EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0665

Kατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 665/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014 , για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους όρους χρήσης της προαιρετικής ένδειξης ποιότητας «προϊόν ορεινής παραγωγής»

OJ L 179, 19.6.2014, p. 23–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/665/oj

19.6.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 179/23


KΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 665/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 11ης Μαρτίου 2014

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους όρους χρήσης της προαιρετικής ένδειξης ποιότητας «προϊόν ορεινής παραγωγής»

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 31 παράγραφοι 3 και 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 καθιερώθηκε σύστημα προαιρετικών ενδείξεων ποιότητας με σκοπό να διευκολυνθεί η γνωστοποίηση, εντός της εσωτερικής αγοράς, των χαρακτηριστικών ή στοιχείων γεωργικών προϊόντων που προσδίδουν αξία, από τους παραγωγούς των προϊόντων αυτών. Καθορίστηκαν οι όροι χρήσης της προαιρετικής ένδειξης ποιότητας «προϊόν ορεινής παραγωγής» και ανατέθηκε στην Επιτροπή η αρμοδιότητα να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις για τη θέσπιση παρεκκλίσεων από τους εν λόγω όρους χρήσης, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι φυσικοί περιορισμοί που επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή στις ορεινές περιοχές. Με τον ως άνω κανονισμό ανατίθεται επίσης στην Επιτροπή η αρμοδιότητα να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με τον καθορισμό των μεθόδων παραγωγής και άλλων σχετικών κριτηρίων για την εφαρμογή της εν λόγω ένδειξης.

(2)

Προκειμένου να αποτραπεί η παραπλάνηση των καταναλωτών, πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρήση της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» για προϊόντα ζωικής προέλευσης. Για τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπως το γάλα και τα αυγά, η παραγωγή θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ορεινές περιοχές. Για τα προϊόντα που παρασκευάζονται από ζώα, όπως το κρέας, τα ζώα θα πρέπει να έχουν εκτραφεί σε ορεινές περιοχές. Δεδομένου ότι οι γεωργοί συχνά αγοράζουν νεαρά ζώα, τα ζώα αυτά θα πρέπει να έχουν διανύσει τουλάχιστον τα τελευταία δύο τρίτα της ζωής τους σε ορεινές περιοχές.

(3)

Σε πολλές περιοχές της Ένωσης εφαρμόζεται η εποχιακή μετακίνηση, συμπεριλαμβανόμενης της μετακίνησης μεταξύ ορεινών και μη ορεινών βοσκοτόπων, ώστε να επωφελούνται τα ζώα από την εποχιακή διαθεσιμότητα βοσκής. Η πρακτική αυτή εξασφαλίζει τη διατήρηση των βοσκοτόπων μεγαλύτερου υψομέτρου, που δεν είναι κατάλληλοι για βοσκή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και των παραδοσιακών τοπίων που έχουν διαμορφωθεί από τον άνθρωπο στις ορεινές περιοχές. Έχει επίσης άμεσα περιβαλλοντικά οφέλη, π.χ. με τη μείωση του κινδύνου διάβρωσης και χιονοστιβάδων. Κατά συνέπεια, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συνέχιση της εφαρμογής της πρακτικής της εποχιακής μετακίνησης των ζώων, θα πρέπει επίσης να επιτραπεί η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» σε προϊόντα προερχόμενα από μετακινούμενα ζώα τα οποία διανύουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο της ζωής τους σε βοσκότοπους ορεινών περιοχών.

(4)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ζωοτροφές για τα ζώα εκτροφής προέρχονται κυρίως από ορεινές περιοχές, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, κατά κανόνα, τουλάχιστον το ήμισυ του ετήσιου σιτηρεσίου τους, ως ποσοστό επί ξηράς ουσίας, πρέπει να αποτελείται από ζωοτροφές που προέρχονται από ορεινές περιοχές.

(5)

Καθώς οι ζωοτροφές για μηρυκαστικά που είναι διαθέσιμες στις ορεινές περιοχές αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το ήμισυ του σιτηρεσίου τους, το προαναφερόμενο ποσοστό θα πρέπει να είναι υψηλότερο στην περίπτωση των μηρυκαστικών.

(6)

Λόγω των φυσικών περιορισμών και του γεγονότος ότι οι ζωοτροφές που παράγονται στις ορεινές περιοχές είναι κατάλληλες κυρίως για μηρυκαστικά, μικρό μόνο ποσοστό των ζωοτροφών για χοίρους προέρχεται επί του παρόντος από ορεινές περιοχές. Προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία ισορροπία μεταξύ των δύο στόχων της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής», όπως αυτοί ορίζονται στην αιτιολογική σκέψη 45 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, να διασφαλιστεί η συνέχιση της χοιροτροφικής παραγωγής στις ορεινές περιοχές και, κατά συνέπεια, να διατηρηθεί ο αγροτικός ιστός, το ποσοστό ζωοτροφών χοίρων που πρέπει να προέρχονται από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να είναι μικρότερο από το ήμισυ του συνολικού ετήσιου σιτηρεσίου των ζώων.

(7)

Οι περιορισμοί όσον αφορά τις ζωοτροφές θα πρέπει να ισχύουν για τα εποχιακώς μετακινούμενα ζώα επί όσο χρονικό διάστημα αυτά βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.

(8)

Δεδομένου ότι η εποχιακή μετακίνηση αφορά και τις κυψέλες, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» στα προϊόντα μελισσοκομίας. Ωστόσο, επειδή η ζάχαρη που χορηγείται ως τροφή στις μέλισσες κατά κανόνα δεν προέρχεται από ορεινές περιοχές, δεν πρέπει να ισχύουν για τις μέλισσες οι περιορισμοί που αφορούν τις ζωοτροφές.

(9)

Προκειμένου να αποτραπεί η παραπλάνηση των καταναλωτών, η ένδειξη «προϊόν ορεινής παραγωγής» πρέπει να χρησιμοποιείται για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης μόνον εφόσον τα φυτά έχουν καλλιεργηθεί σε ορεινές περιοχές.

(10)

Τα μεταποιημένα προϊόντα πρέπει να επιτρέπεται να περιέχουν ως συστατικά πρώτες ύλες, όπως η ζάχαρη, το αλάτι ή τα βότανα, που δεν μπορούν να παραχθούν σε ορεινές περιοχές, υπό τον όρο ότι δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50 % του συνολικού βάρους των συστατικών.

(11)

Στις ορεινές περιοχές ορισμένων τμημάτων της Ένωσης, δεν υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από ανεπεξέργαστο γάλα, τη σφαγή ζώων και τον τεμαχισμό και αφαίρεση των οστών από τα σφάγια, καθώς και την έκθλιψη ελαιολάδου. Φυσικοί περιορισμοί επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα κατάλληλων εγκαταστάσεων μεταποίησης στις ορεινές περιοχές και καθιστούν τη μεταποίηση δύσκολη και μη βιώσιμη. Η μεταποίηση σε άλλο σημείο που γειτνιάζει με την ορεινή περιοχή δεν μεταβάλλει τη φύση των προϊόντων της εν λόγω μεταποίησης όσον αφορά την ορεινή τους προέλευση. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επιτρέπεται η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» για τα εν λόγω προϊόντα, όταν η μεταποίησή τους εκτελείται εκτός των ορεινών περιοχών. Με γνώμονα τη γεωγραφική θέση των εγκαταστάσεων μεταποίησης σε ορισμένα κράτη μέλη, καθώς και την ανάγκη να ικανοποιούνται οι προσδοκίες των καταναλωτών, οι εργασίες μεταποίησης πρέπει να εκτελούνται σε ακτίνα 30 km από την ορεινή περιοχή.

(12)

Επιπλέον, για να έχουν τη δυνατότητα οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, η χρήση της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» θα πρέπει να επιτραπεί μόνον σε εκείνες που λειτουργούσαν ήδη κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1151/2012. Δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα των εν λόγω εγκαταστάσεων σε ορεινές περιοχές ποικίλλει, πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να επιβάλλουν αυστηρότερη απαίτηση όσον αφορά την απόσταση ή να καταργούν τελείως αυτή τη δυνατότητα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Προϊόντα ζωικής προέλευσης

1.   Επιτρέπεται η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» για προϊόντα που παράγονται από ζώα σε ορεινές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 31 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, και τα οποία μεταποιούνται στις εν λόγω περιοχές.

2.   Επιτρέπεται η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» για προϊόντα προερχόμενα από ζώα που έχουν εκτραφεί επί τουλάχιστον τα τελευταία δύο τρίτα της ζωής τους στις ανωτέρω ορεινές περιοχές, εφόσον η μεταποίηση των προϊόντων αυτών πραγματοποιείται στις εν λόγω περιοχές.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, Επιτρέπεται η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» για προϊόντα που προέρχονται από εποχιακώς μετακινούμενα ζώα τα οποία έχουν τραφεί επί τουλάχιστον το ένα τέταρτο της ζωής τους με βόσκηση σε βοσκοτόπους ορεινών περιοχών στο πλαίσιο της εποχιακής μετακίνησης.

Άρθρο 2

Ζωοτροφές

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 31 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, οι ζωοτροφές για τα ζώα εκτροφής θεωρείται ότι προέρχονται κυρίως από ορεινές περιοχές, εάν το ποσοστό του ετήσιου σιτηρεσίου των ζώων το οποίο δεν μπορεί να παραχθεί σε ορεινές περιοχές, εκφραζόμενο ως ποσοστό επί ξηράς ουσίας, δεν υπερβαίνει το 50 % και, στην περίπτωση των μηρυκαστικών, το 40 %.

2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, στην περίπτωση των χοίρων, το ποσοστό των ζωοτροφών που δεν είναι δυνατόν να παραχθεί σε ορεινές περιοχές, εκφραζόμενο ως ποσοστό επί ξηράς ουσίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 75 % του ετήσιου σιτηρεσίου των ζώων.

3.   Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στις ζωοτροφές για τα εποχιακώς μετακινούμενα ζώα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3, όταν αυτά διαβιώνουν εκτός ορεινής περιοχής.

Άρθρο 3

Προϊόντα μελισσοκομίας

1.   Επιτρέπεται η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» για τα προϊόντα μελισσοκομίας εφόσον οι μέλισσες έχουν συλλέξει το νέκταρ και τη γύρη μόνο σε ορεινές περιοχές.

2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 31 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, η ζάχαρη που χορηγείται ως τροφή στις μέλισσες, δεν απαιτείται να προέρχεται από ορεινές περιοχές.

Άρθρο 4

Προϊόντα φυτικής προέλευσης

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 31 παράγραφος 1, στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, επιτρέπεται η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» για προϊόντα φυτικής προέλευσης, μόνον εφόσον τα φυτά έχουν καλλιεργηθεί σε ορεινές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 31 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

Άρθρο 5

Συστατικά

Τα ακόλουθα συστατικά, όταν χρησιμοποιούνται στα προϊόντα που αναφέρονται στα άρθρα 1 και 4, επιτρέπεται να μην προέρχονται από ορεινές περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50 % του συνολικού βάρους των συστατικών:

α)

προϊόντα εκτός παραρτήματος I της Συνθήκης και

β)

βότανα, καρυκεύματα και ζάχαρη.

Άρθρο 6

Εργασίες μεταποίησης εκτός ορεινών περιοχών

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 31 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 και από το άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2 του παρόντος κανονισμού, οι ακόλουθες εργασίες μεταποίησης επιτρέπεται να εκτελούνται εκτός ορεινών περιοχών, εφόσον η απόσταση από την ορεινή περιοχή δεν υπερβαίνει τα 30 χιλιόμετρα:

α)

εργασίες μεταποίησης για την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μεταποιητικές εγκαταστάσεις οι οποίες υφίστανται στις 3 Ιανουαρίου 2013·

β)

σφαγή των ζώων, τεμαχισμός των σφαγίων και αφαίρεση των οστών·

γ)

έκθλιψη ελαιολάδου.

2.   Όσον αφορά τα προϊόντα που μεταποιούνται στην επικράτειά τους, τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν ότι η παρέκκλιση της παραγράφου 1 στοιχείο α) δεν εφαρμόζεται ή ότι οι μεταποιητικές εγκαταστάσεις πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση η οποία καθορίζεται από τα ίδια και είναι, πάντως, μικρότερη των 30 km από την εκάστοτε ορεινή περιοχή.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 11 Μαρτίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.


Top