EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Πρόγραμμα για την υποστήριξη ιδρυμάτων, ενώσεων και ενεργειών στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (2004-2006)

Η απαίτηση για μεγαλύτερη δημοσιονομική διαφάνεια στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να υιοθετήσουν ένα νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση αριθ. 791/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης για την προώθηση οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την υποστήριξη ειδικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης [Επίσημη Εφημερίδα L 138, 30.04.2004]

ΣΥΝΟΨΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν την προαναφερθείσα απόφαση στο πλαίσιο της ανάγκης για δημοσιονομική διαφάνεια που επιβάλλει ο δημοσιονομικός κανονισμός των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 2002 [Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 της 25ης Ιουνίου 2002] που απαιτεί να θεσπιστεί μια νομική βάση για να καλύψει τις υφιστάμενες ενέργειες στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Η απαίτηση αυτή παρέχει την ευκαιρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να πράξουν περισσότερα για να προωθήσουν τις πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην Ευρώπη.

Το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στο να στηρίξει, αφενός, τις δραστηριότητες οργανισμών που δρουν σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο επιδιώκοντας στόχο γενικότερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, και, αφετέρου, αυτοτελείς ενέργειες για την προώθηση της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εν λόγω τομέα, ενέργειες πληροφόρησης σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και με τους στόχους της Ένωσης στο πλαίσιο των διεθνών της σχέσεων ή ακόμα ενέργειες υποστήριξης της κοινοτικής δράσης και διασύνδεσής της με το εθνικό επίπεδο.

Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανεξάρτητους και μη κερδοσκοπικές νομικές οντότητες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο που απευθύνεται στο δημόσιο συμφέρον. Οι οντότητες αυτές πρέπει να έχουν ιδρυθεί νομικά επί περισσότερα από δύο έτη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις κύριες δράσεις. Η πρώτη δράση (δράση 1) αποβλέπει στην υποστήριξη προς καθορισμένα ιδρύματα δραστηριοποιούμενα στον τομέα της εκπαίδευσης, ήτοι:

  • το Ευρωπαϊκό Κολέγιο (στα πανεπιστήμια των Bruges και Natolin), (EN) στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε νομικές, οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές επιστήμες και επιστήμες του ανθρώπου, στην ευρωπαϊκής τους διάσταση·
  • το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (EN), στη συμβολή του στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς της Ευρώπης με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα·
  • το Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ (EN) στην επιμόρφωση εθνικών και ευρωπαίων υπαλλήλων·
  • η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δικαίου της Τριέστης (DE) (FR) (IT) στη συνεχή κατάρτιση, σε πανεπιστημιακό επίπεδο, των επαγγελματιών και των υποκειμένων στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
  • το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό (EN), στη συνέχιση του ευρωπαϊκού μάστερ στα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό, το προχωρημένο πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης και άλλες δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού·
  • η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης στον τομέα των ειδικών αναγκών, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και στην καθιέρωση, στον τομέα αυτό, εκτεταμένης και μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής συνεργασίας·
  • το Διεθνές Κέντρο Ευρωπαϊκής Κατάρτισης στη μελέτη, τη διδασκαλία, την κατάρτιση και την έρευνα σχετικά με τα προβλήματα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ενοποίησης, του φεντεραλισμού, του τοπικισμού και της μεταβολής των δομών της σύγχρονης κοινωνίας, βάσει συνολικής ομοσπονδιακής προοπτικής.

Η δεύτερη δράση (δράση 2) αποσκοπεί στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών ενώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης ή της κατάρτισης με μέλη σε τουλάχιστον 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές ενώσεις οι οποίες ασκούν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή/και στις υποψήφιες χώρες. Η δράση αυτή είναι ανοικτή σε οργανώσεις που επιδιώκουν ένα σκοπό γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η τρίτη δράση (δράση 3) αφορά την υποστήριξη δραστηριοτήτων:

  • που διεξάγονται στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης και αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συγκεκριμένα τις έδρες Jean Monnet (δράση 3α). Ειδικότερα, αντικείμενο των δραστηριοτήτων αυτών είναι η καθιέρωση διδασκαλίας σχετικής με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα πανεπιστήμια· η δημιουργία και η υποστήριξη εθνικών ενώσεων καθηγητών ειδικευμένων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση· η προαγωγή του προβληματισμού και της συζήτησης επί της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης· η προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας σε θέματα προτεραιότητας της ΕΕ.
  • που συμβάλλουν στην υλοποίηση των μελλοντικών σκοπών των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη (δράση 3β). Ειδικότερα, αντικείμενο των δραστηριοτήτων αυτών είναι η υποστήριξη μελετών και ερευνών συνδεόμενων με την επίτευξη συγκεκριμένων μελλοντικών στόχων· συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, σεμινάρια, διαλέξεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις που υποστηρίζουν την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας το οποίο αναλύεται στους στόχους. Η προπαρασκευή και η διεξαγωγή ενεργειών πληροφόρησης και εκδόσεων κ.λπ..
  • που συμβάλλουν στην επιμόρφωση των εθνικών δικαστών στον τομέα του κοινοτικού δικαίου και στις δραστηριότητες των οργανισμών δικαστικής συνεργασίας (δράση 3γ).

Το πρόγραμμα απευθύνεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο), σε τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ - Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), σε δύο υποψήφιες χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) και την Τουρκία.

Δημοσιονομικό πλαίσιο

Το δημοσιονομικό πλαίσιο ανέρχεται σε 77 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2004-2006, τα οποία κατανέμονται σύμφωνα με τα ακόλουθα ποσοστά:

  • μεταξύ 65 % και 58 % του συνολικού δημοσιονομικού προγράμματος για τη δράση 1·
  • μεταξύ 24 % και 20 % του συνολικού δημοσιονομικού προγράμματος για δραστηριότητες στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης (δράση 3α)·
  • μεταξύ 14 % και 9 % του συνολικού δημοσιονομικού προγράμματος για δραστηριότητες που συμβάλλουν στην επίτευξη των μελλοντικών στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (δράση 3β).

Οι πόροι που διατίθενται στη δράση 2 και στην κατάρτιση των εθνικών δικαστών (δράση 3γ) θα είναι σε κάθε περίπτωση μικρότεροι από το 4 % του συνολικού δημοσιονομικού προγράμματος.

Το παρόν πρόγραμμα χρηματοδοτεί (πλην της πρώτης δράσης) μέχρι 75 % των αποδεκτών δαπανών. Για τις δράσεις 2 και 3, οι επιδοτήσεις χορηγούνται στη βάση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή του προγράμματος.

Το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2007, η Επιτροπή θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την επίτευξη των στόχων του παρόντος προγράμματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με τη Συνθήκη, εγκρίνουν απόφαση ως προς τη συνέχιση του προγράμματος από την 1η Ιανουαρίου 2007.

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος - Ημερομηνία εκπνοής

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση αριθ. 791/2004/ΕΚ (έγκριση: συναπόφαση COD/2003/0114]

01.05.2004-31.12.2006

-

ΕΕ L 138 της 30.04.2004

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Απόφαση αριθ. 1720/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2006, για τη θέσπιση προγράμματος δράσης στον τομέα της διά βίου μάθησης [Επίσημη Εφημερίδα L 327 της 24.11.2006]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 20.02.2007

Top