EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0215

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 215/2014 της Επιτροπής, της 7ης Μαρτίου 2014 , για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας ως προς τις μεθοδολογίες για τη στήριξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή, τον προσδιορισμό ορόσημων και ποσοτικών στόχων στο πλαίσιο των επιδόσεων και την ονοματολογία των κατηγοριών παρέμβασης για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία

OJ L 69, 8.3.2014, p. 65–84 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 13/03/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/215/oj

8.3.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 69/65


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 215/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 7ης Μαρτίου 2014

για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας ως προς τις μεθοδολογίες για τη στήριξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή, τον προσδιορισμό ορόσημων και ποσοτικών στόχων στο πλαίσιο των επιδόσεων και την ονοματολογία των κατηγοριών παρέμβασης για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (1), και ιδίως το άρθρο 8 τρίτο εδάφιο, το άρθρο 22 παράγραφος 7 πέμπτο εδάφιο και το άρθρο 96 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 ορίζει τις κοινές διατάξεις που διέπουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), τα οποία παρέχουν στήριξη στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και την παρούσα στιγμή λειτουργούν βάσει κοινού πλαισίου.

(2)

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού είναι στενά συνυφασμένες, καθώς αφορούν τους ειδικούς κανόνες για καθένα από τα πέντε Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά ταμεία και Επενδυτικά Ταμεία («τα ταμεία ΕΔΕ») σχετικά με πτυχές που είναι κοινές για τρία ή περισσότερα από αυτά, δηλαδή τη μεθοδολογία για τη στήριξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή, τον προσδιορισμό των ορόσημων και των ποσοτικών στόχων στο πλαίσιο των επιδόσεων και την ονοματολογία των κατηγοριών παρέμβασης, και όλες επηρεάζουν το περιεχόμενο των προγραμμάτων. Για να εξασφαλιστεί η συνοχή των εν λόγω διατάξεων, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ ταυτοχρόνως για να διευκολυνθεί ο στρατηγικός προγραμματισμός των ταμείων ΕΔΕ, καθώς και για να επιτραπεί σε όλους τους κατοίκους της Ένωσης να αποκομίσουν μια συνολική θεώρηση των διατάξεων αυτών καθώς και για να διαθέτουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές, είναι σκόπιμο να συμπεριληφθούν σε έναν και μόνο κανονισμό τα στοιχεία εκείνα που αφορούν τον προγραμματισμό των ταμείων ΕΔΕ, τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν με εκτελεστικές πράξεις, όπως απαιτείται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

(3)

Βάσει του άρθρου 8 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, είναι αναγκαίο να θεσπιστεί μια κοινή μεθοδολογία ώστε να προσδιοριστεί το επίπεδο στήριξης για τους στόχους για την κλιματική αλλαγή για καθένα από τα πέντε ταμεία ΕΔΕ. Η εν λόγω μεθοδολογία θα πρέπει να συνίσταται στην κατάρτιση ενός ειδικού συντελεστή στάθμισης για τη στήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο των ταμείων ΕΔΕ σε επίπεδο που να αντιστοιχεί στον βαθμό στον οποίο η στήριξη αυτή συμβάλλει στους στόχους για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτή. Οι ειδικοί συντελεστές στάθμισης θα πρέπει να διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν η συνεισφορά της στήριξης στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντική ή μέτρια. Όταν η στήριξη δεν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων ή η συνεισφορά της είναι ασήμαντη, θα πρέπει να εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής στάθμισης. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι συνήθεις συντελεστές στάθμισης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια εναρμονισμένη προσέγγιση στην παρακολούθηση των δαπανών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή σε διάφορες πολιτικές της Ένωσης. Η μεθοδολογία θα πρέπει, ωστόσο, να αντικατοπτρίζει τις διαφορές στις παρεμβάσεις σε καθένα από τα διάφορα ταμεία ΕΔΕ. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, οι συντελεστές στάθμισης για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής θα πρέπει να επισυναφθούν σε κατηγορίες παρέμβασης που καταρτίζονται σύμφωνα με την ονοματολογία που θεσπίστηκε από την Επιτροπή. Στην περίπτωση του ΕΓΤΑΑ οι συντελεστές στάθμισης θα πρέπει να συνοδεύουν τομείς εστίασης που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) και, στην περίπτωση του ΕΤΘΑ, μέτρα που θα ορίζονται σε μελλοντική νομική πράξη της Ένωσης για τον καθορισμό των όρων χρηματοδοτικής στήριξης της θαλάσσιας και αλιευτικής πολιτικής για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.

(4)

Βάσει του άρθρου 22 παράγραφος 7 πέμπτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, κρίνεται επίσης αναγκαίο να καθοριστούν λεπτομερείς ρυθμίσεις για τον προσδιορισμό των ορόσημων και των ποσοτικών στόχων στο πλαίσιο των επιδόσεων για κάθε προτεραιότητα που περιλαμβάνεται στα προγράμματα τα οποία στηρίζονται από τα ταμεία ΕΔΕ καθώς και για την αξιολόγηση της επίτευξης των εν λόγω ορόσημων και ποσοτικών στόχων.

(5)

Για να είναι δυνατόν να εξακριβώνεται κατά πόσον τα ορόσημα και οι ποσοτικοί στόχοι πληρούν τους όρους που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 θα πρέπει να καταχωρίζονται οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, καθώς και η μεθοδολογική προσέγγιση που εφαρμόζεται για την κατάρτιση του πλαισίου των επιδόσεων. Παρά το ότι οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα σε εθελοντική βάση, η εν λόγω τεκμηρίωση θα πρέπει να είναι διαθέσιμη τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για την Επιτροπή, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ενός πλαισίου επιδόσεων που να συνάδει με το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

(6)

Η επίτευξη των ορόσημων που ορίζονται στο πλαίσιο των επιδόσεων αποτελεί την προϋπόθεση για την οριστική διάθεση του αποθεματικού επιδόσεων και η σοβαρή αδυναμία επίτευξης των ορόσημων μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των ενδιάμεσων πληρωμών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καθοριστούν λεπτομερείς κανόνες για τον προσδιορισμό των ορόσημων και να οριστεί με ακρίβεια σε τι συνίσταται η επίτευξή τους.

(7)

Καθώς η επίτευξη των ποσοτικών στόχων έως το τέλος της περιόδου προγραμματισμού αποτελεί σημαντικό μέτρο της επιτυχίας των ταμείων ΕΔΕ και η σοβαρή αδυναμία επίτευξής τους μπορεί να αποτελέσει τη βάση δημοσιονομικής διόρθωσης, είναι σημαντικό να καθοριστούν σαφώς οι ρυθμίσεις για τον καθορισμό ποσοτικών στόχων και να διευκρινιστεί με ακρίβεια σε τι συνίσταται η επίτευξη των στόχων ή η σοβαρή αδυναμία επίτευξής τους.

(8)

Για να αντικατοπτριστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των πράξεων στο πλαίσιο μιας προτεραιότητας, είναι αναγκαίο να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά των βασικών σταδίων υλοποίησης.

(9)

Για να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο των επιδόσεων αντανακλά επαρκώς τους στόχους και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για κάθε ταμείο, ή για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, και για την κατηγορία περιφέρειας, κατά περίπτωση, κρίνεται αναγκαίο να καθοριστούν ειδικές διατάξεις σχετικά με τη διάρθρωση του πλαισίου επιδόσεων και σχετικά με την αξιολόγηση της επίτευξης των ορόσημων και των ποσοτικών στόχων, όταν μια προτεραιότητα καλύπτει περισσότερα από ένα ταμεία ή κατηγορίες περιφερειών. Δεδομένου ότι μόνο το ΕΚΤ και το ΕΤΠΑ προβλέπουν χρηματοδοτικές χορηγήσεις ανά κατηγορία περιφέρειας, η τελευταία δεν θα πρέπει να θεωρείται σημαντική για τους σκοπούς κατάρτισης ενός πλαισίου επιδόσεων για το Ταμείο Συνοχής, το ΕΓΤΑΑ και το ΕΤΘΑ.

(10)

Βάσει του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 96 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 κρίνεται σκόπιμο να οριστούν κοινές κατηγορίες παρέμβασης για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να υποβάλλουν στην Επιτροπή συνεκτικές πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη χρήση των εν λόγω ταμείων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη σωρευτική χορήγηση και δαπάνες των ταμείων αυτών ανά κατηγορία και τον αριθμό των πράξεων για όλη την περίοδο εφαρμογής ενός προγράμματος. Αυτό γίνεται για να επιτραπεί στην Επιτροπή να ενημερώσει τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης και τους πολίτες της Ένωσης με κατάλληλο τρόπο σχετικά με τη χρησιμοποίηση των ταμείων. Με εξαίρεση τις κατηγορίες παρεμβάσεων που αντιστοιχούν απευθείας σε θεματικούς στόχους ή σε επενδυτικές προτεραιότητες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 και στους ειδικούς ανά ταμείο κανονισμούς, οι κατηγορίες παρέμβασης μπορούν να εφαρμοστούν στην παροχή στήριξης στο πλαίσιο διαφόρων θεματικών στόχων.

(11)

Για τη διασφάλιση της ταχείας εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει ο παρών κανονισμός, θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(12)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 150 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, δεδομένου ότι η επιτροπή συντονισμού για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία που θεσπίζεται με το άρθρο 150 παράγραφος 1 του κανονισμού εξέδωσε σχετική γνώμη,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΔΕ

[εξουσιοδότηση βάσει του άρθρου 8 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1303/2013]

Άρθρο 1

Μεθοδολογία για τον υπολογισμό της στήριξης για τους στόχους σχετικά με την κλιματική αλλαγή από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής

1.   Ο υπολογισμός της στήριξης που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τους στόχους που αφορούν την κλιματική αλλαγή από το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής θα γίνεται σε δύο στάδια ως εξής:

α)

οι συντελεστές που παρατίθενται στον πίνακα 1 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εφαρμόζονται ανά κωδικό τομέα παρέμβασης στα δημοσιονομικά στοιχεία που υποβάλλονται για τους εν λόγω κώδικες·

β)

όσον αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία που κοινοποιούνται για τους κωδικούς πεδίου παρέμβασης με μηδενικό συντελεστή, όταν τα δημοσιονομικά στοιχεία δηλώνονται στη διάσταση του θεματικού στόχου για τους κωδικούς 04 και 05 που περιλαμβάνονται στον πίνακα 5 του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού, τα στοιχεία πρέπει να σταθμίζονται με συντελεστή 40 % όσον αφορά τη συμβολή τους στους στόχους για την αλλαγή του κλίματος.

2.   Οι συντελεστές για την κλιματική αλλαγή που εφαρμόζονται με βάση τον πίνακα 1 του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται επίσης στις αντίστοιχες κατηγορίες του στόχου για την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία που θεσπίστηκε βάσει του άρθρου 8 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1299/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3).

3.   Ο υπολογισμός της στήριξης για την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή από το ΕΚΤ γίνεται μέσω της αναγνώρισης των δημοσιονομικών στοιχείων που κοινοποιούνται για τον κωδικό της διάστασης 01 «Στήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και με επάρκεια πόρων» σύμφωνα με τη διάσταση 6 «Κωδικοί για τη δευτερεύουσα θεματική διάσταση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου», όπως ορίζεται στον πίνακα 6 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Μεθοδολογία για τον υπολογισμό της στήριξης για τους στόχους για την κλιματική αλλαγή από το ΕΓΤΑΑ

1.   Το ενδεικτικό ποσό της ενίσχυσης που πρέπει να χρησιμοποιείται για τους στόχους για την κλιματική αλλαγή από το ΕΓΤΑΑ σε κάθε πρόγραμμα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 27 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, υπολογίζεται με την εφαρμογή των συντελεστών που καθορίζονται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού στις προγραμματισμένες δαπάνες που καθορίζονται στο σχέδιο χρηματοδότησης το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο η) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 σχετικά με τις προτεραιότητες και τους τομείς εστίασης που αναφέρονται στο άρθρο 5 σημείο 3 στοιχείο β), σημεία 4, 5 και σημείο 6 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.

2.   Για τον σκοπό της κοινοποίησης της ενίσχυσης που χρησιμοποιείται για τους στόχους για την κλιματική αλλαγή στην ετήσια έκθεση υλοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, οι συντελεστές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρέπει να εφαρμόζονται στις πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο 75 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.

Άρθρο 3

Μεθοδολογία για τον υπολογισμό της στήριξης για τους στόχους για την κλιματική αλλαγή από το ΕΓΤΑΑ

1.   Η συμβολή του ΕΤΘΑ στους στόχους για την κλιματική αλλαγή υπολογίζεται βάσει συντελεστών που συνοδεύουν καθένα από τα κύρια μέτρα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΤΘΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη συνάφεια καθενός από αυτά τα μέτρα με την κλιματική αλλαγή.

Η στήριξη από το ΕΤΘΑ για τους στόχους για την κλιματική αλλαγή πρέπει να υπολογίζεται με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

το ενδεικτικό ποσό της στήριξης που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής από το ΕΤΘΑ σε κάθε πρόγραμμα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 27 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013·

β)

τους συντελεστές που καθορίζονται για τα κύρια μέτρα που στηρίζονται από το ΕΤΘΑ, όπως προβλέπονται στο παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού·

γ)

τα στοιχεία που υποβάλλουν τα κράτη μέλη σχετικά με τις δημοσιονομικές πιστώσεις και τις δαπάνες ανά μέτρο στις ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013·

δ)

τις πληροφορίες και τα στοιχεία που παρέχονται από τα κράτη μέλη σχετικά με τις πράξεις που επιλέγονται για χρηματοδότηση βάσει μελλοντικής νομικής πράξης της Ένωσης για τον καθορισμό των όρων χρηματοδοτικής στήριξης της θαλάσσιας και αλιευτικής πολιτικής για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 (στο εξής «κανονισμός του ΕΤΘΑ»).

2.   Ένα κράτος μέλος μπορεί να προτείνει στο επιχειρησιακό του πρόγραμμα να χρησιμοποιηθεί συντελεστής 40 % σε μέτρο που σταθμίζεται με συντελεστή 0 % στο παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να αποδειχτεί η συνάφεια του εν λόγω μέτρου με την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή με την προσαρμογή σε αυτή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΟΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥΣ

[Εξουσιοδότηση βάσει του άρθρου 22 παράγραφος 7 πέμπτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013]

Άρθρο 4

Στοιχεία που πρέπει να καταχωρίζονται από τους φορείς εκπόνησης των προγραμμάτων

1.   Οι φορείς εκπόνησης των προγραμμάτων καταχωρίζουν τα στοιχεία σχετικά με τις μεθοδολογίες και τα κριτήρια που εφαρμόζονται για την επιλογή των δεικτών στο πλαίσιο των επιδόσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα αντίστοιχα ορόσημα και οι ποσοτικοί στόχοι συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 3 του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 για όλα τα προγράμματα και τις προτεραιότητες που υποστηρίζονται από τα ταμεία ΕΔΕ, καθώς και του ειδικού κονδυλίου για την Πρωτοβουλία της Απασχόλησης των Νέων («ΠΑΝ»), όπως αναφέρεται στο άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1304/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

2.   Οι πληροφορίες που καταγράφονται από τους φορείς εκπόνησης των προγραμμάτων χρησιμεύουν για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τους όρους που καθορίζονται στην παράγραφο 3 του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 για τα ορόσημα και τους ποσοτικούς στόχους. Περιλαμβάνονται:

α)

δεδομένα ή αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της τιμής των ορόσημων και των ποσοτικών στόχων και της μεθόδου υπολογισμού, για παράδειγμα δεδομένα σχετικά με το μοναδιαίο κόστος, τα κριτήρια αναφοράς, τον συνήθη ή τον παρελθόντα ρυθμό υλοποίησης, τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και τα συμπεράσματα εκ των προτέρων αξιολόγησης·

β)

πληροφορίες σχετικά με το μερίδιο του χρηματοδοτικού κονδυλίου που αντιπροσωπεύουν οι πράξεις, στο οποίο αντιστοιχούν οι δείκτες εκροών και τα βασικά στάδια υλοποίησης που καθορίζονται στο πλαίσιο των επιδόσεων, καθώς και την εξήγηση για τον υπολογισμό του εν λόγω μεριδίου·

γ)

πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκαν η μεθοδολογία και οι μηχανισμοί, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνεκτικότητα στη λειτουργία του πλαισίου των επιδόσεων που ορίζεται στο σύμφωνο εταιρικής σχέσης σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο iv) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013·

δ)

την εξήγηση της επιλογής των δεικτών αποτελεσμάτων ή των βασικών σταδίων υλοποίησης, όταν έχουν συμπεριληφθεί στο πλαίσιο των επιδόσεων.

3.   Οι πληροφορίες σχετικά με τις μεθοδολογίες και τα κριτήρια που εφαρμόζονται για την επιλογή των δεικτών για το πλαίσιο των επιδόσεων και για τον καθορισμό αντίστοιχων ορόσημων και ποσοτικών στόχων που καταχωρίζονται από τους φορείς εκπόνησης των προγραμμάτων διατίθενται κατόπιν αίτησης της Επιτροπής.

4.   Οι απαιτήσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 έως 3 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για την αναθεώρηση των ορόσημων και των ποσοτικών στόχων σύμφωνα με το άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

Άρθρο 5

Καθορισμός των ορόσημων και των ποσοτικών στόχων

1.   Τα ορόσημα και οι ποσοτικοί στόχοι καθορίζονται σε επίπεδο προτεραιότητας, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7. Οι δείκτες εκροών και τα βασικά στάδια υλοποίησης που καθορίζονται στο πλαίσιο των επιδόσεων πρέπει να αντιστοιχούν σε άνω του 50 % του χρηματοδοτικού κονδυλίου ανά προτεραιότητα. Για τον καθορισμό του εν λόγω ποσού, ένα κονδύλι ανά δείκτη ή βασικό στάδιο υλοποίησης δεν υπολογίζεται παραπάνω από μία φορά.

2.   Για όλα τα ταμεία ΕΔΕ, εκτός από το ΕΓΤΑΑ, το ορόσημο και ο ποσοτικός στόχος για ένα δημοσιονομικό δείκτη αφορούν το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών που έχουν εγγραφεί στο λογιστικό σύστημα της αρχής πιστοποίησης και επικυρωθεί από την αρχή σύμφωνα με το άρθρο 126 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

Για το ΕΓΤΑΑ, αναφέρονται στις πραγματοποιηθείσες συνολικές δημόσιες δαπάνες που καταχωρίζονται στο κοινό σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης.

3.   Για όλα τα ταμεία ΕΔΕ, εκτός από το ΕΚΤ και το ΕΓΤΑΑ, το ορόσημο και ο ποσοτικός στόχος για ένα δείκτη εκροών αναφέρονται σε πράξεις, όταν όλες οι ενέργειες που οδηγούν σε εκροές έχουν υλοποιηθεί πλήρως, αλλά για τις οποίες δεν έχουν κατ’ ανάγκη ολοκληρωθεί όλες οι πληρωμές.

Για το ΕΚΤ και για το ΕΓΤΑΑ, για μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 16, το άρθρο 19 παράγραφος 1 στοιχείο γ), το άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β), τα άρθρα 27, 28, 29, 30, 31, 33 και 34 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, μπορούν επίσης να αφορούν την τιμή που επιτεύχθηκε για πράξεις που έχουν αρχίσει, αλλά στις περιπτώσεις που ορισμένες από τις ενέργειες που οδηγούν σε εκροές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Για άλλα μέτρα στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ, αναφέρονται στις περατωθείσες πράξεις κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

4.   Ένα βασικό στάδιο υλοποίησης είναι ένα σημαντικό στάδιο της υλοποίησης των πράξεων στο πλαίσιο μιας προτεραιότητας, των οποίων η ολοκλήρωση είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να εκφράζεται με έναν αριθμό ή ποσοστό. Για τους σκοπούς των άρθρων 6 και 7 του παρόντος κανονισμού, τα βασικά στάδια υλοποίησης θα αντιμετωπίζονται ως δείκτες.

5.   Ένας δείκτης αποτελεσμάτων πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον κατά περίπτωση και σε στενή σύνδεση με στηριζόμενες παρεμβάσεις πολιτικής.

6.   Όταν διαπιστωθεί ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού βασίζονται σε λανθασμένες υποθέσεις που οδηγούν στην υποτίμηση ή στην υπερτίμηση των ποσοτικών στόχων ή των ορόσημων, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δεόντως αιτιολογημένη περίπτωση κατά την έννοια της παραγράφου 5 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

Άρθρο 6

Επίτευξη των ορόσημων και των ποσοτικών στόχων

1.   Η επίτευξη ορόσημων και ποσοτικών στόχων αξιολογείται με βάση το σύνολο των δεικτών και βασικών σταδίων υλοποίησης που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των επιδόσεων που έχει καθοριστεί στο επίπεδο της προτεραιότητας κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού.

2.   Τα ορόσημα ή οι ποσοτικοί στόχοι μιας προτεραιότητας θεωρείται ότι έχουν επιτευχθεί, εάν όλοι οι δείκτες που περιλαμβάνονται στο σχετικό πλαίσιο επιδόσεων ανέρχονται σε τουλάχιστον 85 % της τιμής του ορόσημου στο τέλος του 2018 ή σε τουλάχιστον 85 % της τιμής του ποσοτικού στόχου έως το τέλος του 2023. Κατά παρέκκλιση, όταν το πλαίσιο των επιδόσεων περιλαμβάνει τρεις ή περισσότερους δείκτες, τα ορόσημα ή οι ποσοτικοί στόχοι μιας προτεραιότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνονται, εάν όλοι οι δείκτες εκτός από έναν βρίσκονται στο 85 % των τιμών του ορόσημού τους έως το τέλος του 2018 ή στο 85 % της τιμής του ποσοτικού στόχου τους έως το τέλος του 2023. Ο δείκτης, ο οποίος δεν φτάνει στο 85 % της τιμής του ορόσημου ή του ποσοτικού στόχου του, δεν θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από το 75 % της τιμής ορόσημου ή ποσοτικού στόχου του.

3.   Για μια προτεραιότητα της οποίας το πλαίσιο επιδόσεων περιλαμβάνει το πολύ δύο δείκτες, η μη επίτευξη τουλάχιστον του 65 % της τιμής του ορόσημου έως το τέλος του 2018 για οποιονδήποτε από τους εν λόγω δείκτες, θεωρείται ως σοβαρή αποτυχία στην επίτευξη των ορόσημων. Η αδυναμία επίτευξης τουλάχιστον του 65 % του ποσοτικού στόχου έως το τέλος του 2023 για οποιονδήποτε από τους εν λόγω δείκτες, θεωρείται ως σοβαρή αποτυχία στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων.

4.   Για μια προτεραιότητα της οποίας το πλαίσιο επιδόσεων περιλαμβάνει περισσότερους από δύο δείκτες, η αποτυχία στην επίτευξη τουλάχιστον του 65 % της τιμής του ορόσημου έως το τέλος του 2018 για τουλάχιστον δύο από τους εν λόγω δείκτες, θεωρείται ως σοβαρή αποτυχία στην επίτευξη των ορόσημων. Η αδυναμία επίτευξης τουλάχιστον του 65 % της τιμής στόχου μέχρι το τέλος του 2023 για τουλάχιστον δύο από τους εν λόγω δείκτες, θεωρείται ως σοβαρή αποτυχία όσον αφορά την επίτευξη των ποσοτικών στόχων.

Άρθρο 7

Πλαίσιο επιδόσεων για τους άξονες προτεραιότητας που αναφέρονται στο άρθρο 96 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 και άξονες προτεραιότητας που ενσωματώνουν την ΠΑΝ

1.   Οι δείκτες και τα βασικά στάδια υλοποίησης που επιλέγονται για το πλαίσιο επιδόσεων, τα ορόσημα και οι ποσοτικοί στόχοι τους, καθώς και οι τιμές επίτευξής τους κατανέμονται ανά Ταμείο και, για το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ, ανά κατηγορία περιφέρειας.

2.   Οι πληροφορίες που απαιτούνται βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού καθορίζονται ανά Ταμείο και ανά κατηγορία περιφέρειας, κατά περίπτωση.

3.   Η επίτευξη ορόσημων και ποσοτικών στόχων αξιολογείται χωριστά για κάθε Ταμείο και για κάθε κατηγορία περιφέρειας εντός της προτεραιότητας, λαμβανομένων υπόψη των δεικτών, των ορόσημων και των ποσοτικών στόχων τους, καθώς και των τιμών επίτευξής τους ανά Ταμείο και ανά κατηγορία περιφέρειας. Οι δείκτες εκροών και τα βασικά στάδια υλοποίησης που καθορίζονται στο πλαίσιο των επιδόσεων αντιστοιχούν σε άνω του 50 % του χρηματοδοτικού κονδυλίου ανά Ταμείο και κατηγορία περιφέρειας, κατά περίπτωση. Για τον καθορισμό του εν λόγω ποσού, ένα κονδύλι ανά δείκτη ή βασικό στάδιο υλοποίησης δεν υπολογίζεται παραπάνω από μία φορά.

4.   Εάν οι πόροι για την ΠΑΝ έχουν προγραμματιστεί ως μέρος ενός άξονα προτεραιότητας σύμφωνα με το άρθρο 18 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, καθορίζεται χωριστό πλαίσιο επιδόσεων για την ΠΑΝ και η επίτευξη των ορόσημων που έχουν τεθεί για την ΠΑΝ αποτελεί αντικείμενο χωριστής αξιολόγησης από το υπόλοιπο μέρος του άξονα προτεραιότητας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΠΑ, ΤΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

Άρθρο 8

Κατηγορίες παρέμβασης για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής

[Εξουσιοδότηση βάσει του άρθρου 96 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013]

1.   Η ονοματολογία για τις κατηγορίες παρέμβασης που αναφέρονται στο άρθρο 96 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 ορίζεται στους πίνακες 1 έως 8 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού. Οι κωδικοί που αναφέρονται στους πίνακες αυτούς εφαρμόζονται στο ΕΤΠΑ όσον αφορά τον στόχο «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση», το Ταμείο Συνοχής, το ΕΚΤ και την ΠΑΝ, όπως ορίζεται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

2.   Οι κωδικοί 001 έως 101 που προβλέπονται στον πίνακα 1 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται μόνο στο ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής.

Οι κωδικοί 102 έως 120 που προβλέπονται στον πίνακα 1 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται μόνο στο ΕΚΤ.

Μόνον ο κωδικός 103 που προβλέπεται στον πίνακα 1 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού εφαρμόζεται στην ΠΑΝ.

Οι κωδικοί 121, 122 και 123 που προβλέπονται στον πίνακα 1 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται στο ΕΤΠΑ, το Ταμείο Συνοχής και το ΕΚΤ.

3.   Οι κωδικοί που προβλέπονται στους πίνακες 2 έως 4, 7 και 8 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται στο ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ, την ΠΑΝ και το Ταμείο Συνοχής.

Οι κωδικοί που προβλέπονται στον πίνακα 5 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται μόνο στο ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής.

Οι κωδικοί που προβλέπονται στον πίνακα 6 του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται μόνο στο ΕΚΤ και την ΠΑΝ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 9

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 3 και το παράρτημα III του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για το ΕΤΘΑ.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Μαρτίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 (ΕΕ L 487 της 20.12.2013, σ. 487).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1299/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού ειδικών διατάξεων για την υποστήριξη του στόχου της Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 259).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1304/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 470).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ονοματολογία των κατηγοριών παρέμβασης των ταμείων  (1) στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» και της «Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων» για την περίοδο 2014-2020

ΠΙΝΑΚΑΣ 1:   ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

1.

ΠΕΔΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Συντελεστής για τον υπολογισμό της στήριξης για την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή

I   Παραγωγική επένδυση:

001

Γενική παραγωγική επένδυση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

0 %

002

Διεργασίες έρευνας και καινοτομίας στις μεγάλες επιχειρήσεις

0 %

003

Παραγωγική επένδυση στις μεγάλες επιχειρήσεις που συνδέεται με την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα

40 %

004

Παραγωγική επένδυση που συνδέεται με τη συνεργασία μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και ΜΜΕ για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ενίσχυσης της ζήτησης για ΤΠΕ

0 %

ΙΙ   Υποδομή για την παροχή βασικών υπηρεσιών και συναφήσ επένδυση:

Ενεργειακές υποδομές

 

005

Ηλεκτρική ενέργεια (αποθήκευση και μετάδοση)

0 %

006

Ηλεκτρική ενέργεια (Διευρωπαϊκό δίκτυο στον τομέα της ενέργειας, TEN-E αποθήκευση και μετάδοση)

0 %

007

Φυσικό αέριο

0 %

008

Φυσικό αέριο (ΔΕΔ-Ε)

0 %

009

Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας: αιολική

100 %

010

Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας: ηλιακή

100 %

011

Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας: βιομάζα

100 %

012

Άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής, της γεωθερμικής και της θαλάσσιας) και ενσωμάτωση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (συμπεριλαμβανομένης της υποδομής για αποθήκευση, για μετατροπή της ενέργειας σε αέριο και για παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμη πηγή)

100 %

013

Ενεργειακή απόδοση με ανακαίνιση της δημόσιας υποδομής, έργα επίδειξης και υποστηρικτικά μέτρα

100 %

014

Ενεργειακή απόδοση με ανακαίνιση του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος, έργα επίδειξης και υποστηρικτικά μέτρα

100 %

015

Έξυπνα συστήματα διανομής της ενέργειας σε μεσαία και χαμηλή τάση (συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων ενεργειακών δικτύων)

100 %

016

Συνδυασμένη παραγωγή ρεύματος και θερμότητας και τηλεθέρμανση

100 %

Περιβαλλοντική υποδομή

 

017

Διαχείριση οικιακών αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων μέτρων ελαχιστοποίησης, διαλογής και ανακύκλωσης)

0 %

018

Διαχείριση οικιακών απορριμμάτων (συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας, της θερμικής επεξεργασίας, της αποτέφρωσης και της υγειονομικής ταφής)

0 %

019

Διαχείριση εμπορικών, βιομηχανικών ή επικίνδυνων αποβλήτων

0 %

020

Παροχή νερού για ανθρώπινη κατανάλωση (υποδομή εξαγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και διανομής)

0 %

021

Διαχείριση αποβλήτων και εξοικονόμηση πόσιμου νερού (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των λεκανών των ποταμών, του εφοδιασμού σε νερό, των ειδικών μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, της μέτρησης σε επίπεδο διαμερίσματος και καταναλωτή, των συστημάτων χρέωσης και της μείωσης των διαρροών)

40 %

022

Επεξεργασία υγρών λυμάτων

0 %

023

Περιβαλλοντικά μέτρα που στοχεύουν στη μείωση και/ή την αποφυγή εκπομπών αερίου θερμοκηπίου (συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας και αποθήκευσης του μεθανίου και κομποστοποίησης)

100 %

Υποδομές μεταφορών

 

024

Σιδηρόδρομοι (ΔΕΔ-Μ κορμού)

40 %

025

Σιδηρόδρομοι (ΔΕΔ-Μ συνολικό)

40 %

026

Άλλοι σιδηρόδρομοι

40 %

027

Κινητός σιδηροδρομικός εξοπλισμός

40 %

028

Αυτοκινητόδρομοι ΔΕΔ-Μ και κεντρικό οδικό δίκτυο —(νέα κατασκευή)

0 %

029

Αυτοκινητόδρομοι ΔΕΔ-Μ και συνολικό οδικό δίκτυο —(νέα κατασκευή)

0 %

030

Δευτερεύουσες οδικές συνδέσεις με το οδικό δίκτυο και τους κόμβους ΔΕΔ-Μ (νέα κατασκευή)

0 %

031

Άλλοι εθνικοί και περιφερειακοί δρόμοι (νέα κατασκευή)

0 %

032

Δρόμοι τοπικής πρόσβασης (νέα κατασκευή)

0 %

033

Ανακατασκευασμένη ή βελτιωμένη οδός ΔΕΔ-Μ

0 %

034

Άλλοι ανακατασκευασμένοι ή βελτιωμένοι δρόμοι (αυτοκινητόδρομοι, εθνικοί, περιφερειακοί ή τοπικοί)

0 %

035

Πολυτροπικές μεταφορές (ΔΕΔ-Μ)

40 %

036

Πολυτροπικές μεταφορές

40 %

037

Αερολιμένες (ΔΕΔ-Μ) (2)

0 %

038

Άλλοι αερολιμένες (2)

0 %

039

Θαλάσσιοι λιμένες (ΔΕΔ-Μ)

40 %

040

Άλλοι θαλάσσιοι λιμένες

40 %

041

Εσωτερικές πλωτές οδοί και λιμένες (ΔΕΔ-Μ)

40 %

042

Εσωτερικές πλωτές οδοί και λιμένες (περιφερειακές και τοπικές)

40 %

Βιώσιμες μεταφορές

 

043

Υποδομή για καθαρές αστικές μεταφορές και προώθησή τους (συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και του τροχαίου υλικού)

40 %

044

Έξυπνα συστήματα μεταφορών (συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής της διαχείρισης της ζήτησης, συστημάτων διοδίων, συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου και πληροφοριών ΤΠ)

40 %

Υποδομή τεχνολογίας των πληροφοριών και της επικοινωνίας (ΤΠΕ)

 

045

ΤΠΕ: Βασικό / οπισθοζευκτικό δίκτυο

0 %

046

ΤΠΕ: Ευρυζωνικό δίκτυο υψηλού ρυθμού (πρόσβαση/τοπικός βρόγχος· >/= 30 Mbps)

0 %

047

ΤΠΕ: Ευρυζωνικό δίκτυο πολύ υψηλού ρυθμού (πρόσβαση/τοπικός βρόγχος· >/= 100 Mbps)

0 %

048

ΤΠΕ: Άλλα είδη υποδομής ΤΠΕ/υπολογιστές μεγάλης κλίμακας/εξοπλισμός (συμπεριλαμβανομένης ηλεκτρονικής υποδομής, κέντρων δεδομένων και αισθητήρων· επίσης, και ενσωματωμένη σε άλλη υποδομή, όπως ερευνητικές εγκαταστάσεις, περιβαλλοντική και κοινωνική υποδομή)

0 %

III   Κοινωνική και εκπαιδευτική υποδομή και υποδομή υγειονομικήσ περίθαλψησ και συναφείσ επενδύσεισ:

049

Εκπαιδευτική υποδομή για τριτοβάθμια εκπαίδευση

0 %

050

Εκπαιδευτική υποδομή για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και εκπαίδευση ενηλίκων

0 %

051

Εκπαιδευτική υποδομή για σχολική εκπαίδευση (δημοτικό και γενική δευτεροβάθμια)

0 %

052

Υποδομή για προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα

0 %

053

Υποδομές στον τομέα της υγείας

0 %

054

Υποδομές στον τομέα της στέγασης

0 %

055

Άλλες κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη

0 %

IV   Ανάπτυξη ενδογενούσ δυναμικού:

Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία

 

056

Επένδυση σε υποδομές, ικανότητες και εξοπλισμό σε ΜΜΕ που συνδέονται άμεσα με δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας

0 %

057

Επένδυση σε υποδομές, ικανότητες και εξοπλισμό σε μεγάλες εταιρείες που συνδέονται άμεσα με δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας

0 %

058

Υποδομή έρευνας και καινοτομίας (δημόσιες)

0 %

059

Υποδομή έρευνας και καινοτομίας (ιδιωτικές, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών πάρκων)

0 %

060

Δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας σε δημόσια ερευνητικά κέντρα και κέντρα ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της δικτύωσης

0 %

061

Δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας σε ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της δικτύωσης

0 %

062

Μεταφορά τεχνολογίας και συνεργασία πανεπιστημίων - επιχειρήσεων κατ’ εξοχή προς όφελος ΜΜΕ

0 %

063

Στήριξη συνεργατικών σχηματισμών (cluster) και επιχειρηματικών δικτύων κατ’ εξοχήν προς όφελος ΜΜΕ

0 %

064

Διεργασίες έρευνας και καινοτομίας σε ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων συστημάτων κουπονιών, διεργασιών, σχεδιασμού, υπηρεσιών και κοινωνικής καινοτομίας)

0 %

065

Υποδομή, διεργασίες, μεταφορά τεχνολογίας και συνεργασία για έρευνα και καινοτομία σε επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στην ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή

100 %

Ανάπτυξη επιχειρήσεων

 

066

Προηγμένες υπηρεσίες στήριξης για ΜΜΕ και ομίλους ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών διαχείρισης, μάρκετινγκ και σχεδιασμού)

0 %

067

Επιχειρησιακή ανάπτυξη ΜΜΕ, στήριξη στην επιχειρηματικότητα και φυτωρίων επιχειρήσεων [συμπεριλαμβανομένης της στήριξης σε τεχνοβλαστούς και παράγωγες εταιρείες (spin offs και spin outs)]

0 %

068

Ενεργειακή απόδοση και έργα επίδειξης στις ΜΜΕ και υποστηρικτικά μέτρα

100 %

069

Στήριξη φιλοπεριβαλλοντικών διεργασιών παραγωγής και αποδοτικότητα των πόρων στις ΜΜΕ

40 %

070

Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε μεγάλες επιχειρήσεις

100 %

071

Ανάπτυξη και προώθηση επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών που συμβάλλουν στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στην προσαρμοστικότητα στην κλιματική αλλαγή (συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης σε τέτοιες υπηρεσίες)

100 %

072

Υποδομή επιχειρήσεων για ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών πάρκων και εγκαταστάσεων)

0 %

073

Υποστήριξη σε κοινωνικές επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

0 %

074

Ανάπτυξη και προβολή των τουριστικών στοιχείων ενεργητικού στις ΜΜΕ

0 %

075

Ανάπτυξη και προβολή των εμπορικών τουριστικών υπηρεσιών στις ή για τις ΜΜΕ

0 %

076

Ανάπτυξη και προβολή των πολιτιστικών και δημιουργικών στοιχείων ενεργητικού στις ΜΜΕ

0 %

077

Ανάπτυξη και προβολή των πολιτιστικών και δημιουργικών υπηρεσιών στις ή για τις ΜΜΕ

0 %

Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) — τόνωση της ζήτησης, εφαρμογές και υπηρεσίες

 

078

Υπηρεσίες και εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών προμηθειών, μέτρων ΤΠΕ για τη στήριξη της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, την κυβερνοασφάλεια, μέτρων για την αξιοπιστία και το ιδιωτικό απόρρητο, την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και ηλεκτρονική δημοκρατία)

0 %

079

Πρόσβαση σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα (συμπεριλαμβανομένων ανοικτών δεδομένων ηλεκτρονικού πολιτισμού, ψηφιακών βιβλιοθηκών, ηλεκτρονικού περιεχομένου και ηλεκτρονικού τουρισμού)

0 %

080

Υπηρεσίες και εφαρμογές ηλεκτρονικής ένταξης, ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, ηλεκτρονικής μάθησης και ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, ψηφιακός γραμματισμός

0 %

081

Λύσεις ΤΠΕ για την πρόκληση της υγιούς γήρανσης και υπηρεσίες και εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής φροντίδας και της διαβίωσης στον οικείο χώρο με βοήθεια)

0 %

082

Υπηρεσίες και εφαρμογές ΤΠΕ για τις ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου, της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας και διεργασιών δικτύωσης επιχειρήσεων), ζωντανά εργαστήρια, επιχειρηματίες στο διαδίκτυο και υπό σύσταση ΤΠΕ επιχειρήσεις)

0 %

Περιβάλλον

 

083

Μέτρα για την ποιότητα του αέρα

40 %

084

Ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης (IPPC)

40 %

085

Προστασία και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, προτασία της φύσης και πράσινη υποδομή

40 %

086

Προστασία, αναστήλωση και βιώσιμη χρήση των περιοχών Natura 2000

40 %

087

Προσαρμογή σε μέτρα για την κλιματική αλλαγή και πρόληψη και διαχείριση κινδύνων σχετικών με το κλίμα, π.χ. διάβρωση, πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ευαισθητοποίησης, της πολιτικής προστασίας και συστημάτων και υποδομών διαχείρισης καταστροφών

100 %

088

Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων για φυσικούς κινδύνους μη σχετιζόμενους με το κλίμα (π.χ. σεισμοί) και κινδύνων που συνδέονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. τεχνολογικά ατυχήματα), συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ευαισθητοποίησης, της πολιτικής προστασίας και συστημάτων και υποδομών διαχείρισης καταστροφών

0 %

089

Αποκατάσταση βιομηχανικών χώρων και μολυσμένης γης

0 %

090

Ποδηλατόδρομοι και μονοπάτια

100 %

091

Ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού δυναμικού φυσικών περιοχών

0 %

092

Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων

0 %

093

Ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών υπηρεσιών

0 %

094

Προστασία, ανάπτυξη και προβολή στοιχείων δημόσιας πολιτιστικής κληρονομιάς

0 %

095

Ανάπτυξη και προβολή δημόσιων υπηρεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς

0 %

Άλλα

 

096

Θεσμική ικανότητα της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών ως προς την εφαρμογή του ΕΤΠΑ ή ενεργειών που στηρίζουν πρωτοβουλίες του ΕΚΤ για ανάπτυξη θεσμικής ικανότητας

0 %

097

Πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία κοινοτήτων σε αστικές και αγροτικές περιοχές

0 %

098

Εξόχως απόκεντρες περιοχές: αντιστάθμιση τυχόν πρόσθετου κόστους λόγω ελλιπούς προσβασιμότητας και εδαφικού κατακερματισμού

0 %

099

Εξόχως απόκεντρες περιοχές: ειδικές δράσεις για την αντιστάθμιση του πρόσθετου κόστους που οφείλεται σε παράγοντες σχετιζόμενους με το μέγεθος της αγοράς

0 %

100

Εξόχως απόκεντρες περιοχές: στήριξη για την αντιστάθμιση του πρόσθετου κόστους λόγω δυσκολιών που οφείλονται στις κλιματικές συνθήκες και το ανάγλυφο του εδάφους

40 %

101

Διασταυρούμενη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ (ενίσχυση ενεργειών τύπου ΕΚΤ που είναι αναγκαίες για την ικανοποιητική εφαρμογή του επιχειρησιακού μέρους του ΕΤΠΑ και συνδέονται άμεσα με αυτό)

0 %

V   Προωθηση τησ διατηρησιμησ και ποιοτικησ απασχολησησ και στηριξη τησ κινητικοτητασ του εργατικου δυναμικου:

102

Πρόσβαση στην απασχόληση για τους ανέργους και αέργους, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια άνεργων και των ατόμων που έχουν απομακρυνθεί από την αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω πρωτοβουλιών για την απασχόληση και στήριξης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού

0 %

103

Διατηρήσιμη ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων, ιδίως εκείνων που δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν ούτε καταρτίζονται, συμπεριλαμβανομένων των νέων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και των νέων από περιθωριοποιημένες κοινότητες, μεταξύ άλλων και μέσω της υλοποίησης της εγγύησης για τους νέους

0 %

104

Αυτοαπασχόληση, επιχειρηματικότητα και δημιουργία επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καινοτομικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

0 %

105

Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην απασχόληση, της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, του συνδυασμού επαγγελματικού και οικογενειακού βίου και της προώθησης της ίσης αμοιβής για όμοια εργασία

0 %

106

Προσαρμογή των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στην αλλαγή

0 %

107

Ενεργός και υγιής γήρανση

0 %

108

Εκσυγχρονισμός των θεσμικών φορέων της αγοράς εργασίας, όπως των ιδιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, με καλύτερη αντιστοίχιση προς τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων ενίσχυσης μέσω προγραμμάτων κινητικότητας και καλύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε θεσμικούς φορείς και σχετικούς παράγοντες

0 %

VΙ   Προαγωγη τησ κοινωνικησ ενταξησ, καταπολεμηση τησ φτωχειασ και τυχον διακρισεων:

109

Ενεργητική ένταξη, μεταξύ άλλων και με σκοπό την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της δραστήριας συμμετοχής και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας

0 %

110

Κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά

0 %

111

Καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και προώθηση των ίσων ευκαιριών

0 %

112

Ενίσχυση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

0 %

113

Προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής ενσωμάτωσης σε κοινωνικές επιχειρήσεις και την κοινωνική και αλληλέγγυο οικονομία ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην απασχόληση

0 %

114

Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία κοινοτήτων

0 %

VΙΙ   Επενδυσεισ στην εκπαιδευση, την καταρτιση και την επαγγελματικη εκπαιδευση για δεξιοτητεσ και δια βιου μαθηση:

115

Μείωση και πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε καλής ποιότητας προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων (τυπικών, άτυπων και μη τυπικών) δυνατοτήτων μάθησης για την επανένταξη στην εκπαίδευση και κατάρτιση

0 %

116

Βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της πρόσβασης στην τριτοβάθμια και ισοδύναμη με αυτήν εκπαίδευση, με σκοπό τη βελτίωση των επιπέδων φοίτησης και επιτυχίας, ιδιαίτερα για τα μειονεκτούντα άτομα

0 %

117

Βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης στη διά βίου μάθηση για όλες τις ηλικιακές ομάδες σε τυπική, άτυπη και μη τυπική μορφή, αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού και προώθηση ευέλικτων δυνατοτήτων μάθησης, μεταξύ άλλων μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού και της πιστοποίησης των αποκτώμενων προσόντων

0 %

118

Βελτίωση της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, και ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συστημάτων κατάρτισης και της ποιότητάς τους, μεταξύ άλλων μέσω μηχανισμών πρόβλεψης των αναγκών σε δεξιότητες, της προσαρμογής των προγραμμάτων σπουδών και της καθιέρωσης και ανάπτυξης συστημάτων μάθησης με βάση την εργασία, συμπεριλαμβανομένων των διττών συστημάτων μάθησης και μαθητείας

0 %

VΙΙΙ   Ενισχυση τησ θεσμικησ ικανοτητασ των δημοσιων αρχων και των ενδιαφερομενων φορεων και τησ αποτελεσματικησ δημοσιασ διοικησησ:

119

Επένδυση στη θεσμική ικανότητα και στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων διοικήσεων και υπηρεσιών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ενόψει των μεταρρυθμίσεων, καλύτερη κανονιστική ρύθμιση και χρηστή διακυβέρνηση

0 %

120

Ανάπτυξη ικανοτήτων για όλους τους φορείς που παρέχουν εκπαίδευση, διά βίου μάθηση, κατάρτιση και απασχόληση καθώς και κοινωνικές πολιτικές, μεταξύ άλλων μέσω τομεακών και εδαφικών συμφώνων για κινητοποίηση υπέρ των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο

0 %

ΙΧ   Τεχνική βοήθεια:

121

Προετοιμασία, εφαρμογή, παρακολούθηση, επιθεώρηση

0 %

122

Αξιολόγηση και μελέτες

0 %

123

Πληροφόρηση και επικοινωνία

0 %


ΠΙΝΑΚΑΣ 2:   ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ

2.   ΜΟΡΦΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

01

Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση

02

Επιστρεπτέα επιδότηση

03

Στήριξη με χρηματοδοτικά μέσα: επιχειρηματικά κεφάλαια και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο (ή ισοδύναμα)

04

Στήριξη με χρηματοδοτικά μέσα: δάνειο ή ισοδύναμο

05

Στήριξη με χρηματοδοτικά μέσα: εγγύηση ή ισοδύναμο

06

Στήριξη με χρηματοδοτικά μέσα: επιδότηση επιτοκίου, επιδότηση τέλους εγγύησης, τεχνική στήριξη ή ισοδύναμο

07

Βραβείο


ΠΙΝΑΚΑΣ 3:   ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

3.   ΤΥΠΟΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

01

Μεγάλες αστικές περιοχές (πυκνοκατοικημένες: πληθυσμός άνω των 50 000)

02

Μικρές αστικές περιοχές (μεσαία πυκνότητα κατοίκησης: πληθυσμός άνω των 5 000)

03

Αγροτικές περιοχές (αραιοκατοικημένες)

04

Μακροπεριφέρεια συνεργασίας

05

Συνεργασία διαφόρων περιοχών εθνικού ή περιφερειακού προγράμματος σε εθνικό πλαίσιο

06

Διακρατική συνεργασία ΕΚΤ

07

Δεν εφαρμόζεται


ΠΙΝΑΚΑΣ 4:   ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ

4.   ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ

01

Ολοκληρωμένη εδαφική επένδυση— (Urban)

02

Άλλες ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

03

Ολοκληρωμένη εδαφική επένδυση— (Άλλη)

04

Άλλες ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

05

Άλλες ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για τη βιώσιμη αστική/αγροτική ανάπτυξη

06

Πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης υπό την αιγίδα τοπικών κοινοτήτων

07

Δεν εφαρμόζεται


ΠΙΝΑΚΑΣ 5:   ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ

5.   ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ (ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής)

01

Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας

02

Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών

03

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

04

Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς

05

Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψη και διαχείριση κινδύνων

06

Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων

07

Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων

08

Προώθηση της διατηρήσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και στήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού

09

Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης

10

Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση

11

Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των δημόσιων αρχών και των ενδιαφερομένων φορέων και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης

12

Δεν εφαρμόζεται (μόνο τεχνική βοήθεια)


ΠΙΝΑΚΑΣ 6:   ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥΣΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤ

6.

ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΚΤ

Συντελεστής για τον υπολογισμό της στήριξης για την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή

01

Στήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και με επάρκεια πόρων

100 %

02

Κοινωνικές καινοτομίες

0 %

03

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ

0 %

04

Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας

0 %

05

Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών

0 %

06

Απαγόρευση διακρίσεων

0 %

07

Ισότητα των φύλων

0 %

08

Δεν εφαρμόζεται

0 %


ΠΙΝΑΚΑΣ 7:   ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

7.   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

01

Γεωργία και δάση.

02

Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια

03

Βιομηχανία τροφίμων και ποτών

04

Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών και προϊόντων

05

Κατασκευή εξοπλισμού μεταφορών

06

Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων

07

Άλλες μη προσδιοριζόμενες κατασκευαστικές βιομηχανίες

08

Κατασκευές

09

Ορυχεία και λατομεία (συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης υλικών παραγωγής ενέργειας)

10

Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ατμός, ζεστό νερό και κλιματισμός

11

Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης

12

Μεταφορές και αποθήκευση

13

Δραστηριότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, δραστηριοτήτων ενημέρωσης, προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχή συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες

14

Χονδρικό και λιανικό εμπόριο

15

Δραστηριότητες παροχής τουριστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών στέγασης και εστίασης

16

Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες

17

Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, εκμίσθωση και επιχειρηματικές δραστηριότητες

18

Δημόσια διοίκηση

19

Εκπαίδευση

20

Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας

21

Κοινωνική εργασία, υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, παροχή κοινωνικών και ατομικών υπηρεσιών

22

Δραστηριότητες που συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

23

Τέχνες, ψυχαγωγία, βιομηχανίες της δημιουργίας και αναψυχή

24

Άλλες μη προσδιοριζόμενες υπηρεσίες


ΠΙΝΑΚΑΣ 8:   ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ

8.   

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ (2)

Κωδικός

Γεωγραφική θέση

 

Κωδικός περιφέρειας ή περιοχής όπου είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση/διεξάγεται η δραστηριότητα, όπως ορίζεται στην κοινή ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) που παρουσιάζεται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3)


(1)  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

(2)  Περιορισμός σε επενδύσεις σχετικές με προστασία του περιβάλλοντος ή που συνοδεύονται από επενδύσεις αναγκαίες για την άμβλυνση ή τη μείωση των αρνητικών συνεπειών για το περιβάλλον.

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (ΕΕ L 154 της 21.6.2003, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Συντελεστές για τον υπολογισμό των ποσών ενίσχυσης για τους στόχους που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης δυνάμει του άρθρου 2

Άρθρο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 (1)

Προτεραιότητα / τομέας εστίασης

Συντελεστής

Άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο β)

Στήριξη της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική εκμετάλλευση

40 %

Άρθρο 5 παράγραφος 4

Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοκομία (όλοι οι τομείς εστίασης)

100 %

Άρθρο 5 παράγραφος 5

Προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων και στήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και της δασοκομίας (όλοι οι τομείς εστίασης)

100 %

Άρθρο 5 παράγραφος 6 στοιχείο β)

Προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές

40 %


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 487).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ III

Συντελεστές για τον υπολογισμό των ποσών ενίσχυσης για τους στόχους που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην περίπτωση του Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας δυνάμει του άρθρου 3

 

Τίτλος του μέτρου

Προσωρινός αριθμός

Συντελεστής

 

Καινοτομία

Άρθρο 28

0 %* (1)

 

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Άρθρο 29

0 %

 

Συμπράξεις μεταξύ επιστημόνων και αλιέων

Άρθρο 30

0 %*

 

Προώθηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και του κοινωνικού διαλόγου- κατάρτιση, δικτύωση, κοινωνικός διάλογος

Άρθρο 31

0 %*

 

Προώθηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και του κοινωνικού διαλόγου - στήριξη συζύγων και συντρόφων συμβίωσης

Άρθρο 31 παράγραφος 2

0 %*

 

Προώθηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και του κοινωνικού διαλόγου – ασκούμενοι σε πλοία παράκτιας αλιείας περιορισμένης κλίμακας

Άρθρο 31 παράγραφος 3

0 %*

 

Διαφοροποίηση και νέες μορφές εισοδήματος

Άρθρο 32

0 %*

 

Υποστήριξη της εκκίνησης νέων αλιέων

Άρθρο 32α

0 %

 

Υγεία και ασφάλεια

Άρθρο 33

0 %

 

Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων

Άρθρο 33α

40 %

 

Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων

Άρθρο 33β

100 %

 

Ταμεία αλληλοβοήθειας για τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και τα περιβαλλοντικά συμβάντα

Άρθρο 33γ

40 %

 

Υποστήριξη σε συστήματα κατανομής των αλιευτικών δυνατοτήτων

Άρθρο 34

40 %

 

Υποστήριξη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων διατήρησης

Άρθρο 35

0 %

 

Μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον και προσαρμογή της αλιείας στην προστασία των ειδών

Άρθρο 36

40 %

 

Καινοτομία που συνδέεται με τη διατήρηση των έμβιων υδάτινων πόρων

Άρθρο 37

40 %

 

Προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας – συλλογή απορριμμάτων

Άρθρο 38 παρ. 1 στοιχείο α)

0 %

 

Προστασία και αποκατάσταση της θαλάσιας βιοποικιλότητας – συμβολή στην καλύτερη διαχείριση ή διατήρηση, κατασκευή, τοποθέτηση ή εκσυγχρονισμός στατικών ή κινητών εγκαταστάσεων, προετοιμασία σχεδίων προστασίας και διαχείρισης σχετικά με τις περιοχές Natura 2000 και τις ειδικές περιοχές προστασίας του χώρου, διαχείριση, αποκατάσταση και παρακολούθηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Natura 2000, περιβαλλοντική επίγνωση, συμμετοχή σε άλλες δράσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιών οικοσυστήματος

Άρθρο 38 παράγραφος 1 στοιχεία β) έως ε), εα), στ)

40 %

 

Προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας – συστήματα για την αποζημίωση των ζημιών που προκαλούνται στα αλιεύματα από τα θηλαστικά και τα πτηνά

Άρθρο 38 παράγραφος 1 στοιχείο εβ)

0 %

 

Άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής – επενδύσεις επί του σκάφους

Άρθρο 39 παράγραφος 1 στοιχείο α)

100 %

 

Άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής – έλεγχοι και συστήματα ενεργειακής απόδοσης

Άρθρο 39 παράγραφος 1 στοιχείο β)

100 %

 

Ενεργειακή απόδοση – μελέτες για την αξιολόγηση της συμβολής εναλλακτικών συστημάτων πρόωσης και του σχεδιασμού του κύτους σκαφών

Άρθρο 39 παράγραφος 1 στοιχείο γ)

40 %

 

Αντικατάσταση ή εκσυγχρονισμός των κύριων ή βοηθητικών μηχανών

Άρθρο 39 παράγραφος 2

100 %

 

Προστιθέμενη αξία, ποιότητα των προϊόντων και χρήση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων

Άρθρο 40

0 %

 

Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια - επενδύσεις για τη βελτίωση των αλιευτικών λιμένων και της υποδομής στις ιχθυόσκαλες ή στους τόπους φορτοεκφόρτωσης και τα καταφύγια

Άρθρο 41 παράγραφος 1

40 %

 

Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια – επενδύσεις για τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων

Άρθρο 41 παράγραφος 2

0 %

 

Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια – επενδύσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας των αλιέων

Άρθρο 41 παράγραφος 3

0 %

 

Αλιεία εσωτερικών υδάτων και συναφής υδρόβια πανίδα και χλωρίδα - επί του σκάφους ή σε επιμέρους εξοπλισμό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 33

Άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο α)

0* %

Αλιεία εσωτερικών υδάτων και συναφής υδρόβια πανίδα και χλωρίδα Επενδύσεις σε εξοπλισμό και τύπο πράξεων, όπως ορίζεται στα άρθρα 36 και 37

Άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Αλιεία εσωτερικών υδάτων και συναφής υδρόβια πανίδα και χλωρίδα - επί του σκάφους και έλεγχοι και συστήματα ενεργειακής απόδοσης

Άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο γ)

 

Αλιεία εσωτερικών υδάτων και συναφής υδρόβια πανίδα και χλωρίδα – προώθηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και του κοινωνικού διαλόγου.

Άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο αα)

0 %

 

Αλιεία εσωτερικών υδάτων και συναφής υδρόβια πανίδα και χλωρίδα - αλιευτικοί λιμένες, καταφύγια και τόποι εκφόρτωσης

Άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο δ)

0 %

 

Αλιεία εσωτερικών υδάτων και συναφής υδρόβια πανίδα και χλωρίδα - επενδύσεις για τη βελτίωση της αξίας ή την ποιότητα των ψαριών που αλιεύονται

Άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο δα)

0 %

 

Αλιεία εσωτερικών υδάτων και συναφής υδρόβια πανίδα και χλωρίδα - υποστήριξη της εκκίνησης νέων αλιέων

Άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο 1α)

0 %

 

Αλιεία εσωτερικών υδάτων και συναφής υδρόβια πανίδα και χλωρίδα - ανάπτυξη και διευκόλυνση της καινοτομίας

Άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο β)

0 %*

 

Αλιεία εσωτερικών υδάτων και συναφής υδρόβια πανίδα και χλωρίδα - προστασία της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας,

Άρθρο 42 παράγραφος 5

40 %

 

Καινοτομία

Άρθρο 45

0 %*

 

Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια

Άρθρο 46

0 %*

 

Υπηρεσίες διοίκησης, ανακούφισης και παροχής συμβουλών για εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας

Άρθρο 48

0 %*

 

Προώθηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της δικτύωσης

Άρθρο 49

0 %*

 

Αύξηση του δυναμικού των ζωνών υδατοκαλλιέργειας

Άρθρο 50

40 %

 

Ενθάρρυνση των νέων εκμεταλλεύσεων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας

Άρθρο 51

0 %

 

Μετατροπή σε σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου και βιολογική υδατοκαλλιέργεια

Άρθρο 53

40 %

 

Υδατοκαλλιέργεια που παρέχει περιβαλλοντικές υπηρεσίες

Άρθρο 54

40 %

 

Μέτρα για τη δημόσια υγεία

Άρθρο 55

0 %

 

Μέτρα για την υγεία και καλή διαβίωση των ζώων

Άρθρο 56

0 %

 

Ασφάλιση αποθεμάτων υδατοκαλλιέργειας

Άρθρο 57

40 %

 

Στήριξη της προετοιμασίας

Άρθρο 63 παράγραφος 1 στοιχείο α)

0 %

 

Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης

Άρθρο 65

40 %

 

Δραστηριότητες συνεργασίας

Άρθρο 66

0 %*

 

Λειτουργικές δαπάνες και εμψύχωση

Άρθρο 63 παράγραφος 1 στοιχείο δ)

0 %

 

Σχέδια παραγωγής και εμπορίας

Άρθρο 69

0 %*

 

Ενισχύσεις στην αποθεματοποίηση

Άρθρο 70

0 %

 

Μέτρα εμπορίας

Άρθρο 71

0 %*

 

Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Άρθρο 72

40 %

 

Καθεστώς αντιστάθμισης

Άρθρο 73

0 %

 

Έλεγχος και εφαρμογή

Άρθρο 78

0 %

 

Συλλογή δεδομένων

Άρθρο 79

0 %*

 

Τεχνική συνδρομή με πρωτοβουλία των κρατών μελών

Άρθρο 79α

0 %

 

Ενοποίηση της θαλάσσιας επιτήρησης

Άρθρο 79β παράγραφος 1 στοιχείο α)

40 %

 

Προώθηση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αειφόρος χρήση των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων

Άρθρο 79β παράγραφος 1 στοιχείο β)

40 %


(1)  Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 στα μέτρα που συνοδεύονται από * στον πίνακα μπορεί να εφαρμόζεται ο συντελεστής του 40 %.


Top