EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

ENISA - Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004. Ο παρών κανονισμός παρατείνει την εντολή του έως το 2020 και ενισχύει την ικανότητά του για την αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά υπολογιστών και άλλων προκλήσεων που αφορούν την ασφάλεια πληροφοριών.

ΠΡΆΞΗ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 526/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 460/2004.

ΣΎΝΟΨΗ

Ο ENISA άρχισε να λειτουργεί στην Κρήτη, το 2005. Η εντολή του είναι η ακόλουθη:

  • να συμβάλλει σε υψηλού επιπέδου ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών εντός της Ένωσης,
  • να ευαισθητοποιήσει για συναφή θέματα,
  • να αναπτύξει και να προωθήσει μια νοοτροπία που να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια προς όφελος των πολιτών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών δημοσίου συμφέροντος.

Πράττοντάς το αυτό, θα βοηθήσει στη σωστή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Η νέα εντολή του οργανισμού τέθηκε σε ισχύ στις 13 Σεπτεμβρίου 2013. Ο κανονισμός παρουσιάζει τα καθήκοντα που εκτελεί ως εξής:

  • Υποστηρίζει τη χάραξη της πολιτικής και της νομοθεσίας της Ένωσης παρέχοντας συμβουλές για όλα τα θέματα που αφορούν την πολιτική για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών, παρέχοντας προπαρασκευαστικό έργο και συμβουλές, και αναλύοντας τις δημόσια διαθέσιμες στρατηγικές καθώς και προωθώντας τη δημοσίευσή τους.
  • Υποστηρίζει την ανάπτυξη ικανότητας στηρίζοντας τις χώρες της ΕΕ, όταν του το ζητάνε, καθώς και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν και να βελτιώσουν την ικανότητα πρόληψης, εντοπισμού και ανάλυσης προβλημάτων και συμβάντων σχετικών με την ασφάλεια πληροφοριών. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας για τη δημιουργία ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (CERT) και την ανάπτυξη μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ.
  • Υποστηρίζει την εθελοντική συνεργασία μεταξύ αρμόδιων εθνικών αρχών και άμεσα ενδιαφερομένων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, και προωθεί την ευαισθητοποίηση.
  • Υποστηρίζει την έρευνα και ανάπτυξη και την τυποποίηση μέσα από διεθνή πρότυπα για τη διαχείριση κινδύνου και την ασφάλεια ηλεκτρονικών προϊόντων, δικτύων και υπηρεσιών.
  • Συνεργάζεται με τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα και την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, με σκοπό τη δημιουργία συνεργιών και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
  • Συμβάλλει στις προσπάθειες της ΕΕ για συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς που αφορά την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών.

Ο παρών κανονισμός ορίζει ότι ο οργανισμός απαρτίζεται από εκτελεστικό διευθυντή και προσωπικό, μόνιμη ομάδα ενδιαφερομένων και διοικητικό συμβούλιο που καθορίζει τη γενική κατεύθυνση των εργασιών του οργανισμού. Δυνάμει του νέου κανονισμού, συστάθηκε επίσης εκτελεστικό συμβούλιο.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ

Πράξη (-εις) τροποποίησης

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 526/2013

19.6.2013

-

ΕΕ L 165 της 18.6.2013

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 06.04.2014

Top