EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συνθήκη των Βρυξελλών (Συνθήκη Συγχώνευσης)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Συνθήκη περί ιδρύσεως ενιαίου Συμβουλίου και ενιαίας Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ;

Η Συνθήκη των Βρυξελλών περί ιδρύσεως ενιαίου Συμβουλίου και ενιαίας Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (γνωστή ως «Συνθήκη Συγχώνευσης») υπογράφτηκε με σαφή πρόθεση ενοποίησης των 3 τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) — την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΚΑΕ που είναι κοινώς γνωστή ως «ΕΥΡΑΤΟΜ»).

Διατηρώντας τις 3 κοινότητες νομικά ανεξάρτητες, η Συνθήκη Συγχώνευσης προέβη σε εξορθολογισμό των θεσμικών οργάνων τους, συγχωνεύοντας, τα τότε ανεξάρτητα ακόμα, εκτελεστικά τους όργανα — αυξάνοντας έτσι των αριθμό των κοινών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σε 5 — και σε σχετικές τροποποιήσεις των 3 κοινοτικών συνθηκών.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ένα ενιαίο Συμβούλιο και μια ενιαία Επιτροπή

  • Τα εκτελεστικά όργανα συγχωνεύθηκαν ως εξής:
    • Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων — το σημερινό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης — αντικατέστησε, ως ενιαίος φορέας, το Ειδικό Συμβούλιο Υπουργών της ΕΚΑΧ, το Συμβούλιο της ΕΟΚ και το Συμβούλιο της ΕΥΡΑΤΟΜ·
    • Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων — η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή — αντικατέστησε ως ενιαίος φορέας την Ανώτατη Αρχή της ΕΚΑΧ , την Επιτροπή της ΕΟΚ και την Επιτροπή της ΕΥΡΑΤΟΜ.
  • Ωστόσο, τα νέα ενιαία εκτελεστικά όργανα θα εξακολουθούσαν να ενεργούν σύμφωνα με τις συνθήκες που διέπουν κάθε μια από τις 3 κοινότητες καθώς και σύμφωνα με τα νέα άρθρα της παρούσας συνθήκης.
  • Οι κανόνες για τη σύνθεση και λειτουργία τους συγκεντρώθηκαν σε ένα ενιαίο σώμα κειμένου και τα αντίστοιχα άρθρα των συνθηκών της ΕΚ καταργήθηκαν.
  • Επί των διαφορών μεταξύ των 3 συνθηκών, αναφορικά με το Συμβούλιο:
    • το χρονικό διάστημα της προεδρίας εναρμονίστηκε με το μεγαλύτερο σε διάρκεια που προέβλεπαν οι συνθήκες της ΕΟΚ και της ΕΥΡΑΤΟΜ·
    • ο συντονισμός των κανόνων λήψης αποφάσεων λάμβανε χώρα μόνο εφόσον οι πράξεις απαιτούνταν να θεσπίζονται βάσει των 3 συνθηκών (δηλ. σε σχέση με τα κοινά θεσμικά όργανα, τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση)·
    • οι έννοιες της απλής πλειοψηφίας, της ειδικής πλειοψηφίας και της ομοφωνίας εναρμονίσθηκαν σύμφωνα τις συνθήκες της ΕΟΚ και της ΕΥΡΑΤΟΜ·
    • η ΕΜΑ επισημοποιήθηκε ως προπαρασκευαστικό όργανο του Συμβουλίου και η λειτουργία της παρατάθηκε μετά τη λήξη της συνθήκης της ΕΚΑΧ.
  • Επί των διαφορών μεταξύ των 3 συνθηκών, αναφορικά με την Επιτροπή:
    • ο αριθμός των μελών της Επιτροπής ορίστηκε σε 9·
    • οι κανόνες για τον διορισμό των μελών και της θέσης τους, καθώς και για την γενικότερη λειτουργία της Επιτροπής ευθυγραμμίστηκαν με εκείνους της συνθήκης της ΕΟΚ·
    • εναρμονίστηκε η ημερομηνία κατά την οποία η Επιτροπή καλείται να δημοσιεύσει τη γενική έκθεση για τις δραστηριότητες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς επίσης και η ημερομηνία συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης για την εξέταση της εν λόγω έκθεσης·
    • οι κανόνες σχετικά με το πώς η Επιτροπή είναι πολιτικά υπόλογη στην Κοινοβουλευτική συνέλευση ευθυγραμμίστηκαν με τους κανόνες των συνθηκών της ΕΟΚ και της ΕΥΡΑΤΟΜ παρέχοντας, ανά πάσα στιγμή, τη δυνατότητα άσκησης κριτικής στη διοίκηση της Επιτροπής (και όχι μόνον κατά την εξέταση της ετήσιας γενικής έκθεσης).

Ένας ενιαίος διοικητικός προϋπολογισμός για την ΕΚ

  • Ο προϋπολογισμός καλύπτει τις δαπάνες όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΚ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης και του Δικαστηρίου.
  • Ωστόσο, οι δαπάνες για παρεμβάσεις στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΚΑΧ και οι δαπάνες για τη διεξαγωγή προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης στο πλαίσιο της Συνθήκης ΕΥΡΑΤΟΜ, καταγράφονται σε ξεχωριστούς προϋπολογισμούς.

Μια ενιαία διοίκηση για την ΕΚ

  • Όλοι οι υπάλληλοι, μόνιμοι ή μη, των θεσμικών οργάνων της ΕΚ ανήκουν σε μια ενιαία διοίκηση.
  • Οι κανόνες που τους διέπουν καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους εντάσσονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο και απορρέουν από ένα, επίσης, ενιαίο καθεστώς.
  • Ενιαίοι είναι και οι κανόνες σχετικά με την ευθύνη που φέρει η ΕΚ σε περίπτωση τραυματισμού που προκλήθηκε από προσωπικό λάθος ενός μόνιμου ή μη μόνιμου υπαλλήλου.
  • Τα προνόμια και οι ασυλίες που χορηγούνται σε θεσμικά όργανα της ΕΚ καθώς και σε μόνιμους ή μη μόνιμους υπαλλήλους έχουν, επίσης, ενοποιηθεί σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο της συνθήκης.

Οι έδρες των θεσμικών οργάνων της ΕΚ

  • Προς απάντηση στις νομικές αντιρρήσεις που διατύπωσε το Λουξεμβούργο, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΚ εξουσιοδοτήθηκαν να αποφασίσουν από κοινού για την επίλυση του θέματος αναφορικά με τον καθορισμό των εδρών των εκτελεστικών οργάνων της ΕΚ στις Βρυξέλλες. Η απόφαση λήφθηκε την ίδια μέρα που υπογράφτηκε η Συνθήκη και συνιστούσε τον ορισμό των Βρυξελλών ως προσωρινή έδρα.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΣΥΝΘΗΚΗ;

Υπογράφηκε την Πέμπτη, 8 Απριλίου 1965 και εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου 1967.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πριν από τη Συνθήκη συγχώνευσης, οι 3 Ευρωπαϊκές Κοινότητες μοιράζονταν ήδη, από το 1957, βάσει της σύμβασης για ορισμένα κοινά θεσμικά όργανα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων: την Κοινοβουλευτική συνέλευση (που αργότερα θα αποτελέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), το Δικαστήριο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Η Συνθήκη συγχώνευσης αποτέλεσε σημαντικό εφαλτήριο για τη δημιουργία της σύγχρονης ΕΕ. Η συνθήκη καταργήθηκε — με εξαίρεση του Πρωτοκόλλου της 8ης Απριλίου 1965 περί προνομίων και ασυλιών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων — από τη Συνθήκη του Άμστερνταμ η οποία υπογράφτηκε στις 2 Οκτωβρίου 1997 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 1999.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συνθήκη για την ίδρυση ενιαίου Συμβουλίου και ενιαίας Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [(ΕΕ C 152 της 13.7.1967, σ. 2-17 (DE, FR IT, NL)]

Πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (EE C 202 της 7.6.2016, σ. 266-272)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα

Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας

Διαδοχικές τροποποιήσεις της Συνθήκης έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση προορίζεται μόνο για σκοπούς αναφοράς.

Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας

Σύμβαση για ορισμένα κοινά θεσμικά όργανα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Συνθήκη του Άμστερνταμ που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Συνθήκες για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ορισμένες συναφείς πράξεις (ΕΕ C 340 της 10.11.1997, σ. 1-144)

Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 21.03.2018

Top