EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42012Y1219(02)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2012 , σχετικά με την ενίσχυση της βάσης τεκμηρίωσης για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα του αθλητισμού

OJ C 393, 19.12.2012, p. 20–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.12.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 393/20


Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2012, σχετικά με την ενίσχυση της βάσης τεκμηρίωσης για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα του αθλητισμού

2012/C 393/06

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ,

1.   ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ:

1.

την εντολή της ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 165 της ΣΛΕΕ, να αναπτύξει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού και να προωθήσει τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις στον χώρο του αθλητισμού·

2.

το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για την περίοδο 2011-2014 (1), που εγκρίθηκε στις 20 Μαΐου 2011, και το οποίο απέδωσε υψηλή προτεραιότητα στις εργασίες προς μια στοιχειοθετημένη πολιτική για τον αθλητισμό σε επίπεδο ΕΕ και προέβη στη σύσταση της ομάδας εμπειρογνωμόνων «Στατιστικές για τον αθλητισμό», η οποία ανέλαβε να προτείνει τρόπους για την περαιτέρω προώθηση της συλλογής δεδομένων στον τομέα του αθλητισμού βάσει των εν εξελίξει εργασιών·

3.

τη λευκή βίβλο της Επιτροπής για τον αθλητισμό, της 7ης Ιουλίου 2007 (2), και την ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης στον αθλητισμό, της 18ης Ιανουαρίου 2011 (3), όπου τονίζεται η σημασία μιας άρτιας βάσης τεκμηρίωσης για την υποστήριξη της χάραξης πολιτικής στον τομέα του αθλητισμού, συμπεριλαμβάνοντας συγκρίσιμα δεδομένα σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές πτυχές του αθλητισμού, και όπου προσδιορίζεται συγκεκριμένη δράση για την κάλυψη της ανάγκης αυτής·

4.

τη διαρθρωμένη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα των στατιστικών για τον αθλητισμό, με διευκόλυνση από την Επιτροπή, που έχει ξεκινήσει από το 2006 και έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας για την μέτρηση της οικονομικής σημασίας του αθλητισμού, βάσει ενός συμφωνηθέντος ενωσιακού ορισμού («ορισμός αθλητισμού του Βίλνιους»), και στη δημιουργία δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό (4) σε πολλά κράτη μέλη·

5.

τις μελέτες σε επίπεδο ΕΕ που δρομολόγησε η Επιτροπή το 2010 και το 2011 με θέμα «Συμβολή του αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ» και «Πιθανή μελλοντική δομή για την παρακολούθηση του αθλητισμού στην ΕΕ» αντίστοιχα (5)·

6.

την πρώτη διάσκεψη της ΕΕ με αντικείμενο τις στατιστικές για τον αθλητισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου 2011 και επιβεβαίωσε ότι είναι σημαντική η βελτίωση και μεγαλύτερη συγκρισιμότητα των δεδομένων για τον αθλητισμό (6).

2.   ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΟΤΙ:

1.

Η τρέχουσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στις δημόσιες δαπάνες σε ολόκληρη την ΕΕ, γεγονός που ωθεί πολλά κράτη μέλη να κατευθύνουν πόρους προς τομείς πολιτικής που δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης.

2.

Μολονότι έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες για τον οικονομικό αντίκτυπο του αθλητισμού σε διάφορα επίπεδα, τα αποτελέσματα ως επί το πλείστον δεν είναι συγκρίσιμα μεταξύ χωρών. Σήμερα, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομία της Ευρώπης και αποτελεί ισχυρή κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση (7), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα κοινωνική συνοχή, ευημερία και ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων (8) και συμβάλλοντας, ως εκ τούτου, αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

3.

Σύμφωνα με μελέτη στο σύνολο της ΕΕ, το μερίδιο του αθλητισμού ανέρχεται σε 1,76 % της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ (9). Όταν λαμβάνονται υπόψη τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, το μερίδιο του αθλητισμού φτάνει ακόμα και το 2,98 % της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ. Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι η ανάπτυξη στον τομέα του αθλητισμού παρουσιάζει μεγάλη ένταση εργασίας, όπως αποτυπώνεται από το μεγαλύτερο μερίδιο του αθλητισμού στη συνολική απασχόληση στην ΕΕ (που ανέρχεται στο 2,12 %) σε σύγκριση με την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία. Δεδομένης της δυσανάλογα μεγάλης έντασης εργασίας, ο αθλητισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση απασχόλησης.

4.

Η συλλογή πληθώρας δεδομένων που αφορούν τον αθλητισμό και η αξιοποίησή τους στη διαμόρφωση πολιτικής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των πολιτικών για τον αθλητισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δορυφορικοί λογαριασμοί για τον αθλητισμό θεωρούνται πολύτιμο εργαλείο για την εξασφάλιση τεκμηρίων που θα χρησιμοποιηθούν στη χάραξη πολιτικών για τον αθλητισμό. Σε ορισμένα κράτη μέλη έχει πραγματοποιηθεί εξαιρετική πρόοδος στη μέτρηση της οικονομικής σημασίας του αθλητισμού, μέσω της δημιουργίας δορυφορικού λογαριασμού για τον αθλητισμό σε εθνικό επίπεδο.

5.

Η ενισχυμένη συνεργασία για τη βελτίωση του επιπέδου των γνώσεων σχετικά με τον αθλητισμό στην ΕΕ μπορεί να εξασφαλιστεί καλύτερα μέσω διατομεακής συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών, της αθλητικής βιομηχανίας, του αθλητικού κινήματος και των εθνικών και ευρωπαϊκών δημόσιων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών υπηρεσιών.

6.

Οι έρευνες του Ευρωβαρόμετρου έχουν αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για τη σύγκριση διαχρονικών τάσεων μεταξύ των κρατών μελών, όσον αφορά τα αποτελέσματα των διαφόρων πολιτικών για τον αθλητισμό. Εντούτοις, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα που παρέχονται μέσω του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος της Eurostat.

7.

Μια πρώτη δέσμη αναμενόμενων αποτελεσμάτων (10) που αφορούν συγκεκριμένες πτυχές μιας πιο ενισχυμένης βάσης τεκμηρίωσης για τον αθλητισμό ανέπτυξε η ομάδα εμπειρογνωμόνων «Στατιστικές για τον Αθλητισμό», σύμφωνα με την εντολή που της δόθηκε. Περιλαμβάνει τα εξής:

συστάσεις πολιτικής που βασίζονται στη μελέτη της συμβολής του αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ, και

εγχειρίδιο για τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες με θέμα τη δημιουργία δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό.

8.

Η ανάπτυξη βελτιωμένης βάσης τεκμηρίωσης για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα του αθλητισμού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι είναι απόρροια της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

3.   ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ:

1.

Να συνεχίσουν την πρόοδο στην εθελοντική ανάπτυξη δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό αξιοποιώντας τα διαθέσιμα μεθοδολογικά μέσα, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δομές συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ και επιδιώκοντας τη συμμετοχή σχετικών κυβερνητικών δομών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών.

2.

Να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της συλλογής και διάδοσης πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων εθνικών δεδομένων, με σκοπό την ενίσχυση των στοιχειοθετημένων πολιτικών για τον αθλητισμό.

4.   ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ:

1.

Να βελτιώσουν τη βάση τεκμηρίωσης ως προς τις κοινωνικές και οικονομικές πτυχές του αθλητισμού στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, περιλαμβάνοντας, για παράδειγμα, τα εν λόγω θέματα στο ευρωπαϊκό στατιστικό πρόγραμμα 2013 — 2017 και στα επακόλουθα ετήσια στατιστικά προγράμματα εργασίας.

2.

Να βελτιώσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις αρμόδιες θεσμικές δομές για τον αθλητισμό και τις στατιστικές σε επίπεδο ΕΕ και στα κράτη μέλη, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα για τον αθλητισμό.

3.

Να προωθήσουν με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, την ευρύτερη κατανόηση, του καθοριστικού ρόλου του αθλητισμού ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη διαμόρφωση δεξιοτήτων, καθώς και για την κοινωνική συνοχή, στο πλαίσιο της εθνικής και περιφερειακής χάραξης πολιτικής, καθώς και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

5.   ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1.

Με βάση το προηγούμενο έργο στον τομέα αυτόν, να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης διαθέσιμων και μελλοντικών ενωσιακών χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη των εθνικών προσπαθειών να αναπτυχθούν δορυφορικοί λογαριασμοί για τον αθλητισμό.

2.

Να ενισχύσει τη βάση τεκμηρίωσης για τον αθλητισμό, στηρίζοντας, συγκεκριμένα, βάσει των προηγούμενων εργασιών στον εν λόγω τομέα, τις εθνικές προσπάθειες δημιουργίας δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υπολογισθεί εμπειρικά η συμβολή του αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλιστεί και να διευρυνθεί η απασχόληση στην Ευρώπη·

προσδιορισμός των βασικών αναγκών σε ό,τι αφορά τα δεδομένα για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα του αθλητισμού στην Ευρώπη, όπως η συμμετοχή στον αθλητισμό και, στη συνέχεια, εργασίες με σκοπό τη συλλογή και τη διάδοση δεδομένων για τον αθλητισμό από ολόκληρη την Ευρώπη στους τομείς αυτούς,

έναρξη και διάδοση ενωσιακών ερευνών, όπως του Ευρωβαρόμετρου, και μελετών που συνάδουν με τις πολιτικές προτεραιότητες για τον αθλητισμό όπως τις καθόρισε το Συμβούλιο, καθώς και προσθήκη του αθλητισμού στις υφιστάμενες έρευνες της Eurostat.


(1)  ΕΕ C 162 της 1.6.2011, σ. 1.

(2)  Λευκή βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αθλητισμό, COM(2007) 391 final.

(3)  Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης στον αθλητισμό», COM(2011) 12 final.

(4)  Ως σύστημα δορυφορικών λογαριασμών (στην προκειμένη περίπτωση, δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό — SSA) νοείται ένα εύρωστο στατιστικό πλαίσιο μέτρησης της οικονομικής σημασίας ενός συγκεκριμένου κλάδου (στην προκειμένη περίπτωση, του αθλητισμού) στην εθνική οικονομία.

(5)  http://ec.europa.eu/sport/preparatory_actions/studies-surveys-conferences-and-seminars_en.htm

(6)  http://ec.europa.eu/sport/news/eu-conference-on-sport-statistics_en.htm

(7)  Περιληπτική έκθεση με τίτλο «Μελέτη της συμβολής του αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ»: http://ec.europa.eu/sport/library/documents/b1/eusf2012-executive-summary-study-costegaeiteu-august-2012.pdf. Ένας από τους ειδικούς στόχους της μελέτης ήταν να αναπτυχθεί μεθοδολογικό πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη τον οικονομικό αντίκτυπο του αθλητισμού στην ΕΕ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η μελέτη ενσωμάτωσε όλες τις εθνικές εκτιμήσεις σε ένα πολυπεριφερειακό σύστημα δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό (θεωρώντας ότι το κάθε κράτος μέλος αντιπροσωπεύει μία περιφερειακή οντότητα της ΕΕ των 27) σύμφωνα με τον ορισμό του αθλητισμού του Βίλνιους.

(8)  Οι εγκάρσιες δεξιότητες και ικανότητες —ομαδική εργασία, πειθαρχία, πρωτοβουλία, επιμονή, οργανωτικές ικανότητες— που αποκτώνται μέσω της συμμετοχής ή της διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων σε βασικό επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση εφοδίων σε μια αγορά εργασίας όπου οι εν λόγω δεξιότητες χαίρουν υψηλής εκτίμησης.

(9)  Το μερίδιο του αθλητισμού στην ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία είναι συνεπώς συγκρίσιμο με το σύνολο των μεριδίων της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, και σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο του μεριδίου του τομέα ορυχείων και λατομείων, υπερβαίνει δε τουλάχιστον το ένα πέμπτο των δραστηριοτήτων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων. Σε κάθε εξήντα ευρώ που παράγονται και καταβάλλονται ως αμοιβή στην ΕΕ, το ένα έχει σχέση με τον αθλητισμό. «Μελέτη της συμβολής του αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ»: http://ec.europa.eu/sport/library/documents/b1/eusf2012-executive-summary-study-costegaeiteu-august-2012.pdf

(10)  http://ec.europa.eu/sport/library/documents


Top