EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων στην ΕΕ

Στόχος της νομοθεσίας της ΕΕ είναι να διασφαλίζει την αμοιβαία αναγνώριση μέτρων προστασίας σε αστικές υποθέσεις προκειμένου να ενισχυθούν τα δικαιώματα των θυμάτων στην ΕΕ.

ΠΡΆΞΗ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 606/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 2013, για την αμοιβαία αναγνώριση μέτρων προστασίας σε αστικές υποθέσεις (ΕΕ L 181 της 29.6.2013).

ΣΎΝΟΨΗ

Ο παρών κανονισμός της ΕΕ θεσπίζει κανόνες για έναν απλό και ταχύ μηχανισμό αναγνώρισης μέτρων προστασίας σε αστικές υποθέσεις τα οποία διατάσσονται σε χώρες της ΕΕ.

Στόχος είναι να διασφαλίζεται, χωρίς τη μεσολάβηση χρονοβόρων διαδικασιών, ότι τα θύματα (για παράδειγμα, ενδοοικογενειακής) βίας ή τα άτομα των οποίων η σωματική και/ή η ψυχική ακεραιότητα ή ελευθερία απειλείται και τα οποία επωφελούνται από μέτρα προστασίας που ελήφθησαν σε μια χώρα της ΕΕ, επωφελούνται από το ίδιο επίπεδο προστασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ, σε περίπτωση που μετακομίσουν ή ταξιδέψουν.

Ένα μέτρο προστασίας σε μια χώρα της ΕΕ έχει ως στόχο να προστατεύει τα θύματα βίας (π.χ. ενδοοικογενειακή βία, παρακολούθηση ή βία εις βάρος παιδιών), εφόσον απειλείται η σωματική και/ή ψυχολογική ακεραιότητα ή ελευθερία του εν λόγω ατόμου.

Τα μέτρα προστασίας εκδίδονται από δικαστική ή άλλη αρχή κατόπιν αιτήματος του ατόμου που απειλείται. Πολλά από αυτά τα μέτρα διατάσσονται χωρίς να έχει κλητευθεί προς εμφάνιση το άτομο που συνιστά απειλή, ιδίως σε περίπτωση διαδικασιών επείγουσας ανάγκης.

Περισσότερα άτομα μετακομίζουν ή ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ σημαντική η διασφάλιση ότι αυτή η προσωρινή προστασία που παρέχεται από μία χώρα της ΕΕ διατηρείται όταν ένα πρόσωπο ταξιδεύει ή μετακομίζει σε άλλη χώρα της ΕΕ, χωρίς τη μεσολάβηση χρονοβόρων διαδικασιών.

Ένα τυποποιημένο πολύγλωσσο πιστοποιητικό αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας, διασφαλίζοντας ότι η χώρα της ΕΕ στην οποία κατέφυγε το άτομο που απειλείται θα αναγνωρίσει το μέτρο προστασίας που έχει εκδοθεί από την πρώτη χώρα της ΕΕ χωρίς ενδιάμεσες διατυπώσεις.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την αναγνώριση και, όπου απαιτείται, εκτέλεση του μέτρου προστασίας. Ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί είναι ο ακόλουθος:

  • η αρμόδια αρχή της πρώτης χώρας εκδίδει το πιστοποιητικό στο προστατευόμενο άτομο, και το γνωστοποιεί στο άτομο που συνιστά την απειλή (μπορεί επίσης να χορηγηθεί μετάφραση του εν λόγω πιστοποιητικού εφόσον το ζητήσει το προστατευόμενο άτομο)·
  • το προστατευόμενο άτομο χορηγεί το πιστοποιητικό καθώς και αντίγραφο του μέτρου προστασίας στις αρμόδιες αρχές της δεύτερης χώρας, η οποία, τότε, εξασφαλίζει την εκτέλεσή του, προσαρμόζοντας τα πραγματικά περιστατικά του μέτρου προστασίας, εφόσον είναι αναγκαίο.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ

Πράξη (-εις) τροποποίησης

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 606/2013

11.1.2015

-

ΕΕ L 181 29.6.2013

ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ

Οδηγία 2012/29/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2001/220/ΔΕΥ του Συμβουλίου (Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ L 315 της 14.11.2012).

Η παρούσα οδηγία αντικαθιστά τις διατάξεις της απόφασης-πλαισίου της ΕΕ 2001/220/ΔΕΥ σχετικά με το καθεστώς των θυμάτων σε ποινικές διαδικασίες. Επιδιώκει να προάγει τα ακόλουθα: δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, τη ζωή, τη σωματική και διανοητική ακεραιότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, το δικαίωμα ιδιοκτησίας, την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, την αρχή της ισότητας γυναικών και ανδρών, τα δικαιώματα του παιδιού, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες και το δικαίωμα αμερόληπτου δικαστηρίου, με λίγα λόγια, να θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των θυμάτων της εγκληματικότητας σε επίπεδο ΕΕ.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 07.03.2014

Top