EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Τσεχική Δημοκρατία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμης της Επιτροπής [COM(97) 2009 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 708 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 503 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 703 τελικό- Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [SEC(2001) 1746 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1200 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνωμοδότησή της του Ιουλίου 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε την εκτίμηση ότι έπρεπε να καταβληθεί αξιόλογη προσπάθεια για να ευθυγραμμιστεί η τσεχική νομοθεσία με το κοινοτικό κεκτημένο μεσοπρόθεσμα. Σε τομείς όπως η ασφάλεια των προϊόντων, η ένδειξη των τιμών και οι ονομασίες των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, η συμβατότητα της εθνικής νομοθεσίας με τα κοινοτικά πρότυπα είχε θεωρηθεί ικανοποιητική όμως άλλοι τομείς στερούνταν νομοθεσίας. Είχε επίσης ζητηθεί ο συντονισμός και η οργάνωση των αρμοδιοτήτων των διαφόρων θεσμικών οργάνων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την προστασία των καταναλωτών και έχουν ως στόχο την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 υπογράμμισε την παρουσία καθυστερήσεων στην ευθυγράμμιση της τσεχικής νομοθεσίας σχετικά με το κεκτημένο και προσκάλεσε την Τσεχική Δημοκρατία να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 διαπιστώθηκε ότι η ευθυγράμμιση της τσεχικής νομοθεσίας σχετικά με το κεκτημένο εξακολούθησε να είναι ανεπαρκής σε πολλούς τομείς και ότι απαιτούνταν επιπλέον προσπάθειες.

Στην έκθεσή της του Οκτωβρίου 2002 η Επιτροπή σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό έκλεισαν προσωρινά και ότι η Τσεχική Δημοκρατία δεν ζήτησε μεταβατική διάταξη στον τομέα αυτό. Για να ολοκληρώσει τα προπαρασκευαστικά της προσχώρησης, η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει πλέον προσπαθήσει να τελειοποιήσει τη νομοθεσία της, να εγκρίνει ιδιαίτερα μέτρα και να επιδιώξει τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των ενδιαφερόμενων ιδρυμάτων.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2003 επισημαίνεται ότι η Τσεχική Δημοκρατία συμμορφώνεται ουσιαστικά με το κοινοτικό κεκτημένο τόσο όσον αφορά τα μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια, όσο και τα μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια (π.χ. οργανώσεις των καταναλωτών). Ωστόσο, πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την επιτήρηση της αγοράς για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των προαναφερόμενων μέτρων και για να ενισχύσει τις αρμόδιες διοικητικές δομές για την εν λόγω εφαρμογή.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Το κοινοτικό κεκτημένο καλύπτει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών (ιδιαίτερα τον έλεγχο της παραπλανητικής διαφήμισης, την ένδειξη των τιμών, την καταναλωτική πίστη, τους αθέμιτους όρους συμβάσεων, την εξ αποστάσεως πώληση, τα οργανωμένα ταξίδια, την τηλεπώληση και τη χρονομεριστική ιδιοκτησία), τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, καθώς και τους τομείς των καλλυντικών, των ονομασιών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των παιχνιδιών.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία σύνδεσης προβλέπει την εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο και συνεργασία για την απόλυτη συμμόρφωση των καθεστώτων προστασίας των καταναλωτών Τσεχικής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Τα μέτρα της πρώτης φάσης του Λευκού Βιβλίου σχετικά με τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και της εσωτερικής αγοράς (1995) έχουν ως βασικό άξονα τη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων, ιδιαίτερα των καλλυντικών, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των παιχνιδιών, και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, ιδιαίτερα με μέτρα που αφορούν την παραπλανητική διαφήμιση, την καταναλωτική πίστη, τους αθέμιτους όρους συμβάσεων και την ένδειξη των τιμών. Τα μέτρα της δεύτερης φάσης αφορούν τα οργανωμένα ταξίδια, την τηλεπώληση και τη χρονομεριστική ιδιοκτησία. Η νέα κοινοτική νομοθεσία που θεσπίστηκε προσφάτως (πωλήσεις εξ αποστάσεως, συγκριτική διαφήμιση και αναγραφή των τιμών) θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια

Η Τσεχική Δημοκρατία κατέβαλε σημαντική προσπάθεια για να ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο όσον αφορά τα μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια. Στο πλαίσιο των τελευταίων προσπαθειών της μετέφερε, το 2003, την οδηγία σχετικά με τη γενική ασφάλεια των προϊόντων.

Μπορεί ήδη να εξασφαλίσει την επιτήρηση της αγοράς.

Η επιτήρηση της αγοράς κατανέμεται σε διάφορους οργανισμούς, όμως οι σχετικές δραστηριότητας διεξάγονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τους ακόλουθους οργανισμούς: Τσεχική Επιθεώρηση Αγροτικών και Διατροφικών Προϊόντων (ITPA), Εθνική Κτηνιατρική Υπηρεσία (η οποία λειτουργεί σε συγκεκριμένους τομείς ελέγχου των τροφίμων) και Τσεχική Επιθεώρηση Εμπορίου (ITC) (επιφορτισμένη με τα μη διατροφικά προϊόντα και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών).

Τα καθήκοντα κατανεμήθηκαν σαφέστερα μεταξύ αυτών των διαφόρων οργανισμών, αλλά παρόλα αυτά η αποτελεσματικότητα και η συνεργασία μεταξύ των συντελεστών θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω. Πρέπει επίσης να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για να βελτιωθεί η λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των οργανισμών επιτήρησης της αγοράς.

Αφετέρου, η Τσεχική Δημοκρατία προσαρμόζεται για να συμμετάσχει στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληρoφoριώv για τα επικίvδυvα πρoϊόvτα (RAPEX), χρησιμοποιώντας ιδίως το δίκτυο PROSAFE (ευρωπαϊκό φόρουμ για την ασφάλεια των προϊόντων).

Μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια

Η Τσεχική Δημοκρατία μετέφερε στην πράξη το σύνολο του κοινοτικού κεκτημένου σχετικά με τα μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια. Μένει ακόμα να ολοκληρωθεί η εφαρμογή ενός συστήματος εξωδικαστικής διευθέτησης των διαφορών που δεν συνδέονται με το πλαίσιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οργανώσεις καταναλωτών

Ο απολογισμός όσον αφορά τις οργανώσεις των καταναλωτών είναι πολύ θετικός. Ύστερα από τις τελευταίες νομικές τροποποιήσεις, οι οργανώσεις των καταναλωτών μπορούν να κινούν τις αναγκαίες διαδικασίες για την έκδοση διαταγών παύσης με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών. Μένει πλέον να αυξήσουν το επίπεδο συμμετοχής τους τόσο όσον αφορά την επεξεργασία και την εξέταση των προτύπων ασφάλειας όσο και ενέργειες ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των οργανώσεων των καταναλωτών αυξήθηκε, όπως και το επίπεδο επαγγελματισμού τους. Η ένταξή τους στις ευρωπαϊκές δομές όπως το Ευρωπαϊκό γραφείο ενώσεων καταναλωτών (BEUC), η Ευρωπαϊκή ένωση για το συντονισμό και την αντιπροσώπευση των καταναλωτών όσον αφορά την τυποποίηση (ANEC) και η Ευρωπαϊκή ένωση καταναλωτών (AEC) συνεχίστηκε. Αυξήθηκε επίσης η κυβερνητική χρηματοδότηση που τους χορηγείται.

Το έργο αυτών των οργανισμών επικεντρώνεται στη δωρεάν παροχή συμβουλών και πληροφοριών, σε περίπου πενήντα κέντρα συμβουλών, σχετικά με τις δημοσιεύσεις και τα μέτρα διαπαιδαγώγησης σχετικά με τις συγκριτικές δοκιμές προϊόντων και εμπορευμάτων και σχετικά με την εξωδικαστική ρύθμιση των διαφορών.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 29.01.2004

Top