EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Oυγγαρία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2001 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 700 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 505 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 705 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό-SEC(2001) 1748 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1404 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1205 - Δεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνωμοδότησή της του Ιουλίου 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι, με προοπτική την προσχώρηση, η Ουγγαρία δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998 υπογραμμίζεται η επίτευξη κάποιας προόδου κυρίως που αφορούσε τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στα κοινοτικά προγράμματα που έχουν σχέση με αυτόν τον τομέα.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 διαπιστώνεται ότι δεν σημειώθηκε καμία σημαντική εξέλιξη τόσο σε νομοθετικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998. Ωστόσο η πολιτική της Ουγγαρίας στον τομέα αυτόν ευθυγραμμίστηκε ήδη σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 διαπιστώθηκε ότι κατά γενικό κανόνα η Ουγγαρία ευθυγραμμίστηκε στα κεκτημένα και συνέχιζε να σημειώνει πρόοδο, κυρίως όσον αφορά την αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 εκτιμήθηκε ότι η Ουγγαρία σημείωσε συνεχή πρόοδο στη μεταρρύθμιση του συστήματός της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Νέες γραμμές προϋπολογισμού ανοίχθηκαν προς όφελος των σπουδαστών και των σχολείων. Η Ουγγαρία συμμετείχε στη δεύτερη γενεά των προγραμμάτων Leonardo, Σωκράτης και Νεολαία.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002 υπογραμμίστηκε ότι η Ουγγαρία σημείωσε εκ νέου πρόοδο χάρη στο τεράστιο πρόγραμμα που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας με το οποίο καθίσταται δυνατή η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας σχετικά με τη σχολική φοίτηση των παιδιών διακινουμένων εργαζομένων. Ωστόσο, η Ουγγαρία έπρεπε να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της στην ενίσχυση των διοικητικών της ικανοτήτων στον τομέα.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003 θεωρείται ότι η Ουγγαρία τηρεί τις δεσμεύσεις και ανταποκρίνεται τις απαιτήσεις που συνδέονται με την προσχώρηση. Πρέπει ωστόσο να ενισχύσει τις ικανότητές της για την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων και για την εφαρμογή του κεκτημένου σχετικά με τη σχολική φοίτηση των παιδιών διακινουμένων εργαζομένων

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η Συνθήκη ΕΚ προβλέπει:

  • τη συμβολή της Κοινότητας στην ανάπτυξη παιδείας υψηλού επιπέδου, με την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης, με την υποστήριξη και τη συμπλήρωση τη δράσης των κρατών μελών και με παράλληλο σεβασμό της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας τους (άρθρο 149, πρώην άρθρο 126) σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος·
  • την υλοποίηση μιας πολιτικής για την επαγγελματική κατάρτιση, η οποία στηρίζει και συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών (άρθρο 150, πρώην άρθρο 127), με σκοπό τη διευκόλυνση της προσαρμογής στις βιομηχανικές αλλαγές και τη βελτίωση της ικανότητας ένταξης στην αγορά εργασίας.

Οι διατάξεις αυτές βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε τρία μεγάλα προγράμματα δράσης: ΣΩΚΡΑΤΗΣ (es de en fr), LEONARDO DA VINCI και «Νεολαία για την Ευρώπη» που ενημερώθηκαν πρόσφατα με μια νέα γενεά προγραμμάτων: (Σωκράτης, Leonardo, Νεολαία).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στον τομέα αυτόν η πολιτική της Ουγγαρίας ευθυγραμμίστηκε ήδη σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταβλήθηκαν προσπάθειες για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των εργαζομένων, κυρίως για να καταστεί πιο εύκολη η πρόσβασή τους σε διδασκαλία στη μητρική τους γλώσσα και σε μαθήματα σχετικά με τον πολιτισμό τους. Ειδική κατάρτιση παρέχεται στους διδάσκοντες σε σχολεία με υψηλό ποσοστό αλλοδαπών μαθητών. Η Ουγγαρία πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την καλύτερη ευθυγράμμιση του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της σχολικής φοίτησης των παιδιών διακινουμένων εργαζομένων.

Στη διάρκεια του 2002, η κυβέρνηση έλαβε επίσης ορισμένα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που προέρχονται από μειονεκτικό κοινωνικό περιβάλλον και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση της μειονότητας Αθίγγανων (Ρομ) στην κοινωνία. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας θεσπίστηκε ευρύ πρόγραμμα με το οποίο καθίσταται δυνατή η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας σχετικά με τη σχολική φοίτηση των παιδιών διακινουμένων εργαζομένων.

Από το Σεπτέμβριο 1999 η Ουγγαρία συμμετέχει με επιτυχία στα κοινοτικά προγράμματα ΣΩΚΡΑΤΗΣ, Leonardo da Vinci και Νεολαία. Οι εθνικές υπηρεσίες άρχισαν ήδη να λειτουργούν. Η Ουγγαρία πρέπει ωστόσο να ενισχύσει τις ικανότητές της για την υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, ένας νόμος σχετικά με το δικαίωμα εισόδου και παραμονής αλλοδαπών φοιτητών τέθηκε σε ισχύ το 2002. Η διαχείριση της παιδείας συνενώθηκε και οι συνθήκες συνεργασίας ανάμεσα στον τομέα της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας βελτιώθηκαν. Ένας νόμος ψηφίστηκε σχετικά με την επιμόρφωση ενηλίκων στον οποίο ορίζεται το πλαίσιο για την εισαγωγή της δια βίου κατάρτισης με βάση το κοινοτικό μοντέλο. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% το 1999. Εξάλλου οι αποδοχές των εκπαιδευτικών λειτουργών θα έπρεπε να ανέλθουν στο 125% του μέσου εθνικού μισθού ανά άτομο το αργότερο έως το 2006.

Όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση, το 1999 η Ουγγαρία σημείωσε πρόοδο στην αξιολόγηση της εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ένα δίκτυο κέντρων εξέτασης και αξιολόγησης της δημόσιας εκπαίδευσης συγκροτήθηκε, το οποίο συμμετέχει στην εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος εξασφάλισης της ποιότητας και της ισότητας ευκαιριών. Το εθνικό ινστιτούτο επαγγελματικής εκπαίδευσης δρομολόγησε ένα συνεχές πρόγραμμα τυποποίησης και εκσυγχρονισμού του καταλόγου εθνικών τίτλων επαγγελματικών σπουδών.

Από την έκδοση της γνώμης της Επιτροπής το 1997, η Ουγγαρία σημείωσε συνεχή πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό έχουν λήξει προσωρινά (βλέπε έκθεση 2002). Η Ουγγαρία δεν ζήτησε μεταβατικό καθεστώς για τον τομέα αυτόν.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 05.03.2004

Top