EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Κύπρος

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνωμοδότηση της Επιτροπής COM(93) 313 τελικόΈκθεση της Επιτροπής COM(98) 710 τελικόΈκθεση της Επιτροπής COM(99)502 τελικόΈκθεση της Επιτροπής COM(2000) 702 τελικόΈκθεση της Επιτροπής SEC (2001) 1745Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνωμοδότησή της του Ιουλίου 1993, η Επιτροπή εκτιμούσε ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην Κοινότητα δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τα χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊόντα. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από την έκθεση του Νοεμβρίου 1998, είναι δε απόρροια επίσης του μικρού μεγέθους του κυπριακού γεωργικού τομέα. Πρέπει εντούτοις να υπογραμμισθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε από τη χώρα αυτή στην προπαρασκευή της ενσωμάτωσης της κυπριακής γεωργίας και γεωργικής πολιτικής στην Κοινή Γεωργική Πολιτική.

H έκθεση του Οκτωβρίου 1999, επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Κύπρος επί θεμάτων γεωργικής νομοθεσίας ενόψει της μελλοντικής της ενσωμάτωσης στην κοινή γεωργική πολιτική, και υπογραμμίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν διοικητικές δομές. Όσον αφορά την αλιεία, παρόλο που ορισμένα ζητήματα έχουν προοδεύσει, διαπιστώνεται έλλειψη πολλών διατάξεων που αφορούν τον αλιευτικό στόλο. Είναι επίσης απαραίτητο να ενισχυθούν οι θεσμικές δομές, ούτως ώστε να εφαρμοστεί μία πολιτική για την αλιεία.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000, επισημαίνει ότι παρόλη την προσαρμογή ορισμένων τομέων της κυπριακής νομοθεσίας στο κοινοτικό κεκτημένο, θα πρέπει ακόμα να πραγματοποιηθούν σημαντικές προσπάθειες ιδίως στον τομέα της κοινής οργάνωσης αγοράς. Στον τομέα της αλιείας, η νομοθεσία εφαρμόζεται καλύτερα και ενισχύθηκαν οι δομές. Καμία πρόοδος δεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής αγοράς.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 αναφέρει ότι συνεχίστηκε η καταβολή προσπαθειών με σκοπό την ευθυγράμμιση της γεωργικής νομοθεσίας με το κεκτημένο.

Στον τομέα της αλιείας, η Κύπρος έχει συνολικά πραγματοποιήσει προόδους, είτε στο επίπεδο της επιθεώρησης και του ελέγχου, της ενίσχυσης του διοικητικού δυναμικού, ή ακόμη και στη διαχείριση των πόρων και στα διαρθρωτικά μέτρα. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μητρώο αλιευτικών σκαφών και η χώρα εξακολούθησε να μειώνει τον αριθμό των σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Επιπλέον, εγκαθιδρύθηκε ένα σύστημα δορυφορικής επιτήρησης.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) έχει ως στόχο τη διατήρηση και την ανάπτυξη σύγχρονου γεωργικού συστήματος που εξασφαλίζει δίκαιο επίπεδο ζωής στον αγροτικό πληθυσμό και προμήθεια τροφίμων σε λογική τιμή στους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Η κοινή αλιευτική πολιτική περιλαμβάνει τις κοινές οργανώσεις αγοράς, τη διαρθρωτική πολιτική, τις συμφωνίες που συνήφθησαν με τις τρίτες χώρες, τη διαχείριση και τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων και την επιστημονική έρευνα που αφορά αυτές τις δραστηριότητες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Γεωργία

Το 2000, η γεωργία αντιπροσώπευε το 3,8% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, έναντι του 4,2% το 1999. Το μερίδιο της γεωργίας στη συνολική απασχόληση μειώθηκε από 9,5% το 1999 στο 9,2% το 2000. Η γεωργική παραγωγή μειώθηκε επίσης κατά 4,9% σε σχέση με το 1999.

Ο προϋπολογισμός της γεωργίας αυξήθηκε το 2001 κατά περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το έτος 2000 (119,75 εκατομμύρια ευρώ έναντι 80,5 εκατομμυρίων ευρώ). Στον τομέα των εμπορικών ανταλλαγών, το θετικό εμπορικό πλεόνασμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται 233,9 εκατομμύρια ευρώ το 2000 σε σχέση με 152,3 εκατομμύρια ευρώ το 1999.

  • Οριζόντια θέματαΚανένα μέτρο σχετικό με τη θέση σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ) ή της πολιτικής ποιότητας δεν έχει ληφθεί. Όσον αφορά την πολιτική ποιότητας, θα πρέπει να υπάρξει επεξεργασία μιας νομοθεσίας, ιδίως σε θέματα ονομασιών προελεύσεως και πιστοποίησης των γεωγραφικών δεικτών. Ένας οργανισμός, επιφορτισμένος με τις γεωγραφικές ονομασίες προελεύσεως, τις ενδείξεις προελεύσεως και τα πιστοποιητικά ειδικής παραγωγής, καθώς και ένα σώμα επιθεωρητών, θα πρέπει να δημιουργηθούν.Η επεξεργασία του ολοκληρωμένου συστήματος λογιστικής διαχείρισης συνεχίζεται. Στον τομέα του προϋπολογισμού, ορισμένες προσαρμογές είναι αναγκαίες ώστε να καταστούν συμβιβάσιμα τα πολυετή προγράμματα στρατηγικής ανάπτυξης με το κοινοτικό κεκτημένο.Σε θέματα άμεσων πληρωμών για τα σιτηρά, οι κυπριακές αρχές ενθαρρύνονται να εκδώσουν νομοθεσία που να επιτρέπει την ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων. Καλούνται επίσης να παράσχουν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στη διοίκηση την αναγκαία τεχνογνωσία για τη διαχείριση των πληρωμών.
  • Κοινές οργανώσεις αγορώνΈχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες πρόοδοι μετά τη θέσπιση της νομοθεσίας που αφορά την παραγωγή καθώς και τους κανόνες ποιότητας και εμπορίας των οπωροκηπευτικών, των αυγών και των πουλερικών. Όμως, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία οργανώσεων παραγωγών για τα νωπά οπωροκηπευτικά.Όσον αφορά το βόειο και το χοίρειο κρέας, μελετάται τώρα ένας νόμος για την ταξινόμηση των σφαγίων, την κοινοποίηση και τη λήψη των τιμών στην αγορά.Στον αμπελοοινικό τομέα, πρέπει να ληφθούν ορισμένα κανονιστικά μέτρα ώστε να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία. Οι κανόνες που αφορούν την αμπελοοινική αγορά, το δυναμικό οινοπαραγωγής και τις ονομασίες προελεύσεως θα πρέπει ακόμη να τύχουν ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο.Όσον αφορά τα ελαϊκά προϊόντα, το κρατικό μονοπώλιο ευρίσκεται υπό κατάργηση, πράγμα που δεν ισχύει στην περίπτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.Η Κύπρος οφείλει να συνεχίσει την πορεία της στην κατάργηση των μονοπωλίων και να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στους άλλους τομείς που καλύπτονται από τις κοινές οργανώσεις αγοράς.
  • Αγροτική ανάπτυξη και δασοκομίαΗ Κύπρος συνεχίζει την ευθυγράμμισή της νομοθεσίας της προς το κοινοτικό κεκτημένο σε θέματα έγκρισης, ελέγχου και εκτέλεσης των πληρωμών και ενισχύσεων στους νέους καλλιεργητές.Θα πρέπει να συσταθούν ορισμένοι οργανισμοί ελέγχου και να καταρτιστεί ένας κώδικας ορθής γεωργικής συμπεριφοράς.Το διοικητικό δυναμικό για τη θέση σε εφαρμογή του κεκτημένου στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, θα πρέπει να ενισχυθεί.
  • Κτηνιατρικά, φυτοϋγειονομικά και θέματα ασφάλειας των τροφίμωνΗ μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου δεν είναι ακόμη πλήρης στους τομείς αυτούς.Καμία σοβαρή πρόοδος δεν έχει πραγματοποιηθεί όσον αφορά την οδηγία για τα εισπραττόμενα τέλη για τις κτηνιατρικές επιθεωρήσεις.Ο νόμος για τα κτηνιατρικά φάρμακα εκδόθηκε και το 2001 τροποποιήθηκε ο νόμος για τη διατροφή των ζώων.Το σύστημα ταυτοποίησης και καταχώρησης των ζώων πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία σύντομα.Το επίπεδο των μονάδων επεξεργασίας των τροφίμων θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό. Όσον αφορά την αξιολόγηση γεωγραφικού κινδύνου ΣΕΒ, η Κύπρος έχει καταταγεί στην ομάδα III.Στον φυτοϋγειονομικό τομέα, και ειδικότερα όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, συνεχίζεται η ευθυγράμμιση με το κεκτημένο. Οι σταθμοί στους οποίους διενεργούνται οι έλεγχοι στα σύνορα, θα πρέπει να εξοπλισθούν με εργαστήρια και να ενισχυθεί το δυναμικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών.Όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, υιοθετήθηκε μια στρατηγική τον Απρίλιο του 2001.

Αλιεία

Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της συνολικής προστιθέμενης αξίας η οποία παράγεται στον γεωργικό τομέα. Η παραγωγή αυξήθηκε από το 1991 έως το 1996 κατά 4,5% ετησίως. Δεν είναι πάντως αρκετή για να καλύψει την εθνική κατανάλωση.

Για τη διαχείριση των πόρων, την επιθεώρηση και τους ελέγχους, μία τροποποίηση της νομοθεσίας για την αλιεία που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2000 ρυθμίζει τη χορήγηση των αδειών για τα σκάφη που αλιεύουν εκτός χωρικών υδάτων. Η χορήγηση αδειών αλιείας είναι ήδη σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο. Οι δυνατότητες επιθεώρησης ενισχύθηκαν. Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας ρυθμίζεται με νόμο του Ιουνίου του 2000. Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, η κυπριακή κυβέρνηση επιδοτεί τα σκάφη που αλιεύουν στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Η θέση σε εφαρμογή του αλιευτικού κεκτημένου στην Κύπρο έχει προχωρήσει σε αξιοσημείωτο βαθμό. Όμως, απομένουν ακόμη ορισμένες προσπάθειες να καταβληθούν, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων εμπορίας αλλά και την αναγνώριση των οργανώσεων παραγωγών. Η πολιτική μείωσης του αριθμού των σκαφών αλιείας ανοικτής θαλάσσης θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί.

Στο διεθνές πεδίο, η Κύπρος ευρίσκεται τώρα στο στάδιο της κύρωσης ορισμένων ειδικών συμφωνιών των Ηνωμένων Εθνών και του FAO. Έχει επίσης εγκρίνει την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 15.03.2002

Top