32001D0235

2001/235/ΕΚ: Απόφαση του Συμβουλίου, της 8ης Μαρτίου 2001, για τις αρχές, τις προτεραιότητες, τους ενδιάμεσους στόχους και τους όρους που περιέχονται στην εταιρική σχέση προσχώρησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 085 της 24/03/2001 σ. 0013 - 0023


Απόφαση του Συμβουλίου

της 8ης Μαρτίου 2001

για τις αρχές, τις προτεραιότητες, τους ενδιάμεσους στόχους και τους όρους που περιέχονται στην εταιρική σχέση προσχώρησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας

(2001/235/ΕΚ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 390/2001 της 26ης Φεβρουαρίου 2001 σχετικά με τη βοήθεια στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής στρατηγικής(1), και ιδίως για τη θέσπιση εταιρικής σχέσης ενόψει της προσχώρησης, και ιδίως το άρθρο 2,

την πρόταση της Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι όρισε τα εξής: "Η Τουρκία αποτελεί υποψήφιο κράτος που προορίζεται να προσχωρήσει στην Ένωση με βάση τα ίδια κριτήρια τα οποία ισχύουν για τα υπόλοιπα υποψήφια κράτη. Με βάση την υφιστάμενη ευρωπαϊκή στρατηγική, για την Τουρκία, όπως και για άλλα υποψήφια κράτη, θα ισχύει μια προενταξιακή στρατηγική για την ενθάρρυνση και στήριξη των μεταρρυθμίσεών της". Ως βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής, θα θεσπιστεί εταιρική σχέση προσχώρησης με βάση τα συμπεράσματα των προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

(2) Ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 390/2001 προβλέπει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από πρόταση της Επιτροπής, τις αρχές, τις προτεραιότητες, τους ενδιάμεσους στόχους και τις προϋποθέσεις που περιέχονται σε κάθε εταιρική σχέση προσχώρησης, που θα υποβληθεί στην Τουρκία, καθώς και τις σημαντικότερες προσαρμογές της.

(3) Η συνδρομή της Κοινότητας προϋποθέτει την εκπλήρωση ουσιαστικών όρων, και ιδίως την πρόοδο στην τήρηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Αν δεν πληρούται κάποιος σημαντικός όρος, το Συμβούλιο μπορεί, με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Επιτροπής, να αποφασίζει τη θέσπιση των κατάλληλων μέτρων σχετικά με οποιαδήποτε προενταξιακή συνδρομή.

(4) Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας αποφάσισε ότι η εφαρμογή της εταιρικής σχέσης προσχώρησης της Τουρκίας θα παρακολουθείται από τα αρμόδια όργανα της συμφωνίας σύνδεσης.

(5) Η περιοδική έκθεση 2000 της Επιτροπής περιέχει αντικειμενική ανάλυση σχετικά με την προενταξιακή προετοιμασία της Τουρκίας και καθορίζει ορισμένους τομείς προτεραιότητας όπου απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια.

(6) Προκειμένου να προετοιμασθεί για την προσχώρησή της, η Τουρκία πρέπει να καταρτίσει εθνικό πρόγραμμα για την υιοθέτηση του κεκτημένου. Στο πρόγραμμα θα πρέπει να καθορίζεται ένα χρονοδιάγραμμα επίτευξης των προτεραιοτήτων και των ενδιάμεσων στόχων της εταιρικής σχέσης προσχώρησης,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 390/2001 οι αρχές, οι προτεραιότητες, οι ενδιάμεσοι στόχοι και οι προϋποθέσεις της εταιρικής σχέσης προσχώρησης της Τουρκίας καθορίζονται στο συνημμένο παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η εφαρμογή της εταιρικής σχέσης προσχώρησης θα παρακολουθείται στο πλαίσιο των οργάνων της συμφωνίας σύνδεσης και μέσω των αρμόδιων οργάνων του Συμβουλίου στα οποία η Επιτροπή θα υποβάλλει τακτικά σχετικές εκθέσεις.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση παράγει αποτελέσματα την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2001.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

K. Larsson

(1) ΕΕ L 58 της 28.2.2001, σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ (2000)

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι (10-11 Δεκεμβρίου 1999) εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για την πρόθεσή της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζονται και στις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες.

Στη σύνοδο του Ελσίνκι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η εταιρική σχέση προσχώρησης θα καταρτισθεί "με βάση τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου" και θα περιλαμβάνει προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες προσχώρησης με βάση τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια και τις υποχρεώσεις ενός κράτους μέλους σε συνδυασμό με εθνικό πρόγραμμα για την υιοθέτηση του κεκτημένου.

Στη σύνοδο του Λουξεμβούργου τον Δεκέμβριο του 1997, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η εταιρική σχέση προσχώρησης πρέπει να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της ενισχυμένης προενταξιακής στρατηγικής, κινητοποιώντας όλες τις μορφές συνδρομής προς τις υποψήφιες χώρες εντός ενιαίου πλαισίου. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως βάση για τη συνδρομή της τις ειδικές ανάγκες κάθε υποψήφιας χώρας, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα ενόψει της προσχώρησης.

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση η Επιτροπή πρότεινε στις 26 Ιουλίου 2000 κανονισμό για τη θέσπιση ενός ενιαίου πλαισίου για τον συντονισμό όλων των πόρων της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωση προς την Τουρκία για την προενταξιακή περίοδο, και ιδίως για τη θέσπιση εταιρικής σχέσης προσχώρησης. Αυτός ο κανονισμός βασίζεται στον κανονισμό για τις δέκα υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης [Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 622/98 του Συμβουλίου (ΕΕ L 85 της 20.3.1998, σ. 1)].

Η πρώτη εταιρική σχέση προσχώρησης θα αποτελέσει το αντικείμενο κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση εταιρικής σχέσης προσχώρησης της Τουρκίας. Η παρούσα εταιρική σχέση προτείνεται από την Επιτροπή, μετά από διαβουλεύσεις με την Τουρκία και με βάση τις αρχές, τις προτεραιότητες, τους ενδιάμεσους στόχους και τις προϋποθέσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο. Λαμβάνει υπόψη την ανάλυση της περιοδικής έκθεσης 2000 για την πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία προς την προσχώρηση.

2. ΣΤΟΧΟΙ

Σκοπός της εταιρικής σχέσης προσχώρησης είναι η ένταξη σε ένα ενιαίο πλαίσιο των τομέων προτεραιότητας όπου απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια, οι οποίοι καθορίσθηκαν στην περιοδική έκθεση της Επιτροπής για το 2000 σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας προς την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των κονδυλίων που είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν την Τουρκία να υλοποιήσει τις προτεραιότητες αυτές και των όρων για την παροχή της εν λόγω βοήθειας. Η εταιρική σχέση προσχώρησης αποτελεί τη βάση ορισμένων μέσων πολιτικής που θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις υποψήφιες χώρες να προετοιμασθούν για την προσχώρησή τους. Αναμένεται ότι η Τουρκία, με βάση την εταιρική σχέση, θα εγκρίνει πριν από το τέλος του έτους ένα εθνικό πρόγραμμα για την υιοθέτηση του κεκτημένου. Αυτό το πρόγραμμα δεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής σχέσης, αλλά οι προτεραιότητές του θα είναι συμβατές με αυτή.

3. ΑΡΧΕΣ

Οι κυριότεροι τομείς προτεραιοτήτων για κάθε υποψήφια χώρα αφορούν την ικανότητά της να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία αναφέρουν ότι η ιδιότητα του μέλους προϋποθέτει τα ακόλουθα:

- η υποψήφια χώρα να έχει επιτύχει θεσμική σταθερότητα διασφαλίζουσα τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων,

- εγκαθίδρυση και ομαλή λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας καθώς και ικανότητα αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών πιέσεων και των δυνάμεων της αγοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- ικανότητα ανάληψης των υποχρεώσεων του πλήρους μέλους, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των κριτηρίων της πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Κατά τη σύνοδο της Μαδρίτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να προσαρμόσουν τις διοικητικές τους δομές προκειμένου να εξασφαλισθεί η αρμονική λειτουργία των κοινοτικών πολιτικών μετά την προσχώρηση. Στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, τόνισε ότι η ανάγκη ενσωμάτωσης του κεκτημένου στην εθνική νομοθεσία είναι αναγκαία αλλά όχι και επαρκής απαιτείται και η εφαρμογή του κεκτημένου στην πράξη.

Κατά τη σύνοδο του Ελσίνκι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη συνολική φύση της διαδικασίας προσχώρησης, η οποία περιλαμβάνει 13 υποψήφια κράτη εντός ενιαίου πλαισίου. Τα υποψήφια κράτη μετέχουν ισότιμα στη διαδικασία προσχώρησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε ότι πρέπει να συμμερίζονται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ορίζονται στις συνθήκες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε επίσης την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουν τις τυχόν συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα. Διαφορετικά, θα πρέπει να παραπέμψουν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, αυτές τις διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε εξάλλου, ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση όσον αφορά τυχόν εκκρεμείς διαφορές, ιδίως από την άποψη των επιπτώσεών τους στη διαδικασία προσχώρησης και προκειμένου να προωθήσει την επίλυσή τους μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, το αργότερο έως το τέλος του 2004.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι για την Τουρκία θα ισχύσει μια προενταξιακή στρατηγική για την ενθάρρυνση και στήριξη των μεταρρυθμίσεών της, στην οποία θα περιλαμβάνεται ενισχυμένος πολιτικός διάλογος, με έμφαση στην πρόοδο για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων προσχώρησης, ιδίως όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 και στην παράγραφο 9 στοιχείο α) των συμπερασμάτων του Ελσίνκι με αυτό το πνεύμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει να υποστηρίζει, μαζί με όλα τα μέρη, τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας επίτευξης συνολικής συμφωνίας για το Κυπριακό.

4. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι περιοδικές εκθέσεις της Επιτροπής καθώς και η εξέτασή τους από το Συμβούλιο έδειξαν την έκταση των προσπαθειών που απομένει να γίνουν σε ορισμένους τομείς ούτως ώστε τα υποψήφια κράτη να προετοιμασθούν για την προσχώρησή τους. Τούτο απαιτεί τον καθορισμό ενδιάμεσων σταδίων όσον αφορά τις προτεραιότητες, καθένα από τα οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους οριζόμενους σε συνεργασία με τα υποψήφια κράτη από την επίτευξη των οποίων θα εξαρτηθεί η έκταση της βοήθειας που θα χορηγηθεί, καθώς και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με ορισμένες χώρες ή η έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με τις υπόλοιπες. Οι προτεραιότητες και οι ενδιάμεσοι στόχοι στην εταιρική σχέση προσχώρησης χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμους και σε μεσοπρόθεσμους. Οι βραχυπρόθεσμοι έχουν επιλεγεί βάσει του ότι, ρεαλιστικά, μπορεί να αναμένεται ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να τους εκπληρώσει ή να επιτελέσει ουσιαστική πρόοδο προς την εκπλήρωσή τους έως τα τέλη του 2001. Οι μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες πιστεύεται ότι θα απαιτήσουν περισσότερο από ένα έτος για να τηρηθούν, αν και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει, εφόσον είναι δυνατόν, να αρχίσουν το 2001.

Η εταιρική σχέση καθορίζει τους τομείς προτεραιότητας για την προενταξιακή προετοιμασία της Τουρκίας. Η Τουρκία οφείλει, εντούτοις, να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που εντοπίζονται στην περιοδική έκθεση. Η Τουρκία πρέπει, ακόμη, να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις για προσέγγιση των νομοθεσιών και για εφαρμογή του κεκτημένου που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας σύνδεσης, της τελωνειακής ένωσης και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, όπως π.χ. για το εμπορικό καθεστώς των γεωργικών προϊόντων. Θα πρέπει, ακόμη, να τονισθεί ότι η ενσωμάτωση του κεκτημένου στην εθνική νομοθεσία δεν είναι καθαυτή επαρκής πρέπει, ακόμη να διασφαλισθεί ότι αυτό πράγματι εφαρμόζεται βάσει προδιαγραφών ίδιων με εκείνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλους τους κατωτέρω τομείς, το κεκτημένο πρέπει να εφαρμοστεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά.

Με βάση την ανάλυση της περιοδικής έκθεσης της Επιτροπής, προσδιορίστηκαν οι ακόλουθες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες και ενδιάμεσοι στόχοι για την Τουρκία.

4.1. Βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες (2001)

Ενισχυμένος πολιτικός διάλογος και πολιτικά κριτήρια

- Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ελσίνκι, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ένθερμη υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επιτυχή περάτωση της διαδικασίας συνολικής λύσης του Κυπριακού, όπως αναφέρεται στο σημείο 9 στοιχείο α) των συμπερασμάτων του Ελσίνκι.

- Ενίσχυση των νομικών και συνταγματικών εγγυήσεων του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης, σύμφωνα με το άρθρο 10 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξέταση, στο πλαίσιο αυτό, της κατάστασης των κρατουμένων που έχουν καταδικασθεί διότι διατύπωσαν μη βίαιες γνώμες.

- Ενίσχυση των νομικών και συνταγματικών εγγυήσεων του δικαιώματος της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών.

- Ενίσχυση των νομικών διατάξεων και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση της καταπολέμησης των βασανιστηρίων, και για την τήρηση της ευρωπαϊκής σύμβασης για την πρόληψη των βασανιστηρίων.

- Περαιτέρω εναρμόνιση των νομικών διαδικασιών για την προφυλάκιση με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις συστάσεις της επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων.

- Ενίσχυση των δυνατοτήτων νομικής προσφυγής για οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

- Εντατικοποίηση της κατάρτισης των υπεύθυνων για την εφαρμογή του νόμου στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αμοιβαία συνεργασία μεταξύ χωρών και διεθνών οργανισμών.

- Βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ενίσχυση, ιδίως, της επιμόρφωσης των δικαστών και εισαγγελέων στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

- Διατήρηση της de facto αναστολής της εκτέλεσης θανατικών ποινών.

- Κατάργηση κάθε νομικής διάταξης που απαγορεύει στους Τούρκους υπηκόους να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

- Χάραξη γενικής στρατηγικής για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, και ιδίως για τη βελτίωση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Τουρκία, με στόχο την αύξηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ευκαιριών όλων των πολιτών.

Οικονομικά κριτήρια

- Διασφάλιση της εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος αποπληθωρισμού και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, και ιδίως διασφάλιση του ελέγχου των δημόσιων δαπανών.

- Ταχεία μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και εποπτείας.

- Προετοιμασία μιας προενταξιακής διαδικασίας φορολογικής εποπτείας που θα συνίσταται σε ετήσια γνωστοποίηση των φορολογικών θέσεων, σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στην υποβολή ενός προενταξιακού οικονομικού προγράμματος (ΠΟΠ). Στόχος του ΠΟΠ είναι να προετοιμάσει τη χώρα προσχώρησης μέσω ενός πλήρους οικονομικού προγράμματος.

- Γεωργικές μεταρρυθμίσεις,

- Συνέχιση της ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιρειών, αφού ληφθεί υπόψη το κοινωνικό στοιχείο.

Εσωτερική αγορά

- Δικαιώματα διανοητικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας: συνέχιση της εναρμόνισης της νομοθεσίας περί διανοητικής ιδιοκτησίας και ενίσχυση της καταπολέμησης της πειρατικής αναπαραγωγής.

- Ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων: επιτάχυνση της εναρμόνισης των ευρωπαϊκών προτύπων, της πιστοποίησης και της διαπίστωσης της συμμόρφωσης και σήμανσης· έναρξη ενίσχυσης των μηχανισμών επιτήρησης της αγοράς και διαπίστωσης της συμμόρφωσης μέσω εξοπλισμού και κατάρτισης ενισχυμένη δραστηριότητα σε ορισμένους ειδικούς τομείς (τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα) και όσον αφορά τη νομοθεσία πλαίσιο για τη μεταφορά των αρχών της νέας και σφαιρικής προσέγγισης και δημιουργία συμβατής διοικητικής διάρθρωσης κατάργηση των τεχνικών φραγμών στις εμπορικές συναλλαγές.

- Ανταγωνισμός: προσαρμογή της νομοθεσίας που καθορίζει τα όργανα που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια και η τακτική παρακολούθηση των κρατικών ενισχύσεων.

- Δημόσιες συμβάσεις: έναρξη εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, ιδίως καθιστώντας το σύστημα ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων περισσότερο διαφανές και υπόλογο.

Φορολογία

- Έναρξη της εναρμόνισης των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ, ιδίως όσον αφορά τους συντελεστές, τη φύση των συναλλαγών που απαλλάσσονται, τη φορολογική βάση και τη διάρθρωση του φόρου διασφάλιση της συμμόρφωσης των νέων φορολογικών μέτρων με τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας στον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων και κατάργηση όλων των μέτρων που εισάγουν διακρίσεις.

Γεωργία

- Ανάπτυξη ενός λειτουργικού κτηματολογίου, συστημάτων αναγνώρισης των ζώων, συστημάτων φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων και βελτίωση των διοικητικών διαρθρώσεων προκειμένου να ελέγχονται οι γεωργικές αγορές και να εφαρμόζονται μέτρα περιβαλλοντικής, διαρθρωτικής και αγροτικής ανάπτυξης.

- Θέσπιση κατάλληλης στρατηγικής εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία στον κτηνιατρικό και φυτοϋγειονομικό τομέα με προτεραιότητα στην εναρμόνιση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ζωικών και φυτικών ασθενειών και βελτίωση της ικανότητας ελέγχου της εφαρμογής, ιδίως όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους, το σύστημα επιθεωρήσεων και τις εγκαταστάσεις.

Αλιεία

- Δημιουργία διοικητικών διαρθρώσεων για τον έλεγχο της εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων, της αγοράς και των διαρθρωτικών εξελίξεων με μια πολιτική διαχείρισης των πόρων, με μέτρα επιθεώρησης και ελέγχου και με τη βελτίωση του μητρώου αλιευτικού στόλου.

Μεταφορές

- Θέσπιση προγράμματος μεταφοράς του κεκτημένου στον τομέα των μεταφορών.

- Έναρξη εναρμόνισης της νομοθεσίας σχετικά με τα πρότυπα ναυτικής ασφάλειας, εφαρμογή και επιβολή των προτύπων ασφαλείας.

- Θέσπιση ενός σχεδίου δράσης στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών για τον έλεγχο της κατάταξης των εταιρειών και τη βελτίωση της λειτουργίας του μητρώου πλοίων με τουρκική σημαία.

- Έναρξη ενίσχυσης της ναυτικής διοίκησης, ιδίως του ελέγχου του κράτους της σημαίας.

Στατιστικές

- Θέσπιση στρατηγικής για την περαιτέρω ανάπτυξη των στατιστικών, ιδίως των δημογραφικών και κοινωνικών, των περιφερειακών, των εμπορικών στατιστικών, των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου και γεωργίας.

- Εναρμόνιση του μητρώου των επιχειρήσεων με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις

- Θέσπιση στρατηγικής και λεπτομερούς προγράμματος για την εναρμόνιση του κεκτημένου.

- Περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εργασίας ανηλίκων.

- Δημιουργία των προϋποθέσεων για ενεργό και αυτόνομο κοινωνικό διάλογο, μεταξύ άλλων, με τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων για τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες.

- Στήριξη των προσπαθειών των κοινωνικών εταίρων για εξασφάλιση των ικανοτήτων ανάπτυξης και εφαρμογής του κεκτημένου.

Ενέργεια

- Κατάρτιση προγράμματος για την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της ενέργειας.

- Θέσπιση ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τους τομείς του ηλεκτρισμού και του αερίου, η οποία θα έχει τα μέσα για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων της.

- Προπαρασκευή για τη δημιουργία εσωτερικής αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με τις οδηγίες για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του αερίου, και για το άνοιγμα των αγορών.

Τηλεπικοινωνίες

- Ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο στους τομείς των αδειών, της διασύνδεσης και της καθολικής υπηρεσίας, συγκεκριμενοποίηση των αναγκών απελευθέρωσης.

- Ενίσχυση των δυνατοτήτων της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, δηλαδή ενίσχυση της ικανότητας εφαρμογής των κανονισμών.

Περιφερειακή πολιτική και συντονισμός των διαρθρωτικών μέσων

- Κατάρτιση κατάταξης NUT σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.

- Χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη αποτελεσματικής περιφερειακής πολιτικής.

- Έναρξη θέσπισης κριτηρίων περιφερειακής πολιτικής κατά την επιλογή των προγραμμάτων στα πλαίσια της διαδικασίας σχεδιασμού στην Τουρκία.

Πολιτική στον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα

- Έναρξη ευθυγράμμισης της νομοθεσίας στους τομείς της πολιτικής στον οπτικοακουστικό τομέα, ιδίως όσον αφορά την οδηγία "τηλεόραση χωρίς σύνορα".

Περιβάλλον

- Θέσπιση ενός λεπτομερούς προγράμματος μεταφοράς του κεκτημένου με βάση τις σχετικές οδηγίες.

- Μεταφορά της οδηγίας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

- Κατάρτιση ενός σχεδίου για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων (ανά οδηγία), με βάση τις εκτιμήσεις του κόστους της ευθυγράμμισης και ένα ρεαλιστικό υπολογισμό των δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης ανά έτος.

Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις

- Κατάρτιση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νομοθεσία και τις πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ).

- Ενίσχυση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών και της διαφθοράς, και ενισχυμένη καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τελωνεία

- Συνέχιση της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας για τις ελεύθερες ζώνες και εφαρμογή του νέου τελωνειακού κώδικα και των εκτελεστικών διατάξεων αυτού.

Ενίσχυση της διοικητικής και δικαστικής ικανότητας

- Βελτίωση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης να θεσπίζει, να εφαρμόζει και να διαχειρίζεται το κεκτημένο, κυρίως με την επιμόρφωση και με τον κατάλληλο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης αποτελεσματικών συνοριακών ελέγχων για την πρόληψη της λαθρομετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών.

- Επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης στον οποίο περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των σχετικών διοικητικών οργάνων.

- Ενίσχυση του δημοσιονομικού ελέγχου, βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τελωνείων, εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης και αύξηση της ικανότητας για την καταπολέμηση της απάτης, ενίσχυση των κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων, περιλαμβανομένων και των ελέγχων στα σύνορα, βελτίωση του ελέγχου των τροφίμων, αναδιάρθρωση και βελτίωση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος και συνέχιση της κατάρτισης δικαστών στο κοινοτικό δίκαιο και την εφαρμογή του.

- Θέσπιση του νομοθετικού, διοικητικού και δημοσιονομικού πλαισίου (εγχειρίδιο και οδηγός ελέγχων) για τη διαχείριση προγραμμάτων.

4.2. Μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες

Ενισχυμένος πολιτικός διάλογος και πολιτικά κριτήρια

- Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ελσίνκι, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, δυνάμει της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την επίλυση τυχόν εκκρεμών συνοριακών διαφορών και άλλων συναφών προβλημάτων, όπως αναφέρεται στο σημείο 4 των συμπερασμάτων του Ελσίνκι.

- Διασφάλιση του πλήρους σεβασμού όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών κάθε ατόμου χωρίς διάκριση και ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τα πολιτικά φρονήματα, τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Περαιτέρω ανάπτυξη των προϋποθέσεων για το σεβασμό του δικαιώματος ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.

- Αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος και άλλων συναφών νομοθετικών κειμένων, προκειμένου να διασφαλισθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, σύμφωνα με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διασφάλιση της εφαρμογής αυτών των νομικών μεταρρυθμίσεων και συμμόρφωση με τις πρακτικές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Κατάργηση της θανατικής ποινής, υπογραφή και επικύρωση του πρωτοκόλλου αριθ. 6 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

- Επικύρωση της διεθνούς σύμβασης για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και του προαιρετικού πρωτοκόλλου της και της διεθνούς σύμβασης για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

- Προσαρμογή των όρων κράτησης στις φυλακές, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τους πρότυπους ελάχιστους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταχείριση των κρατουμένων και με άλλους διεθνείς κανόνες.

- Ευθυγράμμιση του συνταγματικού ρόλου του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας ως συμβουλευτικού οργάνου της κυβέρνησης, προς την πρακτική των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

- Διασφάλιση της πολιτισμικής πολυμορφίας και των πολιτιστικών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, αδιακρίτως καταγωγής. Κατάργηση οποιασδήποτε διάταξης που εμποδίζει την απόλαυση αυτών των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης.

Οικονομικά κριτήρια

- Ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

- Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του γεωργικού και δημοσιονομικού τομέα.

- Διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας.

- Διασφάλιση της βελτίωσης του γενικού επιπέδου εκπαίδευσης και υγείας, με ιδιαίτερη προσοχή στη νέα γενιά και τις μειονεκτούσες περιφέρειες.

Εσωτερική αγορά

- Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων: ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης των ευρωπαϊκών προτύπων ολοκλήρωση της ενίσχυσης των υφιστάμενων διαρθρώσεων πιστοποίησης, επιτήρησης των αγορών και διαπίστωσης της συμμόρφωσης.

- Εταιρικό δίκαιο: ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

- Προστασία των δεδομένων: ολοκλήρωση της εναρμόνισης και εφαρμογής της νομοθεσίας.

- Ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων: ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης, ιδίως με την κατάργηση των περιορισμών για τους ξένους επενδυτές.

- Ανταγωνισμός: ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Εδώ περιλαμβάνονται και τα καθεστώτα περιφερειακής ευθυγράμμισης, και ευθυγράμμισης της νομοθεσίας περί μονοπωλίων και εταιρειών που απολαύουν ειδικών δικαιωμάτων.

- Δημόσιες συμβάσεις: ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο διασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής και ελέγχου.

Φορολογία

- Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης της εθνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Γεωργία

- Ολοκλήρωση της προετοιμασίας για το κεκτημένο στη γεωργική πολιτική και την πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη.

- Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων μεταποίησης τροφίμων (εγκαταστάσεις μεταποίησης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων) ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνέχιση της δημιουργίας εγκαταστάσεων δοκιμών και διάγνωσης.

Αλιεία

- Ολοκλήρωση του δυναμικού εφαρμογής και ελέγχου εφαρμογής της κοινής αλιευτικής πολιτικής.

- Συνέχιση της βελτίωσης των γενικών προτύπων ποιότητας και της ασφάλειας των αλιευτικών προϊόντων στην Τουρκία.

Μεταφορές

- Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας για τις οδικές μεταφορές (πρόσβαση στην αγορά, οδική ασφάλεια, κανόνες για τα επικίνδυνα εμπορεύματα και τη φορολογία), τις σιδηροδρομικές και τις αεροπορικές μεταφορές (ασφάλεια των πτήσεων και έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας) και τις μεταφορές στις εσωτερικές πλωτές οδούς (τεχνικές προδιαγραφές για τα σκάφη).

- Αποτελεσματική εφαρμογή και έλεγχος εφαρμογής της νομοθεσίας των μεταφορών, ιδίως για τη θαλάσσια ασφάλεια.

- Προετοιμασία των τουρκικών μέσων μεταφορών (ιδίως θαλάσσιων και οδικών μεταφορών) για τους τεχνικούς κανόνες που θα επιτρέψουν την πλήρη ενσωμάτωση στην εσωτερική αγορά.

Οικονομική και Νομισματική Ένωση

- Τροποποίηση του νόμου για την κεντρική τράπεζα, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ).

- Ολοκλήρωση της ανεξαρτητοποίησης της κεντρικής τράπεζας από την κυβέρνηση.

Στατιστικές

- Θέσπιση συμβατών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στατιστικών μεθοδολογιών και πρακτικών, ιδίως όσον αφορά την εκτίμηση του ΑΕγχΠ, τους εναρμονισμένους δείκτες τιμών καταναλωτή, τους βραχυπρόθεσμους δείκτες, τις κοινωνικές στατιστικές, το μητρώο επιχειρήσεων και το ισοζύγιο πληρωμών.

- Περαιτέρω ευθυγράμμιση των μακροοικονομικών στατιστικών με το κεκτημένο στον στατιστικό τομέα.

- Διασφάλιση της κατάλληλης κατάρτισης του προσωπικού και βελτίωση της διοικητικής ικανότητας.

Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις

- Κατάργηση των υφιστάμενων μορφών διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και όλων των μορφών διακρίσεων που βασίζονται στο φύλο, τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

- Μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας στο εσωτερικό δίκαιο στους τομείς του εργατικού δικαίου, της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και της δημόσιας υγείας ενίσχυση των σχετικών διοικητικών διαρθρώσεων και των διαρθρώσεων που απαιτούνται για το συντονισμό των κοινωνικών ασφαλίσεων.

- Διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής και του κεκτημένου στον τομέα της απασχόλησης.

- Κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση ενόψει της μελλοντικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή στρατηγική, κυρίως με την έναρξη κοινής μελέτης για την απασχόληση και, σε αυτό το πλαίσιο, ανάπτυξη της ικανότητας παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και των κοινωνικών εξελίξεων και κυρίως της επίπτωσης των επιταχυνομένων διαρθρωτικών αλλαγών.

- Περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, ιδίως με την εδραίωση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμο, και ταυτόχρονη ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας.

Ενέργεια

- Αναδιάρθρωση των ενεργειακών επιχειρήσεων και περαιτέρω άνοιγμα των διαφόρων τομέων, ενίσχυση των διοικητικών και κανονιστικών διαρθρώσεων.

- Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της ενέργειας.

Τηλεπικοινωνίες

- Ολοκλήρωση της μεταφοράς της κοινοτικής νομοθεσίας στο εσωτερικό δίκαιο.

- Ανάπτυξη συνολικής πολιτικής για όλο τον τομέα των επικοινωνιών.

Περιφερειακή πολιτική και συντονισμός των διαρθρωτικών μέσων

- Ανάπτυξη εθνικής πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής με στόχο τη μείωση των εσωτερικών διαφορών, συμπεριλαμβανομένου του πολυετούς δημοσιονομικού προγραμματισμού και της δημιουργίας διαρθρώσεων για την παρακολούθηση της αξιολόγησης και της εκτίμησης.

Πολιτική στον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα

- Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας στον οπτικοακουστικό τομέα και ενίσχυση της θέσης της ανεξάρτητης κανονιστικής αρχής τηλεόρασης/ραδιοφώνου.

Περιβάλλον

- Εφαρμογή και επιβολή του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως με την επεξεργασία νομοθεσίας πλαισίου και τομεακής νομοθεσίας, παράλληλα με την ενίσχυση της θεσμικής, διοικητικής και εποπτικής ικανότητας ώστε να διασφαλισθεί η προστασία του περιβάλλοντος.

- Εεφαρμογή του κεκτημένου με έμφαση στη νομοθεσία πλαίσιο, την οριζόντια νομοθεσία και την νομοθεσία για την προστασία της φύσης, την ποιότητα των υδάτων και τη διαχείριση των αποβλήτων, εφαρμογή στρατηγικής για τη διαχείριση των αποβλήτων.

- Δημιουργία δικτύων παρακολούθησης και διαδικασιών χορήγησης αδειών καθώς και επιθεωρήσεων του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής δεδομένων.

- Ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των άλλων τομεακών πολιτικών.

- Εφαρμογή και έλεγχος εφαρμογής της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τελωνεία

- Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας ιδίως για τις ελεύθερες ζώνες, τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, τις πρόδρομες ουσίες καθώς και τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης και τα πειρατικά εμπορεύματα.

Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις

- Κατάρτιση προγραμμάτων επιμόρφωσης στο κοινοτικό δίκαιο και στην εφαρμογή του κεκτημένου στον τομέα της ΔΕΥ.

- Περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των θεσμών ΔΕΥ, προκειμένου να διασφαλισθεί κυρίως η ευθύνη της αστυνομίας.

- Υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου προστασίας των δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης συμμετοχή στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν και στην Ευρωπόλ.

- Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας και της πρακτικής θεωρήσεων με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Υιοθέτηση και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση (εισδοχή, επανεισδοχή, απομάκρυνση) ούτως ώστε να προλαμβάνεται η παράνομη μετανάστευση.

- Περαιτέρω ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων και προπαρασκευή για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Σένγκεν.

- Άρση της γεωγραφικής επιφύλαξης στο πλαίσιο της σύμβασης της Γενεύης του 1951 στον τομέα του ασύλου και δημιουργία εγκαταστάσεων για τη στέγαση και την κοινωνική στήριξη των προσφύγων.

- Υιοθέτηση και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της διαφθοράς, της καταπολέμησης των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές και αστικές υποθέσεις περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σ' αυτούς τους τομείς.

Ενίσχυση της διοικητικής και δικαστικής ικανότητας

- Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών πολιτικών, και ιδίως ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων και πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας του Σένγκεν.

- Ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τον εσωτερικό και εξωτερικό· δημοσιονομικό έλεγχο· ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός κεντρικού οργανισμού στα πλαίσια της κυβέρνησης για την εναρμόνιση του εσωτερικού ελέγχου/λογιστικού ελέγχου δημιουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου/λογιστικού ελέγχου σε κέντρα δαπανών καθιέρωση "λειτουργικής ανεξαρτησίας" των εθνικών ελεγκτών εσωτερικού ελέγχου σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο συμπεριλαμβανομένου του εκ των προτέρων δημοσιονομικού ελέγχου έκδοση οδηγού για τους λογιστικούς ελέγχους και κατάρτιση οδηγού λογιστικών ελέγχων για τον έλεγχο των ποσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ολοκλήρωση της εδαφικής μεταρρύθμισης και ανάπτυξη της έννοιας της περιφερειακής και δημοτικής διαχείρισης.

- Δημιουργία επιχειρησιακών διαρθρώσεων σε περιφερειακό επίπεδο και ενίσχυση των υφιστάμενων διοικητικών διαρθρώσεων που ασχολούνται με την περιφερειακή ανάπτυξη.

5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Κατά την περίοδο 1996-1999, η Τουρκία έλαβε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις συνολικού ποσού 376 εκαττομμυρίων ευρώ δηλαδή κατά τι περισσότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Από το 2000, η ετήσια χορήγηση προς την Τουρκία θα είναι το 15 % του συνολικού διμερούς ποσού Meda εκτός από τους πόρους που προβλέπονται στο πλαίσιο των δύο κανονισμών για την Ευρωπαϊκή στρατηγική/προενταξιακή στρατηγική. Ο πρώτος κανονισμός, που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2000, προβλέπει πέντε εκατομμύρια ευρώ ανά έτος επί τρία έτη για την εφαρμογή δράσεων για την ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης ΕΚ-Τουρκίας. Ο δεύτερος κανονισμός, που θα εκδοθεί σύντομα, αφορά την εφαρμογή μέτρων που θα προωθήσουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Τουρκίας, και προβλέπει 45 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος επί τρία έτη.

Όλες αυτές οι πιστώσεις εντάσσονται στην προενταξιακή περίοδο. Το 2000 θα κατανεμηθούν ως εξής:

- Το 50 % των χορηγήσεων θα προορίζεται για τις διαρθρωτικές και τομεακές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν κυρίως στην εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας και πρακτικής με το κοινοτικό κεκτημένο. Οι μεταρρυθμίσεις θα υποστηρίζονται από διευκολύνσεις διαρθρωτικής προσαρμογής που θα βοηθήσουν την Τουρκία να αναλάβει μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνες με το κοινοτικό κεκτημένο και σε στενό συντονισμό με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

- Το 50 % των χορηγήσεων θα χρηματοδοτήσει άλλα μέτρα για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: θα βοηθήσουν τη διοίκηση και τους οργανισμούς της Τουρκίας να εφαρμόσουν καλύτερα το κοινοτικό κεκτημένο (μέσω της θεσμικής ανάπτυξης)· θα βοηθήσουν την Τουρκία να ενεργοποιήσει τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να φέρει τη βιομηχανία και την υποδομή της στα επίπεδα της Κοινότητας (με επενδυτική στήριξη και περιφερειακή/αγροτική ανάπτυξη). Με αυτό το ποσό, η Τουρκία μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει εν μέρει τη συμμετοχή της στα κοινοτικά προγράμματα και κοινοτικούς οργανισμούς και ιδίως το πέμπτο πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΕ L 26 της 1.2.1999, σ. 1) καθώς και τους τομείς της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ.

5.1. Ο ρόλος των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών

Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών λαμβάνει νέα ώθηση και νέα κατεύθυνση με την εταιρική σχέση προσχώρησης. Οι επιχορηγήσεις που καταβάλλονται στα πλαίσια της εταιρικής σχέσης προσχώρησης χρησιμεύουν ως κεφάλαια εκκίνησης και καταλυτικός παράγοντας για τη διάθεση από τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς μεγαλύτερων ποσών για την ανάπτυξη. Η Επιτροπή αναπτύσσει αυτή τη διαδικασία σε συνεργασία με τις υποψήφιες χώρες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, και ιδίως την Παγκόσμια Τράπεζα, με σκοπό την διευκόλυνση της συγχρηματοδότησης έργων σχετικών με τις προενταξιακές προτεραιότητες. Συγχρόνως, πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων άλλων χορηγών (κρατών μελών, τρίτων χωρών).

6. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Η κοινοτική βοήθεια για τη χρηματοδότηση σχεδίων μέσω των προενταξιακών μέσων για την Τουρκία προϋποθέτει την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης, την τελωνειακή ένωση και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας όσον αφορά π.χ. το εμπορικό καθεστώς για τα γεωργικά προϊόντα. Χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, και ιδίως για την πρόοδο προς την τήρηση των ειδικών προτεραιοτήτων του 2001 που καθορίζονται στην παρούσα εταιρική σχέση. Η μη τήρηση αυτών των γενικών προϋποθέσεων θα μπορούσε να ωθήσει το Συμβούλιο να αποφασίσει την αναστολή της χρηματοδοτικής βοήθειας βάσει του άρθρου 4 του προτεινόμενου ενιαίου κανονισμού-πλαισίου.

7. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Η εφαρμογή της εταιρικής σχέσης προσχώρησης θα παρακολουθείται στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης. Όπως τονίσθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι, για την Τουρκία η συμφωνία σύνδεσης εξακολουθεί να αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να εξεταστεί η υιοθέτηση του κεκτημένου, με βάση την ίδια διαδικασία και ανεξάρτητα από το αν έχουν αρχίσει ή όχι οι διαπραγματεύσεις.

Τα αντίστοιχα κεφάλαια της εταιρικής σχέσης προσχώρησης θα συζητούνται στις κατάλληλες υποεπιτροπές. Η επιτροπή σύνδεσης συζητεί τις γενικές εξελίξεις, τις προόδους και τα προβλήματα στην τήρηση των προτεραιοτήτων και την επίτευξη των ενδιάμεσων στόχων, καθώς και ειδικότερα θέματα που της θέτουν οι υποεπιτροπές.

Καταρχάς, η επιτροπή διαχείρισης Meda μεριμνά ώστε οι χρηματοδοτικές αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει των τριών μέσων (Meda και οι δύο δημοσιονομικοί κανονισμοί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής) να είναι συμβατές μεταξύ τους καθώς και με την εταιρική σχέση προσχώρησης.

Η Επιτροπή καταρτίζει ένα νέο ενιαίο κανονισμό για την εφαρμογή της νέας γραμμής του προϋπολογισμού "προενταξιακή στρατηγική για την Τουρκία" [προσχέδιο προϋπολογισμού (ΠΣΠ) 2001]. Μετά την έκδοση αυτού του κανονισμού, είναι πολύ πιθανό ότι η επιτροπή διαχείρισης Phare θα αναλάβει να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με την εταιρική σχέση προσχώρησης.