12.12.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 326/29


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 29ης Νοεμβρίου 2007

για την εφαρμογή της απόφασης αριθ. 573/2007/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση στρατηγικών κατευθυντηρίων γραμμών για την περίοδο 2008-2013

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2007) 5738]

(Τα κείμενα στη βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, δανική, ελληνική, εσθονική, ισπανική, ιταλική, λεττονική, λιθουανική, μαλτεζική, ολλανδική, ουγγρική, πολωνική, πορτογαλική, ρουμανική, σλοβακική, σλοβενική, σουηδική, τσεχική και φινλανδική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

(2007/815/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Μαΐου 2007, σχετικά με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, για την περίοδο 2008 έως 2013, ως μέρος του γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», και με την κατάργηση της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρθο 17,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Επιτροπή πρέπει να θεσπίσει στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες να ορίζεται ένα πλαίσιο παρέμβασης του Ταμείου σχετικά με την πολυετή περίοδο προγραμματισμού 2008-2013.

(2)

Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να καθορίζουν τις προτεραιότητες και, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 4 της απόφασης αριθ. 573/2007/ΕΚ, τις ειδικές προτεραιότητες που επιτρέπουν στα κράτη μέλη τα οποία δεν υπάγονται στο Ταμείο Συνοχής να αυξήσουν τη συγχρηματοδότηση της κοινοτικής συνεισφοράς στο 75 % για σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του πρωτοκόλλου για τη θέση της Δανίας, που προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Δανία δεν δεσμεύεται από την παρούσα απόφαση ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Ιρλανδία κοινοποίησε, με επιστολή της 6ης Σεπτεμβρίου 2005, ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στη θέσπιση και την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

(5)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποίησε, με επιστολή της 27ης Οκτωβρίου 2005, ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στη θέσπιση και την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

(6)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» που συγκροτήθηκε δυνάμει του άρθρου 56 της απόφασης αριθ. 574/2007/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Μαΐου 2007, για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων για την περίοδο 2007-2013 στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» (2),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Οι κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν τις προτεραιότητες και τις ειδικές προτεραιότητες για τον πολυετή προγραμματισμό της περιόδου 2008-2013 ορίζονται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο του Βελγίου, τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Δημοκρατία της Εσθονίας, την Ιρλανδία, την Ελληνική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Ισπανίας, τη Γαλλική Δημοκρατία, την Ιταλική Δημοκρατία, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Λεττονίας, τη Δημοκρατία της Λιθουανίας, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας, τη Δημοκρατία της Μάλτας, το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, τη Δημοκρατία της Αυστρίας, τη Δημοκρατία της Πολωνίας, την Πορτογαλική Δημοκρατία, τη Ρουμανία, τη Δημοκρατία της Σλοβενίας, τη Σλοβακική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Φινλανδίας, το Βασίλειο της Σουηδίας και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Βρυξέλλες, 29 Νοεμβρίου 2007.

Για την Επιτροπή

Franco FRATTINI

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 144 της 6.6.2007, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 144 της 6.6.2007, σ. 22.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στη συνέχεια εγγράφονται στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικότερης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών σε όλα τα στάδιά τους, η οποία δρομολογήθηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε το 1999.

Για καθέναν από τους στόχους του Ταμείου που περιγράφονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της απόφασης αριθ. 573/2007/ΕΚ αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θέτουν κυρίως σε εφαρμογή τις προτεραιότητες της Κοινότητας, προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (εφεξής «ΚΕΣΑ»).

Απώτερος στόχος του ΚΕΣΑ είναι η δημιουργία ενός χώρου ίσης μεταχείρισης, ενός συστήματος που θα εξασφαλίζει, σε όσους πράγματι χρειάζονται προστασία, πρόσβαση σε υψηλού βαθμού προστασία υπό παρόμοιες συνθήκες σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει δίκαια και αποτελεσματικά όσους θα διαπιστώνεται ότι δεν χρειάζονται προστασία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων (εφεξής «το Ταμείο») παρέχει ένα μέσο υποστήριξης των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για την εφαρμογή της πολιτικής ασύλου της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι πόροι του Ταμείου μπορούν να συμπληρώνουν, να ενθαρρύνουν και να λειτουργούν ως καταλύτης για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, μειώνοντας τις διαφορές και αυξάνοντας το επίπεδο των προδιαγραφών.

Κατά την κατάρτιση των σχεδίων των πολυετών προγραμμάτων τους, τα κράτη μέλη πρέπει να εστιάζουν τους διαθέσιμους πόρους που χορηγεί το Ταμείο στις πρώτες δύο τουλάχιστον από τις προτεραιότητες που αναφέρονται στη συνέχεια, ενώ η τρίτη προτεραιότητα είναι προαιρετική.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 1:   Εφαρμογή των αρχών και των μέτρων που προβλέπονται στο κοινοτικό κεκτημένο στους τομείς του ασύλου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τους στόχους της κοινωνικής ένταξης.

Η προτεραιότητα αυτή αναμένεται να συμβάλει στην εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, δίκαιων και αποτελεσματικών διαδικασιών και της πλήρους και συνολικής εφαρμογής της σύμβασης της Γενεύης για τις ομάδες-στόχους που έχει προσδιορίσει το Ταμείο βάσει των ακόλουθων νομικών πράξεων της Κοινότητας:

α)

κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 343/2003 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2003, για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας (κανονισμός του Δουβλίνου) (1)·

β)

κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2725/2000 του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με τη θέσπιση του «Eurodac» για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης του Δουβλίνου (κανονισμός Eurodac) (2)·

γ)

κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 407/2002 του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, που θεσπίζει ορισμένους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2725/2000 σχετικά με τη θέσπιση του «Εurodac» για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης του Δουβλίνου (3)·

δ)

οδηγία 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 2001, σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής αυτών των ατόμων (οδηγία περί προσωρινής προστασίας) (4)·

ε)

οδηγία 2003/9/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Ιανουαρίου 2003, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη (οδηγία περί των απαιτήσεων υποδοχής) (5)·

στ)

οδηγία 2003/86/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης (6), όσον αφορά τις διατάξεις για τους πρόσφυγες·

ζ)

οδηγία 2004/83/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για άλλους λόγους (οδηγία για τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων) (7)·

η)

οδηγία 2005/85/ΕΚ του Συμβουλίου, της 1ης Δεκεμβρίου 2005, σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα (οδηγία για τις διαδικασίες) (8).

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προτεραιότητας, η κοινοτική συνεισφορά μπορεί να αυξηθεί στο 75 % για σχέδια που καλύπτουν τις ακόλουθες ειδικές προτεραιότητες:

1.

Ενέργειες που αποσκοπούν στο συνυπολογισμό των ειδικών αναγκών ευπαθών ομάδων, ιδίως των ασυνόδευτων ανηλίκων, και περισσότερο συγκεκριμένα, μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των ορισμών και των διαδικασιών που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη για τον εντοπισμό των πλέον ευάλωτων αιτούντων ασύλου και για την κατάλληλη ανταπόκριση σε τέτοιες ανάγκες.

2.

Ενέργειες που συμβάλλουν στον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας ή/και στη διεκπεραίωση των αιτήσεών τους στα σύνορα, ιδίως μέσω του σχεδιασμού ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 2:   Ανάπτυξη εργαλείων αναφοράς και μεθοδολογιών αξιολόγησης για την εκτίμηση και τη βελτίωση της ποιότητας των διαδικασιών για την εξέταση και την υποστήριξη των διοικητικών δομών σε μια προσπάθεια ανταπόκρισης στις προκλήσεις που συνεπάγεται η ενδυνάμωση της πρακτικής συνεργασίας με άλλα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προτεραιότητας, η κοινοτική συνεισφορά μπορεί να αυξηθεί στο 75 % για σχέδια που καλύπτουν τις ακόλουθες ειδικές προτεραιότητες:

1.

Μέτρα για την εκπόνηση ανεξάρτητης έκθεσης σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί το εθνικό σύστημα ασύλου, η οποία θα περιέχει προτάσεις για το πώς αυτό μπορεί να καταστεί αποτελεσματικότερο.

2.

Ανάπτυξη εργαλείων που αποσκοπούν στην αύξηση της συνεκτικότητας των εθνικών διαδικασιών για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όπως π.χ. η δημιουργία βάσεων δεδομένων νομολογίας προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

3.

Μέτρα για την αύξηση της ικανότητας των εθνικών υπηρεσιών ασύλου να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες ασύλου των άλλων κρατών μελών, ιδίως για τη συλλογή, την ανάλυση και την αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με τις χώρες ή τις περιφέρειες προέλευσης, με σκοπό τη διαβίβαση αυτών των πληροφοριών στα άλλα κράτη μέλη.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 3:   Ενέργειες που συμβάλλουν στη βελτίωση του καταμερισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και τρίτων χωρών (προαιρετική).

Η προτεραιότητα αυτή περιλαμβάνει ιδίως την υποστήριξη στις εθελοντικές προσπάθειες των κρατών μελών σχετικά με τη μεταγωγή υπηκόων τρίτων χωρών ή απάτριδων από τρίτη χώρα σε κράτος μέλος στο οποίο έχουν άδεια διαμονής με καθεστώς πρόσφυγα ή καθεστώς το οποίο τους παρέχει ίδια δικαιώματα και πλεονεκτήματα, σύμφωνα με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, με αυτά που παρέχει το καθεστώς του πρόσφυγα, και σχετικά με τη μεταγωγή αιτούντων ασύλου ή ατόμων που απολαύουν διεθνούς προστασίας μεταξύ κρατών μελών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προτεραιότητας, η κοινοτική συνεισφορά μπορεί να αυξηθεί στο 75 % για σχέδια που καλύπτουν τις ακόλουθες ειδικές προτεραιότητες:

1.

Ενέργειες που αφορούν την επανεγκατάσταση ατόμων που προέρχονται από χώρα ή περιοχή η οποία έχει επιλεγεί ως στόχος για την εφαρμογή ενός περιφερειακού προγράμματος προστασίας.

2.

Ενέργειες που αποσκοπούν στη μεταγωγή αιτούντων ασύλου ή ατόμων που απολαύουν διεθνούς προστασίας από κράτη μέλη των οποίων τα συστήματα ασύλου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις.


(1)  ΕΕ L 50 της 25.2.2003, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 316 της 15.12.2000, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 62 της 5.3.2002, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 212 της 7.8.2001, σ. 12.

(5)  ΕΕ L 31 της 6.2.2003, σ. 18.

(6)  ΕΕ L 251 της 3.10.2003, σ. 12.

(7)  ΕΕ L 304 της 30.9.2004, σ. 12.

(8)  ΕΕ L 326 της 13.12.2005, σ. 13.