EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1324

Απόφαση (ΕΕ) 2017/1324 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τη συμμετοχή της Ένωσης στην εταιρική σχέση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου (PRIMA), την υλοποίηση της οποίας αναλαμβάνουν από κοινού πλείονα κράτη μέλη

OJ L 185, 18.7.2017, p. 1–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/1324/oj

18.7.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 185/1


ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2017/1324 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 4ης Ιουλίου 2017

σχετικά με τη συμμετοχή της Ένωσης στην εταιρική σχέση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου (PRIMA), την υλοποίηση της οποίας αναλαμβάνουν από κοινού πλείονα κράτη μέλη

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 185 και το άρθρο 188 δεύτερο εδάφιο,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στην ανακοίνωσή της, της 3ης Μαρτίου 2010, με τίτλο «Ευρώπη 2020 — Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης ευνοϊκών συνθηκών για τις επενδύσεις στη γνώση και την καινοτομία, ώστε να επιτευχθεί έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν την εν λόγω στρατηγική.

(2)

Με τα ψηφίσματά του της 28ης Ιουλίου 2010 και της 18ης Δεκεμβρίου 2013, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε το δικαίωμα για πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και σε αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα αναγκαίο για την πλήρη απόλαυση της ζωής. Απηύθυνε επίσης έκκληση για τη σταδιακή εξασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος σε ασφαλές πόσιμο νερό, δίνοντας έμφαση στον σημαντικό ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στο εν λόγω πλαίσιο.

(3)

Δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) θεσπίστηκε το πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) (πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020»). Το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» επιδιώκει να εξασφαλίσει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην έρευνα και την καινοτομία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των συμπράξεων μεταξύ δημόσιων φορέων, μεταξύ άλλων και μέσω της συμμετοχής της Ένωσης σε προγράμματα που αναλαμβάνουν διάφορα κράτη μέλη, με απώτερο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

(4)

Οι συμπράξεις μεταξύ δημόσιων φορέων θα πρέπει να αποσκοπούν στην ανάπτυξη στενότερων συνεργειών, στην αύξηση του συντονισμού και στην αποφυγή περιττών αλληλεπικαλύψεων με ενωσιακά, διεθνή, εθνικά και περιφερειακά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και θα πρέπει να τηρούν πλήρως τις γενικές αρχές του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020», με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας ως συμβολή στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά τον ανοικτό χαρακτήρα και τη διαφάνεια.

(5)

Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013, οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας που διεξάγονται βάσει της εταιρικής σχέσης στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου (PRIMA) οφείλουν να έχουν αποκλειστικό επίκεντρο τις εφαρμογές μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

(6)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 προσδιόρισε τις θεματικές ενότητες «Επισιτιστική ασφάλεια, βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, έρευνα στον τομέα της θάλασσας, της ναυτιλίας, και των εσωτερικών υδάτων και βιοοικονομία» και «Δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότητα πόρων και πρώτες ύλες» ως δύο από τις πρωταρχικές κοινωνικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη στήριξη επενδύσεων σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας. Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013, αναγνωρίζει ότι οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών πρέπει να πραγματοποιούνται σε επίπεδο Ένωσης και πέραν αυτής, δεδομένης της διακρατικής και παγκόσμιας υπόστασης του κλίματος και του περιβάλλοντος, της κλίμακας και της πολυπλοκότητας των προκλήσεων, καθώς και του διεθνούς χαρακτήρα της αλυσίδας εφοδιασμού διατροφικών προϊόντων και γεωργίας.

(7)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 αναγνωρίζει ότι η διεθνής συνεργασία με τρίτες χώρες είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Η διεθνής συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί βασική πτυχή των παγκόσμιων δεσμεύσεων της Ένωσης και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εταιρική σχέση της Ένωσης με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιοχή της Μεσογείου έχει στρατηγική σημασία για την Ένωση από πολιτική, οικονομική, πολιτιστική, επιστημονική και περιβαλλοντική άποψη.

(8)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέπεια με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), οι δράσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης θα πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να τηρούν τις αρχές που αναγνωρίζονται ιδίως από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι δράσεις θα πρέπει να συνάδουν με όλες τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, το ενωσιακό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής όπως η ανακοίνωση της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 (5), καθώς και με τις αρχές δεοντολογίας που περιλαμβάνουν την αποφυγή της παραβίασης της ερευνητικής ακεραιότητας.

(9)

Στην ανακοίνωσή της, της 7ης Ιουνίου 2016, σχετικά με τη θέσπιση νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες βάσει του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση, η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη όλες οι πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της έρευνας και της καινοτομίας, να αντιμετωπίζουν τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης μέσω ενός νέου μοντέλου συνεργασίας με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, καθώς και την ανάγκη μόχλευσης των περιορισμένων δημοσιονομικών πόρων, και την ανάγκη εστίασης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τις βιώσιμες υποδομές.

(10)

Η PRIMA αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός κοινού προγράμματος για την προώθηση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας και την ανάπτυξη γνώσεων και κοινών καινοτόμων λύσεων για καλύτερη αποδοτικότητα, προστασία της υγείας, ασφάλεια και βιωσιμότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων και της ολοκληρωμένης διάθεσης και διαχείρισης του νερού στη λεκάνη της Μεσογείου. Η PRIMA αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των προσφάτως συμφωνηθέντων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς επίσης στην προσεχή ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη και στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων.

(11)

Όταν γίνεται λόγος για ολοκληρωμένη διάθεση και διαχείριση του νερού, συμπεριλαμβανομένων της επαναχρησιμοποίησης και της επεξεργασίας του, σημαίνει ότι λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των διαφορετικών χρήσεων των υδάτινων πόρων.

(12)

Ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα θα πρέπει να έχει ως στόχο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πολιτών και του περιβάλλοντος για ασφαλή, υγιεινά και οικονομικώς προσιτά τρόφιμα και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της μεταποίησης, διανομής και κατανάλωσης τροφίμων και ζωοτροφών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την απώλεια τροφίμων και τη σπατάλη αγροδιατροφικών προϊόντων.

(13)

Όσον αφορά τους υδάτινους πόρους και τα αγροδιατροφικά συστήματα, η ανοικτή, δημοκρατική και συμμετοχική διακυβέρνηση, είναι σημαντική προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται οι αποδοτικότερες από πλευράς κόστους λύσεις προς όφελος της κοινωνίας ως συνόλου.

(14)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή στην PRIMA τρίτων χωρών που δεν συνδέονται με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020», δηλαδή της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και του Μαρόκου, απαιτούνται διεθνείς συμφωνίες για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και των εν λόγω τρίτων χωρών, προκειμένου να επεκταθεί σε αυτές το νομικό καθεστώς που θεσπίζει η παρούσα απόφαση.

(15)

Σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020», κάθε άλλο κράτος μέλος και κάθε τρίτη χώρα που συνδέεται με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» θα πρέπει να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην PRIMA, εάν δεσμευτεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της PRIMA και να λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά, κανονιστικά, διοικητικά και άλλα μέτρα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

(16)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινή υλοποίηση της PRIMA, θα πρέπει να συσταθεί μια εκτελεστική δομή («ΕΔ-PRIMA»). Η ΕΔ-PRIMA θα πρέπει να είναι ο αποδέκτης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης και να εξασφαλίζει την αποτελεσματική και διαφανή υλοποίηση της PRIMA.

(17)

Για την επίτευξη των στόχων της PRIMA, οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα που δεν συνδέεται με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020», ιδίως χώρες της Νότιας Μεσογείου, θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει εάν δεσμευτεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της PRIMA και εάν η ΕΔ-PRIMA εγκρίνει τη συμμετοχή της. Η συμμετοχή της θα πρέπει επίσης να προβλέπεται από τη σχετική διεθνή συμφωνία για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ της εν λόγω τρίτης χώρας και της Ένωσης.

(18)

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης θα πρέπει να υπόκειται σε επίσημες δεσμεύσεις των συμμετεχόντων κρατών να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της PRIMA και στην τήρηση και υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση. Στα συμμετέχοντα κράτη θα πρέπει να παρέχεται η ευελιξία να συνεισφέρουν οικονομικά στην ΕΔ-PRIMA σε προαιρετική βάση για τη χρηματοδότηση έμμεσων δράσεων, ώστε να επιτευχθεί υψηλός βαθμός οικονομικής ενοποίησης. Επιπλέον, τα συμμετέχοντα κράτη θα πρέπει να συμβάλλουν, οικονομικά ή σε είδος, στις δραστηριότητες που εκτελούνται χωρίς τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης και στον διοικητικό προϋπολογισμό της ΕΔ-PRIMA που δεν καλύπτεται από τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης. Η περίοδος κατά την οποία τα συμμετέχοντα κράτη πρέπει να παρέχουν τη συνεισφορά τους θα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένη.

(19)

Θα πρέπει να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο για τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης στην PRIMA με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020». Βάσει του ανώτατου αυτού ορίου, η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης θα πρέπει να ισούται με τη χρηματοδοτική συνεισφορά των συμμετεχόντων κρατών στην PRIMA, ώστε να επιτευχθεί υψηλό αποτέλεσμα μόχλευσης και να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη ενοποίηση των προγραμμάτων των συμμετεχόντων κρατών. Θα πρέπει να είναι δυνατή η χρήση περιορισμένου μέρους της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης για την κάλυψη διοικητικών δαπανών της ΕΔ-PRIMA. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διοίκηση της PRIMA και οι διοικητικές δαπάνες θα πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο.

(20)

Προκειμένου να αποφευχθεί η παρατεταμένη υλοποίηση της PRIMA, θα πρέπει να καθοριστεί προθεσμία για την έναρξη χρηματοδότησης των τελικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των τελικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

(21)

Οι δραστηριότητες της PRIMA θα πρέπει να συνάδουν με τους στόχους και τις προτεραιότητες σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020» και τις γενικές αρχές και προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 26 του κανονισμού (EE) αριθ. 1291/2013. Η PRIMA θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους ορισμούς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης όσον αφορά το επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας στην κατάταξη των δραστηριοτήτων τεχνολογικής έρευνας, ανάπτυξης προϊόντων και επίδειξης.

(22)

Η PRIMA θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη για όλους τους τύπους δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων έργων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, καινοτόμων δράσεων επίδειξης και πειραματικών εγκαταστάσεων, της ανάπτυξης ικανοτήτων, των δράσεων κατάρτισης, ευαισθητοποίησης και διάδοσης και της κινητικότητας των ερευνητών, αντιμετωπίζοντας ευρύ φάσμα επιπέδων τεχνολογικής ετοιμότητας και εξασφαλίζοντας την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ μικρών και μεγάλων έργων.

(23)

Για να είναι μεγαλύτερος ο αντίκτυπος, θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνοχή μεταξύ της PRIMA και άλλων έργων έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», όπως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας-Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας Τροφίμων («Food KIC»), ή άλλων μέσων της Ένωσης, όπως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός γειτονίας και εταιρικής σχέσης, και να αποφευχθούν πιθανές αλληλεπικαλύψεις.

(24)

Η PRIMA θα πρέπει να υλοποιείται βάσει ετήσιων προγραμμάτων εργασίας όπου θα καθορίζονται οι δραστηριότητες που πρόκειται να αναληφθούν εντός δεδομένου έτους. Η ΕΔ-PRIMA θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τα αποτελέσματα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και τις δράσεις που χρηματοδοτεί, καθώς και τον βαθμό στον οποίο ελήφθησαν επαρκώς υπόψη τα επιστημονικά θέματα, οι αναμενόμενες επιπτώσεις και η υπερπροσφορά προτάσεων οι οποίες, αν και επιλέξιμες, δεν μπόρεσαν να λάβουν χρηματοδότηση. Σε αιτιολογημένες περιπτώσεις η ΕΔ-PRIMA θα πρέπει να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα με την τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος εργασίας ή σε επόμενα ετήσια προγράμματα εργασίας.

(25)

Για την επίτευξη των στόχων της PRIMA, η ΕΔ-PRIMA θα πρέπει να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων στους συμμετέχοντες, για δράσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΔ-PRIMA. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να επιλέγονται έπειτα από προκήρυξη ανοικτών και ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων υπό την ευθύνη της ΕΔ-PRIMA.

(26)

Εμπόδια που παρακωλύουν τη συμμετοχή νεοεισερχομένων στις δραστηριότητες της PRIMA θα πρέπει να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται.

(27)

Για την επίτευξη των στόχων της PRIMA και σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες και αρχές, όπως η αρχή της επιστημονικής αριστείας, η ΕΔ-PRIMA θα πρέπει, μέσω του ετήσιου προγράμματος εργασίας, να στοχεύει στη διάθεση κατάλληλου μεριδίου της χρηματοδότησής της, περίπου 25 % της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης, βάσει των δεσμεύσεων των μεσογειακών χωρών εταίρων της PRIMA, σε νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε συγκεκριμένες τρίτες χώρες που θεωρούνται συμμετέχοντα κράτη.

(28)

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων τις οποίες διαχειρίζεται η ΕΔ-PRIMA θα πρέπει επίσης να δημοσιεύονται στην ενιαία πύλη για τους συμμετέχοντες, καθώς και μέσω άλλων ηλεκτρονικών μέσων διάδοσης του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020» που διαχειρίζεται η Επιτροπή.

(29)

Η ΕΔ-PRIMA θα πρέπει να δημοσιοποιεί τις πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων δράσεων.

(30)

Η διαχείριση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την αρχή της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης και με τους κανόνες έμμεσης διαχείρισης που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) και στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής (7).

(31)

Για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να τερματίσει, να μειώσει ή να αναστείλει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης, εάν η υλοποίηση της PRIMA είναι ανεπαρκής, μερική ή εκπρόθεσμη ή εάν τα συμμετέχοντα κράτη δεν συνεισφέρουν ή συνεισφέρουν εν μέρει ή με καθυστέρηση στη χρηματοδότηση της PRIMA.

(32)

Σύμφωνα με τον συνολικό στόχο του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020» για την επίτευξη μεγαλύτερης απλούστευσης, θα πρέπει να αποφεύγονται δέσμες κανόνων που είναι διαφορετικές από εκείνες του προγράμματος-πλαισίου«Ορίζοντας 2020». Κατά συνέπεια, η συμμετοχή σε έμμεσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΔ-PRIMA υπόκειται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1290/2013. Ωστόσο, λόγω των ιδιαίτερων στόχων και των ειδικών λειτουργικών αναγκών της PRIMA, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί περιορισμένος αριθμός παρεκκλίσεων σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού.

(33)

Προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της PRIMA, είναι απαραίτητες, οι παρεκκλίσεις από το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο β) και το άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 ώστε να αναπροσαρμοσθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για συμμετοχή σε έμμεσες δράσεις. Ειδικότερα, για την προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες της PRIMA, ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων θα πρέπει, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013, να είναι τρεις νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε τρία διαφορετικά συμμετέχοντα κράτη, ώστε να προωθηθεί η ισόρροπη ευρωμεσογειακή συνεργασία. Η παρέκκλιση από το άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 είναι επίσης απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή σε έμμεσες δράσεις δεν εισάγουν διακρίσεις για οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες που είναι συμμετέχοντα κράτη.

(34)

Παρεκκλίσεις από το άρθρο 10 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, κατά γενικό κανόνα, επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι μόνον νομικές οντότητες με έδρα σε συμμετέχον κράτος ή συσταθείσες δυνάμει του δικαίου της Ένωσης, ή διεθνείς οργανισμοί ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η ΕΔ-PRIMA θα πρέπει επίσης να μπορεί να χρηματοδοτεί δικαιούχους που είναι εγκατεστημένοι σε χώρα που δεν είναι συμμετέχον κράτος, όταν η εν λόγω συμμετοχή θεωρείται ουσιώδους σημασίας από την ΕΔ-PRIMA ή εάν η χρηματοδότηση προβλέπεται στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας ή διευθέτησης. Η συμμετοχή τέτοιων οντοτήτων θα πρέπει να παρακολουθείται από την ΕΔ-PRIMA.

(35)

Για λόγους απλούστευσης, ο διοικητικός φόρτος θα πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικός προς τα προβλεπόμενα αποτελέσματα για όλα τα μέρη. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι διπλοί λογιστικοί έλεγχοι και ο δυσανάλογα επαχθής αριθμός εγγράφων ή εκθέσεων. Όταν διεξάγονται λογιστικοί έλεγχοι, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, κατά περίπτωση, οι ιδιαιτερότητες των εθνικών προγραμμάτων.

(36)

Οι λογιστικοί έλεγχοι των δικαιούχων ενωσιακών πόρων που παρέχονται σύμφωνα με την παρούσα απόφαση θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μείωση του διοικητικού φόρτου, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013.

(37)

Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης θα πρέπει να προστατεύονται μέσω αναλογικών μέτρων σε ολόκληρο τον κύκλο των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης, του εντοπισμού και της διερεύνησης παρατυπιών, της ανάκτησης απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων, και, κατά περίπτωση, μέσω διοικητικών κυρώσεων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

(38)

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των συμμετεχόντων κρατών, καθώς και τις απόψεις που εκφράζει ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια ενδιάμεση αξιολόγηση, ιδίως ως προς την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της PRIMA και την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων, και μια τελική αξιολόγηση, και θα πρέπει να συντάξει εκθέσεις για τις εν λόγω αξιολογήσεις.

(39)

Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής η ΕΔ-PRIMA και τα συμμετέχοντα κράτη θα πρέπει να υποβάλουν όλες τις πληροφορίες που πρέπει να συμπεριλάβει η Επιτροπή στις εκθέσεις για την αξιολόγηση της PRIMA και κατά την εν λόγω υποβολή θα πρέπει να παροτρύνονται να χρησιμοποιούν εναρμονισμένο μορφότυπο.

(40)

Στόχος της παρούσας απόφασης είναι να ενισχύσει την ενοποίηση και την εναρμόνιση των συστημάτων και των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας στις μεσογειακές χώρες, στους τομείς αφενός των αγροδιατροφικών συστημάτων, ώστε να καταστούν βιώσιμα, και αφετέρου της ολοκληρωμένης διάθεσης και διαχείρισης του νερού. Η κλίμακα των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή της Μεσογείου είναι τεράστια, λόγω του συστημικού χαρακτήρα των κύριων σημείων συμφόρησης. Το πεδίο εφαρμογής της έρευνας και της καινοτομίας είναι πολύπλοκο, διεπιστημονικό και απαιτεί πολυπαραγοντική και διασυνοριακή προσέγγιση. Η συνεργατική προσέγγιση με ευρύ σύνολο συμμετεχόντων κρατών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κλίμακας και του πεδίου εφαρμογής που απαιτούνται, μέσω της συγκέντρωσης των χρηματοδοτικών και πνευματικών πόρων. Δεδομένου ότι ο στόχος της παρούσας απόφασης δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη μπορεί όμως να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, με την ενσωμάτωση των εθνικών προσπαθειών σε μια συνεκτική ενωσιακή προσέγγιση, τη συνένωση κατακερματισμένων εθνικών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, τη συμβολή στη χάραξη κοινών στρατηγικών έρευνας και χρηματοδότησης πέραν των εθνικών συνόρων και την επίτευξη της απαιτούμενης κρίσιμης μάζας φορέων και επενδύσεων, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(41)

Η Ένωση θα πρέπει, συνεπώς, να συμμετέχει στην PRIΜΑ,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Συμμετοχή στην PRIMA

1.   Η Ένωση συμμετέχει στην εταιρική σχέση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου («PRIMA»), την υλοποίηση της οποίας αναλαμβάνουν από κοινού η Κροατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία («συμμετέχοντα κράτη»), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

2.   Η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Μαρόκο καθίστανται συμμετέχοντα κράτη, υπό την επιφύλαξη της σύναψης διεθνών συμφωνιών για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία με την Ένωση για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής τους στην PRIMA.

3.   Στην PRIMA, εκτός από τις χώρες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, μπορεί να συμμετάσχει επίσης κάθε άλλο κράτος μέλος και κάθε άλλη τρίτη χώρα που συνδέεται με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020», εφόσον πληροί την προϋπόθεση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και συμμορφώνεται ειδικότερα με το άρθρο 11 παράγραφος 5.

Κράτη μέλη και τρίτες χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο θεωρούνται συμμετέχοντα κράτη για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης.

4.   Οποιαδήποτε τρίτη χώρα μη συνδεδεμένη με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020», εκτός εκείνων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, μπορεί να συμμετέχει στην PRIMA υπό την προϋπόθεση ότι:

α)

πληροί την προϋπόθεση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και συμμορφώνεται ειδικότερα με το άρθρο 11 παράγραφος 5·

β)

η εκτελεστική δομή της PRIMA («ΕΔ-PRIMA») εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας αυτής στην PRIMA, αφού εξετάσει το ενδιαφέρον της συμμετοχής της για την επίτευξη των στόχων της PRIMA· και

γ)

έχει συνάψει διεθνή συμφωνία για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία με την Ένωση για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής της στην PRIMA.

Τρίτες χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο, θεωρούνται συμμετέχοντα κράτη για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Στόχοι της PRIMA

1.   Σύμφωνα με τις προτεραιότητες του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020», γενικοί στόχοι της PRIMA είναι να οικοδομηθούν ικανότητες έρευνας και καινοτομίας και να αναπτυχθούν γνώσεις και κοινές καινοτόμες λύσεις για τα αγροδιατροφικά συστήματα, ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμα, και για ολοκληρωμένη διάθεση και διαχείριση του νερού στην περιοχή της Μεσογείου, ώστε τα εν λόγω συστήματα και η εν λόγω διάθεση και διαχείριση να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα ως προς το κόστος και βιωσιμότητα από περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη και να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων λειψυδρίας, επισιτιστικής ασφάλειας, διατροφής, υγείας, ευημερίας και μετανάστευσης εν τη γενέσει τους.

2.   Προκειμένου να συμβάλει στους γενικούς στόχους που καθορίζονται στην παράγραφο 1, η PRIMA εκπληρώνει τους ακόλουθους ειδικούς στόχους:

α)

την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου, κοινού στρατηγικού θεματολογίου στον τομέα των αγροδιατροφικών συστημάτων, ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμα, και στον τομέα της ολοκληρωμένης διάθεσης και διαχείρισης του νερού·

β)

τον προσανατολισμό των οικείων εθνικών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας προς την εφαρμογή του στρατηγικού θεματολογίου·

γ)

τη συμμετοχή όλων των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση του στρατηγικού θεματολογίου, με τη συγκέντρωση των γνώσεων και των χρηματοδοτικών πόρων για την επίτευξη της απαραίτητης κρίσιμης μάζας·

δ)

την ενίσχυση των ικανοτήτων χρηματοδότησης της έρευνας και καινοτομίας και των εκτελεστικών δυνατοτήτων όλων των συμμετεχόντων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, των πανεπιστημίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των τοπικών ερευνητικών κέντρων.

Άρθρο 3

Χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης στην PRIMA

1.   Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης, περιλαμβανομένων των πιστώσεων ΕΖΕΣ, ισούται με τις συνεισφορές των συμμετεχόντων κρατών στην PRIMA. Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης δεν υπερβαίνει τα 220 000 000 ευρώ.

2.   Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου καταβάλλεται από τις πιστώσεις του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης που διατίθενται στα αντίστοιχα σκέλη του ειδικού προγράμματος για την εφαρμογή του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020», το οποίο καθορίστηκε με την απόφαση 2013/743/ΕΕ του Συμβουλίου (8), και ιδιαίτερα από τις πιστώσεις του μέρους II «Βιομηχανική υπεροχή» και του μέρους III «Κοινωνιακές προκλήσεις», σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο vi) και των άρθρων 60 και 61 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

3.   Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου χρησιμοποιείται από την ΕΔ-PRIMA για:

α)

τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο α)·

β)

την κάλυψη των διοικητικών δαπανών της ΕΔ-PRIMA με ανώτατο όριο το 6 % της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 4

Προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης στην PRIMA

1.   Για τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

απόδειξη από τα συμμετέχοντα κράτη ότι η PRIMA συστήνεται σύμφωνα με την παρούσα απόφαση·

β)

προσδιορισμός από τα συμμετέχοντα κράτη ή από οργανισμούς που έχουν ορίσει τα συμμετέχοντα κράτη μιας οντότητας με νομική προσωπικότητα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο vi) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, ως ΕΔ-PRIMA η οποία είναι υπεύθυνη για την αποδοτική εφαρμογή της PRIMA, για τη λήψη, την κατανομή και την παρακολούθηση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της παρούσας απόφασης, καθώς και των συνεισφορών των συμμετεχόντων κρατών, κατά περίπτωση, όπως επίσης και για τη διασφάλιση ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της PRIMA·

γ)

τη δέσμευση από κάθε συμμετέχον κράτος να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της PRIMA με επαρκή συνεισφορά από εθνικούς πόρους σχετικούς με τους στόχους της PRIΜΑ·

δ)

απόδειξη εκ μέρους της ΕΔ-PRIMA ότι είναι ικανή να αναλάβει την εφαρμογή της PRIMA, περιλαμβανομένων της λήψης, της κατανομής και της παρακολούθησης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της παρούσας απόφασης, στο πλαίσιο της έμμεσης διαχείρισης του προϋπολογισμού της Ένωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 58, 60 και 61 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012·

ε)

δημιουργία ενός αποδοτικού μοντέλου διακυβέρνησης της PRIMA σύμφωνα με το άρθρο 12·

στ)

θέσπιση από την ΕΔ-PRIMA των κοινών αρχών που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 9, αφού δώσει την έγκρισή της η Επιτροπή.

2.   Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της PRIMA, για τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 ισχύουν επίσης οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

υλοποίηση εκ μέρους της ΕΔ-PRIMA των στόχων που προβλέπονται στο άρθρο 2, καθώς και των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 6·

β)

διατήρηση κατάλληλου και αποτελεσματικού προτύπου διακυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 12·

γ)

συμμόρφωση της ΕΔ-PRIMA με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 60 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012·

δ)

εκπλήρωση εκ μέρους των συμμετεχόντων κρατών των δεσμεύσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ) του παρόντος άρθρου.

3.   Η Επιτροπή αξιολογεί την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τα συμμετέχοντα κράτη, ιδίως μέσω των δύο πρώτων ετήσιων προγραμμάτων εργασίας. Κατόπιν αυτής της αξιολόγησης, η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί σύμφωνα με το άρθρο 9.

Άρθρο 5

Συνεισφορές των συμμετεχόντων κρατών στην PRIMA

1.   Τα συμμετέχοντα κράτη συνεισφέρουν, ή μεριμνούν ώστε οι εθνικοί τους φορείς χρηματοδότησης να συνεισφέρουν, οικονομικά ή σε είδος, τουλάχιστον 220 000 000 ευρώ κατά την περίοδο από τις 7 Αυγούστου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.

2.   Οι συνεισφορές των συμμετεχόντων κρατών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α)

κατά περίπτωση, χρηματοδοτικές συνεισφορές στην ΕΔ-PRIMA για τη χρηματοδότηση των έμμεσων δράσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο α)·

β)

συνεισφορές, οικονομικές ή σε είδος, για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β)· και

γ)

οικονομικές συνεισφορές ή συνεισφορές σε είδος στον διοικητικό προϋπολογισμό της ΕΔ-PRIMA, που δεν καλύπτονται από τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο β).

3.   Οι συνεισφορές σε είδος που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου είναι οι δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνονται τα συμμετέχοντα κράτη κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β), μείον τυχόν άμεση ή έμμεση ενωσιακή χρηματοδοτική συνεισφορά στις εν λόγω δαπάνες.

4.   Οι συνεισφορές σε είδος που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο γ) είναι οι δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνονται τα συμμετέχοντα κράτη σε σχέση με τον διοικητικό προϋπολογισμό της ΕΔ-PRIMA μείον τυχόν άμεση ή έμμεση ενωσιακή χρηματοδοτική συνεισφορά στις εν λόγω δαπάνες.

5.   Για τους σκοπούς της αποτίμησης των συνεισφορών σε είδος που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία β) και γ), οι δαπάνες προσδιορίζονται σύμφωνα με τις συνήθεις λογιστικές πρακτικές των συμμετεχόντων κρατών ή των σχετικών εθνικών φορέων χρηματοδότησης, τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα του συμμετέχοντος κράτους όπου είναι εγκατεστημένοι οι σχετικοί εθνικοί φορείς χρηματοδότησης και τα ισχύοντα διεθνή λογιστικά πρότυπα και διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Οι δαπάνες πιστοποιούνται από ανεξάρτητο ελεγκτή που διορίζεται από τα συμμετέχοντα κράτη ή τους σχετικούς εθνικούς φορείς χρηματοδότησης. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αβεβαιότητα απορρέουσα από την εν λόγω πιστοποίηση, η μέθοδος αποτίμησης μπορεί να επαληθεύεται από την ΕΔ-PRIMA. Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες, η μέθοδος αποτίμησης μπορεί να υποβληθεί σε λογιστικό έλεγχο από την ΕΔ-PRIMA.

6.   Οι συνεισφορές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία α), β) και γ) του παρόντος άρθρου και λογίζονται ως συνεισφορές των συμμετεχόντων κρατών πραγματοποιούνται μετά την έγκριση του ετήσιου προγράμματος εργασίας. Εάν το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας εγκριθεί κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, οι συνεισφορές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο γ) του παρόντος άρθρου, οι οποίες λογίζονται ως συνεισφορές των συμμετεχόντων κρατών που περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, μπορούν να περιλαμβάνουν συνεισφορές από την 1η Ιανουαρίου του εν λόγω έτους. Εντούτοις, οι συνεισφορές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο γ) του παρόντος άρθρου, οι οποίες λογίζονται ως συνεισφορές των συμμετεχόντων κρατών και περιλαμβάνονται στο πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, μπορούν να περιλαμβάνουν συνεισφορές που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 7 Αυγούστου 2017.

Άρθρο 6

Δραστηριότητες και εφαρμογή της PRIMA

1.   Η PRIMA στηρίζει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, όπως περιγράφονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του, με:

α)

έμμεσες δράσεις κατά την έννοια των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 που χρηματοδοτούνται από την ΕΔ-PRIMA σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας απόφασης, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων έπειτα από διακρατικές ανοικτές και ανταγωνιστικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που διοργανώνονται από την ΕΔ-PRIMA, συμπεριλαμβανομένων:

i)

δράσεων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και δράσεων καινοτομίας·

ii)

δράσεων συντονισμού και στήριξης που εστιάζουν στη διάδοση και την προβολή για την προώθηση της PRIMA και τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου της·

β)

δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τα συμμετέχοντα κράτη χωρίς τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 και οι οποίες αποτελούν:

i)

δραστηριότητες που επιλέγονται έπειτα από διακρατικές ανοικτές και ανταγωνιστικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που διοργανώνονται από την ΕΔ-PRIMA, υπό τη διαχείριση των εθνικών φορέων χρηματοδότησης βάσει των εθνικών προγραμμάτων των συμμετεχόντων κρατών, με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων·

ii)

δραστηριότητες στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων των συμμετεχόντων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των διακρατικών έργων.

2.   Η PRIMA υλοποιείται βάσει ετήσιων προγραμμάτων εργασίας τα οποία καλύπτουν τις δραστηριότητες που πρόκειται να αναληφθούν κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου δεδομένου έτους («έτος αναφοράς»). Η ΕΔ-PRIMA εγκρίνει τα ετήσια προγράμματα εργασίας έως τις 31 Μαρτίου του έτους αναφοράς, αφού η Επιτροπή δώσει την έγκρισή της. Κατά την έγκριση των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας, τόσο η ΕΔ-PRIMA όσο και η Επιτροπή ενεργούν χωρίς χρονοτριβή. Η ΕΔ-PRIMA δημοσιοποιεί το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας.

3.   Δραστηριότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β) μπορούν να ξεκινήσουν μόνο κατά το έτος αναφοράς και μόνο μετά την έγκριση του ετήσιου προγράμματος εργασίας για το εν λόγω έτος.

4.   Εάν το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας εγκριθεί κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς, η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή διοικητικών δαπανών της ΕΔ-PRIMA που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του εν λόγω έτους αναφοράς, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας. Εντούτοις, η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή διοικητικών δαπανών της ΕΔ-PRIMA που πραγματοποιήθηκαν από τις 7 Αυγούστου 2017, σύμφωνα με το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας.

5.   Οι δραστηριότητες είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται βάσει της PRIMA μόνον εφόσον παρατίθενται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας διακρίνει μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου, των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου, και των διοικητικών δαπανών της ΕΔ-PRIMA. Λαμβάνει υπόψη τις αντίστοιχες εκτιμήσεις δαπανών καθώς και τα κονδύλια για δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 και για δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τα συμμετέχοντα κράτη χωρίς τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει επίσης την εκτιμώμενη αξία των συνεισφορών σε είδος των συμμετεχόντων κρατών που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 στοιχείο β).

6.   Τα τροποποιημένα ετήσια προγράμματα εργασίας για το έτος αναφοράς και τα ετήσια προγράμματα εργασίας για τα επόμενα έτη αναφοράς λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα προηγούμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Σε αυτά επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί τυχόν ελλιπής κάλυψη επιστημονικών θεμάτων, ιδίως όσων συμπεριλήφθηκαν αρχικά στο πλαίσιο δραστηριοτήτων δυνάμει της παραγράφου 1 στοιχείο β) οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.

7.   Οι τελικές δραστηριότητες προς χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των τελικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων δυνάμει των σχετικών ετήσιων προγραμμάτων εργασίας, ξεκινούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις μπορούν να ξεκινήσουν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

8.   Οι δραστηριότητες προς χρηματοδότηση από τα συμμετέχοντα κράτη χωρίς τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 επιτρέπεται να περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας μόνον μετά τη θετική έκβαση της εξωτερικής ανεξάρτητης αξιολόγησής τους από διεθνείς ομοτίμους σε σχέση με τους στόχους της PRIMA, η οποία διοργανώνεται από την ΕΔ-PRIMA.

9.   Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας και χρηματοδοτούνται από τα συμμετέχοντα κράτη χωρίς τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 υλοποιούνται σύμφωνα με τις κοινές αρχές που καθορίζονται από την ΕΔ-PRIMA, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής. Οι κοινές αρχές λαμβάνουν υπόψη τις αρχές που ορίζονται στην παρούσα απόφαση, στον τίτλο VI του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και ιδίως τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας, της ανεξάρτητης αξιολόγησης από ομοτίμους και της επιλογής. Η ΕΔ-PRIMA θεσπίζει επίσης, αφού λάβει την έγκριση της Επιτροπής, τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από τα συμμετέχοντα κράτη προς την ΕΔ-PRIMA, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους δείκτες που ενσωματώνονται σε καθεμία από τις εν λόγω δραστηριότητες.

10.   Οι δραστηριότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) σημείο i), εκτός από τις κοινές αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 9, συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

οι προτάσεις αφορούν διακρατικά έργα, με ελάχιστη συμμετοχή τουλάχιστον τριών ανεξάρτητων νομικών οντοτήτων εγκατεστημένων σε τρεις διαφορετικές χώρες που θεωρούνται συμμετέχοντα κράτη δυνάμει της παρούσας απόφασης έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής που προβλέπεται στη σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων, εκ των οποίων:

i)

τουλάχιστον μία είναι εγκατεστημένη σε κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» και δεν εμπίπτει στο σημείο ii), και

ii)

τουλάχιστον μία είναι εγκατεστημένη σε τρίτη χώρα που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ή σε τρίτη χώρα που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα·

β)

οι προτάσεις επιλέγονται κατόπιν διακρατικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και αξιολογούνται με τη βοήθεια τουλάχιστον τριών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με βάση τα ακόλουθα κριτήρια ανάθεσης: αριστεία, αντίκτυπο, και ποιότητα και αποδοτικότητα της υλοποίησης·

γ)

οι προτάσεις κατατάσσονται βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης. Η επιλογή γίνεται από την ΕΔ-PRIMA και θα πρέπει να ακολουθεί την εν λόγω κατάταξη. Τα συμμετέχοντα κράτη καταλήγουν σε συμφωνία επί πλαισίου επαρκούς χρηματοδότησης το οποίο να επιτρέπει τη μεγιστοποίηση του αριθμού των επιλέξιμων για χρηματοδότηση προτάσεων που λαμβάνουν τη σχετική χρηματοδότηση βάσει της προαναφερόμενης κατάταξης, ειδικότερα με την παροχή αποθεματικών ποσών στις εθνικές συνεισφορές για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα έργα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, επιλέγονται τα αμέσως επόμενα έργα στην κατάταξη.

11.   Η ΕΔ-PRIMA παρακολουθεί και υποβάλλει έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή όλων των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας.

12.   Κάθε ανακοίνωση ή δημοσίευση σχετικά με τις δραστηριότητες της PRIMA σε συνεργασία με την PRIMA, είτε πραγματοποιείται από την ΕΔ-PRIMA, από συμμετέχον κράτος ή τον εθνικό του φορέα χρηματοδότησης είτε πραγματοποιείται από συμμετέχοντες σε δραστηριότητα, φέρει την εξής επισήμανση ή τη μερική επισήμανση «[όνομα της δραστηριότητας] αποτελεί μέρος του προγράμματος PRIMA που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άρθρο 7

Κανόνες συμμετοχής και διάδοσης

1.   Η ΕΔ-PRIMA θεωρείται φορέας χρηματοδότησης κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε έμμεσες δράσεις που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο α) της παρούσας απόφασης σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό, με την επιφύλαξη των παρεκκλίσεων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.

2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013, ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται σε τρεις νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε τρεις διαφορετικές χώρες που θεωρούνται συμμετέχοντα κράτη δυνάμει της παρούσας απόφασης έως την προθεσμία υποβολής που προβλέπεται στη σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων, εκ των οποίων:

α)

τουλάχιστον μία είναι εγκατεστημένη σε κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» και δεν εμπίπτει στο στοιχείο β), και

β)

τουλάχιστον μία είναι εγκατεστημένη σε τρίτη χώρα που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ή σε τρίτη χώρα που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

3.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις που προβλέπονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, η ελάχιστη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή μιας νομικής οντότητας εγκατεστημένης σε συμμετέχον κράτος δυνάμει της παρούσας απόφασης έως την προθεσμία υποβολής που προβλέπεται στη σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

4.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 10 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013, οι ακόλουθοι συμμετέχοντες είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση από την ΕΔ-PRIMA:

α)

κάθε νομική οντότητα εγκατεστημένη σε συμμετέχον κράτος ή συσταθείσα δυνάμει του δικαίου της Ένωσης·

β)

κάθε διεθνής οργανισμός ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 12) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013.

5.   Στην περίπτωση συμμετέχοντος διεθνούς οργανισμού ή συμμετέχουσας νομικής οντότητας εγκατεστημένων σε χώρα που δεν είναι συμμετέχον κράτος, από τους οποίους κανένας δεν είναι επιλέξιμος για χρηματοδότηση σύμφωνα με την παράγραφο 4, είναι δυνατή η χορήγηση χρηματοδότησης από την ΕΔ-PRIMA υπό την προϋπόθεση ότι πληρούται τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η συμμετοχή τους θεωρείται ότι είναι καίριας σημασίας από την ΕΔ-PRIMA για την εκτέλεση της δράσης·

β)

η χρηματοδότηση αυτή προβλέπεται σε διμερή επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία ή σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση μεταξύ της Ένωσης και του διεθνούς οργανισμού ή, στην περίπτωση οντοτήτων εγκατεστημένων σε χώρα που δεν είναι συμμετέχον κράτος, της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένη η νομική οντότητα.

6.   Με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013, η ισχύουσα πρότυπη συμφωνία επιχορήγησης μπορεί να ορίσει ότι κατάλληλες οικονομικές εγγυήσεις παρέχουν και οι νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες σε χώρες οι οποίες δεν είναι συμμετέχοντα κράτη και οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΔ-PRIMA.

7.   Η ΕΔ-PRIMA, με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της PRIMA, μπορεί να εισαγάγει στα ετήσια προγράμματα εργασίας της πρόσθετη προϋπόθεση συμμετοχής, ώστε να καλυφθεί και το είδος των οντοτήτων οι οποίες μπορούν να συντονίζουν έμμεσες δράσεις.

Άρθρο 8

Συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και της ΕΔ-PRIMA

1.   Με την επιφύλαξη θετικής εκ των προτέρων επαλήθευσης της ΕΔ-PRIMA σύμφωνα με το άρθρο 61 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και παροχής επαρκών οικονομικών εγγυήσεων σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο vi) του εν λόγω κανονισμού, η Επιτροπή, εξ ονόματος της Ένωσης, συνάπτει συμφωνία ανάθεσης και συμφωνίες ετήσιας μεταφοράς πόρων με την ΕΔ-PRIMA.

2.   Η συμφωνία ανάθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου συνάπτεται σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 3 και τα άρθρα 60 και 61 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και με το άρθρο 40 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012. Καθορίζει επίσης, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α)

τις απαιτήσεις για τη συνεισφορά της ΕΔ-PRIMA όσον αφορά τους δείκτες επιδόσεων που καθορίζονται στο παράρτημα II της απόφασης 2013/743/ΕΕ·

β)

τις απαιτήσεις για τη συνεισφορά της ΕΔ-PRIMA στην παρακολούθηση που αναφέρεται στο παράρτημα III της απόφασης 2013/743/ΕΕ·

γ)

τους ειδικούς δείκτες επιδόσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της ΕΔ-PRIMA·

δ)

τις απαιτήσεις για την ΕΔ-PRIMA όσον αφορά την παροχή πληροφοριακών στοιχείων σχετικά με τις διοικητικές δαπάνες και αναλυτικών αριθμητικών στοιχείων σχετικά με την υλοποίηση της PRIMA·

ε)

τις ρυθμίσεις όσον αφορά την παροχή των δεδομένων που είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη διάδοση των αποτελεσμάτων και την υποβολή εκθέσεων·

στ)

τις ρυθμίσεις για την έγκριση ή απόρριψη από την Επιτροπή του σχεδίου ετήσιου προγράμματος εργασίας, των κοινών αρχών που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 9 και των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων από τα συμμετέχοντα κράτη, πριν από τη θέσπισή τους από την ΕΔ-PRIMA· και

ζ)

τις διατάξεις για τη δημοσίευση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων από την ΕΔ-PRIMA, ιδίως στην ενιαία πύλη για τους συμμετέχοντες, καθώς και μέσω άλλων ηλεκτρονικών μέσων διάδοσης του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020» που διαχειρίζεται η Επιτροπή.

Άρθρο 9

Τερματισμός, μείωση ή αναστολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης

1.   Σε περίπτωση μη υλοποίησης ή ανεπαρκούς, μερικής ή εκπρόθεσμης υλοποίησης της PRIMA, η Επιτροπή δύναται να τερματίσει, να μειώσει κατ' αναλογία ή να αναστείλει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 σε συνάρτηση με την πραγματική υλοποίηση της PRIMA.

2.   Εάν τα συμμετέχοντα κράτη δεν συνεισφέρουν ή συνεισφέρουν εν μέρει ή εκπρόθεσμα στη χρηματοδότηση της PRIMA, η Επιτροπή δύναται να τερματίσει, να μειώσει κατ' αναλογία ή να αναστείλει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της χρηματοδότησης που έχουν διαθέσει τα συμμετέχοντα κράτη για την υλοποίηση της PRIMA.

Άρθρο 10

Εκ των υστέρων λογιστικοί έλεγχοι

1.   Οι εκ των υστέρων λογιστικοί έλεγχοι των δαπανών για τις έμμεσες δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο α) της παρούσας απόφασης πραγματοποιούνται από την ΕΔ-PRIMA σύμφωνα με το άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013.

2.   Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να διενεργήσει η ίδια τους ελέγχους που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Στις περιπτώσεις αυτές, το πράττει σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ιδίως τις διατάξεις των κανονισμών (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1291/2013.

Άρθρο 11

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

1.   Κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς επίσης, οσάκις κρίνεται σκόπιμο, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών διοικητικών κυρώσεων.

2.   Η ΕΔ-PRIMA παρέχει στο προσωπικό της Επιτροπής και σε άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την Επιτροπή, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πρόσβαση στους χώρους και τις κτιριακές εγκαταστάσεις της, καθώς και σε όλες τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή, οι οποίες απαιτούνται για την εύρυθμη διεξαγωγή των λογιστικών ελέγχων τους.

3.   Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μπορεί να διενεργεί έρευνες, περιλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 (9) και στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 (10) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με σκοπό να διαπιστώσει κατά πόσον υπήρξε απάτη, διαφθορά ή κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, σε σχέση με συμφωνία επιχορήγησης ή απόφαση επιχορήγησης ή σύμβαση που χρηματοδοτείται, άμεσα ή έμμεσα, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.

4.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1, 2 και 3, οι συμβάσεις, οι συμφωνίες επιχορήγησης και οι αποφάσεις επιχορήγησης που προκύπτουν από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης περιέχουν διατάξεις που εξουσιοδοτούν ρητώς την Επιτροπή, την ΕΔ-PRIMA, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF να διεξάγουν τους ελέγχους και τις έρευνες που αναφέρονται ανωτέρω, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους. Σε περίπτωση που η υλοποίηση μιας δράσης ανατίθεται σε υπεργολάβο ή σε περαιτέρω τρίτο, εξολοκλήρου ή εν μέρει, ή σε περίπτωση που η υλοποίηση της δράσης προϋποθέτει την ανάθεση σύμβασης ή την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε τρίτο μέρος, η σύμβαση, η συμφωνία επιχορήγησης ή η απόφαση επιχορήγησης προβλέπει την υποχρέωση του αναδόχου ή του δικαιούχου να επιβάλει σε οποιονδήποτε τρίτο τη ρητή αποδοχή των εν λόγω εξουσιών της Επιτροπής, της ΕΔ-PRIMA, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της OLAF.

5.   Κατά την υλοποίηση της PRIMA, τα συμμετέχοντα κράτη λαμβάνουν τα απαραίτητα νομοθετικά, κανονιστικά, διοικητικά ή άλλα μέτρα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση της πλήρους ανάκτησης οποιωνδήποτε οφειλόμενων ποσών στην Ένωση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και τον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012.

Άρθρο 12

Διακυβέρνηση της PRIMA

1.   Τα όργανα της ΕΔ-PRIMA περιλαμβάνουν:

α)

διοικητικό συμβούλιο, το οποίο διαθέτει πρόεδρο και συμπρόεδρο·

β)

διευθύνουσα επιτροπή·

γ)

γραμματεία, με διευθυντή ως επικεφαλής·

δ)

επιστημονική γνωμοδοτική επιτροπή.

2.   Η διακυβέρνηση της ΕΔ-PRIMA ανατίθεται στο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα συμμετέχοντα κράτη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι το όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΔ-PRIMA.

Το διοικητικό συμβούλιο, αφού λάβει την έγκριση της Επιτροπής, καθορίζει:

α)

το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας·

β)

τις κοινές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 9· και

γ)

τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από τα συμμετέχοντα κράτη στην ΕΔ-PRIMA.

Το διοικητικό συμβούλιο επαληθεύει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 και στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και ενημερώνει αναλόγως την Επιτροπή.

Το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει τη συμμετοχή στην PRIMA οποιασδήποτε τρίτης χώρας δεν συνδέεται με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020», εκτός εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2, αφού εξετάσει το ενδιαφέρον της συμμετοχής της για την επίτευξη των στόχων της PRIMA.

Κάθε συμμετέχον κράτος διαθέτει μία ψήφο στο διοικητικό συμβούλιο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση. Όταν δεν επιτυγχάνεται συναίνεση, το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει με πλειοψηφία τουλάχιστον 75 % των έγκυρων ψήφων.

Η Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή, καλείται να συμμετάσχει σε όλες τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου ως παρατηρητής και μπορεί να λαμβάνει τον λόγο στις συζητήσεις. Επίσης, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο καθορίζει τον αριθμό των μελών της διευθύνουσας επιτροπής, τα οποία είναι τουλάχιστον πέντε, και τα διορίζει. Η διευθύνουσα Επιτροπή παρακολουθεί το έργο του διευθυντή και ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση της PRIMA από τη γραμματεία. Ειδικότερα, παρέχει οδηγίες σχετικά με την εκτέλεση του ετήσιου προϋπολογισμού και με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας.

4.   Το διοικητικό συμβούλιο συστήνει τη γραμματεία της ΕΔ-PRIMA ως εκτελεστικό όργανο της PRIMA.

Η γραμματεία:

α)

υλοποιεί το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας·

β)

παρέχει υποστήριξη στα άλλα όργανα της ΕΔ-PRIMA·

γ)

παρακολουθεί και υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή της PRIMA·

δ)

διαχειρίζεται τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 και τις χρηματοδοτικές συνεισφορές των συμμετεχόντων κρατών και υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με τη χρήση τους·

ε)

αυξάνει την προβολή της PRIMA μέσω δράσεων προώθησης και επικοινωνίας·

στ)

λειτουργεί ως σύνδεσμος με την Επιτροπή σύμφωνα με τη συμφωνία ανάθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 8·

ζ)

διασφαλίζει τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της PRIMA.

5.   Το διοικητικό συμβούλιο διορίζει επιστημονική γνωμοδοτική επιτροπή, απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους οι οποίοι ειδικεύονται σε τομείς που σχετίζονται με την PRIMA. Το διοικητικό συμβούλιο ορίζει τον αριθμό των μελών της επιστημονικής γνωμοδοτικής επιτροπής και τους όρους του διορισμού τους σύμφωνα με το άρθρο 40 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013.

Η επιστημονική γνωμοδοτική επιτροπή:

α)

παρέχει συμβουλές στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες και ανάγκες·

β)

παρέχει συμβουλές στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με το περιεχόμενο και το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου ετήσιου προγράμματος εργασίας από επιστημονική και τεχνική σκοπιά·

γ)

εξετάζει τις επιστημονικές και τεχνικές πτυχές της υλοποίησης της PRIMA και υποβάλλει γνωμοδότηση σχετικά με την ετήσια έκθεσή του.

Άρθρο 13

Κοινοποίηση πληροφοριών

1.   Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, η ΕΔ-PRIMA υποβάλλει στην Επιτροπή οποιεσδήποτε πληροφορίες απαραίτητες για την κατάρτιση των εκθέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 14.

2.   Τα συμμετέχοντα κράτη διαβιβάζουν στην Επιτροπή, μέσω της ΕΔ-PRIMA, κάθε πληροφορία που ενδεχομένως ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με την οικονομική διαχείριση της PRIMA.

3.   Η Επιτροπή περιλαμβάνει τις αναφερόμενες στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου πληροφορίες στις εκθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 14.

Άρθρο 14

Αξιολόγηση

1.   Έως τις 30 Ιουνίου 2022 η Επιτροπή διενεργεί ενδιάμεση αξιολόγηση της PRIMA με τη βοήθεια ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση για την εν λόγω αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της αξιολόγησης και τις παρατηρήσεις της Επιτροπής. Η Επιτροπή υποβάλλει την εν λόγω έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

2.   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 η Επιτροπή διενεργεί τελική αξιολόγηση του προγράμματος PRIMA, με τη βοήθεια ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση για την εν λόγω αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και υποβάλλει την εν λόγω έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως τις 30 Ιουνίου 2029.

Άρθρο 15

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 16

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Στρασβούργο, 4 Ιουλίου 2017.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

A. TAJANI

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. MAASIKAS


(1)  ΕΕ C 125 της 21.4.2017, σ. 80.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2017 (δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2017.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζων 2020 — Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2014-2020)» και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1906/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 81).

(5)  ΕΕ C 205 της 19.7.2013, σ. 9.

(6)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

(7)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1).

(8)  Απόφαση 2013/743/ΕΕ του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό του ειδικού προγράμματος υλοποίησης του προγράμματος Ορίζων 2020 — Πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014 — 2020) και για την κατάργηση των αποφάσεων 2006/971/ΕΚ, 2006/972/ΕΚ, 2006/973/ΕΚ, 2006/974/ΕΚ και 2006/975/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 965).

(9)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).


Δήλωση της Επιτροπής όσον αφορά τις οικονομικές εγγυήσεις για την Εκτελεστική Δομή PRIMA

1.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία PRIMA, στο άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο vi) του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ προβλέπεται ότι η Επιτροπή δύναται να αναθέσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης σε οντότητα ιδιωτικού δικαίου επιφορτισμένη με δημόσια υπηρεσία (Εκτελεστική Δομή — ΕΔ). Μια τέτοια οντότητα πρέπει να παρέχει επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις.

2.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των πόρων της ΕΕ, οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να καλύπτουν, άνευ περιορισμού ως προς το πεδίο εφαρμογής ή το ποσό, χρέη της ΕΔ έναντι της Ένωσης για το σύνολο των εκτελεστικών καθηκόντων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία ανάθεσης. Κατά κανόνα, η Επιτροπή αναμένει από τους εγγυητές να αποδεχθούν από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη για τις οφειλές της ΕΔ.

3.

Ωστόσο, βάσει λεπτομερούς εκτίμησης κινδύνου, ιδίως εάν το αποτέλεσμα της εκ των προτέρων αξιολόγησης που διενεργήθηκε στην ΕΔ, σύμφωνα με το άρθρο 61 του δημοσιονομικού κανονισμού θεωρείται επαρκές, ο διατάκτης της Επιτροπής υπεύθυνος για την PRIMA θα προβλέπει ότι:

Λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, οι χρηματικές εγγυήσεις που ζητούνται από την ΕΔ δύνανται να περιορίζονται στο ανώτατο ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης.

Ως εκ τούτου, η ευθύνη κάθε εγγυητή δύναται να είναι ανάλογη προς το μερίδιο της συνεισφοράς του στην PRIMA.

Οι εγγυητές δύνανται να συμφωνήσουν ως προς τις λεπτομέρειες βάσει των οποίων θα καλύψουν την ευθύνη αυτή στην επιστολή δήλωσης ανάληψης ευθυνών την οποία θα υποβάλει έκαστος.


Top