EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0069

Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβουλιο, στην Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και στην Επιτροπη Περιφερειων - Προετοιμασία των επόμενων σταδίων όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση {SEC(2008) 153} {SEC(2008) 154}

/* COM/2008/0069 τελικό */

52008DC0069




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 13.2.2008

COM(2008) 69 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Προετοιμασία των επόμενων σταδίων όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση {SEC(2008) 153}{SEC(2008) 154}

Εισαγωγή

Πολιτικό πλαίσιο

Από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ διέρχονται κάθε έτος περισσότερα από 300 εκατ. ταξιδιωτών, οι οποίοι είναι πολίτες της Ένωσης και υπήκοοι τρίτων χωρών. Η Ευρώπη είναι και θα συνεχίσει να είναι ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως[1]. Αυτό αντικατοπτρίζει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ και την επιτυχία του πολιτικού και κοινωνικοοικονομικού της μοντέλου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μοιραστεί τις αξίες της και να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και προσιτή στους άλλους.

Η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ένας χώρος στον οποίον έχουν καταργηθεί τα εσωτερικά σύνορα, ο οποίος επεκτάθηκε από 7 χώρες το 1995 σε 24 κατά τα τέλη του 2007 – ένα μοναδικό, ιστορικό επίτευγμα - , δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς να υπάρχει επιμερισμένη ευθύνη και αλληλεγγύη κατά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων του.

Η φιλόδοξη ατζέντα που ορίστηκε από την Επιτροπή και το Συμβούλιο το 2002, στο σχέδιο για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών της ΕΕ, έχει τώρα ολοκληρωθεί. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει παγιωθεί. Ο κώδικας συνόρων Σένγκεν[2] τέθηκε σε ισχύ το 2006. Θεσπίστηκαν απλουστευμένοι κανόνες για την τοπική διασυνοριακή κυκλοφορία[3]. Προστέθηκε επιχειρησιακή διάσταση με τη δημιουργία του οργανισμού FRONTEX[4]. Οι έννοιες της κατανομής των βαρών και της αλληλεγγύης απέκτησαν πραγματική σημασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνόρων, το οποίο, για πρώτη φορά, διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς πόρους στους συγκεκριμένους τομείς πολιτικής.

Η μεταναστευτική πίεση καθώς και η αποτροπή της εισόδου προσώπων που επιδιώκουν να εισέλθουν στην ΕΕ για παράνομους σκοπούς αποτελούν σαφείς προκλήσεις για την Ένωση και, κατά συνέπεια, για τις πολιτικές που ακολουθεί σχετικά με τα σύνορα και τις θεωρήσεις. Τα θεμελιώδη προβλήματα που δημιουργούνται από τη διαχείριση της μετανάστευσης πρέπει να επιλυθούν με την προοπτική μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής (βλ. συνολική προσέγγιση), στο πλαίσιο της οποίας εγγράφεται, ειδικότερα, η δέσμευση της ΕΕ έναντι των τρίτων χωρών. Είναι ως εκ τούτου αναγκαίο, από την άποψη της μεταναστευτική πολιτικής ως συνόλου, να εξετασθούν ορισμένα οριζόντια θέματα, τα οποία έχουν επίπτωση στην ικανότητα της ΕΕ να διαχειρίζεται τα εξωτερικά της σύνορα και διαφυλάττει το κεκτημένο του Σένγκεν - εξωτερική διάσταση, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά ζητήματα που αφορούν την οικονομική αλληλεγγύη και την κατανομή των βαρών και επιπτώσεις της νέας Συνθήκης. Σ’αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η Επιτροπή θα εκδώσει τον Ιούνιο ανακοίνωση για μια συνολική μεταναστευτική πολιτική.

Ενώ τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα για τον έλεγχο των δικών τους συνόρων, η κοινή πολιτική της Ένωσης για την υποστήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών πρέπει να αναπτύσσεται και να ενισχύεται διαρκώς, για να ανταποκριθεί σε νέες απειλές, μεταβολές της μεταναστευτικής πίεσης και σε όλες τις εντοπιζόμενες ελλείψεις, κάνοντας ευρεία και ανάλογη χρήση της νέας τεχνολογίας. Πρέπει να δίνεται ίδιο βάρος στις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Η διέλευση των εξωτερικών συνόρων πρέπει να είναι απλή και ταχεία για τους υπηκόους τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου που ορίζονται από την Κοινότητα και το εθνικό δίκαιο. Οι διαπροσωπικές και οικογενειακές επαφές σε παραμεθόριες περιοχές πρέπει να διευκολυνθούν. Η διαχείριση των συνόρων πρέπει να υποστηρίζει και όχι να καταστέλλει την οικονομική ανάπτυξη στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών. Για τον ίδιο σκοπό, η ΕΕ συνήψε πρόσφατα συμφωνίες απλούστευσης της έκδοσης θεωρήσεων με οκτώ γειτονικές χώρες[5] και έχει ξεκινήσει διάλογο με ορισμένες εξ αυτών προς την κατεύθυνση της κατάργησης της υποχρέωσης θεώρησης.

Ολοκληρωμένη διαχείριση συνόρων και υπάρχοντα μέσα

Η έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων περιλαμβάνει το συνδυασμό των μηχανισμών ελέγχου και της χρήσης εργαλείων βάσει των ροών προσώπων προς την ΕΕ και εντός αυτής. Περιλαμβάνει μέτρα που λαμβάνονται στα προξενεία των κρατών μελών σε τρίτες χώρες, μέτρα συνεργασίας με γειτονικές τρίτες χώρες, μέτρα στα ίδια τα σύνορα και μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν. Τα βασικά στοιχεία αυτού του σχεδιασμού περιλαμβάνουν επί του παρόντος τα ακόλουθα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται σε σχέση με υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν σε κράτος μέλος που αποτελεί μέρος της συνεργασίας Σένγκεν ή σε χώρα συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Όπως ορίζεται στο κοινοτικό δίκαιο, οι ταξιδιώτες από ορισμένες τρίτες χώρες υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης[6]. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ένας πρώτος έλεγχος του κατά πόσον πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής λαμβάνει χώρα σε συνδυασμό με την αίτηση χορήγησης θεώρησης στα προξενεία των κρατών μελών σε τρίτες χώρες.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ζητούν θεώρηση βραχείας διαμονής θα ελέγχονται σύμφωνα με το σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS), το οποίο θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2012 το νωρίτερο, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης παρουσίασής του στα προξενεία και στα συνοριακά σημεία διέλευσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις νομικές βάσεις για το VIS το 2007, η οποία αναμένεται να εγκριθεί επίσημα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Οι κύριοι σκοποί του VIS είναι, κατά την είσοδο, ο έλεγχος της γνησιότητας της θεώρησης και της ταυτότητας του κατόχου της. Βιομετρικά στοιχεία – εικόνα προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα – θα εισαχθούν εξαρχής στο VIS. Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν, καθιστώντας υποχρεωτική την επαλήθευση της ταυτότητας του κατόχου θεώρησης σε κάθε είσοδο.

Για τα πρόσωπα που ταξιδεύουν αεροπορικώς στην ΕΕ, πριν ή κατά την επιβίβαση, διαβιβάζονται δεδομένα αντίστοιχα προς εκείνα που περιλαμβάνονται στο διαβατήριο, στο πλαίσιο του συστήματος εκ των προτέρων πληροφοριών για τους επιβάτες (ΑPI), μετά από αίτηση του κράτους μέλους προορισμού, με στόχο να ειδοποιηθούν οι αρχές φύλαξης των συνόρων σχετικά με επικίνδυνους επιβάτες[7].

Τα δεδομένα API (εκ των προτέρων πληροφορίες για τους επιβάτες) δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται με σκοπό να εμποδιστεί η άφιξη συγκεκριμένου προσώπου στο συνοριακό σημείο διέλευσης του κράτους μέλους προορισμού.

Σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων Σένγκεν[8], οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να υποβάλλονται, κατά την είσοδο, σε «διεξοδικό έλεγχο», ο οποίος εκτός από την εξέταση του ταξιδιωτικού εγγράφου συμπεριλαμβάνει εξακρίβωση του σκοπού και της διάρκειας διαμονής και της ύπαρξης επαρκών μέσων διαβίωσης καθώς και έρευνα στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (ΣΠΣ) και στις εθνικές βάσεις δεδομένων για να επαληθευτεί το γεγονός ότι τα άτομα αυτά δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και τις διεθνείς σχέσεις των κρατών μελών του Σένγκεν. Κατά συνέπεια, οι έλεγχοι περιλαμβάνουν ορισμένες προϋποθέσεις που επαληθεύονται από το συνοριοφύλακα μέσω ερωτήσεων που υποβάλλονται στον ταξιδιώτη. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, ο συνοριοφύλακας οφείλει να ελέγχει την εγκυρότητα του ταξιδιωτικού εγγράφου. Οι έλεγχοι είναι ίδιοι ανεξάρτητα από το κατά πόσον τα συγκεκριμένα άτομα υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης ή όχι.

Οι συνοριοφύλακες είναι υποχρεωμένοι να σφραγίζουν χειρογράφως – προσδιορίζοντας την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου – τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα.

Στα προξενεία καθώς και στα σύνορα γίνεται έρευνα στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS) για να επαληθευτεί το κατά πόσον το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει αποτελέσει το αντικείμενο καταχώρισης εκ μέρους κράτους μέλους με σκοπό την άρνηση εισόδου. Το SIS και το μελλοντικό SIS II περιλαμβάνουν ειδοποιήσεις, σε σχέση με υπηκόους τρίτων χωρών, για πρόσωπα των οποίων η είσοδος στο χώρο Σένγκεν πρέπει να απορριφθεί, καταζητούμενα πρόσωπα και πρόσωπα που πρέπει να τεθούν υπό προστασία. Όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται στην ΕΕ, ανεξάρτητα με το κατά πόσον υπόκεινται ή μη στην υποχρέωση θεώρησης, ελέγχονται συστηματικά στο SIS.

Όσον αφορά τους ελέγχους στο εσωτερικό του εδάφους Σένγκεν, οι αρχές επιβολής του νόμου θα έχουν πρόσβαση στο VIS, το οποίο επιτρέπει τον εντοπισμό προσώπων που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, στο μέτρο που προηγουμένως τους έχει χορηγηθεί θεώρηση.

Τέλος, πρέπει εξίσου να γίνει αναφορά στην πρόταση της Επιτροπής για τη χρήση των μητρώων ονομάτων επιβατών (PNR) για τα άτομα που φτάνουν αεροπορικώς, τα οποία είναι ουσιαστικά αντίστοιχα των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην κράτηση της πτήσης[9]. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες διαβιβάζονται επίσης στις αρχές επιβολής του νόμου αμέσως πριν ή κατά την επιβίβαση. Το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι δεν συνδέεται με τη συνεργασία Σένγκεν. Η διαβίβαση δεδομένων PNR πραγματοποιείται με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, και όχι για συνοριακούς ελέγχους.

Πιθανά νέα μέσα για τη μελλοντική ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης των συνόρων

Εάν η ΕΕ επιθυμεί να επιτύχει το στόχο μιας αληθινά ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, με στόχο να ανταποκριθεί στην ανάγκη τόνωσης της ασφάλειας και στη διευκόλυνση των ταξιδίων των υπηκόων τρίτων χωρών, πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες.

Ξεκινώντας με τα μέτρα που λαμβάνονται στα προξενεία, και από την οπτική γωνία της διευκόλυνσης των ταξιδίων και της πρόσβασης στο έδαφος της ΕΕ, η ισχύουσα πολιτική θεωρήσεων αποτελεί προσέγγιση απόλυτου χαρακτήρα. Ενώ έχουν συναφθεί συμφωνίες απλούστευσης της έκδοσης θεωρήσεων με διάφορες τρίτες χώρες, η κοινή πολιτική θεωρήσεων δεν επιτρέπει άλλες επιλογές πέραν της επιβολής ή μη στους υπηκόους συγκεκριμένης τρίτης χώρας της υποχρέωσης θεώρησης.

Από την άποψη της ασφάλειας, δεν προβλέπεται τώρα κανένας συστηματικός έλεγχος, για σκοπούς συνοριακού ελέγχου, για τους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν είναι υπόχρεοι θεώρησης πριν από την άφιξή τους στα ίδια τα σύνορα.

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στα σύνορα, και από την άποψη της διευκόλυνσης του ταξιδίου, το ισχύον νομικό πλαίσιο για τους συνοριακούς ελέγχους αποτελεί μία ενιαία και αδιαφοροποίητη προσέγγιση, υπό την έννοια ότι το κοινοτικό δίκαιο υπό τη σημερινή μορφή του δεν επιτρέπει την απλούστευση των ελέγχων για ορισμένες κατηγορίες ταξιδιωτών. Η μόνη εξαίρεση ισχύει για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν σε παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών - κατά γενικό κανόνα μέχρι 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα - οι οποίοι μπορούν να τυγχάνουν απλουστευμένων συνοριακών ελέγχων και απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού τοπικής διασυνοριακής κυκλοφορίας. Άλλοι υπήκοοι τρίτων χωρών που ταξιδεύουν συχνά προς και από τον χώρο Σένγκεν για θεμιτούς λόγους, για παράδειγμα άτομα που ταξιδεύουν για επιχειρηματικούς λόγους και τηρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση για την διάρκεια της διαμονής τους, υπόκεινται στους ίδιους διεξοδικούς ελέγχους στα σύνορα σε κάθε είσοδο. Αυτό ισχύει επίσης για τους υπόχρεους θεώρησης, στους οποίους εκδίδεται θεώρηση πολλαπλής εισόδου. Επιβάλλοντας διεξοδικό έλεγχο σε όλα τα άτομα, το ισχύον νομικό πλαίσιο εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι συνοριακοί έλεγχοι, ενώ οι νέες τεχνολογίες θα επέτρεπαν την αυτόματη και ως εκ τούτου ουσιαστικά συντομευμένη, διεξαγωγή ελέγχων στα σύνορα σε σχέση με τους καλόπιστους ταξιδιώτες.

Εξετάζοντας τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν στο εσωτερικό του εδάφους Σένγκεν, η Ένωση θα μπορούσε να εξετάσει την εισαγωγή ενός αποτελεσματικού εργαλείου για τον εντοπισμό των προσώπων που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής, δεδομένου ότι τώρα δεν καταγράφονται σε αρχείο οι ημερομηνίες μετακινήσεων υπηκόων τρίτων χωρών διαμέσου των εξωτερικών συνόρων. Τα άτομα που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη άδεια διαμονής αντιπροσωπεύουν σαφώς τη μεγαλύτερη κατηγορία λαθρομεταναστών στην ΕΕ[10]. Ακόμα και στην περίπτωση που δεδομένα αυτού του είδους συγκεντρώνονται από τα μεμονωμένα κράτη μέλη, δεν υπάρχουν μέσα για την ανταλλαγή αυτών των δεδομένων μεταξύ τους. Οι συνοριοφύλακες δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν τη διάρκεια διαμονής, όταν χρησιμοποιούνται διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα κατά την είσοδο στην ΕΕ και κατά την έξοδο από αυτή ή όταν αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες, όπως διαβατήρια γεμάτα με σφραγίδες ή δυσανάγνωστες σφραγίδες. Λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης, η παρούσα ανακοίνωση προβαίνει σε υποδείξεις για νέα μέσα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εγγενές μέρος της στρατηγικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων στο μέλλον. Προτείνει να υπάρξει διερευνητική προσέγγιση και να εξετασθεί μια νέα γενιά μέσων διαχείρισης των συνόρων, με σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν και την παράλληλη διευκόλυνση των διαδικασιών και της διέλευσης των συνόρων για εκείνους που επιδιώκουν να εισέλθουν για θεμιτούς λόγους. Τα ενδεχόμενα μέσα που πρέπει να εξεταστούν, τα οποία θα ισχύουν για τους υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν σε ένα κράτος μέλος που συμμετέχει στη συνεργασία Σένγκεν ή σε χώρα συνδεδεμένη με αυτήν, θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν:

- μέτρα για τη διευκόλυνση της διέλευσης των συνόρων εκ μέρους των καλόπιστων ταξιδιωτών[11].

- ενδεχόμενη εισαγωγή ενός συστήματος καταχώρισης της εισόδου/εξόδου·και

- εξέταση της εισαγωγής ενός ηλεκτρονικού συστήματος άδειας ταξιδίου (ESTA).

Η ανακοίνωση βασίζεται σε μία εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη δύο εξωτερικών μελετών. Ένα έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, που θα παρουσιασθεί το Μάρτιο, θα αξιολογεί λεπτομερέστερα ζητήματα που αφορούν τις τεχνικές πτυχές της εφαρμογής.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

- Οι ταξιδιώτες χαμηλού κινδύνου που προέρχονται από τρίτες χώρες, ανεξάρτητα από το κατά πόσον υπόκεινται στην υποχρέωση της θεώρησης ή όχι, θα μπορούν να τυγχάνουν προηγούμενης διαδικασίας εξέτασης, σε εθελοντική βάση, με σκοπό να αποκτήσουν το καθεστώς του καταχωρημένου ταξιδιώτη.

- Κατά την άφιξή τους στα σύνορα της ΕΕ, οι καταχωρημένοι ταξιδιώτες θα μπορούν να τυγχάνουν απλουστευμένου και αυτοματοποιημένου συνοριακού ελέγχου.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζει τους ελέγχους που πρέπει να διεξάγονται σε υπηκόους τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα, θα μπορούσε να τροποποιηθεί, κατά τρόπον ώστε να επιτρέπει τη χαλάρωση αυτών των ελέγχων για ορισμένες κατηγορίες ταξιδιωτών, στους οποίους θα χορηγείται το καθεστώς των «καταχωρημένων ταξιδιωτών». Οι υποψήφιοι αυτού του καθεστώτος θα μπορούν να υποβάλλονται σε προηγούμενο έλεγχο, τα κριτήρια του οποίου θα καθορίζονται κατά τρόπο ώστε να αντισταθμίζεται η ελάφρυνση των ελέγχων στα σύνορα. Οι έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιούνται στα καθ’εαυτά σύνορα θα μπορούσαν να καθορίζονται κατά τρόπο που να καθιστά δυνατή τη χρήση αυτόματων θυρών.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση του καθεστώτος του «καταχωρημένου ταξιδιώτη» και η αυτοματοποίηση των ελέγχων των συγκεκριμένων προσώπων θα σήμαινε την κατάργηση της επαλήθευσης ορισμένων προϋποθέσεων εισόδου στα σύνορα (λόγος διαμονής, μέσα διαβίωσης, απουσία απειλής για τη δημόσια τάξη). Το καθεστώς του «καταχωρημένου ταξιδιώτη» θα μπορούσε να αποκτάται μετά από κατάλληλο έλεγχο βάσει κοινών κριτηρίων ελέγχου. Αυτά τα κριτήρια θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν, τουλάχιστον, αξιόπιστο ιστορικό των προηγούμενων μετακινήσεων (απουσία υπέρβασης της επιτρεπόμενης διάρκειας διαμονής κατά τις προηγούμενες επισκέψεις στην ΕΕ), απόδειξη επαρκών μέσων διαβίωσης και κατοχή βιομετρικού διαβατηρίου. Θα μπορούσαν να προβλεφθούν και άλλα κριτήρια και τα κριτήρια χορήγησης του καθεστώτος του καταχωρημένου ταξιδιώτη στα πρόσωπα που υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης θα μπορούσαν να ευθυγραμμισθούν με εκείνα που εφαρμόζονται για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να τους χορηγηθεί το καθεστώς του καταχωρημένου ταξιδιώτη σε οποιοδήποτε κράτος μέλος. Η διαδικασία αίτησης θα μπορεί να διοργανώνεται από τα προξενεία ή τα μελλοντικά κοινά κέντρα υποβολής αιτήσεων.

Για να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της ίδιας υποδομής και των ίδιων εξοπλισμών, πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ίδια βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία (εικόνα προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα) που χρησιμοποιούνται για τους κατόχους θεώρησης. Οι πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους του καθεστώτος του καταχωρημένου ταξιδιώτη θα ανταλλάσσονται μεταξύ κρατών μελών, επειδή τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρέπει να τυγχάνουν απλουστευμένου ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, σε οποιοδήποτε συνοριακό σημείο διέλευσης εμφανίζονται.

Πέραν των προϋποθέσεων εισόδου που δεν θα ελέγχονται πλέον λόγω του απλουστευμένου ελέγχου των καταχωρημένων ταξιδιωτών, η εγκατάσταση αυτόματων θυρών στα σύνορα θα καθιστούσε εφικτό τον αυτόματο έλεγχο της ταυτότητας των ταξιδιωτών, χωρίς την παρέμβαση συνοριοφυλάκων· μία συσκευή θα διάβαζε τα βιομετρικά δεδομένα που περιλαμβάνονται στα ταξιδιωτικά έγγραφα ή αποθηκεύονται σε κάποιο σύστημα ή βάση δεδομένων και θα τα συνέκρινε με τα βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία του ταξιδιώτη.

Πέραν των άλλων θετικών όψεων, όπως η ικανοποίηση των ταξιδιωτών και η συμβολική εικόνα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοιχτής στον κόσμο, οι αυτόματες διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα θα βελτίωναν σημαντικά την σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας, επειδή θα επαρκούσε μικρότερος αριθμός συνοριοφυλάκων για να ελέγξει μεγαλύτερο αριθμό ταξιδιωτών, γεγονός που θα μείωνε το συνολικό κόστος για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ροές επιβατών σε συνεχή αύξηση. Ένας συνοριοφύλακας θα μπορούσε να είναι σε θέση να επιτηρεί μέχρι και 10 αυτόματες θύρες σε λειτουργία. Ο αυτόματος έλεγχος στα σύνορα για τους καλόπιστους ταξιδιώτες θα τους επέτρεπε να κερδίζουν σημαντικό χρόνο κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων και θα επέτρεπε στις συνοριακές αρχές να συγκεντρώνουν τους πόρους τους στις κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, γεγονός που θα βελτίωνε τη γενική ασφάλεια στα σύνορα.

Εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει, σε συνάρτηση με τις ροές ταξιδιωτών και τις συνθήκες κυκλοφορίας, σε ποια συνοριακά σημεία διέλευσης ενδείκνυται να καθιερωθούν μέτρα διευκόλυνσης. Στην πράξη, θα μπορούσε να διαμορφωθεί συμπληρωματικός διάδρομος στο συνοριακό σημείο διέλευσης στο οποίο γίνεται χρήση αυτόματων θυρών.

Η χρήση αυτόματων θυρών από τους πολίτες της ΕΕ

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι αυτόματες θύρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες της ΕΕ και τα άλλα πρόσωπα που απολαμβάνουν το κοινοτικό δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας[12] κατά τη διέλευσή τους από τα εξωτερικά σύνορα. Αυτή η κατηγορία υποβάλλεται πράγματι σε «ελάχιστο έλεγχο», κατά την είσοδο και την έξοδο, που συνίσταται στην επαλήθευση της ταυτότητάς τους με την εξέταση του ταξιδιωτικού εγγράφου. Οι έλεγχοι στα σύνορα που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορούν κατά συνέπεια να αυτοματοποιηθούν για τους πολίτες της ΕΕ που διαθέτουν ήδη ηλεκτρονικό διαβατήριο. Τα προβλεπόμενα συστήματα αυτόματων θυρών για τους υπηκόους τρίτων χωρών θα μπορούσαν εξίσου να χρησιμοποιούνται για τους πολίτες της ΕΕ κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων, εκτελώντας τις ίδιες λειτουργίες, πλην του γεγονότος ότι μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι του SIS και των εθνικών βάσεων δεδομένων μπορούν να διεξάγονται σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων Σένγκεν[13].

Τα κράτη μέλη έχουν αρχίσει, από τον Αύγουστο του 2006, να εκδίδουν βιομετρικά διαβατήρια[14] που περιλαμβάνουν ψηφιακή εικόνα του προσώπου του δικαιούχου· από τις 28 Ιουνίου 2009, τα διαβατήρια θα περιλαμβάνουν επίσης δακτυλικά αποτυπώματα[15]. Η εισαγωγή ενός και στη συνέχεια δύο βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε όλα τα διαβατήρια θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, αντίστοιχα, μέχρι το 2016 και το 2019 το αργότερο (εφόσον υποτεθεί ότι η μέγιστη διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων ανέρχεται σε 10 έτη). Όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν ως εκ τούτου να τυγχάνουν της αυτόματης διέλευσης των συνόρων, στο βαθμό που γενικευθεί η χρήση της στα κράτη μέλη. Η αυτόματη διέλευση των συνόρων για τους πολίτες της ΕΕ, με την επίδειξη βιομετρικού διαβατηρίου, θα πραγματοποιείται από τις ίδιες αυτόματες θύρες με εκείνες που χρησιμοποιούνται για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαθέτουν το καθεστώς του καταχωρημένου ταξιδιώτη.

Εν αναμονή της γενικευμένης καθιέρωσης βιομετρικών διαβατηρίων, το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν συστήματα βασισμένα στην εκούσια προσχώρηση, στο βαθμό που τα κριτήρια προσχώρησης στο συγκεκριμένο σύστημα αντιστοιχούν σε εκείνα που προβλέπονται για τους ελάχιστους ελέγχους στα σύνορα και που τα συστήματα είναι ανοιχτά σε όλα τα πρόσωπα που απολαμβάνουν το κοινοτικό δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτά τα συστήματα θα πρέπει να είναι διαλειτουργικά στην ΕΕ, χάρη σε κοινούς τεχνικούς κανόνες, που θα καθοριστούν κατά τρόπον ώστε να ευνοείται η γενικευμένη και συνεκτική εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών ελέγχου στα σύνορα. Η θέσπιση διαλειτουργικών συστημάτων από τα κράτη μέλη θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί με την οικονομική υποστήριξη του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

- Η αυτόματη εγγραφή του τόπου και της ημερομηνίας εισόδου και εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών, ανεξάρτητα από το κατά πόσον υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης ή όχι, θα μπορούσε να καθιερωθεί στα σύνορα προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής.

- Ειδοποίηση εκ μέρους των εθνικών αρχών θα μπορούσε να εισάγεται όταν εκπνέει η επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής στην ΕΕ και δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την έξοδο .

Ένα σύστημα εισόδου/εξόδου θα μπορούσε να ισχύει για τους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους χορηγείται άδεια βραχείας διαμονής (μέχρι 3 μήνες), ανεξάρτητα από το κατά πόσον υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης ή όχι. Το σύστημα θα μπορούσε να προβλέπει την καταχώριση πληροφοριών σχετικά με την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και τη διάρκεια επιτρεπόμενης διαμονής και, εφόσον διαπιστώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο υπερέβη την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής, την άμεση διαβίβαση αυτόματης ειδοποίησης στις αρμόδιες αρχές, τόσο κατά τη στιγμή υπέρβασης του επιτρεπόμενου χρόνου διαμονής όσο και κατά τη στιγμή αναχώρησης από την ΕΕ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. εθνική θεώρηση χορηγούμενη λόγω ακύρωσης πτήσης, ασθένεια ή άλλος δικαιολογημένος λόγος) ή σε περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος του προσώπου (π.χ. παράταση του δικαιώματός του διαμονής), οι πληροφορίες του συστήματος πρέπει να ενημερώνονται από τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης.

Οι πληροφορίες που θα μπορούν να διαβιβάζονται με την ειδοποίηση:

- θα επέτρεπαν στις εθνικές αρχές να εντοπίζουν τα πρόσωπα που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα·

- θα απέτρεπαν τους υπηκόους τρίτων χωρών από την υπέρβαση της επιτρεπόμενης άδειας διαμονής·

- θα χορηγούσαν, για επιχειρησιακούς σκοπούς, πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των υπερβάσεων (για παράδειγμα, δρομολόγια, ψευδείς δηλώσεις ανάληψης των εξόδων, χώρες καταγωγής και λόγοι ταξιδίου), καθώς και στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές και τα πρόσωπα που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής, τα οποία θα ήταν χρήσιμα για το σκοπό της πολιτικής θεωρήσεων.

Όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι υπόχρεοι θεώρησης θα μπορούσαν να χορηγούν τα βιομετρικά δεδομένα τους που προορίζονται για το σύστημα πληροφοριών σχετικά με τις θεωρήσεις (VIS), κατά την υποβολή της αίτησης σε προξενείο κράτους μέλους και τα συνοριακά σημεία διέλευσης θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες συσκευές για την επαλήθευση της ταυτότητας του δικαιούχου της θεώρησης με βάση αυτά τα δεδομένα. Προκειμένου να αντληθεί το μέγιστο δυνατό όφελος από αυτές τις επενδύσεις και να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις στους ελέγχους στα σύνορα, θα ήταν εύλογο να αναμένεται η επιτυχής έναρξη του VIS στο σύνολο των προξενείων και των σημείων διασυνοριακής διέλευσης πριν τεθεί σε λειτουργία το σύστημα εισόδου/εξόδου.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης θα μπορούσαν να υπόκεινται σε παρόμοιες διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα με εκείνες που ισχύουν για τους κατόχους θεώρησης, με τη βοήθεια των ίδιων βιομετρικών εξοπλισμών. Θα ήταν απαραίτητο να καταχωρούνται τα βιομετρικά τους δεδομένα κατά την πρώτη είσοδο για να υπάρχει δυνατότητα μεταγενέστερων βιομετρικών ελέγχων κατά την έξοδο και στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να δυσχεράνει τη διαχείριση των ροών ταξιδιωτών, κυρίως σε ορισμένα χερσαία σημεία διασυνοριακής διέλευσης.

Η αύξηση του χρόνου και των σειρών αναμονής λόγω της εισαγωγής του συστήματος εισόδου/εξόδου θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την καλύτερη διαχείρισης της ροής των επιβατών, χάρη στους αυτόματους ελέγχους στα σύνορα. Οι καταχωρημένοι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να απαλλάσσονται από την καταχώριση, κατά την πρώτη είσοδο, των βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων τους που προορίζονται για το σύστημα εισόδου/εξόδου, δεδομένου ότι η καταχώριση των ημερομηνιών εισόδου και εξόδου αποτελεί μέρος της αυτόματης διαδικασίας ελέγχου στα σύνορα που προβλέπεται για τους συγκεκριμένους ταξιδιώτες.

Στο πλαίσιο του προβληματισμού, θα πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσον είναι απαραίτητο ένα χωριστό σύστημα για την αποθήκευση δεδομένων σχετικά με την είσοδο/έξοδο και τα βιομετρικά δεδομένα των υπηκόων τρίτων χωρών. Αυτό το νέο σύστημα θα μπορούσε να λειτουργεί στην ίδια τεχνική πλατφόρμα με αυτήν του SIS II και του VIS, εκμεταλλευόμενο τις συνέργιες με το σύστημα βιομετρικής αντιστοιχίας (BMS), το οποίο βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, και το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί κοινή βάση για το σύστημα εισόδου/εξόδου, το VIS και το SIS II. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει λεπτομερέστερη τεχνική ανάλυση αυτών των λύσεων, κυρίως όσον αφορά τη δυνατότητα επέκτασης του VIS για να αποθηκευτούν τα δεδομένα που αφορούν την είσοδο/έξοδο υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης και την ενδεχόμενη ανάγκη να δημιουργηθεί χωριστό σύστημα για το πρόγραμμα καταχωρημένων ταξιδιωτών.

Το κόστος που απορρέει από τις απαραίτητες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τα κράτη μέλη για να εξοπλιστούν τα σημεία διασυνοριακής διέλευσης θα μπορούσε να καλυφθεί, όπως συμβαίνει για τις επενδύσεις που γίνονται τώρα για την εφαρμογή του SIS και του VIS, από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Ο υπολογισμός του κόστους περιλαμβάνεται στην συνημμένη εκτίμηση των επιπτώσεων και θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες στο προσεχές έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής. Κανένα κόστος δεν πρόκειται να βαρύνει τις τρίτες χώρες λόγω της εφαρμογής του συστήματος εισόδου/εξόδου και του προγράμματος καταχωρημένων ταξιδιωτών.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ (ESTA)

Η Επιτροπή θα εξετάσει τη δυνατότητα να καθιερωθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα άδειας ταξιδίου . Αυτό το σύστημα θα εφαρμόζεται στους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης, οι οποίοι θα καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορηγώντας, πριν από την αναχώρηση, τα δεδομένα ταυτοποίησης του ταξιδιώτη και τις λεπτομέρειες του διαβατηρίου και του ταξιδίου. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμεύουν για να επαληθευτεί το κατά πόσον πληροί τις προϋποθέσεις εισόδου, πριν να μεταβεί στην ΕΕ, εφαρμόζοντας λιγότερο επαχθή και πιο απλουστευμένη διαδικασία σε σύγκριση με αυτή που ισχύει για την έκδοση θεώρησης. Η Επιτροπή προτίθεται να πραγματοποιήσει, κατά το 2008, μελέτη της σκοπιμότητας, των πρακτικών επιπτώσεων και αποτελεσμάτων ενός τέτοιου συστήματος.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Τα συστήματα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ΕΕ όσον αφορά την προστασία δεδομένων, και ιδίως τις επιταγές της αναγκαιότητας, αναλογικότητας, περιορισμού του σκοπού και ποιότητας των δεδομένων. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση των απαιτήσεων που επιβάλλονται από τα άρθρα 16 και 17 της οδηγίας 95/46/EΚ όσον αφορά τον απόρρητο χαρακτήρα και την ασφάλεια, καθώς και των απαιτήσεων που αφορούν την ασφάλεια των δικτύων και την εμπιστευτικότητα, που ορίζονται από τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 45/2001.

Κρίνονται ενδεδειγμένοι οι κανόνες προστασίας των δεδομένων που ισχύουν για το VIS και το status quo, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των πληροφοριών για διάστημα πέντε ετών κατ’ανώτατο όριο.

Τα δεδομένα που παράγονται από το σύστημα εισόδου/εξόδου θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης. Οι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμβουλεύονται τις πληροφορίες που τους αφορούν, να τις αμφισβητούν και να τις διορθώνουν, σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Πρέπει να προβλεφθεί ένας μηχανισμός προσφυγής για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπήκοοι τρίτων χωρών είναι «υποχρεωμένοι» να υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής.

Η μελέτη που θα πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή για την αξιολόγηση του σχεδίου ηλεκτρονικής άδειας ταξιδίου θα εξετάσει εξίσου τα προβλήματα που τίθενται από ένα τέτοιο σύστημα όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Λαμβάνοντας υπόψη τις προόδους που σημειώθηκαν με τη συμφωνία και τη θέση σε λειτουργία του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS), η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στο συγκεκριμένο σύστημα εξετάζοντας τις συγκεκριμένες παραμέτρους για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος εισόδου/εξόδου για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους χορηγείται άδεια βραχείας διαμονής. Εάν οι συγκεκριμένες εργασίες καταλήξουν ότι είναι ενδεδειγμένη η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος, αυτό θα μπορούσε να είναι λειτουργικό μέχρι το 2015 και θα χρειαστούν μελλοντικές προτάσεις με σκοπό:

- να τροποποιηθεί ο κώδικας συνόρων Σένγκεν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συστηματική καταχώριση των ημερομηνιών εισόδου και εξόδου σε όλα τα εξωτερικά σημεία συνοριακής διέλευσης και να καταστεί υποχρεωτική προϋπόθεση εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης η καταχώριση βιομετρικών δεδομένων στα σύνορα. Εξάλλου, εφόσον δημιουργηθεί το καθεστώς του καταχωρημένου ταξιδιώτη, ο κώδικας συνόρων Σένγκεν θα πρέπει να επιτρέπει απλουστευμένο έλεγχο στα σύνορα για τους ταξιδιώτες στους οποίους χορηγείται στο συγκεκριμένο καθεστώς·

- να αποφασιστεί η δημιουργία του νέου συστήματος εισόδου/εξόδου για την καταχώριση πληροφοριών σχετικά με την είσοδο και την έξοδο και για την αποθήκευση βιογραφικών και βιομετρικών δεδομένων υπηκόων τρίτων χωρών. Το σύστημα θα μπορούσε να βασίζεται στην ίδια τεχνική πλατφόρμα με αυτή που ισχύει για το VIS/SIS II.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την ανάγκη να προσφύγουν σε αυτόματες διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα για τους πολίτες της ΕΕ, βάσει των ηλεκτρονικών διαβατηρίων ή εθνικών συστημάτων. Συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη των τεχνικών προδιαγραφών που είναι απαραίτητες για τη διαλειτουργικότητα των εθνικών συστημάτων που δεν χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό διαβατήριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο επίπεδο των αρμόδιων αρχών. Σε μια ευρύτερη προοπτική, θα μπορούσε να προβλεφθεί η επεξεργασία κανόνων παγκοσμίου κλίμακας, με στόχο να συντονιστούν τα συγκεκριμένα συστήματα σε διεθνές επίπεδο από την άποψη της προσχώρησης, της επιλεξιμότητας και της τεχνικής διαλειτουργικότητας.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2009, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης όσον αφορά ένα ηλεκτρονικό σύστημα άδειας ταξιδίου .

Η Επιτροπή καλεί κατά συνέπεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να ξεκινήσουν τη συζήτηση σχετικά με τη γενική δομή εντός της οποίας θα ενταχθεί, στο μέλλον, η ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων της ΕΕ και σχετικά με τη χρήση των συστημάτων, με στόχο την ταυτόχρονη ενίσχυση της ασφάλειας και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συζήτησης, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των συγκεκριμένων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των απαραίτητων νομοθετικών προτάσεων.

[1] Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ): Vision 2020, Τόμος 4 σ. 48. Η έννοια «Τουρισμός» περιλαμβάνει επίσης τα ταξίδια που πραγματοποιούνται με σκοπό τη βελτίωση των επαγγελματικών ικανοτήτων ή για λόγους υγείας.

[2] Κανονισμός (EΚ) αριθ. 562/2006.

[3] Κανονισμός (EΚ) αριθ. 1931/2006.

[4] Κανονισμός (EΚ) αριθ. 2007/2004.

[5] Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία, Μοντενέγκρο, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ και Δημοκρατία της Μολδαβίας.

[6] Κανονισμός (EΚ) αριθ. 539/2001.

[7] Οδηγία 2004/82/EΚ.

[8] ΕΕ L 105 της 13.4.2006, σ. 1.

[9] COM(2007) 654.

[10] Βλ. εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με τους υπολογιζόμενους αριθμούς.

[11] Η Επιτροπή συμπεριέλαβε τη δημιουργία ενός συστήματος εισόδου-εξόδου και την εισαγωγή ενός συστήματος διευκόλυνσης της διέλευσης των συνόρων στην ανακοίνωσή της σχετικά με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της διαλειτουργικότητας και των συνεργιών μεταξύ των βάσεων δεδομένων στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων - COM(2005) 597 της 24ης Νοεμβρίου 2005 - και στην ανακοίνωσή της για τις προτεραιότητες πολιτικής για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης υπηκόων τρίτων χωρών - COM(2006) 402 της 19.7.2006.

[12] Μέλη της οικογενείας πολιτών της ΕΕ, υπήκοοι άλλων χωρών του ΕΟΧ και Ελβετοί υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών τους.

[13] Το πορτογαλικό σύστημα RAPID αποτελεί παράδειγμα ενός τέτοιου συστήματος που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

[14] Κανονισμός ΕΚ αριθ. 2252/2004 του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2004, για τα βιομετρικά στοιχεία που ενσωματώνονται στα διαβατήρια.

[15] Απόφαση C(2006) 2909 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2006.

Top