EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Τελωνειακή συμφωνία με την Ιαπωνία

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Απόφαση 2008/202/ΕΚ - σύναψη της συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας για την τελωνειακή συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά θέματα

Συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά θέματα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ;

  • Λόγω των εκτεταμένων εμπορικών σχέσεών τους, η παρούσα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ιαπωνικών τελωνειακών αρχών* είναι αναγκαία για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των μερών. Επιπλέον, η συμφωνία αποσκοπεί στην κατοχύρωση της ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού και της αποτελεσματικότητας ως προς την καταπολέμηση της απάτης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.
  • Η απόφαση επικυρώνει τη συμφωνία εξ ονόματος της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τελωνειακή συνεργασία

  • Η συμφωνία θεσπίζει συνεργασία η οποία περιλαμβάνει όλους τους τομείς της τελωνειακής νομοθεσίας.
  • Η εν λόγω συνεργασία επιτυγχάνεται με τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και την καθιέρωση του συντονισμού μεταξύ των τελωνειακών αρχών.
  • Τα μέρη δεσμεύονται να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές, αυξάνοντας ταυτόχρονα το βαθμό ασφαλείας τους. Η συμφωνία αποσκοπεί κυρίως στη βελτίωση των τελωνειακών τεχνικών και διαδικασιών. Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Αμοιβαία διοικητική συνδρομή

Υπάρχουν δύο είδη συνδρομής μεταξύ των αρχών σε περίπτωση τελωνειακών ενεργειών που παραβιάζουν τη νομοθεσία:

  • η συνδρομή κατόπιν αιτήσεως η οποία αφορά τη νομιμότητα και την τελωνειακή διαδικασία για εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων, υπόπτους, χώρους αποθήκευσης και μεταφορές εμπορευμάτων·
  • η αυθόρμητη συνδρομή η οποία αφορά κυρίως τους πιθανούς κινδύνους για την οικονομία, τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Για το συμφέρον του άλλου μέρους, η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση* παρέχει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με δραστηριότητες, πόρους και μεθόδους, εμπορεύματα, πρόσωπα και μέσα μεταφοράς.

Τυπικές πτυχές και εξαιρέσεις από την υποχρέωση συνδρομής

  • Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται γραπτώς σε γλώσσα κατανοητή από αμφότερες τις αρχές. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η προφορική μορφή μπορεί να προηγηθεί της γραπτής.
  • Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεως, η αιτούσα αρχή* πρέπει να παρέχει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το αιτούμενο μέτρο, το αντικείμενο και τον λόγο υποβολής της αίτησης. Παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τα ύποπτα πρόσωπα, τα σχετικά νομικά στοιχεία, τα συναφή πραγματικά γεγονότα και τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί.
  • Για να ικανοποιήσει αίτηση συνδρομής, η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση διαβιβάζει όλα τα στοιχεία που ήδη διαθέτει, ή μεριμνά για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ερευνών. Τα ληφθέντα μέτρα πρέπει να συντονίζονται με την αιτούσα αρχή.
  • Αν μία αίτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, απευθύνεται ταχέως αιτιολογημένη κοινοποίηση στην αιτούσα αρχή.
  • Μία αίτηση δύναται να απορριφθεί ή να τεθεί υπό αναστολή. Ενδέχεται επίσης να υπόκειται σε προϋποθέσεις εάν θίγεται η κυριαρχία, η ασφάλεια, η δημόσια τάξη ή τα συμφέροντα μιας χώρας, ιδίως όταν δεν είναι δυνατή η εγγύηση της προστασίας των διαβιβαζομένων πληροφοριών.
  • Τα δεδομένα που διαβιβάζονται είναι εμπιστευτικά· προστατεύονται βάσει των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων που εφαρμόζονται στη χώρα της αιτούσας αρχής. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στα πλαίσια αποδεικτικής διαδικασίας.
  • Η μεικτή επιτροπή τελωνειακής συνεργασίας είναι υπεύθυνη για την ορθή λειτουργία της παρούσας συμφωνίας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2008.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Τελωνειακή αρχή: στην Ιαπωνία το Υπουργείο Οικονομικών και στην ΕΕ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι τελωνειακές αρχές των χωρών της ΕΕ.
Αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση: η τελωνειακή αρχή συμβαλλόμενου μέρους η οποία λαμβάνει αίτηση συνδρομής βάσει της παρούσας συμφωνίας.
Αιτούσα αρχή: η τελωνειακή αρχή συμβαλλόμενου μέρους η οποία υποβάλλει αίτηση συνδρομής βάσει της παρούσας συμφωνίας.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση 2008/202/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2008, σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για την τελωνειακή συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά θέματα (ΕΕ L 62 της 6.3.2008, σ. 23)

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για την τελωνειακή συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά θέματα (ΕΕ L 62 της 6.3.2008, σ. 24-29)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση 2011/197/ΕΕ της Επιτροπής, της 29ης Μαρτίου 2011, δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την επάρκεια του επιπέδου προστασίας που παρέχουν οι ιαπωνικές αρχές στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ειδικές περιπτώσεις διαβίβασης δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ιαπωνικές τελωνειακές αρχές βάσει της απόφασης αριθ. 1/2010 της μεικτής επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας, δυνάμει του άρθρου 21 της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για την τελωνειακή συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά θέματα όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των προγραμμάτων εξουσιοδοτημένου οικονομικού φορέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ιαπωνία και για τους αποκλειστικούς και ειδικούς σκοπούς της απόφασης αριθ. 1/2010 της μεικτής επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας (ΕΕ L 85 της 31.3.2011, σ. 8-9)

2010/637/ΕΕ: Απόφαση αριθ. 1/2010 της Μεικτής Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας, της 24ης Ιουνίου 2010, δυνάμει του άρθρου 21 της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για την τελωνειακή συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά θέματα όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των προγραμμάτων εξουσιοδοτημένου οικονομικού φορέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ιαπωνία (ΕΕ L 279 της 23.10.2010, σ. 71-73)

τελευταία ενημέρωση 08.01.2019

Top