EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003DC0183

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών 2003 (WRC-03)

/* COM/2003/0183 τελικό */

52003DC0183

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών 2003 (WRC-03) /* COM/2003/0183 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - Η Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών 2003 (WRC-03)

Πίνακας Περιεχομένων

1. Εισαγωγή

2. Η WRC στο πλαίσιο της πολιτικής ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

3. Υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην WRC-03

4. Συναφείς κοινοτικές πολιτικές για την WRC-03

5. Προτεραιότητες της Κοινότητας στην WRC-03

5.1. Κινητές επικοινωνίες τρίτης γενιάς

5.2. Δορυφορική ραδιοπλοήγηση

5.3. Προστασία των πολιτών (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών)

5.4. Εναλλακτικές πλατφόρμες υποδομής, συμπεριλαμβανομένων RLAN

6. Ημερήσια διάταξη για την επόμενη διάσκεψη (WRC-07)

7. Συμπέρασμα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I: Απλοποιημένη ημερήσια διάταξη της WRC-03

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II:Ανάλυση τεχνικών θεμάτων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III:Λοιπά θέματα της WRC-03 με κοινοτικό ενδιαφέρον

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV:Γλωσσάριο

1. Εισαγωγή

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνών (ΔΕΤ - ITU), οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, συγκαλεί ανά τριετία παγκόσμια διάσκεψη ραδιοεπικοινωνιών, που λειτουργεί ως μηχανισμός επικαιροποίησης των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών της ITU πρόκειται για παγκόσμια συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης των ραδιοκυμμάτων χωρίς επιζήμιες παρεμβολές μεταξύ των διάφορων ασύρματων υπηρεσιών σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η επόμενη WRC-03 θα συνέλθει στη Γενεύη, μεταξύ 9ης Ιουνίου και 4ης Ιουλίου 2003. Για τις χιλιάδες αντιπροσώπων που θα συμμετάσχουν, προερχόμενοι από περισσότερες από 150 χώρες, θα αποτελέσει την αποκορύφωση μιας διαδικασίας προετοιμασίας που άρχισε αμέσως μετά την τελευταία WRC, που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 2000.

Η Επιτροπή θα συμμετάσχει στην επερχόμενη WRC-03, ως αντιπροσωπεία χωρίς δικαίωμα ψήφου [1]. Υπό την ιδιότητά της αυτή, η Επιτροπή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υποστηρίξει αποφάσεις που συμβαδίζουν με συναφείς κοινοτικές πολιτικές και που αντικατοπτρίζουν πιστά τα εμπορικά και γενικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή επιδιώκει επίσης, πριν και κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, την υποστήριξη συμφωνημένων κοινών ευρωπαϊκών θέσεων που συνδέονται με τις κοινοτικές πολιτικές. Συμμετέχοντας στην WRC-03, η Επιτροπή εκπληρώνει τον ρόλο της, όπως έχει διατυπωθεί στην απόφαση για το ραδιοφάσμα [2], που τέθηκε σε ισχύ έπειτα από την τελευταία σύνοδο της WRC.

[1] Επισήμως ως "τομεακό μέλος" της ITU (στην κατηγορία των περιφερειακών και λοιπών διεθνών οργανισμών)

[2] Απόφαση αριθ. 676/2002/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίο της 7ης Μαρτίου 2002 σχετικά με κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της WRC έχουν κυρίως τεχνικό/ρυθμιστικό χαρακτήρα, ενώ ο αντίκτυπος για τη γενική και τη βιομηχανική πολιτική ενίοτε υποκρύπτεται ή υποτιμάται σκόπιμα. Πολλά θέματα κατά τη διάσκεψη συζητώνται λεπτομερέστατα από τεχνική άποψη, χωρίς περιττή σύνδεση με υποκείμενες πολιτικές. Κατά συνέπεια, είναι συχνά δυσχερές καθήκον η "απλή εξήγηση" θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της WRC.

Η παρούσα ανακοίνωση αποσκοπεί να συμβάλει στην αποσαφήνιση της διαδικασίας της WRC-03 πραγματευόμενη -στο πλαίσιο της Κοινότητας- διάφορα θέματα της ημερήσιας διάταξης που παραμένουν ανοικτά για διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τεχνικών διαπραγματευτικών θέσεων κατά τη διάσκεψη, συνδέοντάς τες με στόχους κοινοτικής πολιτικής. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη, ως διαπραγματευόμενα μέρη, να υποστηρίξουν τις εν λόγω θέσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η WRC-03 θεωρείται ότι δεν παρουσιάζει την άμεση "κρισιμότητα" που είχαν ορισμένες προηγούμενες παγκόσμιες διασκέψεις ραδιοεπικοινωνιών, όπου τα προβλεπόμενα νέα εμπορικά, δορυφορικά και επίγεια, συστήματα κινητών επικοινωνιών απαιτούσαν επειγόντως επαρκές εύρος παγκοσμίως εναρμονισμένου ραδιοφάσματος ως όρο για την επιτυχή λειτουργία τους. Μολονότι, ωστόσο, ορισμένα συστήματα συνεχίζουν να επιδιώκουν την απόκτηση ευρύτερου φάσματος για αναμενόμενες μελλοντικές απαιτήσεις, το επίκεντρο της εν λόγω WRC έχει κυρίως εστιαστεί στις περισσότερες ραδιοϋπηρεσίες που "υπερασπίζουν" τα κεκτημένα δικαιώματά τους. Ενδεικτικό της εν λόγω τάσης είναι τα πέντε "θέματα προτεραιότητας" που είχε τονίσει η Επιτροπή για την WRC-00 [3] (IMT-2000, RNSS [4], μερισμός/κοινή χρήση μεταξύ διαφόρων δορυφορικών συστημάτων, σταθερή ασύρματη πρόσβαση και δορυφορικές ρ/τ εκπομπές) θεωρήθηκε ότι είχαν κατ'ουσίαν "επιλυθεί" με τις διαπραγματεύσεις του 2000. περιλαμβάνονται όμως και πάλι στο θεματολόγιο της WRC-03 για "επιβεβαίωση" των προηγούμενων συμφωνιών. Πρέπει, κατά συνέπεια, να παγιωθούν στην επερχόμενη διάσκεψη τα συνολικά θετικά αποτελέσματα της WRC-00. Επίσης, η διάσκεψη WRC-03 θα εξετάσει ορισμένες νέες πρωτοβουλίες που σε ορισμένο βαθμό σχετίζονται με στόχους κοινοτικής πολιτικής.

[3] COM(2000) 86 της 8ης Μαρτίου 2000, Οι ευρωπαϊκές θέσεις για τη Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών 2000 (WRC-2000).

[4] Τα αρκτικόλεξα αναλύονται στο παράρτημα IV (Γλωσσάριο).

Η ανακοίνωση διαρθρώνεται σε τρια κύρια πεδία:

* περιγραφή του πλαισίου της WRC (κεφάλαιο 2) και της ευρωπαϊκής συμμετοχής (κεφάλαιο 3) στη διαδικασία της WRC-03.

* επεξήγηση των συναφών κοινοτικών πολιτικών για την WRC-03 (κεφάλαιο 4).

* ανάλυση των κύριων διαπραγματευτικών θεμάτων στην WRC-03, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν κοινοτικές πολιτικές, καθώς και των ευρωπαϊκών στόχων υπό το πρίσμα των θέσεων που έχει επεξεργαστεί η CEPT (κεφάλαιο 5).

2. Η WRC στο πλαίσιο της πολιτικής ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Στην Κοινότητα παρατηρείται διαρκώς μεγαλύτερη επίγνωση των θεμάτων που αναφέρονται στο ραδιοφάσμα, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες εξέτασης θεμάτων στο επίπεδο αυτό. Εξαιτίας αυτής της τάσης επιβάλλεται να τοποθετηθεί η διάσκεψη WRC στο κοινοτικό πλαίσιο.

Η αυξανόμενη σημασία του ραδιοφάσματος: η οικονομική συνεισφορά των κλάδων που βασίζονται στις ραδιοεπικοινωνίες για την οικονομία της ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία έτη, ιδίως μέσω της ανάπτυξης εμπορικών κινητών επικοινωνιών, όπως το GSM, καθώς και των δικτύων ρ/τ εκπομπών [5]. Το ραδιοφάσμα συνιστά επίσης ουσιώδη υποδομή για την παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο συμφέρον (άμυνα και λοιπή ασφάλεια, μεταφορές δημόσιες ρ/τ εκπομπές), για την επιστημονική έρευνα (γεωεπισκόπηση, ραδιοαστρονομία) και για την καθιέρωση διεθνών δικτύων, όπως το Galileo. Η εναρμόνιση του ραδιοφάσματος στην Ευρώπη αποτελεί καίριο παράγοντα ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ μπορεί να ενισχύσει τις διεθνείς εμπορικές ανταλλαγές με την άρση των τεχνικών φραγμών στο εμπόριο. Η κατανομή ραδιοφάσματος και η χορήγηση αδειών μπορούν, περαιτέρω, να έχουν σαφή αντίκτυπο στην έκταση του ανταγωνισμού που επιτρέπεται μεταξύ διαφορετικών τεχνικών πλατφορμών και φορέων εκμετάλλευσης.

[5] Παραδείγματος χάρη, η οικονομική αξία του κλάδου των ραδιοεπικοινωνιών (εξαιρουμένης της πολιτικής αεροπορίας, της άμυνας και λοιπών χρήσεων ραδιοεπικοινωνιών στον δημόσιο τομέα) ανέρχεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια £ μόνο στο ΗΒ (πηγή: Radio Agency, Φεβρουάριος 2001).

Η "συμφόρηση" στο ραδιοφάσμα: δεδομένου ότι, στην ιδανική περίπτωση, η πρόσβαση σε ραδιοφάσμα δεν θα πρέπει να συνιστά εμπόδιο για τη λειτουργία οποιασδήποτε ασύρματης υπηρεσίας, η "φυσική" προσέγγιση στην παρούσα εποχή άρσης των κανονιστικών ρυθμίσεων θα ήταν η υποστήριξη κάθε αιτήματος για ραδιοφάσμα, αφήνοντας ελεύθερο τον ανταγωνισμό διαφόρων εφαρμογών ή υπηρεσιών με βάση την τιμή, την ικανοποίηση των καταναλωτών, το δυναμικό καινοτομίας, τις δημόσιες ανάγκες ή άλλα κριτήρια. Τα όρια, ωστόσο, των σημερινών πρακτικών διαχείρισης του ραδιοφάσματος παρουσιάζονται χαρακτηριστικά σε μια διάσκεψη διαχείρισης ραδιοφάσματος, όπως είναι η WRC. Δεδομένου ότι το χρήσιμο ραδιοφάσμα είναι κατ'ουσίαν "κατειλημμένο", κάθε νέα προτεινόμενη κατανομή συνεπάγεται εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με άλλα νέα ή υφιστάμενα συμφέροντα. Η διαχείριση του ραδιοφάσματος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συνίσταται επομένως στη διαχείριση επιλογών, ιδίως σχετικά με την δυσχερή ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ ενθάρρυνσης νέων καινοτόμων εφαρμογών και προστασίας υφιστάμενων υπηρεσιών. Ακόμη, ενώ η εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος μπορεί να αποβεί επωφελής για το κόστος σε πολλές τεχνολογίες και να επιτρέψει ευκολότερα την συνύπαρξη ραδιοϋπηρεσιών, ταυτόχρονα, όλα αυτά τα επίπεδα κανονιστικών ρυθμίσεων μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιες απώλειες όσον αφορά την ευελιξία της χρήσης και, επομένως, του δυναμισμού από εμπορική άποψη.

Συντονισμός πολιτικών στην Κοινότητα: για την επίτευξη των πλέον "εύλογων" δυνατών επιλογών όσον αφορά το απαραίτητο ραδιοφάσμα, η Κοινότητα θεωρεί ουσιαστικής σημασίας την ύπαρξη στενού συντονισμού μεταξύ της διαδικασίας διαχείρισης του ραδιοφάσματος και των υποκείμενων πολιτικών. Οι απόφαση για την πολιτική ραδιοφάσματος εγκρίθηκε συνεπώς το 2002, ώστε να διαθέτει η Κοινότητα πλαίσιο ανάπτυξης του εν λόγω συντονισμού, καθώς και για τη θέσπιση θεσμικών ρυθμίσεων εντός της Κοινότητας όπου θα μπορούσαν να εξεταστούν οι απαιτήσεις ραδιοφάσματος για το σύνολο των κοινοτικών πολιτικών και να εξισορροπηθούν κατάλληλα τα συμφέροντά τους [6]. Στο νέο αυτό πλαίσιο, ο αντίκτυπος της πολιτικής σε αποφάσεις διαχείρισης ραδιοφάσματος, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων εκχώρησης αδειών, μπορεί πλέον να συζητηθεί σε κοινοτικό πλαίσιο μέσω της ομάδας πολιτικής για το ραδιοφάσμα [7], (RSPG). Επιπλέον, με την υποστήριξη συγκεκριμένων κοινοτικών πολιτικών, μπορεί πλέον η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της επιτροπής ραδιοφάσματος (RSC) να αναλάβει σχετικά μέτρα τεχνικής εφαρμογής για την εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

[6] Τούτο είναι ακόμη σημαντικότερο σήμερα, με την επερχόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προκύπτει ανάγκη για συζήτηση σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά την βέλτιση εναρμόνιση διαφόρων πρακτικών και χρήσεων που αφορούν το ραδιοφάσμα.

[7] Απόφαση 2002/622/EΚ της 26ης Ιουλίου 2002 σχετικά με τη σύσταση ομάδας για την πολιτική ραδιοφάσματος (RSPG)

Η απόφαση για το ραδιοφάσμα και η WRC: η απόφαση για το ραδιοφάσμα έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα αποσαφήνισης στη νομοθεσία της ΕΕ, της γενικής σχέσης μεταξύ της Επιτροπής και της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τον εθελοντικό συντονισμό ραδιοφάσματος, που στην Ευρώπη αναλαμβάνεται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της CEPT [8]. Στη νομοθεσία ορίζεται σαφής μεθοδολογία, όπου η Επιτροπή, συνεργαζόμενη με την WRC και ακολουθώντας συχνά συγκεκριμένες συμβουλές της RSPG, δύναται να παρέχει στην CEPT επίσημες εντολές για την επεξεργασία εναρμόνισης του ραδιοφάσματος σε εκπλήρωση κοινοτικών απαιτήσεων πολιτικής.

[8] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Διοικήσεων Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, με 45 μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με την απόφαση για το ραδιοφάσμα εξασφαλίζεται μηχανισμός συντονισμού των κοινοτικών θέσεων και καθιέρωσης κοινών στόχων πολιτικής στην WRC. Επίσης, συντονισμός των κοινοτικών θέσεων ώστε να επωφεληθούν από την προετοιμασία συντονισμένων τεχνικών ευρωπαϊκών θέσεων εντός της CEPT. Σύμφωνα με την απόφαση, πρέπει τα κράτη μέλη και η Κοινότητα να αναπτύξουν κοινή δράση και στενή συνεργασία καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ώστε να διαφυλαχθεί η ενότητα της διεθνούς εκπροσώπησης της Κοινότητας.

Σύμφωνα με τις ανειλημμένες δεσμεύσεις η Κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει συντονισμό των πολιτικών προσεγγίσεων βάσει της έγκρισης στόχων κοινοτικής πολιτικής πριν από την WRC. Με την παρούσα ανακοίνωση στοχεύει η Επιτροπή να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις επηρεαζόμενες κοινοτικές πολιτικής, ώστε να έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου για τους στόχους κοινοτικής πολιτικής που πρέπει να επιτευχθούν και τις θέσεις που θα λάβουν τα κράτη μέλη κατά την WRC.

Η Επιτροπή παρακολούθησε, κατά την προηγούμενη τριετία, τη διαδικασία προετοιμασίας για την WRC-03. Ενώ η θέσπιση του νέου πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων για το ραδιοφάσμα καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να μην έχει αντίκτυπο στον τρέχοντα κύκλο της WRC, αναμένεται ότι οι κανονιστικές δραστηριότητες όσον αφορά την εναρμόνιση ραδιοφάσματος και εκπόνηση πολιτικής θα προσφέρουν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών θέσεων σε μελλοντικές διασκέψεις.

3. Υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην WRC-03

Ευρωπαϊκές δραστηριότητες στο πλαίσιο της CEPT: Στο πλαίσιο της ITU, οι ευρωπαϊκές διοικήσεις διαπραγματεύονται, σε εθνική βάση, αντίθετα απ'ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση άλλων διεθνών διαπραγματεύσεων [9]. Ωστόσο, δεδομένου ότι, στην πράξη, σε πολλά ζητήματα τα εθνικά συμφέροντα συγκλίνουν, τα ευρωπαϊκά κράτη επιλέγουν να αναπτύξουν από κοινού τις τεχνικές τους θέσεις, εντός της CEPT, όπου έχουν ήδη εδραιωθεί μηχανισμοί για την ανάπτυξη κοινών τεχνικών μεθόδων πριν από την διαπραγμάτευση με τον υπόλοιπο κόσμο, βάσει εδραιωμένων ευρωπαϊκών θέσεων [10], οι οποίες θα υποστηρίζονται από κάθε επιμέρους ευρωπαϊκό μέλος της ITU.

[9] Ιδίως θέματα εμπορίου στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

[10] Η ITU έχει ενθαρρύνει τον σχηματισμό "περιφερειακών ομάδων" στην WRC ώστε να απλουστευθούν και να αποσαφηνιστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό επιμέρους θέματα πριν από την έναρξη της διάσκεψης. Έτσι, και άλλοι περιφερειακοί οργανισμοί, εκτός της CEPT, έχουν αρχίσχει να αναλαμβάνουν κοινή προσπάθεια διατύπωσης των θέσεών τους: η CITEL για τη Βόρεια και Νότια Αμερική, η APT για την Ασία και τον Ειρηνικό, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η ATU για την Αφρική. Η συνεργασία στο εσωτερικό των οργανισμών αυτών βελτιώνεται, παραμένει πάντως πλέον πρόσφατη απ'ό,τι η συνεργασία στο πλαίσιο της CEPT, όντας επίσης δυσχερέστερη εξαιτίας μεγαλύτερων διαφορών στις εθνικές πολιτικές απ'ό,τι στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή της Επιτροπής: Η Επιτροπή θα συμμετάσχει στην WRC-03 εξ ονόματος της Κοινότητας με τις ρυθμίσεις, λειτουργίες και στόχους που για πρώτη φορά καθιερώθηκαν το 1992 [11], όπως πλέον προβλέπονται στην απόφαση για το ραδιοφάσμα. Η Επιτροπή, μαζί με το Συμβούλιο, θα επιδιώξει να επικουρήσει τα κράτη μέλη για την τήρηση ενιαίου διαπραγματευτικού μετώπου κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Προς τούτο θα πρέπει τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν και να συνυπογράψουν όλες τις κοινές ευρωπαϊκές προτάσεις σύμφωνα με τους στόχους κοινοτικής πολιτικής και τις θέσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο.

[11] Συμπεράσματα του Συμβουλίου WARC 1992 (3 Φεβρουαρίου 1992), που επαναλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του 1997 και του 2000.

Παρακολούθηση της στάσης της Ευρώπης: Η προσέγγιση κοινοτικού συντονισμού στηρίζεται στη δυνατότητα της CEPT να εκπονεί συνεκτικές τεχνικές θέσεις για την Ευρώπη, καθώς και στη δυνατότητά της να επιτυγχάνει αποτελέσματα χάρις σε επαρκή βαθμό διαπραγματευτικής αλληλεγγύης μεταξύ όλων των μελών της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όλες οι χώρες που θα προσχωρήσουν στην Ένωση και οι υποψήφιες χώρες είναι μέλη της CEPT, ενώ η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην απαραίτητη συνοχή μεταξύ των αντιπροσωπείων. Ωστόσο, η CEPT περιλαμβάνει επίσης σειρά διοικήσεων που δεν αποτελούν μέρος της διευρυμένης ΕΕ, των οποίων οι υποκείμενες πολιτικές δεν ευθυγραμμίζονται κατ'ανάγκη με τις κοινοτικές. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της απόφασης για το ραδιοφάσμα, η Επιτροπή θα παρακολούθηση την ευρωπαϊκή συμμετοχή στην WRC-03 σύμφωνα με τους παραπάνω αναφερόμενους στόχους.

Η συμμετοχή του κλάδου: στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την WRC-03, όπως συνέβη και σε προηγούμενες διασκέψεις, η Επιτροπή συνδιοργάνωσε με την CEPT δύο ανοικτές συνεδριάσεις διαβούλευσης, πρώτον ώστε να δοθεί σε ευρύτερες ομάδες χρηστών ραδιοφάσματος η ευκαιρία έγκαιρης παρέμβασης στη διαδικασία και, στη συνέχεια, ανατροφοδότησης των συμφωνημένων κοινών ευρωπαϊκών διαπραγματευτικών θέσεων. Ο κλάδος είχε επίσης ενεργότερη συμμετοχή στις προετοιμασίες της CEPT, διαθέτοντας, π.χ., 12 από τους 40 συντονιστές των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της CEPT. Περιθώριο για βελτιώσεις υπάρχει πάντοτε, όσον αφορά πάντως, την WRC-03 δεν φαίνεται να ισχύει η αντίληψη που ενίοτε δόθηκε σε προηγούμενες διασκέψεις, ότι δηλαδή υπήρξε διαπραγμάτευση σε "κλειστές λέσχες" ρυθμιστικών φορέων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει πλήρη συμμετοχή του κλάδου και όλων των άλλων χρηστών ραδιοφάσματος στη διαδικασία.

Οι διαπραγματεύσεις στην WRC περιορίζονται ενίοτε από την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τεχνικά συστήματα και την ισχύουσα ή προβλεπόμενη χρήση του φάσματος. Ένας από τους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους το νέο κοινοτικό πλαίσιο επιδιώκει να υποστηρίξει τον κλάδο και άλλους χρήστες, είναι να εξασφαλιστεί επαρκής διάθεση πληροφοριών, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς επικούρηση των υπεύθυνων για τη χάραξη της πολιτικής ώστε να προσαρμόσουν την προσφορά ραδιοφάσματος στη ζήτηση.

Διατήρηση συνοχής με τους κοινοτικούς στόχους: Ενώ οι κοινές θέσεις στα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι διαθέσιμες πριν από την WRC-03, οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης έχουν δυναμικό χαρακτήρα. Κάθε τροποποίηση θέσεων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη κοινοτικά μελήματα και παραμέτρους δημοσίου συμφέροντος.

Πρέπει να συνεκτιμώνται οι κοινοτικοί στόχοι, ιδίως:

* η προώθηση ανταγωνισμού μεταξύ εναλλακτικών πλατφορμών υποδομής.

* η εμπέδωση της ενιαίας αγοράς (υποστήριξη της εναρμόνισης).

* η άρση τεχνικών φραγμών για το διεθνές εμπόριο.

* οι βασικές αρχές του κανονισμού της ΕΚ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (βλ. κεφάλαιο 4).

Για την εκπλήρωση των στόχων της απόφασης για το ραδιοφάσμα, πρέπει ενδεχομένως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να οργανωθεί από την Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία, συντονισμός ad-hoc των θέσεων των κρατών μελών της ΕΕ.

Αποδοχή διεθνών συμφωνιών: Τα κράτη μέλη, ενεργώντας ανεξάρτητα στο πλαίσιο της CEPT, θα συνεχίσουν, κατά περίπτωση, να κατευθύνονται στις αποφάσεις τους στην WRC από το κοινοτικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας θα υποβάλει κοινή δήλωση που θα συμπεριληφθεί στην τελική πράξη της WRC-03, όπου οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών της ΕΕ θα δηλώνουν ότι θα εφαρμόσουν την αναθεώρηση των κανονισμών ραδιοεπικοινωνίας της ITU που θα θεσπιστούν στη διάσκεψη, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει της συνθήκης ΕΚ.

4. Συναφείς κοινοτικές πολιτικές για την WRC-03

Ο γενικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία της WRC είναι να εξασφαλιστεί η λήψη αποφάσεων που υποστηρίζουν θετικά, ή τουλάχιστον δεν παρεμποδίζουν σημαντικά, επιμέρους κοινοτικές πολιτικές και πρωτοβουλίες. Οι ευρωπαϊκές τεχνικές θέσεις που εκπονούνται εντός της CEPT για την WRC-03 είναι αποτέλεσμα εσωτερικών διαπραγματεύσεων και αθροίσματος εθνικών πολιτικών, τείνουν δε να ευθυγραμμίζονται εν γένει με συναφείς κοινοτικές πολιτικές που, με ορισμένες εξαιρέσεις, πρόκειται για δηλώσεις προθέσεων και όχι συγκεκριμένα σχέδια δράσης που μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στην κανονιστική διαδικασία των ραδιοεπικοινωνιών.

Οι διαπραγματεύσεις στην WRC είναι επίσης, σε μεγάλο βαθμό, "οπτικού χαρακτήρα", δηλ. διαπραγματευτικά μέσα για τη βέλτιστη τοποθέτηση διαφορετικών απόψεων στους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών ή σε μελλοντικές δραστηριότητες της ITU. Η Επιτροπή δεν πρόκειται κανόνα να λάβει θέση στις διαδικαστικές/κανονιστικές αυτές συζητήσεις, εφόσον δεν υπάρχει ενδεχόμενο σαφούς αντίκτυπου σε κοινοτικές πολιτικές. Οι πολιτικές αυτές θα επηρεαστούν, κυρίως, από θέματα που θα θιγούν κατά τη διάσκεψη, με δύο τρόπους:

* είτε αναφορικά με τις ανάγκες ραδιοφάσματος που αφορούν μακροπρόθεσμες μελλοντικές εξελίξεις (π.χ. μετάβαση από αναλογικό σε ψηφιακό σύστημα) ή συστήματα που υποστηρίζουν τις εν λόγω πολιτικές. ή

* αναφορικά με την προστασία υφιστάμενης κατανομής συχνοτήτων όσον αφορά πιθανούς νεοεισερχόμενους στο νέο ραδιοφάσμα.

Όπως και κατά το παρελθόν, σειρά κοινοτικών πολιτικών ενδέχεται να επηρεαστούν από κανονιστικές αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη WRC-03. Στη συνέχεια παρουσιάζεται συνοπτικά εποπτεία των σημαντικότερων:

Κοινωνία της πληροφορίας

Ένας από τους στόχους της ΕΕ είναι η εξασφάλιση ότι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα συνεχίσουν να έχουν στη διάθεσή τους, πλούσιες, προηγμένες και διαφοροποιημένες υπηρεσίες πληροφοριών, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση και συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία της γνώσης και της πληροφορίας. Η μετάβαση στη κοινωνία της πληροφορίας και την οικονομία της γνώσης είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε η Ευρώπη να δρέψει πλήρως τα οφέλη από τις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ίντερνετ όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την κοινωνική πρόοδο.

Η Επιτροπή έχει συνεπώς εργαστεί (ιδίως μέσω των πρωτοβουλιών eEurope) για την τόνωση της ανάπτυξης εφαρμογών και περιεχομένων που παρέχουν τη δυνατότητα στο σύνολο των ευρωπαίων πολιτών να συμμετάσχουν στην κοινωνία της πληροφορίας, καθώς και για την υποστήριξη της έρευνας στην ανάπτυξη και εμπορική εφαρμογή νέων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.

Επίσης, με την καθιέρωση νέου πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες [12] με σκοπό τη δημιουργία ανταγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε περαιτέρω προς την κατεύθυνση υποστήριξης υποδομής παγκόσμιας κλάσης για επικοινωνίες και ρ/τ εκπομπές, βασιζόμενη σε σαφείς αρχές, δηλαδή ότι η ρύθμιση στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες οφείλει:

[12] Οδηγία 2002/21/EΚ σχετικά με κοινό πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία πλαίσιο).

* να εξελίσσεται προς την τεχνολογική ουδετερότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγκλιση,

* να βασίζεται σε σαφώς καθορισμένους στόχους πολιτικής, ιδίως προς το δημόσιο συμφέρον,

* να παρέχει την κατάλληλη ασφάλεια δικαίου για την εξασφάλιση των επενδύσεων και επαρκή ευελιξία ώστε να ανταποκρίνεται στις ταχέως εξελισσόμενες αγορές και τεχνολογία,

* να εφαρμόζεται σε εγγύτητα προς την αγορά. και

* να παραμένει στο ελάχιστα απαραίτητο επίπεδο για την επίτευξη των στόχων.

Η ανάπτυξη της πολιτικής της κοινωνίας της πληροφορίας εξαρτάται επίσης από τη ρύθμιση του ραδιοφάσματος και από τα αποτελέσματα της WRC. Η κανονιστική ρύθμιση του ραδιοφάσματος καλύπτει και άλλους τομείς πέραν του στενού ορισμού των "ηλεκτρονικών επικοινωνιών". θα επωφεληθεί επίσης και από τις αρχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής του ραδιοφάσματος που συνίσταται στην αποφυγή επιζήμιων παρεμβολών και την αποτελεσματική χρήση του εν λόγω πόρου.

Πολιτική στον οπτικοακουστικό τομέα

Εκτός από την οικονομική του σημασία, ο οπτικοακουστικός τομέας έχει επίσης καίριο κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η τηλεόραση είναι η σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης και ψυχαγωγίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες (98% των νοικοκυριών διαθέτουν τηλεόραση, μέση ευρωπαϊκή ημερήσια τηλεθέαση πάνω από 200 λεπτά).

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα οπτικοακουστικά μέσα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη μετάδοση κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών καθώς και ότι επομένως διακυβεύονται θεμελιώδη δημόσια συμφέροντα [13]. Κατά συνέπεια, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι ρ/τ υπηρεσίες θα συνεχίσουν να διαθέτουν τους απαιτούμενους πόρους, ιδίως πρόσβαση στο ραδιοφάσμα. Τούτο πρέπει να γίνει συνεκτιμώντας τεχνολογικές και εμπορικές εξελίξεις, καθώς και τη συγκερκιμένη δομή του δυικού συστήματος των ρ/τ εκπομπών στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

[13] Ανακοίνωση για τις αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την κοινοτική πολιτική στον οπτικοακουστικό τομέα στην ψηφιακή εποχή, COM(1999) 657 τελικό

Μεταφορές

Για την προώθηση της κοινής πολιτικής μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η οποία διέπεται από τη συνθήκη ΕΚ, η Επιτροπή πρότεινε [14] περίπου 60 μέτρα για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της ασφάλειας στη θάλασσα (ασφάλεια ναυσιπλοΐας) και των εναέριων μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και ασφάλειας, και την ικανοποίηση όλων των χρηστών του εναέριου χώρου, είτε πρόκειται για πολιτικούς ή στρατιωτικούς, δεδομένου ότι ο εναέριος χώρος αποτελεί κοινό πόρο, η διαχείριση του οποίου πρέπει να διεξάγεται συλλογικά, ανεξάρτητα από εθνικά σύνορα. Όλοι αυτοί οι στόχοι εξαρτώνται καθοριστικά από τη διάθεση ραδιοφάσματος.

[14] Δεύτερη Λευκή Βίβλος για την μελλοντική ανάπτυξη της κοινής πολιτικής μεταφορών, COM(2001) 370.

Σημαντικό στοιχείο της κοινοτικής πολιτικής μεταφορών είναι επίσης το πρόγραμμα δορυφορικής ναυσιπλοΐας Galileo, σκοπός του οποίου είναι να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητο, υψηλής αξιοπιστίας, προηγμένο παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής ναυσιπλοΐας για στρατιωτικούς και οικονομικούς λόγους. Η δορυφορική ναυσιπλοΐα παρέχει προφανή πλεονεκτήματα για τη διαχείριση των μεταφορών. Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια, βελτιωμένη ροή της κίνησης, μείωση των συμφορήσεων και των ζημιών για το περιβάλλον, καθώς και υποστήριξη διατροπικών μεταφορών. Όπως για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ραδιοεπικοινωνιών, η λειτουργία του συστήματος Galileo απαιτεί τη διάθεση επαρκούς ραδιοφάσματος, προστατευόμενου από επιζήμιες παρεμβολές και χρησιμοποιήσιμου χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς λειτουργίας.

Συντονισμός της πολιτικής προστασίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υφίσταται τακτικά φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές μεγάλης κλίμακας, όπως σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταιγίδες, πυρκαγιές δασών. Σκοπός της κοινοτικής συνεργασίας στο πεδίο της πολιτικής προστασίας είναι να συμβάλλει στην εξασφάλιση καλύτερης προστασίας του πληθυσμού, του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας σε ενδεχόμενες ανάλογες καταστροφές. Ειδικότερα, επιδιώκεται η υποστήριξη και η συμπλήρωση των προσπαθειών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο όσον αφορά την πρόληψη των καταστροφών. την καθιέρωση πλαισίου αποτελεσματικής και ταχείας συνεργασίας μεταξύ εθνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε περίπτωση που απαιτείται αμοιβαία υποστήριξη. καθώς και βελτίωση της συνεκτικότητας των δράσεων που αναλαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο, στο πεδίο της πολιτικής προστασίας. Το Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση [15] με την οποία καθορίζεται κοινοτικός μηχανισμός για τη διευκόλυνση ενισχυμένης συνεργασίας σε περιπτώσεις παρεμβάσεων υποστήριξης στην πολιτική προστασία. Μέσω του εν λόγω μηχανισμού είναι δυνατή, σε περιπτώσεις φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, η κινητοποίηση των απαραίτητων επιχειρησιακών πόρων για την άμεση παροχή υποστήριξης και βοήθειας σε χώρες (εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ανάγκη). Ο συντονισμός κοινών ευρωπαϊκών επεμβάσεων θα βελτιωθεί με τη διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού επικοινωνιών, η οποία θα επιτευχθεί μέσω εναρμόνισης του ραδιοφάσματος.

[15] Απόφαση του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2001, (2001/792/EΚ), για την καθιέρωση κοινοτικού μηχανισμού διευκόλυνσης ενισχυμένης συνεργασίας στις επεμβάσεις βοήθειας της πολιτικής προστασίας.

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Διαστημικός Χώρος

Η πρόσφατη Πράσινη Βίβλος [16] που συντάχθηκε από κοινού από την Επιτροπή και την ESA/ΕΥΔ, αποτέλεσε έναυσμα για εις βάθος συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με μια νέα πολιτική που θα εντάσσει το διάστημα στις αρμοδιότητές της. Το διάστημα συνιστά στρατηγικό εργαλείο για την ΕΕ ώστε να υλοποιήσει ορισμένους από τους ευρύτερους στόχους της. Οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι παρέχουν, λόγου χάριν, σε επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές και μεμονωμένα άτομα υπηρεσίες όπως οι ρ/τ εκπομπές, οι επικοινωνίες, οι αειφόρες μεταφορές και κινητικότητα, η πρόγνωση καιρού, η παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το έργο Galileo και η πρωτοβουλία GMES (Παγκόσμια παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας) συνιστούν πρακτικά παραδείγματα συνεργασίας ευρωπαϊκού επιπέδου σε πρωτοβουλίες με διαστημική διάσταση.

[16] Πράσινη Βίβλος: η Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική, COM(2003) 17, 21 Ιανουαρίου 2003.

Είναι προφανής η σχέση ενός σφύζοντος ευρωπαϊκού διαστημικού τομέα με επαρκή παροχή ραδιοφάσματος. Όλες αυτές οι εφαρμογές εξαρτώνται από κατανομή συχνοτήτων και άλλες ρυθμιστικές διαδικασίες που εξελίσσονται στο πλαίσιο της διεργασίας της WRC.

Έρευνα και ανάπτυξη

Το σύνολο των κοινοτικών πολιτικών που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής, ιδίως δε το σύνολο των τεχνολογιών που εξετάζονται στο πλαίσιο WRC υποστηρίζονται από την έρευνα και ανάπτυξη (ΕΤΑ). Η ύπαρξη υψηλού επιπέδου επιστημονικής και εφαρμοσμένης ΕΤΑ είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και κατά συνέπεια υποστηρίζεται με δημόσια χρηματοδότηση σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΤΑ διεξάγεται επίσης, σε αυξανόμενο βαθμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι η συγκέντρωση πρόσθετης εμπειρογνωμοσύνης επιστημόνων από διάφορες χώρες μπορούν να αποβεί επωφελής για όλους και να ασκήσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην εθνική έρευνα. Ο στόχος της πολιτικής έρευνας και τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνεπώς ο συντονισμός εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών και η ενθάρρυνση της δικτύωσης των ερευνητικών ομάδων.

Η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής έρευνας μέσω των κοινοτικών πολυετών προγραμμάτων πλαίσιο ΕΤΑ υποστήριξε και υποστηρίζει καίρια πεδία που χρησιμοποιούν ασύρματες τεχνολογίες, ιδίως κινητές επικοινωνίες τρίτης γενιάς RLAN, ευφυή συστήματα μεταφορών, το σύστημα Galileo και άλλες δορυφορικές πλατφόρμες. Η έγκαιρη πρόσβαση σε ραδιοφάσμα, εναρμονισμένο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, θα συνεχίσει να είναι ουσιαστικής σημασίας για τις εν λόγω προσπάθειες εφαρμοσμένης έρευνας και θα αποτελέσει εστιακό σημείο ώστε οι ερευνητές να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε πραγματικές εφαρμογές, διαθέσιμες στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Ταυτόχρονα, οι ερευνητικές δραστηριότητες έχουν σημαντική συμβολή στην αποτελεσματική και πλήρη χρήση του ραδιοφάσματος, μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, όπως ραδιοεπικοινωνίες μέσω λογισμικού και προσαρμοστικές κεραίες.

5. Προτεραιότητες της Κοινότητας στην WRC-03

Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της WRC-03 με ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των κοινοτικών πολιτικών, θα πρέπει να υποστηριχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:

* Προστασία του κατανεμημένου φάσματος που αποκτήθηκε στην WRC-2000 από τις IMT-2000 και GALILEO (θέματα ημερήσιας διάταξης 1.34 και 1,15, αντιστοίχως), αναφορικά με την κοινωνία της πληροφορίας, καθώς και με στόχους της πολιτικής μεταφορών (δορυφορική ραδιοπλοήγηση).

* Πραγματοποίηση πρόοδου προς την κατεύθυνση περιφερειακά και παγκόσμια εναρμονισμένων συχνοτήτων για συστήματα PPDR (Προστασία των πολιτών) αναφορικά με την κοινοτική πολιτική στο πεδίο αυτό (θέμα 1.3 ημερήσιας διάταξης).

* Υποστήριξη της καθιέρωσης εναλλακτικών ασύρματων πλατφορμών υποδομής, για την αύξηση του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή, όπως ερμηνεύεται στο πλαίσιο eEurope. Απαραίτητο σχετικά είναι ένα παγκόσμια εναρμονισμένο καθεστώς για RLAN στις ζώνες που έχει προσδιορίσει η Ευρώπη (θέμα 1.5 ημερήσιας διάταξης κ.α.).

Στα ακόλουθα κεφάλαια περιλαμβάνεται σύντομο ιστορικό για καθένα από τα θέματα αυτά, μαζί με τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής που πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάσκεψη. Στο παράρτημα ΙΙ περιλαμβάνεται επίσης ανάλυση των τεχνικών θεμάτων που συζητούνται κατά την διάσκεψη στα σχετικά πεδία.

Υπάρχουν, επίσης, και άλλα θέματα, λιγότερο καθοριστικής σημασίας, στην WRC-03, που παρουσιάζουν ορισμένο κοινοτικό ενδιαφέρον. Περιγράφονται συνοπτικά στο παράρτημα ΙΙΙ.

5.1. Κινητές επικοινωνίες τρίτης γενιάς

Οι πρώτες υπηρεσίες IMT-2000 ("3G") δρομολογήθηκαν πρόσφατα στην Ευρώπη. στη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι φορείς εκμετάλλευσης θα ακολουθήσουν στα περισσότερα κράτη μέλη, τη σταδιακή εισαγωγή νέων υπηρεσιών και τερματικών για τους πελάτες. Η συνεχιζόμενη μετάβαση σε υπηρεσίες τρίτης γενιάς πρέπει να υποστηριχθεί μακροπρόθεσμα με την έγκαιρη παροχή επαρκούς εύρους φάσματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και συνεκτιμώντας την εξέλιξη των τεχνολογιών.

Υπάρχουν δύο κύρια θέματα συναφή με τις 3G στην WRC-03. Το πρώτο αφορά την προστασία της ευρωπαϊκής ζώνης επέκτασης για τις IMT-2000 από ενδεχόμενες παρεμβολές δορυφορικών συστημάτων στην Ασία (περιφέρεια 3 της ITU). Το δεύτερο θέμα αφορά την προκαταρκτική διερεύνηση πιθανών συμπληρωμάτικών μελλοντικών αναγκών ραδιοφάσματος για την IMT-2000 και συστήματα πέραν αυτής IMT-2000. Και οι δύο πτυχές διέπονται, ωστόσο, από διαφορετικές χρονικές προοπτικές. κατά συνέπεια, απαιτείται διαφορετική προσέγγιση ως προς τις διαπραγματεύσεις της WRC.

Στο θέμα της προστασίας πρόσθετου φάσματος για το IMT-2000, η Ευρώπη συμφώνησε πρόσφατα να διαθέσει τις ζώνες συχνοτήτων 2500-2690 MHz έως την 1η Ιανουαρίου 2008 [17]. Το φάσμα αυτό υπερβαίνει το βασικό φάσμα στα 2 GHz, το οποίο έχει ήδη αδειοδοτηθεί σε φορείς εκμετάλλευσης σε όλα τα κράτη μέλη, αποτελεί δε μια από τις τρεις πιθανές ζώνες επέκτασης που, κατά την WRC-00, προσδιορίστηκαν για IMT-2000. Σε δεύτερη φάση, στα τέλη του 2004, η Ευρώπη θα αναπτύξει σχέδιο συχνοτήτων για τη συμπληρωματική αυτή ζώνη.

[17] Απόφαση ECC (02)06, 15 Nοεμβρίου 2002, κατ'εφαρμογή της εντολής αριθ. 4 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τον καθορισμό της ζώνης συχνοτήτων 2500-2690 MHz για UMTS/IMT-2000.

Μέρος της ευρωπαϊκής ζώνης επέκτασης για IMT-2000 (2630-2655 MHz) έχει πρωτεύον καθεστώς [18] για τη δορυφορική υπηρεσία εκπομπών (ήχου) σε οκτώ ασιατικές χώρες. Κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα μερισμού μεταξύ αυτών των συστημάτων (ήχου) BSS και τις IMT-2000 θα μπορούσε να επηρεάσει την μακροπρόθεσμη παροχή υπηρεσιών IMT-2000 σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα (όχι ακόμη εγκατεστημένα) συστήματα (ήχου) BSS θα έχουν εξαιρετικά έκκεντρη (ελλειπτική) τροχιά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα παρεμβολών με επίγειες υπηρεσίες σε πολλές άλλες χώρες, δεδομένης της εκτεταμένης άμεσης ορατότητας των συστημάτων αυτών [19].

[18] Ραδιοϋπηρεσίες με πρωτεύον καθεστώς διαθέτουν βάσει των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών της ITU γενική "προτεραιότητα" έναντι υπηρεσιών "δευτερεύοντος καθεστώτος", δηλ. δεν μπορούν να υφίστανται παρεμβολές από αυτές.

[19] Δορυφόρος αυτού του τύπου που θα εξυπηρετούσε την Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι "ορατός" από την Ευρώπη, ενδεχομένως προκαλώντας παρεμβολές.

Στο θέμα των μελλοντικών εργασιών για προηγμένα κινητά συστήματα, καθήκον της WRC-03 ήταν η εξέταση μελετών που είχαν αναληφθεί από την WRC-00 σε θέματα απαιτήσεων ραδιοφάσματος για μελλοντικές εξελίξεις IMT-2000 και συστήματα πέραν αυτής. Οι υφιστάμενες ραδιοεπαφές και δίκτυα των IMT-2000 αναμένεται ότι θα βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του επιχειρησιακού κύκλου ζωής τους, ίσως προσεγγίζοντας υπηρεσιακή ταχύτητα 30 Mbit/s, ενώ θα πρέπει να αναπτυχθεί νέα τεχνολογία για την παροχή ακόμη μεγαλύτερου ζωνικού εύρους (100 Mbit/s ή και μεγαλύτερου) και διαλειτουργικότητας.

Με δεδομένο τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης του τομέα, η Ευρώπη εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάγκη συμπληρωματικού ραδιοφάσματος για προηγμένα επίγεια κινητά συστήματα σε μεταγενέστερο χρόνο, ύστερα από το 2010. Ωστόσο, απαιτείται σαφέστερος ορισμός της αγοράς προτού αντιμετωπιστεί λεπτομερέστερα η πιθανότητα συμπληρωματικών συχνοτήτων για μελλοντικές εξελίξεις IMT-2000 και "μετέπειτα συστημάτων". Κάθε νέος προσδιορισμός φάσματος για τα συστήματα αυτά θα πρέπει να βασίζεται σε παραδοτέα στοιχεία από την πλευρά της έρευνας, καθώς και σε μελέτες σχετικά με εκτιμήσεις της αγοράς, απαιτούμενες ποσότητες και χρόνους για συμπληρωματικό φάσμα, καθώς και υποψήφιες νέες ζώνες συχνοτήτων. Η ευρωπαϊκή κοινή θέση είναι επομένως να ζητηθεί από την ITU η οριστικοποίηση των μελετών αυτών σχετικά με δημιουργική εξέλιξη των IMT-2000 και των μετέπειτα συστημάτων, εγκαίρως για την WRC-07. Οποιεσδήποτε είναι οι εξελίξεις επί του θέματος, η Ευρώπη επιθυμεί, όσον αφορά τις IMT-2000 και τις βελτιώσεις τους να συνεχίσουν να λειτουργούν στις ήδη προσδιορισμένες ζώνες συχνότητας από τις WRC (του 1992 και του 2000) για το προβλέψιμο μέλλον.

Στόχοι κοινοτικής πολιτικής

Είναι ουσιαστικής σημασίας η εξασφάλιση ότι οι IMT-2000 μπορούν να λειτουργούν προστατευόμενες από επιζήμιες παρεμβολές. Προς τούτο απαιτείται οι συμπληρωματικές ζώνες φάσματος, για τις οποίες η Ευρώπη έχει προβεί σε πρώτη επιλογή, να επηρεάζονται το λιγότερο δυνατό από δορυφόρους BSS (ήχου) μη γεωστατικής τροχιάς, αποφεύγοντας τεχνικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εγκατάσταση συστημάτων τρίτης γενιάς. Η παγκόσμια αποδοχή της ζώνης επέκτασης που επέλεξε η Ευρώπη για τις IMT-2000 θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ώστε να ευνοηθεί έγκαιρη εναρμόνιση των χρησιμοποιούμενων ζωνών συχνοτήτων.

Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνουν ανοικτές όλες οι δυνατότητες για περαιτέρω προσδιορισμό φάσματος κατά το μέλλον, για εξελίξεις στις IMT-2000 και για μετέπειτα συστήματα, βάσει εμπειριών της αγοράς καθώς και των πρόοδων στην ΕΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει συντονισμένη έρευνα σε κοινοτικό επίπεδο με θέμα νέες κινητές τεχνολογίες, η οποία θα εστιάζει σε διαλειτουργικότητα και νέες εφαρμογές [20]. Η μετάβαση μεταξύ κυψελοειδών τεχνολογιών είναι, ωστόσο, εξελικτική διαδικασία για την οποία απαιτείται χρόνος. Ενώ συνεχίζεται η καθιέρωση των υπηρεσιών τρίτης γενιάς, είναι προτιμότερο να μην λαμβάνονται σε πρώιμο στάδιο αποφάσεις σχετικές με ραδιοφάσμα που αφορούν επόμενη γενιά κυψελοειδών επικοινωνιών, αλλά να αφήνεται χρόνος στον κλάδο και στους φορείς εκμετάλλευσης ώστε να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους σταθερό πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων, εξετάζοντας στην πορεία νέα κινητά συστήματα καθώς και τις ανάγκες τους σε ραδιοφάσμα.

[20] Στο νέο πρόγραμμα IST/ΤΠΚ, "Κινητά και ασύρματα συστήματα πέραν της τρίτης γενιάς" περιλαμβάνεται "στρατηγικός στόχος" για την χρονική περίοδο 2003-2004. Τα "Συστήματα πέραν της τρίτης γενιάς" χαρακτηρίζονται ως "οριζόντιο μοντέλο επικοινωνιών", όπου συνδυάζονται διάφορα επίπεδα και τεχνολογίες πρόσβασης, αλληλοσυμπληρούμενα κατά βέλτιστο τρόπο για διάφορες απαιτήσεις υπηρεσιών και περιβάλλοντα ραδιοεπικοινωνιών. Η έρευνα που υποστηρίζει η Κοινότητα αναμένεται ότι θα εστιάσει στην παροχή αδιάκοπης και νομαδικής πρόσβασης χρηστών σε νέες τάξεις εφαρμογών με πλήθος χαρακτηριστικών.

5.2. Δορυφορική ραδιοπλοήγηση

Για πολλά έτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυσε ένα προηγμένο ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, δεύτερης γενιάς, (RNSS), με την επωνυμία Galileo, για τον καθορισμό της ακριβούς θέσης, στον χρόνο και στον χώρο, κάθε ατόμου ή συσκευής που διέθετε φορητό δέκτη. Το σύστημα σχεδιάστηκε ως συνδυασμός 30 δορυφόρων που καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του πλανήτη, ως ανεξάρτητο, παγκόσμιο σύστημα ελεγχόμενου από πολιτικές αρχές, που θα παρέχει υπηρεσίες ελεύθερης και ελεγχόμενης πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων σημάτων για εφαρμογές ασφάλειας ζωής, όπως η πολιτική αεροπορία και οι θαλάσσιες μεταφορές.

Κατά την Παγκόσμιο Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών της Κωνσταντινούπολης (WRC-00), χάρη στην αίγλη του νέου προγράμματος Galileo, εκχωρήθηκε για δορυφορικές υπηρεσίες ραδιοπλοήγησης πρόσθετο φάσμα, πέραν του ήδη χρησιμοποιούμενου από τα GPS και GLONASS (και όχι ειδικά για το Galileo ή για άλλα συστήματα ραδιοπλοήγησης). Οι νέες εκχωρήσεις θεωρήθηκαν απαραίτητες για την ανάπτυξη και βελτίωση νέων υφιστάμενων συστημάτων RNSS και κατά συνέπεια η WRC-00 εκχώρησε 3 νέες ζώνες "κατερχόμενης ζεύξης" και 2 νέες ζώνες "ανερχόμενης" στο RNSS. Ωστόσο, για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας άλλων σημαντικών υπηρεσιών, όπως τα βοηθήματα ραδιοπλοήγησης για την πολιτική αεροπορία, ορισμένα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του RNSS σε δύο από τις ζώνες κατερχόμενης ζεύξης που προσδιόρισε η WRC-00 παραπέμφθηκαν προς επιβεβαίωση στην WRC-03 [21]. Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ.

[21] Σημειώνεται ότι τα θέματα δυνητικών παρεμβολών εξαιτίας αλληλεπικάλυψης μεταξύ του κωδικού Μ του GPS και των σημάτων PRS του Galileo, στη ζώνη 1559-1610 MHz δεν αποτελούν επίσημα θέματα της διάσκεψης.

Στόχοι κοινοτικής πολιτικής

Ενώ πρέπει να επιβεβαιωθούν κατά την WRC-00 τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κατανομής συχνοτήτων που παραχωρήθηκαν για τη δορυφορική πλοήγηση κατά την WRC-03, έχει ουσιαστική σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει ότι οι συχνότητες αυτές είναι χρησιμοποιήσιμες κατά τρόπο που επιτρέπει στο σύστημα Galileo να παρέχει όλες τις προγραμματισμένες υπηρεσίες του. Είναι επίσης προς το συμφέρον της ΕΕ, τόσο τα συστήματα πολιτικής αεροπορίας όσο και RNSS να συνυπάρχουν στη ζώνη 1,2 GHz με αποδεκτές λύσεις που δεν παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα καμία από τις δύο σημαντικές αυτές υπηρεσίες.

Κατά την εν λόγω διάσκεψη θα εξεταστούν επίσης θέματα μελλοντικού συντονισμού των διάφορων συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης εντός του φάσματος συχνοτήτων που έχει κατανεμηθεί από την WRC-00. Πρέπει να αποφευχθεί κάθε κανονιστική διάκριση εις βάρος του συστήματος Galileo. Είναι υψιστής σημασίας η επί ίσοις όροις πρόσβαση στο φάσμα συχνοτήτων που έχει κατανεμηθεί, βάσει διαλειτουργικότητας και αμοιβαία συμφωνημένων επιπέδων παρεμβολών.

5.3. Προστασία των πολιτών (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών)

Ο διαλειτουργικός τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός για υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας (αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρα, ένοπλες δυνάμεις, ομάδες έρευνας και διάσωσης, ...) είναι επιθυμητός στόχος, για επιχειρησιακούς και για λόγους οικονομικής απόδοσης. Ωστόσο, επί του παρόντος η διαλειτουργικότητα δεν είναι ανεπτυγμένη, ακόμη και στο εσωτερικό των χωρών. τούτο οφείλεται, ιστορικά, στις διαφορετικές και μη συντονισμένες πολιτικές δημοσίων αγορών των διάφορων υπηρεσιών ασφάλειας, καθώς και στη μακρά διάρκεια ζωής του επικοινωνιακού εξοπλισμού τους, που κατά κανόνα δεν ευνοείται από τα οφέλη της μαζικής παραγωγής. Εξάλλου, σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο έδαφος, είναι συχνά δύσκολο στις ομάδες που επεμβαίνουν από χώρες του εξωτερικού να λάβουν άδεια χρησιμοποίησης του δικού τους εξοπλισμού επικοινωνιών, όταν δε αποκτήσουν την άδεια αυτή, να είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους, δεδομένων των διαφορών στον εξοπλισμό [22].

[22] Η κατάσταση αυτή διαφέρει τελείως με παρεμφερείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα, όπου προ πολλού υφίστανται σαφείς διαδικασίες και κοινοί επικοινωνιακοί δίαυλοι και επικοινωνίες.

Σε πολλές χώρες διατίθεται σημαντικό εύρος φάσματος για λειτουργίες ασφάλειας, συχνά όμως χρησιμοποιούνται διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων. Ένας παράγοντας που θα αύξανε τη διαλειτουργικότητα θα ήταν η εναρμόνιση του χρησιμοποιούμενου ραδιοφάσματος, γεγονός που θα καθιστούσε επίσης προσιτότερο τον εξοπλισμό εξαιτίας των οικονομιών κλίμακας. Όπως έχει ζητηθεί από ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πρέπει κατά την WRC-03 να εξεταστεί εναρμόνιση φάσματος, σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, για τα μελλοντικά συστήματα PPDR (προστασία των πολιτών και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφής). Για το θέμα αυτό προέκυψε ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το εάν το σκέλος που αφορά την προστασία του κοινού (αστυνομία, ασφάλεια, κ.λπ.), όπου οι απαιτήσεις ραδιοφάσματος είναι μάλλον καλά ορισμένες και παραμένουν σταθερές, θα έπρεπε να διαχωριστεί από το σκέλος που αφορά την αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφής, όπου απαιτούνται εντοπισμένα σημεία επικοινωνιών, ταχέως και για περιορισμένες χρονικές περιόδους. Υποστηρίχθηκε, επίσης, ότι για πολλές λειτουργίες PPDR θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εμπορικά δίκτυα που βασίζονται σε νέες κυψελοειδείς τεχνολογίες, όπως IMT-2000, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες προσαρμοσμένες λύσεις. Επιπλέον, τα περισσότερα συστήματα PPDR βασίζονται σήμερα σε αναλογικές στενοζωνικές τεχνολογίες και οποιαδήποτε απόφαση που θα ληφθεί σχετικά με το ραδιοφάσμα θα πρέπει να συμβάλει στην μελλοντική μετάβαση προς την κατεύθυνση ψηφιακών συστημάτων εύρους δεδομένων που παρέχουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα (όπως βιντεο-εικόνες, κ.λπ.).

Στόχοι κοινοτικής πολιτικής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μηχανισμό ενισχυμένου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης και την αποφυγή αλληλεπικάλυψης και επανάληψης προσπαθειών. Παρά τον περιορισμένο βαθμό της εναρμόνισης του ραδιοφάσματος εντός της Κοινότητας, είναι προφανής η έλλειψη διαλειτουργικότητας του εξοπλισμού στον τομέα αυτό, πρέπει δε να αντιμετωπιστεί σταδιακά, με πρωτεύοντα στόχο τις λειτουργικές απαιτήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας. Πρέπει κατά συνέπεια να υποστηριχθεί έντονα κάθε απόφαση στην WRC-03 που θα μπορούσε να συμβάλει στην βελτίωση των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων συντονισμού και λειτουργικότητας εξοπλισμού των ευρωπαϊκών ομάδων πολιτικής προστασίας.

5.4. Εναλλακτικές πλατφόρμες υποδομής, συμπεριλαμβανομένων RLAN

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η δημιουργία συνθηκών δραστήριου ανταγωνισμού ανάμεσα σε διάφορες πλατφόρμες τεχνολογικής υποδομής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι εν γένει και μακροπρόθεσμα ο πλέον κατάλληλος τρόπος προς όφελος των καταναλωτών, παρέχοντάς τους επαρκείς επιλογές βάσει κόστους, λειτουργικότητας και παρεχόμενων υπηρεσιών. Εκτός των IMT-2000, υπάρχουν διάφορα άλλα εμπορικά ασύρματα συστήματα που επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της WRC-03. Έχουν ομαδοποιηθεί, καθώς όλοι ουσιαστικά επιδιώκουν επαρκές εύρος φάσματος και προστασία έναντι άλλων ραδιοεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να είναι σε βέλτιστη θέση για να συμμετάσχουν στον εν λόγω ανταγωνισμό υποδομών.

Από κοινοτική σκοπιά, θα πρέπει η ρύθμιση του ραδιοφάσματος να είναι τεχνολογικά ουδέτερη και να υποστηρίζει τις ανάγκες όλων των υφιστάμενων και καινοτόμων συστημάτων. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι συχνά είναι δύσκολο να υιοθετηθούν οι εν λόγω αρχές στην πράξη, καθώς και ότι είναι επίσης πολύ δύσκολη η πρόβλεψη της εξέλιξης των τεχνολογικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών τους σε ραδιοφάσμα. Ωστόσο, για να αποφασιστεί ο βαθμός της ανάγκης πρόσβασης σε ραδιοφάσμα για διάφορες ευρυζωνικές ασύρματες πλατφόρμες, απαιτείται η επεξεργασία σαφούς θέσης σχετικά με το πιο θα έχει την προτεραιότητα στην Ευρώπη όσον αφορά τη χρήση του ραδιοφάσματος -η απόφαση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο τελικό όφελος για τον ευρωπαίο καταναλωτή, συνεκτιμώντας τη σχετική ωριμότητα της τεχνολογίας, το κόστος και τα επιχειρηματικά σχέδια κάθε συστήματος. Στο τρέχον σχέδιο προγράμματος εργασιών για την κοινοτική ομάδα πολιτικής ραδιοφάσματος (RSPG) περιλαμβάνεται η δυνατότητα συνεκτικού προσδιορισμού των αναγκών ραδιοφάσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για διάφορες ασύρματες ευρυζωνικές, επίγειες και δορυφορικές, πλατφόρμες.

Στην WRC-03 θα συζητηθούν διάφορες ασύρματες "πλατφόρμες" επικοινωνιών. Περιγράφονται ακολούθως οι σημαντικότερες.

5.4.1. Τα τοπικά δίκτυα ραδιοεπικοινωνιών (RLAN)

Τα τοπικά δίκτυα ραδιοεπικοινωνιών (RLAN -αποκαλούμενα επίσης WLAN ή Wi-Fi) που λειτουργούν σε ελεύθερες αδειών ζώνες συχνοτήτων είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο μέσο για την υλοποίηση ευρυζωνικής ασύρματης πρόσβασης για το κοινό, σε περιπτώσεις όπως τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, τα κέντρα διασκέψεων και τα ξενοδοχεία. Η τρέχουσα τεχνολογία χρησιμοποιεί την μη αδειοδοτημένη μερίδα της ζώνης των 2,4 GHz, περισσότερο ενδιαφέρον όμως έχει δυνητικά η ζώνη των 5 GHz, δεδομένου ότι σε αυτή δεν περιλαμβάνονται πολλές άλλες ελεύθερης αδείας διατάξεις, παρέχοντας έτσι ευρύτερο "τεμάχιο" φάσματος, επομένως και μεγαλύτερη διαθέσιμη χωρητικότητα για τα συστήματα που λειτουργούν στη ζώνη αυτή.

Η συζήτηση στην WRC-03 θα εστιάσει στην ενίσχυση της παγκόσμιας εναρμόνισης εξοπλισμού RLAN, μέσω της εισαγωγής παγκόσμιας πρωτογενούς κατανομής για την κινητή υπηρεσία στα 5150-5350 και 5470-5725 MHz. Η κατανομή αυτή θα προστατεύσει επίσης τα συστήματα RLAN από πρόσθετους μελλοντικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να επιβληθούν σε αυτά από οποιαδήποτε μία υπηρεσία που θα επιτραπεί στη ζώνη μελλοντικά. Διάφορες άλλες σημαντικές ραδιοϋπηρεσίες, εκτός των RLAN, λειτουργούν ήδη στη ζώνη των 5 GHz, όπως το στρατιωτικό ραντάρ και διάφορες υπηρεσίες εμπορικών και επιστημονικών δορυφόρων. Καθώς είναι πιθανό ότι στη ζώνη αυτή θα λειτουργήσουν τελικά εκατομμύρια τερματικών RLAN ελεύθερων αδείας, είναι απαραίτητο να υπάρξουν επαρκείς προβλέψεις για την αποφυγή επιζήμιων παρεμβολών με άλλους χρήστες. Η Ευρώπη υποστηρίζει συμφωνία στο πλαίσιο της WRC-03 με βάση τις τεχνικές περιστολής που έχουν ήδη εγκριθεί από την CEPT [23], (ιδίως την ανίχνευση και αποφυγή διαύλων που καταλαμβάνονται από ραντάρ), και οι οποίες θα συμπεριληφθούν επίσης σε νέες εκδόσεις του Wi-Fi καθώς και στο νέο πρότυπο HIPERLAN [24].

[23] Απόφαση ERC (99)23.

[24] Εναρμονισμένο πρότυπο EN 301 893 που ανέπτυξε το ETSI βάσει της οδηγίας 1999/5/EΚ (οδηγία ραδιο- και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού). Η συμμόρφωση με το εν λόγω πρότυπο θα εξασφαλίσει επαρκή προστασία λοιπών υπηρεσιών.

Στόχοι κοινοτικής πολιτικής

Σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενθάρρυνση πολλαπλών πλατφορμών ευρυζωνικής πρόσβασης στην κοινωνία της πληροφορίας, η Επιτροπή αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για την υποστήριξη ισχυρής αγοράς στα συστήματα και υπηρεσίες RLAN [25].

[25] Πρόσφατα εγκρίθηκε σύσταση της Επιτροπής (ΕΕ L 78, 20.3.2003, σ. 12) που καλεί τα κράτη μέλη να επιτρέπουν την παροχή δημόσιων υπηρεσιών μέσω RLAN. Θα ακολουθήσει συζήτηση στην Κοινότητα σχετικά με τις ευκαιρίες περαιτέρω εναρμόνισης της χρήσης ραδιοφάσματος RLAN.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υποστηριχθεί με έμφαση ο προσδιορισμός ζωνών συχνοτήτων για ασύρματα συστήματα πρόσβασης (WAS, συμπεριλαμβανομένων των RLAN) σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι θα συντελέσει σε μείωση του κόστους και αύξηση των εμπορικών ευκαιριών του κλάδου. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη υπερβολικών επιχειρησιακών περιορισμών θα επιβάρυνε επίσης σημαντικά -τεχνικά και από άποψη κόστους- τα συστήματα RLAN, επομένως θα πρέπει να αποφευχθεί.

Υψιστής σημασίας είναι η προστασία άλλων βασικών υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τη ζώνη των 5 GHz, μολονότι η αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις απαιτεί ότι τα συστήματα RLAN δεν θα πρέπει να εξαιρούνται εκ των προτέρων από την αγορά βάσει ειδικών υποχρεωτικών μεθόδων μερισμού του ραδιοφάσματος, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξουν περιθώρια ώστε μελλοντικές καινοτόμες τεχνολογίες να ανταποκριθούν με άλλους τρόπους στις απαιτήσεις των υφιστάμενων υπηρεσιών.

5.4.2. Σταθερές δορυφορικές υπηρεσίες υψηλής πυκνότητας

Οι σταθερές δορυφορικές υπηρεσίες υψηλής πυκνότητας (HDFSS) είναι δορυφορικά συστήματα που παρέχουν ευρυζωνικές διαλογικές υπηρεσίες και που αναμένεται να τεθούν σε τροχιά κατά το μέλλον. Περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και εγκατάσταση μεγάλου αριθμού επίγειων σταθμών για δορυφορικά συστήματα οποιασδήποτε τροχιάς (δηλ. γεωστατικής ή όχι) και με οποιαδήποτε διαθέσιμη τεχνολογία. Οι εφαρμογές HDFSS θα επωφεληθούν από μικρά μεγέθη και μικρό κόστος κεραιών, περαιτέρω χρήση υψηλών συχνοτήτων και ευέλικτη και ταχεία ανάπτυξη σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Η αναμενόμενη ευρεία διάδοση επίγειων σταθμών HDFSS σημαίνει εν γένει ότι δεν ενδείκνυται τεχνικός συντονισμός με άλλες υπηρεσίες, ανά θέση (όπως συμβαίνει σε άλλα δορυφορικά συστήματα).

Στη συνέχεια των εργασιών που διεξήχθησαν σε προηγούμενες διασκέψεις, η WRC-03 επανεξετάζει πρόσθετες παγκοσμίως εναρμονισμένες ζώνες για HDFSS. Ενώ ορισμένες ζώνες έχουν ήδη κατανεμηθεί σε γενικά συστήματα FSS κάτω των 30 GHz, οι ζώνες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πλήρως όταν τελικά δρομολογηθούν οι υπηρεσίες HDFSS. Ο δορυφορικός κλάδος απαιτεί επομένως πρόσθετο ραδιοφάσμα, κατά προρίμηση κάτω των 40 GHz, όπου υφίσταται ήδη η σχετική τεχνολογία.

Ο πυρήνας του θέματος συνίσταται επομένως στον προσδιορισμό πρόσθετων ζωνών για HDFSS σε παγκόσμιο επίπεδο, προξενώντας τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα στις υφιστάμενες υπηρεσίες. Δεδομένου, ωστόσο, ότι διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν διάφορες χρήσεις ραδιοφάσματος και ασύρματους τομείς με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, θα ήταν δύσκολη η επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας επί όλων των δυνατών ζωνών συχνοτήτων.

Στόχοι κοινοτικής πολιτικής

Τα εμπορικά βιώσιμα συστήματα HDFSS θα μπορούσαν να συμβάλουν στους πολιτικούς στόχους για την ενίσχυση των βιώσιμων πλατφορμών για μελλοντικές ευρυζωνικές διαλογικές υπηρεσίες, σε υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους, προς όφελος της καινοτομίας και, τελικά, των χρηστών. Η ανάπτυξή τους υποστηρίζεται, κατά συνέπεια, από τις κοινές δραστηριότητες ΕΤΑ της ΕΕ [26]. Θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται δραστήρια στην Ευρώπη οι μελλοντικές απαιτήσεις συχνοτήτων για τα συστήματα αυτά, κατά τρόπο πάντως που δεν εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων σημαντικών ασύρματων υπηρεσιών. Η παγκόσμια εναρμόνιση των συχνοτήτων λειτουργίας είναι επίσης σημαντική για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ελκυστικότητας των υπηρεσιών HDFSS.

[26] 4ο και 5ο κοινοτικό πρόγραμμα πλαίσιο ΕΤΑ, πρόγραμμα ΤΚΠ (IST).

5.4.3. Ευρυζωνικές υπηρεσίες σε αεροσκάφη

Καθώς αυξάνεται η ανάγκη των ανθρώπων να παραμένουν συνεχώς σε επαφή και να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ευρισκόμενοι σε κάθε είδους περιβάλλον, προκύπτει νέα ώθηση για την παροχή αμφίδρομων ευκολιών ευρυζωνικής επικοινωνίας σε αεροσκάφη, έπειτα από τη σαφή απουσία επιτυχίας στο πεδίο αυτό (π.χ. TFTS στην Ευρώπη). Ορισμένες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες (όπως η Lufthansa και η BA) άρχισαν πρόσφατα να προσφέρουν υψίρρυθμη πρόσβαση στο Ίντερνετ και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εν πτήσει, σε πειραματική βάση. για την μόνιμη όμως εφαρμογή της υπηρεσίας αυτής πρέπει να τροποποιηθούν οι κανονισμοί ραδιοεπικοινωνιών της ITU, ώστε να υπάρξει νέα δευτερογενής κατανομή στη ζώνη των 14,0-14,5 GHz για την κινητή δορυφορική υπηρεσία αεροναυτιλίας (AMSS), που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον ανερχόμενο δίαυλο, από το αεροσκάφος προς τον δορυφόρο.

Οι υπηρεσίες του Ίντερνετ θα παρέχονται στους επιβάτες του αεροσκάφους μέσω RLAN ή Ethernet. Μέσω του συστήματος αυτού θα διατίθενται, επιπλέον, επιχειρησιακές υπηρεσίες της αεροπορικής εταιρείας, π.χ. ειδική πληροφοριακή υποστήριξη του ιπτάμενου πληρώματος. Σημειώνεται ότι η πρόταση δεν αποτελεί επικοινωνιακό κανάλι ασφάλειας ζωής για το αεροσκάφος, δεδομένου ότι, σε κάθε περίπτωση, η δευτερογενής κατανομή δεν προστατεύει την εν λόγω υπηρεσία από παρεμβολές προερχόμενες από άλλες υπηρεσίες πρωτεύουσας κατανομής, στην ίδια ζώνη.

Στόχοι κοινοτικής πολιτικής

Εφόσον είναι αποδεκτή οποιαδήποτε πιθανή παρεμβολή προς άλλες υπηρεσίες (κυρίως FS, FSS και RAS), υποστηρίζεται ιδιαίτερα η εισαγωγή υπηρεσιών ευρυζωνικών επικοινωνιών εντός του αεροσκάφους, σε εύλογες τιμές, ώστε οι ευρωπαίοι επιβάτες να επωφεληθούν πλήρως από την πολλά υποσχόμενη νέα αυτή υπηρεσία. Περαιτέρω, ενώ η προστασία άλλων υπηρεσιών παραμένει ουσιαστικής σημασίας, είναι σημαντική η υποστήριξη της νέας αυτής εφαρμογής αποφεύγοντας υπερβολικούς περιορισμούς στη λειτουργία. Με δεδομένο το διεθνές βεληνεκές της αεροπορίας, η ευνοϊκή αντιμετώπιση της παγκόσμιας ρύθμισης της εν λόγω υπηρεσίας θεωρείται σημαντική για την επιτυχία της.

Μολονότι δεν συνδέεται με το συγκεκριμένο σημείο της ημερήσιας διάταξης, είναι σημαντικό θέμα το δυναμικό των ευρυζωνικών επικοινωνιών μεταξύ αεροσκαφών και του επίγειου ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και θα πρέπει να υποστηριχθεί μελλοντικά.

5.4.4. Κινητές δορυφορικές υπηρεσίες (MSS)

Τα κινητά δορυφορικά συστήματα μπορούν να παρέχουν φωνητικές υπηρεσίες και, στη συνέχεια, υπηρεσίες δεδομένων για μετακινούμενα άτομα σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Όπως και κατά τις τελευταίες τρείς διασκέψεις WRC, ο κλάδος των κινητών δορυφορικών συστημάτων ζητεί από την WRC-03 να του κατανεμηθεί πρόσθετο ραδιοφάσμα ενόψει βεβαιωμένης έλλειψης φάσματος που προβλέπεται από ορισμένα σενάρια θετικής εξέλιξης του τομέα.

Ωστόσο, το περιβάλλον εντός του οποίου θα παρασχεθεί περισσότερο ραδιοφάσμα για MSS επιδεινώθηκε από την αργή εδραίωση των υπηρεσιών S-PCS, γεγονός που αποδίδεται στις λοιπές ανταγωνιζόμενες απαιτήσεις. Ο μερισμός (κοινή χρήση) δορυφόρων MSS και οι αποκλειστικές ζεύξεις τροφοδοσίας με υφιστάμενες υπηρεσίες που ήδη χρησιμοποιούν τις προτεινόμενες νέες ζώνες για MSS θεωρείται επίσης ότι είναι ιδιαίτερα απαιτητική από τεχνική άποψη. Οι άλλες υπηρεσίες που ενδεχομένως επηρεάζονται είναι παθητικές (δηλ. δεν εκπέμπουν, απλώς λαμβάνουν), όπως η ραδιοαστρονομία, η γεωεπισκόπηση και η έρευνα του διαστήματος, καθώς επίσης και ενεργητικές: τακτικές ραδιοαναμεταδόσεις, FS, τηλεμετρία αεροναυτιλίας και ραντάρ.

Στόχοι κοινοτικής πολιτικής

Τα συστήματα MSS προσφέρουν εναλλακτικά τεχνικά μέσα για την παροχή υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών σε πελάτες, ενώ η κάλυψή τους είναι συχνά συμπληρωματική προς τα επίγεια συστήματα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούνται να διατηρήσουν το επιπρόσθετο κόστος πρόσθετων σταθμών βάσης σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Η έρευνα για την ανάπτυξη υποστηρίχθηκε κατά συνέπεια σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να υποστηριχθεί κάθε μελλοντική ανάγκη ραδιοφάσματος για MSS σύμφωνα με ρεαλιστικές προβολές αγοράς, υπό την προϋπόθεση όλες οι λοιπές συναφείς ραδιοϋπηρεσίες μπορούν να προστατευθούν επαρκώς και δεν θα περιορίζονται υπερβολικά.

Μια από τις εξαιτεζόμενες ζώνες (1670-1675 MHz) προς κατανομή για MSS είχε έως πρόσφατα διατεθεί αποκλειστικά για TFTS (επίγειο σύστημα τηλεφωνίας εν πτήσει) στην Ευρώπη. Η Επιτροπή υποστηρίζει κατά κανόνα ότι κάθε αναδασμός ήδη εναρμονισμένων ζωνών στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να συνεπάγεται πουθενά χαμηλότερο επίπεδο ευρωπαϊκής εναρμόνισης. Η επιλογή νέων χρήσεων για οποιαδήποτε σχετική ζώνη οφείλει να εξετάσει συγκεκριμένα το δυναμικό εναρμονισμένης και αποτελεσματικής χρήσης του ραδιοφάσματος, την τεχνολογία, την ουδετερότητα, τις συνέπειες για τον ανταγωνισμό σε κάθε προτεινόμενο τομέα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα κατά το δυνατό τους κανονιστικούς περιορισμούς.

5.4.5. Σταθμοί πλατφόρμας μεγάλου ύψους (HAPS)

Η έννοια των HAPS κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει όμως ακόμη υλοποιηθεί εμπορικά εξαιτίας επιχειρησιακών δυσκολιών [27]. Αφορά ουσιαστικά τη παροχή ασύρματων υπηρεσιών επικοινωνιών μέσω στρατοσφαιρικών "αεροστάτων", σε μεγάλο ύψος (περίπου 20 χιλιόμετρα). Στο ύψος αυτό η πλατφόρμα θα μπορούσε να καλύψει εκτεταμένες περιοχές στο έδαφος έναντι, όπως υποστηρίζεται, κλάσματος του κόστους των δορυφόρων, αντικαθιστώντας μεγάλο αριθμό επίγειων αναμεταδοτών. Επίσης, τα στοιχεία HAPS ενός δικτύου θα είχαν εγγενή ευελιξία, δεδομένου ότι θα ήταν σχετικά εύκολη η ανάπτυξη ή μετεγκατάστασή τους. Πρέπει να διερευνηθεί κατά την WRC ο πιθανός προσδιορισμός πρόσθετης κατανομής συχνοτήτων για HAPS, δεδομένου ότι η ισχύουσα κατανομή, στα 48 GHz, περιορίζεται από απορρόφηση υδρατμών στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας έτσι ιδιαίτερα τις υποτροπικές υπηρεσίες.

[27] Παρόλο ότι πρόσφατα σημειώθηκε πρόοδος, ιδίως μέσω κοινοτικά χρηματοδοτούμενης ΕΤΑ (έργο HeliNet).

Υφίσταται επίσης δυνατότητα χρησιμοποίησης σταθμών πλατφόρμας μεγάλου ύψους ως μέρους ενός δικτύου IMT-2000. Πρέπει η WRC-03 να εξετάσει κατά πόσον θα μπορούσαν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τη λειτουργία των HAPS στο φάσμα IMT-2000 γύρω από τα 2 GHz, το οποίο καθορίστηκε στην WRC 2000, και ποιες είναι οι κατάλληλες κανονιστικές και τεχνικές διατάξεις που καθιστούν δυνατό τον συντονισμό ενός επίγειου συστήματος IMT-2000 που υλοποιείται με χρήση σταθμών πλατφόρμας υψηλού ύψους και άλλων υφιστάμενων ή προγραμματιζόμενων σταθερών ή κινητών υπηρεσιών.

Στόχοι κοινοτικής πολιτικής

Υποστήριξη επαρκούς παροχής φάσματος για HAPS, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσθετο μέσο για την ταχεία ανάπτυξη και εγκατάσταση ευρυζωνικών υπηρεσιών (μολονότι δεν έχει αποδειχθεί η τεχνική και εμπορική σκοπιμότητα των HAPS), εξασφαλίζοντας παράλληλα την επαρκή προστασία όλων των λοιπών υφιστάμενων υπηρεσιών, ιδίως ότι η λειτουργία HAPS δεν προκαλεί επιζήμιες παρεμβολές στους επίγειους σταθμούς βάσης IMT-2000. Εάν όντως είναι τεχνητά εφικτό, θα ήταν επιθυμητή μια εναλλακτική τροπολογία δικτύου, η οποία θα επέτρεπε την ταχεία και οικονομικά αποδοτική επέκταση του ίχνους του 3G ή άλλων συστημάτων επικοινωνιών.

6. Ημερήσια διάταξη για την επόμενη διάσκεψη (WRC-07)

Μια από τις κύριες δραστηριότητες σε κάθε Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών είναι ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης της επόμενης διάσκεψης. Στο θεματολόγιο αυτό περιλαμβάνονται διαρκώς περισσότερα επίμαχα θέματα, επί των οποίων οι αποφάσεις έπρεπε να αναβληθούν ή παρέμεναν προσωρινές προς αναθεώρηση, ως διαπραγματευτικός συμβιβασμός. Επιπλέον, δημόσιες διοικήσεις που δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως σε μία διάσκεψη, συχνά επανυποβάλλουν τα αιτήματά τους κατά την επόμενη. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που εξετάζονται σε κάθε WRC (αρχικά 10-12, 17 το 1997, 27 το 2000 και 45 το 2003) επιβαρύνει τη διαδικασία και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και τη σημασία των αποτελεσμάτων. Κατά συνέπεια, για όλους τους διαχεριστές και χρήστες ραδιοφάσματος καθίσταται ουσιώδης απαίτηση η επίτευξη ημερήσιας διάταξης για το 2007, η οποία θα αντικατοπτρίζει πραγματικές ανάγκες και που δεν θα διασπαθίζει ενέργεια, χρόνο και χρήμα με την επαναφορά παλαιών θεμάτων.

Ιδιαίτερα από την Ευρώπη, έχουν διατυπωθεί πολλές προτάσεις σχετικά με τον εξορθολογισμό των μελλοντικών WRC, συμπεριλαμβανομένου του αριθμητικού περιορισμού των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. του περιορισμού του "κυλιόμενου χαρακτήρα" πολλών θεμάτων. του καθορισμού αυστηρών ορίων ως προς το εύρος των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. και της διεξοδικής αιτιολόγησης για την υποστήριξη νέων προτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης του βάρους που συνεπάγονται για τους διοικητικούς και οικονομικούς πόρους της ITU-R.

Για την WRC-07 έχουν ήδη υποβληθεί στην CEPT εκ μέρους ευρωπαϊκών συμφερόντων διάφορα πιθανά θέματα ημερήσιας διάταξης. Σε αυτά περιλαμβάνονται νέες εναρμονισμένες κατανομές για παθητικές επιστημονικές υπηρεσίες (EESS, SRS και RA) πάνω από 275 GHz, για χρήσεις αεροναυτιλίας, καθώς και για την προστασία των πολιτών.

Στόχοι κοινοτικής πολιτικής

Η υποστήριξη πρωτοβουλιών για περιορισμό, ιεράρχηση και εξορθολογισμό του θεματολόγιου μελλοντικών διασκέψεων WRC είναι προς το συμφέρον της Κοινότητας.

Όσον αφορά την ομάδα πολιτικής για το ραδιοφάσμα, ήταν αρχική πρόθεση της Επιτροπής και ένα από τα στοιχεία του νέου κοινοτικού πλαισίου πολιτικής για το ραδιοφάσμα, η διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν την ιεράρχηση προτεραιοτήτων για το ραδιοφάσμα στην Ευρώπη σε παγκόσμιο πλαίσιο, ώστε να διατυπωθούν εγκαίρως σχετικές κατευθύνσεις προς την CEPT, στην πορεία καθορισμού των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της WRC-07. Η καθυστερημένη, ωστόσο, συγκρότηση της ομάδας αυτής συνεπάγεται ότι η δράση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την ολοκλήρωση του προτεινόμενου καταλόγου της CEPT που αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της WRC-07.

7. Συμπέρασμα

Το παρόν έγγραφο περιέλαβε σύντομη επεξήγηση σημαντικών θεμάτων της WRC-03, στο πλαίσιο των υφιστάμενων πολιτικών και πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στο παράρτημα ΙΙ περιλαμβάνονται περαιτέρω περιγραφές των θεμάτων αυτών από περισσότερο τεχνική/κανονιστική σκοπιά.

Καλείται το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα για την επίτευξη των στόχων της Κοινότητας όσον αφορά επιμέρους θέματα, ιδίως:

* Προστασία των κατανομών που επετεύχθησαν κατά την WRC-2000 για IMT-2000 και GALILEO.

* Πραγματοποίηση προόδου προς την κατεύθυνση εναρμονισμένων -περιφεριακά και παγκόσμια- συχνοτήτων για συστήματα PPDR (προστασία των πολιτών και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφής).

* Υποστήριξη της καθιέρωσης εναλλακτικών ασύρματων πλατφορμών υποδομής. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το παγκόσμια εναρμονισμένο καθεστώς για τις ζώνες συχνοτήτων που προσδιορίζονται στην Ευρώπη για τοπικά δίκτυα ραδιοεπικοινωνιών (RLAN).

Η Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι η προετοιμασία της CEPT όσον αφορά τις ευρωπαϊκές τεχνικές θέσεις, πριν και κατά τη διάρκεια της WRC-03, θα έχει αποτελέσματα που θα συμβάλλουν ώστε οι διάφοροι κλάδοι ασύρματων επικοινωνιών στην Ευρώπη να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους και να αποβούν κοινωνικά επωφελείς. Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη της ΕΕ που διαπραγματεύονται στο πλαίσιο της WRC-03 πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην WRC συμβαδίζουν με τις κοινοτικές τους υποχρεώσεις.

Στη συνέχεια της WRC-03, η Επιτροπή προτίθεται να καταρτίσει ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης όσον αφορά τις κοινοτικές πολιτικές, καθώς και σχετικά με τη συνέχεια στην εξασφάλιση βέλτιστου συντονισμού μεταξύ των τεχνικών διαπραγματεύσεων και των κοινοτικών συμφερόντων, υπό το πρίσμα του νέου πλαισίου πολιτικής για το ραδιοφάσμα στην Κοινότητα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Απλοποιημένη ημερήσια διάταξη της WRC-2003

Στοιχεία της ημερήσιας διάταξης με μαύρα στοιχεία εξετάζονται ιδιαίτερα στο παρόν έγγραφο.

Σημείο ημερ. διάτ. // ΘΕΜΑ

1.1 // Απάλειψη περιττών χωρών από τις υποσημειώσεις των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών

1.2 // Εισαγωγή νέων ψηφιακών τεχνικών διαμόρφωσης για εκπομπές σε ζώνες HF

1.3 // Προσδιορισμός παγκόσμιων/περιφερειακών ζωνών συχνοτήτων για μελλοντική προστασία των πολιτών (καταστάσεις έκακτης ανάγκης και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών)

1.4 // Επανεξέταση των κατανομών για την υπηρεσία ραδιοπλοήγησης αεροναυτιλίας και την υπηρεσία σταθερού δορυφόρου στη ζώνη των 5 091-5 150 MHz

1.5 // Επανεξέταση των κατανομών για τις υπηρεσίες κινητών (RLAN), σταθερών, δορυφόρων εξερεύνησης της γης, ραδιοεντοπισμού και δορυφορικής έρευνας, εντός του φάσματος συχνοτήτων 5 150-5 725 MHz

1.6 // Προστασία των ζεύξεων τροφοδοσίας MSS που λειτουργούν στη ζώνη των 5150-5250 MHz, ενόψει της πιθανής νέας κατανομής στην υπηρεσία κινητών επικοινωνιών στη ζώνη αυτή, για εφαρμογές RLAN

1.7 // Θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων για ραδιοερασιτέχνες

1.8 // Προστασία παθητικών υπηρεσιών από ανεπιθύμητες εκπομπές προερχόμενες από ενεργές υπηρεσίες

1.9 // Εξέταση της κατάργησης ορισμένων κανονιστικών υποχρεώσεων ασφάλειας για τη ναυτιλία

1.10 // Θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων σχετικά με την υπηρεσία κινητών επικοινωνιών για τη ναυτιλία

1.11 // Εξέταση του νέου δευτερεύοντος καθεστώτος για την κινητή δορυφορική υπηρεσία αεροναυτιλίας στα 14 GHz

1.12 // Επανεξέταση των κατανομών για τις υπηρεσίες επιστημονικού διαστήματος και δορυφόρου εξερεύνησης της γης

1.13 // Επανεξέταση των κατανομών συχνοτήτων για σταθμούς πλατφορμών μεγάλου ύψους (HAPS)

1.14 // Μέτρα για την αποφυγή επιζήμιων παρεμβολών σε κινητές υπηρεσίες ασφάλειας για τη ναυτιλία και την αεροναυτιλία

1.15 // Ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της WRC-00 όσον αφορά συστήματα RNSS (περιλαμβανομένου του GALILEO)

1.16 // Σκοπιμότητα νέων κατανομών για ζεύξεις τροφοδοσίας κοντά στα 1,4 GHz

1.17 // Αναβάθμιση σε πρωτεύον καθεστώς της κατανομής για την υπηρεσία ραδιοεντοπισμού, στη ζώνη 2 900-3 100 MHz, για την κάλυψη μελλοντικών στρατιωτικών συστημάτων ραντάρ

1.18 // Νέα πρωτεύουσα κατανομή για τη σταθερή υπηρεσία, στη ζώνη των 17,3-17,7 GHz, για την περιφέρεια 1 της ITU

1.19 // Κατάχρηση κανόνων για την παρακάμψη περιορισμένης ισχύος σε μη γεωστατικά συστήματα FSS

1.20 // Νέες παγκόσμιες κατανομές για μη γεωστατικά συστήματα MSS κάτω του 1 GHz.

1.21 // Προετοιμασία κανονιστικών ρυθμίσεων για μελλοντικές επίγειες ασύρματες διαλογικές πολυμεσικές εφαρμογές (TWIMS)

1.22 // Εξέταση των αναγκών πρόσθετων φάσματος για IMT-2000 και μετέπειτα

1.23 // Παγκόσμια επαναρύθμιση των κατανομών για τις ερασιτεχνικές, τις ερασιτεχνικές-δορυφορικές και για τις υπηρεσίες ρ/τ εκπομπών γύρω από τα 7 MHz

1.24 // Μερισμός της ζώνης των 14 GHz μεταξύ συστημάτων FSS, RLS και γεωστατικών SRS

1.25 // Προσδιορισμός φάσματος για συστήματα HDFSS, πάνω από τα 17,3 GHz.

1.26 // Κανονιστικοί περιορισμοί για τη λειτουργία επίγειων δορυφορικών σταθμών επί πλοίων (ESV)

1.27 // Επανεξέταση του σχεδίου δορυφορικών εκπομπών και των διαδικασιών συντονισμού μεταξύ δορυφορικών συστημάτων BSS και FSS

1.28 // Χρήση νέας ζώνης για σήματα διαφορικής διόρθωσης συστημάτων RNSS

1.29 // Μερισμός μεταξύ μη γεωστατικών και γεωστατικών συστημάτων στη ζώνη συχνοτήτων 37,5-50,2 GHz

1.30 // Ανασκόπηση των διαδικασιών εκ των προτέρων δημοσίευσης, συντονισμό και κοινοποίησης για δορυφορικά δίκτυα

1.31 // Συμπληρωματικές κατανομές υπέρ της κινητής δορυφορικής υπηρεσίας, στη ζώνη των 1-3 GHz

1.32 // Μερισμός μεταξύ συστημάτων HDFS, HDFSS και BSS, στα 37,5-43,5 GHz

1.33 // Επανεξέταση των σταθμών πλατφορμών μεγάλου ύψους (HAPS) που λειτουργούν ως μέρος δικτύου IMT-2000

1.34 // Δυνητικά μελλοντικά προβλήματα παρεμβολών των IMT-2000 με συστήματα NGSO BSS (ήχου) στη ζώνη των 2 630-2 655 MHz

1.35 // Επανεξέταση διαδικασιών συντονισμού μεταξύ δικτύων BSS και FSS

1.36 // Διαθέσιμο φάσμα για ρ/τ εκπομπές μεταξύ 4-10 MHz, ενόψει περαιτέρω κατανομών

1.37 // Μελέτη των διάφορων κανονιστικών τρόπων προστασίας άλλων συστημάτων από συστήματα εξαιρετικά έκκεντρης ελλειπτικής τροχιάς (HEOS)

1.38 // Νέο φάσμα έως 6 MHz για την (ενεργό) δορυφορική υπηρεσία εξερεύνησης της γης, στα 420-470 MHz.

1.39 // Απαιτήσεις ραδιοφάσματος κάτω από τα 17 GHz για λειτουργίες τηλεμετρίας, παρακολούθησης και εντολών (TT&C) δικτύων σταθερής δορυφορικής υπηρεσίας που λειτουργούν πάνω από τα 17 GHz.

2 // Διαδικαστικό θέμα

3 // Διαδικαστικό θέμα

4 // Διαδικαστικό θέμα

5 // Διαδικαστικό θέμα

6 // Διαδικαστικό θέμα

7.1 // Διαδικαστικό θέμα

7.2 // Καθορισμός της ημερήσιας διάταξης για την WRC-2007

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II Ανάλυση τεχνικών θεμάτων

Κινητές επικοινωνίες τρίτης γενιάς

Προστασία των προτιμητέων για την Ευρώπη συμπληρωματικών ζωνών ραδιοφάσματος:

Στο σημείο 1.34 της ημερήσιας διάταξης (η.δ.) πρέπει να εξεταστούν τα αποτελέσματα όσον αφορά τις οριακές τιμές (τιμές κατωφλίου) για συστήματα BSS (ήχου) μη γεωστατικής τροχιάς, στην ζώνη των 2630-2655 MHz και, όπως απαιτείται να αναληφθεί δράση για την προστασία υπηρεσιών IMT-2000. Οι μελέτες που διεξήγαγε η ITU ως προετοιμασία του εν λόγω σημείου της ημερήσιας διάταξης παρουσίασαν δυσχέρειες, εξαιτίας του σύνθετου χαρακτήρα των πολλαπλών δυνατών παραμέτρων υπηρεσιακής λειτουργίας, τόσο δορυφόρων μη γεωστατικής τροχιάς όσο και κινητών σταθμών και σταθμών βάσης IMT-2000. οι μελέτες δεν κατέληξαν σε δέσμη οριακών τιμών, αποδεκτή από όλους. Εξάλλου, οριακές τιμές ισχύος που θα εφαρμοστούν για συστήματα BSS (ήχου) στην περιφέρεια 3 μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την κατεύθυνση της μετάδοσης των συστημάτων IMT-2000, που και αυτή δεν έχει ακόμη καθορισθεί για την εν λόγω ζώνη [28].

[28] Δηλ. ο συντονισμένος τεμαχισμός τμημάτων μιας ζώνης σε "κανάλια", τα οποία δύνανται να είναι από τον σταθμό βάσης έως το κινητό τηλέφωνο ("κατερχόμενη ζεύξη") ή αντιστρόφως ("ανερχόμενη ζεύξη"), ώστε να αποφεύγονται οι παρεμβολές μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης και γειτονικών χωρών και να καθίσταται αποδοτικότερη η χρήση της ζώνης. Η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία διατύπωσης εντολής προς την CEPT ώστε να διεξαγεί την "κατανομή σε κανάλια" της ζώνης επέκτασης για IMT-2000 στην Ευρώπη, επί του παρόντος όμως δεν είναι γνωστό εάν το τμήμα 2630-2655 MHz της ζώνης θα βρίσκεται σε "κατερχόμενη" ή σε "ανερχόμενη" διεύθυνση.

Παρόλα αυτά, από ορισμένες από τις μελέτες προκύπτει ότι, υπό ειδικές συνθήκες επιχειρησιακής λειτουργίας, η δυνητική παρεμβολή δορυφόρων BSS απαιτεί αύξηση ύψους 11% στον αριθμό των σταθμών βάσης IMT-2000 που θα εγκατασταθούν ώστε να παρέχεται η ίδια ποιότητα υπηρεσιών [29]. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη προτείνει αυστηρότερα όρια ισχύος μετάδοσης από ό,τι ίσχυαν στην WRC-00 για συστήματα BSS μη γεωστατικής και γεωστατικής τροχιάς που λειτουργούν στη ζώνη αυτή, ώστε να εξασφαλίζεται εξ αρχής προστασία για τα συστήματα IMT-2000.

[29] Σημειώνεται ότι ο έλεγχος των επιβλαβών παρεμβολών θα δυσχερανθεί περαιτέρω εφόσον οι δορυφόροι αυτοί λειτουργήσουν πάνω από τη Λευκορωσία, τη μόνη χώρα της περιφέρειας 1 που επιτρέπει στη συγκεκριμένη ζώνη τη λειτουργία BSS (ήχου). Φαίνεται, ωστόσο, τούτο δεν θα συμβεί και ότι η Λευκορωσία θα αποσύρει το όνομά της από τη σχετική υποσημείωση.

Η θέση άλλων χωρών (ιδίως από την Ασία) είναι ότι επιθυμούν διατήρηση των οριακών τιμών της WRC-00, επιπλέον όμως, επιθυμούν να ισχύει πρότυπη κανονιστική συμφωνία ή διαδικασίες συντονισμού μεταξύ δορυφόρων γεωστατικής τροχιάς και επίγειων υπηρεσιών σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων, με επέκταση των διαδικασιών αυτών και σε δορυφόρους BSS μη γεωστατικής τροχιάς [30]. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι, ωστόσο, ικανοποιητική για την Ευρώπη, δεδομένου ότι αμφισβητείται ο βαθμός προστασίας που θα παρείχε πρακτικά για την λειτουργία IMT-2000. Εξάλλου, όσον αφορά το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για τη χρήση της ζώνης στην Ευρώπη (επί του παρόντος αναμένεται ότι θα είναι γύρω στο 2008), το μέγιστο χρονικό όριο της τριετίας που καθορίζεται στη διαδικασία συντονισμού μεταξύ της λειτουργίας του δορυφόρου και της διατύπωσης ένστασης εκ μέρους της ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης που υφίσταται παρεμβολή είναι σαφώς ανεπαρκές.

[30] Στους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών της ITU υπάρχει σειρά "διακριτών διαδικασιών" για τον επίσημο καθορισμό διμερών διαπραγματεύσεων με σκοπό την αποφυγή επιζήμιων παρεμβολών μεταξύ συστημάτων και χωρών.

Έναρξη των προετοιμασιών για μελλοντικές κατανομές ραδιοφάσματος για τις IMT-2000 και μετέπειτα:

Στο σημείο 1.22 της ημερήσιας διάταξης θα εξεταστεί η πρόοδος των μελετών της ITU-R αναφορικά με μελλοντικές εξελίξεις των IMT-2000 και μετέπειτα συστημάτων. Μετά την WRC-00, η ITU-R θεώρησε τα συστήματα αυτά σε προοπτική που βασίζεται σε διακριτές, μολονότι αλληλεπικαλυπτόμενες τεχνολογικές τάσεις, βάσει των οποίων οι ικανότητες της τεχνολογίας IMT-2000 θα συνεχίσουν σταδιακά να βελτιώνονται, αναπτύσσοντας παράλληλα αλληλεπίδραση με άλλες ασύρματες τεχνολογίες, όπως οι ψηφιακές ρ/τ εκπομπές και τα RLAN. Ταυτόχρονα, νέες μέθοδοι ασύρματες πρόσβασης θα υπερβούν το σύστημα IMT-2000, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα δεδομένων (όπως 100 Mbit/s για εφαρμογές υψηλής κινητικότητας ή ακόμη και ένα 1 Gbit/s για εφαρμογές χαμηλότερης κινητικότητας). Συμφωνείται ευρύτερα ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες για την έγκαιρη διεξαγωγή της διάσκεψης WRC-07. Στις μελέτες αυτές θα εξεταστεί ο χρονοπρογραμματισμός και η ζήτηση συμπληρωματικού φάσματος, καθώς και η δυνατότητα μερισμού (κοινής χρήσης) του εν λόγω φάσματος με άλλες υφιστάμενες υπηρεσίες. Εκκρεμεί η απόφαση, κατά την WRC-03, ως προς την ακριβή καθοδήγηση της ITU-R όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής των μελετών, δηλαδή εάν θα πρόκειται κυρίως για την οικογένεια IMT-2000 ή και για "μετέπειτα συστήματα".

Δορυφορική ραδιοναυτιλία

Το σημείο 1.15 της ημερήσιας διάταξης της WRC-03 που αφορά ζητήματα RNSS υποδιαιρείται σε τρία χωριστά θέματα που καλύπτουν διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων. Στη ζώνη των 1164 - 1215 MHz, κατά την WRC-00 αποφασίστηκε προσωρινό όριο ισχύος (αποκαλούμενο "όριο pfd") ύψους [-115dB (W/m2) ανά MHz], που πρέπει να επικυρωθεί κατά την WRC-03. Το όριο εισήχθη για την προστασία βοηθημάτων αερο-ραδιοναυτιλίας (ARNS) που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας, όπως τα DME και TACAN, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν στη ζώνη αυτή έως το 2015 και μετέπειτα. Στη συνέχεια πρόσθετων μελετών συμβατότητας, η μακροπρόθεσμη προστασία των εν λόγω συστημάτων αεροπορίας πρέπει να εξασφαλιστεί με νέο συνολικό όριο epfd ύψους [-121,5 dB (W/m2) ανά MHz] που προτείνεται από την CEPT, με την υποστήριξη των άλλων περιφερειών. Είναι, περαιτέρω, αποδεκτό ότι το RNSS δεν θα απαιτήσει οποιαδήποτε προστασία από το ARNS. Παραμένουν ακόμη ανεπίλυτα θέματα σχετικά με τον συντονισμό μεταξύ διαφόρων συστημάτων RNSS στην εν λόγω ζώνη. Για την εξασφάλιση δίκαιης κατανομής των πόρων του ραδιοφάσματος, η CEPT προτείνει πρόσθετα όρια ισχύος ανά δορυφόρο (και όχι απλώς ανά σύστημα). Ένα από τα κύρια θέματα θα είναι η υλοποίηση σαφούς και ισότιμης διαδικασίας για την επικύρωση των συγκεκριμένων ορίων epfd από δημόσιες διοικήσεις που έχουν ταξινομήσει σύστημα RNSS.

Για τη ζώνη των 1 215 - 1 300 MHz, η CEPT πρότεινε κατά την WRC-2000 την εισαγωγή, στην εν λόγω ζώνη, ορίου ισχύος για την προστασία του πρωτεύοντος ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται στην αεροπορία για τον εντοπισμό θέσης εν πτήσει των αεροσκαφών. Το ραντάρ αυτό αναφέρει πληροφορίες θέσης του αεροσκαφούς στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας (ATC) και είναι σήμερα το μόνο μέσο παρακολούθησης αεροσκαφών που δεν είναι εξοπλισμένα με αναμεταδότες (SSR) ή που έχουν θέσει τον αναμεταδότη τους εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, εξαιτίας ισχυρής αντίδρασης εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας αναφορικά με τον περιορισμό των υφισταμένων συστημάτων τους, GPS και GLONASS, στη ζώνη αυτή, παραπέμφθηκε στην WRC-03 περαιτέρω συζήτηση του θέματος, βάσει νέων μελετών αξιολόγησης της ανάγκης και της αξίας του ορίου pfd.

Από θεωρητικές και στατιστικές μελέτες προέκυψε ότι η υφιστάμενη στάθμη pfd των συστημάτων GPS και GLONASS θα πρέπει ήδη να υπερβαίνει ορισμένα κριτήρια προστασίας του πρωτεύοντος ραντάρ. Ωστόσο, δεν έχει εισέτι καταγραφεί παρεμβολή εκ μέρους του RNSS σε ραντάρ αεροπορίας. Η Ευρώπη έχει υποστηρίξει μελέτες για την ανάπτυξη ορίων pfd προς χρήση σε ολόκληρη τη ζώνη των 1215-1300 MHz, συνεκτιμώντας δεόντως τον υφιστάμενο επιτυχή μερισμό μεταξύ RNSS και ραντάρ σε αυτή τη ζώνη συχνοτήτων, εξασφαλίζοντας επίσης ότι δεν θα υπάρξει κανονιστική διάκριση για το σύστημα Galileo, λόγω χάρη με την εισαγωγή ορίου προστασίας μόνο στο τμήμα της ζώνης που θα χρησιμοποιηθεί από το Galileo (1260-1300 MHz). Ωστόσο, έπειτα από μελέτες προσομοίωσης και πειραματικές μελέτες, απεδείχθη αδύνατη η εξεύρεση ορίου ισχύος για την προστασία του ραντάρ αεροπορίας που ταυτόχρονα δεν θα περιορίζει υφιστάμενα συστήματα RNSS. Κατά συνέπεια, η CEPT δεν προτείνει ρητό όριο ισχύος για RNSS στην εν λόγω ζώνη, μολονότι πρέπει να λειτουργεί σαφώς χωρίς παρεμβολές με το πρωτεύον ραντάρ σε όλη την έκταση της ζώνης, θέμα που θεωρείται σημαντικό εξαιτίας της μεγαλύτερης σημασίας που αποδίδεται στην ασφάλεια.

Ένα πολύ λιγότερο νευραλγικό θέμα για το σύστημα Galileo αφορά την ζώνη των 5 010 - 5 030 MHz, όπου η WRC-2000 ενέκρινε προσωρινό όριο pfd για εκπομπές εκτός ζώνης από RNSS, για την προστασία της υπηρεσίας ραδιοαστρονομίας κάτω των 5 GHz. Το εν λόγω όριο για το RNSS θα υποβληθεί προς αναθεώρηση κατά την WRC-03. Ενώ η χρήση της ζώνης των 5 GHz από το σύστημα Galileo αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθεί μακροπρόθεσμα (ίσως περί το 2015), η CEPT προτείνει ορισμένες επιμέρους στάθμες ισχύος για συστήματα RNSS γεωστατικής και μη τροχιάς, με σκοπό την προστασία της υπηρεσίας ραδιοαστρονομίας.

Προστασία των πολιτών (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών).

Το θέμα αυτό πραγματεύεται το σημείο 1.3 της η. δ. της WRC-03, που αφορά μελέτες για τον προσδιορισμό ζωνών συχνοτήτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παγκόσμια/περιφερειακή βάση από δημόσιες διοικήσεις που επιδιώκουν την υλοποίηση μελλοντικών λύσεων για υπηρεσίες και οργανισμούς προστασίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων όσων αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών.

Οι μελέτες της ITU επικεντρώθηκαν στις σημερινές ανάγκες των χρηστών και τις εφαρμογές, στα πιθανά οφέλη από την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος, καθώς και σε μεθοδολογία υπολογισμού των απαιτήσεων ραδιοφάσματος, όπως επίσης και στα μέσα για την βελτίωση της διασυνοριακής κυκλοφορίας εξοπλισμού ραδιοεπικοινωνιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών. Πραγματοποιήθηκε ο ορισμός, από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων, διάφορων συστημάτων, αποκαλούμενων "στενοζωνικών" και "ευρυζωνικών" ("narrow-band", "wideband", "broadband"). Δεδομένης της μεγάλης απόκλισης στη χρήση του φάσματος και τις επιχειρησιακές ανάγκες, σημειώνεται ευρύτερη συμφωνία ότι θα πρέπει να προσδιορίζονται κατά το δυνατό τα διάφορα φάσματα συχνοτήτων της ζώνης, αλλά ότι οι χώρες θα πρέπει να διατηρούν την ευχέρεια, εφόσον επιθυμούν, να χρησιμοποιούν τις εναρμονισμένες ζώνες για PPDR στην έκταση που έχουν ανάγκη.

Για να έχει η αγορά τη δυνατότητα ευέλικτης ανάπτυξης προτάθηκαν επίσης εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρήση τρέχουσας ή μελλοντικής εμπορικής τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών και ζωνών συχνοτήτων. Ωστόσο, οι προτείνοντες την εναρμόνιση αποκλειστικού φάσματος PPDR θεωρούν ότι οι επιχειρησιακές απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας είναι συγκεκριμένες και καθορισμένες (πλεονασμός/εφεδρεία, δυνατότητα αλλαγής κλίμακας, ομαδικές κλήσεις ενός πλήκτρου, αξιοπιστία πρόσβασης στο δίκτυο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ...) και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως με τις υφιστάμενες κυψελοειδείς τεχνολογίες.

Συνεκτιμώντας τις προηγούμενες θεωρήσεις, η θέση της Ευρώπης είναι ότι, τουλάχιστον το ήδη εναρμονισμένο στην Ευρώπη ψηφιακό στενοζωνικό ραδιοφάσμα [31], θα πρέπει να προσδιοριστεί παγκοσμίως για PPDR. Οι συχνότητες αυτές θα αποτελέσουν μέρος ζώνης "περιοχής συντονισμού" για PPDR μεταξύ 380 και 470 MHz, για τις χώρες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με τις υφιστάμενες χρήσεις ραδιοφάσματος και τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας. Στην ημερήσια διάταξη της WRC-07 θα περιληφθεί μνεία για συμπληρωματικές μελέτες σε θέματα εναρμόνισης PPDR, ώστε να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη της τεχνολογίας και η μακροπρόθεσμη ανάγκη συστημάτων μεγάλου αριθμού δεδομένων (ευρυζωνικών) για τη χρησιμοποίηση υψηλότερων συχνοτήτων από τις επί του παρόντος προσδιορισμένες.

[31] Οι ζώνες των 380-385 και 390-395 MHz, από την απόφαση (96)01 της ERC.

Τοπικά δίκτυα ραδιοεπικοινωνιών (RLAN)

Η WRC-03 αντιμετωπίζει τα RLAN εξετάζοντας ταυτόχρονα το καθεστώς όλων των διαφορετικών υπηρεσιών που λειτουργούν στη ζώνη των 5 GHz. Η Ευρώπη προτείνει νέα πρωτεύουσα κατανομή για την κινητή υπηρεσία στις ζώνες 5150-5350 και 5470-5725 MHz, μαζί με συγκεκριμένες τεχνικές περιστολής για την προστασία των υφιστάμενων πρωτευουσών υπηρεσιών και του ραντάρ. Ωστόσο, η τεχνική περιστολής DFS (δυναμική επιλογή συχνότητας - Dynamic Frequency Selection) που χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος των ζωνών 5 GHz που προσδιορίζεται για RLAN στην Ευρώπη για την αποφυγή παρεμβολής με ραντάρ, έχει πλέον καθοριστεί από τη σχετική ομάδα μελέτης της ITU, με οριακές τιμές ισχύος που είναι περιοριστικότερες από τις έως τώρα εφαρμοζόμενες στην Ευρώπη. Τα ραντάρ προστατεύονται καλύτερα, ενώ δυσχεραίνεται για τους παραγωγούς RLAN η εξασφάλιση ότι τα συστήματα αυτά μπορούν να λειτουργούν με επάρκεια και είναι οικονομικώς αποδοτικά.

Για να είναι δυνατό και στις άλλες υπηρεσίες της ζώνης των 5 GHz να λειτουργούν στο ίδιο κανονιστικό επίπεδο, επομένως και να έχουν επαρκή προστασία, όπως η νέα κατανομή κινητών RLAN, προτείνεται επίσης η αναβάθμισή τους σε πρωτεύον καθεστώς (σημείο 1.5 η. δ.). Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται δορυφόροι εξερεύνησης της γης (ενεργοί) και υπηρεσίες δορυφορικής έρευνας (ενεργοί), στην ζώνη συχνοτήτων 5460-5570 MHz, καθώς και η υπηρεσία ραδιοεντοπισμού στην ζώνη 5350-5650 MHz. Η Ευρώπη συμφώνησε με την μέθοδο αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί για τα RLAN. Εξάλλου, για την προστασία των ζεύξεων τροφοδοσίας MSS που λειτουργούν στην ζώνη 5150-5250 MHz, προτείνεται ο περιορισμός της χρήσης σταθμών συστημάτων ασύρματης πρόσβασης, περιλαμβανομένων των RLAN για ενδοκτιριακή χρήση με όρια μετάδοσης στην εν λόγω ζώνη, όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη (σημείο 1.6 η. δ.).

Σταθερέσ δορυφορικής υπηρεσίες μεγάλης πυκνότητας (HDFSS)

Οι HDFSS θα εξεταστούν στην WRC-03 στα σημεία 1.18, 1.25 και 1.32 της ημερήσιας διάταξης. Η γενική προσέγγιση στην Ευρώπη για τα συστήματα αυτά είναι ότι, αντί να τους παραχωρηθεί αποκλειστικός περιορισμός σε ορισμένες ζώνες, πρέπει να χρησιμοποιούν από κοινού συχνότητες με υφιστάμενες υπηρεσίες κατά το δυνατόν, καθώς ο τεμαχισμός του ραδιοφάσματος τείνει να έχει ως αποτέλεσμα την αναποτελεσματική χρήση του. Δεδομένης της δυνατότητας επιζήμιων παρεμβολών, ο μερισμός των HDFSS με υφιστάμενες επίγειες υπηρεσίες πρέπει επίσης να αποδειχθεί σαφώς ότι είναι εφικτός. Εάν προσδιοριστούν και για HDFSS ζώνες που ήδη χρησιμοποιούνται από επίγειες υπηρεσίες, τούτο πρέπει να γίνει χωρίς προστασία υπέρ των HDFSS. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός δορυφορικός κλάδος προτιμά τον τεμαχισμό της ζώνης και υπογραμμίζει ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι επ'ωφελεία του κλάδου, καθώς πολλές από τις τεχνικές περιστολής που επιβάλλονται για την προστασία των επίγειων υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα περιοριστικές.

Η Ευρώπη έχει προσδιορίσει πιθανές παγκόσμιες ζώνες για HDFSS στην "κατερχόμενη" και "ανερχόμενη" διεύθυνση (δηλ. διάστημα προς Γη ή αντιστρόφως), στα 19,7-20,2 GHz (κατ), 29,5-30 GHz (αν), 39,5-40,5 GHz (κατ), 47,2-50,2 GHz και μέρη των 27,5-29,5 GHz (αν). Η CEPT θα αποδεχόταν επίσης και τη ζώνη 17,3-17,7 GHz για HDFSS στην περιφέρεια 1 (δηλ. την Ευρώπη), δεδομένου ότι η σταθερή υπηρεσία που έχει κατανεμηθεί στην ζώνη αυτή λειτουργεί επί το παρόντος σε πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες. Για την προστασία της RAS, των στρατιωτικών χρήσεων, των HAPS, FS και FSS από μη συντονισμένα και γενικής παρουσίας τερματικά HDFSS, η CEPT δεν υποστηρίζει τον προσδιορισμό άλλων ζωνών σε παγκόσμια βάση, όπως προτάθηκε από δημόσιες διοικήσεις εκτός της Ευρώπης (ιδίως 17,7-19,7 GHz (κατ), 37-39,5 GHz (κατ), 40,5-42 GHz (κατ) και άλλα τμήματα της ζώνης των 27,5-29,5 GHZ).

Καθήκον της WRC-03 είναι επίσης (σημείο 1.32 της η. δ.) η επανεξέταση των παραμέτρων επιχειρησιακής λειτουργίας του σχεδίου μερισμού της ζώνης 37,5-43,5 GHz μεταξύ HDFS, HDFSS, BSS και RAS, που συμφωνήθηκε κατά την WRC-00. Η εν λόγω ζώνη συχνοτήτων καλύπτεται επί του παρόντος από τρεις αποφάσεις της ERC [32], όπου η πρώτη καθορίζει την ζώνη 40,5-43,5 GHz για HDFS, η δεύτερη παραχωρεί προτεραιότητα στην FS όσον αφορά μη συντονισμένα τερματικά FSS στην ζώνη των 37,5-39,5 GHz και παρέχει την ζώνη 39,5-40,5 GHz για HDFSS. η τρίτη, τέλος, παραχωρεί προτεραιότητα για HDFS όσον αφορά μη συντονισμένα τερματικά FSS στην ζώνη των 40,5-42,5 GHz. Η CEPT υποστηρίζει τα υφιστάμενα όρια στις ζώνες 37,5-40 GHz και 40,5-42,5 GHz για FSS, MSS και BSS. Επιπλέον, η CEPT υποστηρίζει όρια ισχύος και πιθανές τεχνικές περιστολής για την προστασία σταθμών της υπηρεσίας ραδιοαστρονομίας που λειτουργούν στην ζώνη των 42,5-43,5 GHz.

[32] Αποφάσεις (00)02, (00)07 και (00)09 της ERC.

Παράλληλα με θέματα κατανομής συχνοτήτων, θα εξεταστούν κατά την WRC-03 θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων για HDFSS. Η CEPT δεν υποστηρίζει καμία τροποποίηση στις ισχύουσες διατάξεις για συντονισμό, κοινοποίηση και καταχώριση τυπικών επίγειων σταθμών HDFSS, δεδομένου ότι η απλουστευμένη αυτή προσέγγιση θα μπορούσε να προξενήσει προβλήματα σε άλλες ασύρματες υπηρεσίες ενώπιον δυσχερειών.

Ευρυζωνικές υπηρεσίες επί αεροσκαφών

Το σημείο 1.11 της η. δ. της WRC-03 αφορά την συμπερίληψη της λειτουργίας της κινητής δορυφορικής υπηρεσίας αεροναυτιλίας (AMSS), σε δευτερεύουσα βάση, στην ζώνη των 14,0-14,5 GHz ως ανέρχομενη ζεύξη MSS, με παράλληλη προστασία των πρωτευουσών υπηρεσιών που λειτουργούν στην ζώνη αυτή, ιδίως των σταθερών δορυφορικών (γη προς διάστημα), σταθερών, κινητών και των υπηρεσιών ραδιοναυτιλίας (μολονότι οι δύο τελευταίες δεν βρίσκονται σε λειτουργία επί του παρόντος). Στην ζώνη αυτή υπάρχουν επίσης ορισμένες δευτερεύουσες υπηρεσίες: διαστημική έρευνα, δορυφορική ραδιοναυτιλία και ραδιοαστρονομία.

Η θέση της CEPT είναι να υποστηριχθεί αυτή η δευτερεύουσα κατανομή στην AMSS. Ωστόσο, για να προστατευθούν όλες οι πρωτεύουσες και δευτερεύουσες υπηρεσίες στην ζώνη έναντι επιζήμιων παρεμβολών οφειλόμενων στο προτεινόμενο νέο σύστημα AMSS, υπάρχει σύσταση της ITU όπου συμπεριλαμβάνονται ορισμένα κριτήρια προστασίας, ιδίως για την προστασία των σταθερών υπηρεσιών που σήμερα λειτουργούν σε ορισμένες χώρες. Το κύριο ζήτημα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την WRC-03 όσον αφορά το σημείο αυτό ήταν κατά πόσον τα κριτήρια προστασίας θα έπρεπε να περιληφθούν απευθείας σε υποσημείωση των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών της ITU ή να παραμείνουν στη σύσταση (που από ορισμένους θεωρείται ως λιγότερο περιοριστική λύση για AMSS). Οι περισσότερες χώρες, και στην Ευρώπη, δεν υποστηρίζουν την συμπληρωματική αυτή ρύθμιση, δεδομένου ότι το κανονιστικό καθεστώς μιας δευτερεύουσας υπηρεσίας συνεπάγεται ότι είναι εξ ορισμού υποχρεωμένη να αποφεύγει επιζήμιες παρεμβολές σε πρωτεύουσες υπηρεσίες της ίδιας ζώνης. Εννοείται ότι εάν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να θεμελιώσουν καλύτερα τα κριτήρια προστασίας AMSS στους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, θα επιδιώξουν την έγκριση υποσημειώσεων για επιμέρους χώρες. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό οι ευρωπαϊκές χώρες, που ήδη διαθέτουν υποσημείωση που επιτρέπει FS στην ζώνη, να υιοθετήσουν τα κριτήρια προστασίας που ορίζει η ITU-R

Κινητές δορυφορικές υπηρεσίες (MSS)

Οι απαιτήσεις για τις MSS εξετάζονται στην WRC-03, στα σημεία 1.16, 1.20 και 1.32 της η.δ. Όσον αφορά νέες παγκόσμιες κατανομές για MSS που λειτουργούν κάτω από 1 GHz, η Ευρώπη δεν είναι πεπεισμένη ότι αιτιολογείται κατανομή επιπλέον ραδιοφάσματος για MSS σε ζώνες που χρησιμοποιούνται ήδη έντονα στην Ευρώπη από επίγειες και παθητικές υπηρεσίες. Επιπλέον, το ενδεχόμενο μερισμού με επίγειες υπηρεσίες (ιδίως PMR στα 450-470 MHz) δεν έχει αποδειχθεί και κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι δυνατή με εύλογους επιχειρησιακούς περιορισμούς εκατέρωθεν. Η ίδια αιτιολόγηση ισχύει και για τις απαιτήσεις ραδιοφάσματος υπέρ ζεύξεων τροφοδοσίας MSS. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την CEPT, κάθε ενδεχόμενη μεγέθυνση της αγοράς των συστημάτων MSS κάτω από 1 GHz πρέπει να εξυπηρετηθεί στα πλαίσια των υφιστάμενων κατανομών.

Όσον αφορά πρόσθετο φάσμα για MSS μεταξύ 1-3 GHz, το θέμα αυτό είχε ήδη εξεταστεί στην WRC-97 και την WRC-2000. Ο κλάδος εκτίμησε μέγιστη απαίτηση φάσματος έως το 2010 που ανέρχεται σε 2x675 MHz [33] περίπου, μολονότι οι απαιτήσεις αυτές βασίζονται σε παραδοχές που σήμερα δεν γίνονται αποδεκτές από τις περισσότερες δημόσιες διοικήσεις. Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει έλλειμμα 2x8 MHz έως το 2005 (απαίτηση 2x123 MHz έναντι της υφιστάμενης κατανομής 2x115 MHz) Εξετάζεται, επομένως, η κατανομή συμπληρωματικού φάσματος (2x7 MHz). Η CEPT υποστηρίζει παγκόσμια κατανομή για MSS (διάστημα προς γη) στην ζώνη των 1 518-1 525 MHz, μολονότι ενδέχεται να υπάρξει σημαντική δυσχέρεια όσον αφορά την συμβατότητα με την αεροναυτιλιακή κινητή τηλεμετρία (AMT) που λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη ευνοεί, εξάλλου, την συμπληρωματική παγκόσμια κατανομή για MSS (γη προς διάστημα) στην ζώνη των 1 670-1 675 MHz, μία από τις δύο ζώνες όπου επρόκειτο να λειτουργήσει το TFTS στην Ευρώπη, μαζί με πιθανότητα επιπλέον 2 MHz μεταξύ των 1668-1670 MHz, ώστε να επιτευχθεί συνολική παγκόσμια κατανομή 2 x 7 MHz.

[33] Μελέτη που ανατέθηκε από την ASMS-TF, "Assessment of Spectrum Requirements to MSS" (Εκτίμηση απαιτήσεων φάσματος για MSS), 19 Σεπτεμβρίου 2001

Σταθμοί πλατφορμών μεγάλου ύψους (HAPS)

Στην WRC-03 ανατέθηκε η εντολή διερεύνησης του ενδεχόμενου να επιτραπεί στην HAPS να λειτουργήσει σε συμπληρωματικές ζώνες (σημείο 1.13 της η.δ.). Όσον αφορά τα 48 GHz, η Ευρώπη τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ισχυουσών κανονιστικών ρυθμίσεων, αναμένοντας την εμπορική και τεχνική εξέλιξη των εν λόγω πλατφορμών. Γενικότερα, η Ευρώπη δεν υποστηρίζει νέους προσδιορισμούς για HAPS, δεδομένου ότι σημαντικές ανάγκες της εφαρμογής αυτής δεν έχουν καθιερωθεί. Επιπλέον, για τις ζώνες των 18-32, 27,5-28,35 και 31,0-31,3 GHz, η Ευρώπη δεν υποστηρίζει την εισαγωγή HAPS στις ζώνες αυτές, δεδομένου ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία των υφιστάμενων υπηρεσιών (όπως των EESS και της ραδιοαστρονομίας).

Ως προς τις HAPS στο πλαίσιο των IMT-2000 (σημείο 1.33 της η.δ.), με βάση τα αποτελέσματα της WRC-00 κατέστη δυνατή η λειτουργία της νέας αυτής πλατφόρμας σε σταθμούς βάσης δικτύων IMT-2000 σε διάφορες συχνότητες, αν και έχει ζητηθεί επίσης, για την WRC-03, επανεξέταση των προσωρινών όρων λειτουργίας (όρια πυκνότητας ροής ισχύος, pfd) των HAPS στα δίκτυα αυτά. Η CEPT προτείνει περιορισμένη χαλάρωση (κατά 4,5 dB) του ορίου ισχύος για HAPS. Για την περαιτέρω προστασία άλλων φορέων εκμετάλλευσης IMT-2000, η CEPT επιθυμεί την ενίσχυση της υποχρέωσης φορέων εκμετάλλευσης HAPS να κοινοποιούν τους σταθμούς και να εξασφαλίζεται ότι οι δημόσιες διοικήσεις που αδειοδοτούν σταθμούς HAPS δεσμεύονται στην εφαρμογή των εφαρμογή των συμφωνημένων κριτηρίων επιχειρησιακής λειτουργίας. Σύμφωνα με την CEPT, πρέπει στις διατάξεις να ορίζεται σαφώς ότι οι σταθμοί βάσης HAPS (IMT-2000) μπορούν να εκπέμπουν μόνο στη ζώνη των 2110-2170 MHz.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III Λοιπά θέματα της WRC-03 με κοινοτικό ενδιαφέρον

Δορυφορικές ρ/τ εκπομπές

Υπό την πίεση αναπτυσσόμενων χωρών, πραγματοποιήθηκε κατά την τελευταία διάσκεψη (WRC-2000) αναθεώρηση του σχεδίου που διέπει την ισότιμη κατανομή του φάσματος (ζώνη 12/17 GHz) και των τροχιακών πόρων για δορυφορικές εκπομπές μεταξύ διαφόρων χωρών στις περιφέρειες 1 και 3 της ITU (Ευρώπη, Αφρική και Ασία). Στο νέο σχέδιο προβλέπεται η εκχώρηση δέκα καναλιών για ρ/τ εκπομπών σε κάθε χώρα, ενώ βάσει διαφόρων διατάξεων του σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας υφιστάμενων ή προγραμματιζόμενων ευρωπαϊκών δορυφορικών συστημάτων (ιδίως FSS). Ωστόσο, προς διευκόλυνση της συνύπαρξης μεταξύ διαφόρων συστημάτων, η Ευρώπη θα επιθυμούσε την χαλάρωση των απαιτήσεων μερισμού, που σύμφωνα με ορισμένες μελέτες είναι υπερβολικές, συνεκτιμώντας δεόντως τα υφιστάμενα συστήματα FSS στις διαδικασίες συντονισμού που θα καθιερωθούν (σημεία 1.27 και 1.35 της η.δ.).

Οι κοινοτικοί στόχοι πολιτικής είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης ανταγωνιστικής αγοράς ρ/τ εκπομπών στην Ευρώπη με την εξασφάλιση δίκαιης και αποτελεσματικής κατανομής των πόρων (τροχιακές θέσεις, κανάλια) που απαιτούνται για δορυφορικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων διασυνοριακών συστημάτων εντός της Ευρώπης, ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να διαθέτουν πρόσβαση σε ισορροπημένο και ποικιλόμορφο οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Οι αρχές σχεδιασμού του ραδιοφάσματος θα πρέπει να επιτρέπουν ευέλικτη χρήση ώστε να υπάρξει μέριμνα για ανάπτυξη και εγκατάσταση συστημάτων προσαρμοσμένων στην ζήτηση της αγοράς.

Εφαρμογές επίγειων ασύρματων διαλογικών πολυμεσών (TWIM)

Πρόκειται για ένα ακόμη ανοικτό θέμα στην WRC-03, ως προετοιμασία για το ενδεχόμενο ανάληψης συγκεκριμένης δράσης στην WRC-07 (ή αργότερα), και αφορά την αντιμετώπιση ολόκληρης της θεματολογίας της "σύγκλισης" μεταξύ εφαρμογών ραδιοεπικοινωνιών, θίγοντας ζητήματα της ευελιξίας των ορισμών και κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ραδιοϋπηρεσίες, καθώς και τις δυνατότητες μακροπρόθεσμης πρόσβασης σε ραδιοφάσμα για συγκλίνουσες εφαρμογές. Στους κόλπους της ITU προτάθηκε σχέδιο ορισμού για τις TWIM, ως "εφαρμογές σε μία ή περισσότερες από τις επίγειες κινητές, σταθερές και υπηρεσίες ρ/τ εκπομπών που είναι σε θέση να υποστηρίζουν αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών πλέον του ενός τύπου (όπως βίντεο, εικόνα, δεδομένα, φωνή, ήχος και γραφικά) μεταξύ χρηστών ή μεταξύ χρηστών και εξυπηρετών, και σε διαφορετικές στάθμες διαλογικότητας και κινητικότητας."

Στις περισσότερες δημόσιες διοικήσεις υπάρχει η αντίληψη ότι οι μελέτες ενόψει της WRC-07 πρέπει να εστιαστούν στον εντοπισμό πιθανών ζωνών συχνοτήτων για εφαρμογές TWIM, με την έκταση της εναρμόνισης του ραδιοφάσματος που πρέπει να ενθαρρυνθεί για τα συστήματα αυτά καθώς και με την επανεξέταση των υφιστάμενων ορισμών για τις υπηρεσίες ραδιοεπικοινωνιών.

Η ευρωπαϊκή θέση είναι ότι οι κανονισμοί που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη εφαρμογών TWIM θα πρέπει να τροποποιηθούν αφότου γίνουν αντιληπτά τα αποτελέσματα σύγκλισης στις ανάγκες των χρηστών. Το κύριο εμπόδιο κανονιστικού χαρακτήρα που εντοπίστηκε από ορισμένους στην Ευρώπη είναι η ζώνη εκπομπών 470-790 MHz, όπου δεν υφίσταται γενική κοινή κατανομή για τις κινητές και τις σταθερές υπηρεσίες, με συνέπεια κάθε εφαρμογή που βασίζεται σε μείγμα των υπηρεσιών αυτών να έχει δυσχέρειες λειτουργίας στη σημαντική αυτή ζώνη. Στην επερχόμενη διάσκεψη RRC-04 που θα αναθεώρηση την ρύθμιση της Στοκχόλμης (1961) για την προετοιμασία της μετάβασης από αναλογικές σε ψηφιακές ρ/τ εκπομπές στην Ευρώπη εξετάζονται επίσης συναφή θέματα. κατά συνέπεια απαιτείται ένας βαθμός συντονισμού μεταξύ των εν λόγω δραστηριοτήτων.

Για την Κοινότητα, είναι σαφές ότι μέσα σε περιβάλλον ψηφιακής σύγκλισης, η ανάπτυξη προηγμένων κινητών συστημάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από άλλες πλατφόρμες πρόσβασης, όπως οι ψηφιακές ρ/τ εκπομπές και τα RLAN. Η Επιτροπή υποστηρίζει ευρύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας με χρήση διαφόρων πλατφορμών, οι οποίες θα πρέπει να είναι διαλειτουργικές προς όφελος των πολιτών και την ανάπτυξη καινοτόμου περιεχομένου. Είναι κατά συνέπεια σημαντικό να μελετηθεί ο αντίκτυπος της σύγκλισης -τεχνικής, υπηρεσιών και περιεχομένου- στις δραστηριότητες διαχείρισης του ραδιοφάσματος, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κανονιστική ευελιξία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την παροχή ραδιοφάσματος σε εφαρμογές, οι οποίες θα το χρησιμοποιήσουν κατά βέλτιστο τρόπο.

Αναμένεται ότι ο αντίκτυπος της "σύγκλισης" στη διαχείριση του ραδιοφάσματος θα καταστήσει απαραίτητη την συζήτηση πολιτικής σε υψηλό επίπεδο εντός της Κοινότητας. είναι, επομένως, πιθανό να ανατεθεί στην ομάδα πολιτικής ραδιοφάσματος το καθήκον ανάλυσης του θέματος αυτού, ιδίως στο πλαίσιο της αναμενόμενης μετάβασης από τις αναλογικές στις ψηφιακές ρ/τ εκπομπές στην Ευρώπη.

Πιθανές αλλαγές της διαδικασίας κοινοποίησης για δορυφορικά δίκτυα.

Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και ο όγκος των κοινοποιήσεων για δορυφορικά δίκτυα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην επεξεργασία τους. Αφετέρου, μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για κατασκευή και εκτόξευση δορυφόρων, γεγονός που δεν συμβιβάζεται με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση εκ μέρους της ITU. Κατά συνέπεια, ένας τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή θα ήταν η εισαγωγή απλουστευμένων διαδικασιών στην ITU, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι κύριοι στόχοι τους (σημείο 1.30 της η.δ.).

Είναι σημαντικό για την Κοινότητα να υποστηριχθεί κάθε απλούστευση των διαδικασιών της ITU, ώστε να υπερπηδηθεί το πρόβλημα των "δορυφόρων επί χάρτου" και οι σχετικές καθυστερήσεις, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση πραγματικών συστημάτων σε ραδιοφάσμα.

Επίγειοι σταθμοί επί πλοίων (ESV)

Το σημείο αυτό της ημερήσιας διάταξης (αριθ. 1.26) δεν επιλύθηκε κατά την WRC-2000. Οι επίγειοι σταθμοί σε πλοία (ESV) εφοδιάζουν τα πλοία με δεδομένα μεγάλων ταχυτήτων, εφαρμογές φωνής και εικόνας με τη χρήση υφιστάμενων δικτύων της σταθερής δορυφορικής υπηρεσίας (FSS) που λειτουργούν στην ζώνη των 4 GHz (κατερχόμενη ζεύξη) και των 6 GHz (ανερχόμενη ζεύξη). Για ESV εξετάζονται επίσης και άλλες κατανομές FSS, στα 11 και 14 GHz. Όλες αυτές οι ζώνες χρησιμοποιούνται, ωστόσο, εκτεταμένα στην Ευρώπη για συστήματα μεγάλων αποστάσεων, μεγάλης χωρητικότητας και για κυψελοειδή δίκτυα κορμού (σταθερή υπηρεσία - FS). Οι ESV, λειτουργώντας σε πολλά πλοία, δεν πρέπει να προξενούν επιζήμια παρεμβολή στα εν λόγω συστήματα FS, και πρέπει να αποφεύγεται η παρεμπόδιση της αναμενόμενης ανάπτυξής τους. Τούτο μπορεί να εξασφαλιστεί με την εισαγωγή κατάλληλων τεχνικών και επιχειρησιακών περιορισμών για τους ESV, συμπεριλαμβανομένης ελάχιστης απόστασης από την ακτή (μεταξύ 125 και 300 Km, ανάλογα με την συχνότητα), όπου θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία. Με την μέθοδο αυτή θα μπορεί επίσης να περιοριστεί η ελάχιστη διάμετρος της κεραίας ESV. Σε περιπτώσεις που οι δημόσιες διοικήσεις επιθυμού να εξουσιοδοτήσουν την χρήση ESV εντός της ελάχιστης απόστασης, πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλες μεθοδολογίες συντονισμού με την FS.

Ο στόχος πολιτικής για την Κοινότητα στο θέμα αυτό θα ήταν η επίτευξη κανονιστικού καθεστώτος που δεν θα παρεμποδίζει άσκοπα την παροχή νέων δορυφορικών υπηρεσιών ευρυζωνικών επικοινωνιών σε πλοία, μολονότι είναι ουσιαστικής σημασίας η εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης προστασίας της σταθερής υπηρεσίας που λειτουργεί στις ίδιες ζώνες, της "ραχοκοκκαλιάς", κυριολεκτικά, των τηλεπικοινωνιών και των κινητών δικτύων στην Ευρώπη. Είναι πάντως αμφισβητήσιμο κατά πόσο η διαχείριση δυνητικών παρεμβολών μέσω τεχνητού περιορισμού της επέκτασης ασύρματων συστημάτων, με την επιβολή υποχρεωτικών ελάχιστων μεγεθών κεραίας, συνιστά ενδεδειγμένη κανονιστική αρχή.

Μερισμός δορυφορικών επίγειων σταθμών με άλλες υπηρεσίες στα 14 GHz

Ο ίδιος τύπος περιορισμού της διαμέτρου της κεραίας σε κεραίες επίγειων σταθμών FSS είχε εισαχθεί από την WARC-92 για την ζώνη των 13,75-14 GHz αναφορικά με την σταθερή δορυφορική υπηρεσία (FSS) (γη προς διάστημα), για τον περιορισμό του αριθμού των συστημάτων αυτών και, επομένως, την προστασία των λοιπών υπηρεσιών της ζώνης (ραδιοεντοπισμός, ραδιοπλοήγηση, διαστημική έρευνα), και ιδίως του κινητού στρατιωτικού ραντάρ (συστήματα ανίχνευσης/παρακολούθησης πυραύλων). Ωστόσο, η χρήση κεραίων μικρότερης διαμέτρου (από ελάχιστο μέγεθος 4,5 m ίσως σε 1,2 m) υποστηρίζεται έντονα από τον κλάδο των δορυφορικών φορέων εκμετάλλευσης, καθώς και από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, που ευνοούν οικονομικά προσιτές υπηρεσίες VSAT για λόγους οικονομικής κάλυψης της επικράτειάς τους. Το δύσκολο αυτό θέμα πραγματεύεται στο σημείο 1.24 της η.δ., μολονότι ούτε στην Ευρώπη έχει μέχρι στιγμής λύση.

Από κοινοτική σκοπιά, πρέπει να εξευρεθεί αποδεκτός συμβιβασμός, ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους του δικτύου στον δορυφορικό τομέα μέσω χαλάρωσης των απαιτήσεων επιχειρησιακής λειτουργίας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα πλήρως τα αμελήματα σημαντικών στρατιωτικών συστημάτων ραντάρ στην ζώνη αυτή, λόγου χάριν με την εισαγωγή περιορισμών στην ισχύ μετάδοσης μικρότερων επίγειων σταθμών FSS.

Κανονισμοί ασφάλειας για τη ναυτιλία

Για την προαγωγή της μετάβασης των συστημάτων επικοινωνιών κινδύνου και ασφάλειας στη θάλασσα από τις παραδοσιακές αναλογικές τεχνολογίες στο GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System - Παγκόσμιο ναυτιλιακό σύστημα κινδύνου και ασφάλειας), η ITU εισήγαγε μεγάλη μεταβατική περίοδο και παράλληλες διαδικασίες, μαζί με τα παλαιά συστήματα κινδύνου και ασφάλειας. Παρόλα αυτά, πολλά πλοία δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί σε επίπεδο GMDSS, μολονότι έχει προ πολλού παρέλθει η αρχική μεταβατική περίοδος. Αρχικό καθήκον της WRC-03 ήταν η επαλήθευση της δυνατότητας αναβάθμισης των συναφών κανονισμών ασφάλειας της ναυτιλίας (σημείο 1.9 της η.δ.), εξαιτίας όμως της συνεχιζόμενης χρήσης από πολλά πλοία των παλαιών συστημάτων κινδύνου και ασφάλειας υπάρχει σχεδόν οικουμενική συναίνεση να διατηρηθεί επί του παρόντος το κανονιστικό καθεστώς.

Αναφορικά με μέτρα για την αντιμετώπιση επιζήμιων παρεμβολών σε θαλάσσιες κινητές και αεροναυτιλιακές κινητές υπηρεσίες (σημείο 1.14 της η.δ.), εκφράζεται αυξανόμενη ανησυχία ότι οι συνήθεις ή παράνομες επικοινωνίες μεταξύ πλοίων, έχουν επιπτώσεις στις επικοινωνίες κινδύνων και ασφάλειας ζωής πλοίων και αεροσκαφών στις ζώνες HF των δύο ζωνών σημάτων κινδύνου. Η WRC-00 αποφάσισε την άρση των ευκολιών κλήσης από τα κανάλια κινδύνου του GMDSS αρχής γενομένης από το τέλος του 2003, ώστε να διασφαλιστούν οι επικοινωνίες ασφαλείας έναντι "συνήθων"/ιδιωτικών κλήσεων, μολονότι διατυπώνονται ανησυχίες ότι με το τρόπο αυτό θα υπάρξουν πλοία χωρίς επαρκή μέσα επικοινωνίας συνήθων μηνυμάτων. Η CEPT προτείνει να συνεχιστεί η χρήση των δύο αυτών συχνοτήτων για περιορισμένο αριθμό γενικών κλήσεων που αφορούν επικοινωνίες ασφάλειας, βάσει συγκεκριμένων διασφαλίσεων.

Ο γενικός στόχος πολιτικής της Κοινότητας είναι η υποστήριξη της ασφάλειας στη ναυτιλία μέσω της προστασίας των επικοινωνιών για την ασφάλεια της ζωής και της σταδιακής μετάβασης προς νέα ψηφιακά ναυτιλιακά συστήματα κινδύνου και ασφάλειας, συνεκτιμώντας δεόντως την βραδεία υλοποίηση των αλλαγών σε πολλά πλοία.

Απαιτήσεις αεροπορίας στα 5 GHz

Στο πλαίσιο των γενικών συζητήσεων γύρω από την ζώνη των 5 GHz (βλ. κεφ. 5.4.1), υφίσταται ένα θέμα μερισμού μεταξύ FSS και αεροπορίας, σε μέρος της ζώνης (σημείο 1.4 της η.δ.). Η CEPT επιθυμεί να διατηρηθεί η πρωτεύουσα κατανομή υπέρ της σταθερής δορυφορικής υπηρεσίας (FSS) στην ζώνη των 5091-5150 GHz έως το 2018, και όχι το 2010, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, όταν επρόκειτο να υποβιβαστεί η FSS σε δευτερεύουσα κατανομή (δηλ. περισσότερη προστασία υπέρ της υπηρεσίας αεροραδιοναυτιλίας (ARNS) που χρησιμοποιεί επίσης την ζώνη αυτή). Ο λόγος για την αναβολή αυτή είναι ότι, σύμφωνα με την CEPT, ούτε η FSS, ούτε τα νέα συστήματα για την αντικατάσταση της MLS έχουν αναπτυχθεί με την προγραμματισμένη ταχύτητα. επομένως δεν υφίσταται ανάγκη τροποποίησης της κατανομής της ζώνης για το προβλέψιμο μέλλον. Η αεροπορική κονότητα πιστεύει, ωστόσο, ότι η εν λόγω ζώνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επίγειες κινήσεις αεροσκαφών σε αεροδρόμια ή για την παρακολούθηση του θαλάμου διακυβερνήσεως, από το 2010, και κατά συνέπεια τάσσονται υπέρ της ανάληψης δράσης πριν από την εν λόγω ημερομηνία [34].

[34] Η ανάγκη αμφότερων των εφαρμογών αυτών αποδείχθηκε σε πρόσφατα συμβάντα: στη σύγκρουση των διάδρομο προσαπογείωσης του αεροδρομίου του Μιλάνου τον Δεκέμβριο του 2001 και στις αεροπειρατείες που έγιναν στις ΗΠΑ στις 9.11.2001.

Η Κοινότητα πρέπει να εγκύψει περισσότερο στις απαιτήσεις ασφάλειας και επιχειρησιακής λειτουργίας του κλάδου της αεροπορίας στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού.

Δορυφόροι εξαιρετικά έκκεντρης τροχιάς (HEOS)

Τα ειδικά χαρακτηριστικά δορυφόρων με εξαιρετικά έκκεντρη (ελλειπτική) τροχιά (HEOS) και οι δυνατότητές τους για μερισμό ζωνών ραδιοφάσματος με άλλους τύπους δορυφορικά και επίγεια συστήματα πρέπει να εξεταστεί (σημείο 1.37 της ημερήσιας διάταξης), ώστε να προσδιοριστούν ενδεχόμενοι ειδικοί κανονισμοί που πρέπει να ισχύσουν για τους νέους αυτούς τύπους δορυφόρων. Δεν έχει υπάρξει ακόμη ικανοποιητικός ορισμός των HEOS, ούτε έχουν προσδιοριστεί εκατέρωθεν ικανοποιητικές λύσεις περιστολής από άλλες υπηρεσίες. Η θέση της Ευρώπης είναι ότι οι HEOS θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν το ίδιο κανονιστικό καθεστώς με άλλα συστήματα μη γεωστατικής τροχιάς. Πρόκειται για ένα ακόμα ανοικτό θέμα της ημερήσιας διάταξης, όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλές διαφορετικές συχνότητες, ενώ ενδέχεται να απαιτηθεί η διεξαγωγή σημαντικού έργου κατά την WRC-07.

Είναι προς το συμφέρον της Κοινότητας η προώθηση δίκαιης και ισότιμης κανονιστικής μεταχείρισης στο πλαίσιο των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών της ITU για όλους τους τύπους των δορυφορικών συστημάτων, με παράλληλη παροχή κατάλληλης προστασίας στις υπηρεσίες που επηρεάζονται.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

AMSS // Κινητή δορυφορική υπηρεσία αεροναυτιλίας (Aeronautical Mobile Service)

APT // Τηλεπικοινωνιακή κοινότητα Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific Telecommunity)

ARNS // Υπηρεσία αεροραδιοναυτιλίας (Aeronautical Radio-Navigation Service)

BSS // Υπηρεσία δορυφορικών ρ/τ εκπομπών (Broadcast Satellite Service)

CEPT // Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Διοικήσεων Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations)

CITEL // Επιτροπή διαμερικανικών διοικήσεων τηλεπικοινωνιών (Commission of Inter-American Telecommunications Administrations)

DME // Εξοπλισμός μέτρησης αποστάσεων (Distance Measuring Equipment)

ECP // Ευρωπαϊκή κοινή πρόταση, εγκρίνεται από την CEPT

EESS // Δορυφορικές υπηρεσίες εξερεύνησης της Γης (Earth Exploration Satellite Services)

ECC // Επιτροπή ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Electronic Communications Committee)

ERC // Ευρωπαϊκή επιτροπή ραδιοεπικοινωνιών (European Radiocommunications Committee)

ESA // Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency)

ESV // Επίγειοι σταθμοί επί πλοίων (Earth Stations on board of Vessels)

EU // Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)

FS // Επίγεια σταθερά συστήματα (Terrestrial fixed systems)

FSS // Σταθερή δορυφορική υπηρεσία (Fixed Satellite Service)

GALILEO // Ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης

GLONASS // Παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ρωσικής Ομοσποναδίας (Russian Global Orbiting Navigation Satellite System)

GMES // Παγκόσμια παρακολούθηση περιβάλλοντος και ασφάλειας (Global Monitoring for the Environment and Security)

GNSS // Παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (Global Navigation Satellite System)

GPS // Παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης των ΗΠΑ (Global Positioning System of the United States)

GSM // Παγκόσμιο κινητό σύστημα κινητών επικοινωνιών (Global System for Mobile Communications)

GSO // Γεωστατική τροχιά (Geostationary Orbit)

HAPS // Συστήματα πλατφόρμας μεγάλου ύψους (High Altitude Platform System)

HDFSS // Σταθερή δορυφορική υπηρεσία υψηλής πυκνότητας (High-Density Fixed Satellite Service)

HIPERLAN // Πρότυπο του RLAN

IMT-2000 // Διεθνείς κινητές τηλεπικοινωνίες για το έτος 2000

ITU // Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union)

ITU-R // Τομέας ραδιεπικοινωνιών της ΔΕΤ/ITU (Radiocommunication Sector of the ITU)

MSS // Κινητή δορυφορική υπηρεσία (Mobile Satellite Service)

NGSO // Μη γεωστατική τροχιά

PMR // Ιδιωτικές κινητές ραδιοεπικοινωνίες (Private Mobile Radio)

PPDR // Προστασία των πολιτών και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφής (Public Protection and Disaster Relief)

RAS // Υπηρεσία ραδιοαστρονομίας (Radio Astronomy Service)

RLAN // Τοπικό δίκτυο ραδιοεπικοινωνιών (Radio Local Area Network)

RNS // Υπηρεσία ραδιοπλοήγησης (Radio Navigation Service)

RNSS // Δορυφορικό σύστημα ραδιοπλοήγησης (Radio Navigation Satellite System)

RR // Κανονισμοί ραδιοεπικοινωνιών της ΔΕΤ/ITU

RRC // Περιφερειακή διάσκεψη ραδιοεπικοινωνιών της ΔΕΤ (ITU Regional Radio Conference)

RSC // Επιτροπή ραδιοφάσματος (Radio Spectrum Committee)

RSPG // Ομάδα πολιτικής για το ραδιοφάσμα (Radio Spectrum Policy Group)

RTD // Έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (Research & Technological Development)

S-PCS // Δορυφορικές υπηρεσίες προσωπικών επικοινωνιών (Satellite Personal Communications Services)

SRS // Υπηρεσία διαστημικής έρευνας (Space Research Service)

SSR // Δευτερεύον ραντάρ παρακολούθησης (Secondary Surveillance Radar)

TFTS // Επίγειο σύστημα τηλεφωνίας εν πτήσει (Terrestrial Flight Telephone system)

TWIMS // Επίγεια ασύρματα διαλογικά πολυμεσικά συστήματα (Terrestrial Wireless Interactive Multimedia Systems)

WRC // Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωικών (World Radiocommunications Conference)

WTO // Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organisation)

Top