EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XG0614(01)

Πολυετές σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη 2014-2018

OJ C 182, 14.6.2014, p. 2–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.6.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 182/2


ΠΟΛΥΕΤΈΣ ΣΧΈΔΙΟ ΔΡΆΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΔΙΚΑΙΟΣΫΝΗ 2014-2018

2014/C 182/02

I.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2013, το Συμβούλιο ΔΕΥ ενέκρινε τη νέα Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη 2014-2018 (1). Αυτή η στρατηγική ορίζει τις γενικές αρχές και στόχους της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και δίνει γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την κατάρτιση ενός αντίστοιχου νέου πολυετούς σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

2.

Αυτό το σχέδιο δράσης, ως έχει στο παράρτημα, περιέχει κατάλογο των προς υλοποίηση έργων που εξετάζονται για την περίοδο 2014-2018, και αναφέρεται στους συμμετέχοντες, στις δράσεις πρακτικής υλοποίησης και στο ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, όταν είναι εφικτό, ώστε η Ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)» να είναι σε θέση να αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες παρακολούθησης του σχεδίου δράσης.

3.

Αυτό το δεύτερο πολυετές σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποσκοπεί στη συνέχιση των μέχρι τώρα εργασιών και της θετικής αυτής πορείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει επίσης να ιδωθούν ως μέρος ευρύτερης εξέλιξης προς έναν ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης στο πλαίσιο των εν εξελίξει συζητήσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη του χώρου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

4.

Κατά τις συζητήσεις που έγιναν υπό λιθουανική προεδρία το φθινόπωρο του 2013 και συνεχίστηκαν υπό ελληνική προεδρία στο πρώτο εξάμηνο του 2014, υπήρξε συναίνεση επί της ουσίας μεταξύ των κρατών μελών για την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης ως ενός από τους ακρογωνιαίους λίθους της αποτελεσματικής λειτουργίας της δικαιοσύνης στα κράτη μέλη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

II.   ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

5.

H υλοποίηση της στρατηγικής απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης σχεδιασμένο να βελτιώσει τη γενική λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

6.

Όσον αφορά τη Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη (2014-2018) (2), και με την επιφύλαξη εθνικών έργων και εξελίξεων στον τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η δικτυακή πύλη για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη, την οποία φιλοξενεί και διαχειρίζεται η Επιτροπή σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου, είναι κομβικής σημασίας για την απονομή ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

7.

Αυτός ο στόχος αντανακλάται στον συνημμένο κατάλογο έργων που αφορούν την πρόσβαση σε πληροφορίες στον τομέα της δικαιοσύνης, την πρόσβαση σε δικαστήρια και σε εξωδικαστικές διαδικασίες σε διασυνοριακές υποθέσεις, και την επικοινωνία μεταξύ δικαστικών αρχών.

Έργα

8.

H ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

9.

Για όλα τα νέα και υπάρχοντα έργα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής βάσης συμμετοχής, ώστε να διασφαλίζεται ανταπόκριση στις προσδοκίες των χρηστών, μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και οικονομική αποδοτικότητα αυτών των σχεδίων. Συνεπώς, νέα έργα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης πρέπει να έχουν τη δυναμική να εμπλέξουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μετάσχουν σε όλα τα έργα σε εθελοντική βάση.

10.

Για να επιτευχθεί αυτό, νέα έργα με πιθανό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη τα οποία προγραμματίζονται από τα κράτη μέλη και δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα πρέπει, κατά το δυνατόν, να συζητούνται πρώτα στην Ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)» ώστε να γίνεται μια γενική αξιολόγηση των πρακτικών και άλλων συναφών πτυχών τους. Αυτό θα εξασφαλίσει επίσης ότι λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι ανάγκες και οι απόψεις των άλλων κρατών μελών και της Επιτροπής και ότι αποφεύγεται η επικάλυψη των εργασιών.

11.

Στον προγραμματισμό μελλοντικών εργασιών, θα πρέπει να επιδιωχθεί κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και την ενοποίηση. Για λόγους οικονομικής αποδοτικότητας και με δεδομένο τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους, πριν από την έναρξη νέων έργων πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση και επέκταση των υφιστάμενων έργων ώστε να συμπεριληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός κρατών μελών. Ωστόσο, οι σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στα κράτη μέλη στον συγκεκριμένο τομέα κατά τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν νέα αναδυόμενα και καινοτόμα σχέδια στον τομέα της δικαιοσύνης.

Χρηματοδότηση έργων

12.

Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους σε εθελοντική βάση για να εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων έργων.

13.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τις μεταφράσεις της δικτυακής πύλης για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη και να παρέχει ευκαιρίες χρηματοδότησης για έργα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης με προστιθέμενη αξία, φερ’ ειπείν, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δικαιοσύνη» (2014-2020) (3) ή άλλων προγραμμάτων, όπως της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (4) ή του ISA (5) ή του διάδοχου προγράμματος.

A.    Πρόσβαση σε πληροφορίες στον τομέα της δικαιοσύνης

1.   Ενημέρωση μέσω της δικτυακής πύλης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη

14.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί συντονισμένη προσέγγιση, η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει να υποβάλλει τακτικά πρόγραμμα εργασίας στην αρχή κάθε εξαμηνιαίας περιόδου.

15.

Η δικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει γενικές πληροφορίες στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου και τη διοίκηση της δικαιοσύνης σχετικά με τη νομοθεσία και τη νομολογία της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και να παρέχει πρόσβαση στο EUR-Lex και το N-Lex.

16.

Η πύλη πρέπει επίσης να αποτελεί το μέσο πρόσβασης σε συγκεκριμένες πληροφορίες στον τομέα της δικαιοσύνης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

17.

Επιπλέον, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της δικτυακής πύλης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις ανάγκες του χρήστη. Θα πρέπει επίσης να αναληφθούν πρόσθετες δραστηριότητες με σκοπό να γίνει η δικτυακή πύλη πιο φιλική προς το χρήστη.

18.

Πληροφορίες για συστήματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν μέλη των νομικών επαγγελμάτων, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, ή η διασύνδεση με τα συστήματα αυτά, θα πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζονται ως υποψήφιες να συμπεριληφθούν στη δικτυακή πύλη για τη δικαιοσύνη σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Πρωτοβουλίες άλλων ενδιαφερομένων, π.χ. μεσολαβητών ή δικαστικών εμπειρογνωμόνων, θα μπορούσαν επίσης να ληφθούν υπόψη μελλοντικά.

19.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των πληροφοριών της δικτυακής πύλης, οι πάροχοι περιεχομένου, και ιδίως τα κράτη μέλη και η Επιτροπή, είναι υπεύθυνοι για την ακρίβεια και την ενημέρωση των πληροφοριών στις αντίστοιχες σελίδες περιεχομένου. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, οι πάροχοι περιεχομένου θα πρέπει να επανεξετάζουν και, αν είναι αναγκαίο, να επικαιροποιούν τις πληροφορίες που έχουν παράσχει.

2.   Μητρώα

20.

H δικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη θα πρέπει να επίσης να παρέχει ενιαίο σημείο πρόσβασης μέσω διασυνδέσεων στις πληροφορίες που βρίσκονται σε εθνικά μητρώα, σχετίζονται με τον τομέα της δικαιοσύνης και τις διαχειρίζονται εθνικοί δημόσιοι ή επαγγελματικοί φορείς διευκολύνοντας την απονομή δικαιοσύνης και την πρόσβαση σε αυτήν, εφόσον υπάρχουν στα κράτη μέλη οι αναγκαίες τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για τις εν λόγω διασυνδέσεις.

21.

Η δράση στο πεδίο αυτό θα πρέπει να εστιάζει στη διασύνδεση μητρώων που παρουσιάζουν ενδιαφέρουν για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου και το δικαστικό σώμα.

3.   Σημασιολογικό δίκτυο

22.

Θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάπτυξη αποτελεσματικών μέσων για την ανταλλαγή νομικών πληροφοριών πέραν των συνόρων, και ιδίως δεδομένων που αφορούν την ευρωπαϊκή ή εθνική νομοθεσία, νομολογία και τα νομικά γλωσσάρια (όπως το Legivoc).

23.

Αυτό το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάφορα έργα που θα αυξήσουν τις ανταλλαγές και τη σημασιολογική διαλειτουργικότητα των νομικών δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη και εκτός αυτής. Η ενιαία ταυτοποίηση, τα κοινά μεταδεδομένα και οι οντολογίες νομικών πληροφοριών είναι τα βασικά στοιχεία οικοδόμησης του ευρωπαϊκού νομικού σημασιολογικού ιστού.

B.    Πρόσβαση σε δικαστήριο και εξωδικαστικές διαδικασίες σε διασυνοριακές υποθέσεις

1.   Γενικές πτυχές

24.

Η πρόσβαση σε δικαστήριο και η έναρξη εξωδικαστικών διαδικασιών, ιδίως σε διασυνοριακές υποθέσεις, πρέπει να διευκολύνεται με την παροχή δυνατότητας επικοινωνίας με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ δικαστηρίων και διαδίκων, μαρτύρων, εμπειρογνωμόνων και άλλων συμμετεχόντων.

25.

Επιπλέον, η χρήση βιντεοδιάσκεψης, τηλεδιάσκεψης ή άλλων κατάλληλων μέσων υπεραστικών επικοινωνιών για την πραγματοποίηση ακροάσεων πρέπει, κατά περίπτωση, να επεκταθεί ώστε να μην υφίσταται πλέον ανάγκη μετακίνησης προς το δικαστήριο προκειμένου να παραστεί κάποιος σε δικαστική διαδικασία, ιδίως στις περιπτώσεις διασυνοριακών υποθέσεων.

2.   Συνεργασία με το δικαστικό σώμα και τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου

26.

Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι επαγγελματίες του νομικού κλάδου των κρατών μελών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές) θα πρέπει να συμμετέχουν σε μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι λύσεις που προκρίνονται αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες των πιθανών ομάδων-στόχων τους.

27.

Μια τέτοια διευθέτηση θα επιτρέψει άμεση επαφή με αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους απευθύνεται βασικά η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, ώστε να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να εμπεδωθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

28.

Η Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη προβλέπει τη θέσπιση μηχανισμού συνεργασίας με το δικαστικό σώμα και τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, θα οργανώνεται ετήσια συνεδρίαση των εκπροσώπων του δικαστικού σώματος και των επαγγελματιών του νομικού κλάδου (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) προκειμένου να επιτραπεί η τακτική ανταλλαγή απόψεων με τις εν λόγω επαγγελματικές ομάδες-στόχους (6). Οι συνεδριάσεις αυτές θα οργανώνονται υπό μορφή ειδικών σημείων στην ημερήσια διάταξη των τακτικών συνεδριάσεων της Ομάδας «Ηλεκτρονικό Δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)».

29.

Οι εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος και των επαγγελματιών του νομικού κλάδου πρέπει να συνδεθούν όσο το δυνατό στενότερα με τις εργασίες των άτυπων ομάδων και των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής όσον αφορά τα έργα τα οποία έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τους ίδιους.

30.

Τα Ευρωπαϊκά Δικαστικά δίκτυα σε αστικές και εμπορικές καθώς και σε ποινικές υποθέσεις συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και η στενή συνεργασία και με τα δύο δίκτυα θα πρέπει να συνεχιστεί.

Γ.    Επικοινωνία μεταξύ δικαστικών αρχών

31.

Θα πρέπει να συνεχιστεί περαιτέρω η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών μελών, ειδικότερα στο πλαίσιο των νομικών πράξεων που έχουν εγκριθεί για τον ευρωπαϊκό δικαστικό χώρο στους τομείς του αστικού, ποινικού και διοικητικού δικαίου (π.χ. μέσω βιντεοδιάσκεψης ή ασφαλούς ανταλλαγής ηλεκτρονικών δεδομένων).

32.

Εν προκειμένω, η δικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη θα πρέπει να εξακολουθήσει να αναπτύσσεται ως αποτελεσματικό εργαλείο χρησιμοποιούμενο από τους ασκούντες νομικά επαγγέλματα και τις δικαστικές αρχές, παρέχοντας ένα μέσο και επιμέρους λειτουργικές δυνατότητες για την αποτελεσματική και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ άλλων, μέσω του δικτύου e-CODEX.

Δ.    Οριζόντια ζητήματα

1.   Γενικές πτυχές

33.

Ορισμένες πτυχές που αφορούν μελλοντική δράση είναι γενικότερης φύσεως και καλύπτουν διάφορους τομείς στο χώρο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Η ανάπτυξη έργων ΤΠ μεγάλης κλίμακας, όπως το e-CODEX, είχε αίσια έκβαση, και θα πρέπει να διασφαλιστούν η ενσωμάτωση και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του έργου e-CODEX στη διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (7).

2.   Καθορισμός προτεραιοτήτων

34.

Τα έργα που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο σχέδιο δράσης, ως έχει στο παράρτημα, έχουν διαιρεθεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες - Έργα Α και Β (8):

35.

Ο κατάλογος των έργων «Α» έχει την πρώτη προτεραιότητα. Πρόκειται για έργα που πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

α)

έργα που απορρέουν από υποχρέωση η οποία έχει θεσπισθεί με νομική πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (9), ή

β)

εν εξελίξει έργα βάσει του σχεδίου δράσης 2008-2013 που έχουν γίνει δεκτά από την Ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο (Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη)» (10).

36.

Τα έργα «Β» δεν εμπίπτουν στην κατηγορία «Α» αλλά

α)

πληρούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη για την περίοδο 2014-2018 και

β)

θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας από την Ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)», λαμβανομένου υπόψη του αντικειμένου, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

37.

Κατά τη μετέπειτα παρακολούθηση της υλοποίηση του σχεδίου δράσης, η Ομάδα «Ηλεκτρονικό Δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)» θα καθορίσει ποια από τα έργα Β της παραγράφου 36 πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους καθώς και τις βασικές αρχές δράσης όπως καθορίζονται στην παράγραφο 9.

38.

Προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ευελιξία για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, η Ομάδα «Ηλεκτρονικό Δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)» μπορεί επίσης να αποφασίσει να εισαγάγει νέες πρωτοβουλίες ή να μετακινήσει έργα από μία κατηγορία σε άλλη υπό το πρίσμα νέων εξελίξεων.

3.   Αναλυτική εξέταση νομοθετικών προτάσεων

39.

Για να διασφαλίζεται η συνεκτική χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών κατά την εφαρμογή νέας ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα της δικαιοσύνης, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη θα πρέπει να ενσωματώνεται σε όλες τις μελλοντικές νομοθετικές πράξεις που θεσπίζονται στον τομέα αυτό, χωρίς να θίγεται η εντολή της αρμόδιας Ομάδας του Συμβουλίου. Για το σκοπό αυτό, όλες οι μελλοντικές νομοθετικές πράξεις θα πρέπει να ελέγχονται πριν από την έκδοσή τους και η Ομάδα θα πρέπει να μπορεί να δίνει συμβουλές, εφόσον απαιτείται, ώστε να διασφαλίζεται ότι λαμβάνεται πάντα υπόψη η πιθανή χρήση συστημάτων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

E.    Εξωτερικές σχέσεις

40.

Η συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα πρέπει να συνεχιστεί, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους θεσμικούς κανόνες που έχουν θεσπισθεί σε επίπεδο ΕΕ. Χώρες εκτός ΕΕ πρέπει να παροτρύνονται να υιοθετούν τεχνολογικές λύσεις και πληροφορικά μοντέλα εφάμιλλα με αυτά που χρησιμοποιούνται εντός της ΕΕ στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε να δημιουργηθεί διαλειτουργικό περιβάλλον για μελλοντική προαιρετική συνεργασία.

41.

Οι προσχωρούσες χώρες και άλλα ενδιαφερόμενα κράτη εκτός ΕΕ θα μπορούσαν να μετέχουν επίσης σε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να καθοριστούν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, όπως η βιντεοδιάσκεψη και οι συζητήσεις στο πλαίσιο του e-CODEX.

42.

H Ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)» θα πρέπει να εξετάσει ποιο είδος επαφών πρέπει να καθιερωθεί με συγκεκριμένες χώρες εκτός ΕΕ.

ΣΤ.    Δομή Διακυβέρνησης

43.

Θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η λύση για την παγίωση των αποτελεσμάτων της υλοποίησης αυτού του σχεδίου δράσης, όπως των αποτελεσμάτων του έργου e-CODEX. Σημειώνεται επίσης ότι η συνολική δομή εργασιών που δημιουργείται με το Πολυετές σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη 2014-2018 (παράγραφοι 57-63) θα ισχύει στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτού του δεύτερου σχεδίου δράσης.

Ζ.    Επακολουθηση

44.

Τουλάχιστον μία φορά ανά εξάμηνο, η Ομάδα θα παρακολουθεί την υλοποίηση του σχεδίου δράσης το οποίο θα προσαρμόζεται, αν απαιτείται, υπό το πρίσμα μελλοντικών αναγκών και εξελίξεων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η υλοποίηση των δράσεων ως έχουν στο παράρτημα θα έχει ως συνέπεια σημαντικό κόστος ή/και αύξηση του διοικητικού φόρτου τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για την Επιτροπή. Ως εκ τούτου, η Ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)» θα πρέπει να καθορίζει προσεκτικά τα έργα προτεραιότητας.

45.

Για την επίτευξη προόδου σε αυτούς τους τομείς εργασιών, μπορούν να συνεδριάζουν άτυπες ομάδες από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε συγκεκριμένα έργα. Οι λεπτομέρειες της οργάνωσης των εργασιών των εν λόγω άτυπων ομάδων παρατίθενται σε ξεχωριστό έγγραφο.

46.

Το Συμβούλιο θα αξιολογήσει τις δραστηριότητες υλοποίησης στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και θα προτείνει κάθε δράση που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

III.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

47.

Καλείται η ΕΜΑ/το Συμβούλιο να προσυπογράψει το παρόν σχέδιο δράσης κατά τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου 2014.


(1)  Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 21 Δεκεμβρίου 2013 (2013/C 376/06).

(2)  Σημειώνεται ότι η παράγραφος 17 της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη 2014-2018 αναφέρει ότι η «Η Ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη θα πρέπει να επιδιώξει περαιτέρω συνέπεια με το γενικό πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης […].»

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1382/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2013 για τη θέσπιση του Προγράμματος «Δικαιοσύνη» για την περίοδο 2014-2020.

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη σύσταση της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 913/2010 και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 680/2007 και (ΕΚ) αριθ. 67/2010.

(5)  Απόφαση αριθ. 922/2009/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, σχετικά με λύσεις διαλειτουργικότητας για τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις (ISA).

(6)  Η Ομάδα θα πρέπει να προετοιμάζει τις συνεδριάσεις αυτές εκ των προτέρων, ιδίως προσδιορίζοντας τις επαγγελματικές ομάδες-στόχους που θα συμμετέχουν. Όσον αφορά τους εκπροσώπους του δικαστικού σώματος, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να αναφέρει ποιος εκπρόσωπος θα παρίσταται σε αυτές τις συνεδριάσεις.

(7)  Τα ανωτέρω θέματα θα μπορούσαν να εξεταστούν περαιτέρω στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΔΣΕ).

(8)  Η Ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)» εξέτασε και άλλα έργα ενδιαφέροντος τα οποία δεν επελέγησαν ως έργα Α ή Β αλλά θα μπορούσαν να επανεξετασθούν αργότερα από την Ομάδα.

(9)  Οι προθεσμίες που ορίζονται στις εν λόγω πράξεις πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο εφαρμογής.

(10)  Στο βαθμό που τα αποτελέσματα των έργων αυτών θα ενσωματωθούν στη διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η απόφαση για την προτεραιότητα ενσωμάτωσής τους θα ληφθεί από την Ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)», αφού εξετασθεί η προστιθέμενη αξία τους σε σχέση με άλλες πρωτοβουλίες και τους διαθέσιμους πόρους.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

A.   Πρόσβαση σε πληροφορίες στον τομέα της δικαιοσύνης

1.   Ενημέρωση μέσω της δικτυακής πύλης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Έργο

Ευθύνη για τη δράση

Δράσεις προς ανάληψη

Χρονοδιάγραμμα

Κατηγορία

1.

Δικτυακή πύλη για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη

(Γενικές πτυχές)

Επιτροπή και κράτη μέλη

Ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο (ηλεκτρονική δικαιοσύνη)», όπου απαιτείται

α)

ενημερώσεις του στατικού περιεχομένου (1)

β)

επέκταση του στατικού περιεχομένου (σύμφωνα με εξαμηνιαία σχέδια εργασίας επί του περιεχομένου)

γ)

ένταξη λειτουργικών δυνατοτήτων στο παρόν σχέδιο δράσης

2014 έως 2018

(εν εξελίξει)

A

2.

Δικτυακή πύλη για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Πληροφορίες σχετικά με ανηλίκους

(συλλογή πληροφοριών που αφορούν ανηλίκους σε σχέση με δίκες)

Κράτη μέλη και Επιτροπή

άτυπη ομάδα

 

Β

3.

Σωφρονιστικά ιδρύματα

(πληροφορίες περί αρμοδιότητας και εντοπισμός σωφρονιστικών ιδρυμάτων)

κράτη μέλη

Επιτροπή

άτυπη ομάδα

 

Β

4.

Δικτυακή πύλη για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη (2)

ηλεκτρονική δικαιοσύνη για τους επαγγελματίες στον τομέα των ποινικών υποθέσεων: συλλογή και εξασφάλιση της διαθεσιμότητας πρακτικών εμπειριών δικαστικών αρχών στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης της ΕΕ (Πρωτοβουλία Διαχείρισης Γνώσης για ποινικές υποθέσεις)

Κράτη μέλη, Επιτροπή, EUROJUST, μέλη ΕΔΔ, εισαγγελείς και άλλοι εκπρόσωποι των κρατών μελών

Επιτροπή

άτυπη ομάδα

 

Β (άνευ προτεραιότητας, προς μετάφραση από την Επιτροπή)

5.

Δικτυακή πύλη για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Ανοικτά δεδομένα για τη δικαιοσύνη

Κράτη μέλη

Επιτροπή

άτυπη ομάδα

 

Β

6.

Δικτυακή πύλη για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Πληροφορίες και αρωγή προς τους πολίτες για επίλυση προβλημάτων θεμελιωδών δικαιωμάτων (κατευθυντήριες γραμμές για πολίτες προκειμένου να επιλύσουν νομικά προβλήματα)

Κράτη μέλη και Επιτροπή

άτυπη ομάδα

2014 έως 2015

Β

(βλέπε επίσης δράση 36)

7.

Δικτυακή πύλη για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Δικαστικοί πλειστηριασμοί

Πληροφορίες για δικαστικούς πλειστηριασμούς

Κράτη μέλη και Επιτροπή

άτυπη ομάδα

 

Β

μόνο σύνδεσμοι

8.

Δικτυακή πύλη για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Επίσημες δικαστικές ανακοινώσεις

Κράτη μέλη και Επιτροπή

 

 

Β

μόνο σύνδεσμοι

9.

Βάση δεδομένων για τη νομοθεσία περί καταναλωτών

κράτη μέλη και Επιτροπή

εφαρμογή από την Επιτροπή σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη

 

Β

2.   Μητρώα

Έργο

Ευθύνη για τη δράση

Δράσεις προς ανάληψη

Χρονοδιάγραμμα

Κατηγορία

10.

α)

Διασύνδεση των διαθέσιμων μητρώων αφερεγγυότητας (περιορίζεται επί του παρόντος σε ορισμένα κράτη μέλη)

β)

Διασύνδεση των μητρώων αφερεγγυότητας όλων των κρατών μελών συνεπεία της μελλοντικής τροποποίησης του κανονισμού για την αφερεγγυότητα (νομική υποχρέωση)

Κράτη μέλη και Επιτροπή

συγκρότηση ηλεκτρονικών εθνικών μητρώων

2014

A

Κράτη μέλη και Επιτροπή

διασύνδεση εθνικών μητρώων

2017 έως 2018

 

11.

Μητρώα επιχειρήσεων

(νομική υποχρέωση)

Επιτροπή και κράτη μέλη

διαδικασία επιτροπής

2015

A (3)

12.

Κτηματολόγια

Επιτροπή

μελέτη σκοπιμότητας

2014

A

13.

Βάσεις δεδομένων μεταφραστών και διερμηνέων

Κράτη μέλη (4) και Επιτροπή σε συνεργασία με την EULITA

έργο σε εξέλιξη (5)

2016

Β

14.

Βοήθεια στη μετάφραση δικαστικών πράξεων (6)

Κράτη μέλη

έργο σε εξέλιξη (7)

2014 έως 2016

Β

15.

Μητρώα δικαστικών εμπειρογνωμόνων

Κράτη μέλη

πιλοτικό έργο σε εξέλιξη (8)

2016

Β

16.

Ευρετήριο δικαστικών εμπειρογνωμόνων

Κράτη μέλη και μετά Επιτροπή

άτυπη ομάδα (9)

 

Β

17.

Διασύνδεση μητρώων διαθηκών (10)

Κράτη μέλη σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους

άτυπη ομάδα

 

Β

18.

Ηλεκτρονικό Ευρωπαϊκό Κληρονομητήριο

Επιτροπή

[μελέτη σκοπιμότητας]

 

A

19.

Μητρώο δικαιωμάτων εκπροσώπησης και εξουσίες νομικών εκπροσώπων (11)

Κράτη μέλη

άτυπη ομάδα

 

Β

20.

Ευρετήριο δικαστικών λειτουργών

κράτη μέλη και Επιτροπή σε συνεργασία με δικαστικούς λειτουργούς

άτυπη ομάδα

 

A

3.   Σημασιολογικό δίκτυο

Έργο

Ευθύνη για τη δράση

Δράσεις προς ανάληψη

Χρονοδιάγραμμα

Κατηγορία

21.

το ECLI

εισαγωγή του ECLI, ανάπτυξη και επέκταση της διεπαφής του ECLI

αυτόματη απόσπαση από νομικές πράξεις

βελτίωση της προσβασιμότητας νομικών ανοιχτών δεδομένων

Κράτη μέλη και Επιτροπή

Ομάδα «Ηλεκτρονική δικαιοσύνη» και ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής

2014 έως 2018

(εν εξελίξει)

A

(Β εφόσον γίνει επέκταση των λειτουργικών δυνατοτήτων για τη συμπερίληψη αυτόματης απόφασης από νομικές πράξεις)

22.

ELI

(το έργο αυτό εμπίπτει στην εμβέλεια του ηλεκτρονικού δικαίου)

 

 

 

A

23.

Σημασιολογική διαλειτουργικότητα

(γλωσσάρια, όπως το LEGIVOC)

Κράτη μέλη, Επιτροπή και LEGICOOP

Επακολούθηση από την Ομάδα «Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη»

2014

(έργο σε εξέλιξη)

A

B.   Πρόσβαση σε δικαστήριο και εξωδικαστικές διαδικασίες σε διασυνοριακές υποθέσεις

Έργο

Ευθύνη για τη δράση

Δράσεις προς ανάληψη

Χρονοδιάγραμμα

Κατηγορία

24.

Βάση δεδομένων δικαστηρίων

 

 

 

 

ενιαία ταυτοποίηση οντοτήτων στο πλαίσιο του δικαστικού τομέα

Κράτη μέλη και Επιτροπή

έργο σε εξέλιξη

2014

A

βελτίωση του περιεχομένου και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων των δικαστηρίων (επέκταση του πεδίου εφαρμογής μέσω κάλυψης των ευρωπαϊκών και εθνικών μέσων)

Κράτη μέλη και Επιτροπή

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής

 

Β

υπηρεσιακές διεπαφές που επιτρέπουν αυτόματη αναζήτηση στη βάση δεδομένων των δικαστηρίων από εθνικές και ευρωπαϊκές εφαρμογές ηλεκτρονικής δικαιοσύνης

Κράτη μέλη και Επιτροπή

έργο σε εξέλιξη

2014

A

25.

Δυναμικά Έντυπα

(ΕΓΔΕ, μικροδιαφορές, αποδεικτική διαδικασία)

Επιτροπή και κράτη μέλη/e-CODEX

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής

2014

A

26.

ΕΕΔ (επιγραμμική επίλυση διαφορών)

Επιτροπή και κράτη μέλη

υλοποίηση και έναρξη λειτουργίας

2015

A

27.

Ευρετήριο μεσολαβητών

Επιτροπή και κράτη μέλη

άτυπη ομάδα

 

Β

28.

ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων (12)

Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο Δικαστικών Επιμελητών και κράτη μέλη

έργο σε εξέλιξη

2015 έως 2016

A

29.

Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας (13)

Κράτη μέλη και Επιτροπή

άτυπη ομάδα/εν εξελίξει πιλοτικό σχέδιο e-CODEX άπω τον Μάρτιο του 2014 μεταξύ ορισμένων κρατών μελών

 

A

Γ.   Επικοινωνία μεταξύ δικαστικών αρχών

Έργο

Ευθύνη για τη δράση

Δράσεις προς ανάληψη

Χρονοδιάγραμμα

Κατηγορία

30.

Βιντεοδιάσκεψη

Οργάνωση και διεξαγωγή διασυνοριακών βιντεοδιασκέψεων (σε όλα τα κράτη μέλη)

Εργαλεία πληροφορικής που βοηθούν τη στήριξη και οργάνωση βιντεοδιασκέψεων

Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας για βιντεοδιασκέψεις

Έντυπο αίτησης/επιβεβαίωση διασυνοριακής βιντεοδιάσκεψης

Δίκτυο για ανταλλαγή εμπειριών και διάδοση βέλτιστων πρακτικών γύρω από τη βιντεοδιάσκεψη, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης

(συμμετοχή επαγγελματιών του νομικού κλάδου: δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, μεσολαβητών, νομικών διερμηνέων)

Κράτη μέλη και Επιτροπή

άτυπη ομάδα

2014 έως 2016

A

31.

e-APP (πρόγραμμα ηλεκτρονικών επισημειώσεων)

(περιλαμβάνει ηλεκτρονικά μητρώα επισημειώσεων)

Κράτη μέλη και Επιτροπή σε διαβούλευση με τη Συνδιάσκεψη της Χάγης για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

άτυπη ομάδα

 

Β

32.

i-Support (υποχρέωση διατροφής)

η Συνδιάσκεψη της Χάγης για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή

εν εξελίξει σχέδιο (πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του e-SENS)

2014 έως 2016

A

δεν ενσωματώνεται στη Πύλη για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

33.

Συνεργασία με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου σε ποινικές υποθέσεις

Συμβούλιο, Επιτροπή, Δικαστικό δίκτυο και EUROJUST

έργο σε εξέλιξη

2014 έως 2016

A

Δ.   Οριζόντια ζητήματα

Έργο

Ευθύνη για τη δράση

Δράσεις προς ανάληψη

Χρονοδιάγραμμα

Κατηγορία

34.

Αυτόματη μηχανική μετάφραση

Επιτροπή

1.

πρώτη ενσωμάτωση στην Πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη

2014 και σε εξέλιξη

A

2.

βελτίωση της ποιότητας της μετάφρασης

καθιέρωση μηχανικών μεταφράσεων σε άλλους πιθανούς τομείς (π.χ. μη δομημένες πληροφορίες δεδομένων που λαμβάνονται από εθνικά μητρώα)

2014 και σε εξέλιξη

A

35.

Προώθηση ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (της δικτυακής πύλης και της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης γενικώς)

Κράτη μέλη, Συμβούλιο και Επιτροπή

Ομάδα «Ηλεκτρονική δικαιοσύνη»

2014 και σε εξέλιξη

A

36.

Δικτυακή πύλη για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Επιτροπή

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής

 

 

Να γίνει η πύλη πιο φιλική προς το χρήστη (14)

 

 

 

A

Έρευνα σχετικά με τις ανάγκες του χρήστη

 

 

 

Β

37.

Στρατηγική πολλαπλών διαύλων (15)

Κράτη μέλη και Επιτροπή

άτυπη ομάδα

 

Β

38.

e-Delivery (ασφαλής μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών)

e-Codex/e-SENS

Κράτη μέλη [και Επιτροπή]

προπαρασκευαστική εργασία και υλοποίηση

2014 έως […]

A

39.

e-Signature (υπογραφή εγγράφων· έλεγχος της εγκυρότητας εισερχόμενων υπογεγραμμένων εγγράφων)

e-Codex/e-SENS

Κράτη μέλη και Επιτροπή

προπαρασκευαστική εργασία και υλοποίηση

2014 έως […]

A

40.

e-Payment (επιγραμμικές πληρωμές) (16)

Επιτροπή/e-CODEX

Κράτη μέλη και Επιτροπή

α)

μελέτη σκοπιμότητας

β)

προπαρασκευαστική εργασία και υλοποίηση

2014 έως […]

A

41.

e-ID (διαφοροποιημένη πρόσβαση στη δικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη με πιστοποίηση μέσω της χρήσης εθνικών δελτίων ταυτότητας.)

STORK 2.0/e-SENS

Κράτη μέλη και Επιτροπή

προπαρασκευαστική εργασία και υλοποίηση

2014 έως […]

A

42.

e-Document (μετατροπή και σημασιολογία. Κοινά πρότυπα για έγγραφα που ανταλλάσσονται σε διασυνοριακά συστήματα.)

e-Codex/e-SENS

Κράτη μέλη και Επιτροπή

προπαρασκευαστική εργασία και υλοποίηση

2014 έως […]

A


(1)  Θα περιλαμβάνει συμπληρωματικά στοιχεία για θύματα εγκλήματος.

(2)  Συλλογή και εξασφάλιση της διαθεσιμότητας επικαιροποιημένων πληροφοριών στον τομέα της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις.

(3)  Πρέπει να εξευρεθεί λύση ως προς τον πρακτικό τρόπο εφαρμογής.

(4)  Δεν αναγνωρίζουν όλα τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο την κατηγορία των νομικών διερμηνέων ή μεταφραστών.

(5)  Αφορά ορισμένα κράτη μέλη.

(6)  Το παρόν σημείο αφορά το σχέδιο BABELLEX που αποσκοπεί να καταστήσει διαθέσιμες υφιστάμενες βάσεις δεδομένων σε νομικούς διερμηνείς/μεταφραστές καθώς και να προσφέρει πρόσβαση σε υφιστάμενες μεταφράσεις νομικών κειμένων.

(7)  Αφορά ορισμένα κράτη μέλη.

(8)  Αφορά ορισμένα κράτη μέλη.

(9)  Πιλοτικό έργο σε εξέλιξη που αφορά ορισμένα κράτη μέλη.

(10)  Πιλοτικό έργο σε εξέλιξη από συμβολαιογράφους.

(11)  Το παρόν σχέδιο θα παρέχει πληροφορίες για τα δικαιώματα εκπροσώπησης, π.χ. σε περιπτώσεις επιμέλειας (παραδείγματος χάριν σχετικά με ανηλίκους).

(12)  Ενδεχόμενη επέκταση του πεδίου εφαρμογής του παρόντος σχεδίου θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί από την ομάδα εργασίας σε μεταγενέστερο στάδιο.

(13)  Ανάπτυξη τεχνικών λύσεων για την ηλεκτρονική ανταλλαγή ευρωπαϊκών εντολών έρευνας μεταξύ των αρχών των κρατών μελών.

(14)  Αυτό θα περιλαμβάνει διαδραστικές και δυναμικές μονάδες αναζήτησης.

(15)  Ανάπτυξη επικοινωνιακών λύσεων που δεν εξαρτώνται από συσκευές για διασυνοριακές αστικές διαδικασίες.

(16)  Αμοιβές που καταβάλλονται σε σχέση με νομικές διαδικασίες, ή αμοιβές για πρόσβαση σε μητρώα.


Top