EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

INTERREG ΙΙΙ Γ

Η παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζει τη μέθοδο υλοποίησης των δραστηριοτήτων διαπεριφερειακής συνεργασίας στα πλαίσια του Σκέλους Γ της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG ΙΙΙ για την περίοδο 2000-2006 (INTERREG ΙΙΙ Γ).

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη της 7ης Μαΐου 2001 - «Διαπεριφερειακή συνεργασία» - Σκέλος Γ της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III [C(2001) 1188 τελικό - Επίσημη Εφημερίδα C 141 της 15.5.2001].

ΣΥΝΟΨΗ

Οι περιφέρειες έχουν δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διαπεριφερειακή συνεργασία όχι μόνο στα πλαίσια του INTERREG ΙΙ αλλά επίσης και μέσω των καινοτόμων δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων (RIS/RITTS, RISI, TERRA, ECOS-Ouverture, ανάπτυξη αστικών περιοχών) καθώς επίσης στα πλαίσια του «προγράμματος προώθησης της καινοτομίας και ενθάρρυνσης συμμετοχής ΜΜΕ» (1998-2002) του 5ου προγράμματος-πλαισίου για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Η διαπεριφερειακή συνεργασία προσθέτει μιαν επιπλέον διάσταση στον τομέα της διασυνοριακής (Σκέλος Α) και της διεθνικής συνεργασίας (Σκέλος Β) του INTERREG ΙΙΙ. Επιτρέπει σε μη όμορες περιφέρειες να αναπτύξουν σχέσεις που είναι δυνατόν να καταλήξουν σε ανταλλαγές εμπειριών και σε δημιουργία δικτύων με αποτέλεσμα ισόρροπη, αρμονική και αειφόρο ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών.

Το γενικό πλαίσιο του Σκέλους Γ της κοινοτικής πρωτοβουλίας καθορίζεται από τις γενικές διατάξεις των διαρθρωτικών ταμείων καθώς και τους προσανατολισμούς του INTERREG ΙΙΙ. Η παρούσα ανακοίνωση καθορίζει τη μέθοδο υλοποίησης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στόχος της διαπεριφερειακής συνεργασίας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών και των εργαλείων της περιφερειακής ανάπτυξης και συνοχής. Ενθαρρύνοντας μια πιο στρατηγική προσέγγιση και μια προσέγγιση ανά πρόγραμμα, η Επιτροπή προτείνει όπως το INTERREG ΙΙΙ Γ ενεργήσει ως γενικό πλαίσιο προώθησης της ανταλλαγής εμπειριών. Μακροπρόθεσμα, η συμμετοχή δημόσιων αρχών ή οργανισμών, ανεξάρτητα αν είναι επιλέξιμες / οι ή όχι για τα διαρθρωτικά ταμεία, θα επιτρέψει να καταλήξουν σε μια σταθερή και συνεπή συνεργασία.

Για την περίοδο 2000-2006, η κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG ΙΙΙ χρηματοδοτείται με συνολικό προϋπολογισμό 5,8 εκατομμύρια ευρώ (τιμές 2006), κατανεμημένα σε κονδύλια που ενέκρινε η Επιτροπή για κάθε κράτος μέλος. Στο Σκέλος Γ της πρωτοβουλίας αντιστοιχεί το 6 % αυτών των κονδυλίων.

Επιλέξιμες περιοχές και συμμετοχή τρίτων χωρών

Όλη η επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας INTERREG ΙΙΙ Γ.

Η συμμετοχή τρίτων χωρών, και κυρίως των υποψηφίων προς ένταξη χωρών και των άκρως απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, θα αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής στα πλαίσια της επιλογής. Όπως και για το σύνολο του INTERREG ΙΙΙ, η οικονομική υποστήριξη της συμμετοχής των τρίτων χωρών μπορεί να προέλθει από ίδιους πόρους ή, αν είναι απαραίτητο, από κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης της εξωτερικής πολιτικής (προγράμματα Phare, Tacis, CARDS, MEDA, ΕΤΑ). Επιπλέον, τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής των εταίρων που προέρχονται από χώρες εκτός της Ένωσης είναι επιλέξιμα όταν η δράση στην οποία συμμετέχουν πραγματοποιείται σε κοινοτικό έδαφος.

Θέματα συνεργασίας

Τα πέντε θέματα προτεραιότητας του INTERREG ΙΙΙ Γ είναι τα ακόλουθα:

  • ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με τους τύπους των προγραμμάτων που υποστηρίχθηκαν στα πλαίσια των προγραμμάτων « Στόχος 1 » και « Στόχος 2 » των διαρθρωτικών ταμείων·
  • ανταλλαγή εμπειριών και δημιουργία δικτύων ανάμεσα σε παραμεθόριες και διεθνικές περιοχές σχετικά με ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση των προγραμμάτων INTERREG.Το θέμα αυτό αφορά μόνο τις δημόσιες αρχές (ή ισοδύναμους οργανισμούς) που συμμετέχουν τώρα ή που συμμετείχαν στο παρελθόν σε προγράμματα INTERREG·
  • διάδοση των πρακτικών σχετικά με την ανάπτυξη αστικών περιοχών μέσω συγκεκριμένων ανταλλαγών εμπειριών.Το θέμα αυτό είναι ανοικτό στις πόλεις και τις αστικές περιοχές κάθε μεγέθους, με προτεραιότητα για προτάσεις στις οποίες συμμετέχει μια πόλη ή μια περιοχή που έχει λάβει ενίσχυση από τα διαρθρωτικά ταμεία·
  • διαπεριφερειακή συνεργασία περιοχών οι οποίες συμμετέχουν σε ένα ή περισσότερα θέματα καινοτόμων περιφερειακών δράσεων για την περίοδο 2000-2006 ήτοι: α) περιφερειακή οικονομία που βασίζεται στη γνώση και την τεχνολογική καινοτομία, β) e-EuropeRegio ή κοινωνία της πληροφορίας και περιφερειακή ανάπτυξη, γ) περιφερειακή ταυτότητα και αειφόρος ανάπτυξη.Η στρατηγική που περιλαμβάνεται στο περιφερειακό πρόγραμμα των καινοτόμων δράσεων μπορεί να βασιστεί σε μια από τις τρεις προτεραιότητες ή σε συνδυασμό τους αλλά δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύων·
  • άλλα θέματα κατάλληλα για συνεργασία : χωροταξία, ναυτική συνεργασία, ζητήματα για νησιωτικές και άκρως απομακρυσμένες περιοχές, προβλήματα που συνδέονται με φυσικές καταστροφές, με την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον του, με την αραιή πυκνότητα του πληθυσμού ή με τις ορεινές συνθήκες.Άλλα πιο γενικά θέματα είναι επίσης αποδεκτά: έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, κοινωνία της πληροφορίας, τουρισμός, πολιτισμός, απασχόληση, επιχειρηματικότητα και περιβάλλον.

Προγραμματισμός

Καθιερώνονται τέσσερις περιοχές προγραμματισμού που αναφέρονται με λεπτομέρειες στο παράρτημα Α (Νότια, Δυτική, Βόρεια και Ανατολική περιοχή). Τα κράτη μέλη χορηγούν ποσοστό της οικονομικής τους συμμετοχής στο INTERREG ΙΙΙ Γ στα προγράμματα που συμμετέχουν, κατ' αναλογία του πληθυσμού που κατοικεί σε κάθε περιοχή. Αν τα έργα δεν μπορούν να υποβληθούν παρά μόνο στα πλαίσια του προγράμματος της περιοχής στην οποία εδρεύει ο «κύριος» εταίρος, ενθαρρύνεται η συνεργασία με εταίρους που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές. Για τον λόγο αυτό τουλάχιστον το 75 % των κονδυλίων του ΕΤΠΑ οφείλουν να παρέχονται σε έργα που έχουν τουλάχιστον έναν εταίρο εκτός της περιοχής που καλύπτει το πρόγραμμα.

Το περιεχόμενο των επιχειρησιακών προγραμμάτων της κοινοτικής πρωτοβουλίας είναι παρόμοιο με εκείνο των ενιαίων εγγράφων προγραμματισμού (ΕΕΠ) που περιγράφονται στον κανονισμό πλαίσιο για τα διαρθρωτικά ταμεία και είναι επίσης συμβατά με τις άλλες κοινοτικές πολιτικές που περιγράφονται στις γενικές κατευθύνσεις της Επιτροπής για τα προγράμματα 2000-2006. Περιλαμβάνουν όλα τα θέματα συνεργασίας που καθορίστηκαν προηγουμένως καθώς επίσης και τις τρεις παρακάτω κατηγορίες ενεργειών.

Λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του Σκέλους Γ, τα προγράμματα υλοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τα Σκέλη Α και Β στους γενικούς προσανατολισμούς του INTERREG ΙΙΙ και στις γενικές διατάξεις των διαρθρωτικών ταμείων. Περιλαμβάνουν όλα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος οικονομικής διαχείρισης και των διαδικασιών παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης που αναφέρει τις ευθύνες όλων των συμμετεχόντων. Γι' αυτό, οι αρμόδιες αρχές εφαρμόζουν δείκτες παρακολούθησης και ελέγχου.

Κατηγορίες ενεργειών

Για συγχρηματοδότηση στα πλαίσια του INTERREG ΙΙΙ Γ είναι επιλέξιμες τρεις κατηγορίες ενεργειών:

  • περιφερειακές ενέργειες-πλαίσιο που αποσκοπούν στην ανταλλαγή εμπειρίας η οποία αποκτήθηκε από ομάδα περιφερειών όσον αφορά τη μεθοδολογία και τη διαχείριση προγραμμάτων. Σκοπός είναι να διαμορφωθεί σαφής στρατηγική προσέγγιση που να στηρίζεται σε περιορισμένο αριθμό έργων.Ως νέα κατηγορία ενέργειας οι περιφερειακές ενέργειες-πλαίσιο καλύπτουν τα πέντε θέματα προτεραιότητας που αναφέρονται παραπάνω. Λαμβάνουν ενίσχυση από το ΕΤΠΑ από 500.000 ως 5 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να αντιπροσωπεύσουν το 50 ως το 80 % της χρηματοδότησης κάθε προγράμματος INTERREG ΙΙΙ Γ.Το περιεχόμενό τους είναι το ακόλουθο: στρατηγική διαπεριφερειακής συνεργασίας, εταίροι, στόχοι και προβλεπόμενα αποτελέσματα, κατανομή της χρηματοδότησης ανάμεσα στους εταίρους, πρόγραμμα εργασίας συνοδευόμενο από λεπτομερές χρονοδιάγραμμα, περιγραφή περιορισμένου αριθμού έργων καθώς επίσης ενδεικτικά κριτήρια επιλογής τους, αξιολόγηση της πιθανής επιρροής της δράσης σε άλλα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων, κύριες ομάδες-στόχοι.Αυτή η δράση απευθύνεται σε ομάδα περιφερειακών αρχών (ή ισοδύναμων περιφερειακών οργανισμών) τριών τουλάχιστον χωρών από τις οποίες δύο τουλάχιστον κράτη μέλη·
  • επιμέρους έργα διαπεριφερειακής συνεργασίας που αποσκοπούν στην ανταλλαγή εμπειριών όσον αφορά τη μεθοδολογία και τη διαχείριση έργων. Εκτός από τη μεταφορά γνώσεων, στόχος είναι να καθιερωθεί πραγματική συνεργασία που να ενθαρρύνει κυρίως τη «μεταφύτευση» των αποτελεσμάτων των έργων από μια περιφέρεια στην άλλη με σαφή αντίκτυπο στην περιφέρεια μεταφύτευσης.Τα έργα καλύπτουν τα πέντε θέματα προτεραιότητας και σε αυτά θα πρέπει να συμμετέχουν εταίροι από τουλάχιστον τρεις χώρες από τις οποίες δύο τουλάχιστον κράτη μέλη. Αντιπροσωπεύουν από το 10 ως το 30 % της χρηματοδότησης κάθε προγράμματος INTERREG ΙΙΙ Γ και λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ από 200.000 ως 1 εκατομμύριο ευρώ·
  • δίκτυα που συνδέουν διαφορετικές περιφέρειες μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια των μεθόδων υλοποίησης και ανάπτυξης των έργων.Τα προγράμματα εργασίας των δικτύων καλύπτουν τα πέντε θέματα προτεραιότητας εκτός από εκείνα που καλύπτονται από τις περιφερειακές καινοτόμες δράσεις για την περίοδο 2000-2006 και μπορούν να καλύψουν τις ακόλουθες δράσεις: σεμινάρια, συνέδρια, ιστότοπους στο διαδίκτυο, βάσεις δεδομένων, ταξίδια μελετών και ανταλλαγές προσωπικού.Αντιπροσωπεύουν από το 10 ως το 20 % της χρηματοδότησης κάθε προγράμματος INTERREG ΙΙΙ Γ και λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ από 200.000 ως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο «επικεφαλής» εταίρος υποβάλει τη δράση του στην αρχή διαχείρισης του προγράμματος για την περιοχή όπου έχει την έδρα του. Η Επιτροπή τον ενθαρρύνει να συνάψει με τους άλλους εταίρους συμφωνία συνεργασίας που να καθορίζει το σύνολο των οικονομικών και νομικών αρμοδιοτήτων και ευθυνών.

Ανάλογα με τον τύπο της δράσης, οι οικονομικές ροές ανάμεσα στον «επικεφαλής» εταίρο, τους άλλους εταίρους και την αρχή πληρωμών είναι διαφορετικές. Στην περίπτωση περιφερειακής ενέργειας-πλαισίου, οι εταίροι που συμμετέχουν στη δράση θα αποφασίσουν για τη συγκεντρωτική διαχείριση ή την αποκέντρωση των ροών σε όλους τους εταίρους. Για τα μεμονωμένα διαπεριφερειακά έργα συνεργασίας και τα δίκτυα, οι ροές συγκεντρώνονται πάντα στο επίπεδο του «επικεφαλής» εταίρου.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουλίου 2004, για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Διασυνοριακής Συνεργασίας (ΕΟΔΣ) [COM(2004) 496 τελικό].

Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου, της 14ης Ιουλίου 2004, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής [COM(2004) 492 τελικό].

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουλίου 2004, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης [COM(2004) 495 τελικό].

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 16.06.2005

Top