51998XC0915(01)

Ανακοίνωση της Επιτροπής - Επεξηγηματικές σημειώσεις της συνδυασμένης ονοματολογίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 287 της 15/09/1998 σ. 0001 - 0426


ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (98/C 287/01)

Δημοσίευση δυνάμει του άρθρου 10 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 1987 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1) όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2251/93 (ΕΕ L 241 της 27.9.1993, σ. 1)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 1987 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (1) καθιέρωσε ονοματολογία, η οποία είναι γνωστή ως «συνδυασμένη ονοματολογία» ή με τα αρχικά «ΣΟ», και η οποία βασίζεται στη διεθνή σύμβαση για το εναρμονισμένο σύστημα περιγραφής και κωδικοποίησης των εμπορευμάτων (2), το οποίο είναι γνωστό ως «εναρμονισμένο σύστημα» ή με τα αρχικά «ΕΣ».

Το ΕΣ έχει συμπληρωθεί με ειδικές επεξηγηματικές σημειώσεις (ΕΣΕΣ). Οι σημειώσεις αυτές εκδίδονται και ενημερώνονται για την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα από το:

Συμβούλιο τελωνειακής συνεργασίας (The Customs Cooperation Council - CCC),

26-38, rue de l'Industrie

B-1040 Βρυξέλλες

Στα περισσότερα κράτη μέλη οι ΕΣΕΣ εκδίδονται στις υπόλοιπες γλώσσες από τη δημόσια διοίκηση της εκάστοτε χώρας (3).

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο α) περίπτωση δεύτερη και το άρθρο 10 και κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87, η Επιτροπή θεσπίζει επεξηγηματικές σημειώσεις στη συνδυασμένη ονοματολογία (ΕΣΣΟ), αφού αυτές εξετασθούν από τον τομέα της δασμολογικής και στατιστικής ονοματολογίας της επιτροπής του τελωνειακού κώδικα. Αν και οι ΕΣΣΟ είναι δυνατό να παραπέμπουν τις ΕΣΕΣ, δεν υποκαθιστούν αυτές τις τελευταίες, αλλά πρέπει να θεωρούνται ως συμπληρωματικές αυτών και να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αυτές.

Η παρούσα μορφή των ΕΣΣΟ συμπεριλαμβάνει και, κατά περίπτωση, αντικαθιστά εκείνες που έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σειρά C, μέχρι τις 7 Ιουλίου 1998 (4). Οι ΕΣΣΟ οι οποίες δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σειρά C, μετά την ανωτέρω ημερομηνία παραμένουν σε ισχύ και πρόκειται να ενσωματωθούν σε μελλοντική αναθεώρηση των ΕΣΣΟ.

Επιπλέον, οι παραπομπές σε κωδικούς των κλάσεων και διακρίσεων για τις ΣΟ αντιστοιχούν στους κωδικούς που περιέχει η συνδυασμένη ονοματολογία για το 1998, όπως καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2086/97 (5).

Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

Γ. ΚΟΙΝΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ I ΖΩΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΖΩΑ ΖΩΝΤΑΝΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΦΑΓΙΩΝ, ΒΡΩΣΙΜΑ

Γενικές παρατηρήσεις

1. Εξακολουθούν να κατατάσσονται στο κεφάλαιο αυτό τα κρέατα και τα παραπροϊόντα σφαγίων που είναι κατάλληλα για την ανθρώπινη διατροφή, ακόμη και αν παρουσιάζονται ως προοριζόμενα για τη διατροφή των ζώων.

2. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των όρων «κρέατα» και «παραπροϊόντα σφαγίων» κατά την έννοια αυτού του κεφαλαίου, βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του κεφαλαίου 2.

3. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες καταστάσεις με τις οποίες είναι δυνατή η παρουσίαση των κρεάτων και παραπροϊόντων σφαγίων που υπάγονται στο κεφάλαιο αυτό (νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, αποξεραμένα ή καπνιστά), βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του κεφαλαίου 2. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι διατάξεις που ισχύουν για το κατεψυγμένο κρέας καλύπτουν και το κρέας που έχει υποστεί βαθιά κατάψυξη 7 το ίδιο συμβαίνει και με το κρέας που έχει μερικώς ή ολικώς αποψυχθεί. Εννοείται, εξάλλου, ότι ο όρος «κατεψυγμένο» καλύπτει όχι μόνο το κρέας που υποβάλλεται στη διαδικασία κατάψυξης ενώ βρίσκεται σε νωπή κατάσταση, αλλά και το κρέας το οποίο αρχικά μεν αποξεραίνεται ελαφρά, στη συνέχεια δε υφίσταται κατάψυξη, εφόσον η αποτελεσματική και μακρόχρονη συντήρησή του εξασφαλίζεται κυρίως μέσω της κατάψυξης αυτής.

4. Οι επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του κεφαλαίου 2, ισχύουν επίσης και σε ό,τι αφορά τη διάκριση μεταξύ των κρεάτων και παραπροϊόντων σφαγίων του παρόντος κεφαλαίου και των προϊόντων του κεφαλαίου 16. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάγονται στο κεφάλαιο 2 τα ωμά κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων τα οποία έχουν αλεστεί αλλά δεν έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία και τα οποία συσκευάζονται απλώς μέσα σε φύλλο από πλαστική ύλη (έστω και με τη μορφή λουκάνικου) απλώς και μόνο για να διευκολυνθεί ο χειρισμός και η μεταφορά τους.

5. Για τη διάκριση μεταξύ τεμαχίων χωρίς κόκαλα και τεμαχίων με κόκαλα, οι χόνδροι και οι τένοντες δεν θεωρούνται ως κόκαλα.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ, ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ ΥΔΡΟΒΙΑ

Γενικές παρατηρήσεις

1. Διευκρινίζεται ότι τα βαθιάς κατάψυξης ψάρια, καρκινοειδή, μαλάκια και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια ακολουθούν την κατάταξη των κατεψυγμένων ψαριών και μαλακοστράκων, μαλακίων και άλλων ασπόνδυλων υδροβίων.

2. Το απλό ζεμάτισμα, που συνίσταται σε ελαφρή θερμική επεξεργασία η οποία δεν έχει ως αποτέλεσμα πραγματικό ψήσιμο των προϊόντων αυτού του κεφαλαίου, δεν επιφέρει μεταβολή της κατάταξής τους. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται συχνά, πριν από την κατάψυξη, κυρίως για τους τόνους και τη σάρκα των μαλακοστράκων και των μαλακίων.

3. Εξαιρούνται από το κεφάλαιο 3:

α) Οι νυκτικές κύστεις, αποξεραμένες ή αλατισμένες, έστω και αν είναι κατάλληλες για την ανθρώπινη διατροφή (διάκριση 0511 91 10) 7

β) Τα ελαφρώς αλατισμένα, αποξεραμένα ή καπνιστά ψάρια τα οποία βυθίζονται σε φυτικό έλαιο με σκοπό να εξασφαλιστεί η προσωρινή διατήρησή τους - προϊόντα λεγόμενα «ημιδιατηρημένα» - (κλάση 1604) 7

γ) Τα ψάρια που απλώς μαρινάρονται με λάδι ή με ξύδι, έστω και χωρίς καμία άλλη επεξεργασία (κλάση 1604) 7

δ) Τα μαλακόστρακα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία η οποία είναι επαρκής για την εξασφάλιση της πήξης των πρωτεϊνών τους (κλάση 1605).

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ. ΑΥΓΑ ΠΤΗΝΩΝ. ΜΕΛΙ ΦΥΣΙΚΟ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΥ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΥ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ II ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΦΥΤΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΦΥΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΦΥΤΑ, ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΟΙ, ΒΡΩΣΙΜΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΒΡΩΣΙΜΑ, ΦΛΟΥΔΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Ή ΠΕΠΟΝΙΩΝ

Γενικές παρατηρήσεις

Εξακολουθούν να κατατάσσονται στο κεφάλαιο αυτό τα φρούτα και οι καρποί που προορίζονται για απόσταξη και παρουσιάζονται με μορφή χονδροειδούς πολτού, έστω και αν τελούν υπό φυσική ζύμωση.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΪ, ΜΑΤΕ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Γενικές παρατηρήσεις

Η κατάταξη των μπαχαρικών, είτε όταν είναι ανάμεικτα μεταξύ τους είτε όταν έχουν προσθήκες άλλων ουσιών, γίνεται με βάση τη σημείωση Ι του παρόντος κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τη σημείωση αυτή τα μείγματα μπαχαρικών και άλλων ουσιών δεν υπάγονται στο κεφάλαιο 9 όταν έχουν αποβάλει τον ουσιώδη χαρακτήρα των μπαχαρικών. Αν αποτελούν σύνθετα αρτύματα ή καρυκεύματα υπάγονται στην κλάση 2103. Όσον αφορά τα μείγματα που χρησιμοποιούνται απευθείας για τον αρωματισμό ποτών ή για τη λήψη εκχυλισμάτων που προορίζονται για την παρασκευή ποτών και αποτελούνται από μπαχαρικά και φυτά, μέρη φυτών, σπόρους, φρούτα ή καρπούς (ολόκληρα, κομμένα, θρυμματισμένα ή σε σκόνη) των ειδών που υπάγονται σε άλλα κεφάλαια (7, 11, 12, κ.λπ.), βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του κεφαλαίου 9, παράγραφοι 6 και 7.

Διευκρινίζεται ότι τα θραύσματα και τα απορρίμματα που προκύπτουν αναπόφευκτα κατά τη συγκομιδή των μπαχαρικών, τις επεξεργασίες στις οποίες υποβάλλονται μεταγενέστερα (π.χ. διαλογή, αποξήρανση), την αποθήκευση ή τη μεταφορά, πρέπει να θεωρούνται ως προϊόντα «μη θρυμματισμένα ούτε αλεσμένα», εκτός αν τα προϊόντα αυτά μπορούν να θεωρηθούν (π.χ. λόγω της ομοιογενούς σύνθεσής τους) ως προερχόμενα από κοπάνισμα που έγινε σκόπιμα.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Γενικές παρατηρήσεις

Διευκρινίζεται ότι τα ξερά στάχυα των δημητριακών (π.χ. του καλαμποκιού) που έχουν λευκανθεί, βαφεί, διαβρεχτεί ή υποβληθεί σε άλλη επεξεργασία με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους για διακοσμητικούς σκοπούς, κατατάσσονται στη διάκριση 0604 99 90.

Τα δημητριακά του παρόντος κεφαλαίου μπορούν να έχουν υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία που δεν επιφέρει παρά μόνο την προζελατινοποίηση του αμύλου και μερικές φορές τη διάρρηξη του κόκκου.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΕΥΡΟΠΟΙΙΑΣ. ΒΥΝΗ. ΑΜΥΛΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ. ΙΝΟΥΛΙΝΗ. ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΣΠΕΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΙ ΕΛΑΙΩΔΕΙΣ. ΣΠΕΡΜΑΤΑ, ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ. ΑΧΥΡΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΟΝΟΜΕΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 ΓΟΜΕΣ, ΡΗΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΧΥΜΟΙ ΚΑΙ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΦΥΤΙΚΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΠΛΕΚΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΥ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ ΙΙΙ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ ΖΩΙΚΑ Ή ΦΥΤΙΚΑ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΑΥΤΩΝ. ΛΙΠΗ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ. ΚΕΡΙΑ ΖΩΙΚΗΣ Ή ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ ΖΩΙΚΑ Ή ΦΥΤΙΚΑ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΑΥΤΩΝ. ΛΙΠΗ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ. ΚΕΡΙΑ ΖΩΙΚΗΣ Ή ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Γενικές παρατηρήσεις

Ως «βιομηχανικές χρήσεις», κατά την έννοια των διακρίσεων του κεφαλαίου 15 στις οποίες εμφανίζεται ο όρος αυτός, θεωρούνται μόνο οι χρήσεις που συνεπάγονται μετασχηματισμό του βασικού προϊόντος.

Αντίθετα, οι «τεχνικές χρήσεις» στις οποίες αναφέρονται ορισμένες διακρίσεις, δεν συνεπάγονται τέτοιο μετασχηματισμό.

Εξάλλου, επεξεργασίες όπως ο καθαρισμός, ο εξευγενισμός ή η υδρογόνωση δεν θεωρούνται ούτε ως βιομηχανικές ούτε ως τεχνικές χρήσεις.

Υπογραμμίζεται ότι για τεχνικές ή βιομηχανικές χρήσεις μπορούν να προορίζονται ακόμη και προϊόντα κατάλληλα για την ανθρώπινη διατροφή.

Οι διακρίσεις του παρόντος κεφαλαίου που αναφέρονται αποκλειστικά στα προϊόντα που προορίζονται για τεχνικές ή βιομηχανικές χρήσεις, άλλες από την παρασκευή προϊόντων για την ανθρώπινη διατροφή, περιλαμβάνουν τα λίπη και έλαια που προορίζονται για την παρασκευή προϊόντων για τη διατροφή των ζώων.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ IV ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΠΟΤΑ, ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΞΙΔΙ. ΚΑΠΝΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΡΕΑΤΩΝ, ΨΑΡΙΩΝ Ή ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΩΝ, ΜΑΛΑΚΙΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΑΣΠΟΝΔΥΛΩΝ ΥΔΡΟΒΙΩΝ

Γενικές παρατηρήσεις

Για την κατάταξη των σύνθετων παρασκευασμάτων διατροφής [συμπεριλαμβανομένων και των μαγειρεμένων (έτοιμων) φαγητών] που περιέχουν κυρίως λουκάνικο ή σαλάμι, κρέας, παραπροϊόντα σφαγίων, ψάρια ή μαλακόστρακα, μαλάκια ή άλλα ασπόνδυλα υδρόβια, ή συνδυασμούς των εν λόγω προϊόντων συνοδευόμενων από λαχανικά, μακαρόνια, σάλτσα, κ.λπ., βλέπε τη σημείωση 2 του παρόντος κεφαλαίου και τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του κεφαλαίου 16, τελευταία παράγραφος πριν από τα συμπεράσματα.

Οι διατάξεις της δεύτερης πρότασης της σημείωσης 2 παράγραφος 1 (κατάταξη στην κλάση που αντιστοιχεί στο συστατικό που υπερτερεί κατά βάρος) εφαρμόζονται επίσης για τον καθορισμό των δασμολογικών διακρίσεων. Ό,τι προηγείται δεν εφαρμόζεται στα παρασκευάσματα που περιέχουν συκώτι των κλάσεων 1601 00 και 1602 (βλέπε παράγραφο 2 της σημείωσης).

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 ΖΑΧΑΡΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΤΑ ΑΛΕΥΡΙΑ, ΤΑ ΑΜΥΛΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ Ή ΤΟ ΓΑΛΑ. ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Γενικές παρατηρήσεις

Η «περιεκτικότητα σε σκόνη κακάου» των προϊόντων του παρόντος κεφαλαίου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την ποσότητα των περιεκτικοτήτων κατά βάρος θεοβρωμίνης και καφεΐνης με το συντελεστή 31.

Οι περιεκτικότητες σε θεοβρωμίνη και καφεΐνη προσδιορίζονται με τη μέθοδο HPLC (High performance liquid chromatography).

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΚΑΡΠΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΜΕΡΩΝ ΦΥΤΩΝ

>

ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21 ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22 ΠΟΤΑ, ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΞΙΔΙ

Γενικές παρατηρήσεις

Σε όσες περιπτώσεις, στο παρόν κεφάλαιο, γίνεται διάκριση μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάζονται σε δοχεία τα οποία περιέχουν ποσότητα έως δύο λίτρων ή ποσότητα μεγαλύτερη των δύο λίτρων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο όγκος του υγρού που περιέχεται στα εν λόγω δοχεία και όχι η χωρητικότητα των δοχείων αυτών.

Υπάγονται στο παρόν κεφάλαιο - με την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για φάρμακα - τα τονωτικά παρασκευάσματα που μπορούν να καταναλωθούν απευθείας ως ποτά, έστω και αν λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες (κυρίως με κουταλιές). Τα μη αλκοολούχα τονωτικά παρασκευάσματα που πρέπει να διαλυθούν προτούν καταναλωθούν ως ποτά δεν περιλαμβάνονται στο παρόν κεφάλαιο και υπάγονται γενικά στην κλάση 2106.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23 ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΤΡΟΦΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΖΩΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 24 ΚΑΠΝΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ V ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΡΥΚΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25 ΑΛΑΤΙ. ΘΕΙΟ. ΓΑΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ. ΓΥΨΟΣ, ΑΣΒΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26 ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ, ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΦΡΕΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 27 ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΟΡΥΚΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΑΥΤΩΝ. ΑΣΦΑΛΤΩΔΕΙΣ ΥΛΕΣ. ΚΕΡΙΑ ΟΡΥΚΤΑ

Γενικά

Αν δεν υπάρχει αντίθετη ένδειξη, ως «μέθοδοι ASTM» θεωρούνται οι μέθοδοι που εφαρμόζονται από την αμερικανική εταιρεία δοκιμών και υλικών (American society for testing and materials), που έχουν δημοσιευθεί στην έκδοση 1976 για τους ορισμούς και τις προδιαγραφές για τα πετρελαιοειδή και τα λιπαντικά.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 315 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ

Αρχή της μεθόδου

Το δείγμα αφού διαλυθεί σε n-πεντάνιο, διηθείται μέσα σε ειδική χρωματογραφική στήλη που περιέχει σιλικαζέλ. Οι μη αρωματικοί υδρογονάνθρακες εκλούονται με n-πεντάνιο και στη συνέχεια, αφού συλλεγούν, προσδιορίζονται ποσοτικά (σταθμικώς) μετά την εξάτμιση του διαλύτη.

Συσκευές και αντιδραστήρια

Χρωματογραφική στήλη: η στήλη αυτή αποτελείται από ένα γυάλινο σωλήνα οι διαστάσεις και το σχήμα του οποίου εμφαίνονται στο συνημμένο σχεδιάγραμμα. Το επάνω στόμιο του σωλήνα πρέπει να μπορεί να κλείνεται με γυάλινο πώμα, η επίπεδη εσμυρισμένη επιφάνεια του οποίου συνδέεται με το επάνω μέρος της στήλης με δύο μεταλλικούς σφιχτήρες επενδυμένους με καουτσούκ. Το κλείσιμο πρέπει να είναι απόλυτα αεροστεγές, επειδή πρόκειται να διοχετευθεί πεπιεσμένο άζωτο ή αέρας.

Σιλικαζέλ: κοκκομετρία ίση ή μεγαλύτερη από 200 mesh. Το σιλικαζέλ πρέπει, προτού χρησιμοποιηθεί, να ενεργοποιηθεί μέσα σε κλίβανο, στους 170 °C και επί επτά ώρες 7 στη συνέχεια τοποθετείται σε ξηραντήρα για ψύξη.

n-πεντάνιο: βαθμός καθαρότητας τουλάχιστον 95 %, χωρίς αρωματικά συστατικά.

Μέθοδος

Γεμίζουμε τη χρωματογραφική στήλη με σιλικαζέλ που έχει προηγουμένως ενεργοποιηθεί, μέχρις ύψους 10 cm περίπου από τη γυάλινη σφαιρική φιάλη, συμπιέζοντας με προσοχή το περιεχόμενο της στήλης με τη βοήθεια ενός δονητή, ώστε να μην μείνουν ελεύθερες δίοδοι. Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα πώμα από υαλοβάμβακα στο επάνω μέρος της στήλης του σιλικαζέλ.

Αφού προηγουμένως διαβρέξουμε το σιλικαζέλ με 180 ml n-πεντανίου, διοχετεύουμε από πάνω πεπιεσμένο αέρα ή άζωτο μέχρις ότου η επάνω επιφάνεια του υγρού έρθει στο ίδιο ύψος με το επίπεδο του σιλικαζέλ.

Διακόπτουμε με προσοχή την πίεση στο εσωτερικό της στήλης και εισάγουμε ποσότητα 3,6 gr (ζυγισμένων με ακρίβεια) του δείγματος, διαλυμένων σε 10 ml n-πεντανίου, τα οποία επίσης εισάγουμε στη στήλη.

Εφαρμόζουμε προοδευτικά την πίεση, αφήνοντας ταυτόχρονα το υγρό να ρέει σταγόνα-σταγόνα από τον τριχοειδή σωλήνα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της στήλης, με ταχύτητα περίπου 1 ml το λεπτό, και συλλέγουμε το υγρό αυτό σε φιάλη χωρητικότητας 500 ml.

Όταν το επίπεδο του υγρού που περιέχει την προς διαχωρισμό ουσία φτάσει στην επιφάνεια του σιλικαζέλ, διακόπτουμε και πάλι την πίεση με προσοχή και προσθέτουμε 230 ml n-πεντανίου 7 αμέσως μετά εφαρμόζουμε πάλι την πίεση και κατεβάζουμε το επίπεδο του υγρού ως την επιφάνεια του σιλικαζέλ, συλλέγοντας το έκλουσμα στην ίδια με πριν φιάλη.

Μειώνουμε τον όγκο του συλλεγέντος κλάσματος εξατμίζοντάς το μέσα σε κλίβανο κενού θερμοκρασίας 35 °C περίπου ή σε περιστροφικό εξατμιστήρα κενού ή σε παρόμοια συσκευή, και στη συνέχεια το μεταφέρουμε χωρίς απώλειες σε γυάλινο δοχείο χωρητικότητας 100 ml χρησιμοποιώντας n-πεντάνιο ως διαλύτη.

Το κατά βάρος ποσοστό των μη αρωματικών υδρογονανθράκων (Α) δίνεται από τον ακόλουθο τύπο:

A = >NUM>P

>DEN>P1 Χ 100

όπου Ρ1 το βάρος του δείγματος που αναλύθηκε.

Η διαφορά σε σχέση με το 100 παριστά το ποσοστό αρωματικών υδρογονανθράκων που προσρόφησε το σιλικαζέλ.

Ακρίβεια της μεθόδου

Επαναληψιμότητα: = ± 0,2 %.

Αναπαραγωγικότητα: = ± 0,5 %.

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΦΘΑΛΕΝΙΟΥ

Λιώνουμε, ενώ ταυτόχρονα αναδεύουμε συνεχώς, 100 περίπου γραμμάρια ναφθαλενίου μέσα σε κάψα από πορσελάνη χωρητικότητας περίπου 100 cm³. Χύνουμε περίπου 40 cm³ από τη λιωμένη μάζα μέσα σε φιάλη «Shukoff» (την οποία έχουμε προθερμάνει), έτσι ώστε να γεμίσει κατά τα 3/4. Στη συνέχεια, εισάγουμε στη φιάλη, διαμέσου ενός πώματος από φελλό, ένα θερμόμετρο βαθμονομημένο σε δέκατα του βαθμού, έτσι ώστε το δοχείο του υδραργύρου να βρίσκεται στο κέντρο του υγρού. Όταν η θερμοκρασία κατέλθει κοντά στο σημείο πήξης του ναφθαλενίου (περίπου 83 βαθμοί Κελσίου), προκαλούμε την κρυστάλλωση με συνεχή ανάδευση. Μόλις σχηματισθούν οι πρώτοι κρύσταλλοι, η στήλη του υδραργύρου γενικά σταθεροποιείται, αλλά μετά ξαναρχίζει να πέφτει. Σημειώνουμε τη θερμοκρασία στην οποία ο υδράργυρος σταθεροποιήθηκε και έμεινε ακίνητος επί ορισμένο χρονικό διάστημα και θεωρούμε ότι η θερμοκρασία αυτή παριστά το σημείο πήξης του ναφθαλενίου, αφού κάνουμε την απαραίτητη διόρθωση ώστε να λάβουμε υπόψη μας το μέρος της στήλης υδραργύρου που βρίσκεται έξω από τη φιάλη.

Γίνεται δεκτό ότι η διόρθωση αυτή για τα υδραργυρικά θερμόμετρα ισούται με:

>NUM>n (t-t')

>DEN>6 000

Στον παραπάνω τύπο το n παριστά τον αριθμό των διαβαθμίσεων της στήλης υδραργύρου που βρίσκονται έξω από τη φιάλη, το t τη θερμοκρασία που καταγράψαμε και το t' τη μέση θερμοκρασία του μέρους της στήλης υδραργύρου που βρίσκεται έξω από τη φιάλη. Η τιμή του t' μπορεί να προσδιορισθεί κατά προσέγγιση με τη βοήθεια ενός βοηθητικού θερμομέτρου, το δοχείο υδραργύρου του οποίου βρίσκεται στη μέση του τμήματος της στήλης το οποίο είναι έξω από τη φιάλη. Η χρησιμοποίηση θερμομέτρου τριχοειδούς σωλήνα εγγυάται μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η φιάλη «Shukoff» που απεικονίζεται παρακάτω είναι ένα γυάλινο δοχείο με διπλά τοιχώματα μεταξύ των οποίων δημιουργούνται συνθήκες κενού:

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

ΤΜΗΜΑ VI ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Για την ερμηνεία των σημειώσεων 1, 2 και 3 του τμήματος αυτού, ο αναγνώστης παραπέμπεται στις γενικές παρατηρήσεις του τμήματος VI των επεξηγηματικών σημειώσεων του εναρμονισμένου συστήματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 28 ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ Ή ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ, ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΓΑΙΩΝ Ή ΤΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 29 ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Γενικές παρατηρήσεις

Η ύπαρξη της συντομογραφίας ΙΝΝ μετά την ονομασία προϊόντος το οποίο περιέχεται στη συνδυασμένη ονοματολογία και τις επεξηγηματικές σημειώσεις της, σημαίνει ότι η ονομασία αυτή περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διεθνών κοινών ονομασιών των φαρμακευτικών ουσιών τον οποίο έχει δημοσιεύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η συντομογραφία ΙΝΝΜ σημαίνει ότι η ονομασία γίνεται δεκτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «διεθνής κοινή ονομασία (τροποποιημένη)».

Η συντομογραφία ISO (Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης) σημαίνει ότι η ονομασία περιλαμβάνεται μεταξύ των «κοινών ονομάτων για τα παρασιτοκτόνα και άλλα φυτοφαρμακευτικά προϊόντα» στη σύσταση ISO R 1750 του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης.

Ένα συμπυκνωμένο σύστημα, είναι εκείνο στο οποίο υπάρχουν τουλάχιστον δύο δακτύλιοι και το οποίο έχει ένα και μόνο ένα κοινό δεσμό και δύο και μόνο δύο άτομα κοινά.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Γενικές παρατηρήσεις

Για την κατάταξη στο κεφάλαιο αυτό, δεν έχει προσδιοριστική αξία η περιγραφή του προϊόντος ως φαρμάκου στην κοινοτική νομοθεσία (άλλη από εκείνη που αναφέρεται στην κατάταξη στη συνδυασμένη ονοματολογία), στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών ή σε κάθε άλλη φαρμακολογική συλλογή.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 31 ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 32 ΔΕΨΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΦΙΚΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ. ΤΑΝΝΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥΣ. ΧΡΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ. ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΠΙΧΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΡΝΙΚΙΑ. ΜΑΣΤΙΧΕΣ (ΣΤΟΚΟΙ). ΜΕΛΑΝΙΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 33 ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΡΗΤΙΝΟΕΙΔΗ, ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ Ή ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 34 ΣΑΠΟΥΝΙΑ, ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ (ΑΛΙΣΙΒΕΣ), ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ, ΚΕΡΙΑ ΤΕΧΝΗΤΑ, ΚΕΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ, ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΙΔΗ, ΠΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΑ, «ΚΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ» ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΓΥΨΟ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35 ΛΕΥΚΩΜΑΤΩΔΕΙΣ ΥΛΕΣ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΜΥΛΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ. ΚΟΛΛΕΣ. ΕΝΖΥΜΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 36 ΠΥΡΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ. ΕΙΔΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ. ΣΠΙΡΤΑ. ΠΥΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΡΑΜΑΤΑ. ΕΥΦΛΕΚΤΕΣ ΥΛΕΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 37 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ Ή ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 38 ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ VII ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΛΕΣ. ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 39 ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΛΕΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 40 ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ

Γενικές παρατηρήσεις

Για την ερμηνεία της σημείωσης 4 α) του κεφαλαίου 40, θεωρούνται ως μη θερμοπλαστικές ουσίες οι ουσίες οι οποίες δεν μπορούν κατά τρόπο επαναλαμβανόμενο, να μαλακώνουν με θερμική επεξεργασία και να μορφοποιούνται με χύτευση ή εξώθηση (Extrusion)

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ VIII ΔΕΡΜΑΤΑ, ΓΟΥΝΟΔΕΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΛΕΣ. ΕΙΔΗ ΣΕΛΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ. ΕΙΔΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ, ΣΑΚΙΔΙΑ ΧΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ. ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΕΡΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 41 ΔΕΡΜΑΤΑ (ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΟΥΝΟΔΕΡΜΑΤΑ)

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 42 ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑ. ΕΙΔΗ ΣΕΛΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ. ΕΙΔΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ, ΣΑΚΙΔΙΑ ΧΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ. ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΕΡΑ ΖΩΩΝ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΤΕΡΑ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑ)

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 43 ΓΟΥΝΟΔΕΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΥΝΑΡΙΚΑ. ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΟΥΝΟΔΕΡΜΑΤΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ ΙΧ ΞΥΛΕΙΑ, ΞΥΛΟΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟ. ΦΕΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΕΛΛΟ. ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΣΠΑΡΤΟΠΛΕΚΤΙΚΗΣ Ή ΚΑΛΑΘΟΠΟΙΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 44 ΞΥΛΕΙΑ, ΞΥΛΟΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 45 ΦΕΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΕΛΛΟ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 46 ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΣΠΑΡΤΟΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΟΠΟΙΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ Χ ΠΟΛΤΟΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ Ή ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΝΙΚΕΣ ΙΝΩΔΕΙΣ ΥΛΕΣ. ΧΑΡΤΙ Ή ΧΑΡΤΟΝΙ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ). ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 47 ΠΟΛΤΟΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ Ή ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΝΙΚΕΣ ΙΝΩΔΕΙΣ ΥΛΕΣ. ΧΑΡΤΙ Ή ΧΑΡΤΟΝΙ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ)

Γενικές παρατηρήσεις

Όσον αφορά την ερμηνεία των όρων «ημιλευκασμένοι ή λευκασμένοι», βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του παρόντος κεφαλαίου, παράγραφος 4.

Ένας πολτός θεωρείται ως ημιλευκασμένος ή λευκασμένος αν, μετά την παρασκευή του, έχει υποβληθεί σε λιγότερο ή περισσότερο προχωρημένη επεξεργασία που αποσκοπεί να αυξήσει τη λευκότητά (φωτεινότητά) του, κυρίως με εξουδετέρωση ή με λιγότερο ή περισσότερο έντονο μετασχηματισμό των υλών που χρωματίζουν τον πολτό ή ακόμη και με απλή προσθήκη παραγόντων φθορισμού.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 48 ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΝΙΑ. ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΙΝΗ, ΧΑΡΤΙ Ή ΧΑΡΤΟΝΙ

Γενικές παρατηρήσεις

Εξακολουθούν να κατατάσσονται στις σχετικές διακρίσεις των κλάσεων 4801 00 έως 4811 οι ρόλοι χαρτιού οι εξωτερικές στρώσεις των οποίων έχουν διαβραχεί μερικά με νερό ή έχουν υποστεί άλλη βλάβη.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 49 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ, ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ή ΑΛΛΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ. ΚΕΙΜΕΝΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ Ή ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ. ΣΧΕΔΙΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ ΧΙ ΥΦΑΝΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΛΕΣ ΑΥΤΕΣ

Γενικές παρατηρήσεις

1. Όπως ορίζουν οι επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ (βλέπε γενικές παρατηρήσεις σχετικές με το τμήμα ΧΙ, τελευταία παράγραφος της εισαγωγής), το παρόν τμήμα διαιρείται σε δύο μέρη:

α) στο πρώτο μέρος (κεφάλαια 50 έως 55) τα υφαντουργικά προϊόντα ομαδοποιούνται ανάλογα με τις πρώτες ύλες που τα αποτελούν, ενώ την κατάταξη των προϊόντων τα οποία αποτελούνται από μείγμα περισσότερων υφαντικών υλών ρυθμίζει η σημείωση 2 του παρόντος τμήματος 7

β) στο δεύτερο μέρος (κεφάλαια 56 έως 63), με εξαίρεση τις κλάσεις 5809 00 00 και 5902, δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ των υφαντικών υλών από τις οποίες αποτελούνται τα προϊόντα, ούτε σε επίπεδο κεφαλαίου ούτε σε επίπεδο κλάσης. Ωστόσο, πολλές κλάσεις των κεφαλαίων 56 έως 63 έχουν υποδιαιρεθεί ανάλογα με τη φύση των συνιστωσών υφαντικών υλών. Στις περιπτώσεις αυτές, η κατάταξη στα πλαίσια των εν λόγω κλάσεων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της σημείωσης των διακρίσεων 2 του παρόντος τμήματος.

2. Η σημείωση διακρίσεων 2 του παρόντος τμήματος ορίζει τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται για την κατάταξη των υφαντουργικών προϊόντων που περιέχουν δύο ή περισσότερες υφαντικές ύλες, στις διακρίσεις των κλάσεων 56 έως 63. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να κατατάσσονται στη διάκριση τη σχετική με την υφαντική ύλη που υπερτερεί κατά βάρος, λαμβανομένων υπόψη, όπου χρειάζεται, των διατάξεων της σημείωσης 2 Β του παρόντος τμήματος.

Ωστόσο, για την εφαρμογή των κανόνων αυτών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις α) έως γ) της σημείωσης διακρίσεων 2 Β του παρόντος τμήματος.

3. Για την ερμηνεία της σημείωσης 2 του παρόντος τμήματος, βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ (κυρίως μέρος ΙΑ των γενικών παρατηρήσεων του παρόντος τμήματος) και, σε δεδομένη περίπτωση, τις σχετικές με τις διακρίσεις επεξηγηματικές σημειώσεις.

Για την εφαρμογή της σημείωσης 2 δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) τα νήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του ουγιών, εφόσον αυτές (οι ούγιες) δεν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έτοιμου προϊόντος, όπως συμβαίνει π.χ. με τις ούγιες υφασμάτων για ομπρέλες ή για σάρπες 7

β) τα ενσωματωμένα νήματα διαχωρισμού τα οποία υποδεικνύουν τα σημεία αυτά στα οποία μπορούν να κοπούν τα υφάσματα 7

γ) τα νήματα από τα οποία αποτελούνται οι άκρες των υφασμάτων, εφόσον τα νήματα αυτά αποτελούνται από υφαντική ύλη διαφορετική από εκείνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του καθαυτού υφάσματος.

4. Όσον αφορά την ερμηνεία των όρων «αλεύκαστα», «λευκασμένα», «χρωματισμένα (βαμμένα ή τυπωμένα)», προκειμένου περί νημάτων, και των όρων «αλεύκαστα», «λευκασμένα», «βαμμένα», «από πολύχρωμα νήματα» ή «τυπωμένα» προκειμένου περί υφασμάτων, βλέπε τις σημειώσεις διακρίσεων 1 β) έως 1 θ) του παρόντος τμήματος.

5. Για την ερμηνεία του όρου «ύφανση», βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ του παρόντος τμήματος, γενικές παρατηρήσεις, μέρος Ι Γ, επεξηγηματικές σημειώσεις διάκρισης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 50 ΜΕΤΑΞΙ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 51 ΜΑΛΛΙ, ΤΡΙΧΕΣ ΕΚΛΕΚΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ή ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΙΣ. ΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΟΝΤΡΟΤΡΙΧΕΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 52 ΒΑΜΒΑΚΙ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 53 ΑΛΛΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΥΦΑΝΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. ΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 54 ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ Ή ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΙΝΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ

Γενικές παρατηρήσεις

Όσον αφορά την ερμηνεία του όρου «νήματα υψηλής αντοχής», βλέπε τη σημείωση 6 του παρόντος τμήματος.

Ο ορισμός των νημάτων από ελαστομερή δίνεται στη σημείωση διακρίσεων 1 α του παρόντος τμήματος.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

5404 90 11

Λουρίδες διακοσμητικές του τύπου που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία

Η επεξηγηματική σημείωση της διάκρισης 3920 20 71 ισχύει αναλογικά. Οι διακοσμητικές λουρίδες της διάκρισης αυτής έχουν φαινόμενο πλάτος που δεν υπερβαίνει τα 5 mm.ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

>ΑΡΧΗ ΓΡΑΦΗΚΟΥ>

Ύφανση σατέν>ΤΕΛΟΣ ΓΡΑΦΗΚΟΥ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 55 ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ Ή ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΙΝΕΣ, ΜΗ ΣΥΝΕΧΕΙΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 56 ΒΑΤΕΣ, ΠΙΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΜΗ ΥΦΑΣΜΕΝΑ. ΝΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΑ, ΣΠΑΓΓΟΙ, ΣΧΟΙΝΙΑ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΑ ΣΧΟΙΝΙΑ. ΕΙΔΗ ΣΧΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ

Γενικές παρατηρήσεις

Για την κατάταξη των ειδών που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες υφαντικές ύλες στις επιμέρους διακρίσεις των σχετικών κλάσεων, βλέπε τις γενικές παρατηρήσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων του παρόντος τμήματος.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 57 ΤΑΠΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΟΥ ΑΠΟ ΥΦΑΝΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ

Γενικές παρατηρήσεις

Για την κατάταξη των ειδών τα οποία αποτελούνται από δύο ή περισσότερες υφαντικές ύλες στις επιμέρους διακρίσεις των σχετικών κλάσεων, βλέπε τις γενικές παρατηρήσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων του παρόντος κεφαλαίου.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 58 ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΑ. ΥΦΑΝΤΙΚΕΣ ΦΟΥΝΤΩΤΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ. ΔΑΝΤΕΛΕΣ. ΕΙΔΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ.

Γενικές παρατηρήσεις

Για την κατάταξη των ειδών τα οποία αποτελούνται από δύο ή περισσότερες υφαντικές ύλες στις επιμέρους διακρίσεις των σχετικών κλάσεων, βλέπε τις γενικές παρατηρήσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων του παρόντος τμήματος.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 59 ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΑ, ΕΠΙΧΡΙΣΜΕΝΑ, ΕΠΙΚΑΛΥΜΜΕΝΑ Ή ΜΕ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ. ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΦΑΝΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ

Γενικές παρατηρήσεις

Για την κατάταξη των ειδών που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες υφαντικές ύλες στις επιμέρους διακρίσεις των σχετικών κλάσεων, βλέπε τις γενικές παρατηρήσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων του παρόντος τμήματος.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 60 ΠΛΕΚΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Γενικές παρατηρήσεις

Για την κατάταξη των ειδών που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες υφαντικές ύλες στις επιμέρους διακρίσεις των σχετικών κλάσεων, βλέπε τις γενικές παρατηρήσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων του παρόντος τμήματος.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΠΛΕΚΤΑ

Γενικές παρατηρήσεις

1. Για την κατάταξη των ειδών που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες υφαντικές ύλες στις διακρίσεις των σχετικών κλάσεων, βλέπε τις γενικές παρατηρήσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων του παρόντος τμήματος.

2. Όσον αφορά την κατάταξη των ενδυμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολο για τη λιανική πώληση βλέπε τη σημείωση 13 του παρόντος τμήματος.

3. Όταν ένα μέρος ενός κουστουμιού, ενός κουστουμιού-ταγιέρ ή ενός συνόλου των κλάσεων 6103 και 6104 φέρει πρόσθετες γαρνιτούρες ή διακοσμήσεις που δεν υπάρχουν στο άλλο ή στα άλλα ενδύματα, όλα αυτά τα ενδύματα κατατάσσονται ως κουστούμια, κουστούμια-ταγιέρ ή σύνολα, εφόσον οι γαρνιτούρες αυτές ή οι διακοσμήσεις είναι πολύ μικρής σπουδαιότητας και περιορίζονται σε ένα ή δύο σημεία του εν λόγω μέρους (π.χ. στο γιακά και στα άκρα των μανικιών ή στα πέτα και στις τσέπες).

Όταν, όμως, οι διακοσμήσεις ή οι γαρνιτούρες γίνονται κατά το πλέξιμο του ενδύματος, η κατάταξη ως κουστούμια, κουστούμια-ταγιέρ ή σύνολα αποκλείεται, εκτός αν πρόκειται για μονόγραμμα της επιχείρησης ή άλλο παρόμοιο σύμβολο.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 62 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΚΤΑ

Γενικές παρατηρήσεις

1. Για την κατάταξη των ειδών που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες υφαντικές ύλες στις επιμέρους διακρίσεις των σχετικών κλάσεων, βλέπε τις γενικές παρατηρήσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων του παρόντος τμήματος.

2. Για την κατάταξη των ενδυμάτων που παρουσιάζονται σε συνδυασμούς για τη λιανική πώληση, βλέπε σημείωση 13 του παρόντος τμήματος.

3. Όταν ένα μέρος ενός κουστουμιού, ενός κουστουμιού-ταγιέρ ή ενός συνόλου των κλάσεων 6203 και 6204 φέρει πρόσθετες γαρνιτούρες ή διακοσμήσεις που δεν υπάρχουν στο άλλο ή στα άλλα ενδύματα, όλα αυτά τα ενδύματα κατατάσσονται ως κουστούμια, κουστούμια-ταγιέρ ή σύνολα, εφόσον οι γαρνιτούρες αυτές ή οι διακοσμήσεις είναι πολύ μικρής σπουδαιότητας και περιορίζονται σε ένα ή δύο σημεία του εν λόγω μέρους (π.χ. στο γιακά και στα άκρα των μανικιών ή στα πέτα και στις τσέπες).

Όταν όμως, οι διακοσμήσεις ή οι γαρνιτούρες γίνονται κατά το πλέξιμο του ενδύματος, η κατάταξη ως κουστούμια, κουστούμια-ταγιέρ ή σύνολα αποκλείεται εκτός αν πρόκειται για μονόγραμμα της επιχείρησης ή άλλο παρόμοιο σύμβολο.

4. Το παρόν κεφάλαιο περιλαμβάνει τα ενδύματα εργασίας που αναφέρονται ειδικότερα σε ορισμένες διακρίσεις τα οποία, λόγω της γενικής τους εμφάνισης (κόψιμο ή σχέδιο απλό ή ειδικό σε σχέση με τον προορισμό αυτών των ενδυμάτων) και του είδους του υφάσματός τους που είναι ανθεκτικό και δεν μαζεύει στο πλύσιμο, αναγνωρίζονται ότι είναι κατασκευασμένα να φοριούνται αποκλειστικά ή ουσιαστικά για να εξασφαλίζουν την προστασία (φυσική ή υγειονομική) άλλων ενδυμάτων ή/και προσώπων κατά την άσκηση βιομηχανικής, επαγγελματικής ή οικιακής δραστηριότητας.

Γενικά, τα συγκεκριμένα ενδύματα δεν φέρουν διακοσμήσεις. Για το λόγο αυτό, οι ονομασίες και τα σύμβολα που αναφέρονται σε ασκούμενη δραστηριότητα δεν θεωρούνται διακοσμήσει.

Τα ενδύματα αυτά είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι, από συνθετικές ή τεχνητές ίνες ή από μείγμα αυτών των υφαντικών υλών.

Για την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους, τα δύο συχνότερα χρησιμοποιούμενα είδη ραφής κατά την κατασκευή τους είναι η ραφή «ασφαλείας» (safety) και η πλακοραφή.

Τα ενδύματα εργασίας κλείνουν κυρίως με φερμουάρ, με κουμπιά που κλείνουν με πίεση, με αυτοκόλλητες ταινίες τύπου «velcro» ή σταυρώνουν ή δένουν με κορδόνια ή παρόμοια.

Τα ενδύματα αυτά μπορούν να φέρουν τσέπες οι οποίες είναι κατά κανόνα εξωτερικές. Όταν πρόκειται για τσέπες με σχισμή (κοφτές τσέπες) αυτές αποτελούνται συνήθως από το ίδιο ύφασμα με εκείνο του ενδύματος και δεν φέρουν τις συνήθεις επενδύσεις (φοδράρισμα) άλλων ενδυμάτων.

Μεταξύ των ενδυμάτων εργασίας θα πρέπει να αναφερθούν τα ενδύματα που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί, οι εργάτες εργοστασίων, οι οικοδόμοι, οι αγρότες κ.λπ. και τα οποία εμφανίζονται συνήθως ως σύνολα δύο τεμαχίων, συνδυασμοί, παντελόνια και παντελόνια με τιράντες. Όσον αφορά άλλες δραστηριότητες πιθανόν να πρόκειται για μπλούζες εργασίας, ποδιές, ενδύματα προστασίας από τη σκόνη κ.λπ. (για γιατρούς, νοσοκόμες, νοικοκυρές, κομμωτές, αρτοποιούς, κρεοπώλες κ.λπ.).

Ως ενδύματα εργασίας μπορούν να θεωρηθούν μόνον τα ενδύματα των οποίων το εμπορικό μέγεθος είναι 158 (ύψος σώματος 158 cm) ή περισσότερο.

Οι στολές και τα άλλα παρόμοια επίσημα ενδύματα (π.χ. τήβεννος δικαστών, ιερατικά ενδύματα) δεν θεωρούνται ως ενδύματα εργασίας.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 63 ΑΛΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΙΔΗ. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ. ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΡΑΚΗ

Γενικές παρατηρήσεις

Για την κατάταξη των ειδών που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες υφαντικές ύλες στις επιμέρους διακρίσεις των σχετικών κλάσεων, βλέπε τις γενικές παρατηρήσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων του παρόντος τμήματος.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ XII ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ. ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΣ. ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΡΑΒΔΟΙ. ΜΑΣΤΙΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ. ΦΤΕΡΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΠΟ ΦΤΕΡΑ. ΤΕΧΝΗΤΑ ΑΝΘΗ, ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΧΕΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 64 ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΓΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΙΔΗ. ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΥΤΩΝ

Γενικές παρατηρήσεις

1. Όσον αφορά την ερμηνεία των όρων «εξωτερικά πέλματα» και «επανωδέρματα (φόντια)», βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του παρόντος κεφαλαίου (Γ) και (Δ).

2. Ο όρος «καουτσούκ» επεξηγείται στη σημείωση 1 του κεφαλαίου 40 για τους σκοπούς της ονοματολογίας 7 η έννοια της σημείωσης 3 α) του παρόντος κεφαλαίου, καλύπτει επίσης τα υφάσματα και τα άλλα υποθέματα από υφαντική ύλη που φέρουν εμφανή εξωτερική επένδυση από καουτσούκ.

3. Ο όρος «πλαστική ύλη» επεξηγείται στη σημείωση 1 του κεφαλαίου 39 για τους σκοπούς της ονοματολογίας 7 η έννοια της σημείωσης 3 α) του παρόντος κεφαλαίου επεκτείνει τον σκοπό του παρόντος κεφαλαίου.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 65 ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΑΥΤΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 66 ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΡΑΒΔΟΙ (ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ), ΡΑΒΔΟΙ-ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ, ΜΑΣΤΙΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 67 ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΠΟ ΦΤΕΡΑ Ή ΑΠΟ ΠΟΥΠΟΥΛΑ. ΤΕΧΝΗΤΑ ΑΝΘΗ. ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΧΕΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ XIII ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ, ΓΥΨΟ, ΤΣΙΜΕΝΤΟ, ΑΜΙΑΝΤΟ, ΜΑΡΜΑΡΥΓΙΑ Ή ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΥΛΕΣ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΕΡΑΜΕΥΤΙΚΗΣ. ΓΥΑΛΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 68 ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ, ΓΥΨΟ, ΤΣΙΜΕΝΤΟ, ΑΜΙΑΝΤΟ, ΜΑΡΜΑΡΥΓΙΑ Ή ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΥΛΕΣ

Γενικές παρατηρήσεις

Το παρόν κεφάλαιο περιλαμβάνει όχι μόνο είδη έτοιμα προς χρήση, αλλά, σε ορισμένες κλάσεις του, και ημιτελή προϊόντα τα οποία, για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν διάφορες κατεργασίες (π.χ. τα μείγματα με βάση αμίαντο ή με βάση αμίαντο και ανθρακικό μαγνήσιο της κλάσης 6812).

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 69 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΕΡΑΜΕΥΤΙΚΗΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 70 ΓΥΑΛΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ

Γενικές παρατηρήσεις

Κατά την έννοια του παρόντος κεφαλαίου ο όρος «οπτικό γυαλί» υποδηλώνει το ειδικό γυαλί που χρησιμοποιείται για την κατασκευή οπτικών οργάνων τα οποία προορίζονται για τη φωτογραφική, την αστρονομία, την παρατήρηση (μικροσκοπία, ναυσιπλοΐα κ.λπ.), για οπλικά συστήματα (τηλεσκοπικές σκοπεύσεις κ.λπ.), για εργαστήρια κ.λπ., καθώς επίσης και για την κατασκευή ορισμένων ειδών ιατρικών φακών που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση ελαττωμάτων της όρασης. Το γυαλί αυτό, του οποίου υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες, χαρακτηρίζεται συνήθως από μεγάλη διαφάνεια και διαύγεια, παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές χρωματίζεται για να αποκτήσει, σε μικρό βαθμό, ιδιότητες απορρόφησης ορισμένων ακτίνων. Παρουσιάζει απόλυτη ομογένεια που αποκλείει συνήθως την παρουσία φυσαλλίδων ή ραβδώσεων, και έχει δείκτες διάθλασης και ιδιότητες σκέδασης που δεν συναντώνται στα υπόλοιπα γυαλιά.

Εξαιρούνται από το κεφάλαιο αυτό οι πλάκες του γυαλιού που έχουν περιβληθεί με ένα πλαίσιο από ξύλο, από μέταλλο, κ.λπ., οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν χάσει τον ουσιώδη χαρακτήρα του γυαλιού και κατατάσσονται σε διάφορες κλάσεις ανάλογα με τον προορισμό τους, π.χ.:

1. για την τοποθέτηση σε κάδρο των εικόνων (κλάσεις 4414 00, 8306 κ.λπ.) 7

2. για μηχανές και συσκευές ή για οχήματα (τμήματα XVI ή XVII) 7

3. για πόρτες, παράθυρα σπιτιών, κ.λπ. (κλάσεις 4418, 7610 κ.λπ.).

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ XIV ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΦΥΣΙΚΑ Ή ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΣ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΑ, ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΜΕΤΑΛΛΑ ΕΠΙΣΤΡΩΜΕΝΑ ΜΕ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΛΕΣ ΑΥΤΕΣ, ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 71 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΦΥΣΙΚΑ Ή ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΣ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΑ, ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΜΕΤΑΛΛΑ ΕΠΙΣΤΡΩΜΕΝΑ ΜΕ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΛΕΣ ΑΥΤΕΣ, ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ XV ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΥΤΑ

Γενικές παρατηρήσεις

Τα παλιοσίδερα, απορρίμματα και θραύσματα ειδών από μη σιδηρούχα μέταλλα τα οποία αφού υποστούν επανάτηξη ξαναχύνονται σε ράβδους, πλινθώματα, χελώνες ή παρόμοιες μορφές κατατάσσονται ως ακατέργαστα μέταλλα και όχι ως απορρίμματα ή θραύσματα. Κατά συνέπεια, πρέπει να κατατάσσονται π.χ. στις κλάσεις 7601 (αργίλιο), 7801 (μόλυβδος), 7901 (ψευδάργυρος) ή στις διακρίσεις 8104 11 00 ή 8104 19 00 (μαγνήσιο).

Ως «μέταλλα» θεωρούνται επίσης τα μέταλλα τα οποία έχουν άμορφη (μη κρυστάλλινη) δομή, όπως τα μείγματα γυαλιών-μετάλλων και τα προϊόντα της μεταλλουργίας σκόνης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 72 ΧΥΤΟΣΙΔΗΡΟΣ, ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΑΣ

Γενικές παρατηρήσεις

Α. Υπάρχουν ορισμένα κριτήρια τα οποία καθιστούν δυνατή τη διάκριση μεταξύ σφυρηλατημένων και ελασματοποιημένων προϊόντων, όταν πρέπει να γίνει η εν λόγω διάκριση (κλάσεις 7207, 7214, 7216, 7218, 7224 και 7228).

Αν διατίθεται ολόκληρο το κομμάτι, πρέπει κατ' αρχάς να εξετάζεται ο τρόπος κατά τον οποίο μεταβάλλεται η εγκάρσια τομή:

- αν η εγκάρσια τομή παρουσιάζει διακυμάνσεις που δεν επαναλαμβάνονται περιοδικά, πρόκειται για σφυρηλατημένο προϊόν,

- αν, αντίθετα, παρουσιάζει διακυμάνσεις που επαναλαμβάνονται περιοδικά ή αν είναι σταθερή, μπορεί να πρόκειται είτε για σφυρηλατημένο είτε για ελασματοποιημένο προϊόν. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να εξετάζεται το σύνολο των παρακάτω κριτηρίων:

1. διαστάσεις της εγκάρσιας τομής

Αν οι διαστάσεις είναι μεγάλες (εμβαδόν εγκάρσιας τομής ανώτερο των 150 000 mm²), πρόκειται πιθανότατα για σφυρηλατημένα προϊόντα. Αν, αντίθετα, οι διαστάσεις είναι μικρές (ελάχιστη διάσταση μικρότερη των 15 mm), πρόκειται μάλλον για ελασματοποιημένα προϊόντα 7

2. σχήμα της εγκάρσιας τομής

Αν το εν λόγω σχήμα είναι απλό (τετράγωνο, στρογγυλό, ορθογώνιο, εξαγωνικό κ.λπ.) μπορεί να πρόκειται είτε για ελασματοποιημένα, είτε για σφυρηλατημένα προϊόντα, ενώ τα προϊόντα με περισσότερο περίπλοκο σχήμα λαμβάνονται σχεδόν πάντοτε με έλαση 7

3. μήκος

Αν το μήκος υπερβαίνει τα 5 m πρόκειται σχεδόν σίγουρα για ελασματοποιημένα προϊόντα 7 αν είναι μικρότερο, μπορεί να πρόκειται είτε για σφυρηλατημένα είτε για ελασματοποιημένα προϊόντα 7

4. ανοχές επί των διαστάσεων

Οι ανοχές επί των διαστάσεων της εγκάρσιας τομής είναι μικρότερες στα ελασματοποιημένα από ό,τι στα σφυρηλατημένα προϊόντα 7

5. μεταλλογραφική μορφή

Δεδομένου ότι, κανονικά, στα ελασματοποιημένα προϊόντα ο λόγος μείωσης της διατομής είναι σαφώς μεγαλύτερος από εκείνον που ισχύει για τα σφυρηλατημένα προϊόντα, η εξέταση με μικροσκόπιο επιτρέπει σχεδόν πάντα τη διάκριση των δύο ειδών προϊόντων.

Τα κύρια προς εξέταση στοιχεία είναι τα εγκλείσματα και η δομή.

α) Τα εγκλείσματα στα ελασματοποιημένα προϊόντα είναι λεπτά, εξαιρετικά επιμήκη και διατεταγμένα σχεδόν τελείως παράλληλα, κατά τη φορά της έλασης 7 αντίθετα, στα σφυρηλατημένα προϊόντα είναι λιγότερο επιμήκη (έχουν σχεδόν ελλειπτική μορφή) και δεν είναι τελείως παράλληλα 7

β) Η δομή, που εξετάζεται μετά την ανόπτηση (αν το προϊόν έχει βαφτεί και επανεφερθεί) παρουσιάζει στα ελασματοποιημένα προϊόντα διαχωριστικές ταινίες, οι οποίες είναι σχεδόν τελείως ευθύγραμμες και παράλληλες κατά τη φορά της έλασης. Αντίθετα, στα σφυρηλατημένα προϊόντα το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε πολύ μικρότερο βαθμό, ενώ μερικές φορές είναι σχεδόν ανύπαρκτο 7

6. ποσότητα

Τα σφυρηλατημένα προϊόντα διατίθενται γενικά σε μικρές ποσότητες.

Η έλαση μπορεί να γίνει εν θερμώ ή εν ψυχρώ. Επιτρέπει, ανάλογα με το σχήμα του προς έλαση τεμαχίου και το σχήμα και τη διάταξη των κυλίνδρων, τη λήψη πεπλατυσμένων προϊόντων, όπως λαμαρινών ή φύλλων, ράβδων κυκλικής ή πολυγωνικής διατομής, ειδών καθορισμένης μορφής (μορφοράβδων και μορφοελασμάτων) ποικίλων διατομών, σωλήνων κάθε είδους κ.λπ.

Β. Πρέπει να θεωρούνται ως πλατέα προϊόντα έλασης και όχι ως ημιτελή προϊόντα τα προϊόντα που πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- πάχος κατώτερο από 100 mm,

- παρουσία αναδιπλώσεων στις άκρες:

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

- ποσοστό σφυρηλάτησης ανώτερο από 1,5,

- πλάτος που υπερβαίνει κατά περισσότερο από 50 mm εκείνο του αρχικού.

Γ. Όσον αφορά τους ορισμούς ορισμένων πλαστικών παραμορφώσεων (όπως είναι η έλαση, η σφυρηλασία, η ανισόπαχη τύπωση), βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του κεφαλαίου 72, μέρος ΙΩ, στοιχεία Α και Β.

Δ. Όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ προϊόντων που ελασματοποιούνται ή υποβάλλονται σε διέλαση εν θερμώ και τα προϊόντα που λαμβάνονται ή αποκτούν την τελική τους μορφή εν ψυχρώ, βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του κεφαλαίου 72, μέρος IV, στοιχείο Β, τελευταίες παράγραφοι.

Ωστόσο το πλάνισμα εν ψυχρώ και η χονδροειδής απόξεση δεν θεωρούνται ως διαδικασίες εκτριβής ή διαμέτρησης και κατά συνέπεια δεν επηρεάζουν την κατάταξη των ράβδων και των μορφοελασμάτων και μορφοράβδων απλής, θερμής έλασης ή διέλασης. Ομοίως, το στρίψιμο των παραπάνω ράβδων δεν τις κάνει να θεωρούνται ως ράβδοι που υφίστανται τελική κατεργασία εν ψυχρώ.

Ορισμένες από τις διαφορές που αναφέρθηκαν παραπάνω μεταξύ των προϊόντων που ελασματοποιούνται εν ψυχρώ και εκείνων που ελασματοποιούνται εν θερμώ μπορούν να μειωθούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν, αν τα προϊόντα που ελασματοποιούνται εν ψυχρώ υποβληθούν σε ανόπτηση 7 ομοίως, οι διαφορές περιορίζονται στην επιφανειακή μορφή και στην επιφανειακή σκληρότητα, στην περίπτωση των προϊόντων θερμής έλασης που υποβάλλονται σε ελαφρά τελική κατεργασία εν ψυχρώ.

Οι ράβδοι και τα μορφοελάσματα ή μορφοράβδοι θερμής έλασης ή διέλασης μπορούν να υποστούν τελική κατεργασία εν ψυχρώ με επεκτατική ολκή ή άλλες μεθόδους - κυρίως με εκτριβή ή διαμέτρηση - πράγμα που βελτιώνει την τελική μορφή του προϊόντος. Λόγω της κατεργασίας αυτής τα εν λόγω προϊόντα θεωρούνται ως «λαμβανόμενα ή υφιστάμενα την τελική κατεργασία εν ψυχρώ

Ε. Σχετικά με τον ορισμό της επιμετάλλωσης, βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, γενικές παρατηρήσεις του κεφαλαίου 72, μέρος IV, στοιχείο Γ, παράγραφος 2, υποπαράγραφος ε).

Τα κοινά μέταλλα που επιμεταλλώνονται με πολύτιμα, όποιο και αν είναι το πάχος της επιμετάλλωσης, υπάγονται στο κεφάλαιο 71 (βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, κεφάλαιο 71).

ΣΤ. Όσον αφορά τις εργασίες επιφανειακής αποπεράτωσης, βλέπε τις επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ, κεφάλαιο 72, γενικές παρατηρήσεις, μέρος IV, στοιχείο Γ, παράγραφος 2, υποπαράγραφος δ).

Ζ. Τα ημιτελή προϊόντα σφυρηλασίας που δεν παρουσιάζουν πλέον τη χονδροειδή εμφάνιση των πρωτογενών τεμαχίων σφυρηλασίας των κλάσεων 7207, 7218 ή 7224 κατατάσσονται στις κλάσεις που αφορούν τα τελικά προϊόντα, γενικά δεν υπάγονται στα κεφάλαια 82, 84, 85 ή 87. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι π.χ. ότι τέτοια σφυρηλατημένα προϊόντα από σίδηρο ή από χάλυβα, προοριζόμενα για την κατασκευή στροφαλοφόρων αξόνων, υπάγονται στην κλάση 8483.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 73 ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΥΤΟΣΙΔΗΡΟ, ΣΙΔΗΡΟ Ή ΧΑΛΥΒΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 74 ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 75 ΝΙΚΕΛΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΙΚΕΛΙΟ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 76 ΑΡΓΙΛΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΓΙΛΙΟ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 78 ΜΟΛΥΒΔΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΟΛΥΒΔΟ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 81 ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑ. ΚΕΡΑΜΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ. ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΛΕΣ ΑΥΤΕΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 82 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ, ΕΙΔΗ ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΙΙΑΣ, ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΙΡΟΥΝΙΑ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑ. ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 83 ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ XVI ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ. ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ Ή ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ Ή ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΥΤΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 84 ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ, ΛΕΒΗΤΕΣ, ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ. ΜΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ή ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Γενικές παρατηρήσεις

Ο όρος «που προορίζονται για τη βιομηχανία συναρμολόγησης», κατά την έννοια των διακρίσεων 8407 33 10, 8407 34 10, 8407 90 50 και 8408 20 10, υποδηλώνει αποκλειστικά τη χρησιμοποίησή τους για τη συναρμολόγηση, σε γραμμή παραγωγής, νέων αυτοκινήτων στα εργοστάσια που ασχολούνται με τη συναρμολόγηση ή την κατασκευή αυτοκινήτων οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των υπεργοληπτικών επιχειρήσεων).

Οι διακρίσεις αυτές αφορούν μόνο τους κινητήρες που χρησιμοποιούνται πραγματικά για τη συναρμολόγηση νέων οχημάτων και για τους οποίους γίνεται λόγος στο ίδιο το κείμενο των διακρίσεων. Κατά συνέπεια, οι εν λόγω διακρίσεις δεν καλύπτουν τους παρόμοιους κινητήρες που χρησιμοποιούνται ως ανταλλακτικά.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 85 ΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ. ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ Ή ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ Ή ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΥΤΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ XVII ΥΛΙΚΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 86 ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ (ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ) ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 87 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ. ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ. ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΤΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Γενικές παρατηρήσεις

1. Ως «καινούρια οχήματα» νοούνται, κατά την έννοια της συνδυασμένης ονοματολογίας, τα οχήματα στα οποία δεν έχει δοθεί ποτέ άδεια κυκλοφορίας.

2. Ως «μεταχειρισμένα οχήματα» νοούνται, κατά την έννοια της συνδυασμένης ονοματολογίας, τα οχήματα στα οποία έχει δοθεί τουλάχιστον μια φορά άδεια κυκλοφορίας.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 88 ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ Ή ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΪΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 89 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ XVIII ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ή ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΜΕΤΡΗΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ Ή ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ. ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΙΑΤΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ. ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑ. ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Ή ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 90 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ή ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΜΕΤΡΗΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ Ή ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ. ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΙΑΤΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ. ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Ή ΣΥΣΚΕΥΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 91 ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 92 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΥΤΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ ΧΙΧ ΟΠΛΑ, ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 93 ΟΠΛΑ, ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ ΧΧ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 94 ΕΠΙΠΛΑ, ΙΑΤΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΕΠΙΠΛΑ, ΕΙΔΗ ΚΛΙΝΟΣΤΡΩΜΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ. ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΛΑΜΠΕΣ-ΡΕΚΛΑΜΕΣ. ΦΩΤΕΙΝΑ ΣΗΜΑΤΑ, ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΙΔΗ, ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 95 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, ΕΙΔΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ Ή ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΤΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 96 ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

ΤΜΗΜΑ ΧΧΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ή ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 97 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ή ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

(1) ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1.

(2) ΕΕ L 198 της 20.7.1987, σ. 1.

(3) Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Φινλανδία και Σουηδία.

(4) ΕΕ C 211 της 7.7.1998, σ. 4.

(5) ΕΕ L 312 της 14.11.1997, σ. 1.