EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Λεττονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2005 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Γνώμη της Επιτροπής COM(98) 704 τελικό - [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Γνώμη της Επιτροπής [COM(1999) 506 τελικό - [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1749 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1405 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1203 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στην γνώμη της του Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι η Λεττονία είχε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου στην υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα των μεταφορών, ιδίως των αεροπορικών μεταφορών, και ότι οι μεταφορές δεν επρόκειτο να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου σχετικό με την εσωτερική αγορά, υπό τον όρο της καταβολής προσπαθειών για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές (πρόσβαση στο επάγγελμα, βάρη και διαστάσεις καθώς και οδική φορολόγηση) καθώς και για τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών (ασφάλεια) και σιδηροδρομικών μεταφορών (δημόσια υπηρεσία και τυποποίηση των λογιστικών). Αντίθετα, η Επιτροπή θεωρούσε σκόπιμο να ενισχυθούν τάχιστα οι διοικητικές δομές της Λεττονίας, συμπεριλαμβανομένων των ελεγκτικών οργανισμών, όπως π.χ. για την ασφάλεια.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998, διαπιστώθηκε ότι η Λεττονία συνέχιζε το φιλόδοξο πρόγραμμά της για τη μεταφορά και την εμπράγματη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στον εν λόγω τομέα και ότι είχε, επίσης, καθορίσει σαφείς στόχους για τα προσεχή έτη. Στην έκθεση υπογραμμιζόταν επίσης ότι η διοίκηση ανέπτυσσε ικανοποιητική ικανότητα εφαρμογής του κεκτημένου.

Το 1999, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Λεττονία συνέχιζε το φιλόδοξο πρόγραμμά της για τη μεταφορά και αποτελεσματική εφαρμογή του κεκτημένου σε όλους τους τομείς που συνδέονται με τις μεταφορές, και ιδίως τις σιδηροδρομικές. Ο διοικητικός μηχανισμός είχε ενισχυθεί με τη δημιουργία νέων θεσμικών οργάνων απαραίτητων για τη σωστή εφαρμογή του κεκτημένου. Η έκθεση αναγνώριζε ότι έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή στην ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας· με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ήταν απαραίτητο, αφενός, να βελτιωθούν ο διοικητικός μηχανισμός του κράτους της σημαίας και οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους του λιμένα και, αφετέρου, να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης των ατυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 υπογραμμιζόταν ότι η ευθυγράμμιση με το κεκτημένο στους τομείς των οδικών και των θαλάσσιων μεταφορών είχε προχωρήσει. Είχε δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή για τη διερεύνηση των ατυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας, για τους σκοπούς της ευθυγράμμισης με τις απαιτήσεις του κεκτημένου όσον αφορά τις διοικητικές δομές. Είχε ληφθεί μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης στον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 διαπιστώνει ότι η Λεττονία ευθυγράμμισε ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας της με το κοινοτικό κεκτημένο. Εντούτοις, αρκετοί ακόμη τομείς πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής, όπως η διαλειτουργικότητα των διευρωπαϊκών σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 2002 αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Λεττονίας για ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το κεκτημένο, κυρίως στον τομέα των οδικών μεταφορών. Όσον αφορά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, το ποσοστό ακινητοποίησης των πλοίων με λεττονική σημαία εξακολουθεί να βελτιώνεται. Όμως η Λεττονία πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ολοκλήρωση της μεταφοράς και της εφαρμογής του φορολογικού, κοινωνικού και τεχνικού κεκτημένου στον τομέα των οδικών μεταφορών, στη νομοθετική ευθυγράμμιση στον σιδηροδρομικό τομέα και στον τομέα της ναυσιπλοΐας, καθώς και στην ενίσχυση της διοικητικής της ικανότητας στον τομέα της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών.

Στην έκθεση του 2003 διαπιστώνεται ότι η Λεττονία εκπληρώνει ουσιαστικά τις δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, των οδικών μεταφορών, των σιδηροδρομικών μεταφορών, της εσωτερικής ναυσιπλοΐας και των θαλάσσιων μεταφορών.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινή πολιτική μεταφορών περιστρέφεται γύρω από τρεις μεγάλους άξονες.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία επιβάλλει εναρμόνιση της λεττονικής νομοθεσίας με την κοινοτική, συνεργασία ενόψει της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των μεταφορών, βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά μεταφορών, διευκόλυνση της διαμετακόμισης και ανύψωση των προτύπων εκμετάλλευσης σε επίπεδα παρεμφερή με εκείνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στη Λευκή Βίβλο υπογραμμίζονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί η εσωτερική αγορά στον τομέα των μεταφορών, και ιδίως εκείνα που αφορούν τον ανταγωνισμό και την εναρμόνιση της νομοθεσίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Όσον αφορά τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, η Λεττονία εξακολούθησε να λαμβάνει υπόψη της τους στόχους και τις προτεραιότητες των κοινοτικών προσανατολισμών σχετικά με τις επενδύσεις στις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές προτεραιότητας, στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου (μέσω Βαλτικής) και Ανατολής-Δύσης. Η εφαρμογή της πρώτης φάσης του εν λόγω έργου έχει ολοκληρωθεί.

Το 2001, η Λεττονία δημιούργησε μια θεσμική δομή υπεύθυνη για την επιτήρηση των επενδύσεων υποδομών, η οποία, μετά την προσχώρηση, θα μετατραπεί σε οργανισμό υπεύθυνο για την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων. Ωστόσο, το αναγκαίο διοικητικό δυναμικό πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να προετοιμάσει τις σημαντικές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στις υποδομές μεταφορών.

Όσον αφορά τις χερσαίες μεταφορές, η Λεττονία συνέχισε την εναρμόνιση της νομοθεσίας της σχετικά με τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων. Η νομοθεσία σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2000. Η Λεττονία θα πρέπει, ωστόσο, να εξακολουθήσει να βελτιώνει την πρόσβαση στην αγορά, την τιμολόγηση, τη φορολογική εναρμόνιση, την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική νομοθεσία. Θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η διοικητική ικανότητα, ιδίως όσον αφορά το ρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Μεταφορών.

Ο νόμος για τις οδικές μεταφορές τροποποιήθηκε το 2001 και αποτελεί πλέον τη βάση του μελλοντικού παραγώγου δικαίου που θα πρέπει να επιτύχει την ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά την κοινωνική νομοθεσία και τις συσκευές ελέγχου. Το 2002, η Λεττονία ευθυγραμμίστηκε επίσης με τους κανόνες σε θέματα χρόνου οδήγησης και περιόδων ανάπαυσης και προέβλεψε την εγκατάσταση ταχογράφων. Επικυρώθηκε η συμφωνία INTERBUS σχετικά με τις περιστασιακές διεθνείς μεταφορές επιβατών με πούλμαν ή λεωφορεία. Όσον αφορά τους καθ' οδόν ελέγχους και τα μέτρα εκτέλεσης στο δεδομένο πεδίο, η Λεττονία πρέπει ακόμη να θέσει σε εφαρμογή το έγγραφο προσανατολισμού για τον έλεγχο των οδικών μεταφορών. Πρέπει να αποσαφηνισθεί η δομή του δυναμικού και ο ρόλος του υπουργείου μεταφορών και να δημιουργηθεί επαρκής αριθμός εξειδικευμένων μονάδων οδικού ελέγχου.

Στον σιδηροδρομικό κλάδο συνεχίστηκε η αναδιάρθρωση των λεττονικών σιδηροδρόμων και ο συγκεκριμένος κλάδος άρχισε να ανοίγει στον ανταγωνισμό, μετά από τη χορήγηση άδειας εμπορευματικών μεταφορών σε δύο ιδιωτικές εταιρείες. Τον Οκτώβριο του 2000, εκδόθηκε ο νόμος σχετικά με τις αρχές κανονιστικής ρύθμισης των δημόσιων υπηρεσιών, ο οποίος προβλέπει τη σύσταση μιας ρυθμιστικής αρχής για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Κατά συνέπεια, ο σιδηροδρομικός κλάδος έχει ήδη συμμορφωθεί κατά μεγάλο μέρος με το κεκτημένο· μένουν να ρυθμιστούν μόνο κάποια ζητήματα, όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων. Το 2001, εγκρίθηκε νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, των σχέσεων μεταξύ των μεταφορών και των πελατών τους, των όρων μεταφοράς διαφόρων εμπορευμάτων και των διαδικασιών για τη συμπλήρωση των φορτωτικών.

Το 2002, ένας επιμέρους φορέας εκμετάλλευσης των εσωτερικών μεταφορών επιβατών, η θυγατρική «επιβατικά τρένα», δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2002 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ανώνυμης εταιρείας «Λεττονικοί Σιδηρόδρομοι». Το κεκτημένο που αφορά τη διαλειτουργικότητα πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο και η υπάρχουσα νομοθεσία να τροποποιηθεί σε ό,τι αφορά τα τέλη, τις σταυροειδείς επιχορηγήσεις και το σύστημα χορήγησης αδειών.

Όσον αφορά τη νομοθεσία για την εσωτερική ναυσιπλοΐα, οι αρμόδιες λεττονικές αρχές αποφάσισαν να μην τη μεταφέρουν στο εσωτερικό δίκαιο, διότι θεωρούν ότι οι πλωτές οδοί της χώρας τους δεν είναι δυνατόν, κατ' αρχήν, να χρησιμοποιηθούν για ναυσιπλοΐα. Εντούτοις, η Λεττονία θα υποχρεωθεί, μετά την προσχώρησή της, να μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο όλες τις οδηγίες περί εσωτερικής ναυσιπλοΐας, με τη δυνατότητα εξαιρέσεων. Το 2002 εγκρίθηκε η νομοθεσία που διασφαλίζει την αναγνώριση των πιστοποιητικών οδήγησης. Το 2003, περατώθηκε η νομοθετική ευθυγράμμιση και δημιουργήθηκαν ικανοποιητικές διοικητικές δομές.

Δεν έχει εκδοθεί καμία νομοθετική πράξη για τον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών. Η κατάσταση όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των μεταφορών παραμένει αμετάβλητη. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, τον Νοέμβριο του 1999 εγκρίθηκε η νομοθεσία σχετικά με τις άδειες στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών.

Όσον αφορά τις αερομεταφορές, η Λεττονία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εναρμόνιση των τεχνικών της προτύπων και των διοικητικών της διαδικασιών με τις προδιαγραφές του JAA (Σύνδεσμος Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας). Συνέχισε τις προετοιμασίες για την προσχώρησή της στον EUROCONTROL. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Λεττονίας σχετικά με την πολυμερή συμφωνία για τον κοινό ευρωπαϊκό εναέριο χώρο κατέληξαν στην υπογραφή διμερούς πρωτοκόλλου. Το 2002 η Λεττονία ενέκρινε τροποποιήσεις όσον αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων. Η Λεττονία πρέπει να καταστεί ακόμη πλήρες μέλος της Κοινής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας με εφαρμογή του σχεδίου δράσης της. Πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να καταστεί πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (AESA).

Όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, ξεκίνησε η αναδιοργάνωση της ναυτιλιακής διοίκησης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που εκδόθηκε τον Μάιο του 2000, πολλές από τις αρμοδιότητες που υπάγονταν παλαιότερα στη ναυτιλιακή διοίκηση μεταβιβάστηκαν στις λιμενικές αρχές. Όμως οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, ιδίως σε θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, για την ενίσχυση του ελέγχου από το κράτος της σημαίας και από το κράτος ελλιμενισμού. Η Λεττονία πρέπει να αντιστρέψει την τάση που αφορά το υψηλό ακόμη ποσοστό ακινητοποίησης του στόλου της και πρέπει να διασφαλίσει την ύπαρξη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένων ελεγκτών. Κυρώθηκαν όλες οι συμβάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ), που σχετίζονται με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Στον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, η Λεττονία έχει ήδη ευθυγραμμίσει συνολικά ή εν μέρει τις διατάξεις σχετικά με τα πλοία μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, την ασφάλεια των επιβατικών πλοίων και τους ελέγχους από το κράτος ελλιμενισμού. Ωστόσο, πρέπει να ολοκληρωθεί η έκδοση των διατάξεων εφαρμογής, ιδίως σε ό,τι αφορά τη σημαία του κράτους και τον έλεγχο του κράτους του λιμένα, το σύστημα ενημέρωσης και διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας (VTMIS), το σύστημα υποχρεωτικών επιθεωρήσεων για την ασφαλή εκμετάλλευση των τακτικών δρομολογίων των οχηματαγωγών και των ταχύπλοων επιβατηγών σκαφών, τους θαλάσσιους εξοπλισμούς και τα αλιευτικά σκάφη.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 26.01.2004

Top