EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Λιθουανία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97)2007 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(98)706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(99)507 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000)707 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1750 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1406 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1204 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη της του Ιουλίου 1997, η Επιτροπή θεωρούσε ότι, μεσοπρόθεσμα, το μεγαλύτερο μέρος της λιθουανικής βιομηχανίας αναμένεται να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απορρέουν από την ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθούν οι θετικές τάσεις όσον αφορά την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998, διαπιστώνεται ότι η Λιθουανία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία οικονομικού περιβάλλοντος με άξονα την αγορά.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999, τονίζεται η νέα προσέγγιση την οποία υιοθέτησε η λιθουανική κυβέρνηση σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής. Κατόπιν της κρίσης στη Ρωσία και των επιπτώσεών της στη λιθουανική βιομηχανία, η νέα προσέγγιση επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση της βιομηχανίας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί τις ενέργειες για τη συγκρότηση του πολιτικού και νομικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, παρ' όλο που διαπιστώνεται μικρή πρόοδος για την πρακτική του εφαρμογή. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος για τη βελτίωση του περιβάλλοντος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ανάπτυξη των υποδομών στήριξης.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2001 τονίζεται ότι στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και την προώθηση των επενδύσεων, καθώς και τη βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων. Ωστόσο η πρόοδος στον τομέα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας υπήρξε περιορισμένη. Όσον αφορά τις ΜΜΕ, σημειώθηκε ορισμένη πρόοδος από άποψη διαθέσιμων κονδυλίων του προϋπολογισμού, πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις, βελτίωσης του περιβάλλοντός τους, αποκέντρωσης και δικτύων παροχής βοήθειας.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2002, διαπιστώνεται η πρόοδος της Λιθουανίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις ΜΜΕ, επιδιώχθηκε η βελτίωση του περιβάλλοντος λειτουργίας τους και της πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις, καθώς και η ενίσχυση των υπηρεσιών παροχής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις. Στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής, όπως και της πολιτικής για τις επιχειρήσεις, συνεχίστηκαν οι προετοιμασίες για τα διαρθρωτικά ταμεία.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003 εκτιμάται ότι η βιομηχανική πολιτική της Λιθουανίας και η πολιτική για τις ΜΜΕ ανταποκρίνονται σε γενικές γραμμές στις απαιτήσεις των διαπραγματεύσεων προσχώρησης. Η Λιθουανία πρέπει, ωστόσο, να συνεχίσει την ενίσχυση των διοικητικών της ικανοτήτων.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινοτική πολιτική για τη βιομηχανία έχει ως στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού, προκειμένου να επιτευχθεί άνοδος του βιοτικού επιπέδου και βελτίωση της απασχόλησης. Έχει ως στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάληψη πρωτοβουλιών, για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για τη βιομηχανική συνεργασία και για τη βελτίωση της εκμετάλλευσης του βιομηχανικού δυναμικού των πολιτικών καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συνδυάζει στοιχεία από διάφορες επιμέρους κοινοτικές πολιτικές: ορισμένες εξ αυτών αφορούν τη λειτουργία της αγοράς (προδιαγραφές προϊόντων και πρόσβαση στην αγορά, εμπορική πολιτική, κρατικές ενισχύσεις και πολιτική ανταγωνισμού), ενώ άλλες αφορούν την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσαρμόζονται στις μεταβολές (σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, τεχνολογία, επιμόρφωση, κ.λπ.).

Η βιομηχανία των υποψηφίων χωρών θα πρέπει να έχει επιτύχει ένα ορισμένο επίπεδο ανταγωνιστικότητας κατά την στιγμή της προσχώρησης, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πίεση του ανταγωνισμού και τις δυνάμεις της αγοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αποδείξουν ότι ασκούν πολιτική με στόχο τη δημιουργία ανοικτών και ανταγωνιστικών αγορών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 157 (πρώην άρθρο 130) της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καλή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων χωρών σε θέματα βιομηχανίας, επενδύσεων, τυποποίησης και εκτίμησης της συμμόρφωσης προς τους κοινοτικούς κανόνες, που προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία, συνιστά έναν άλλο σημαντικό δείκτη της προόδου των υποψηφίων χωρών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Λιθουανία συνέχισε την εφαρμογή της βιομηχανικής στρατηγικής της, στο πλαίσιο κυρίως πέντε αξόνων: την καινοτομία, την εθνική ποιότητα, τις υποδομές αξιολόγησης και συμμόρφωσης, την αναπτυξιακή στρατηγική και την προώθηση των εξαγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες στον τομέα των επενδύσεων, της αναδιάρθρωσης και της ιδιωτικοποίησης. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν ώστε να καταστεί εφικτή η ενσωμάτωση των επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά, να ευνοηθούν οι επενδύσεις και να αναδιαρθρωθούν ορισμένες βιομηχανίες.

Ύστερα από τη γνωμοδότηση του 1997, η Λιθουανία σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τη βιομηχανική πολιτική. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει προσωρινά, δεν έχει ζητηθεί κανένα μεταβατικό καθεστώς και η Λιθουανία τηρεί τις δεσμεύσεις της (βλέπε έκθεση του 2002). Ωστόσο η Λιθουανία πρέπει να βελτιώσει το διοικητικό περιβάλλον των επιχειρήσεων, να προωθήσει το διάλογο με τη βιομηχανία και να εφαρμόσει τη βιομηχανική πολιτική

Όσον αφορά τις ΜΜΕ, έχει σημειωθεί πρόοδος για την εφαρμογή της πολιτικής καθώς και για τη βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ιδίως για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων οργάνων που είναι υπεύθυνα για τις ΜΜΕ και για την προετοιμασία του τομέα ώστε να ενταχθεί στην εσωτερική αγορά.

Ύστερα από τη γνωμοδότηση του 1997, η Λιθουανία εφαρμόζει μια πολιτική υπέρ των ΜΜΕ. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει προσωρινά, δεν έχει ζητηθεί κανένα μεταβατικό καθεστώς και η Λιθουανία τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο των επιχειρήσεων.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 08.03.2004

Top