EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R0907

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 907/2006 της Επιτροπής, της 20ής Ιουνίου 2006 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα απορρυπαντικά, με σκοπό την προσαρμογή των παραρτημάτων ΙΙΙ και VII (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

OJ L 168, 21.6.2006, p. 5–10 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 314M, 1.12.2007, p. 32–37 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 13 Volume 053 P. 183 - 188
Special edition in Romanian: Chapter 13 Volume 053 P. 183 - 188
Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 058 P. 130 - 135

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/907/oj

21.6.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 168/5


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 907/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 20ής Ιουνίου 2006

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα απορρυπαντικά, με σκοπό την προσαρμογή των παραρτημάτων ΙΙΙ και VII

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 648/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, σχετικά με τα απορρυπαντικά (1), και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 648/2004 εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των απορρυπαντικών στην εσωτερική αγορά παρέχοντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας μέσω της θέσπισης κανόνων για την τελική βιοδιασπασιμότητα των επιφανειοδραστικών ουσιών για τα απορρυπαντικά και για την επισήμανση των συστατικών των απορρυπαντικών.

(2)

Ορισμένες από τις μεθόδους που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2004, π.χ. η μέθοδος αναφοράς ISO 14593, μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε δοκιμές με ουσίες που έχουν περιορισμένη υδατοδιαλυτότητα, με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η επαρκής διασπορά της ουσίας. Περισσότερες οδηγίες για δοκιμές με ουσίες περιορισμένης υδατοδιαλυτότητας δίνονται στο πρότυπο ISO 10634. Ωστόσο, πρέπει να εισαχθεί συμπληρωματική μέθοδος δοκιμής για τις επιφανειοδραστικές ουσίες που έχουν περιορισμένη υδατοδιαλυτότητα. Η προτεινόμενη αυτή συμπληρωματική μέθοδος δοκιμής είναι το πρότυπο ISO 10708:1997 «Ποιότητα νερού — Αξιολόγηση της τελικής αερόβιας βιοδιασπασιμότητας οργανικών ενώσεων σε υδάτινο περιβάλλον». Η επιστημονική επιτροπή για την υγεία και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους (SCHER) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ISO 10708 έχει ισοδύναμες προδιαγραφές με τις μεθόδους δοκιμών που περιλαμβάνονται ήδη στο παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού και εξέδωσε θετική γνώμη για τη χρήση της.

(3)

Με σκοπό να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας, η πρόσβαση στην ενημέρωση σχετικά με τη σύνθεση των απορρυπαντικών πρέπει να είναι πιο εύκολη για το ευρύ κοινό. Επομένως στη συσκευασία του απορρυπαντικού πρέπει να αναγράφεται η διεύθυνση μίας ιστοθέσης μέσω της οποίας να είναι εύκολη η πρόσβαση στον κατάλογο των συστατικών που αναφέρεται στο τμήμα Δ του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2004.

(4)

Υπάρχει απαίτηση να δηλωθούν οι αλλεργιογόνοι αρωματικές ουσίες αν προστίθενται με τη μορφή καθαρών ουσιών. Ωστόσο, δεν υπάρχει απαίτηση να δηλωθούν αν προστίθενται ως συστατικά στοιχεία περίπλοκων συστατικών όπως τα αιθέρια έλαια ή τα αρώματα. Για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια για τον καταναλωτή, οι αλλεργιογόνοι αρωματικές ουσίες στα απορρυπαντικά πρέπει να δηλώνονται ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο προστίθενται στο απορρυπαντικό.

(5)

Ο κατάλογος των συστατικών που προορίζεται για το ευρύ κοινό και αναφέρεται στο τμήμα Δ του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2004 απαιτεί τη χρήση ειδικευμένης επιστημονικής ονοματολογίας που ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες στο ευρύ κοινό παρά να το βοηθήσει. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες ελάχιστες αναντιστοιχίες ανάμεσα στις πληροφορίες που διατίθενται στο ευρύ κοινό και στις πληροφορίες που διατίθενται στο ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με το τμήμα Γ του ίδιου παραρτήματος. Οι πληροφορίες για τα συστατικά που διατίθενται για το κοινό πρέπει να γίνουν πιο κατανοητές χρησιμοποιώντας την ονοματολογία INCI που χρησιμοποιείται ήδη για τα συστατικά των καλλυντικών και τα τμήματα Γ και Δ πρέπει να είναι σε συμφωνία.

(6)

Ο ορισμός του «απορρυπαντικού» στον κανονισμό καθιστά σαφές ότι οι κανόνες για την επισήμανση εφαρμόζονται σε όλα τα απορρυπαντικά είτε περιέχουν επιφανειοδραστικές ουσίες είτε όχι. Παρόλα αυτά, το τμήμα Δ του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2004 ορίζει διαφορετικούς κανόνες για τα βιομηχανικά και τα ιδρυματικά απορρυπαντικά που περιέχουν επιφανειοδραστικές ουσίες σε σύγκριση με αυτά που δεν περιέχουν τέτοιες ουσίες. Αυτή η διαφορά στις απαιτήσεις επισήμανσης δεν εξυπηρετεί κανέναν χρήσιμο σκοπό και πρέπει να εξαλειφθεί.

(7)

Συνεπώς, τα παραρτήματα III και VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2004 πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως. Για λόγους σαφήνειας είναι σκόπιμο να αντικατασταθούν τα παραρτήματα αυτά.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για τα απορρυπαντικά,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 648/2004 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το παράρτημα III αντικαθίσταται από το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

2)

Το παράρτημα VII αντικαθίσταται από το παράρτημα ΙΙ του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 1 παράγραφος 2 εφαρμόζεται από την ημέρα που συμπληρώνονται έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2006.

Για την Επιτροπή

Günter VERHEUGEN

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 104 της 8.4.2004, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΩΝ “ΤΕΛΙΚΗΣ ΒΙΟΔΙΑΣΠΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ” (ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ) ΓΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ

A.

Η μέθοδος αναφοράς για την εργαστηριακή δοκιμή τελικής βιοδιασπασιμότητας των επιφανειοδραστικών ουσιών στον παρόντα κανονισμό βασίζεται στο πρότυπο EN ISO 14593: 1999 (δοκιμή υπερκείμενης φάσης CO2).

Οι επιφανειοδραστικές ουσίες στα απορρυπαντικά θεωρούνται βιοδιασπάσιμες, εφόσον το επίπεδο βιοδιασπασιμότητας (μετατροπή σε ανόργανες ουσίες) που μετράται βάσει μίας εκ των ακόλουθων δοκιμών (1) είναι τουλάχιστον 60 % εντός 28 ημερών:

1.

Πρότυπο ΕΝ ISO 14593: 1999. Ποιότητα νερού — Αξιολόγηση της τελικής αερόβιας βιοδιασπασιμότητας οργανικών ενώσεων σε υδάτινο περιβάλλον — Μέθοδος με ανάλυση ανόργανου άνθρακα σε σφραγισμένα δοχεία (δοκιμή υπερκείμενης φάσης CO2). Να μην χρησιμοποιείται το προεγκλιματισμένο εμβόλιο. Η αρχή του δεκαημέρου δεν εφαρμόζεται. (Μέθοδος αναφοράς).

2.

Μέθοδος της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.Γ.4-Γ [Μεταβολή συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) — Τροποποιημένη μέθοδος Sturm]: Να μην χρησιμοποιείται το προεγκλιματισμένο εμβόλιο. Η αρχή του δεκαημέρου δεν εφαρμόζεται.

3.

Μέθοδος της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ, παράρτημα V.Γ.4-E (Κλειστή φιάλη). Να μην χρησιμοποιείται το προεγκλιματισμένο εμβόλιο. Η αρχή του δεκαημέρου δεν εφαρμόζεται.

4.

Μέθοδος της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ, παράρτημα V.Γ.4-Δ (Μανομετρική αναπνευσιομετρία): Να μην χρησιμοποιείται το προεγκλιματισμένο εμβόλιο. Η αρχή του δεκαημέρου δεν εφαρμόζεται.

5.

Μέθοδος της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ, παράρτημα V.Γ.4-ΣΤ (MITI: Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου και Βιομηχανίας-Ιαπωνία): Να μην χρησιμοποιείται το προεγκλιματισμένο εμβόλιο. Η αρχή του δεκαημέρου δεν εφαρμόζεται.

6.

ISO 10708: 1997. Ποιότητα νερού — Αξιολόγηση της τελικής αερόβιας βιοδιασπασιμότητας οργανικών ενώσεων σε υδάτινο περιβάλλον — Προσδιορισμός του βιοχημικά απαιτούμενου οξυγόνου σε δοκιμή κλειστής φιάλης δύο φάσεων. Να μην χρησιμοποιείται το προεγκλιματισμένο εμβόλιο. Η αρχή του δεκαημέρου δεν εφαρμόζεται.

B.

Ανάλογα με τα φυσικά χαρακτηριστικά της επιφανειοδραστικής ουσίας, μπορεί να χρησιμοποιείται μία από τις παρακάτω μεθόδους, εφόσον αιτιολογείται δεόντως (2). Σημειωτέον ότι το κριτήριο επιτυχίας των εν λόγω μεθόδων που ορίζεται τουλάχιστον στο 70 % πρέπει να θεωρείται ισοδύναμο προς το κριτήριο επιτυχίας του τουλάχιστον 60 % το οποίο αναφέρεται στις μεθόδους του ανωτέρω σημείου A. Η καταλληλότητα της επιλογής των ακόλουθων μεθόδων αποφασίζεται κατόπιν κατά περίπτωση επιβεβαίωσης, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 5 του παρόντος κανονισμού.

1.

Μέθοδος της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.Γ.4-A [Ελάττωση διαλυμένου οργανικού άνθρακα (DOC): Να μην χρησιμοποιείται το προεγκλιματισμένο εμβόλιο. Η αρχή του δεκαημέρου δεν εφαρμόζεται. Το κριτήριο επιτυχίας για τη βιοδιασπασιμότητα, που μετράται σύμφωνα με την εν λόγω δοκιμή, πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 70 % εντός 28 ημερών.

2.

Μέθοδος της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ παράρτημα V.Γ.4-Β [Τροποποιημένη βασική μέθοδος του ΟΟΣΑ (screening test) — Ελάττωση διαλυμένου οργανικού άνθρακα (DOC)]: Να μην χρησιμοποιείται το προεγκλιματισμένο εμβόλιο. Η αρχή του δεκαημέρου δεν εφαρμόζεται. Το κριτήριο επιτυχίας για τη βιοδιασπασιμότητα, που μετράται σύμφωνα με την εν λόγω δοκιμή, πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 70 % εντός 28 ημερών.

Σημείωση: Οι προαναφερόμενες μέθοδοι που περιέχονται στην οδηγία 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου περιλαμβάνονται επίσης στην έκδοση Classification, Packaging and Labelling of Dangerous Substances in the European Union. Part 2: “Testing Methods”. European Commission 1997. ISBN 92-828-0076-8.


(1)  Οι εν λόγω δοκιμές έχουν αποδειχθεί οι καταλληλότερες για τις επιφανειοδραστικές ουσίες.

(2)  Οι μέθοδοι DOC μπορούν να παράγου — αποτελέσματα σχετικά με την απομάκρυνση και όχι με την τελική βιοδιασπασιμότητα. Η μανομετρική αναπνευσιομετρία και οι μέθοδοι MITI και ΒΟD δύο φάσεων δεν κρίνονται κατάλληλες σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή η αρχική υψηλή συγκέντρωση κατά τη δοκιμή ενδέχεται να λειτουργεί παρεμποδιστικά.».


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

A.   Επισήμανση του περιεχομένου

Οι ακόλουθες διατάξεις σχετικά με την επισήμανση εφαρμόζονται για τη συσκευασία των απορρυπαντικών που πωλούνται στο ευρύ κοινό.

Οι ακόλουθες ψαλίδες βάρους, εκφρασμένες ως ποσοστά:

κάτω του 5 %,

τουλάχιστον 5 % αλλά κάτω του 15 %,

τουλάχιστον 15 % αλλά κάτω του 30 %,

τουλάχιστον 30 %,

πρέπει να χρησιμοποιούνται για να δηλώνεται η περιεκτικότητα στα συστατικά που παρατίθενται παρακάτω εφόσον προστίθενται σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το 0,2 % κατά βάρος:

φωσφορικές ενώσεις,

φωσφονικές ενώσεις,

ανιονικές επιφανειοδραστικές ουσίες,

κατιονικές επιφανειοδραστικές ουσίες,

αμφοτερικές επιφανειοδραστικές ουσίες,

μη ιονικές επιφανειοδραστικές ουσίες,

λευκαντικοί παράγοντες με βάση το οξυγόνο,

λευκαντικοί παράγοντες με βάση το χλώριο,

EDTA (αιθυλενο-διαμινο-τετραοξικό οξύ) και τα άλατά του,

NAT (νιτριλοτριοξικό οξύ) και τα άλατά του,

φαινόλες και αλογονωμένες φαινόλες,

παραδιχλωροβενζόλιο,

αρωματικοί υδρογονάνθρακες,

αλειφατικοί υδρογονάνθρακες,

αλογονωμένοι υδρογονάνθρακες,

σάπωνας,

ζεόλιθοι,

πολυκαρβοξυλικές ενώσεις.

Οι ακόλουθες κατηγορίες συστατικών, εάν προστίθενται, αναγράφονται ανεξάρτητα από τη συγκέντρωσή τους:

ένζυμα,

απολυμαντικά,

λαμπρύνουσες ουσίες,

αρωματικές ουσίες.

Τα συντηρητικά, εάν προστίθενται, αναγράφονται, ανεξάρτητα από τη συγκέντρωσή τους, σύμφωνα, όπου είναι δυνατόν, με την κοινή ονοματολογία η οποία καθιερώνεται δυνάμει του άρθρου 8 της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 1976, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στα καλλυντικά προϊόντα (1).

Εάν προστίθενται, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν το 0,01 % κατά βάρος, οι αλλεργιογόνοι αρωματικές ουσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ουσιών του παραρτήματος ΙΙΙ μέρος 1 της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ, μετά την τροποποίησή της με την οδηγία 2003/15/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) για να περιληφθούν τα αλλεργιογόνα συστατικά αρωματικών ουσιών στον κατάλογο, ο οποίος καθιερώθηκε για πρώτη φορά από την επιστημονική επιτροπή για τα καλλυντικά και τα μη εδώδιμα προϊόντα (SCCNFP) στη γνωμοδότησή της SCCNFP/0017/98, πρέπει να αναγράφονται βάσει της ονοματολογίας της εν λόγω οδηγίας καθώς και κάθε άλλη αλλεργιογόνος αρωματική ουσία η οποία προστέθηκε μεταγενέστερα στο παράρτημα ΙΙΙ μέρος 1 της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ μέσω της προσαρμογής του εν λόγω παραρτήματος στην τεχνική πρόοδο.

Εάν η SCCNFP καθιερώσει, σε μεταγενέστερο στάδιο, επιμέρους όρια συγκέντρωσης βάσει αξιολόγησης κινδύνων για τις αλλεργιογόνους αρωματικές ουσίες, η Επιτροπή προτείνει την υιοθέτηση, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2 των ορίων αυτών για αντικατάσταση του ορίου του 0,01 % που ορίζεται ανωτέρω.

Η διεύθυνση της ιστοθέσης όπου δημοσιεύεται ο κατάλογος των συστατικών στοιχείων που αναφέρεται στο τμήμα Δ του παραρτήματος VII αναγράφεται στη συσκευασία.

Για τα απορρυπαντικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο βιομηχανικό τομέα και σε ιδρύματα και δεν διατίθενται στο ευρύ κοινό, οι προαναφερόμενες απαιτήσεις δεν είναι αναγκαίο να πληρούνται, εφόσον παρέχονται ισοδύναμες πληροφορίες μέσω δελτίων τεχνικών στοιχείων, δελτίων δεδομένων ασφάλειας ή με παρεμφερή κατάλληλο τρόπο.

B.   Επισήμανση πληροφοριών δοσολογίας

Όπως ορίζεται στο άρθρο 11 παράγραφος 4, οι ακόλουθες διατάξεις σχετικά με την επισήμανση εφαρμόζονται για τη συσκευασία των απορρυπαντικών που πωλούνται στο ευρύ κοινό. Στη συσκευασία των απορρυπαντικών που πωλούνται στο ευρύ κοινό για να χρησιμοποιηθούν σε πλυντήρια ρούχων πρέπει να αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία:

οι συνιστώμενες ποσότητες ή/και οι οδηγίες δοσολογίας, εκφρασμένες σε χιλιοστόλιτρα ή γραμμάρια, για σύνηθες φορτίο πλυντηρίου, για νερό χαμηλής, μέσης και υψηλής σκληρότητας και με πρόβλεψη για τις διαδικασίες πλύσης ενός ή δύο κύκλων,

για τα απορρυπαντικά υψηλής δραστηριότητας, ο αριθμός συνήθων φορτίων πλυντηρίου με “κανονικά λερωμένα” υφάσματα, και για τα απορρυπαντικά ευαίσθητων υφασμάτων, ο αριθμός συνήθων φορτίων πλυντηρίου με “ελαφρώς λερωμένα” υφάσματα, που μπορούν να πλυθούν με το περιεχόμενο της συσκευασίας, χρησιμοποιώντας νερό μέσης σκληρότητας, που αντιστοιχεί σε 2,5 millimoles CaCO3/l,

η χωρητικότητα του δοσιμετρικού κυπέλλου που τυχόν παρέχεται μαζί με το απορρυπαντικό πρέπει να εμφαίνεται σε χιλιοστόλιτρα ή γραμμάρια, πρέπει δε να υπάρχουν ενδείξεις της δόσης απορρυπαντικού που είναι κατάλληλη για σύνηθες φορτίο πλυντηρίου για νερό χαμηλής, μέσης και υψηλής σκληρότητας.

Το σύνηθες φορτίο πλυντηρίου είναι 4,5 kg στεγνών ρούχων για τα απορρυπαντικά υψηλής δραστηριότητας και 2,5 kg στεγνών ρούχων για τα απορρυπαντικά χαμηλής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους ορισμούς που περιλαμβάνονται στην απόφαση 1999/476/ΕΚ της Επιτροπής, της 10ης Ιουνίου 1999, για τη θέσπιση οικολογικών κριτηρίων απονομής του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων (3). Το απορρυπαντικό θεωρείται υψηλής δραστηριότητας, εκτός εάν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του παρασκευαστή προορίζεται, κυρίως, για την περιποίηση υφασμάτων, δηλαδή πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες, ευαίσθητα υφάσματα και χρωματιστά.

Γ.   Δελτίο στοιχείων συστατικών

Οι ακόλουθες διατάξεις ισχύουν για την αναγραφή συστατικών στο δελτίο στοιχείων που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 3.

Στο δελτίο στοιχείων πρέπει να αναγράφονται η ονομασία του απορρυπαντικού και το όνομα του παρασκευαστή.

Πρέπει να αναφέρονται όλα τα συστατικά· κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας κατά βάρος, ο κατάλογος υποδιαιρείται στις ακόλουθες ποσοστιαίες ψαλίδες βάρους:

τουλάχιστον 10 %,

τουλάχιστον 1 % αλλά κάτω του 10 %,

τουλάχιστον 0,1 % αλλά κάτω του 1 %,

κάτω του 0,1 %.

Οι προσμείξεις δεν θεωρούνται συστατικά.

Ως “συστατικό” νοείται κάθε χημική ουσία, συνθετικής ή φυσικής προέλευσης, που περιέχεται εκ προθέσεως στη σύνθεση ενός απορρυπαντικού. Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, ένα άρωμα, ένα αιθέριο έλαιο ή ένας χρωστικός παράγοντας θεωρείται ότι είναι ένα μόνο συστατικό και καμία από τις ουσίες που περιέχει δεν αναφέρεται στο δελτίο, εξαιρουμένων των αλλεργιογόνων αρωματικών ουσιών που αναφέρονται στον κατάλογο του παραρτήματος ΙΙΙ μέρος 1 της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ, αν η συνολική περιεκτικότητα της αλλεργιογόνου αρωματικής ουσίας στο απορρυπαντικό υπερβαίνει τα όρια που αναφέρονται στο τμήμα Α.

Για κάθε συστατικό πρέπει να παρέχεται η κοινή χημική ονομασία ή η ονομασία IUPAC (4), και, όπου υπάρχει, η ονομασία INCI (5), ο αριθμός CAS, καθώς και η ονομασία κατά την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.

Δ.   Δημοσίευση καταλόγου των συστατικών

Οι παρασκευαστές κοινοποιούν σε ιστοθέση το δελτίο στοιχείων συστατικών που αναφέρεται ανωτέρω εκτός από τις ακόλουθες πληροφορίες:

δεν απαιτούνται πληροφορίες για τις ποσοστιαίες ψαλίδες βάρους,

δεν απαιτούνται οι αριθμοί CAS,

πρέπει να παρέχονται οι ονομασίες των συστατικών κατά την ονοματολογία INCI ή, εάν δεν διατίθενται, η ονομασία κατά την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία. Εάν δεν διατίθεται καμία ονομασία, πρέπει να χρησιμοποιείται η κοινή χημική ονομασία ή η ονομασία IUPAC. Για τα αρώματα, πρέπει να χρησιμοποιείται η λέξη “parfum” και για τους χρωστικούς παράγοντες η λέξη “colorant”. Ένα άρωμα, ένα αιθέριο έλαιο ή ένας χρωστικός παράγοντας θεωρούνται ως ένα μόνο συστατικό και καμία από τις ουσίες που περιέχει δεν θα περιληφθεί στον κατάλογο, με εξαίρεση τις αλλεργιογόνους αρωματικές ουσίες που αναφέρονται στον κατάλογο των ουσιών του παραρτήματος ΙΙΙ μέρος 1 της οδηγίας 76/768/ΕΚ αν η συνολική συγκέντρωση της αλλεργιογόνου αρωματικής ουσίας στο απορρυπαντικό υπερβαίνει το όριο που αναφέρεται στο τμήμα Α.

Η πρόσβαση στην ιστοθέση δεν θα υπόκειται σε οποιοδήποτε περιορισμό ή προϋπόθεση και το περιεχόμενο της ιστοθέσης θα ενημερώνεται. Η ιστοθέση θα περιλαμβάνει σύνδεσμο προς την ιστοθέση Pharmacos της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή προς οποιαδήποτε άλλη κατάλληλη ιστοθέση που παρέχει πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ των ονομασιών INCI, της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας και των αριθμών CAS.

Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για απορρυπαντικά για βιομηχανική χρήση ή για ιδρύματα, ή για τις επιφανειοδραστικές ουσίες για βιομηχανικά απορρυπαντικά ή για απορρυπαντικά για ιδρύματα, για τα οποία υπάρχει διαθέσιμο δελτίο τεχνικών στοιχείων ή δελτίο δεδομένων ασφάλειας.


(1)  ΕΕ L 262 της 27.9.1976, σ. 169. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2005/80/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 303 της 22.11.2005, σ. 32).

(2)  ΕΕ L 66 της 11.3.2003, σ. 26.

(3)  ΕΕ L 187 της 20.7.1999, σ. 52. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2003/200/ΕΚ (ΕΕ L 76 της 22.3.2003, σ. 25).

(4)  Διεθνής Ένωση Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Χημείας.

(5)  Διεθνής Ονοματολογία των Συστατικών Καλλυντικών Προϊόντων.».


Top