EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2017/067/09

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων — EACEA/09/2017 — Πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ: Τεχνική βοήθεια στις οργανώσεις αποστολής — Ενίσχυση των οργανώσεων υποδοχής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

OJ C 67, 3.3.2017, p. 12–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.3.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 67/12


ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΉΣ ΠΡΟΤΆΣΕΩΝ — EACEA/09/2017

Πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ: Τεχνική βοήθεια στις οργανώσεις αποστολής

Ενίσχυση των οργανώσεων υποδοχής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

(2017/C 67/09)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 375/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού σώματος εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας — πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ (1) (εφεξής «η πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ») θεσπίζει ένα πλαίσιο αναφορικά με την κοινή συνεισφορά των ευρωπαίων εθελοντών για τη στήριξη και τη συμπλήρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων παρέχει χρηματοδότηση μέσω στήριξης δράσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας των υποψήφιων οργανώσεων υποδοχής για ετοιμότητα και ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Επιπλέον, παρέχεται στήριξη δράσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της τεχνικής ικανότητας των υποψήφιων οργανώσεων αποστολής να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ.

1.   Στόχος

Στόχος της παρούσας πρόσκλησης είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων των οργανώσεων αποστολής και υποδοχής που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ και η μέριμνα για τη συμμόρφωση προς τα πρότυπα και τις διαδικασίες σχετικά με τους υποψήφιους εθελοντές και τους εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ με σκοπό να τους χορηγηθεί η πιστοποίηση που απαιτείται για την αποστολή εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ σε τρίτες χώρες.

Με την παρούσα πρόσκληση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων αποτελεσμάτων:

Ενίσχυση των ικανοτήτων περίπου 110 οργανώσεων αποστολής και υποδοχής σε τομείς όπως:

διαχείριση του κινδύνου καταστροφών, ετοιμότητα και ανταπόκριση,

δημιουργία δεσμού μεταξύ ανακούφισης, αποκατάστασης και ανάπτυξης,

ενίσχυση του τοπικού εθελοντισμού σε τρίτες χώρες,

ικανότητες για τη λήψη πιστοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής ικανότητας,

ικανότητα παροχής έγκαιρης προειδοποίησης σε τοπικές κοινότητες.

2.   Κριτήρια επιλεξιμότητας

2.1.    Επιλέξιμοι φορείς

Η οργάνωση που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό όλων των αιτούντων (συντονιστής) φέρει τη νομική ευθύνη για την κοινοπραξία στις συμβατικές σχέσεις με τον Οργανισμό.

Οι προτάσεις για δραστηριότητες που αφορούν τόσο την τεχνική βοήθεια όσο και την ανάπτυξη ικανότητας πρέπει να υποβάλλονται από:

μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις συσταθείσες σύμφωνα με το δίκαιο κράτους μέλους των οποίων η έδρα βρίσκεται στην Ένωση ή

οργανισμούς δημοσίου δικαίου μη στρατιωτικού χαρακτήρα διεπόμενους από τη νομοθεσία κράτους μέλους ή

τη Διεθνή Ομοσπονδία Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Επιλέξιμες είναι μόνον οι αιτήσεις νομικών προσώπων που έχουν την έδρα τους στις ακόλουθες χώρες:

τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία.

Τόσο για τις δραστηριότητες που αφορούν σχέδια τεχνικής βοήθειας όσο και για τις δραστηριότητες που αφορούν σχέδια ανάπτυξης ικανότητας, ο συντονιστής κάθε σχεδίου δραστηριοποιείται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας όπως ορίζει το άρθρο 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (2) για τουλάχιστον 3 έτη.

Οι αιτούντες δύνανται να υποβάλλουν σχέδια τόσο για τεχνική βοήθεια όσο και για ανάπτυξη ικανότητας. Σε αυτή την περίπτωση, οι αιτούντες πρέπει να αναφέρουν στην αίτησή τους ότι υποβάλλουν αίτηση και για τις δύο δράσεις.

2.1.1.   Τεχνική βοήθεια

Οι αιτούντες ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες κατηγορίες:

μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις συσταθείσες σύμφωνα με το δίκαιο κράτους μέλους των οποίων η έδρα βρίσκεται στην Ένωση, ή

οργανισμοί δημοσίου δικαίου μη στρατιωτικού χαρακτήρα, ή

τη Διεθνή Ομοσπονδία Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου

Τα σχέδια καταρτίζονται και υλοποιούνται από διεθνείς κοινοπραξίες στις οποίες μετέχουν νομικά πρόσωπα από τρεις τουλάχιστον χώρες του προγράμματος που ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες του άρθρου 10 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού.

Τουλάχιστον ο συντονιστής ή ένας αιτών σε κάθε σχέδιο πρέπει να δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης εθελοντισμού για 3 έτη κατ’ ελάχιστο.

2.1.2.   Ανάπτυξη ικανότητας

Οι αιτούντες ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες κατηγορίες:

μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται ή έχουν συσταθεί σε τρίτη χώρα βάσει της ισχύουσας στην εν λόγω χώρα νομοθεσίας, ή

οργανισμοί δημοσίου δικαίου μη στρατιωτικού χαρακτήρα, ή

διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις που δεν μπορούν να έχουν το ρόλο του συντονιστή και πρέπει να προέρχονται από τρίτη χώρα.

Τα σχέδια καταρτίζονται και υλοποιούνται από διεθνείς κοινοπραξίες νομικών προσώπων από δύο τουλάχιστον χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τα οποία ανήκουν σε κάποια από τις αναφερόμενες στον κανονισμό κατηγορίες [άρθρο 10 παράγραφος 3 στοιχείο γ)], καθώς και από δύο τουλάχιστον τρίτες χώρες όπου διεξάγονται οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με το άρθρο 3 στοιχείο δ), τα οποία ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 4 στοιχείο γ).

Σε κάθε σχέδιο, ο συντονιστής και τουλάχιστον ένας αιτών από χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για 3 έτη κατ’ ελάχιστο, όπως ορίζει το άρθρο 3 στοιχείο δ) του κανονισμού.

Σε κάθε σχέδιο, τουλάχιστον ένας αιτών από τρίτη χώρα όπου λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να δραστηριοποιείται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως ορίζει το άρθρο 3 στοιχείο δ) του κανονισμού.

Σε κάθε σχέδιο, τουλάχιστον ο συντονιστής ή ένας αιτών από χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης εθελοντισμού για 3 έτη κατ’ ελάχιστο.

3.   Επιλέξιμες δραστηριότητες

Μεταξύ των επιλέξιμων δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται οι εξής:

Επισκέψεις μελέτης/σκοπιμότητας για περαιτέρω και τελική αξιολόγηση των αναγκών της δράσης

Δραστηριότητες για την ανάπτυξη/ενίσχυση ικανοτήτων

Σεμινάρια και εργαστήρια

Παρακολούθηση της εργασίας των άλλων

Συμφωνίες αδελφοποίησης και ανταλλαγή προσωπικού

Ανταλλαγή γνώσεων, οργανωτική εκπαίδευση και ορθές πρακτικές

Επισκέψεις μελέτης

Δραστηριότητες για την προώθηση εταιρικών σχέσεων

Δραστηριότητες για την υποστήριξη των οργανώσεων στη συμμόρφωσή τους προς τις κατευθυντήριες γραμμές του εγγράφου για τα ανθρωπιστικά πρότυπα (Core Humanitarian Standards)

Δραστηριότητες για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας

Ανάπτυξη και διαχείριση επιγραμμικών ευκαιριών εθελοντισμού

Συμπληρωματικές επιλέξιμες δραστηριότητες για κάθε υποδράση:

Τεχνική βοήθεια

Εκπαίδευση/καθοδήγηση έμμισθου προσωπικού και εθελοντών κάποιας σημαντικής οργάνωσης αποστολής

Ανάπτυξη ικανότητας

Προγράμματα κατάρτισης για τους υπεύθυνους κατάρτισης/εκπαιδευτές/καθοδηγητές/παράγοντες που επιφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα τρίτης χώρας

Επισκέψεις μελέτης έμμισθου προσωπικού ή εθελοντών από τρίτες χώρες, διάρκειας 3 μηνών, σε ευρωπαϊκές αιτούσες οργανώσεις/οργανώσεις εταίρους

Ανάπτυξη τεχνικής ικανότητας σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας με έμφαση στις εξής ικανότητες:

Μεθοδολογίες εκτίμησης αναγκών/διαχείριση πληροφοριών

Διαχείριση του κινδύνου καταστροφών

Μείωση του κινδύνου καταστροφών/ετοιμότητα έναντι καταστροφών

Αντιμετώπιση κρίσεων (και συναφείς τομείς)

Δημιουργία δεσμού μεταξύ ανακούφισης, αποκατάστασης και ανάπτυξης

Ανθεκτικότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

4.   Κριτήρια ανάθεσης

Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Συνάφεια του σχεδίου (μέγιστη βαθμολογία 30)

Ποιότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης του σχεδίου (μέγιστη βαθμολογία 30)

Ποιότητα και συνάφεια των ρυθμίσεων εταιρικών σχέσεων και συνεργασίας (μέγιστη βαθμολογία 20)

Αντίκτυπος και διάδοση (μέγιστη βαθμολογία 20)

Για σχέδια με συνολική βαθμολογία κάτω του 60 δεν θα εξετάζεται η προοπτική χρηματοδότησης.

Όλα τα σχέδια, ανεξαρτήτως εάν καλύπτουν την ανάπτυξη ικανότητας ή την τεχνική βοήθεια θα κατατάσσονται σύμφωνα με τον αριθμό των βαθμών που συγκεντρώνουν.

5.   Διαθέσιμος προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για τη συγχρηματοδότηση των σχεδίων εκτιμάται σε 7 607 000 ευρώ.

Το μέγιστο ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 700 000 ευρώ. Κάθε επιδότηση θα ανέρχεται μεταξύ 100 000 και 700 000 ευρώ.

Ο Οργανισμός αναμένεται να χρηματοδοτήσει 22 προτάσεις.

Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα να μην διαθέσει το σύνολο των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.

6.   Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Οι αιτήσεις για χορήγηση επιδότησης πρέπει να συντάσσονται σε μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, με χρήση του ειδικά σχεδιασμένου ηλεκτρονικού εντύπου (E-form). Το ηλεκτρονικό έντυπο της αίτησης διατίθεται στο Διαδίκτυο, στην εξής διεύθυνση: https://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en

Το έντυπο της ηλεκτρονικής αίτησης πρέπει να αποσταλεί δεόντως συμπληρωμένο έως τις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών) της 3ης Ιουλίου 2017. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων θα κλείσει.

Οι αιτούντες δύνανται να υποβάλλουν σχέδια τόσο για τεχνική βοήθεια όσο και για ανάπτυξη ικανότητας. Σε αυτή την περίπτωση, οι αιτούντες πρέπει να αναφέρουν στην αίτησή τους ότι υποβάλλουν αίτηση και για τις δύο δράσεις. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις που αποστέλλονται ταχυδρομικά, με φαξ ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

7.   Συμπληρωματικές πληροφορίες

Οι αιτήσεις πρέπει να συμμορφώνονται προς τις διατάξεις που περιέχονται στις κατευθυντήριες γραμμές – Πρόσκληση υποβολής προτάσεων EACEA 09/2017, να υποβάλλονται με το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό έντυπο που διατίθεται για αυτόν τον σκοπό και να περιέχουν τα απαιτούμενα παραρτήματα.

Τα ανωτέρω έγγραφα διατίθενται διαδικτυακά στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

Για τυχόν απορίες, απευθυνθείτε στη διεύθυνση: EACEA-EUAID-VOLUNTEERS@ec.europa.eu


(1)  ΕΕ L 122 της 24.4.2014, σ. 1.

(2)  Ως «ανθρωπιστική βοήθεια» νοούνται οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες για την παροχή έκτακτης βοήθειας με βάση τις ανάγκες, η οποία αποβλέπει στη διάσωση της ζωής, στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και στη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε περιπτώσεις ανθρωπογενών κρίσεων ή φυσικών καταστροφών. Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας, ανακούφισης και προστασίας κατά τη διάρκεια των ανθρωπιστικών κρίσεων ή αμέσως μετά από αυτές, μέτρα στήριξης για να διασφαλίζεται η πρόσβαση στους πληθυσμούς που έχουν ανάγκη και για να διευκολύνεται η απρόσκοπτη ροή της βοήθειας, καθώς και δράσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των καταστροφών και στη μείωση των κινδύνων καταστροφών, καθώς και τη συμβολή στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας αντιμετώπισης των κρίσεων και ανάκαμψης από αυτές.


Top