EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0183

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών - Η Ευρωπη στον κοσμο: ισχυροτερη εταιρικη σχεση για την προσβαση στην αγορα για ευρωπαιους εξαγωγεις {SEC(2007) 452} {SEC(2007) 453}

/* COM/2007/0183 τελικό */

52007DC0183




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 18.4.2007

COM(2007) 183 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ

{SEC(2007) 452}{SEC(2007) 453}

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ:ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ

1. Εισαγωγή

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο εξαρτημένες από την πραγματική πρόσβαση στις αγορές των εμπορικών μας εταίρων όσο στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πραγματοποιούν επενδύσεις έντασης κεφαλαίου σε τρίτες χώρες και δημιουργούν εφοδιαστικές αλυσίδες που είναι πολύπλοκες και ταυτόχρονα παγκόσμιες. Οι ευρωπαίοι εξαγωγείς επιδιώκουν όλο και περισσότερο να επιτύχουν όχι μόνο στις μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά και στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως στην Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση του 2006 σχετικά με την Ευρώπη στον κόσμο [1] ανέφερε ότι η εμπορική πολιτική μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη εφόσον εξασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και ότι έχουν πραγματική πρόσβαση στις απαραίτητες εξαγωγικές αγορές. Η Ευρώπη πράττει ορθά όταν ανοίγει τις αγορές της κατά τρόπο που ενθαρρύνει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, όταν παρέχει πρόσβαση σε πρώτες ύλες και προσελκύει εισροές ξένων επενδύσεων: αυτή είναι η σωστή απάντηση στην παγκοσμιοποίηση. Παράλληλα, μπορούμε και πρέπει να αναμένουμε ανοικτές αγορές και θεμιτές εμπορικές συνθήκες εκτός της Ευρώπης. Ειδικότερα, οι αναδυόμενες οικονομίες που έχουν επωφεληθεί από το παγκόσμιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών για να επιτύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να εξαλείψουν σήμερα τα δικά τους εμπορικά εμπόδια και να ανοίξουν περαιτέρω τις αγορές τους. Αυτό είναι προς το δικό τους συμφέρον και γενικότερα προς το συμφέρον του παγκόσμιου συστήματος εμπορικών συναλλαγών. Σε μια πολύ ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία η πρόσβαση στην αγορά θα επηρεάσει σημαντικά την εξαγωγική μας απόδοση.

Για να επιτύχει τη διατήρηση ανοικτών παγκόσμιων αγορών, η Ευρώπη θέτει ως πρώτη και σαφή προτεραιότητα τη δέσμευσή της στον ΠΟΕ, το πολυμερές σύστημα εμπορικών συναλλαγών και το Γύρο της Ντόχα. Η σταδιακή παγκόσμια απελευθέρωση δεν είναι μόνο ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη δημιουργία ανοικτού συστήματος εμπορικών συναλλαγών, αλλά και ο μόνος τρόπος για την επίτευξη αποτελεσμάτων για όλους, τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, μια σημαντική συνιστώσα της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ είναι μια νέα πολιτική πρόσβασης στην αγορά που επικεντρώνεται σε ειδικά προβλήματα ή αγορές.

Η παρούσα ανακοίνωση προτείνει ισχυρότερη εταιρική σχέση για την πρόσβαση στην αγορά ανάμεσα στην Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις, βασισμένη σε εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση. Καθορίζει μια πιο σαφή προσέγγιση, η οποία θα βασίζεται στην επίτευξη αποτελεσμάτων και θα εστιάζει σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της ΕΕ στις αγορές τρίτων χωρών. Προσδιορίζει τόσο τις αδυναμίες του σημερινού συστήματος όσο και το βαθμό στον οποίο πρέπει να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ ώστε να αντικατοπτρίζει μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία.

Προβλέπει μεγαλύτερη αποκέντρωση του σημερινού συστήματος και καλύτερη χρήση των τοπικών γνώσεων και πρωτοβουλιών μέσω της ανάπτυξης ομάδων για την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν μέλη από τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής, τις πρεσβείες των κρατών μελών και συνδέσμους επιχειρήσεων. Τίθεται επίσης το ερώτημα εάν μπορούμε να ιεραρχήσουμε καλύτερα τις προτεραιότητες όσον αφορά τη χρήση των ικανοτήτων μας ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ επικεντρώνεται στα πιο επείγοντα προβλήματα, ενώ παράλληλα εξετάζονται δεόντως όλες οι καταγγελίες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά. Η παρούσα ανακοίνωση καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει το σημερινό σύστημα πιο αποτελεσματικό και πιο διαφανές για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Μια ισχυρή πολιτική για την πρόσβαση στην αγορά αποτελεί βασική λειτουργία της κοινής εμπορικής πολιτικής και σημαντικό τομέα στον οποίο η ΕΕ μπορεί να προσφέρει στα κράτη μέλη πραγματικά οικονομικά οφέλη. Όσον αφορά την καταπολέμηση των εμπορικών εμποδίων, πρέπει να καθορίσουμε καλύτερους τρόπους χρήσης των υφιστάμενων μέσων και - εφόσον είναι δυνατόν – να αναπτύξουμε νέους. Το παρόν έγγραφο περιγράφει τον τρόπο ενίσχυσης της πολιτικής αυτής στο μέλλον.

2. Πρόσβαση στην αγορά σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία

Πρόοδος μετά το 1996

Η στρατηγική της ΕΕ για την πρόσβαση στην αγορά ξεκίνησε το 1996[2] με σκοπό την ενίσχυση των πολυμερών και διμερών εμπορικών συμφωνιών και την εξασφάλιση του ανοίγματος των αγορών των τρίτων χωρών στις εξαγωγές της ΕΕ. Σκοπός της στρατηγικής αυτής είναι η παροχή πληροφοριών στους εξαγωγείς σχετικά με τους όρους πρόσβασης στην αγορά, καθώς και ενός πλαισίου για την καταπολέμηση των εμποδίων στο εμπόριο αγαθών, υπηρεσιών, στη διανοητική ιδιοκτησία και στις επενδύσεις.

Η βάση δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το κύριο λειτουργικό εργαλείο της στρατηγικής αυτής. Είναι μια δωρεάν, επιγραμμική υπηρεσία για εξαγωγείς της ΕΕ, στην οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες για τους όρους πρόσβασης στην αγορά σε περίπου 100 χώρες· υπάρχει επίσης ένας κατάλογος που διατίθεται στο κοινό και επικαιροποιείται συνεχώς, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 500 εμπόδια στην πρόσβαση στις αγορές, που έχουν γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή κυρίως από επιχειρήσεις. Τα πληροφοριακά τμήματα της βάσης δεδομένων χρησιμοποιούνται με ευκολία και γενικά σε μεγάλο βαθμό από τους χρήστες.

Λόγω της προτεραιότητας που δόθηκε από την ΕΕ στις πολυμερείς προσπάθειες για τη μείωση των εμπορικών εμποδίων, το ενδιαφέρον της Επιτροπής αποσπάστηκε σε ένα ορισμένο βαθμό από την εξάλειψη των ειδικών εμποδίων. Είναι επιτακτική ανάγκη να διορθωθεί αυτό λόγω της αυξανόμενης σημασίας και πολυπλοκότητας των μη δασμολογικών φραγμών και λόγω των αιτημάτων των ενδιαφερόμενων μερών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της διαβούλευσης με τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη και μέσω πιο επικεντρωμένης προσέγγισης για την εξάλειψη των εμποδίων και τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των πόρων. Αν δεν βελτιωθεί ο συντονισμός, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστούν, να αναλυθούν και να αξιολογηθούν οι περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα και να επιτευχθεί συστηματική εξάλειψη των εμποδίων.

Η μεταβαλλόμενη φύση των εμποδίων στην παγκόσμια οικονομία

Η φύση των εμποδίων στο εμπόριο στην παγκόσμια οικονομία έχει αλλάξει . Ενώ παλαιότερα η πρόσβαση στην αγορά δυσχεραινόταν κυρίως από τους τελωνειακούς δασμούς, σήμερα γίνονται όλο και πιο σημαντικοί οι μη δασμολογικοί και άλλοι φραγμοί «μετά από τα σύνορα» στις αγορές των εταίρων μας (βλ. πίνακα παρακάτω). Πρέπει να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα στα άσκοπα εμπορικά εμπόδια και στα δικαιολογημένα και νομικώς αποδεκτά μέτρα, με τα οποία επιδιώκονται θεμιτοί στόχοι πολιτικής, όπως η ασφάλεια, η προστασία της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και των φυτών και η προστασία του περιβάλλοντος. Η ρύθμιση του εμπορίου είναι μεν αναγκαία, αλλά πρέπει να είναι διαφανής και χωρίς διακρίσεις και το εμπόριο να μην περιορίζεται περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται για την υλοποίηση άλλων θεμιτών στόχων πολιτικής.

Αυτά τα νέα είδη εμποδίων είναι πιο πολύπλοκα, απαιτητικά από τεχνική άποψη και χρειάζονται πολύ χρόνο για να εντοπιστούν, να αναλυθούν και να εξαλειφθούν. Πολλά προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εμφανίζονται σήμερα επειδή οι υφιστάμενοι κανόνες δεν εφαρμόζονται ή δεν εκτελούνται σωστά. Επίσης, ο ρυθμός της έκδοσης νέων κανόνων από τον ΠΟΕ δεν προσαρμόστηκε πλήρως στο ρυθμό εμφάνισης νέων ειδών εμποδίων στην παγκόσμια οικονομία. Ενώ η GATT (ΓΣΔΕ) και ο ΠΟΕ ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην εξάλειψη των δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο και εργάστηκαν σε τομείς όπως οι υγειονομικοί περιορισμοί στο εμπόριο, υπάρχουν ακόμα πολλοί τομείς στους οποίους οι κανόνες του ΠΟΕ πρέπει να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τους μη δασμολογικούς φραγμούς. Επιπροσθέτως, όσο αυξάνονται οι κοινές ορθές πρακτικές που χρησιμοποιούμε με τους εμπορικούς μας εταίρους και όσο περισσότερο προσεγγίζουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας πρότυπα, τόσο περισσότερο επωφελούνται οι επιχειρήσεις στην ΕΕ.

Εμπορικά εμπόδια στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία

1. Δασμολογικά εμπόδια . Παρ’ όλο που τα εμπόδια αυτά έχουν μειωθεί ύστερα από διαδοχικούς πολυμερείς γύρους διαπραγματεύσεων, οι υψηλοί δασμοί δημιουργούν ακόμα προβλήματα για τους εξαγωγείς της ΕΕ.

2. Δαπανηρές τελωνειακές διαδικασίες για την εισαγωγή, εξαγωγή και διαμετακόμιση καθώς και φορολογικοί κανόνες και πρακτικές που είναι αθέμιτοι ή εισάγουν διακρίσεις.

3. Τεχνικοί κανονισμοί, πρότυπα και διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης που δεν συμφωνούν με τους κανόνες του ΠΟΕ για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο (συμφωνία TΕΕ).

4. Κακή χρήση των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων δηλ. των μέτρων τα οποία δεν δικαιολογούνται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες του ΠΟΕ για την υγεία και την ασφάλεια.

5. Περιορισμοί πρόσβασης σε πρώτες ύλες , ιδίως περιοριστικές εξαγωγικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των φόρων στις εξαγωγές που αυξάνουν τις τιμές ορισμένων προϊόντων, όπως τα δέρματα ή σημαντικά μεταλλεύματα και ορυκτά, καθώς και συστήματα διπλών τιμών.

6. Ανεπαρκής προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας , συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών ενδείξεων, ελλιπής εφαρμογή και τήρηση των δικαιωμάτων αυτών.

7. Εμπόδια στο εμπόριο υπηρεσιών και τις ξένες άμεσες επενδύσεις όπως αδικαιολόγητα ανώτατα όρια ιδιοκτησίας για αλλοδαπούς συμμετέχοντες, υποχρεώσεις κοινοπραξιών και διακριτική μεταχείριση.

8. Περιοριστικοί κανόνες και πρακτικές για τις δημόσιες συμβάσεις που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις στην ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να συνάψουν δημόσιες συμβάσεις σε τρίτες χώρες.

9. Κατάχρηση ή/και ασύμβατη με τον ΠΟΕ χρήση των μέσων εμπορικής άμυνας από τρίτες χώρες.

10. Αθέμιτη χρήση κρατικών ενισχύσεων και άλλων επιχορηγήσεων από τρίτες χώρες με τρόπο που δημιουργεί εμπόδια πρόσβασης στην αγορά.

Υποστήριξη της αλλαγής από ομάδες ενδιαφερομένων

Το 2006 η Επιτροπή ανέθεσε μια μελέτη αξιολόγησης[3] και πραγματοποίησε διαβούλευση μέσω του Διαδικτύου όσον αφορά την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσβαση στην αγορά[4]. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ελήφθησαν περισσότερες από 150 απαντήσεις από κράτη μέλη, επιχειρήσεις στην ΕΕ, και άλλες ομάδες ενδιαφερομένων. Από τη διαδικασία αξιολόγησης και διαβούλευσης προέκυψαν τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα:

- Η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει το συνδυασμό μέσων πολιτικής που χρησιμοποιεί για να εξασφαλίσει και να διατηρήσει την πρόσβαση στην αγορά – να συνδέσει τη δέσμευσή της να συμμετέχει σε πολυμερείς και διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ανάληψη δράσης ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνιών αυτών.

- Ενώ η προώθηση των εξαγωγών εξακολουθεί, ορθά, να είναι ο ουσιαστικός ρόλος των κρατών μελών της ΕΕ, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκή και όλο και περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα. Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ώστε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις τρίτες χώρες να μεγιστοποιηθεί η ικανότητά μας να εξαλείψουμε και να αποφύγουμε τα εμπόδια.

- Η ΕΕ πρέπει να ιεραρχήσει καλύτερα τις προτεραιότητες της δράσης της για την καταπολέμηση των εμποδίων, ούτως ώστε να επιτύχει τον μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο για την ΕΕ.

- Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική και διαφανή υπηρεσία για τις επιχειρήσεις. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στις αγορές εξαγωγών και αντιμετωπίζουν συχνά τις μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά τα εμπορικά εμπόδια. Τα προβλήματα των ΜΜΕ με την πρόσβαση στις αγορές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά την εφαρμογή της στρατηγικής. Η Επιτροπή εξέδωσε το Νοέμβριο του 2005 μια ανακοίνωση[5], η οποία περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών των ΜΜΕ στον τομέα αυτό. Η Επιτροπή μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τη βάση δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά και να την καταστήσει πιο φιλική προς το χρήστη.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησής μας και των διαβουλεύσεων καθιστούν σαφές ότι η πρόσβαση στην αγορά θεωρείται θέμα που απαιτεί μεγαλύτερη δράση σε επίπεδο ΕΕ. Οι επιχειρήσεις στην ΕΕ επιθυμούν προσέγγιση πιο προσανατολισμένη προς το αποτέλεσμα, με την οποία να επιλύσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές τρίτων χωρών με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτεί η σύγχρονη εμπορική πραγματικότητα. Τα κράτη μέλη έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτείται πιο αποτελεσματική και πιο ενεργητική πολιτική από την ΕΕ.

3. Προτάσεις για ισχυρότερη εταιρική σχέση για την πρόσβαση στην αγορά

Οι λόγοι της επικέντρωσης του ενδιαφέροντος στην πρόσβαση στην αγορά ισχύουν σήμερα όσο και το 1996, αν όχι περισσότερο. Καθήκον μας είναι να ενισχύσουμε και να προσαρμόσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο για την πολιτική πρόσβασης στην αγορά και να βελτιώσουμε τα συγκεκριμένα μέσα που αποτελούν μέρος του πλαισίου αυτού.

3.1. Ο σωστός συνδυασμός μέσων πολιτικής

Το σύστημα του ΠΟΕ και η πολυμερής συνεργασία εξακολουθούν να είναι ο πιο σημαντικός μηχανισμός εξασφάλισης της παροχής πρόσβασης στην αγορά στο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου, παρ’ όλο που υπάρχουν και άλλα συστήματα, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Τελωνείων, που διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Δεν μπορούμε ωστόσο να βασιστούμε σε έναν μόνο τρόπο ή μηχανισμό για την αντιμετώπιση των εμπορικών εμποδίων. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολυμερή και διμερή, επίσημα και άτυπα μέσα.

Στο πλαίσιο του ΠΟΕ, η προτεραιότητα της ΕΕ είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση των φιλόδοξων εμπορικών διαπραγματεύσεων του κύκλου της Ντόχα. Η δυνατότητα χρησιμοποίησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση μεγαλύτερης πρόσβασης στις αγορές μειώνεται, επειδή μερικοί από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, όπως η Κίνα, έχουν προσχωρήσει σήμερα στον ΠΟΕ και άλλοι, όπως η Ρωσία, εισέρχονται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Η πολυμερής δραστηριότητα θα συμπληρωθεί με την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με μια νέα γενιά διμερών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια των σημερινών κανόνων του ΠΟΕ και συνάπτονται με περιφέρειες και χώρες όπως ο Σύνδεσμος Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η Κορέα, η Ινδία, οι χώρες της Κοινότητας των Άνδεων και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής· θα συνεχιστούν επίσης οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες του MERCOSUR και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και προβλέπεται επίσης η σύναψη τομεακών συμφωνιών.

Πρέπει επίσης να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τη θέση μας στους διεθνείς φορείς τυποποίησης, όπως είναι ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO). Αυτό θα μας βοηθήσει να επηρεάσουμε περισσότερο τη διεθνή συνεργασία στο κανονιστικό πεδίο, για παράδειγμα με την προώθηση της χρήσης μη υποχρεωτικών διεθνών προτύπων, τα οποία έχουν αναπτύξει διεθνείς φορείς τυποποίησης. Επίσης, οι νέας γενεάς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών πρέπει να περιλαμβάνουν προσέγγιση των κανονιστικών διατάξεων. Η ΕΕ πρέπει επίσης να διευκολύνει την ενεργό συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στις συζητήσεις σχετικά με τις κανονιστικές διατάξεις.

Ωστόσο, η συμφωνία σχετικά με κανόνες είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας. Πρέπει να διατηρηθεί η σαφής επικέντρωση στην τήρηση της συμφωνίας και στην εξασφάλιση ότι οι τρίτες χώρες τηρούν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να ασκηθούν τα δικαιώματα σύμφωνα με το μνημόνιο συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών του ΠΟΕ. Οι πολυμερείς και διμερείς διαπραγματεύσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό ευέλικτων μηχανισμών αποτροπής και επίλυσης των διαφορών, με βάση τη διαμεσολάβηση, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με χώρες-εταίρους. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε και άλλους να χρησιμοποιούν περισσότερο, όπως η ΕΕ, τη διαδικασία κοινοποίησης με βάση τις συμφωνίες για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, ώστε να εξαλειφθούν οι εμπορικοί περιορισμοί. Επιπλέον, πρέπει να τροποποιήσουμε τον κανονισμό για τους εμπορικούς φραγμούς ώστε να περιληφθούν οι καταγγελίες για την παράβαση των διμερών συνθηκών στις οποίες είμαστε συμβαλλόμενο μέρος. Η ΕΕ μπορεί επίσης να αναπτύξει τη συνεργασία με τρίτες χώρες για την εξάλειψη των εμπορικών εμποδίων προς το κοινό συμφέρον. Για παράδειγμα, η ΕΕ πρέπει να ενσωματώσει τις συζητήσεις αυτές στο πλαίσιο των υφιστάμενων στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με σημαντικές αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές. Συνεργαζόμαστε ήδη στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα πρόσβασης στην αγορά.

Η έλλειψη αποτελεσματικής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό μπορεί επίσης να περιορίσει την πρόσβαση στην αγορά. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές για τη θέσπιση κατάλληλων κανόνων ανταγωνισμού στις τρίτες χώρες.

Η εφαρμογή των κανόνων για την πρόσβαση στην αγορά εξαρτάται επίσης από ένα αποτελεσματικό τεχνικό και διοικητικό σύστημα. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν επαρκείς διοικητικές ικανότητες, εκπαιδευτικό ή τεχνικό εξοπλισμό. Η βοήθεια που συνδέεται με το εμπόριο μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτών των αδυναμιών. Η Επιτροπή και η ΕΕ συνολικά δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη βοήθεια που συνδέεται με το εμπόριο στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής τους σχετικά με τη βοήθεια για το εμπόριο (Aid for Trade)[6].

Τέλος, ο ρόλος των πολιτικών επαφών και της εμπορικής διπλωματίας θα αποκτήσει αυξανόμενη σημασία στις κοινές προσπάθειες της Επιτροπής, των κρατών μελών και των επιχειρήσεων για την εξάλειψη των εμποδίων, τις οποίες θα συμπληρώσουν άλλα, πιο μακροπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα μέσα.

3.2. Νέα σχέση με τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις

Ο κεντρικός ρόλος της Επιτροπής στην κοινή εμπορική πολιτική είναι ζωτικός. Ωστόσο, είναι σαφές ότι για να είναι αποτελεσματικότερη η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει μια νέα εταιρική σχέση τόσο με τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν τις δικές τους αρμοδιότητες στον τομέα αυτό, όσο και με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις πρέπει να αναζητήσουν καλύτερους τρόπους εργασίας. Αυτό συνεπάγεται πιο συστηματικές επαφές και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην ΕΕ όσο και στις τρίτες χώρες. Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργάζονται καλύτερα για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων όσον αφορά την εξάλειψη των εμποδίων, τη σύνδεση των βάσεων δεδομένων και την ανάπτυξη δικτύου εμπειρογνωμόνων για θέματα πρόσβασης στην αγορά.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό επί τόπου, στις αγορές των τρίτων χωρών, όπου είναι καλύτερη η γνώση των τοπικών δεδομένων. Οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής, οι πρεσβείες των κρατών μελών και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ξένες αγορές γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές διοικητικές δομές και διαδικασίες και είναι συνήθως περισσότερο σε θέση να κάνουν μια πρώτη διαπίστωση των προβλημάτων πρόσβασης στην αγορά, να εντοπίσουν τις περιπτώσεις που απαιτούν συντονισμένη δράση με εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες σε τομείς όπως η διανοητική ιδιοκτησία, τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο και η υγειονομική / φυτοϋγειονομική προστασία και να εξασφαλίσουν την παρακολούθηση επιτόπου. Στην πράξη, πραγματοποιούνται ήδη πολλές πρωτοβουλίες στις τρίτες χώρες για τη συγκέντρωση πόρων και επαφών. Ωστόσο, οι τακτικότερες επαφές και ο συστηματικότερος συντονισμός θα βελτιώσουν τη συλλογή πληροφοριών, θα είναι δυνατός ο εντοπισμός και η αντίδραση σε σημαντικές νομοθετικές προτάσεις πριν από την έκδοσή τους και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γνώσεις και οι επιρροές επί τόπου, ώστε να ασκηθεί διπλωματική πίεση για την ταχεία και αποτελεσματική εξάλειψη των εμποδίων πρόσβασης στην αγορά.

Η Επιτροπή προτείνει να δημιουργηθούν στις αγορές τρίτων χωρών ομάδες πρόσβασης στην αγορά, στις οποίες θα συμμετέχουν η Επιτροπή, τα κράτη μέλη, ο ιδιωτικός τομέας (για παράδειγμα, ευρωπαϊκά εμπορικά επιμελητήρια) και ενδεχομένως άλλα ενδιαφερόμενα μέρη από την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα θα καταρτιστεί κατάλογος πιλοτικών χωρών στις οποίες θα δημιουργηθούν ενισχυμένα δίκτυα και ομάδες πρόσβασης στην αγορά.

Η Επιτροπή πιστεύει επίσης ότι η συμβουλευτική επιτροπή για την πρόσβαση στην αγορά, που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών και προεδρεύεται από την Επιτροπή, πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο σε τεχνικά θέματα της πρόσβασης στην αγορά [7], συμπεριλαμβανομένων ειδικών περιπτώσεων και της ανταλλαγής καλών πρακτικών. Πρέπει επίσης να δώσει νέα έμφαση στο συντονισμό, με βάση την παροχή πληροφοριών από τις τοπικές ομάδες πρόσβασης στην αγορά, και να συνεργαστεί στενότερα με την Επιτροπή του κανονισμού για τους εμπορικούς φραγμούς. Η επιτροπή 133, η γενική συμβουλευτική επιτροπή για την εμπορική πολιτική, πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί το φόρουμ για τη συζήτηση των σημαντικότερων υποθέσεων πρόσβασης στην αγορά. Ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας και της ποικιλίας των θεμάτων που αφορούν την πρόσβαση στην αγορά, άλλες ειδικές επιτροπές θα συνεχίσουν ενδεχομένως να έχουν τον πρώτο λόγο εκεί που χρειάζεται. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συζητά αυτά τα ζητήματα τακτικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις επιθυμούν σε μεγάλο βαθμό να συμμετέχουν πιο ενεργά στην εξάλειψη των εμποδίων. Η Επιτροπή θεωρεί επομένως σκόπιμο να πραγματοποιούνται συχνότερα τριμερείς συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής, των επιχειρήσεων της ΕΕ και των κρατών μελών και προτείνει να δημιουργηθεί ένα ειδικό φόρουμ για την τακτική συνάντηση μεταξύ κράτους μέλους / υπηρεσιών της Επιτροπής / επιχειρήσεων ΕΕ· η συνάντηση αυτή μπορεί να συνδέεται με τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής για την πρόσβαση στις αγορές.

Η γενική αρχή για τη συνεργασία μας θα είναι να χρησιμοποιούμε καλύτερα τους υφιστάμενους μηχανισμούς και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για τακτικές επαφές, παρά να δημιουργήσουμε πρόσθετα μέσα για την ενδοκοινοτική συνεργασία.

3.3. Καθορισμός των προτεραιοτήτων για την καλύτερη χρήση των πόρων

Η αναμενόμενη αύξηση του ήδη σημαντικού αριθμού εμπορικών εμποδίων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και τη δυσκολία αντιμετώπισής τους, σημαίνει ότι είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στα εμπόδια που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

Πρέπει να συνεχιστεί η εξέταση όλων των καταγγελιών που λαμβάνονται, αλλά με βάση αντικειμενικούς δείκτες προτεραιότητας, οι οποίοι συζητούνται με τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτοί οι δείκτες μπορούν να περιλαμβάνουν:

- τα πιθανά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ συνολικά, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα,

- κατά πόσο το σχετικό εμπόδιο αποτελεί σοβαρή παράβαση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών και

- τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Μετά τη διαδικασία καθορισμού των προτεραιοτήτων, μπορούν αυτές να κατανεμηθούν:

- ανά χώρα (βιομηχανικές χώρες και αναδυόμενες οικονομίες, αλλά χωρίς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες)·

- ανά τομέα (προσδιορίστηκε ορισμένος αριθμός τομέων, για παράδειγμα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και στο πλαίσιο της βιομηχανικής πολιτικής[8])· ή/και

- ανά κατηγορία προβλήματος, όπως για παράδειγμα παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, ο καθορισμός των προτεραιοτήτων δεν πρέπει να αποτελεί περιορισμό, αλλά να παρέχει κατευθύνσεις για την καλύτερη χρήση των πόρων.

3.4. Πιο ουσιαστική, αποτελεσματική και διαφανής υπηρεσία …

... για την αποφυγή νέων εμποδίων...

Η προσέγγιση που βασίζεται σε «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» για την παρακολούθηση της νομοθεσίας στις τρίτες χώρες παρουσιάζει το πλεονέκτημα του εντοπισμού πιθανών εμποδίων σε πρώιμο στάδιο και της εξάλειψής τους στην πηγή· επίσης, μπορούμε να γνωστοποιήσουμε στους εμπορικούς μας εταίρους τις ανησυχίες μας πριν εκδοθούν τα σχέδια νόμου ή κανονισμών. Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να χρησιμοποιούν τις κοινοποιήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα τεχνικά εμπόδια στις συναλλαγές και θα παροτρύνει τις ομάδες για την πρόσβαση στις αγορές να αυξήσουν τις προσπάθειες συλλογής πληροφοριών στις τρίτες χώρες σχετικά με προγραμματιζόμενη νομοθεσία.

... για τη βελτίωση της διαδικασίας εξάλειψης των εμποδίων...

Η μεγαλύτερη αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν το 1996 και των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν βρίσκεται στο χρόνο που χρειάστηκε για επιτυχή εξάλειψη των εμπορικών περιορισμών ακόμη και στις πιό προφανείς περιπτώσεις παράβασης των πολυμερών ή διμερών συμφωνιών. Οι πληροφορίες που έδωσαν οι επιχειρήσεις καθιστούν σαφές ότι χρειάζεται ταχύτερη και πιο προσαρμοσμένη στην κατάσταση δράση. Η Επιτροπή θα βελτιώσει και θα απλοποιήσει τον τρόπο καταχώρισης, ανάλυσης και επεξεργασίας των καταγγελιών σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά καθώς και τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται εκ των υστέρων πληροφορίες στις επιχειρήσεις.

Θα βασιστούμε στις επιχειρήσεις στην ΕΕ για την απόκτηση των περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τα εμπόδια τα οποία επηρεάζουν τις εμπορικές συναλλαγές τους ή τις επενδύσεις τους στις τρίτες χώρες και θα εξασφαλίσουμε τη διάδοση των πληροφοριών αυτών σε όλη την Επιτροπή. Ο στόχος θα είναι να καταχωριστούν στη βάση δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά όλες οι καταγγελίες για την πρόσβαση στην αγορά οι οποίες έχουν ληφθεί. Θα δημιουργήσουμε συνδέσμους με άλλες βάσεις δεδομένων στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών και των επιχειρήσεων, όπου είναι δυνατόν), για να εξασφαλιστεί ότι είναι δυνατή η πρόσβαση στις πληροφορίες για όλα τα εμπόδια που έχουν καταγραφεί μέσω της βάσης δεδομένων όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά. Σε κάθε υπόθεση θα δοθεί ένας αριθμός ώστε να διευκολυνθεί η παρακολούθησή της μέσω του συστήματος με τρόπο διαφανή.

Στην ανάλυση των εμποδίων πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων για την πρόσβαση στην αγορά που είναι εγκατεστημένες επιτόπου. Οι επιχειρήσεις στην ΕΕ πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο εντοπισμός και η ανάλυση των εμποδίων είναι ο τομέας για τον οποίο μπορεί να αναμένεται ότι η στενή εταιρική σχέση με τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη θα έχει τα μεγαλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια.

... και για τη βελτίωση της βάσης δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά

Η βάση δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει εύκολα προσβάσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες όσον αφορά τους ισχύοντες δασμούς, τις διατυπώσεις για τις εισαγωγές και τα έγγραφα που απαιτούνται για εισαγωγές σε τρίτες χώρες καθώς και πληροφορίες σχετικά με εμπορικά εμπόδια τα οποία περιορίζουν την πρόσβαση στις αγορές αυτές. Παρ’ όλο που οι χρήστες είναι γενικά ικανοποιημένοι από το υφιστάμενο σύστημα, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις.

Θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο να καταστεί η βάση δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά πιο φιλική προς το χρήστη και να απλοποιηθεί, πράγμα που θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την κοινοποίηση των προβλημάτων. Η Επιτροπή θα συντομεύσει την προθεσμία απάντησης στις επιγραμμικές αιτήσεις και θα δεσμευτεί να επικαιροποιεί τακτικά τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στη βάση δεδομένων. Το σημερινό τμήμα «παρατηρήσεις» της βάσης δεδομένων θα διευρυνθεί ώστε να ενθαρρύνει την κοινοποίηση περισσότερων θεμάτων και προβλημάτων μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία από κοινού με τα κράτη μέλη και σε αυτά για να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι υπηρεσίες της εταιρικής σχέσης για την πρόσβαση στην αγορά, ιδίως στις ΜΜΕ μέσω του μελλοντικού δικτύου για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και της καινοτομίας και για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων στην ΕΕ να καταγράφουν τις καταγγελίες τους σχετικά με τα εμπορικά εμπόδια.

Για την ικανοποίηση αιτημάτων χρηστών και προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι σημερινές προκλήσεις και ανάγκες των εξαγωγέων στην ΕΕ, θα αναπτυχθούν νέα τμήματα στη βάση δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά και θα βελτιωθεί η κάλυψη τομέων όπως οι υπηρεσίες, η τήρηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και οι επενδύσεις.

Οι τοπικές ομάδες για την πρόσβαση στην αγορά πρέπει να εκπονούν τακτικά εκθέσεις σχετικά με τα εμπορικά εμπόδια στις χώρες υποδοχής. Οι εκθέσεις αυτές θα επικαιροποιούν και θα καθιστούν σαφέστερη την εικόνα που θα παρέχει η βάση δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά .

Η Επιτροπή θα διερευνήσει επίσης τρόπους σύνδεσης της βάσης δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά και του «export helpdesk» για τους εξαγωγείς από αναπτυσσόμενες χώρες. Η παροχή πρόσβασης στους εξαγωγείς από αναπτυσσόμενες χώρες σε αυτές τις πληροφορίες θα αυξήσει την ικανότητά τους να εξάγουν, πράγμα που θα προωθήσει με τη σειρά του κυρίως το εμπόριο Νότου-Νότου.

4. Συμπεράσματα

Μια ισχυρότερη εταιρική σχέση για την πρόσβαση στην αγορά αποτελεί ουσιαστική συνιστώσα της στρατηγικής για την Ευρώπη στον κόσμο και σημαντική συνεισφορά στην ατζέντα της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – από τις μεγάλες παγκόσμιες επιχειρήσεις έως τις ΜΜΕ – προσπαθούν να επιτύχουν στις παγκόσμιες αγορές. Μια συνεπής πολιτική για την πρόσβαση στην αγορά αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κοινής εμπορικής πολιτικής και βασικό τομέα στον οποίο η ΕΕ μπορεί να προσφέρει πραγματικά οικονομικά οφέλη στα κράτη μέλη, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της. Η πολιτική της ΕΕ που καθορίστηκε το 1996 πρέπει να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία στην οποία τόσο οι αγορές στις οποίες επιδιώκουμε πρόσβαση όσο και τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την πρόσβαση αυτήν αλλάζουν.

Επομένως, η Επιτροπή προτείνει:

- Μεγαλύτερη αξιοποίηση των πολυμερών θεσμών, όπως ο ΠΟΕ, και των διμερών μέσων, όπως η νέα γενεά συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, για την ενθάρρυνση της σταδιακής και εφαρμόσιμης απελευθέρωσης, το άνοιγμα της αγοράς και την προσέγγιση μεταξύ των προδιαγραφών και προτύπων της ΕΕ και των εμπορικών της εταίρων.

- Δημιουργία ισχυρότερης σχέσης ανάμεσα στην Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ για την άμεση υποστήριξη των οικονομικών παραγόντων κατά την αντιμετώπιση συγκεκριμένων δυσκολιών στην πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών και κατά τρόπο και εντός προθεσμίας που συμβιβάζονται με την οικονομική πραγματικότητα.

- Αποκέντρωση του σημερινού συστήματος και ενθάρρυνση των τοπικών πρωτοβουλιών σε τρίτες χώρες, μέσω της ανάπτυξης εγκατεστημένων επί τόπου ομάδων της ΕΕ για την πρόσβαση στην αγορά, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες της Επιτροπής, πρεσβείες των κρατών μελών και ενώσεις επιχειρήσεων.

- Στενότερη τεχνική συνεργασία στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε υπαλλήλους από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή σε θέματα πρόσβασης στην αγορά και εντατικές διαβουλεύσεις με εκπροσώπους από μεγάλο φάσμα κλάδων παραγωγής.

- Καλύτερος προσδιορισμός προτεραιοτήτων για την επιλογή των εμποδίων, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων σε ορισμένες αγορές-στόχους (εξαιρουμένων των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών), βασικούς τομείς ή/και σημαντικά θέματα, όπως τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

- Αναμόρφωση της βάσης δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόσβαση στην αγορά.

- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας κατά την εξέταση των καταγγελιών για τα εμπορικά εμπόδια από την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου νέου βελτιωμένου συστήματος καταχώρισης των καταγγελιών.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρή θα είναι η νέα εταιρική σχέση την οποία είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε, από το αν διατεθούν επαρκείς πόροι και από το αν θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι αυτοί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Επιτροπή δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή και καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στην υλοποίηση της νέας εταιρικής σχέσης.

[1] Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών – Η Ευρώπη στον κόσμο: Η συμμετοχή της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό - Συμβολή στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση - COM(2006) 567 της 4.10.2006.

[2] Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Η παγκόσμια πρόκληση του διεθνούς εμπορίου: Μια στρατηγική πρόσβασης στην αγορά για την Ευρωπαϊκή Ένωση - COM(96) 53 της 14.2.1996.

[3] Αυτή η έκθεση μπορεί να μεταφορτωθεί στη διεύθυνση:http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2006/november/tradoc_130518.2.pdf.

[4] Αυτή η έκθεση μπορεί να μεταφορτωθεί στη διεύθυνση:http://ec.europa.eu/trade/issues/sectoral/mk_access/cs101106_en.htm

[5] Ανακοίνωση της Επιτροπής: «Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας - Σύγχρονη πολιτική για τις ΜΜΕ με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης» - COM(2005) 551 της 10.11.2005.

[6] Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Προς μια στρατηγική της ΕΕ παροχής βοήθειας για το εμπόριο – η συνεισφορά της Επιτροπής - COM(2007) 163 της 4.4.2007

[7] Στο πλαίσιο της υπάρχουσας εντολής που προβλέπεται στην απόφαση 98/552/EK του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 1998.

[8] Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας - Πλαίσιο πολιτικής για την ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα της ΕΕ - προς μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιομηχανικής πολιτικής- COM(2005) 474 της 5.10.2005. Η τεχνική αναπροσαρμογή της 4.9.2006 μπορεί να μεταφορτωθεί στη διεύθυνση:http://ec.europa.eu/enterprise/enterprise_policy/industry/doc/sec_overview_update06.pdf

Top