EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2015/017/05

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων — Κατευθυντήριες γραμμές — EACEA 03/2015 — Πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ: Τεχνική βοήθεια στις οργανώσεις αποστολής — Ενίσχυση των οργανώσεων υποδοχής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

OJ C 17, 20.1.2015, p. 10–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.1.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 17/10


ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΉΣ ΠΡΟΤΆΣΕΩΝ

Κατευθυντήριες γραμμές — EACEA 03/2015

Πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ:

Τεχνική βοήθεια στις οργανώσεις αποστολής

Ενίσχυση των οργανώσεων υποδοχής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

(2015/C 17/05)

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ — ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας —πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ (εφεξής καλούμενο «πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ») συγκροτείται ένα πλαίσιο για την κοινή συνεισφορά των ευρωπαίων εθελοντών, προκειμένου να στηρίζει και να συμπληρώνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις τρίτες χώρες.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ικανότητα της Ένωσης να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες, με σκοπό τη διαφύλαξη της ζωής, την αποτροπή και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και την ενίσχυση του δυναμικού και της ανθεκτικότητας των ευάλωτων και πληγεισών κοινοτήτων σε τρίτες χώρες, ιδίως μέσω της ετοιμότητας έναντι καταστροφών, της μείωσης των κινδύνων καταστροφής και της ενίσχυσης του δεσμού μεταξύ ανακούφισης, αποκατάστασης και ανάπτυξης. Επιδιώκεται επίσης η συμβολή στην αύξηση και βελτίωση της ικανότητας της Ένωσης να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω ενίσχυσης της συνοχής και της συνέπειας του εθελοντισμού στα κράτη μέλη, ώστε να αυξηθούν οι ευκαιρίες για τους πολίτες της Ένωσης να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα παράσχει χρηματοδότηση μέσω στήριξης δράσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας των υποψήφιων οργανώσεων υποδοχής για ετοιμότητα και ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Επιπλέον, θα παρέχεται στήριξη των δράσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της τεχνικής ικανότητας των υποψήφιων οργανώσεων αποστολής να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ.

2.   ΣΤΟΧΟΙ

Στόχος της παρούσας πρόσκλησης είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων των οργανώσεων αποστολής και υποδοχής που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ και η μέριμνα για τη συμμόρφωση με τα πρότυπα και τις διαδικασίες σχετικά με τους υποψήφιους εθελοντές και τους εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ.

Με την παρούσα πρόσκληση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων αποτελεσμάτων:

Ενίσχυση των ικανοτήτων έως 100 οργανώσεων αποστολής και υποδοχής στους εξής τομείς:

διαχείριση του κινδύνου καταστροφών, ετοιμότητα και ανταπόκριση, καθώς και δημιουργία δεσμού μεταξύ ανακούφισης, αποκατάστασης και ανάπτυξης·

διαχείριση του εθελοντισμού σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες για τη διαχείριση των υποψήφιων εθελοντών και των εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ·

ενίσχυση του τοπικού εθελοντισμού σε τρίτες χώρες·

ικανότητες για τη λήψη πιστοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής ικανότητας·

εργαλεία και μέθοδοι εκτίμησης αναγκών σε τοπικό επίπεδο·

συγκρότηση εταιρικών σχέσεων με σκοπό την ανάπτυξη κοινών έργων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ·

ανακοίνωση των αρχών που διέπουν την ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμφωνήθηκαν στην ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανθρωπιστική βοήθεια, και αύξηση του βαθμού ευαισθητοποίησης και της προβολής της ανθρωπιστικής βοήθειάς της.

3.   ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

 

Στάδια

Ημερομηνία και ώρα ή ενδεικτική περίοδος

Πρώτη προθεσμία

Ημερομηνία και ώρα ή ενδεικτική περίοδος

Δεύτερη προθεσμία

α)

Δημοσίευση της πρόσκλησης

21 Ιανουαρίου 2015

21 Ιανουαρίου 2015

β)

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

1 Απριλίου 2015

12:00 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών

1 Σεπτεμβρίου 2015

12:00 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών

γ)

Περίοδος αξιολόγησης

Μάιος 2015

Οκτώβριος 2015

δ)

Παροχή πληροφοριών στους αιτούντες

Ιούλιος 2015

Νοέμβριος 2015

ε)

Υπογραφή συμφωνίας επιδότησης

Ιούλιος 2015

Δεκέμβριος 2015

στ)

Ημερομηνία έναρξης της δράσης του σχεδίου

1 Σεπτεμβρίου 2015

1 Φεβρουαρίου 2016

4.   ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για τη συγχρηματοδότηση των σχεδίων εκτιμάται σε 6 948 000 ευρώ.

Για τον πρώτο γύρο (σχέδια που υποβάλλονται έως την 1η Απριλίου 2015) προβλέπεται η χρήση του 70 % του διαθέσιμου ποσού για τα σχέδια (4 863 600 ευρώ).

Το 30 % (2 084 400 ευρώ) θα διατεθεί για τη δεύτερη προθεσμία την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Το μέγιστο ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 700 000 ευρώ. Για αιτήσεις επιδότησης κάτω των 100 000 ευρώ δεν θα εξετάζεται η προοπτική χρηματοδότησης. Ο Οργανισμός αναμένεται να χρηματοδοτήσει 20 προτάσεις.

Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα να μην κατανείμει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια σε κανένα γύρο.

5.   ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ

Οι αιτήσεις πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

πρέπει να αποστέλλονται το αργότερο κατά την προθεσμία υποβολής αιτήσεων της παραγράφου 3 της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

πρέπει να υποβάλλονται εγγράφως με χρήση του ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης

πρέπει να συμπληρώνονται σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ

οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά με χρήση του επίσημου εντύπου αίτησης και πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα έγγραφα που αναφέρονται στον ιστότοπο όπου διατίθεται το έντυπο αίτησης.

Η μη συμμόρφωση με τις ως άνω προϋποθέσεις συνεπάγεται απόρριψη της περαιτέρω αξιολόγησης της αίτησης.

Προκειμένου να υποβάλουν αίτηση, οι αιτούντες και οι εταίροι πρέπει να συμπληρώσουν τον προσωπικό τους κωδικό ταυτοποίησης συμμετέχοντα (Participant Identification Code - PIC) στο έντυπο αίτησης. Ο κωδικός PIC μπορεί να ληφθεί καταχωρίζοντας τον οργανισμό στο ενιαίο μέσο καταχώρισης (URF) που φιλοξενείται στην πύλη συμμετεχόντων στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών μέσων, του πολιτισμού, της συμμετοχής των πολιτών και του εθελοντισμού (Education, Audiovisual, Culture, Citizenship and Volunteering Participant Portal). Το ενιαίο μέσο καταχώρισης αποτελεί ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται και από άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε περίπτωση που ο αιτών ή εταίρος διαθέτει ήδη κωδικό PIC ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σε άλλα προγράμματα (για παράδειγμα στα ερευνητικά προγράμματα), ισχύει ο ίδιος κωδικός για την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Η πύλη συμμετεχόντων επιτρέπει στους αιτούντες και στους εταίρους να αναφορτώνουν και να επικαιροποιούν τις πληροφορίες που σχετίζονται με το νομικό τους καθεστώς και να επισυνάπτουν τα απαραίτητα έγγραφα νομικού και οικονομικού περιεχομένου.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε παράγραφο 14.2.

6.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

Οι αιτήσεις οι οποίες πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια θα αποτελέσουν αντικείμενο διεξοδικής αξιολόγησης.

6.1.   Επιλέξιμοι φορείς

6.1.1.   Αιτών

Οι προτάσεις για δραστηριότητες που αφορούν τόσο την τεχνική βοήθεια όσο και την ανάπτυξη ικανότητας πρέπει να υποβάλλονται από:

μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο ενός κράτους μέλους και των οποίων η έδρα βρίσκεται εντός της Ένωσης, ή

οργανισμούς δημοσίου δικαίου μη στρατιωτικού χαρακτήρα διεπόμενους από τη νομοθεσία κράτους μέλους, ή

τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Οι αιτούντες (αιτών — οργανισμοί συντονισμού) πρέπει —κατά την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής των προτάσεών τους— να έχουν τουλάχιστον πέντε έτη εμπειρίας στη δραστηριότητα στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιλέξιμες είναι μόνο οι αιτήσεις νομικών προσώπων που έχουν την έδρα τους στις ακόλουθες χώρες:

τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Προκειμένου να αξιολογηθεί η επιλεξιμότητα του αιτούντος, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά έγγραφα:

ιδιωτικοί φορείς: απόσπασμα από την επίσημη εφημερίδα, αντίγραφο καταστατικού, απόσπασμα εμπορικού μητρώου ή μητρώου επιχειρήσεων, βεβαίωση υποχρέωσης υποβολής ΦΠΑ (σε περίπτωση που, όπως ισχύει σε ορισμένες χώρες, ο αριθμός εμπορικού μητρώου και ο αριθμός φορολογικού μητρώου ταυτίζονται, απαιτείται μόνο το ένα εκ των δύο αυτών εγγράφων),

δημόσιοι φορείς: αντίγραφο του ψηφίσματος ή της απόφασης για τη σύσταση της δημόσιας επιχείρησης ή άλλο επίσημο έγγραφο στο οποίο προβλέπεται η σύσταση του οργανισμού δημοσίου δικαίου.

6.1.2.   Εταίροι και επιλέξιμη σύμπραξη

Οι οργανισμοί-εταίροι πρέπει να είναι:

μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ή

οργανισμοί δημοσίου δικαίου μη στρατιωτικού χαρακτήρα, ή

η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

α)

Φορείς που έχουν συσταθεί στις ακόλουθες χώρες δύνανται να συμμετέχουν ως εταίροι σε σχέδια τεχνικής βοήθειας:

τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα σχέδια τεχνικής βοήθειας πρέπει να συμμετέχουν ο αιτών και οι οργανισμοί-εταίροι από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από τους οποίους:

τουλάχιστον ένας οργανισμός-εταίρος πρέπει να δραστηριοποιείται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 375/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014 , για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας (πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ) (1) για πέντε έτη κατ’ ελάχιστο·

τουλάχιστον ένας εταίρος πρέπει να διαθέτει εμπειρία πέντε ετών κατ’ ελάχιστο στη διαχείριση εθελοντισμού.

β)

Φορείς που έχουν συσταθεί στις ακόλουθες χώρες δύνανται να συμμετέχουν ως εταίροι σε σχέδια ανάπτυξης ικανότητας:

τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο·

τρίτες χώρες στις οποίες λαμβάνει χώρα ανθρωπιστική βοήθεια (2). Ο κατάλογος των τρίτων χωρών διατίθεται στη διεύθυνση: https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding/

Στα σχέδια ανάπτυξης ικανότητας πρέπει να συμμετέχουν ο αιτών και οι οργανισμοί-εταίροι από τουλάχιστον έξι διαφορετικές χώρες, από τους οποίους:

τουλάχιστον τρεις εταίροι προέρχονται από τρίτες χώρες,

όλοι οι εταίροι που προέρχονται από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για πέντε έτη κατ’ ελάχιστο,

τουλάχιστον δύο εταίροι που προέρχονται από τρίτες χώρες πρέπει να δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας,

τουλάχιστον ένας εταίρος που προέρχεται από χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης εθελοντισμού για πέντε έτη κατ’ ελάχιστο.

Οι αιτούντες δύνανται να υποβάλλουν σχέδια τόσο για τεχνική βοήθεια όσο και για ανάπτυξη ικανότητας. Σε αυτή την περίπτωση, οι αιτούντες πρέπει να αναφέρουν στην αίτησή τους ότι υποβάλλουν αίτηση και για τις δύο δράσεις.

Και για τις δύο δράσεις, οι αιτούντες και οι εταίροι πρέπει να υποβάλλουν μία εντολή προς υπογραφή από τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να αναλαμβάνουν νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις, διά της οποίας ο αιτών δύναται να ενεργεί για λογαριασμό των εταίρων. Ο αιτών και οι οργανισμοί-εταίροι καλούνται εφεξής «Κοινοπραξία».

6.1.3.   Συνεργαζόμενοι φορείς

Στη δράση δύνανται να συμμετέχουν και άλλοι οργανισμοί ως συνεργαζόμενοι φορείς. Οι εν λόγω συνεργαζόμενοι φορείς παίζουν ενεργό ρόλο στη δράση (πρόκειται, για παράδειγμα, για εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών ανάπτυξης ικανότητας ή/και τεχνικής βοήθειας). Δεν διατηρούν συμβατική σχέση με την Επιτροπή και δεν υποχρεούνται να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο. Θα μπορούσαν, παραδείγματος χάριν, να είναι ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες. Οι συνεργαζόμενοι φορείς πρέπει να μνημονεύονται στο ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης.

6.2.   Επιλέξιμες δραστηριότητες

Η τεχνική βοήθεια και η ανάπτυξη ικανότητας δύνανται να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πτυχές:

(εσωτερική) οργανωσιακή ανάπτυξη, ήτοι ανάπτυξη ικανότητας και τεχνική βοήθεια για τη σωστή εσωτερική λειτουργία του οργανισμού·

(εξωτερική) οργανωσιακή ανάπτυξη, ήτοι ανάπτυξη ικανότητας αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αλληλεπιδρά και συνεργάζεται με άλλους ενδιαφερόμενους·

και άλλα είδη ανάπτυξης ικανότητας, ειδικής τεχνικής ή θεματικής φύσης κυρίως όσον αφορά τις τεχνικές απαιτήσεις που προβλέπονται από τα πρότυπα και τις διαδικασίες του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 375/2014 με σκοπό την πιστοποίηση υποψήφιων οργανώσεων αποστολής και υποδοχής· και τεχνικές ικανότητες σε τομείς που σχετίζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Όσον αφορά τις μεθόδους και τα εργαλεία ανάπτυξης ικανότητας και τεχνικής βοήθειας, μπορούν να εξεταστούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

παρεμβάσεις που εστιάζονται στις δεξιότητες, όπως κατάρτιση που εστιάζεται στο να επιφέρει αλλαγή συμπεριφοράς /οργανωσιακή ανάπτυξη·

παρεμβάσεις οργανωσιακής ανάπτυξης οι οποίες δύνανται να κυμαίνονται από εκδηλώσεις ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος ή ειδικές συναντήσεις (facilitated retreats) για την ανάπτυξη οργανωσιακής στρατηγικής έως πακέτα υπηρεσιών συμβουλευτικής που περιλαμβάνουν εκτίμηση αναγκών, σειρά στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και οργανωσιακών επιθεωρήσεων και εκτιμήσεων, και ανάπτυξη, υλοποίηση και αξιολόγηση οργανωσιακής στρατηγικής·

παρεμβάσεις ανάπτυξης συστήματος που φέρνουν σε επαφή ένα εύρος εθνικών ή/και τοπικών ενδιαφερόμενων για τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας εστιάζοντας στην ανάπτυξη ικανότητας για προγράμματα ανταπόκρισης ή/και ετοιμότητας ανθρωπιστικής βοήθειας. Δύνανται να περιλαμβάνουν εκτιμήσεις αναγκών, συντονισμό και διευκόλυνση, κατάρτιση, ομαδικές ασκήσεις, τεχνική υποστήριξη.

Στις δραστηριότητες που υποστηρίζονται βάσει της παρούσας πρόσκλησης τόσο για σχέδια τεχνικής βοήθειας όσο και για σχέδια ανάπτυξης ικανότητας ενδέχεται να περιλαμβάνονται οι εξής:

Μελέτη / επισκέψεις σκοπιμότητας / χαρτογράφηση και ανάλυση

Σεμινάρια/εργαστήρια/συνέδρια

Παρακολούθηση της εργασίας των άλλων / κατάρτιση κατά την απασχόληση

Επισκέψεις ανταλλαγής προσωπικού/συμφωνίες αδελφοποίησης

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Οργανωσιακές επιθεωρήσεις / αξιολογήσεις

Παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγηση

Ειδικές συναντήσεις (facilitated retreats)/ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος

Σεμινάρια κατάρτισης / εκπαίδευση εκπαιδευτών

Εκπαίδευση εξ αποστάσεως / διαδικτυακά σεμινάρια/ανοικτά μαζικά διαδικτυακά μαθήματα (MOOC)

Παροχή συμβουλών

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών / μάθηση από ομοτίμους

Ασκήσεις προσομοίωσης / αξιολογήσεις ανταπόκρισης

Μεταξύ των θεματικών πεδίων που καλύπτονται από τις ως άνω δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνονται τα εξής: Ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ: λειτουργία και αρχές· παρακολούθηση και αξιολόγηση· ανάπτυξη ηγεσίας· οργανωσιακή ανάπτυξη / στρατηγικός σχεδιασμός / διαχείριση αλλαγών· διοίκηση / χρηματοοικονομική διαχείριση / λογιστική διαχείριση· βελτίωση της λογοδοσίας/διακυβέρνησης/συμμετοχής· επικοινωνία/προβολή/σχέσεις με ενδιαφερόμενους· επικοινωνιακή υποστήριξη· έρευνα/προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων· διαχείριση προγραμμάτων και διαχείριση έργου· (τοπική) ανάπτυξη εθελοντισμού· χρηματοδότηση / συγκέντρωση κεφαλαίων· δικτύωση / οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων και συμμαχιών (μεταξύ άλλων, για μελλοντικά σχέδια βοήθειας της ΕΕ)· πρότυπα και διαδικασίες της πρωτοβουλίας εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ.

Για σχέδια ανάπτυξης ικανότητας μπορούν να εξετάζονται επιπλέον και τα ακόλουθα θεματικά πεδία:

Ανάπτυξη τεχνικής ικανότητας σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας με έμφαση στις μεθοδολογίες εκτίμησης αναγκών / διαχείριση πληροφοριών· διαχείριση του κινδύνου καταστροφών· μείωση του κινδύνου καταστροφών/ετοιμότητα έναντι καταστροφών· αντιμετώπιση κρίσεων (και συναφείς τομείς)· δημιουργία δεσμού μεταξύ ανακούφισης, αποκατάστασης και ανάπτυξης· ανθεκτικότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά την πρώτη προθεσμία της 1ης Απριλίου 2015, τα σχέδια και των δύο τύπων πρέπει να ξεκινήσουν μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2015 και 31ης Δεκεμβρίου 2015, με ελάχιστη διάρκεια 6 μηνών και μέγιστη διάρκεια 24 μηνών.

Όσον αφορά τη δεύτερη προθεσμία της 1ης Σεπτεμβρίου 2015, τα σχέδια και των δύο τύπων πρέπει να ξεκινήσουν μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου 2016 και 31ης Μαΐου 2016, με ελάχιστη διάρκεια 6 μηνών και μέγιστη διάρκεια 24 μηνών.

Αιτήσεις για σχέδια που προβλέπεται να διαρκέσουν για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που προσδιορίζεται στην παρούσα πρόσκληση δεν θα γίνονται δεκτές.

Δεν δίνεται καμία παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας μετά το πέρας της μέγιστης διάρκειας.

6.3.   Επιλέξιμες αιτήσεις επιδότησης

Μόνο οι αιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα αξιολογούνται με σκοπό τη χορήγηση επιδότησης. Αν μια αίτηση κριθεί μη επιλέξιμη, θα αποστέλλεται στον αιτούντα επιστολή όπου θα εκτίθενται οι σχετικοί λόγοι.

7.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

7.1.   Αποκλεισμός από τη συμμετοχή

Οι αιτούντες αποκλείονται από τη συμμετοχή στη διαδικασία της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων σε περίπτωση που εμπίπτουν σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α)

τελούν υπό καθεστώς πτώχευσης, εκκαθάρισης, αναγκαστικής διαχείρισης ή πτωχευτικού συμβιβασμού, παύσης της δραστηριότητας ή έχει κινηθεί εναντίον τους σχετική διαδικασία ή σε κάθε ανάλογη περίπτωση που απορρέει από διαδικασία της αυτής φύσεως προβλεπόμενη από τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις·

β)

οι ίδιοι ή τα πρόσωπα που διαθέτουν εξουσίες εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή άσκησης ελέγχου σε αυτούς έχουν καταδικαστεί για αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική τους διαγωγή δυνάμει απόφασης που εκδίδεται από αρμόδια αρχή κράτους μέλους και έχει ισχύ δεδικασμένου·

γ)

έχουν υποπέσει σε σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα που έχει διαπιστωθεί με οποιοδήποτε μέσο έχει στη διάθεσή του ο αρμόδιος διατάκτης, μεταξύ άλλων, δυνάμει αποφάσεων της ΕΤΕπ και διεθνών οργανισμών·

δ)

δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ή τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την καταβολή των φόρων σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένοι ή εκείνες της χώρας του αρμόδιου διατάκτη ή ακόμη τις διατάξεις της χώρας στην οποία πρέπει να εκτελεσθεί η συμφωνία επιδότησης·

ε)

έχει εκδοθεί εναντίον τους ή εναντίον των προσώπων που διαθέτουν εξουσίες εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή άσκησης ελέγχου σε αυτούς απόφαση με ισχύ δεδικασμένου για απάτη, δωροδοκία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης·

στ)

έχει επιβληθεί διοικητική κύρωση όπως προβλέπεται στο άρθρο 109 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού.

7.2.   Αποκλεισμός από τη χορήγηση επιδότησης

Στους αιτούντες δεν θα χορηγείται οικονομική βοήθεια εάν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης επιδότησης:

α)

τελούν υπό κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων·

β)

έχουν καταστεί ένοχοι ψευδών δηλώσεων κατά την παροχή των πληροφοριών που ζητήθηκαν από τον Οργανισμό για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία χορήγησης της επιδότησης ή δεν έχουν παράσχει αυτές τις πληροφορίες·

γ)

υπάγονται σε μία από τις περιπτώσεις αποκλεισμού της ως άνω παραγράφου 7.1.

Στους αιτούντες που έχουν καταστεί ένοχοι ψευδών δηλώσεων ή για τους οποίους κρίθηκε ότι διέπραξαν σοβαρή παράλειψη κατά την εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων, στο πλαίσιο προγενέστερης διαδικασίας χορήγησης επιδότησης, μπορούν να επιβληθούν διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις.

7.3.   Δικαιολογητικά έγγραφα

Οι αιτούντες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν ότι δεν εμπίπτουν σε καμία από τις περιπτώσεις που μνημονεύονται στις ως άνω παραγράφους 7.1. και 7.2 συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο και επισυνάπτοντάς το στο έντυπο αίτησης που συνοδεύει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων και διατίθεται στη διεύθυνση https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding/

8.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, η οποία να πιστοποιεί το καθεστώς τους ως νομικής οντότητας, καθώς και την οικονομική και επιχειρησιακή τους ικανότητα για την ολοκλήρωση των προτεινόμενων δραστηριοτήτων.

8.1.   Οικονομική ικανότητα

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν σταθερές και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης για να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία εκτελείται η δράση ή του έτους για το οποίο χορηγείται η επιδότηση και για να συμμετέχουν στη συγχρηματοδότησή της. Η οικονομική ικανότητα των αιτούντων θα αξιολογείται βάσει των ακόλουθων δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται μαζί με την αίτηση:

υπεύθυνη δήλωση,

οικονομικές καταστάσεις (συμπεριλαμβανομένου του ισολογισμού, των λογαριασμών κερδών και ζημιών και των παραρτημάτων) των δύο τελευταίων χρήσεων για τις οποίες έχουν κλείσει οι λογαριασμοί,

έντυπο οικονομικής ικανότητας που παρέχεται στο έντυπο αίτησης, συμπληρωμένο με τα σχετικά λογιστικά στοιχεία, προκειμένου να υπολογίζονται τα ποσοστά όπως υποδεικνύεται στο έντυπο.

Βάσει των εγγράφων που υποβάλλονται, εάν ο Οργανισμός κρίνει ότι η οικονομική ικανότητα δεν είναι ικανοποιητική, δύναται:

να ζητήσει την παροχή περαιτέρω πληροφοριών,

να προτείνει συμφωνία επιδότησης χωρίς προχρηματοδότηση,

να προτείνει συμφωνία επιδότησης με προχρηματοδότηση που καταβάλλεται σε δόσεις,

να προτείνει συμφωνία επιδότησης με προχρηματοδότηση που καλύπτεται από τραπεζική εγγύηση (βλέπε παράγραφο 11.4 κατωτέρω),

να απορρίψει την αίτηση.

8.2.   Επιχειρησιακή ικανότητα

Οι υποψήφιοι οφείλουν να διαθέτουν τις επαγγελματικές ικανότητες καθώς και τα κατάλληλα προσόντα που απαιτούνται για να φέρουν εις πέρας την προτεινόμενη δράση. Για τον σκοπό αυτό, οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και να συμπληρώσουν το ειδικό τμήμα του εντύπου αίτησης που διατίθεται στον ιστότοπο.

9.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ

Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Συνάφεια του σχεδίου (μέγιστη βαθμολογία 30):

Η συνάφεια της πρότασης με τους στόχους και τις προτεραιότητες της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Ο βαθμός στον οποίο:

οι στόχοι προσδιορίζονται με σαφήνεια, είναι ρεαλιστικοί και αφορούν ζητήματα σχετικά με τους συμμετέχοντες οργανισμούς και τις ομάδες-στόχους,

στα σχέδια καταδεικνύεται ότι βασίζονται σε ενδελεχή εκτίμηση αναγκών αναφορικά με τις συνολικές ανάγκες για ανάπτυξη ικανότητας που καλύπτονται βάσει του σχεδίου.

Μόνο για τα σχέδια ανάπτυξης ικανότητας, ισχύει ένα συμπληρωματικό κριτήριο ανάθεσης:

οι εταίροι του σχεδίου τρίτων χωρών είναι χώρες που:

χαρακτηρίζονται ως ευάλωτες ή επιρρεπείς σε κρίσεις στον δείκτη για τη συνολική τρωτότητα και την αξιολόγηση της κρίσης (Global Vulnerability and Crisis Assessment Index) του 2014 ή στον δείκτη «ξεχασμένων» κρίσεων (Forgotten Crisis Index) του 2014, ή

εκπροσωπούν χώρες που εστιάζονται στην ανθεκτικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την ανθεκτικότητα (EU Resilience Action Plan).

Ο κατάλογος των τρίτων χωρών διατίθεται στη διεύθυνση: https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding/

Ποιότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης του σχεδίου (μέγιστη βαθμολογία 30):

Σαφήνεια, πληρότητα και ποιότητα της δράσης, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων σταδίων για την προετοιμασία, την υλοποίηση, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και (όπου κρίνεται απαραίτητο) τη διάδοση.

Καταλληλότητα και ποιότητα της προτεινόμενης μεθοδολογίας: συνοχή μεταξύ των προτεινόμενων στόχων και δραστηριοτήτων· λογική συσχέτιση μεταξύ εντοπισθέντων προβλημάτων, αναγκών και προτεινόμενων λύσεων (π.χ. έννοια λογικού πλαισίου — Logical Frame Concept)· εφικτότητα του σχεδίου εντός του προτεινόμενου χρονικού πλαισίου.

Ύπαρξη και συνάφεια μέτρων ελέγχου της ποιότητας ώστε να διασφαλίζεται ότι η υλοποίηση του σχεδίου είναι υψηλής ποιότητας, ολοκληρώνεται εγκαίρως και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό.

Σχέση κόστους / αποτελεσματικότητας: ο προτεινόμενος προϋπολογισμός επαρκεί για τη σωστή υλοποίηση και το σχέδιο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι το πλέον συμφέρον από οικονομική άποψη·

Ποιότητα και συνάφεια των ρυθμίσεων εταιρικών σχέσεων και συνεργασίας (μέγιστη βαθμολογία 20):

Βαθμός στον οποίο το σχέδιο περιλαμβάνει κατάλληλο συνδυασμό συμπληρωματικών συμμετεχόντων οργανισμών με το απαραίτητο υπόβαθρο και εμπειρία ώστε να υλοποιήσουν επιτυχώς όλες τις πτυχές του σχεδίου.

Ύπαρξη αποτελεσματικών μηχανισμών συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων οργανισμών.

Μόνο για τα σχέδια τεχνικής βοήθειας, ισχύει ένα συμπληρωματικό κριτήριο ανάθεσης:

Βαθμός στον οποίο το προτεινόμενο σχέδιο παρουσιάζει οφέλη για οργανώσεις που προέρχονται από χώρες οι οποίες προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 ή αργότερα ή οργανώσεις από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι οποίες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Αντίκτυπος και διάδοση (μέγιστη βαθμολογία 20):

Ποιότητα των μέτρων αξιολόγησης του αντικτύπου του σχεδίου.

Πιθανός αντίκτυπος του σχεδίου στους συμμετέχοντες οργανισμούς και στους οργανισμούς-εταίρους, κατά τη διάρκεια του σχεδίου αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του.

Ποιότητα του σχεδίου διάδοσης: καταλληλότητα και ποιότητα των μέτρων που στοχεύουν στην ανταλλαγή των αποτελεσμάτων του σχεδίου εντός και εκτός των συμμετεχόντων οργανισμών.

Ευρωπαϊκή διάσταση:

τα προσδοκώμενα αποτελέσματα προβάλλουν τη συμφωνία και την ικανότητα του αιτούντος και των εταίρων για ανακοίνωση των αρχών που διέπουν την ανθρωπιστική βοήθεια της Ένωσης και συμφωνήθηκαν στην «Ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανθρωπιστική βοήθεια», και αύξηση του βαθμού ευαισθητοποίησης και της προβολής της ανθρωπιστικής βοήθειας,

τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εξυπηρετούν τα συμφέροντα πολυάριθμων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα μπορούσαν να αναπαραχθούν ή/και να μεταφερθούν σε άλλα συμμετέχοντα κράτη, περιοχές ή οργανώσεις.

Για σχέδια με συνολική βαθμολογία κάτω του 60 δεν θα εξετάζεται η προοπτική χρηματοδότησης.

Όλα τα σχέδια, ανεξαρτήτως εάν καλύπτουν την ανάπτυξη ικανότητας ή την τεχνική βοήθεια θα κατατάσσονται σύμφωνα με τον αριθμό των βαθμών που συγκεντρώνουν.

10.   ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Σε περίπτωση χορήγησης επιδότησης από τον Οργανισμό, θα αποστέλλεται στον δικαιούχο συμφωνία επιδότησης, που θα καταρτίζεται σε ευρώ και θα αναφέρει τους όρους και το ποσό χρηματοδότησης, καθώς και η διαδικασία αναφορικά με την επισημοποίηση των υποχρεώσεων των μερών.

Τα δύο αντίτυπα της πρωτότυπης συμφωνίας πρέπει πρώτα να υπογραφούν από τον δικαιούχο εκ μέρους της κοινοπραξίας και να επιστραφούν άμεσα στον Οργανισμό. Ο Οργανισμός τα υπογράφει τελευταίος.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση επιδότησης δεν θεμελιώνει δικαίωμα για τα επόμενα έτη.

11.   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

11.1.   Γενικές αρχές

α)   Αρχή της μη σωρευτικής χορήγησης

Μία δράση δύναται να λάβει μόνο μία επιδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σε καμία περίπτωση δεν χρηματοδοτούνται δύο φορές τα ίδια έξοδα από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Για να διασφαλίζεται αυτό, οι αιτούντες πρέπει να αναφέρουν στο έντυπο αίτησης τις πηγές και τα ποσά χρηματοδότησης από την Ένωση που λήφθηκε ή για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για την ίδια δράση ή για τμήμα της δράσης ή για τη λειτουργία της κατά το ίδιο οικονομικό έτος, καθώς και οποιαδήποτε άλλη χρηματοδότηση που λήφθηκε ή για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για την ίδια δράση.

β)   Μη αναδρομικότητα

Καμία επιδότηση δεν μπορεί να χορηγείται αναδρομικά για δράσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

γ)   Συγχρηματοδότηση

Συγχρηματοδότηση σημαίνει ότι οι πόροι που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση της δράσης μπορεί να μην παρέχονται στο σύνολό τους από την επιδότηση της ΕΕ.

Η συγχρηματοδότηση της δράσης μπορεί να πραγματοποιηθεί ως εξής:

από ίδιους πόρους του δικαιούχου,

από έσοδα που προκύπτουν από τη δράση,

από οικονομικές συνεισφορές τρίτων.

δ)   Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της δράσης θα επισυνάπτεται στο έντυπο αίτησης. Πρέπει να είναι ισοσκελισμένος σε δαπάνες και έσοδα.

Ο προϋπολογισμός πρέπει να καταρτίζεται σε ευρώ.

Οι αιτούντες που προβλέπουν ότι οι δαπάνες δεν θα πραγματοποιηθούν σε ευρώ καλούνται να χρησιμοποιούν τη συναλλαγματική ισοτιμία που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ιστότοπο InforEuro που διατίθεται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/inforeuro/inforeuro_en.cfm κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

ε)   Συμβάσεις υλοποίησης/υπεργολαβική ανάθεση

Σε περίπτωση που η υλοποίηση της δράσης απαιτεί την ανάθεση συμβάσεων, ο δικαιούχος πρέπει να αναθέτει τη σύμβαση στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά ή στην προσφορά με τη χαμηλότερη τιμή, αποφεύγοντας συγκρούσεις συμφερόντων και να τηρεί τη σχετική τεκμηρίωση για την περίπτωση διενέργειας ελέγχου.

Σε περίπτωση που η σύμβαση υπερβαίνει τα 60 000 ευρώ, ο δικαιούχος οφείλει να συμμορφώνεται με τους ειδικούς κανόνες που προβλέπονται στη συμφωνία επιδότησης η οποία προσαρτάται στην πρόσκληση. Επιπλέον, ο δικαιούχος αναμένεται να τεκμηριώνει σαφώς τη διαδικασία ανάθεσης και να τηρεί τη σχετική τεκμηρίωση για την περίπτωση διενέργειας ελέγχου.

Οι οντότητες που ενεργούν υπό την ιδιότητά τους ως αναθέτουσες αρχές κατά την έννοια της οδηγίας 2004/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (3) ή ως αναθέτοντες φορείς κατά την έννοια της οδηγίας 2004/17/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών (4) οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κείμενους εθνικούς κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

Η υπεργολαβία, ήτοι η εξωτερική ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων ή δραστηριοτήτων που αποτελούν τμήμα της δράσης όπως περιγράφεται στην πρόταση και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν από τον ίδιο τον δικαιούχο, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις συμβάσεις υλοποίησης (όπως ορίζεται ανωτέρω) και επιπλέον τις εξής προϋποθέσεις:

μπορεί να καλύπτει την υλοποίηση μόνο περιορισμένου μέρους της δράσης·

πρέπει να δικαιολογείται λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της δράσης και αυτά που είναι αναγκαία για την υλοποίησή της,

πρέπει να αναφέρεται σαφώς στην πρόταση ή πρέπει να λαμβάνεται προηγούμενη γραπτή έγκριση από τον Οργανισμό.

στ)   Οικονομική υποστήριξη σε τρίτους

Στις αιτήσεις δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται η παροχή οικονομικής υποστήριξης προς τρίτους.

11.2.   Μορφή χρηματοδότησης: χρηματοδότηση βάσει του προϋπολογισμού

Η οικονομική συνεισφορά της ΕΕ ανέρχεται σε 100 000 ευρώ κατ’ ελάχιστο και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 700 000 ευρώ. Περιορίζεται στο 85 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της δράσης.

Ως εκ τούτου, μέρος των συνολικών επιλέξιμων εξόδων που εγγράφονται στον εκτιμώμενο προϋπολογισμό πρέπει να χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές πέραν της επιδότησης από την Ένωση.

Το ποσό της επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει ούτε τις επιλέξιμες δαπάνες ούτε το αιτούμενο ποσό. Τα ποσά εκφράζονται σε ευρώ.

Η αποδοχή μιας αίτησης από τον Εκτελεστικό Οργανισμό δεν αποτελεί δέσμευση ότι το ύψος της χορηγούμενης επιδότησης θα ισούται με το ποσό που αιτείται ο δικαιούχος.

11.2.1.   Επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι δαπάνες που όντως πραγματοποιούνται από τον δικαιούχο επιδότησης, οι οποίες πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της δράσης όπως προβλέπεται στη συμφωνία επιδότησης, με εξαίρεση δαπάνες που σχετίζονται με τελικές εκθέσεις και πιστοποιητικά. Η έναρξη της περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία επιδότησης. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος μπορεί να τεκμηριώσει την ανάγκη εκκίνησης του σχεδίου πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, τα έξοδα μπορούν να τύχουν έγκρισης πριν από τη χορήγηση της επιδότησης. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει η περίοδος επιλεξιμότητας πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης επιδότησης (βλέπε παράγραφο 11.1β),

αναγράφονται στον εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό της δράσης,

προκύπτουν από τη δράση η οποία αποτελεί το αντικείμενο της επιδότησης και είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση της δράσης,

είναι αναγνωρίσιμες και επαληθεύσιμες, ιδίως δε είναι καταγεγραμμένες στα λογιστικά βιβλία ή τα φορολογικά έγγραφα του δικαιούχου και προσδιορίζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα της χώρας όπου εδρεύει ο δικαιούχος και σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές κοστολόγησης του δικαιούχου,

συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ισχύουσας φορολογικής και κοινωνικής νομοθεσίας,

είναι εύλογες και δικαιολογημένες και συμμορφώνονται με τις αρχές της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης, ιδίως όσον αφορά την οικονομία και την αποδοτικότητα.

Οι εσωτερικές λογιστικές διαδικασίες και διαδικασίες ελέγχου του δικαιούχου πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης συμφωνίας εξόδων και εσόδων που δηλώνονται σε σχέση με τη δράση, με τις σχετικές λογιστικές καταστάσεις και τα δικαιολογητικά έγγραφα.

α)   Επιλέξιμες άμεσες δαπάνες:

Οι επιλέξιμες άμεσες δαπάνες για τη δράση είναι οι δαπάνες οι οποίες, δεόντως τηρούμενων των ως άνω προβλεπόμενων προϋποθέσεων επιλεξιμότητας, αναγνωρίζονται ως ειδικές δαπάνες άμεσα συνδεδεμένες με την εκτέλεση της δράσης και οι οποίες μπορούν επομένως να εγγραφούν απευθείας σε αυτήν, όπως:

δαπάνες του προσωπικού που απασχολείται από τον αιτούντα δυνάμει σύμβασης εργασίας ή βάσει αντίστοιχης πράξης διορισμού και έχει αναλάβει την εκτέλεση της δράσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τους πραγματικούς μισθούς συν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλες υποχρεωτικές δαπάνες που περιλαμβάνονται στις αποδοχές, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τη συνήθη πολιτική αμοιβών του δικαιούχου ή, όπου συντρέχει περίπτωση, των εταίρων του. Σημείωση: οι εν λόγω δαπάνες πρέπει να αποτελούν το πραγματικό κόστος που καταβάλλεται από τον δικαιούχο, και οι δαπάνες προσωπικού άλλων οργανισμών είναι επιλέξιμες μόνον εφόσον καταβάλλονται άμεσα ή επιστρέφονται από τον δικαιούχο. Οι εν λόγω δαπάνες μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών στη βάση συμπληρωματικών συμβάσεων ανεξαρτήτως της φύσης τους, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται με τρόπο συνεπή όποτε απαιτείται το ίδιο είδος εργασίας ή εμπειρογνωμοσύνης και ανεξαρτήτως της πηγής χρηματοδότησης που χρησιμοποιείται.

Οι αντίστοιχες δαπάνες μισθών του προσωπικού εθνικών αρχών είναι επιλέξιμες στον βαθμό που σχετίζονται με το κόστος δραστηριοτήτων που η αρμόδια εθνική αρχή δεν θα διεξήγε σε περίπτωση που δεν αναλάμβανε το σχετικό σχέδιο,

έξοδα διαμονής, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δαπάνες συμμορφώνονται με τις συνήθεις πρακτικές του δικαιούχου,

έξοδα ταξιδίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δαπάνες συμμορφώνονται με τις συνήθεις πρακτικές του δικαιούχου αναφορικά με τα ταξίδια,

δαπάνες που προκύπτουν από άλλες συμβάσεις που αναθέτει ο δικαιούχος ή οι εταίροι του για τους σκοπούς της υλοποίησης της δράσης, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι που προβλέπονται στη συμφωνία επιδότηση,

δαπάνες δραστηριοτήτων που προκύπτουν άμεσα από απαιτήσεις που συνδέονται με την εκτέλεση της δράσης (μίσθωση χώρων, ενοικίαση εξοπλισμού, διερμηνεία, εκδόσεις, παραγωγή, μετάφραση, διάδοση και εκμετάλλευση αποτελεσμάτων κ.λπ.),

δαπάνες που σχετίζονται με εξωτερικούς ελέγχους, όπου απαιτείται, για την υποστήριξη των αιτημάτων πληρωμών,

μη εκπεστέος φόρος προστιθέμενης αξίας («ΦΠΑ») για όλες τις δραστηριότητες που δεν αποτελούν δραστηριότητες των δημόσιων αρχών στα κράτη μέλη.

β)   Επιλέξιμες έμμεσες δαπάνες (γενικά έξοδα)

Κατ’ αποκοπή ποσό, το οποίο ανέρχεται σε 7 % των επιλέξιμων άμεσων δαπανών της δράσης, είναι επιλέξιμο στο πλαίσιο των έμμεσων δαπανών και αντιπροσωπεύει τα γενικά διοικητικά έξοδα του δικαιούχου τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως αποδοτέα στη δράση.

Στις έμμεσες δαπάνες δεν μπορεί να περιλαμβάνονται δαπάνες που έχουν εγγραφεί σε άλλο κονδύλι του προϋπολογισμού.

Εφιστάται η προσοχή του αιτούντος στο γεγονός ότι στην περίπτωση οργανισμών που λαμβάνουν λειτουργική επιχορήγηση, οι έμμεσες δαπάνες δεν είναι πλέον επιλέξιμες στο πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων.

11.2.2.   Μη επιλέξιμες δαπάνες

Οι ακόλουθες δαπάνες θεωρούνται μη επιλέξιμες:

απόδοση κεφαλαίου,

χρέος και δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους,

προβλέψεις για ζημίες ή οφειλές,

οφειλόμενοι τόκοι,

επισφαλείς οφειλές,

συναλλαγματικές ζημίες,

δαπάνες μεταφοράς από τον Οργανισμό που χρεώνονται από την τράπεζα του δικαιούχου,

δαπάνες που δηλώνονται από τον δικαιούχο και καλύπτονται από άλλη δράση που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, οι έμμεσες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες σε περίπτωση χορήγησης επιδότησης για δράση σε δικαιούχο που ήδη λαμβάνει λειτουργική επιχορήγηση που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης κατά τη σχετική περίοδο,

συνεισφορές σε είδος,

υπέρμετρες ή άσκοπες δαπάνες,

δαπάνες ασφάλισης για συμμετέχοντες τρίτων χωρών σε δραστηριότητες ανάπτυξης ικανότητας εντός Ευρώπης, καθώς η ασφαλιστική κάλυψη προβλέπεται στο συνολικό πρόγραμμα ασφάλισης της πρωτοβουλίας εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ.

11.2.3.   Υπολογισμός του τελικού ποσού επιδότησης — Δικαιολογητικά έγγραφα

Το τελικό ποσό της επιδότησης που πρόκειται να χορηγηθεί στον δικαιούχο καθορίζεται μετά την ολοκλήρωση της δράσης, κατόπιν έγκρισης του αιτήματος πληρωμής το οποίο περιλαμβάνει τα εξής έγγραφα:

τελική έκθεση που περιέχει στοιχεία για την υλοποίηση και τα αποτελέσματα της δράσης,

την τελική οικονομική κατάσταση πραγματικών εξόδων.

Ο δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλει, προς υποστήριξη της τελικής πληρωμής «Έκθεση πραγματικών περιστατικών για την τελική οικονομική έκθεση — Τύπος I», η οποία καταρτίζεται από εξουσιοδοτημένο ελεγκτή ή, στην περίπτωση δημόσιων φορέων, από αρμόδιο και ανεξάρτητο δημόσιο λειτουργό.

Η διαδικασία και η μορφή που πρέπει να ακολουθηθούν από τον εξουσιοδοτημένο ελεγκτή ή, στην περίπτωση δημόσιων φορέων, από τον αρμόδιο και ανεξάρτητο δημόσιο λειτουργό, παρουσιάζονται αναλυτικά στο παρακάτω «Δελτίο οδηγιών»:

https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/annex_iii_guidance_notes_audit_type_i_03-2014_en.pdf

Η έκθεση πρέπει υποχρεωτικά να έχει τη μορφή που προβλέπει το «Δελτίο οδηγιών».

Σε περίπτωση που οι επιλέξιμες δαπάνες που όντως πραγματοποιήθηκαν από τον δικαιούχο είναι μικρότερες από τις προβλεπόμενες, ο Οργανισμός εφαρμόζει στα πραγματικά έξοδα το ποσοστό συγχρηματοδότησης που ορίζεται στη συμφωνία επιδότησης.

Σε περίπτωση μη εκτέλεσης ή σαφώς ανεπαρκούς εκτέλεσης μιας δραστηριότητας που προβλέπεται στην αίτηση που επισυνάπτεται στη συμφωνία χρηματοδότησης, το ποσό της τελικής επιδότησης μειώνεται αναλόγως.

11.2.4.   Κανόνας περί μη αποκόμισης κέρδους

Οι επιδοτήσεις που χορηγεί η ΕΕ δεν είναι δυνατόν να αποσκοπούν ή να συνεπάγονται την αποκόμιση κέρδους για τον δικαιούχο στο πλαίσιο της δράσης. Ως κέρδος νοείται η θετική διαφορά μεταξύ εσόδων και επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιεί ο δικαιούχος, σε περίπτωση που το αίτημα υποβληθεί για πληρωμή του υπολοίπου. Στο πλαίσιο αυτό, όταν αποκομίζεται κέρδος, ο Οργανισμός έχει το δικαίωμα να ανακτήσει ένα ποσοστό του κέρδους που αντιστοιχεί στη συνεισφορά της Ένωσης στις επιλέξιμες δαπάνες που όντως πραγματοποιούνται από τον δικαιούχο προκειμένου να υλοποιήσει τη δράση.

11.3.   Ρυθμίσεις πληρωμής

Στον δικαιούχο θα καταβληθεί, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία το τελευταίο εκ των δύο μερών υπέγραψε τη συμφωνία, προχρηματοδότηση που αντιπροσωπεύει το 75 % του ποσού της επιδότησης, με την προϋπόθεση ότι έχουν προσκομιστεί όλες οι απαιτούμενες εγγυήσεις.

Ο Οργανισμός καθορίζει το ποσό της τελικής πληρωμής που θα καταβληθεί στον δικαιούχο βάσει του υπολογισμού του τελικού ποσού επιδότησης (βλέπε παράγραφο 11.2 ανωτέρω). Σε περίπτωση που το ποσό των προηγούμενων πληρωμών είναι υψηλότερο από το τελικό ποσό της επιδότησης, ο δικαιούχος οφείλει να επιστρέψει το επιπλέον ποσό που καταβλήθηκε από την Επιτροπή μέσω εντάλματος είσπραξης.

11.4.   Εγγύηση προχρηματοδότησης

Σε περίπτωση που η οικονομική ικανότητα του αιτούντος δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να ζητηθεί παροχή εγγύησης προχρηματοδότησης για ποσό έως το συνολικό ποσό της προχρηματοδότησης προκειμένου να περιορισθούν οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την πληρωμή προχρηματοδότησης.

Η οικονομική εγγύηση, σε ευρώ, παρέχεται από εγκεκριμένη τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα, ο αρμόδιος διατάκτης μπορεί να συμφωνήσει στην παροχή της εγγύησης από τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει στην εν λόγω τρίτη χώρα, εφόσον θεωρεί ότι η τράπεζα ή το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προσφέρει επαρκή ασφάλεια και χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που προσφέρει μια τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει σε ένα κράτος μέλος. Τα ποσά που είναι δεσμευμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς δεν γίνονται αποδεκτά ως οικονομικές εγγυήσεις.

Η εγγύηση θα αποδεσμεύεται παράλληλα με τον σταδιακό συμψηφισμό της προχρηματοδότησης με τις ενδιάμεσες πληρωμές ή τις πληρωμές υπολοίπων προς τον δικαιούχο, σύμφωνα με τους όρους του ορίζονται στη συμφωνία επιδότησης.

Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για:

δημόσιους φορείς και διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου που έχουν συσταθεί με διακυβερνητικές συμφωνίες, εξειδικευμένους οργανισμούς που δημιουργούνται από τους εν λόγω οργανισμούς,

τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ή τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

12.   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ

12.1.   Από τους δικαιούχους

Οι εθελοντές και οι οργανισμοί-εταίροι πρέπει να προωθούν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόγραμμα εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, ως παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πρέπει να την προωθούν αναγνωρίζοντας σαφώς τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα στάδια της υλοποίησης, ειδικότερα:

διασφαλίζοντας τη συμπερίληψη της οπτικής ταυτότητας της ΕΕ σε όλα τα υλικά που σχετίζονται με το σχέδιο με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες επικοινωνίας και διάδοσης (ανατρέξτε στη διεύθυνση http://www.echo-visibility.eu/standard-visibility/the-eus-humanitarian-aid-visual-identity). Επομένως, σε όλο το ενημερωτικό υλικό του σχεδίου που αφορά δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται η επιδότηση, θα αναφέρεται η φράση «το παρόν σχέδιο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ». Το λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ονομασία και το σύνθημα πρέπει να είναι ευδιάκριτα σε κάθε προϊόν επικοινωνίας/διάδοσης με σκοπό να αναγνωρίζονται οι εθελοντές ως τμήμα του προγράμματος εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσταση της ταυτότητάς τους.

προσδιορίζοντας τις δραστηριότητες επικοινωνίας και διάδοσης μέσω ενός κοινού σχεδίου επικοινωνίας το οποίο διατίθεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/echo/en/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers Οι προβλεπόμενες δραστηριότητες πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία που ανταλλάσσονται σε ad hoc βάση:

1.

Έντυπα/οπτικοακουστικά προϊόντα: τουλάχιστον μία ανάρτηση σε ιστολόγιο, τουλάχιστον ένα βίντεο, τουλάχιστον μία φωτο-ιστορία (η ποιότητα των φωτογραφιών πρέπει να είναι η υψηλότερη δυνατή και οι φωτογραφίες πρέπει να συνοδεύονται από μια μικρή λεζάντα με το όνομα του προσώπου ή της τοποθεσίας που απεικονίζεται. Όπου αυτό είναι εφικτό, πρέπει να προστίθενται σύντομες μαρτυρίες των προσώπων που απεικονίζονται). Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις όπου η ομιλούμενη γλώσσα δεν είναι η αγγλική, το υλικό πρέπει να μεταφράζεται ή/και να υποτιτλίζεται στα αγγλικά.

2.

Εμβέλεια ΜΜΕ: Πιθανές συνεντεύξεις/συνεισφορές σε συγκεκριμένα ΜΜΕ που επιλέγονται από περιφερειακούς υπεύθυνους ενημέρωσης (RIO) και συνεργάτες του τομέα.

3.

Παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πρόγραμμα και τη διάδοση των ιστοριών των εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ σε ευρύτερο κοινό για πρόκληση μεγαλύτερου αντικτύπου. Η στρατηγική διάδοσης πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τους κύριους ιστοτόπους των οργανισμών-εταίρων.

τακτική ανταλλαγή όλων των σχετικών προϊόντων επικοινωνίας με την ECHO, συμπεριλαμβανομένων στατιστικών στοιχείων σχετικά με την απήχηση των δραστηριοτήτων επικοινωνίας από την οργάνωση υποδοχής και τον εθελοντή

κάθε οργανισμός πρέπει να ορίζει έναν υπεύθυνο επικοινωνίας ο οποίος θα χειρίζεται τα ζητήματα επικοινωνίας και διάδοσης·

Σε περίπτωση που δεν τηρείται πλήρως η εν λόγω απαίτηση, η επιδότηση του δικαιούχου μπορεί να μειωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας επιδότησης.

Επιπλέον του κειμένου και του λογοτύπου που αφορά το πρόγραμμα ή υποπρόγραμμα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει στους δικαιούχους δήλωση αποποίησης ευθύνης στην οποία θα δηλώνεται ότι η ΕΕ δεν είναι υπεύθυνη για τις θέσεις που παρουσιάζονται στις εκδόσεις ή/και όσον αφορά τις δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται η επιδότηση.

12.2.   Από τον Οργανισμό ή/και την Επιτροπή

Με εξαίρεση τις υποτροφίες που καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα καθώς και άλλου είδους άμεση υποστήριξη που παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα που την έχουν περισσότερο ανάγκη, το σύνολο των πληροφοριών που σχετίζονται με επιδοτήσεις που χορηγούνται κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους θα δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αργότερο την 30ή Ιουνίου του έτους που έπεται του οικονομικού έτους κατά το οποίο χορηγήθηκαν οι επιδοτήσεις.

Ο Οργανισμός ή/και η Επιτροπή θα δημοσιεύει τις ακόλουθες πληροφορίες:

όνομα δικαιούχου,

τοποθεσία δικαιούχου: διεύθυνση δικαιούχου όταν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, περιοχή όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, όπως προσδιορίζεται σε επίπεδο NUTS 2 (5) εάν διαμένει εντός ΕΕ ή αντίστοιχο εάν διαμένει εκτός ΕΕ,

το ποσό που χορηγείται,

χαρακτήρας και σκοπός της επιδότησης.

Κατόπιν αιτιολογημένου και δεόντως τεκμηριωμένου αιτήματος του δικαιούχου, γίνεται άρση της δημοσίευσης εάν η εν λόγω γνωστοποίηση θα μπορούσε να απειλήσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ενδιαφερόμενων ατόμων όπως προστατεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να βλάψει τα εμπορικά συμφέροντα των δικαιούχων.

13.   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (όπως ονόματα, διευθύνσεις, βιογραφικά σημειώματα κ.λπ.) υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (6).

Με εξαίρεση τις ερωτήσεις που επισημαίνονται ως προαιρετικές, ο αιτών πρέπει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του εντύπου της αίτησης, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση και η περαιτέρω επεξεργασία της αίτησης επιδότησης σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται από το τμήμα ή τη μονάδα που είναι αρμόδια για το οικείο πρόγραμμα επιδότησης της Ένωσης (οντότητα που λειτουργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων) και εξυπηρετεί αποκλειστικά τον σκοπό αυτό. Στη βάση της αρχής της ανάγκης για γνώση, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να διαβιβάζονται σε τρίτα μέρη που εμπλέκονται στην αξιολόγηση των αιτήσεων ή στη διαδικασία διαχείρισης των επιδοτήσεων, με την επιφύλαξη της δυνατότητας διαβίβασής τους στα όργανα που είναι υπεύθυνα για εργασίες παρακολούθησης και επιθεώρησης σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, για τους σκοπούς της διαφύλαξης των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να διαβιβάζονται σε υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου, στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, στην υπηρεσία δημοσιονομικών παρατυπιών ή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και μεταξύ διατακτών της Επιτροπής και εκτελεστικών οργανισμών. Ο αιτών διατηρεί το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που τον αφορούν καθώς και δικαίωμα διόρθωσής τους. Για τυχόν ερωτήματα σχετικά με τα εν λόγω δεδομένα μπορείτε να απευθύνεστε στον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων. Οι αιτούντες διατηρούν το δικαίωμα να προσφεύγουν ανά πάσα στιγμή ενώπιον του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Λεπτομερής δήλωση ιδιωτικού απορρήτου καθώς και πληροφορίες επικοινωνίας διατίθενται στον δικτυακό τόπο του EACEA:

http://eacea.ec.europa.eu/about/documents/calls_gen_conditions/eacea_grants_privacy_statement.pdf

Οι αιτούντες και, εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, τα πρόσωπα που διαθέτουν εξουσίες εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή άσκησης ελέγχου σε αυτούς, ενημερώνονται ότι, εάν εμπίπτουν σε κάποια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται:

στην απόφαση της Επιτροπής της 16ης Δεκεμβρίου 2008 σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους διατάκτες της Επιτροπής και των εκτελεστικών οργανισμών (ΕΕ L 344 της 20.12.2008, σ. 125), ή

στον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1302/2008 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με την κεντρική βάση δεδομένων για τους αποκλεισμούς (ΕΕ L 344 της 20.12.2008, σ. 12),

τότε τα προσωπικά στοιχεία τους (όνομα, επώνυμο, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, διεύθυνση, νομική μορφή, όνομα και επώνυμο των προσώπων με εξουσίες εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή ελέγχου, εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο) ενδέχεται να καταχωρισθούν στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μόνο ή στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και στην κεντρική βάση δεδομένων για τους αποκλεισμούς και να γνωστοποιηθούν στα πρόσωπα και στις οντότητες που απαριθμούνται στην απόφαση και στον κανονισμό που αναφέρονται ανωτέρω, σε σχέση με την ανάθεση ή την εκτέλεση σύμβασης ή συμφωνίας ή απόφασης επιδότησης.

14.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

14.1.   Δημοσίευση

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στον δικτυακό τόπο του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) στην εξής διεύθυνση:

https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

14.2.   Καταχώριση στην πύλη συμμετεχόντων (Participant Portal)

Πριν υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, οι αιτούντες και οι εταίροι πρέπει καταχωρίσουν τον οργανισμό τους στην πύλη συμμετεχόντων στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών μέσων, του πολιτισμού, της συμμετοχής των πολιτών και του εθελοντισμού (Education, Audiovisual, Culture, Citizenship and Volunteering Participant Portal) και να λάβουν κωδικό ταυτοποίησης συμμετέχοντα (PIC). Ο κωδικός PIC θα απαιτείται στο έντυπο της αίτησης.

Η πύλη συμμετεχόντων αποτελεί το εργαλείο μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διαχείριση του συνόλου των πληροφοριών νομικού και οικονομικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τους οργανισμούς. Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταχώρισης διατίθενται στην πύλη, στην εξής διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/home.html

Το εργαλείο επιτρέπει επίσης στους αιτούντες να αναφορτώνουν διάφορα έγγραφα που αφορούν τον οργανισμό τους. Τα εν λόγω έγγραφα πρέπει να αναφορτωθούν μία φορά και δεν ζητούνται ξανά για μεταγενέστερες αιτήσεις που υποβάλλονται από τον ίδιο οργανισμό.

Λεπτομέρειες για τα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να αναφορτωθούν στην πύλη διατίθενται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/organisations/register.html

14.3.   Υποβολή της αίτησης επιδότησης

Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις αποδοχής και έως τη σχετική προθεσμία, κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 3 και 5.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής, δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της αίτησης. Εντούτοις, εάν υπάρξει ανάγκη διευκρινίσεων ή διόρθωσης γραφικών λαθών, ο Οργανισμός μπορεί να επικοινωνήσει με τον αιτούντα για τον σκοπό αυτό κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

Όλοι οι αιτούντες θα ενημερωθούν εγγράφως σχετικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής.

Οι αιτούντες που επιθυμούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν έντυπο ηλεκτρονικής αίτησης (eForm) πρέπει να ανατρέξουν στη διεύθυνση https://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en και να ακολουθήσουν τη διαδικασία.

Το δεόντως συμπληρωμένο έντυπο ηλεκτρονικής αίτησης πρέπει να υποβληθεί έως τις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών) της 1ης Απριλίου 2015 για την πρώτη προθεσμία και της 1ης Σεπτεμβρίου 2015 για τη δεύτερη προθεσμία.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις που αποστέλλονται ταχυδρομικά, με φαξ ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

14.4.   Εφαρμοστέοι κανόνες

Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012 σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της 29ης Οκτωβρίου 2012 σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1).

Κανονισμός αριθ. 375/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας (πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ) (ΕΕ L 122 της 24.4.2014, σ. 1).

14.5.   Επικοινωνία

Για τυχόν απορίες, απευθυνθείτε στη διεύθυνση: EACEA-EUAID-VOLUNTEERS@ec.europa.eu


(1)  ΕΕ L 122 της 24.4.2014, σ. 1.

(2)  Η ανθρωπιστική βοήθεια νοείται όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 στοιχείο δ) του κανονισμού 375/2014, ήτοι οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες για την παροχή έκτακτης βοήθειας με βάση τις ανάγκες, η οποία αποβλέπει στη διάσωση της ζωής, στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και στη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε περιπτώσεις ανθρωπογενών κρίσεων ή φυσικών καταστροφών. Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας, ανακούφισης και προστασίας κατά τη διάρκεια των ανθρωπιστικών κρίσεων ή αμέσως μετά από αυτές, μέτρα στήριξης για να διασφαλίζεται η πρόσβαση στους πληθυσμούς που έχουν ανάγκη και για να διευκολύνεται η απρόσκοπτη ροή της βοήθειας, καθώς και δράσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των καταστροφών και στη μείωση των κινδύνων καταστροφών, καθώς και τη συμβολή στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας αντιμετώπισης των κρίσεων και ανάκαμψης από αυτές.

(3)  ΕΕ L 134 της 30.4.2004, σ. 114.

(4)  ΕΕ L 134 της 30.4.2004, σ. 1.

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 105/2007 της Επιτροπής, της 1ης Φεβρουαρίου 2007 , για τροποποίηση των παραρτημάτων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (ΕΕ L 39 της 10.2.2007, σ. 1).

(6)  ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1.


Top