971 σ. 0001 - 0008
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 2 σ. 0075
Δανική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1971(III) σ. 0757
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 2 σ. 0075
Αγγλική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1971(III) σ. 0852
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 1 σ. 0214
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 2 σ. 0091
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 2 σ. 0091


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Οκτωβρίου 1971 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των σχετικών με τις μετρήσεις της μάζας εκατολίτρου των δημητριακών

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Εκτιμώντας:

ότι τα όργανα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα Κράτη μέλη για τη μέτρηση της μάζας εκατολίτρου των δημητριακών είναι διαφορετικά και έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της κοινής αγοράς- ότι μία προσέγγιση των νομοθεσιών στον τομέα αυτόν πρέπει να διευκολύνει τις συναλλαγές όχι μόνον των δημητριακών, αλλά επίσης και των οργάνων μετρήσεως-

ότι με αυτόν το σκοπό πρέπει να ορισθεί ένα ειδικό χαρακτηριστικό ονομαζόμενο "μάζα εκατολίτρου ΕΟΚ" και να καθορισθούν οι τεχνικές προδιαγραφές, τις οποίες πρέπει να πληρούν τα πρότυπα όργανα με τη βοήθεια των οποίων προσδιορίζεται η τιμή αυτή αναφοράς-

ότι τα όργανα μετρήσεως που έχουν μια ακρίβεια, προσδιορισμένη σε σχέση με εκείνη των προτύπων οργάνων, και που απετέλεσαν το αντικείμενο ελέγχων που προβλέπονται στην οδηγία του Συμβουλίου της 26 Ιουλίου 1971 περί προσεγγίσεως των νομoθεσιών των Κρατών μελών σχετικά με τις κοινές διατάξεις στα όργανα μετρήσεων και τις μεθόδους μετρολογικού ελέγχου(3), προσφέρουν επαρκείς εγγυήσεις για να χρησιμοποιούνται νόμιμα σε όλα τα Κράτη μέλη- ότι ως εκ τούτου, τα όργανα αυτά πρέπει να γίνουν εμπορεύσιμα σε όλη την Κοινότητα-

ότι πρέπει να απαγορευθούν στο εμπόριο μεταξύ των Κρατών μελών οι μετρήσεις της μάζας εκατολίτρου των δημητριακών βάσει των διαφόρων διατάξεων ή εθίμων που εφαρμόζονται τώρα μέσα στην Κοινότητα- ότι η αποκλειστική και υποχρεωτική χρήση μιας μάζας εκατολίτρου ΕΟΚ, κοινής σε όλα τα Κράτη μέλη, θα προλαμβάνει αποτελεσματικά κάθε αμφισβήτηση στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές για τον τρόπο αυτόν μετρήσεως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η παρούσα οδηγία αφορά:

α) τον ορισμό του χαρακτηριστικού των δημητριακών, ονoμαζομένου "μάζα εκατολίτρου ΕΟΚ" (EEG natuurgewicht, EWG - Schuettdichte Peso ettolitrico CEE)-

β) τις προδιαγραφές της τεχνικής πραγματοποιήσεως και χρήσεως του προτύπου οργάνου αναφοράς που χρησιμοποιείται στον ορισμό της μάζας εκατολίτρου ΕΟΚ-

γ) τους όρους που πρέπει να πληρούν τα όργανα εργασίας τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της μάζας εκατολίτρου ΕΟΚ.

Άρθρο 2

1. Η μάζα εκατολίτρου ΕΟΚ είναι η σχέση της μάζας, εκφραζομένης σε χιλιόγραμμα, προς τον όγκο, εκφραζόμενο σε εκατόλιτρα, όπως αυτή λαμβάνεται για ένα οποιοδήποτε δημητριακό, όταν η μέτρηση γίνεται με ένα όργανο και βάσει μιας μεθόδου που συμφωνούν με την παρούσα οδηγία.

2. Ονομάζεται "μάζα αναφοράς" η μάζα εκατολίτρου ΕΟΚ που ευρίσκεται όταν η μέτρηση γίνεται με ένα πρότυπο όργανο, κοινoτικό ή εθνικό, κατασκευασμένο και χρησιμοποιούμενο συμφώνως προς τα κεφάλαια I και II του παραρτήματος I.

3. Η μάζα εκατολίτρου ΕΟΚ αναφοράς εκφράζεται σε χιλιόγραμμα ανά εκατόλιτρο με δύο δεκαδικά.

Άρθρο 3

1. Το πρότυπο κοινοτικό όργανο είναι κατατεθειμένο στην υπηρεσία μετρολογίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Κάθε δέκα χρόνια, τουλάχιστο, τα εθνικά πρότυπα όργανα ελέγχονται και προσαρμόζονται σύμφωνα με το παράρτημα I, σε σύγκριση με το πρότυπο κοινοτικό όργανο, με τη βοήθεια ενός φορητού προτύπου οργάνου του αυτού τύπου.

2. Φορητό πρότυπο όργανο είναι ένα όργανο το οποίο δεν φέρει διάταξη ζυγίσεως, του οποίου όμως όλα τα άλλα χαρακτηριστικά είναι όμοια με εκείνα των προτύπων κοινοτικών ή εθνικών οργάνων.

Άρθρο 4

1. Η ονομασία μάζα εκατολίτρου ΕΟΚ δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο, παρά μόνο για το χαρακτηρισμό δημητριακών που μετρήθηκαν με όργανα που πληρούν τις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας.

2. Για το εμπόριο δημητριακών μεταξύ των Κρατών μελών, το χαρακτηριστικό που προσδιορίζεται με την ονομασία μάζα εκατολίτρου δεν μπορεί να είναι παρά η μάζα εκατολίτρου δεν μπορεί να είναι παρά η μάζα εκτολίτρου ΕΟΚ όπως αυτή ορίζεται παραπάνω.

Άρθρο 5

Τα όργανα μετρήσεως που χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν στο εμπόριο τη μάζα εκατολίτρου ΕΟΚ των δημητριακών είναι εκείνα που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του παραρτήματος II.

Υπόκεινται σε έγκριση προτύπου ΕΟΚ και στον αρχικό έλεγχο ΕΟΚ.

Κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο πιστοποιητικό εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ.

Είναι εφοδιασμένα με τα σήματα ΕΟΚ.

Άρθρο 6

Τα Κράτη μέλη δεν μπορούν να αρνηθούν, να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τη διάθεση στην αγορά και χρησιμοποίηση οργάνων μετρήσεως, που χρησιμεύουν για τον προσδιορισμό της μάζας εκατόλιτρου ΕΟΚ, και τα οποία είναι εφοδιασμένα με το σήμα εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ καιμε το σήμα αρχικού ελέγχου ΕΟΚ.

Άρθρο 7

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός δεκαοκτώ μηνών από τη κοινοποίησή της και ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 8

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στο Λουξεμβούργο, στις 12 Οκτωβρίου 1971.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

I. VIGLIANESI

(1) ΕΕ αριθ. Α 63 της 28. 5. 1969, σ.27.

(2) ΕΕ αριθ. Α 4 της 14. 1. 1969, σ.4.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 202 της 6. 9. 1971, σ.1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΕΚΑΤΟΛΙΤΡΟΥ ΕΟΚ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ I. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

1. Τα πρότυπα όργανα αποτελούνται από το μετρητή χωρητικότητος, τη διάταξη γεμίσματος, τη διάταξη αποξέσεως, τη διάταξη ζυγίσματος και το δοχείο γεμίσματος.

Τα όργανα είναι μεγάλης αντοχής και προσεκτικά κατασκευασμένα σε όλα τους τα εξαρτήματα. Όλες οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα δημητριακά λείες και κατασκευασμένες από ένα μέταλλο πρακτικώς αναλλοίωτο (π.χ. ορείχαλκος, ατσάλι ανοξείδωτο) και αρκετά παχύ, για να μη μπορεί να αλλάξει πρακτικώς σχήμα στις κανονικές συνθήκες χρήσεως.

2. Μετρητής χωρητικότητας

2.1. Ο μετρητής χωρητικότητας έχει σχήμα ενός ορθίου κυκλικού κυλίνδρου, του οποίου το επάνω άκρο είναι εσμυρισμένο ακολουθώντας ένα επίπεδο κάθετο στον άξονά του.

2.2. Κατά το γέμισμα, ο μετρητής χωρητικότητας βρίσκεται πάντοτε στην ίδια θέση κάτω από τη διάταξη γεμίσματος.

2.3. Επάνω από το μετρητή χωρητικότητας, που βρίσκεται σε θέση γεμίσματος, προσαρμόζεται ένας κρίκος γεμίσματος, ο οποίος έχει τον ίδιο άξονα και την ίδια εσωτερική διάμετρο όπως ο μετρητής χωρητικότητας. Το μαχαίρι αποξέσεως κινείται μεταξύ των δύο μερών σε μικρή απόσταση από αυτά, χωρίς να τα αγγίζει.

3. Διάταξη γεμίσματος

3.1. Η διάταξη γεμίσματος αποτελείται από τη χοάνη γεμίσματος, που είναι εφοδιασμένη με ένα διακόπτη και με μία διάταξη ρυθμίσεως.

3.2. Η χοάνη γεμίσματος έχει το σχήμα κολούρου κώνου, στον οποίο, στο άνω μέρος, προσαρμόζεται ένα κυλινδρικό τμήμα, και στο κάτω μέρος ένας κωνικός σωληνίσκος ρυθμίσεως της ροής εφοδιασμένος με διακόπτη.

3.3. Η χοάνη γεμίσματος τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε σε θέση γεμίσματος, ο άξονάς της να είναι κατακόρυφος και να συμπίπτει με τον άξονα του μετρητού χωρητικότητας.

3.4. Η διάταξη ρυθμίσεως έχει ένα σχήμα καλώς προσδιορισμένο. Φθάνει μέχρι τον σωληνίσκο ρυθμίσεως ροής και η θέση της κανονίζεται κατά την κατακόρυφη έννοια. Ο άξονάς της συμπίπτει με εκείνον της χοάνης γεμίσματος.

4. Διάταξη αποξέσεως

4.1. Η διάταξη αποξέσεως, αποτελείται από το μαχαίρι αποξέσεως, τη διάταξη κατευθύνσεως και τη διάταξη έλξεως.

4.2. Το μαχαίρι αποξέσεως είναι επίπεδο, οριζόντιο και δεν παραμορφώνεται κατά τη διάρκεια της χρήσεως.

4.3. Η διάταξη κατευθύνσεως υποχρεώνει το μαχαίρι αποξέσεως να κινείται μεταξύ του κάτω χείλους του κρίκου και του άνω χείλους του μετρητή χωρητικότητας.

4.4. Με τη διάταξη έλξεως, το μαχαίρι αποξέσεως μετακινείται με συνεχή κίνηση δια μέσου του δημητριακού.

4.5. Μετά το γέμισμα και το ζύγισμα του μετρητή χωρητικότητας, το δημητριακό που βρίσκεται σε περίσσεια πάνω στο μαχαίρι, μέσα στον κρίκο, συγκεντρώνεται σε ένα δοχείο συλλογής.

5. Διάταξη ζυγίσεως

5.1. Ο μετρητής χωρητικότητας, πλήρης δημητριακών, ζυγίζεται με τη βοήθεια ζυγού ίσων βραχιόνων ικανότητας ζυγίσεως 50 κιλών.

5.2. Η μάζα του δίσκου υποδοχής σταθμών του ζυγού ισορροπεί τη μάζα του μετρητού χωρητικότητας, όταν είναι άδειος.

6. Διάταξη συναρμολογήσεως

6.1. Τα διάφορα τεμάχια του οργάνου, εκτός του μετρητή χωρητικότητας και του ζυγού, προσαρμόζονται σε ένα πλαίσιο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το άνω χείλος του μετρητή χωρητικότητας σε θέση γεμίσματος, να βρίσκεται σε οριζόντια θέση.

6.2. Το σαμάρι του οργάνου είναι εφοδιασμένο με ένα νήμα της στάθμης μήκους 500 mm ή με ένα αλφάδι. Οι διατάξεις αυτές βρίσκονται μεταξύ των σημείων ευθυγραμμίσεως, όταν το άνω χείλος του μετρητή χωρητικότητας σε θέση γεμίσματος βρίσκεται σε οριζόντια θέση.

7. Διαστάσεις των διαφόρων τεμαχίων

"" ID="1">Μετρητής χωρητικότητας" ID="1">Εσωτερική διάμετρος> ID="2">295 mm +- 1 mm"> ID="1">Όγκος> ID="2">20 L +- 0,01 L"> ID="1">Απόσταση μεταξύ της εσωτερικής επιφανείας του πυθμένος του μετρητού και του κάτω χείλους του κωνικού σωληνίσκου της χοάνης γεμίσματος> ID="2">500 mm +- 2 mm"> ID="1">Απόσταση μεταξύ του μαχαιριού αποξέσεως και του χείλους του μετρητή χωρητικότητας> ID="2">0,5 mm +- 0,2 mm"" ID="1">Κρίκος γεμίσματος" ID="1">Εσωτερική διάμετρος> ID="2">295 mm +- 1 mm"" ID="1">Χοάνη γεμίσματος" ID="1">Μήκος άξονος του κυλινδρικού άνω μέρους> ID="2">120 mm +- 2 mm"> ID="1">Μήκος άξονος του κωνικού μέρους> ID="2">240 mm +- 1 mm"> ID="1">Μήκος άξονος του κωνικού σωληνίσκου> ID="2">80 mm +- 0,5 mm"> ID="1">Ολικό μήκος του άξονος της χοάνης> ID="2">440 mm +- 3 mm"> ID="1">Εσωτερική διάμετρος του κυλινδρικού άνω μέρους> ID="2">390 mm +- 1 mm"> ID="1">Εσωτερική διάμετρος του κωνικού σωληνίσκου στο άνω μέρος (g)> ID="2">84,5 mm +- 0,5 mm"> ID="1">στο κάτω μέρος (g)> ID="2">86,5 mm +- 0,5 mm"> ID="1">Διαφορά g g> ID="2">2 mm +- 0,5 mm"" ID="1">Διάταξη ρυθμίσεως" ID="1">Διάμετρος του στελέχους> ID="2">11 mm +- 0,2 mm"> ID="1">Ακτίνα περιλαιμίου> ID="2">16 mm +- 0,5 mm"> ID="1">Ύψος του κυλινδρικού μέρους> ID="2">5 mm +- 0,5 mm"> ID="1">Διάμετρος του κυλινδρικού μέρους> ID="2">33 mm +- 0,2 mm"" ID="1">Διάταξη αποξέσεως" ID="1">Βάρος σταθμών έλξεως> ID="2">5 kg +- 0,1 kg"" ID="1">Δοχείο γεμίσματος" ID="1">Όγκος μέχρι το χείλος> ID="2">24 L +- 0,1 L""

8. Εικόνα

Το πρότυπο όργανο παρουσιάζεται στη συνημμένη εικόνα.

II. ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

Το δημητριακό που αποτελεί αντικείμενο μετρήσεως είναι απαλλαγμένο ακαθαρσιών και έχει περίπου τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος όπου γίνονται οι μετρήσεις. Στεγνώνεται στον αέρα, δήλαδή βρίσκεται σε υγροσκοπική ισορροπία με τον αέρα του τόπου της μετρήσεως. Για το σκοπό αυτόν απλώνεται σε λεπτό στρώμα και αφήνεται απλωμένο περίπου 10 ώρες πριν από τη μετάγγιση. Η σχετική υγρασία του αέρα του τόπου όπου γίνονται οι μετρήσεις δεν πρέπει να περνάει το 60 %.

Η μάζα εκατολίτρου εξαρτάται από την ποσότητα που χρησιμοποιείται και τον τρόπο μεταγγίσεως του δημητριακού στη χοάνη γεμίσματος. Γι'αυτό πρέπει να ακολουθείται ο κατωτέρω τρόπος εργασίας:

Τοποθετείται ο μετρητής χωρητικότητας 1 (βλ. συνημμένη εικόνα) σε θέση γεμίσματος, κατά τρόπο που ο άξονας αυτού να συμπίπτει με τον άξονα του κρίκου γεμίσματος 2 και της χοάνης γεμίσματος 3, μετακινείται η λαβή 15 με σκοπό τη στερέωση του μετρητού στο μέσον του τριγώνου ακινητοποιήσεως 16. Με τη βοήθεια της λαβής 12, βιδώνεται το μαχαίρι αποξέσεως 9, αφού προηγουμένως τοποθετηθεί στη θέση εκκινήσεως. Με τη βοήθεια των κοχλιών 19 στερεώνεται το πλαίσιο 20 κατά τρόπο ώστε το άνω χείλος του μετρητή χωρητικότητας 1 να βρίσκεται πάντοτε σε οριζόντια θέση κατά το γέμισμα.

Εισάγονται περίπου 24 λίτρα δημητριακών στο δοχείο γεμίσματος (δεν παριστάνεται) και μεταγγίζεται αυτή η ποσότητα στη χοάνη γεμίσματος 3, αφού εξασφαλισθεί ότι ο διακόπτης 4 του κωνικού σωληνίσκου ρυθμίσεως ροής 8 είναι σε θέση κλεισίματος. Μετακινείται μετά ο σύρτης 5, για να ανοίξει ο διακόπτης 4, του οποίου η ακινητοποίηση σε θέση ανοίγματος ασφαλίζεται από το διακόπτη 6 και επιτρέπει τη ροή του δημητριακού στο μετρητή χωρητικότητας 1, που είναι τοποθετημένος στο καρότσι 14. Η ροή αυτή προστατεύεται από τις εξωτερικές επιδράσεις με τον προφυλακτήρα 2 α. Από την πλευρά της, η βάση 14 α εμποδίζει την παραμόρφωση των γραμμών, στις οποίες μετακινείται το καρότσι 14.

Το περίσσευμα των 4 λίτρων περίπου δημητριακών, που εισήχθησαν στη χοάνη 3, με σκοπό να εξασφαλισθεί το κανονικό γέμισμα του μετρητή χωρητικότητας 1, παρακρατείται στον κρίκο γεμίσματος 2, μετά το πλήρες γέμισμα του μετρητή. Για να απομονωθεί το περίσσευμα αυτό από το περιεχόμενο του μετρητή χωρητικότητας 1, ανοίγεται ο σύρτης 12, ο οποίος γυρίζει γύρω από έναν στερεωμένο άξονα στη βάση 11, με σκοπό να ελευθερωθεί το μαχαίρι αποξέσεως 9. Το χείλος πριν από το μαχαίρι αποξέσεως 9, που κινείται με τα βάρη έλξεως 13, είναι αρκετά κοπτερό για να τεμαχίζει τους σπόρους των δημητριακών που βρίσκονται στο χείλος του μετρητού χωρητικότητας 1 και που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την κανονική απόξεση. Όταν το μαχαίρι αποξέσεως 9 φθάσει στην τελική του θέση, έλκεται με τη βοήθεια της λαβής 15 ο μετρητής χωρητικότητας 1 που βρίσκεται στο καρότσι 14, απομακρύνεται από το εξάρτημα αυτό, τοποθετείται στη ζυγαριά και ζυγίζεται το περιεχόμενό του με προσέγγιση +-5 g.

Αποσύρεται το μαχαίρι αποξέσεως 9, για να τοποθετηθεί στη θέση εκκινήσεώς του, με σκοπό ώστε το δημητριακό που περισσεύει πάνω στο μαχαίρι να πέσει στο δοχείο συλλογής 17. Κατά τη διάρκεια της πτώσεώς τους οι σπόροι που αναπηδούν οδηγούνται στο δοχείο από την ποδιά 18. Αφού ελευθερωθεί ο διακόπτης 6 με το γύρισμα του τιμονιού 4 α), ξανατοποθετείται ο διακόπτης 4 στη θέση κλεισίματος.

Αν πρόκειται να γίνει και άλλη μέτρηση στο ίδιο δείγμα, πρέπει να γίνεται καλή ανάμιξη του δημητριακού που προέρχεται από το μετρητή χωρητικότητας καθώς επίσης και εκείνου που προέρχεται από το δοχείο συλλογής.

Για να βρεθεί η μάζα εκατολίτρου σε χιλιόγραμμα ανά εκατόλιτρο, η τιμή σε χιλιόγραμμα που δείχνει η διάταξη ζυγίσματος διαιρείται δια του 0,2 hl.

III. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. Διαστάσεις και όγκοι

Οι διαστάσεις και οι όγκοι που αναφέρονται στο σημείο 1 υποσημείο 7 ελέγχονται με τη βοήθεια καταλλήλων οργάνων ακριβείας.

2. Έλεγχος λειτουργίας

Τα πρότυπα εθνικά όργανα ελέγχονται και ρυθμίζονται σε σύγκριση με το πρότυπο κοινοτικό όργανο μέσω ενός προτύπου φορητού οργάνου.

2.1. Για τον έλεγχο πρέπει να χρησιμοποιηθεί καθαρό σιτάρι της Manitoba. Το σιτάρι αυτό έχει σχήμα που πλησιάζει το σφαιρικό, η δε μάζα εκατολίτρου δεν είναι κατώτερη των 80 kg/hl σε υδροσκοπική ισορροπία με τον αέρα του περιβάλλοντος. Πραγματοποιούνται εργασίες μετρήσεως σύμφωνα με τις οδηγίες που εμφαίνονται στο σημείο II. Αν σημειωθεί με P το πρότυπο όργανο που πρέπει να ελεγχθεί και με N το πρότυπο κοινοτικό όργανο, οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται βάσει του κατωτέρω σχήματος:

"" ID="1">Σύγκριση Αριθ.> ID="2">1> ID="3">2> ID="4">3> ID="5">4> ID="6">5> ID="7">6"> ID="1">Σειρά οργάνων> ID="2">NP> ID="3">PN> ID="4">NP> ID="5">PN> ID="6">NP> ID="7">PN">

2.1.1. Οι αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων τιμών του P της μέσης τιμής δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες των 10 γραμ. πλέον ή έλαττον.

2.1.2. Η διαφορά μεταξύ της μέσης τιμής που προκύπτει από 6 ενδείξεις για το P και της μέσης τιμής που προκύπτει από 6 ενδείξεις για το N, παριστάνει το λάθος του οργάνου. Το ανεκτό μέγιστο σφάλμα είναι 10 γραμμάρια πλέον ή έλαττον.

2.1.3. Αν τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα που αναφέρονται στα σημεία 2.1.1 και 2.1.2. υπερκαλύπτονται, τούτο μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι το χρησιμοποιηθέν δημητριακό δεν ήταν ακόμα αρκετά ομοιογενές. Η δοκιμή που προβλέπει το σημείο 2.1 επαναλαμβάνεται, αφού αφεθεί το δημητριακό απλωμένο για ένα συμπληρωματικό διάστημα 10 ωρών επί πλέον στον τόπο μετρήσεως.

2.1.4. Αν υπερκαλύπτεται μόνο το μέγιστο ανεκτό σφάλμα που προβλέπεται στο σημείο 2.1.2 τότε πρέπει να ρυθμίζεται το όργανο. Οι ενδείξεις που δίδονται από το όργανο μπορούν να τροποποιούνται μεταθέτοντας τη θέση της διατάξεως ρυθμίσεως 7 προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Η διάταξη ρυθμίσεως 7 μετατίθεται και η δοκιμή που περιγράφεται στο σημείο 2.1 επαναλαμβάνεται.

3. Διάταξη ζυγίσεως

3.1. Για βάρη που περιλαμβάνονται μεταξύ 10 και 20 kg, τα σφάλματα του ζυγού δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 0,01% του φορτίου πλέον ή έλαττον.

3.2. Το άθροισμα σφαλμάτων των χρησιμοποιουμένων βαρών δεν πρέπει να υπερβαίνει το +-0,02% της ονομαστικής τους μάζας, πλέον ή έλαττον.

Επεξήγηση του συνημμένου σχεδίου

1. Μετρητής χωρητικότητας

2. Κρίκος γεμίσματος και προφυλακτήρας 2 α)

3. Χοάνη γεμίσματος

4. Διακόπτης και τιμόνι 4 α)

5. Σύρτης διακόπτου

6. Στοπ διακόπτου

7. Διάταξη ρυθμίσεως

8. Κωνικός σωληνίσκος ρυθμίσεως ροής

9. Μαχαίρι αποξέσεως

10. Διάταξη κατευθύνσεως του μαχαιριού αποξέσεως

11. Βάση και στήριγμα 11 α)

12. Σύρτης του μαχαιριού αποξέσεως

13. Βάρος έλξεως

14. Καρότσι και υποστήριγμα των γραμμών 14 α)

15. Λαβή του καροτσιού

16. Τρίγωνο ακινητοποιήσεως

17. Δοχείο συλλογής

18. Ποδιά

19. Κοχλίες

20. Πλαίσιο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΕΚΑΤΟΛΙΤΡΟΥ ΕΟΚ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ 1. Τα όργανα μετρήσεως που χρησιμεύουν στον προσδιορισμό της μάζας εκατολίτρου ΕΟΚ έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

α) σχεδιάζονται και κατασκευάζονται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική επαναληψιμότητα και αναπαραγωγικότητα των εργασιών μετρήσεως-

β) το μέγιστο ανεκτό σφάλμα επί της μάζας εκατολίτρου είναι ίσο με πέντε χιλιοστά, πλέον ή έλαττον, του αποτελέσματος που δίνει ένα πρότυπο όργανο-

γ) το μέγιστο ανεκτό σφάλμα επί της χωρητικότητας του χρησιμοποιουμένου δοχείου είναι ίσο με δύο χιλιοστά, πλέον ή έλαττον-

δ) το μέγιστο ανεκτό σφάλμα του οργάνου ζυγίσεως επί της ζυγιζομένης ποσότητος είναι ίσο με ένα χιλιοστό, πλέον ή έλαττον-

ε) η διαφορά μεταξύ κάθε αποτελέσματος που λαμβάνεται με ένα δεδομένο δημητριακό και της μέσης τιμής της μάζας εκατολίτρου που βρέθηκε από έξι συνεχείς μετρήσεις, δεν υπερβαίνει τα τρία χιλιοστά πλέον ή έλαττον της μέσης αυτής τιμής.

2. Σε κάθε όργανο είνα τοποθετημένη μία πινακίδα στοιχείων στην οποία αναγράφονται κατά τρόπο ευδιάκριτο και με χαρακτήρες ευανάγνωστους και ανεξίτηλους οι ακόλουθες ενδείξεις:

α) το σήμα εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ-

β) το σήμα αναγνωρίσεως του κατασκευαστού ή η εμπορική του επωνυμία-

γ) ενδεχομένως, ένα ειδικό σήμα του κατασκευαστού-

δ) ένας αριθμός αναγνωρίσεως και το έτος κατασκευής-

ε) η ονομαστική χωρητικότητα του μετρητή χωρητικότητας και είτε η ένδειξη του τρόπου χρήσεως της συσκευής είτε μία ένδειξη που παραπέμπει σε σημείωση σχετική με τον τρόπο χρήσεως.