EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (1997)

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σκοπεύει να θεσπίσει κατάλληλο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, το οποίο θα διασφαλίζει τη νομισματική σταθερότητα και αλληλεγγύη μεταξύ του ευρώ και των εθνικών νομισμάτων των χωρών που δεν θα συμμετάσχουν από την αρχή στη ζώνη ευρώ.

ΠΡΑΞΗ

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη θέσπιση ενός μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (Άμστερνταμ 16 Ιουνίου 1997) [Επίσημη Εφημερίδα C 236, 02.08.1997].

ΣΥΝΟΨΗ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει τη θέσπιση μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών που αντικαθιστά το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα (EMS) από την έναρξη του τρίτου σταδίου της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ONE).

Ο μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών θα συνδέσει τα νομίσματα των εκτός ζώνης ευρώ κρατών μελών με το ευρώ. Το ευρώ αποτελεί το κέντρο του νέου μηχανισμού, του οποίου οι διαδικασίες λειτουργίας θα καθοριστούν με συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη ευρώ.

Η ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς εξαρτάται από τη μόνιμη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προϋπόθεση της οποίας είναι η σύγκλιση των βασικών οικονομικών δεδομένων. Κατά τη διάρκεια του τρίτου σταδίου, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές και αυστηρές νομισματικές πολιτικές προσανατολισμένες προς τη σταθερότητα των τιμών. Εξάλλου, κάθε κράτος μέλος υποχρεούται να αντιμετωπίζει τη συναλλαγματική του πολιτική ως ένα πρόβλημα κοινού συμφέροντος.

Ο μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών:

  • θα διευκολύνει τη σύγκλιση και θα στηρίξει τις προσπάθειες ένταξης στην ΟΝΕ, τις οποίες καταβάλλουν τα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν στη ζώνη ευρώ
  • θα προστατεύσει τα εν λόγω κράτη μέλη και εκείνα της ζώνης ευρώ από τις αδικαιολόγητες πιέσεις που ασκούνται στις αγορές συναλλάγματος.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί χωρίς να θίγει τον πρωτεύοντα στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών.

Η συμμετοχή στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών θα είναι προαιρετική για τα εκτός ζώνης ευρώ κράτη μέλη. Κράτος μέλος που δεν συμμετέχει εξ αρχής στο μηχανισμό μπορεί να συμμετάσχει αργότερα.

Για τα νομίσματα των κρατών μελών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη ευρώ αλλά έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών θα καθοριστεί μια κεντρική ισοτιμία σε σχέση με το ευρώ. Το σύνηθες περιθώριο διακύμανσης εκατέρωθεν των κεντρικών ισοτιμιών θα είναι της τάξης του 15%. Η παρέμβαση στο περιθώριο θα πραγματοποιείται κατ' αρχήν κατά τρόπο αυτόματο και απεριόριστο, μέσω ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων.

Η ευέλικτη χρησιμοποίηση των επιτοκίων θα είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού και θα υπάρχει δυνατότητα συντονισμένων παρεμβάσεων εντός των περιθωρίων.

Οι αποφάσεις για τις κεντρικές ισοτιμίες και το σύνηθες περιθώριο διακύμανσης θα ληφθούν με κοινή συμφωνία από τους υπουργούς των κρατών μελών της ζώνης ευρώ, την ΕΚΤ και τους υπουργούς και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη ευρώ αλλά συμμετέχουν στο νέο μηχανισμό, σύμφωνα με κοινή διαδικασία στην οποία λαμβάνει μέρος η Επιτροπή και μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (es de en fr).

Όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην κοινή συμφωνία θα έχουν το δικαίωμα να κινήσουν εμπιστευτική διαδικασία για την επανεξέταση των κεντρικών ισοτιμιών.

Περιθώρια διακύμανσης στενότερα από τα συνήθη και υποστηριζόμενα κατ' αρχήν από αυτόματη παρέμβαση και χρηματοδότηση είναι δυνατόν να ορισθούν, κατά περίπτωση, με επίσημη συμφωνία και κατ' αίτηση ενός κράτους μέλους εκτός της ζώνης ευρώ. Η σχετική απόφαση θα λαμβάνεται από τους υπουργούς των κρατών μελών της ζώνης ευρώ, την ΕΚΤ και τους υπουργούς και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη ευρώ αλλά συμμετέχουν στο νέο μηχανισμό, σύμφωνα με κοινή διαδικασία στην οποία συμμετέχει η Επιτροπή και μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή.

Τόσο τα συνήθη όσο και τα στενότερα περιθώρια διακύμανσης δεν θίγουν κατά κανένα τρόπο το κριτήριο σύγκλισης σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 121 (πρώην άρθρο 109 Ι) παράγραφος 1 τρίτη περίπτωση της συνθήκης.

Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού εξαιρετικά βραχυπρόθεσμης σηματοδότησης θα καθοριστούν με τη συμφωνία που θα συναφθεί μεταξύ της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, και η οποία θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις διατάξεις του παρόντος διακανονισμού.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 21.06.2006

Top