EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Δίκτυο για την εξώδικη επίλυση καταναλωτικών διαφορών (Δίκτυο ΕΕΔ)

1) ΣΤΟΧΟΣ

Επίτευξη ταχείας και αποτελεσματικής επίλυσης των διασυνοριακών καταναλωτικών διαφορών μέσω της ένταξης σε δίκτυο των εθνικών οργάνων εξώδικης επίλυσης διαφορών, καθώς και μέσω της χρήσης των νέων μέσων επικοινωνίας, κυρίως του Διαδικτύου.

2) ΠΡΑΞΗ

Ψήφισμα του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2000, περί ιδρύσεως Διακοινοτικού Δικτύου εθνικών οργάνων εξώδικης επίλυσης καταναλωτικών διαφορών [Επίσημη Εφημερίδα C 155, 06.06.2000].

3) ΣΥΝΟΨΗ

Το δίκτυο ΕΕΔ συστάθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2001 από τον επίτροπο κ. David Byrne και τη βελγική προεδρία ως δοκιμαστικό σχέδιο ενός έτους. Λόγω της επιτυχίας του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Συμβούλιο των Υπουργών να το παρατείνει επί ένα έτος. Το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση και επεξέτεινε τη δοκιμαστική φάση μέχρι το τέλος του 2003.

Το δίκτυο αυτό βοηθά τους καταναλωτές να επιλύουν τις διασυνοριακές διαφορές τους με τις επιχειρήσεις που παρέχουν ελαττωματικά αγαθά ή υπηρεσίες, κατευθύνοντας τους καταναλωτές προς τους εναλλακτικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών (ΕΜΕΔ).3. Οι λειτουργίες του δικτύου (για τις διάφορες εθνικές υπηρεσίες επαφής ή «clearing houses») είναι:

  • να πληροφορεί τους καταναλωτές σχετικά με τις δυνατότητες χρήσης των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών·
  • να διευκολύνει τις διασυνοριακές καταγγελίες, συγκεκριμένα βοηθώντας τους καταγγέλλοντες να αντιμετωπίζουν τις πρακτικές δυσκολίες που οφείλονται στις γλώσσες, παρέχοντας πρακτική βοήθεια, όπως η μετάφραση των εντύπων καταγγελίας·
  • να διευκολύνει την κατάθεση καταγγελιών χρησιμοποιώντας το κατάλληλο πρότυπο ΕΜΕΔ·
  • να εξασφαλίζει την παρακολούθηση της επίλυσης των καταγγελιών και των ενεργειών που πραγματοποιούνται μέσω των ΕΜΕΔ στα πλαίσια του δικτύου.

Σήμερα το δίκτυο αυτό αποτελείται από 17 υπηρεσίες επαφής, ήτοι μία ανά κράτος μέλος, μία για τη Νορβηγία και μία για την Ισλανδία.

Από τη δημιουργία του και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2003, το δίκτυο ΕΕΔ εξέτασε πάνω από 2182 καταγγελίες καταναλωτών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Δημιουργήθηκε ένας κοινός κόμβος, που περιλαμβάνει που ανταποκρίνονται στις αρχές της Σύστασης της Επιτροπής της 30 Μαρτίου 1998. Σε ένα εγγύς μέλλον, αυτός ο κόμβος θα έπρεπε επίσης να συμπεριλάβει τη δυνατότητα για τους καταναλωτές να υποβάλλουν καταγγελία σε απευθείας σύνδεση.

Βάσεις του ψηφίσματος του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 2000

Προς τούτο, κάθε κράτος μέλος υποδεικνύει, στα πλαίσια της δικτύωσης των εθνικών οργάνων εξώδικης επίλυσης διαφορών, έναν κεντρικό φορέα ("clearing house"), ο οποίος χρησιμεύει ως υπηρεσία επαφής για τους καταναλωτές που επιθυμούν να κινήσουν εξώδικη διαδικασία σε κάποιο άλλο κράτος μέλος. Αυτές οι υπηρεσίες επαφής συγκροτούν ένα "εξώδικο δίκτυο", το οποίο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επίλυσης των διασυνοριακών καταναλωτικών διαφορών.

Η Επιτροπή θα προσφέρει την τεχνική της υποστήριξη για τη δημιουργία και τη λειτουργία αυτού του δικτύου, ιδίως μέσω των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες.

Η αποτελεσματική λειτουργία ενός τέτοιου ευρωπαϊκού δικτύου επίλυσης διαφορών απαιτεί προσπάθεια συνεργασίας όλων των υπεισερχόμενων φορέων (εταιρειών, επαγγελματικών και οικονομικών ενώσεων, οργανώσεων καταναλωτών, εξώδικων οργάνων, κρατών μελών, Επιτροπής).

Οι εταιρείες και οι επαγγελματικές και οικονομικές ενώσεις που είναι σε επαφή με καταναλωτές άλλων κρατών μελών ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν δεσμούς με τα εξώδικα όργανα αυτών των κρατών μελών.

Ακόμη, τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν και τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματικών και οικονομικών ενώσεων, αφενός, και των οργανώσεων καταναλωτών, αφετέρου, με σκοπό ιδίως την ανάπτυξη νέων συστημάτων επίλυσης των διαφορών (π.χ., σε απευθείας σύνδεση).

Η Επιτροπή, από την πλευρά της, θα εξετάσει τα μέσα παρακίνησης των εξώδικων οργάνων και των υπηρεσιών επαφής να διευκολύνουν την επικοινωνία με τους καταναλωτές που εμπλέκονται σε διασυνοριακές διαφορές (ιδίως μέσω της χρήσης διαδικασιών γραπτών ή με απευθείας σύνδεση).

Το ψήφισμα καλύπτει όχι μόνο τα εξώδικα όργανα που επιβάλλουν τυπικές λύσεις, αλλά και εκείνα που περιορίζονται στην επιδίωξη φιλικών διακανονισμών. Η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια για τη λειτουργία των οργάνων αυτών.

Η καταγωγή του Δικτύου ΕΕΔ:

Με τη σύσταση 98/257/ΕΚ της 30ης Μαρτίου 1998, η Επιτροπή έθεσε ορισμένες αρχές προς εφαρμογή από τα όργανα τα αρμόδια για τη διεξαγωγή των εξώδικων διαδικασιών επίλυσης καταναλωτικών διαφορών [Επίσημη Εφημερίδα L 115, 17.04.1998]. Η σύσταση αυτή απετέλεσε το πρώτο βήμα για τη σύσταση αυτών των εθνικών οργάνων επίλυσης καταναλωτικών διαφορών.

4) μετρα εφαρμογης

5) μεταγενεστερες εργασιες

Στις 10 και 11 Ιουλίου 2003 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη για την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού εξωδικαστικού δικτύου και σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές για τη βελτίωση της παροχής συνδρομής προς τον ευρωπαίο καταναλωτή. Τα αποτελέσματα αυτής της διάσκεψης, στην οποία συμμετέσχον όλοι οι ενδιαφερόμενοι κύκλοι, θα χρησιμεύσουν ως βάση για τη σύνταξη μιας έκθεσης σχετικά με τη λειτουργία του ευρωπαϊκού εξωδικαστικού δικτύου, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη του 2003.

Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Ιανουαρίου 2002, που θεσπίζει ένα "γενικό πλαίσιο χρηματοδότησης των κοινοτικών δραστηριοτήτων (es de en fr)" που πρέπει να διεξάγονται για τη στήριξη της πολιτικής καταναλωτών στη διάρκεια των ετών 2004-2007 [COM (2003) 44 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει συγχρηματοδότηση του δικτύου με τα κράτη μέλη στη διάρκεια των ετών 2004-2007.

Ανακοίνωση της Επιτροπής της 4ης Απριλίου 2001, σχετικά με τη διεύρυνση της πρόσβασης των καταναλωτών σε άλλα συστήματα επίλυσης διαφορών [COM (2001) 161 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (EEC-Net ή «δίκτυο ευρωθυρίδων»):

Το δίκτυο αυτό ενημερώνει και βοηθά τους καταναλωτές όταν αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο πλαίσιο των διασυνοριακών συναλλαγών. Πρόκειται επίσης για μια διασύνδεση μεταξύ των καταναλωτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την ιδιότητα αυτή, εκτελεί μελέτες αποσκοπούσες, π.χ. στην σύγκριση τιμών και σε καλύτερες υπηρεσίες μεταξύ χωρών. Μέχρι σήμερα, το δίκτυο περιλαμβάνει 15 ευρωθυρίδες εγκατεστημένες σε 13 κράτη μέλη. Σε 9 κράτη από τα 15, έχουν προσαρτηθεί στα « clearing houses » ή σε κεντρικά σημεία του δικτύου ΕΕΔ σε κάθε κράτος μέλος. Η Επιτροπή εργάζεται προς μια συνεργασία ακόμη πιο στενή μεταξύ αυτών των δύο δικτύων.

See also

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ευρωθυρίδες, βλέπε τον κόμβο Καταναλωτές (EN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 15.07.2003

Top