EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Εσθονία - Περιφερειακή πολιτική

Βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες:

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες:

  • συνέχιση της ανάπτυξης του νομικού, διοικητικού και δημοσιονομικού πλαισίου που επιτρέπει την άσκηση ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής καταπολέμησης των περιφερειακών ανισοτήτων και τη συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την προσχώρηση.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Η Εσθονία υιοθέτησε στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης προκειμένου να καθορίσει τις κυριότερες προτεραιότητές της στον τομέα αυτό.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Στην προτεραιότητα αυτή δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Η Εσθονία αναθεώρησε το σχέδιο εθνικής ανάπτυξης που αποτελεί την πολιτική οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της. Όσον αφορά τη διαχείριση των διαρθρωτικών ταμείων, επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στην βελτίωση των διοικητικών δομών και του διυπουργικού συντονισμού.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Η Εσθονία σημείωσε σημαντικές προόδους στην προετοιμασία της άσκησης των διαρθρωτικών πολιτικών. Σε θέματα χωροταξίας, συνεννοήθηκε με την Επιτροπή επί του θέματοως προς μιας προσωρινής ονοματολογίας NUTS (στατιστική Στατιστική ονοματολογία εδαφικών ενοτήτων): το σύνολο του εδάφους αντιστοιχεί σε μια ενιαία ενότητα επιπέδου NUTS ΙΙ, η τελευταία δε υποδιαιρείται σε πέντε γεωγραφικές ζώνες επιπέδου NUTS ΙΙΙ. Διεξαγόμενη σε εκούσια βάση, η χωροταξική αναδιάταξη δεν επέτρεψε να μειωθεί δραστικά το πλήθος των τοπικών κοινοτήτων. Το Φεβρουάριο 2002, η Εσθονία τροποποίησε την απόφαση σχετικά με τη διάρθρωση της διαχείρισης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, με την οποία είχαν οριστεί οι αρμόδιοι φορείς για την εφαρμογή των ταμείων. Με τις αποφάσεις του Φεβρουαρίου και Απριλίου 2002, θεσπίστηκαν τα διάφορα επίπεδα ενδιάμεσων οργανισμών. Σε θέματα προγραμματισμού, η κυβέρνηση ετάχθη το 2001 υπέρ ενός ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού (ΕΕΠ). Την άνοιξη, παρουσίασε στους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους ένα σχετικό προσχέδιο. Υπαγόμενη, ως εκ της ιδρύσεώς της, στο Υπουργείο Οικονομικών, η μονάδα που είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση και την παρακολούθηση ξεκίνησε την εκ των προτέρων αξιολόγηση του ΕΕΠ. Δημιουργήθηκαν επίσης οι μονάδες εσωτερικού λογιστικού ελέγχου στα κέντρα εκταμίευσης της κεντρικής κυβέρνησης. Στον τομέα των στατιστικών στοιχείων, συνεχίστηκε η σύνθεση περιφερειακών δεδομένων.

Η Εσθονία έκλεισε το διαπραγματευτικό κεφάλαιο προσχώρησης σχετικά με την περιφερειακή πολιτική χωρίς να ζητήσει μεταβατικές διατάξεις. Η Εσθονία οφείλει βασικά να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της στην κατάστρωση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής με σκοπό τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, οφείλει δε να περατώσει τη σύνταξη του ΕΕΠ. Είναι ικανοποιητικές οι πρόοδοι που επετέλεσε η χώρα στην εγκατάσταση δεσμικών δομών, με τον ορισμό των οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Ωστόσο, πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση του Απριλίου 2002 σχετικά με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, να αποσαφηνιστούν δε οι ρόλοι των ενδιάμεσων οργανισμών. Χρειάζονται περαιτέρω βήματα στους τομείς του διυπουργικού συντονισμού και της ενίσχυσης των διοικητικών ικανοτήτων, τονίζοντας την επιμόρφωση των πόρων ανθρώπινου δυναμικού. Η Εσθονία σημείωσε πρόοδο στον ορισμό των ειδικών διαδικασιών δημοσιονομικού ελέγχου, λογιστικού ελέγχου, πιστοποίησης των δαπανών και διόρθωσης των παρατυπιών. Εξάλλου, η κυβέρνηση εξέδωσε κοινές κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα λογιστικού ελέγχου

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Κατόπιν της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Απόφαση 98/264/ΕΚ, 30.03.1998

Επίσημη Εφημερίδα L 121, 23.04.1998

Απόφαση 1999/855/ΕΚ, 6.12.1999

Επίσημη Εφημερίδα L 335, 28.12.1999

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2006 τελικό

Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 705 τελικό

Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 504 τελικό

Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 704 τελικό

Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001)700 τελικό - SEC(2001) 1747

Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002)700 τελικό - SEC(2002) 1403

Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1201

Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2004

Top