EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Επικίνδυνα προϊόντα που έχουν όψη τροφίμων — εγγύηση της ασφάλειας των καταναλωτών

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Οδηγία 87/357/ΕΟΚ για τα προϊόντα που, επειδή δεν εμφανίζονται υπό την πραγματική τους μορφή, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ή την ασφάλεια των καταναλωτών

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία εφαρμόζεται σε αντικείμενα, όπως καλλυντικά και υγρά προϊόντα οικιακής χρήσης, τα οποία δεν τρώγονται, όμως λόγω του σχήματος, της οσμής, του χρώματος, της όψης, της συσκευασίας, της σήμανσης ή του μεγέθους τους θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τρώγονται. Τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή και θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να φάνε τα εν λόγω προϊόντα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρέπει:
    • να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να απαγορεύσουν την πώληση, εισαγωγή, εξαγωγή και κατασκευή των προϊόντων που καλύπτονται από τη νομοθεσία·
    • να ελέγχουν ότι τέτοια επικίνδυνα προϊόντα δεν πωλούνται στην επικράτειά τους·
    • να αποσύρουν από την αγορά όσα προϊόντα πωλούνται και να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το προϊόν και τον λόγο για αυτήν την απόφαση.
  • Η Επιτροπή πρέπει να ενημερώσει όλες τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ για αυτήν την απόφαση όσο το δυνατό συντομότερα.
  • Έως τις 26 Ιουνίου 1989 και βάσει έκθεσης της Επιτροπής για την εφαρμογή της νομοθεσίας, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έπρεπε να αποφασίσουν κατά πόσον η οδηγία θα έπρεπε να επεκταθεί ώστε να καλύπτει και άλλα επικίνδυνα προϊόντα.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2001, οι κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν για μια νομοθετική πράξη σχετικά με τη γενική ασφάλεια των προϊόντων που απαιτεί από τους κατασκευαστές να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή πριν τα πουλήσουν.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία εφαρμόζεται από τις 26 Ιουνίου 1987. Οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 26 Ιουνίου 1989.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Σε γνώμη που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2011, η επιστημονική επιτροπή για την ασφάλεια των καταναλωτών επισήμανε ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος οξείας δηλητηρίασης είτε για τα παιδιά είτε για τους ηλικιωμένους επειδή έφαγαν κατά λάθος καλλυντικά. Για τα προϊόντα οικιακής χρήσης, αυξάνεται ελαφρώς το ενδεχόμενο σοβαρότερου αποτελέσματος. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων για την κατά λάθος κατάποση καταναλωτικών προϊόντων που έχουν όψη τροφίμων και/ή διαθέτουν ιδιότητες που προσελκύουν τα παιδιά.

ΠΡΑΞΗ

Οδηγία 87/357/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 1987, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τα προϊόντα που, επειδή δεν εμφανίζονται υπό την πραγματική τους μορφή, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ή την ασφάλεια των καταναλωτών (ΕΕ L 192 της 11.7.1987, σ. 49-50)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Οδηγία 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2001 για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (ΕΕ L 11 της 15.1.2002, σ. 4-17)

Διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2001/95/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 01.08.2016

Top