EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ουγγαρία - πολιτικά κριτήρια

Βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες:

  • Εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δράσης για τους αθίγγανους, κυρίως διάθεση της απαραίτητης χρηματοδοτικής ενίσχυσης εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της διακριτικής μεταχείρισης (κυρίως στις αστυνομικές υπηρεσίες)·βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης και της πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Ξεκίνησαν δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της μειονότητας των Rom, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της στέγασης, της απασχόλησης, της υγείας και της καταπολέμησης της διακριτικής μεταχείρισης. Ο αριθμός των αστυνομικών Rom αυξήθηκε. Ενισχύθηκε η συνεργασία με τις οργανώσεις Rom. Κατά τη διάρκεια του έτους 2000, χορηγήθηκαν 19 εκατομμύρια ευρώ για τη συγκεκριμένη προτεραιότητα.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στον τομέα αυτόν.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Θεσπίστηκαν μέτρα για τη συνέχιση της δικαστικής μεταρρύθμισης, όπως π.χ. διατάξεις για την επίλυση του προβλήματος της συσσώρευσης των προς εκδίκαση υποθέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής εξουσίας. Σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά το σύστημα πληροφοριών των δικαστηρίων. Το 75% περίπου των δικαστών καταρτίστηκε στο κοινοτικό δίκαιο. Πολλά μέτρα θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Περισσότεροι χρηματοδοτικοί πόροι χορηγήθηκαν για την εφαρμογή του προγράμματος δράσης υπέρ των Τσιγγάνων. Προετοιμάστηκε εκπαιδευτικό υλικό, αλλά δεν λύθηκε το πρόβλημα της μετάβασης των παιδιών των Ρομ από το κλασσικό στο ειδικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες:

  • Συνέχιση των προσπαθειών για την ένταξη των Rom.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Η Ουγγαρία συνέχισε τις προσπάθειές της στον τομέα αυτό με την έγκριση αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου σχετικού προγράμματος δράσης. Το πρόγραμμα αυτό είναι επικεντρωμένο στην εκπαίδευση και την απασχόληση, ενώ συγχρόνως προβλέπει μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα στους τομείς της υγείας και της στέγασης. Ωστόσο, η κατάσταση των τσιγγάνων παραμένει δύσκολη και αυτό υποχρεώνει την Ουγγαρία να μεριμνά διαρκώς για την πλήρη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Δεν σημειώθηκε πρόοδος στο συγκεκριμένο τομέα.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ενίσχυσε τα δημοσιονομικά μέσα του προγράμματος. Εντούτοις, το μέγεθος των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τσιγγάνοι απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει κατηγορηθεί για έλλειψη διατάξεων σχετικών με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται στις ομάδες-στόχους. Η Επιτροπή υπογραμμίζει κυρίως την κατάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου οι νεαροί Ρομ χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη λόγω των δυσμενών κοινωνικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν. Η Ουγγαρία έχει ευθυγραμμίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της με το κεκτημένο στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων, πράγμα που αποτελεί σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης των Ρομ μακροπρόθεσμα.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των διακρίσεων, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο γραφείων παροχής δικαστικής συνδρομής. Το εν λόγω δίκτυο παρέχει δωρεάν συμβουλές και αντιπροσώπευση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα διακριτικής μεταχείρισης. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι το πεδίο εφαρμογής του είναι περιορισμένο και δεν καλύπτονται τα διαδικαστικά έξοδα. Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του νόμου κατά των διακρίσεων, του οποίου η ψήφιση θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προόδου. Δεν σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού συστήματος διεκπεραίωσης καταγγελιών για αδικήματα της αστυνομίας.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Κατόπιν της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Απόφαση 99/850/ΕΚ, 6.12.1999Επίσημη Εφημερίδα L 335, 28.12.1999

Γνωμοδότηση της Επιτροπής COM(97) 2001 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 700 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 505 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 705 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1748Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002)700 τελικό - SEC(2002) 1404Μη δημοσιευθείσα στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1205Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2004

Top