29.7.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 223/25


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 25ης Ιουλίου 2014

για την εφαρμογή της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το υπόδειγμα για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τον σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2014) 5180]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2014/504/EE)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την απόφαση αριθ. 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 2119/98/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 6,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η απόφαση αριθ. 1082/2013/ΕΕ καθορίζει μηχανισμούς και δομές για τον συντονισμό των αντιδράσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού ετοιμότητας και αντίδρασης που σχετίζεται με τις εν λόγω αντιδράσεις.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή διαβουλεύονται στο πλαίσιο της ΕΥΑ (επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας), σε σχέση με τον σχεδιασμό της ετοιμότητας και της αντίδρασης, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών, την προώθηση της διαλειτουργικότητας των εθνικών σχεδιασμών ετοιμότητας, την αντιμετώπιση της διατομεακής διάστασης σε ενωσιακό επίπεδο και τη βοήθεια κατά την υλοποίηση των προδιαγραφών βασικού δυναμικού για την επιτήρηση και την αντίδραση, όπως αναφέρονται στους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς (2005) (ΔΥΚ).

(3)

Στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ αναφέρονται οι πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε εθνικό επίπεδο και ορίζεται ότι τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν τις πληροφορίες αυτές στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 7 Νοεμβρίου 2014 και στη συνέχεια κάθε τρία έτη.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ, τα κράτη μέλη οφείλουν να ενημερώνουν την Επιτροπή για τις κύριες πτυχές της αναθεώρησης του εθνικού τους σχεδιασμού ετοιμότητας και αντίδρασης.

(5)

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 5 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ, η Επιτροπή θα αναλύσει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 3 και θα καταρτίσει συγκεφαλαιωτική έκθεση ή θεματική έκθεση προόδου. Για τους σκοπούς του άρθρου 4 παράγραφος 1, η Επιτροπή πρέπει να δρομολογήσει συζήτηση στην ΕΥΑ εγκαίρως και, ανάλογα με την περίπτωση, με βάση την εν λόγω έκθεση.

(6)

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ, η Επιτροπή εκδίδει, με εκτελεστικές πράξεις, υποδείγματα που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη κατά την παροχή των πληροφοριών σχετικά με τον εθνικό τους σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 3, ώστε να διασφαλίζεται η συνάφειά τους με τους στόχους που προσδιορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και η συγκρισιμότητά τους.

(7)

Προκειμένου να αποφεύγεται η διπλή υποβολή εκθέσεων, οι πληροφορίες που έχουν ήδη παρασχεθεί από τα κράτη μέλη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όσον αφορά την αξιοποίηση του βασικού δυναμικού για τον σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό της υποβολής εκθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα της παρούσας απόφασης περιέχει το υπόδειγμα που πρέπει να χρησιμοποιείται από τα κράτη μέλη για την παροχή των πληροφοριών σχετικά με τον σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης για σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 3 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 25 Ιουλίου 2014.

Για την Επιτροπή

Tonio BORG

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 293 της 5.11.2013, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Υπόδειγμα που πρέπει να χρησιμοποιείται από τα κράτη μέλη για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τον σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας

Χώρα:

Όνομα και διεύθυνση του σημείου επαφής:

Ημερομηνία:

Τα κράτη μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέγουν το κατάλληλο σημείο επαφής που θα απαντήσει στις ερωτήσεις που τίθενται παρακάτω. Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο οι απαντήσεις να παρέχονται σε συνεργασία με το εθνικό σημείο επαφής για την εφαρμογή των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (ΔΥΚ). Όλες οι ερωτήσεις πρέπει να συμπληρωθούν. Για κάθε ερώτηση παρακαλούμε να σημειώσετε μόνο μία κατάλληλη ένδειξη [ναι, όχι, άνευ αντικειμένου ή άγνωστο] αν παρέχεται τέτοια δυνατότητα επιλογής, ή να παραθέσετε σύντομο επεξηγηματικό κείμενο, αν η ερώτηση επιβάλλει ανοικτή απάντηση. Αν μια ερώτηση δεν έχει αντικείμενο για τη χώρα σας, παρακαλούμε να το αναφέρετε στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που προβλέπεται στο τέλος κάθε τμήματος, μαζί με τον λόγο για τον οποίο η ερώτηση είναι άνευ αντικειμένου. Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχεία β) και γ) της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ, η υποχρέωση παροχής πληροφοριών που αναφέρεται στα κεφάλαια ΙΙ (Διαλειτουργικότητα) και ΙΙΙ (Συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων) ισχύει μόνον αν τα εν λόγω μέτρα ή ρυθμίσεις υφίστανται ή προβλέπονται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού ετοιμότητας και αντίδρασης.

I.   Αξιοποίηση του βασικού δυναμικού του ΔΥΚ όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) της απόφασης 1082/2013/ΕΕ

1.

Παρακαλούμε να υποβάλετε αντίγραφο της τελευταίας απάντησής σας στο ερωτηματολόγιο του ΠΟΥ για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την αξιοποίηση του βασικού δυναμικού του ΔΥΚ στα συμβαλλόμενα κράτη, και, αν είναι δυνατόν, την έκθεση για τα χαρακτηριστικά της χώρας που έχει καταρτιστεί από τον ΠΟΥ. Επιπροσθέτως, παρακαλούμε να παρέχετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

2.1.

Έχετε ολοκληρώσει την αξιοποίηση του βασικού δυναμικού του ΔΥΚ;

ναι

όχι

 

 

2.2.

Εάν όχι, για ποιον λόγο;

 

 

3.

Παρακαλούμε να παρουσιάσετε —όπου θεωρείτε σκόπιμο— τις ιδέες σας όσον αφορά τη δράση που θα πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή, οι οργανισμοί της ΕΕ ή τα κράτη μέλη με σκοπό να εξασφαλιστεί η διατήρηση και η ενίσχυση του βασικού δυναμικού του ΠΟΥ στο μέλλον.

 

 

4.

Παρακαλούμε να παραθέσετε —όπου θεωρείτε σκόπιμο— τυχόν παρατηρήσεις ή διευκρινίσεις στις ανωτέρω ερωτήσεις και, αν το κρίνετε αναγκαίο, να αναφέρετε τυχόν σχετικές δραστηριότητες που έχει διεξαγάγει η χώρα σας, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο παρόν ερωτηματολόγιο (επιτρέπεται να επισυναφθούν πρόσθετες σελίδες, αν χρειαστεί).

 

 

II.   Διαλειτουργικότητα μεταξύ του τομέα της υγείας και άλλων τομέων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ, η υποχρέωση παροχής πληροφοριών ισχύει μόνον αν τα εν λόγω μέτρα ή ρυθμίσεις υφίστανται ή προβλέπονται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού ετοιμότητας και αντίδρασης.

Οι εθνικές δομές συντονισμού για τα διατομεακά περιστατικά, που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο i) της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ, νοούνται ως δομές που διαθέτουν στρατηγικά καθήκοντα διοίκησης και χάραξης πολιτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά την ιεραρχία της διοίκησης. Η δομή αυτή θα μπορούσε να είναι ένα όργανο, μια επιτροπή ή μια επιχειρησιακή ομάδα. Τα εθνικά επιχειρησιακά κέντρα έκτακτων καταστάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο ii) της απόφασης 1082/2013/ΕΕ νοούνται ως επιχειρησιακές δομές και/ή ρυθμίσεις που στοχεύουν στην παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης και εργαλείων, ιδίως όσον αφορά την επικοινωνία, σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας.

5.1.

Υπάρχουν άλλοι τομείς που εμπλέκονται στις δραστηριότητες σχεδιασμού ετοιμότητας και αντίδρασης του τομέα της υγείας;

ναι

όχι

άνευ αντικειμένου

άγνωστο

 

 

 

 

5.2.

Αν απαντήσατε ναι, για ποιους τύπους απειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης 1082/2013/ΕΕ;

5.2.1.

απειλές βιολογικής προέλευσης, που συνίστανται σε:

5.2.1.1.

μεταδοτικές νόσους· να διευκρινιστούν περαιτέρω αν είναι δυνατόν, για παράδειγμα

 

 

 

 

 

τροφιμογενείς νόσοι

 

 

 

 

 

ζωονόσοι

 

 

 

 

 

υδατογενείς νόσοι

 

 

 

 

 

άλλες μεταδοτικές νόσοι, να διευκρινιστούν

 

 

 

 

 

 

5.2.1.2

μικροβιακή αντοχή και λοιμώξεις συνδεόμενες με την υγειονομική περίθαλψη που σχετίζονται με μεταδοτικές νόσους

 

 

 

 

5.2.1.3

βιοτοξίνες ή άλλους βλαβερούς βιολογικούς παράγοντες που δεν σχετίζονται με μεταδοτικές νόσους,

 

 

 

 

5.2.2

απειλές χημικής προέλευσης

 

 

 

 

5.2.3

απειλές περιβαλλοντικής προέλευσης

 

 

 

 

5.2.4.

απειλές άγνωστης προέλευσης

 

 

 

 

5.2.5.

περιστατικά που ενδέχεται να συνιστούν ή έχουν κηρυχθεί έκτακτα περιστατικά διεθνούς εμβέλειας στον τομέα της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τους ΔΥΚ, υπό την προϋπόθεση ότι εμπίπτουν σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες

 

 

 

 


 

6.

Ποιους από τους παρακάτω τομείς προσδιορίζει ως κρίσιμους η χώρα σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με μια σοβαρή διασυνοριακή απειλή για την υγεία;

7

Υπάρχουν τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες (ΤΕΔ) για τον συντονισμό του τομέα της υγείας με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τομείς;

 

ναι

όχι

άνευ αντικειμένου

άγνωστο

 

ναι

όχι

άγνωστο ο

ενέργεια

6.1.

 

 

 

 

7.1

 

 

 

τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών

6.2.

 

 

 

 

7.2

 

 

 

μεταφορές

6.3.

 

 

 

 

7.3

 

 

 

ύδατα για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες αποχέτευσης

6.4.

 

 

 

 

7.4

 

 

 

γεωργία, συμπεριλαμβανομένου του κτηνιατρικού τομέα

6.5.

 

 

 

 

7.5

 

 

 

ασφάλεια των τροφίμων

6.6.

 

 

 

 

7.6

 

 

 

εφοδιασμός σε τρόφιμα

6.7.

 

 

 

 

7.7

 

 

 

χημική βιομηχανία

6.8.

 

 

 

 

7.8

 

 

 

κλάδος παροχής φαρμακευτικών προϊόντων και άλλων αναλωσίμων για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

6.9.

 

 

 

 

7.9

 

 

 

αστυνομικές υπηρεσίες ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης, πυροσβεστική υπηρεσία και υπηρεσίες ασθενοφόρων

6.10.

 

 

 

 

7.10

 

 

 

τοπικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες

6.11.

 

 

 

 

7.11

 

 

 

υπηρεσίες γραφείων κηδειών

6.12.

 

 

 

 

7.12

 

 

 

στρατός

6.13.

 

 

 

 

7.13

 

 

 

πολιτική προστασία

6.14.

 

 

 

 

7.14

 

 

 

διοίκηση και μονάδες της γενικής κυβέρνησης

6.15.

 

 

 

 

7.15

 

 

 

επιστημονικές εγκαταστάσεις

6.16.

 

 

 

 

7.16

 

 

 

εγκαταστάσεις για τον πολιτισμό και τα μέσα επικοινωνίας

6.17.

 

 

 

 

7.17

 

 

 

εθελοντισμός

6.18.

 

 

 

 

7.18

 

 

 

άλλοι κλάδοι, να διευκρινιστούν

 

6.19.

 

 

 

 

7.19

 

 

 


8.1.

Ποιοι είναι οι κρίσιμοι τομείς για τους οποίους ο τομέας της υγείας στη χώρα σας δεν εφαρμόζει ρυθμίσεις συντονισμού; (προαιρετική απάντηση)

 

 

8.2.

Ποιοι είναι οι τομείς προτεραιότητας για τους οποίους θα έπρεπε να βελτιωθεί ο συντονισμός με τον τομέα της υγείας; Παρακαλούμε να τους απαριθμήσετε με σειρά προτεραιότητας. (προαιρετική απάντηση)

 

 

9.1.

Παρακαλούμε να περιγράψετε τις ισχύουσες ρυθμίσεις όσον αφορά τις δομές στρατηγικού συντονισμού (εθνική νομοθεσία ή ΤΕΔ που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ του τομέα της υγείας και άλλων τομέων, συμπεριλαμβανομένου του κτηνιατρικού τομέα, που προσδιορίζονται ως κρίσιμοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούμε να αναφέρετε τους τομείς που καλύπτουν οι συγκεκριμένες δομές συντονισμού.

 

 

9.2.

Με ποιον τρόπο συνδέεται η εκπροσώπηση της χώρας στην Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας με τη(τις) δομή(-ές);

 

 

10.

Παρακαλούμε να περιγράψετε τις ισχύουσες ρυθμίσεις όσον αφορά τα επιχειρησιακά κέντρα (κέντρα κρίσεων) (εθνική νομοθεσία ή ΤΕΔ) που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ του τομέα της υγείας και άλλων τομέων, συμπεριλαμβανομένου του κτηνιατρικού τομέα, που προσδιορίζονται ως κρίσιμοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούμε να αναφέρετε τους τομείς που καλύπτουν οι συγκεκριμένες δομές συντονισμού.

 

 

11.

Έχει δοκιμαστεί σε εθνικό επίπεδο η διαλειτουργικότητα μεταξύ του τομέα της υγείας και άλλων τομέων;

ναι

όχι

άγνωστο

 

 

 

12.

Παρακαλούμε να παραθέσετε —όπου θεωρείτε σκόπιμο— τυχόν παρατηρήσεις ή διευκρινίσεις στις ανωτέρω ερωτήσεις και να αναφέρετε τυχόν σχετικές δραστηριότητες που έχει διεξαγάγει η χώρα σας (για παράδειγμα, μέσω ασκήσεων ή με αφορμή πραγματικά συμβάντα) (επιτρέπεται να επισυναφθούν πρόσθετες σελίδες, αν χρειαστεί):

 

 

III.   Προγραμματισμός συνέχισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο γ) της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ, η υποχρέωση παροχής πληροφοριών ισχύει μόνον αν τα εν λόγω μέτρα ή ρυθμίσεις υφίστανται ή προβλέπονται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού ετοιμότητας και αντίδρασης.

Ο προγραμματισμός συνέχισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναφέρεται στις διαδικασίες διαχείρισης και στα ολοκληρωμένα σχέδια που διατηρούν τη συνέχεια των κρίσιμων διαδικασιών ενός οργανισμού — στις διαδικασίες που επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να παραδίδει κρίσιμες υπηρεσίες ή προϊόντα — στην περίπτωση περιστατικού που προκαλεί αναστάτωση. Ο προγραμματισμός συνέχισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενσωματώνει όλες τις πτυχές μιας οργάνωσης που παίζουν ρόλο για τη διατήρηση των κρίσιμων διαδικασιών, δηλαδή τα άτομα, τις εγκαταστάσεις, τους προμηθευτές, τις τεχνολογίες, τα δεδομένα, κ.ο.κ. Η ανάλυση των επιχειρηματικών επιπτώσεων (ΑΕΕ) προβλέπει τις συνέπειες της αναστάστωσης μιας επιχειρηματικής λειτουργίας και διαδικασίας και συλλέγει τις πληροφορίες που χρειάζονται για την ανάπτυξη στρατηγικών ανάκαμψης.

13.1.

Υπάρχουν εθνικά προγράμματα συνέχισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της συνεχούς παροχής κρίσιμων υπηρεσιών και προϊόντων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, όπως ορίζονται στην απόφαση 1082/2013/ΕΕ;

ναι

όχι

άγνωστο

 

 

 

13.2.

Είναι τα εθνικά προγράμματα συνέχισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γενικά (βλέπε ερώτηση 14) ή ειδικά (βλέπε ερώτηση 15);

 

 

14.1.

Ποιες υπηρεσίες υγείας αφορούν τα γενικά προγράμματα; Παρακαλούμε να τις αναφέρετε παρακάτω.

ναι

όχι

άγνωστο

14.1.1.

πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας

 

 

 

14.1.2.

νοσοκομεία

 

 

 

14.1.3.

άλλες υπηρεσίες, να διευκρινιστούν

 

 

 

 

 

14.2.

Αν απαντήσατε ναι, ποιους τομείς που δεν συνδέονται με την υγεία αφορούν αυτά τα προγράμματα;

14.2.1.

ενέργεια

 

 

 

14.2.2.

τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών

 

 

 

14.2.3.

μεταφορές

 

 

 

14.2.4.

ύδατα για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες αποχέτευσης

 

 

 

14.2.5.

γεωργία, συμπεριλαμβανομένου του κτηνιατρικού τομέα

 

 

 

14.2.6.

ασφάλεια των τροφίμων

 

 

 

14.2.7.

εφοδιασμός σε τρόφιμα

 

 

 

14.2.8.

χημική βιομηχανία

 

 

 

14.2.9.

κλάδος παροχής φαρμακευτικών προϊόντων και άλλων αναλωσίμων για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

 

 

 

14.2.10.

αστυνομικές υπηρεσίες ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης, πυροσβεστική υπηρεσία και υπηρεσίες ασθενοφόρων

 

 

 

14.2.11.

τοπικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες

 

 

 

14.2.12.

υπηρεσίες γραφείων κηδειών

 

 

 

14.2.13.

στρατός

 

 

 

14.2.14.

πολιτική προστασία

 

 

 

14.2.15.

διοίκηση και μονάδες της γενικής κυβέρνησης

 

 

 

14.2.16.

επιστημονικές εγκαταστάσεις

 

 

 

14.2.17.

εγκαταστάσεις για τον πολιτισμό και τα μέσα επικοινωνίας

 

 

 

14.2.18.

εθελοντισμός

 

 

 

14.2.19.

άλλοι κλάδοι, να διευκρινιστούν

 

 

 

 

 

14.3.

Αν απαντήσατε ναι, ποια από τα ακόλουθα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται;

ναι

Εάν ναι, να περιγραφούν

όχι

άγνωστο

14.3.1.

ανάλυση των επιχειρηματικών επιπτώσεων

 

 

 

 

14.3.2.

ιεράρχηση των κρίσιμων υπηρεσιών και καθηκόντων μέσω της εκτίμησης κινδύνου σε σχέση με το όφελος από ιατρικές παρεμβάσεις

 

 

 

 

14.3.3.

κατάρτιση, άσκηση, αξιολόγηση, επικαιροποίηση, επικύρωση

 

 

 

 

14.3.4.

ταυτοποίηση του προσωπικού που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση κρίσιμων λειτουργιών, αντιμετώπιση των απουσιών του προσωπικού για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τους σε κρίσιμες λειτουργίες

 

 

 

 

14.3.5.

παροχή σαφών ιεραρχικών δομών, εκχωρήσεων εξουσιών και τάξεων διαδοχής

 

 

 

 

14.3.6.

εκτίμηση της ανάγκης δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων εφοδιασμού, υλικού και εξοπλισμού

 

 

 

 

14.3.7.

προσδιορισμός των μονάδων, των τμημάτων ή των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συρρικνωθούν ή να κλείσουν

 

 

 

 

14.3.8.

διορισμός και κατάρτιση εναλλακτικού προσωπικού για κρίσιμες θέσεις εργασίας

 

 

 

 

14.3.9.

μελέτη και δοκιμή τρόπων μείωσης της κοινωνικής διαταραχής (π.χ. τηλεργασία ή κατ' οίκον εργασία και μείωση του αριθμού των συνεδριάσεων με φυσική παρουσία και των ταξιδιών)

 

 

 

 

14.3.10.

σχεδιασμός για την ανάγκη υποστήριξης μέσω κοινωνικών υπηρεσιών για τους ζωτικής σημασίας εργαζομένους

 

 

 

 

14.3.11.

σχεδιασμός για την ανάγκη υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να παραμείνουν αποτελεσματικοί

 

 

 

 

14.3.12.

σχεδιασμός για τη φάση της ανάκαμψης

 

 

 

 

14.3.13.

άλλο(-α) στοιχείο(-α), να διευκρινιστεί(-ούν)

 

 

 

 

 

 

15.1.

Ποιες ειδικές σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας αφορούν τα ειδικά προγράμματα; Παρακαλούμε να τις αναφέρετε κατωτέρω σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ.

 

 

15.2.

Ποιες υπηρεσίες υγείας αφορούν αυτά τα προγράμματα; Να αναφερθούν παρακάτω

ναι

όχι

άγνωστο

15.2.1.

πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας

 

 

 

15.2.2.

νοσοκομεία

 

 

 

15.2.3.

άλλες υπηρεσίες, να διευκρινιστούν

 

 

 

 

 

15.3.

Αν απαντήσατε ναι, ποιους τομείς που δεν συνδέονται με την υγεία αφορούν αυτά τα προγράμματα;

15.3.1.

ενέργεια

 

 

 

15.3.2.

τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών

 

 

 

15.3.3.

μεταφορές

 

 

 

15.3.4.

ύδατα για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες αποχέτευσης

 

 

 

15.3.5.

γεωργία, συμπεριλαμβανομένου του κτηνιατρικού τομέα

 

 

 

15.3.6.

ασφάλεια των τροφίμων

 

 

 

15.3.7.

εφοδιασμός σε τρόφιμα

 

 

 

15.3.8.

χημική βιομηχανία

 

 

 

15.3.9.

κλάδος παροχής φαρμακευτικών προϊόντων και άλλων αναλωσίμων για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

 

 

 

15.3.10.

αστυνομικές υπηρεσίες ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης, πυροσβεστική υπηρεσία και υπηρεσίες ασθενοφόρων

 

 

 

15.3.11.

τοπικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες

 

 

 

15.3.12.

υπηρεσίες γραφείων κηδειών

 

 

 

15.3.13.

στρατός

 

 

 

15.3.14.

πολιτική προστασία

 

 

 

15.3.15.

διοίκηση και μονάδες της γενικής κυβέρνησης

 

 

 

15.3.16.

επιστημονικές εγκαταστάσεις

 

 

 

15.3.17.

εγκαταστάσεις για τον πολιτισμό και τα μέσα επικοινωνίας

 

 

 

15.3.18.

εθελοντισμός

 

 

 

15.3.19.

άλλοι κλάδοι, να διευκρινιστούν

 

 

 

 

 

15.4.

Αν απαντήσατε ναι, ποια από τα ακόλουθα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται;

ναι

Εάν ναι, να περιγραφούν

όχι

άγνωστο

15.4.1.

ανάλυση των επιχειρηματικών επιπτώσεων

 

 

 

 

15.4.2.

ιεράρχηση των κρίσιμων υπηρεσιών και καθηκόντων μέσω της εκτίμησης κινδύνου σε σχέση με το όφελος από ιατρικές παρεμβάσεις

 

 

 

 

15.4.3.

κατάρτιση, άσκηση, αξιολόγηση, επικαιροποίηση, επικύρωση

 

 

 

 

15.4.4.

ταυτοποίηση του προσωπικού που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση κρίσιμων λειτουργιών, αντιμετώπιση των απουσιών του προσωπικού για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τους σε κρίσιμες λειτουργίες

 

 

 

 

15.4.5.

παροχή σαφών ιεραρχικών δομών, εκχωρήσεων εξουσιών και τάξεων διαδοχής

 

 

 

 

15.4.6.

εκτίμηση της ανάγκης δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων εφοδιασμού, υλικού και εξοπλισμού

 

 

 

 

15.4.7.

προσδιορισμός των μονάδων, των τμημάτων ή των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συρρικνωθούν ή να κλείσουν

 

 

 

 

15.4.8.

διορισμός και κατάρτιση εναλλακτικού προσωπικού για κρίσιμες θέσεις εργασίας

 

 

 

 

15.4.9.

μελέτη και δοκιμή τρόπων μείωσης της κοινωνικής διαταραχής (π.χ. τηλεργασία ή κατ' οίκον εργασία και μείωση του αριθμού των συνεδριάσεων με φυσική παρουσία και των ταξιδιών)

 

 

 

 

15.4.10.

σχεδιασμός για την ανάγκη υποστήριξης μέσω κοινωνικών υπηρεσιών για τους ζωτικής σημασίας εργαζομένους

 

 

 

 

15.4.11.

σχεδιασμός για την ανάγκη υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να παραμείνουν αποτελεσματικοί

 

 

 

 

15.4.12.

σχεδιασμός για τη φάση της ανάκαμψης

 

 

 

 

15.4.13.

άλλο(-α) στοιχείο(-α), να διευκρινιστεί(-ούν)

 

 

 

 

 

 

16.

Υπάρχουν προγράμματα συνέχισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για τα σημεία εισόδου, όπως αναφέρεται στους ΔΥΚ;

ναι

όχι

άγνωστο

 

 

 

17.

Παρακαλούμε να παραθέσετε — όπου θεωρείτε σκόπιμο — τυχόν παρατηρήσεις ή διευκρινίσεις στις ανωτέρω ερωτήσεις και να αναφέρετε τυχόν σχετικές δραστηριότητες που έχει διεξαγάγει η χώρα σας (επιτρέπεται να επισυναφθούν πρόσθετες σελίδες, αν χρειαστεί):

 

 

IV.   Αναθεωρήσεις του εθνικού σχεδιασμού ετοιμότητας που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ

Ο κύριος σκοπός του παρόντος κεφαλαίου είναι η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3, πάντως, τα κράτη μέλη οφείλουν να παρέχουν στην Επιτροπή πληροφορίες χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο υπόδειγμα όταν αναθεωρούν επί της ουσίας τον εθνικό σχεδιασμό ετοιμότητας, με δική τους πρωτοβουλία και ανεξαρτήτως τυχόν αιτήματος της Επιτροπής.

18.1.

Πότε πραγματοποιήσατε σημαντικές αναθεωρήσεις του εθνικού σας σχεδιασμού ετοιμότητας;

 

 

Παρακαλούμε να υποβάλετε λεπτομέρειες σχετικά με τις σημαντικές αλλαγές μέσω του υποδείγματος που παρέχεται στα κεφάλαια Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του παρόντος παραρτήματος.